Як касапин в медийната кланица

Сред коментарите, предизвикани от статията ми за мътилката в официозния телевизионен аквариум ТВ 7, която вещае събития в предизборното манипулиране на медийното пространство у нас, се появи професионално написано продължение на темата. Авторът, който се подписва като 1 наум, очевидно има собствен вътрешен поглед върху тази мътилка. Доверявам се на анализа му поради факта, че съжденията му наистина се базират на публично известни факти- т.е., както той сам отбелязва, не става дума за разкриване на някаква „конспирация“. Властта е достатъчно самоуверена, за да действа като „як касапин“ без притеснение, че това говори зле за нейната демократичност.

Авторът 1 наум прави следваща крачка в изводите си за предстоящи маневри в телевизионния ефир с твърдението, че за целта собствениците в сянка, действащи в интерес на управляващите, се канят да продадат „перлата в короната“ си – канала ТВ 7, излъскана с много пари, връзки, протекции и друг вид властови масаж на тази „красавица“.

Най-интересната част, разбира се, е свързана с предстоящата продажба на БТК и руската връзка в нея- който има очи да чете и ако четенето се отразява на мозъка му, да свърже 1 наум с 1 наум и ще види кристално ясната линия, доминираща зад мътилката в аквариума.

За финал, за да разширя малко темата, ще отбележа, че на не толкова „яркия“ фронт в интернет, също тече пропагандна атака на правителствените войски срещу свободата на словото. Информационни сайтове, които доскоро си позволяваха критични публикации за ГЕРБ и нейния пръв партииен ръководител Бойко Борисов, тихомълком преминаха към кротки похвали за неговите успехи. След като не успя да превземе с ласкателство една отделна цел, като този блог, Генерала , както го ласкаят и днес за измисления му военен чин от времето на полицейската му временна кариера, покорява отвътре един след друг бункерите на медийната критика срещу него във влиятелни сайтове, натрупали авторитет именно с позицията си на безкомпромисност досега.

Защо не ги посочвам ли? Първо, това не се налага- те се излагат сами. И второ, някои от тях домакинстваха често на мои текстове и все още изпитвам неудобство да ги посоча като „ренегати“, за да не прозвучи като някаква лична задявка. Но не мога да не отбележа, че след като Борисов рязко смени тона спрямо моя милост и от „велик“ журналист, на когото се обажда да се похвали с едно закъсняло управленско решение, с надежда да бъде похвален за него, ме посочи на другия полюс поименно на заседание на правителството, „благосклонността“ в доста сайтове към моите статии изведнъж секна ( за сведение: това ни най-малко не се отрази на посещаемостта в блога ми, която и без това не ми е първа грижа). За което искрено благодаря: не бих искал да се появявам с името си там, където мога да се окажа в опозорена компания и в крак с кампанията по слугуване на Генерала.

Ето и част от текста на коментатора 1 наум, който и без това читателите познават от коментарната рубрика на блога, но повторното му акцентиране няма да навреди на желаещите да не бъдат третирани като шарани на въдиците на официалната пропаганда.
1 НАУМ:

„Борисов, чрез Цветан Василев, участва в закупуването на най-големия актив в момента в България, който е търгуем на пазарни начала (изключвам АЕЦ и др.под.) – БТК. Става дума за активи на стойност няколко милиарда евро (макар и натоварени с многомилиардни дългове), които струват няколкостотин милиона евро кеш заради дългова и ликвидна криза. Зад тези активи обаче стои … националната сигурност на България, а и индивидуалната сигурност на повечето от гражданите й: Голяма част от всякакъв вид сигнал (телевизионен, телефонен, вкл и мобилна телефония, интернетен и пр.; при това междуградски и международен) минава през БТК и НУРТС. Последното вече е собственост на Цветан Василев чрез Корпоративна Търговска Банка. Като включим тук и вече притежаваните от него мултиплекси за предстоящата ефирна цифровизация на телевизионния сигнал, нещата се подреждат:
Огромна част от информационните потоци вече са в ръцете на една Групировка/ Корпорация, основно чрез нейната Корпоративна банка, която с държавните и с НАШИТЕ пари се е превърнала вече в държава в държавата. А който държи информацията, може спокойно и да не държи официално властта, нали?! За финансирането на покупката на БТК Цветан Василев и Борисов са решили да продадат .. ТВ7.
Защо?
Защото ще им донесе нужните милиони евро за посочената търговска операция.
А защо ТВ7 „струва“ много десетки милиони евро? Ами едновременно с превръщането й в правителственаТА телевизия, в нея беше инвестирано и нещо друго – рейтинг.
Как?
Чрез манипулация на данните за гледането на телевизионната аудитория, монополът върху които държи с подставена фирма … Красимир Гергов, другият „бивш“ съ-собственик на ТВ7. Оказа се, че ТВ7 след няколко месеца фалшиво напомпване на рейтинг по принципа „бавно и полека“ започна да измества дори и такава гледаема телевизия като Нова ТВ. Хората, които са вътре в нещата могат да разказват надълго и нашироко за този процес на дива манипулация, който се знае от всички потърпевши, но за който всички си траят, защото иначе… ще бъдат отрязани и от това, което в момента им отпускат по милост като рейтинги и реклама.
И така ТВ7 – за всеки потенциален купувач – изглежда вече привлекателна инвестиция: съвсем близо до властта и облагите й, висок рейтинг, модерна техника, рекламни потоци (направлявани впрочем от същия Красимир Гергов, монополист и в рекламата)…
Но Групировката/ Корпорацията не може просто така да продаде своята перла в короната, пардон каскета (произходът и на тримата цитирани по-горе е в най-добрия случай каскетаджийски). Защото за нея освен парите, нужни за купуването на съответния дял от БТК (другият дял го купува Путин чрез руската ВнешТоргБанк и местния му service officers Милен Велчев и Красимир Катев) е още по-важно да се запази и контрола върху аудиторията.
Ето защо се прави врътката с ББТ, която беше кабеларка само при старта си, после получи по (не)знайни начини ефирна честота в София с огромна потенциална аудитория, която е важна в настоящата афера. Манджуков отдавна я продаде на Доган и Ирена Кръстева, която пък сега я е „продала“ на медийната корона (Crown media се нарича фирмата на Групировката; те каскетаджиите така си избиват парвенюшките комплекси, с имената на фирмичките си, с които ни правят на маймуни).
Какво предстои: Сега ще има период от няколко месеца, в който ще има преливане на предавания, водещи, брандове, рейтинг, визия и пр. към ББТ, която по изпитания вече начин ще започне да става правителственаТА телевизия с големия рейтинг. Така и парите от предстоящата продажба на ТВ7 ще са в каскет вързани, и пропагандата ще има още една нова масова трибуна, която да служи като дублажна (в първоначалния период след продажбата на ТВ:), а после – като основна пропаганда платформа на властта на Корпорацията.
Следващата цел е … Нова ТВ. Когато бъдат понатрупани след подходящото изпиране средствата от контрабандата на алкохол и цигари. В контрабандата на цигари основен играч е … Булгартабак, купен скоро от Корпорацията, пак с участието на Милен Велчев и ВТБ; КТБ, Цв.Василев и Борисов…
И според мен абордажът на Нова ТВ ще приключи успешно преди изборите. Знаете защо, нали…
За да не изглежда на някой, че това е серия от някакъв конспиративен филм, ще кажа, че всички горни официални данни са налични в публичното пространство. Неофициалните човек лесно може да получи като поразпита тук-там из медийните и рекламистките среди.
А мрежата, проследихте ли мрежата?
Милен Велчев, Красимир Катев (и коя корона ги легитимира преди десетина години, а?!), Доган, Ирена Кръстева, Цветан Василев и Борисов, Красимир Гергов (но тук надничат Райчев и Стойчев, които от няколко месеца станаха фенове на Борисов, докато преди го кълняха и на сън).”

17 мнения за “Як касапин в медийната кланица”

 1. Колкото и да е невероятно във времеви план до 2020, бе добре предвидено,но не и за “а б о р д а ж и”,поради което за благозвучие да оставим неминуемото спонтанно еволюиране на явленията близки до “а б о р т и т е!”,въпреки шиниците със злато!!!

 2. И ако северните съседи “импийчват”
  своя президент-нищо друго-освен, както казват в испаноезичния свят и ние да сапунисаме брадата си в бръснарското легенче преди невъзможно бръснене на обсъжданата преди Корпорация
  …. до нейното падане!!

 3. Благодаря, г-н Инджев, за вниманието Ви към скромното ми мнение.
  Винаги когато поне двама нормални хора мислят в една посока, проблемът не бива да се търси в мислещите, а в обстоятелствата, които се осмислят. Иначе не се съмнявам, че срещу изложените от мен тези ще има обвинения в параноя, конспиративно мислене и пр. Това не ме притеснява; притеснително, и то меко казано, е задаващото се пълно суспендиране на последните остатъци от демократичност в БГ чрез фактическото колонизиране и монополизиране на медийната територия. Явно другарите колонизатори добре са си научили уроците от това как с помощта на Кеворкян, Тошо Тошев, А. Райчев и дружините им беше допълнително отслабено общественото доверие в (и без това самоотслабилото се поради сбъркани приоритети и неспособност) правителството на СДС. И сега се прави така, че такива “издънки” да няма повече. А после пак същите друзья със същите медийни средства допълнително надуха вече надутия балон Симеон.

  Медийният монопол, прибавен към очакваните немалки манипулации на следващите избори, е много вероятно да направи Борисов премиер за втори път… Но както съм написал, и да не стане така, Корпорацията вече (ще) има сериозен ресурс да властва и без формално да участва в правителството.

  И накрая, както бях направил една поправка под вчерашния си коментар, я повтарям тук, за да не се превърне точно тази грешчица, вследствие на бързописа ми, основание за атака срещу тезите ми: банката на Корпорацията, разбира се е Корпоративна Търговска Банка, а не Кооперативна, както се коригирах вчера.

 4. Към 1 наум:

  Има интересна закономерност: мненията на знаещите и можещите са предимно скромно изразени, докато невежите се пъчат като онези кучета, който лаят силно от страх ( или от неосъзнати комплекси за собствената си малоценност).

 5. Kъм 1 Наум:
  _________

  Особено Ви благодаря за разяснението относно “надутия балон” Симеон.
  Съвпаденията по много от националните въпроси са просто
  ….. к а р д и н а л н и
  ….. и трасират епоха!

 6. “В началото бе Хаоса – всемирният, всепоглъщащ и неконтролируем Хаос, който се носеше безцелно из пространството”. За древните гърци може и да е било, но със сигурност няма как да бъде за съвременните българи. За тях(нас) началото(и края не дай Боже) е Джордж Оруел или героите му от фермата на Джоунс с милиционерски пагони, ВИФ-аджии и огнеборци . После, след “началото” дойде и 1984. Не година, разбира се. Романът му(на Оруел) “1984” може и да не се е състоял във Великобритания, но в България!България!? ББ (Биг Брадър – Банкянския Бойко)гледа,реже,бележи,рисува,свири и пее за строяването на батальона,зали,магистрали,мостове,мини,ОЦК-та.Ох! И той като арменеца дето три дини можел да носи. Само,че няма ли най-накрая да се появи и оня българин да понесе петте дини, двете под мишници и ББ барабар с трите му дини!
  Аз лично, не вярвам!
  В страната на река Дунав открай време всичко е SANS CHANGEMENT.

 7. Частта с НТВ звучи съвсем вярно, като се имат предвид плановете на някои ръководството й да поеме човекът на ГЕРБ и дълогогодишен авантюрист и финансов спекулант Дидие Щьосел, имал досега мизерен дял в Диема. Връзва се и с плановете чрез него в НТВ да се прокара про-ГЕРБ линия в годината преди изборите чрез манипулация на новини и публицистика, съживяване на поръчковата “Всяка неделя” с цел пропаганда и дискредитация на опонентите на ГЕРБ, като Кеворкян вече е уговорен за това и заплащането е обещано. Някои твърдят, че в схемата участва и Силва Зурлева, но най-вероятно е тя да е сред авторите й. Не е ясно дали Светлана Василева е напълно в течение с тези идеи, както и дали за тях са осведомени собствениците от MTG – на тях със сигурност са им обещани пари от държавни програми за PR, идващи по евро-линия. Твърди се, че ако кръговете около управляващата мафия предложат подходящата цена, MTG щели да им шитнат собствеността си в България – нещо, на процент от което вероятно разчита и Щьосел.

 8. АПОСТОЛЕ ….
  .
  http://www.stefan-tcholakov.com/index.php?year=18.07.2012&p=vratza&title=%C2%C0%D1%C8%CB+%CB%C5%C2%D1%CA%C8+-1-+18.07.2012
  .
  Колко си „велик” Апостоле ?
  И как пазят „Голем-овците” Теб
  От паметника си да не полет-ИШ … „проклет”

  Бутафорно пускат маршове велики
  „Вдигайте” се гълъби – „велик е нашия войник”
  С „Тих бял Дунав”, правят те велик !

  Държавните май-муни с теб се кипрят „слава”
  Снимат се пред теб и кичат се със лика славен
  Ти си гордо знаме като Ботев на пилон
  В денят, когато си роден … СЪМ ИЗГОНЕН ФЕН.

  С теб, Ботев и другите борци
  Трябва да се вдигнем Нии – ШИН ФЕЙН – САМИ
  Държавните глупци – Убииците народни да сразим
  Робът трябва да изчисти тази смрад позорна от лъжци !
  .
  http://www.stefan-tcholakov.com/index.php?year=18.07.2012&id=9403&p=vratza&title=%C2%C0%D1%C8%CB+%CB%C5%C2%D1%CA%C8+-11-+18.07.2012
  .
  Стефанъ Д-ръ Д Чолаковъ
  18 юли 2012
  Карлово

 9. Да пази господ от руска пропаганда и американска бомбардировка – спасение няма! Това, че руснаците увеличават покупките си на медии в България е лошо, много лошо. И вярвам на писаното от 1 наум, за подлата и предателска роля на Бойко Борисов – Тиквата. Те, мутрите не познават стандарти и норми на поведение продиктувани от съображения за национална сигурност, достойнство, национални интереси. Всеки, който познава в личен план мутри, е убеден, вярвам, в това.

 10. кукловода от правец,него го пропускаш човече,на него па му дърпат конците от газром,а тама са кагебейски и щатски капитали СМЕСЕНА УСПОРЕДКА,ПОНИМАЕШ!!!СПОМНИ СИ И АМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛАННИК ЗАЩО ХОДИ ДО РАФИНЕРИЯТА,НАСКОРО

 11. Към Стеф:

  За съжаление май сте прав(а) за всичко – Дидие и Кеворк идеално пасват да са в авангарда на последната крачка към абсолютния медиен монопол, лошото е, че зад тях има и силно подкрепление.

  Жалко за част от екипа на Нова ТВ – там има много свестни професионалисти, които пак ще бъдат излъгани в надеждите си да работят свободно и без политически натиск.

  Жалко и за нас – след евентуално успешното покушение и над тази телевизия, не знам какво още трябва да ни се случи, за да започнем да правим стъпки към действия срещу тези, които постоянно и с нарастващо удоволствие ни стъпкват. Стъпкват ни най-важното – усещането, че можеш да промениш нещо в живота (си)…

 12. Когато говорим за ролята на медиите освен за проправителствените /всички ги знаем кои са/ не е зле да се говори и за т.н опозиционни медии. В случая думата ми е за СКАТ. Това е телевизия която остро критикува управлението на ББ и в повечето случаи съвсем основателно, освен това дава и думата на зрителите, което също е добре. Всички обаче знаем че това е една силно русофилска и пропутиново настроена телевизия.Подобни възгледи имат и БСП и Атака и това не е тайна за никого Не мога да си представя че здравомислещ човек може да не харесва управлението на ББ, а да харесва това на Путин, след като и двамата управляват със еднакви методи /контрол над медиите, над съда и даже над опозицията/.Затова съм силно скептично настроен към искреността на тази медия и считам че тя е поредната уловка за наивния гласоподавател, а такива дал бог. Както се казва курткапан, мърдане няма.

 13. Драги A.L.T.,сигурно сте прав за СКАТ, щом В.Енчев подкрепя с такава стръв режима на Б. Асад. Не е нормално да се подкрепя кървавия му режим,а почти нищо критично -срещу самодържеца Путин .

 14. A.L.T. да знаеш прав си, аз не споделям толкова крайното отношение и към Русия и към АЕЦ-а, но не съм и любител на Путин (за АЕЦ-а е друга тема, но тя трябва да се говори внимателно, защото извън общите съображения, където съм на различно мнение ги има политическите, в които съм горе-долу съгласен с Иво Инджев). Казвам това, за да подчертая, че на мен СКАТ ми прави същото впечатление на казионна/одобрена опозиция и въпреки, че не гледам телевизия над десетилетие бях в болница преди няколко месеца и от нямане какво да правя гледах и просто ме ядеше впечатлението за някаква изкуствена опозиционност. Според мен с риск разделението сред хората да стане още по-голямо разделението Интернет – ТВ трябва да продължи и вместо да обсъждаме телевизии просто постепено да спрем да им обръщаме внимание въобще – по същия начин, както човек не поглежда дори жълтите вестници – някаква екзотика. Колкото до уплаха от влиянието на Русия – наистина считам, че доста хора се плашат повече, отколкото е реалистично и това на много хора пречи да забележат, че самите руснаци се променят към нещо ново и то може да се окаже по-жизнено от Европа след някое десетилетие. Проблемът е в “сътрудничество”, в което някой тарикат продава колективния ни задник някому, за да добие кракосрочна изгода. Тук Русия е просто удобния купувач на задници и въобще няма значение дали отсреща е Путин или Обама – значение има перверзното и робско разбиране на ролята в едно сътрудничество.

 15. “Those who desire to give up freedom in order to gain security will not have, nor do they deserve, either one.”

 16. До MACALLISTER:
  Много сте “прав” , трябва да “очакваме” от “император” Путин на поредното възкресение в болното му съзнание на все нереалистическите съветско-руски имперски държави, както беше до началото на този век!!!
  Нали не си мислите ,че кагебиста ще “успее” там , където според вас се е “провалила” Европа????
  Това ,което болното му заблудено ЕГО ,не иска да ПРИЕМЕ и ДАДЕ на Европа , ще го ПРОдаде на минимална стойност на бъдещияТ си ГОСПОДАР – комуно-КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ Китай.
  А на какво са “способни” “другарите” комуно-капиталисти сме свидетели самите ние ,като ПОТЪРПЕВШИ от 23-годидишният комуно-капиталистически “преход”.
  Така че скоро кагебиста , ще “усети” какво е да си под комуно-капиталистическа власт, на свой гръб, тъй като , досега само той се изживяваше и се изживява(по-скоро избива комплексите си),като върховен световен комуно-капиталист.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.