Премиерът като диспечер в сделка за счупен локомотив

Възможно ли е аптекар да си купи локомотив в България? Може, ако има много „убедителен“ посредник по сделката, който знае как да убеждава някого как се харчи един милион от любов към поемане на чужди дългове.

Купувачът на фалиралия футболен клуб „Локомотив Пловдив“ , варненският собственик на верига аптеки Веселин Марешки, не само бил убеден за някакви си 5 минути от премиера Борисов да си напазарува пропадналото предприятие от Пловдив, но и с демонстрирана пред медиите радост платил тутакси натрупан от отбора дълг от един милион лева. След което Марешки обещал да раздава заплати „като на Бербатов“, ако докарат отбора до шампионската лига.

Не бих се занимавал с капризите на богатите. Имал излишпи пари, да си пазарува- нали имаме пазарна икономика. Философски казано- цитирам философа Ахмед Доган, когато беше напазаруван с хонорар от два милиона по същата логика- ако иска и летяща чиния ще си купи!

Но капризите на премиерите определено си заслужават любопитството. Какъв ли метод на убеждаването е използвал бившият охранител и пожарникар, че така на пожар спазари едно губещо предприятие да си намери собственик? Губещите предприятия са хиляди- например повечето медии в България. Всеки би искал да научи тайната на убедителните аргументи при поемането на техните дългове. Защото това си е чудо на пазарното оцеляване с непазарни средства, спазарени някъде на тъмно.

Тайнството на изкуството да убеждава някого да плати милион от чужди сметки и да се набута вероятно с още доста милиони левове като разходи по „спонсориране“ на един многобройните неплатежоспособни футболни клубове от корумпираното ни футболно първенство вероятно е свързано с някакви умения, които нашият премиер е придобил още в зората на прохождащия ни свободен пазар. Някои от твърде бързо проходилите тогавашни бизнесмени се оплакваха, че били убеждавани от едни дебеловрати момчета да споделят с тях порция от споходилото ги финансово щастие срещу обещание да не ги бият втори път.

Нашето въображение не стига до такива подозрения- все пак премиерът е косвено избран от гражданите да ги води европейски, а не да ги бие, макар да е ясно, че би могъл, ако е за тяхно добро. Има здрав дух в здраво тяло и здрава ръка, с която здраво държи властта и когото реши- за гушата.

Гуша за гуша са се хванали в момента противоборстващи корпоративни лобита и особено силна е хватката на управляващите срещу посочения от тях чрез медиите им „фармацевтичен октопод“. Истинската причина за тази схватка е, че финансовите пипала на това мекотело били обвинени в съпричастност към възхода на едни граждани срещу други граждани: гражданите на партията на Меглена Кунева, които дишат във врата на гражданите за европейско развитие на Борисов с потенциално опасен за тях резултат на предстоящите след по-малко от година парламентарни избори.

По този повод е интересно все пак да се знае, дали гражданинът Марешки има някаква полза от цените на лекарствата, срещу които така самоотвержено бие в една точка навитата от правителството пружина на пропагандата, систематично чоплейки най-болното място в мисленето на хората- възмущението от високите цени на лекарствата. Защото ако отговорът е положителен и Марешки е придобил богатството си от същите тези убийствени надценки, освен в двоен стандарт в битката с „фармацевтичния октопод“, убедителният ни премиер може да бъде уличен и в рекетиране на един гузен олигарх, поел някакви ангажименти срещу закрила от най-голямата охранителна фирма- репресивния апарат на държавата, чиито диспечер на гара разпределителна е машинистът Борисов. От него и от помощника му Цветанов зависи кой локомотив отива в глуха линия, кой да бъде предаден направо за скрап и кой да получи зелена светлина срещу готовност за губеща сделка, сключена със скорост от 5 минути.

11 мнения за “Премиерът като диспечер в сделка за счупен локомотив”

 1. Браво Иво.Чудесна ирония.Желая ти заслужен отдих,но не ни оставай на августовската скука,ние, четящите те искаме да продължаваш все така.

 2. Тази “сделка” за 5мин. нагледно показва, че между Тройната коалиция и сегашното управление, разликата е само в рязането на лентички по телевезията. Те са едно и също нещо – подопечни на ченгеджийницата ДС или, както стана по-популярно – протежета на олигархията. И “лява” и сега “дясна” партия си имат, достатъчно големи, могат да си подават топката, необезпокоявани от разни смутители. А, според мен, Кунева не е от смутителите. Тя е многообразието, което да прикрие прекалено прозрачния модел на “двуполюсна демокрация” по ченгесарски.
  Главен стълб в този модел е мизерията на над 80% от избирателите. Стълб, заложен още от Луканов и забит окончателно от Виденов. Мизерията е и главния резервоар на гласовете за двете уж противоборстващи си формации. Стрес от ценовия шок, пропаганда като при Татова време ( всички вестници почти са на загуба, но излизат вече от години !!! ), чалга култура, в която един от главните елементи е хашлашкото отношение към всичко свято, към всичко ценностно за народа. Щом за върховете “може и така”, както остава за малкия човек ? Да мисли може само психически свободния и материалноосигурения човек. А такива не бива в никакъв случай да се допускат. С други думи – средната класа е най-големият им враг. И на двете групи, т.е. тя е една и съща, но играеща си на демокрация с намазаните филии с мас в кварталното мачле. Така че цените ще хвърчат, ЛукОйл или Фармацевтичните барони никога няма да бъдат набедени в картелно споразумение, а за изпускане на въздуха Премиерът-орангутан ще пуска по някоя и друга простотия за пред камерите. Проста е формулата: Герб+БСП+Доган+Кунева+НДСВ+Атака+РЗС = БКП( сега вече и с опция да се прибави и СДС вляво от равенството ). Но колко ли време ще ни трябва, гокато го разберем ?

 3. Диоген преди време излизал от своята бъчва и търсел хора с фенер.
  В наше време щеше да бяга от празни
  … хора между вагоните и да търси с фенер пълна бъчва с лекарства на поносима цена!!!

 4. В някакво предаване по телевизията Марешки каза че влиза в политиката.Не разбрах как и като какъв,но явно опитомяването е започнало.Направили са му предложение на което не може да откаже.

 5. Разговор между Спасителят на Локо Пд /Любимец 13/ и новият собственик – Магарешки

  Любимец 13: Алоуу , Магарешки, ти ли си, бе?
  Магарешки: Даа, слушам!
  Любимец 13: Абе обади ми се Стойков преди малко…
  Магарешки: Кой, кой?
  Любимец 13: Стойков бе, къде риташе футбол в Барцелона. Сега оди да гърми дивеча с Емо Димитров из тетевенския балкан, ха, ха..
  Магарешки: Аааа, да
  Любимец 13: Та неговият кум нещо реве, нямали пари в Локо Пд, щели да го закриват… Та ти не искаш ли да помагаш там?
  Магарешки: Аз ли? Хмм И за колко пари става въпрос?
  Любимец 13: Амии поне 3-4 милиона годишно
  Магарешки: Еее това е много. Не мога толкова. И защо да влизам там? Ква ще ми е ползата?
  Любимец13: Е как каква? Ами Вдянков счетоводителчето от година ме врънка да ти пратя НАП да ти прави ревизия там, плащаш ли си ДДС-то, осигуровки, данъци, изобщо всичко. А пък и Цецо отдавна ти е подготвил операция, кръстил я е „Аптекарчето“. Даже е осигурил вече и хеликоптера да доведе журналисти да те снимат там, как те арестува, начело с оная Гайтанджиевата…. Разбираш ли?..
  Магарешки: Да, разбирам… Ами в такъв случай май съм съгласен!
  Любимец 13: А така! Браво! А ако съм доволен от теб скоро може да уволня оная джибра Кирчо и ти да станеш кмет, че той вече много взе да се излага. Айде идвай и за добре дошъл да донесеш 1 милион!
  Магарешки: Добре, айде чао!

 6. А, така! Ако това за пипалата на фармацефтичния октопод и Пръмовата снаха се окаже вярно (а, дано), а не предположение, Червената Кукувица ще се окаже много “слаба ракия”.Тука нещо ми се губи обаче, връзката Пръмовица – btv. Ако мяукащата лелка я издухат, ще имаме една измама, една лъжа в българския политически живот по-малко. А всички кариеристи и кариеристчета ще останат с пръст в устата.

 7. Съвсем случайно попаднах на едно клипче в youtube и ето какво е говорил Бойко Истината, в едно предаване на Цветанка Ризова. (Между другото наричам го така, защото преди имахме един такъв случай с един общ познат, когато още бяхме тинейджъри. Той се казваше Митко и ни разправяше непрекъснато разни небивали истории за купони, преживелици, момичета, случки и т.н. Един ден обаче се появи “свидетел”, който Митко не очакваше, че ще се появи и каза как изобщо не е присъствал на това за което твърдеше Митко. Оттогава ние взехме да проверяваме разказите на Митко по-задълбочено и се оказа, че в 80 процента от случайте Митко просто ни лъже. Ние не казахме на Митко,че знаем и го слушахме докато той си мислеше, че му вярваме. Това беше малко подло от наша страна ама какво да се прави тинейджъри сме били. След време забелязахме, че когато лъже докато говори гали едното си рамо. Започнахме да му викаме “истината” и така по същия начин започнах да наричам и Бойко “истината”. Засега не съм забелязал някакви паразитни движения при него, както при Митко. Накрая вече изобщо на никой не му пукаше дали Митко лъже или не, защото свикнахме че това, което говори може и да не е истина. Има го и тоя момент. При, Бойко мисля, че той все още предстои.) Та ето какво е говорил, Бойко в предаването на Цветанка Ризова от 22.11.2009 година малко след като е станал премиер.
  Въпрос: Добре, ще се намесите ли във футбола ?
  Отговор: Не. Ше се намеса само да им направа игрища и… да могат да си усвоят парите, които имат за спортна база на националния отбор.
  Въпрос: Ще ги оставите да се справят сами ?
  Отговор: Навремето ЦК се намеси, когато смени името на Левски и ЦСКА си спомняте и кво стана тогава, нищо.
  Както виждате, Бойко Истината изтъква намесата на държавата във футбола, като нещо лошо и напомня за времето, когато го е правила загатвайки за ЦК и комунизма и обещава да се намеси единствено в изграждането на тренировъчни игрища за националния отбор. И ето сега от друга страна това, което прави в действителност поднесено в медиите като геройство.
  “Нефтохимик ще съществува, Бойко Борисов НАМЕРИ мощен спонсор.Това е станало след разговори между премиера и шефа на руската компания Вагит Алекперов, който също потвърди новината. ЛУКойл ще бъде един от спонсорите, които ще подкрепят Нефтохимик (Бургас) от новия сезон.” – от 31 май 2012.
  “Футболен клуб „Берое” от Стара Загора, който има над 700 000 лева задължения, е дарил на полицията близо 10 000 лева. По НАРЕЖДАНЕ на премиера Бойко Борисов преди 2 седмици държавната ТЕЦ “Марица Изток 2″ купи всички 50 000 акции на клуба.” – от 3 октомври 2011.
  “4,5 млн евро за “Левски” и Иво Тонев да съблюдава харченето им. Това внедри в “синия” клуб новият спонсор, УРЕДЕН от премиера Бойко Борисов.” – от 15.12.2011.
  “Премиерът на България Бойко Борисов разкри, че е НАМРИЛ спонсор и за ЦСКА, след като ОСИГУРИ и на „Левски”. Министър-председателят бе гост в сутрешния блок на ТВ7 („Гореща точка”), където сподели, че е водил преговори с д-р инж. Лъчезар Цоцорков, който е изпълнителен директор на „Асарел-Медет” АД.” – от 03.12.2011.
  “С ПОМОЩА на премиера Бойко Борисов процедурата около стадион “Локомотив”(става дума за софийския не пловдивския) се е задействала и в близките дни ще бъде подписан договор, който ще позволи да се започнат ремонти.” – 06 юли 2012.
  “Министър-председателят на България Бойко Борисов спази обещанието си и ПОДПОМОГНА финансово закъсалия отбор на „Марек”. – от 19 октомври 2011.
  “На рождения ден на Бойко – първа копка в базата на Ботев!Съвпадението не е случайно, защото лично премиерът преди време даде ключа от стадион “Христо Ботев” и ПОМОГНА “жълто-черните” да намерят новия си собственик Цветан Василев.” – от 13 юни , 2012.
  И така Бойко се грижи за футбола, като пази всеки един закъсал отбор от фалит. Той нарежда, урежда, намира, помага, подпомага и изобщо истински футболен Робин Худ. Мили родни фенове, да знаете футболът във вашия град го има само благодарение на добрата воля на нашия премиер. Така, че догодина на изборите нали се сещате, няма нужда да ви се казва какво да правите в тъмната стаичка. Бойко Борисов е голем пич, спаси отбора ви от фалит и не е като ония другите дето не им пука и говорат на някакъв неразбираем език. Някой беше казал, че отчаяниете времена изискват отчаяни действия. Представяте ли си колко сме отчаяни и в колко отчаяни времена живеем, та за да можем да гледаме футбол на живо в градовете си да се налага лично министър-председателя да ходатайства за пари с който отборите да не фалират, а той пък понеже няма как иначе да се налага да печели гласове по този начин ? От друг ъгъл последната Pr акция на Бойко в Пловдив се случва само седмици след терористичния атентат в Бургас и в момент в който България е притисната в ъгъла да обяви някакви резултати от разследването и да начертае обща стратегия относно тероризма, каквато кой знае защо до сега не е имала. Случва се и в момент в който из страната горят масивни горски пожари, автобуси с туристи се самозапалват по пътя, социалисти организират референдум, европейската комисия продължава да ни следи изкъсо какво правим,защото не ни вярва, а на самия премиер му предстои процес в Брюксел относно обвързаност с престъпни групировки. Той обаче отива да събере овациите на футболни фенове, затова че им е намерил собственик на отбора. Така завършва и този месец, както завършват и започват всички останали от години насам. България бедства, а Бойко е герой по един или друг начин. Кучетата си лаят, керванът си върви.

 8. Възможно ли е аптекар да си купи локомотив в България? Може!
  Възможно ли е пожарникар(охранител)да стане министър-председател на европейска(?) България? Може!
  Възможно ли е аптекар и пожарникар да станат от врагове – приятели за пет минути? Може, ако икономическо-олигархичните им интереси имат една и съща посока! Както се казва, “ударили са го през просото”. Да му мислят тези, които не могат да си плащат тока и хляба, защото ако не мислят, след изборите пак ще “ядат пасти”.

 9. Усвояваме челния съветски опит с завидни темпове.По същия начин комарад Путин накара Абрамович да си “напазарува” остров Чукотка и да му стане губернатор, след което промени закона губернаторите да не се избират и го остави такъв доживотно. Като са казали по-умните от нас другари “Нищо ново под слънцето”

 10. Ловейки мига на сполуката,Калитко не ще се спазват ловните правила а примерът с напазаруването е много удобен и желан!!!

 11. Г-н Инджев,дълъг непряк и много често мъчителен процес е всяко прерастване на средното и висшето образование в култура на този велик управленски отбор,докато трае процесът на облажване на свои и несвои!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.