Пожарникарите от Позитано срещу пожарникаря- “ези” и “тура” от една монета

Позитано, нарицателно за БСП днес поради адреса на партийната централа в София, освен название на улица е преди всичко име на италианския посланик, който е отказал да напусне града и така е разколебал намерението на отстъпващите турски войски да го оставят опожарен на настъпващите руснаци. Нещо повече: посланик Позитано всъщност е бил пожарникар (доброволец в онези времена) в родната си Италия и е използвал опита си, за да помогне в създаването на първата модерна противопожарна служба във възкръсналата на картата България.

Сега „пожарникарите“ от Позитано непрекъснато се напъват да ни „спасяват“ от управлението на пожарникаря Борисов, който дълго се колеба и с голямо закъснение се реши да застане на пътя на настъплението на руската енергийна агресия, въоръжена с проекта АЕЦ „Белене“. Но понеже Борисов не обясни плахата си стъпка с познатата му други теми категоричност, остави отворена вратата за обходни маневри на проводниците на тази агресия и те сега ни заплашват с референдум по уж приключилия спор за незащитимия от икономическа и стратегическа гледна точка руски ядрен инструмент за влияние върху България, ЕС и НАТО.

Нов връх в тази кампания по обслужване на доминиращата и без това в енергетиката ни чужда държава е съобщението на соцлидера Станишев, че на Позитано може човек да се оплаче, ако е притискан да не подкрепя инициативата на петата колона да крепи влиянието на Русия с искането за организирането на референдума. Имало нещо като „горещ телефон“ за оплакващи се. С други думи на Позитано се правят на пожарникари, които се борят с несъществуващ пожар.

Абсурдът да събираш по улиците партийна подкрепа за ( на практика) вот на недоверие към взето вече решение на упълномощените да носят отговорност управляващи, при това след като самият ти не я понесъл!) явно е най-новото оръжие в двупартийното противоборство. От Позитано наливат вносно масло в този ялов огън. Самоцелността на това „мероприятие“ ( както се казва на съветски език и днес в България) лъсва още повече от безпомощността на Станишев да обясни, защо не се е допитал до същия този народ за руския проект, когато го „движеше“ в качеството си премиер- не можело да стане, защото коалиционните му партньори били против.

Напомням, че коалиционният му аркадаш Доган се изказа като гръм от ясно небе- неясно и до днес от какви подбуди- че енергийните проекти на президента Първанов са „мегаломански“. Каза го само веднъж в края на последната години от управлението на тройната коалиция. Колкото и внимателно да съм следил за отзвук, пояснение или дори разправия по този повод в управляващото тогава задружно семейство на Първанов, Станишев, Сакскобурготски и самия Доган- не съм регистрирал нито едно ехо от онова гръмовно изявление на форум на ДПС. И на медиите дори не им „стана интересно“ да се опитат да разберат какво се крие зад внезапния завой на безусловната преди това депесарска подкрепа за наистина мегаломанските проекти, чието лице дълго време беше руския (полу)проводник Георги Първанов.

Така че Станишев направо лъже в частта за липсата на подкрепа от ДПС при поставянето под въпрос на АЕЦ „Белене“ – поне на финала на общото им управление с БСП. Нещо повече, тъкмо разграничаването на ДПС трябваше да му послужи да “бетонира” с референдум социалистическата влюбеност в руския проект.

 

Още по-незащитим „аргумент“ срещу хипотетичното организиране на референдум за узаконяване необратимостта на ядрената бухалка на Русия под формата на „втора атомна“ е самото твърдение, че за партийна инициатива, като сегашната подписка, изобщо е нужно нечие друго съгласие. Какво пречеше на Позитано да бяха организирали събиране на подписи по същия еднопартиен начин тогава, както го правят сега и да се перчат с мисията си на „патриоти“, за които пътят към любовта към България е постлан с преклонение към една чужда държава?

Истината е, че на ГЕРБ са ядосани много български граждани и те ще стават все повече. От Позитано се опитват не само да монополизират, но да канализират и катализират тази ерозия в своя полза, заставайки в позата на пожарникари, закрилници от пожарникаря. Той пък ни тика този факт в очите и го използва да ни полива от маркуча на своята пропагандна, от който се лее пяната: който е срещу мен, работи за завръщането на Станишев.

Какво става, нали уж Сакскобургготски, доведен да разбие т.н. двуполюсен модел, си изпълни мисията? Излиза, че неговите преки наследници, като продукта му Борисов и партньора му в управлението Станишев не само възпроизвеждат двуполюсния модел, но и на практика открито си сътрудничат на принципа на скачените съдове.

Време е да ги разкачим. Би било направо откачено да се закачим отново на кукичката, на която основната стръв е липсата на алтернатива ( както е и в Русия- нямало друг, освен Путин, а алтернативата били комунистите, сякаш Путин не е точно модифициран такъв).

Може да прозвучи някому прекалено оптимистично, защото не се забелязва на повърхността такъв вятър на промяната на този етап, но тази „безалтернативност“ е бременна с възможност към завръщането на т.н. разочаровани избиратели към автентичната трезвост на мислещите хора, които искат повече демокрация като лекарство срещу популизма и социализма- двете лица на монетата, с която в момента ни цакат в играта на „ези“ и „тура“.

26 мнения за “Пожарникарите от Позитано срещу пожарникаря- “ези” и “тура” от една монета”

 1. НЕ ИСКАМ нито Пожарникари нито Педерасти с Рози да ми дават насока в живота!
  Повръща ми се от ТОТАЛНАТА ПРОСТОТИЯ, която комунистите оставиха да царува в България с цел безнаказано да си присвоят труда на три поколения Българи. И сега същите тези мошеници безсрамно и нагло продължават като кърлежи да пият кръвта на собствения си род! Вие и себе си убивате идиоти!
  Оставете добрите хора да стопанисват за да има и за вас. Стопанин от болна крава мляко не пие !!! Вие всички сте откачени негодници !

 2. Тъкмо за налитане на БСП срещу невинни хора да се подписват в полза на АЕЦ “Белене” е нужен горещ телефон, както и неустойки, заради излъчваната от подписката отрова – вредна, колкото самата радиация.
  Що се отнася до ДПС – давалите им с чували пари села и градове, вече жестоко са ги намразили за излъганите надежди и изметнатия вот в полза на омразните им комуняги.
  А от бб – след политическите уволнения, можем да очакваме и политически затворници…

 3. Така е – подават си топката. В подкрепа на това твърдение е и затварянето на пътя към Бузлуджа от “някой си” подчинен на Борисов. Казват пренатегнал се въпросният чиновник по собствена воля?!? И по такъв политически горещ въпрос не се е допитал до Борисов? Едва ли. А той премиера, ако толкова много го интересуваше сигурността на “русофилите” от Бузлуджа, можеше просто няколко дена предварително да предупреди за съществуващата опасност на пътя и да остави топката у Сергей – той да рискува живота на подопечните си. Но не, пожарникаря даде точен пас на руския гражданин начело на
  “европейските” социалисти.

 4. От доста време насам ми липсваше един шедьовър,за да уточня времевия критерий за България 2020,който се добавя към много от коментарите ми.
  Сега не знам дали не Ви е “вдъхновил” посланик Позитано,но шедьовърът е факт с бивши и настоящи герои и времева разтегливост.
  Като пример за синтез сърцевината е в полупроводника Г.Първанов и
  избранника му Ахмед Демир Доган,който може да е всичко,но не и откачен,за да разкачва съдове.
  Тази попара да си я сърба точно БСП и да не се прави на улава организация с ядрена бухалка зад гърба на “Позитано”
  Не Ви спестявам Царя,но съм убеден,че НВ тепърва, и лично и подходящ начин ще раздава картите,когато му дойде времето да не дава Господ при ред бедствия в т.ч. особено п о ж а р н и.

 5. Ако Румъния навлиза в дълга политическа зима,трябва ли де се напомня притчата за “играта на мечката у съседа!!!”

 6. Г-н Инджев , много харесвам начина Ви на писане и с удоволствие чета казусите по които разсъждавате, въпреки че не винаги съм съгласен с мнението Ви. Аз като редовен читател на блога Ви съм запознат с всичките Ви статии и бих отправил към Вас една молба. Тя се съсътои в това че, в мен има някаква жажда да чувам коментарите Ви по-често отностно други политически играчи, партии и движения. В никакъв случай не приемайте това като критика защото аз нямам самочуствието че мога да критикувам Вас за това какво пишете в блога си (това е ваш избор)По-скоро аз отправям молба към вас да чуваме по-често разсъжденичта Ви за процесите в дясното пространство, за Доган и Дпс за новите движения ( на Кунева, на Бинев, на Сидерова) и тяхното бъдеще на политическата сцена. С уважение: Илин Пеев

 7. На бездруго немногото останали мислещи, че са “мислещи” вече пропагандно им се сервира образът на миловидната успяла-вряла-и-кипяла очилата дама със свитите устнички. За да не не им хрумва завръщане към “дискредитирани политически трупове” с десни проекти и доказано демократични възгледи …

 8. Благодаря за оптимизма, който ми вдъхвате, но мислещите хора са на изчезване.

 9. Добре е,че премиерът се е сетил да разясни какви ще са разходите за шумния референдум на БСП по които- поне 40 милиона -Станишев удобно,но и подло мълчи!!!Няма да мирясат докато не подпалят чергата на тази страна и народа й -откъм
  четирите крайща.

 10. Обстоятелството,че Панета мъмри Иран и не изключва военна интервенция скоро ще каже много.

 11. Миналата седмица написах моите предположения какво би се случило с “референдума” на БСП.
  Сега Борисов на заседание на МС казва, че той също е “за”, МС е “за”, и даже, ако Станишев имал 100-200 хил. фалшиви подписа, ГЕРБ щяла да добави свои, за да стане референдумът реалност. Втората новина, е че Борисов ще направи така, че гласуването да съвпадне с парламентарните избори следващото лято:

  http://www.segabg.com/article.php?id=610673

  Борисов е казал и следното: “Народът е суверен, нека го каже, това е важна тема. Ние сме абсолютно за.”

  На 27 юли коментирах в този блог следното по повод на внасянето на подписката от Станишев:


  “Има няколко варианта – ГЕРБ (демек Борисов) пуска референдума с въпроса, формулиран от Русия, пардон БСП; пуска го, но с преформулиран въпрос, който да е двусмислен за интерпретация с цел резултатите му да се използват според политическата конюнктура (вкл. от Борисов или от негов наследник догодина); пуска го, но прави така, че активността да е малка и да бъде анулиран; и разбира се най-невероятния вариант – прави процедурни ходове и не го пуска, като предишните два.

  Аз залагам на вариант „две“, защото най-пасва на поведението на банкянската лисица – така отбива атаките, че не е демократичен премиер („давам на народа да си каже тежката дума, той е суверенът“), показва „желание“ пред бащицата Путин, но си оставя пътечки за измъкване, ако ситуацията го налага; в реална обстановка, а не чрез социологически проучвания, тества личната си реална популярност преди изборите (достатъчно е да инструктира феновете на ГЕРБ да отидат до урните, но да пуснат невалидна бюлетина с двете задраскани опции); хваща мощно оръжие за изнудване на всеки (и БСП, и Кунева, и ДПС), с когото би се наложило да прави коалиция догодина; пренася за няколко месеца дебатите и обществената енергия (доколкото я има) на безопасна за него плоскост…”

  Посоченият от мен преди няколко дни като най-вероятен вариант се реализира доста скоро, което, признавам си, ме изненада. Модификацията обаче – провеждането му едновременно с изборите – е нещо, което заслужава коментар именно в контекста на казаното в статията на г-н Инджев.

  Прилича на предварително добре репетиран сценарий, в който двамата “врагове”, по традиция, завещана от “двубоя” Първанов-Борисов, си подават удобни за всеки от тях реплики, които само изглеждат противостоящи си. В този сценарий, според мен, плюсовете от гласуване “две в едно” са и за двете страни:

  Станишев ще получи допълнителни гласове, защото така се мобилизират всички русолюбци, иначе разколебани от “капиталистическата” ориентация на БСП, която получава страхотен шанс да не говори за корумпираното и “предателско” свое минало в тройната коалиция, а да напомпва носталгичните и левичарско-патриотарски настроения в своя вот чрез идеологическите си послания, свързани с подкрепа на беляНЕ (и на скритото зад нея, силно желано от мнозинството от потенциалните й гласоподаватели, връщане към теорията и практиката на СССР).

  Борисов ще получи поредна легитимност на Народния човек, който дава на народа права и свободи, които никой преди него не е давал; ще получи шанс (в съзнанието на неговите гласоподаватели) за поредно противопоставяне на лошите от БСП, което ще му вдигне резултата; ще мотивира с “националния интерес” повече разколебани от ГЕРБ все пак да гласуват за него, макар и с отвращение; ще изглежда отново като водещия в инициативата, което принципно му вдига личния рейтинг, с който да издърпа на буксир каруцата на партията си.

  Путин и всички негови васали и слуги у нас също печелят (те са всъщност на първо място в тази дисциплина), защото референдумът с голяма сигурност ще бъде признат за редовен (ще го осигури високата избирателна активност на парламентарните избори), а при съществуващите настроения в БГ, и с оглед на предстоящите пропаганда и изборни фалшификации, резултатът му ще е “за” беляНЕ.

  Кой губи?

  Разбира се, всички ние, които не искаме да се превърнем в потенциално ядрено гробище; в реален опитен полигон на азиатската технологична изостаналост; в напълно зависима от авторитарна Русия политическа система; в икономика, фалирала поради несъразмерното финансово бреме, което строежът на беляНЕ ще ни стовари…

  В политически план описаният сценарий обаче има много ясна мишена, която трябва да бъде отстреляна, и то в зародиш, тоест, завинаги – и това е партията на Кунева. Така тя или ще трябва да шикалкави с избягване на категорично мнение по референдума, за да привлече “широки народни маси” (иначе няма – за нея – политически смисъл да влиза в парламента с 6-7%, където тихо ще потъне в опозиционно забвение); или ще трябва да се определи категорично.
  Ако е “за”, губи всичко, защото – в съзнанието на “десните” й привърженици ще се превърне в поредната партия на статуквото, а това може и да я остави извън парламента.
  Ако е “против”, ще загуби онези левеещи умерени интелигенти (голяма част от които “патриоти”, “славянофили”, “русофили”), както и всички онези, особено в провинцията, склонни към днешна дата да я подкрепят (дребни чиновнички, учителки и пр. “лелки”).
  Другата потенциална мишена са “зелените” – ако някой се съмнява, че референдумът “за” или “против” беляНЕ ще ги разцепи, бих могъл да му изложа поредица от аргументи защо и как това ще стане. Разцеплението на “зелените” – единствената свежа и необременена, а и изглежда, по-трудна за “купуване” платформа, която несъмнено ще има и политическо лице в следващите месеци – е подарък отново за васалите и слугите на др.Путин, а и косвено за самия него.

  Хубавото на сценариите е, обаче, че сценаристите никога не могат да контролират едновременно, постоянно и напълно всички роли и още по-малко всички актьори. Да не говорим за публиката. Дали от сцената или от публиката, но представлението може да получи и импулс за друг завършек на постановката.
  Остава ни единствено да им покажем, че част от публиката може да им обърне театъра с главата надолу. Това обаче зависи само от нас, а не от сценаристите и “режисьор-постановчиците”.

 12. Емоциите са излишни. Борисов обеща референдум, както бащата, който обешал да купи колело на синчето си: “Тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път”.

 13. Мисля, че Борисов не се е отказал от АЕЦ Белене, решението му е временно. Рефендумът ще му помогне в един момент да си “измие ръцете” и да каже “Глас народен, глас Божи”. Голяма част от народа не разбира вредата от втора атомна централа и би гласувал за нея, също така референдумът може да бъде фалшифициран и по този начин Бойко ще се направи чист пред американците и отново ще удовлетвори интересите на руснаците.

 14. Опасявам се, че медийното противоборство между ГЕРБ и БСП е чисто преиграване по определен от Москва сценарий. Обърнете внимание само на реториката. Борисов казва, че му трябвали 30-40 милиона за референдум. Това ако е, от Москва да са му ги платили вече 😉

  Разликата* между 30-40 милиона и 22 милиарда си е 22 милиарда, нали?
  *с приближение 1 към 500

 15. Както сме започнали да товарим следващите избори за парламент и с референдум, защо не ги натоварим не с един ,а с няколко, един за шистовия газ , един за връщане на НРБ, един за НАТО, един за ЕС………
  Хубаво да се размият ИЗБОРИТЕ , и така да се направят ИЗЛИШНИ, защото какъв е смисъла от избори ,след като ще се правят референдуми за ЩЯЛО и НЕЩЯЛО , и то по време на самите ИЗБОРИ.
  Ние на избори ли ще гласуваме или на референдум, или на ИЗБИРАТЕЛЕН АНАРХО-референдум???????
  Това обезсмисля и самата “законодателна” и “изпълнителна” власт.
  Да се назначат референдуми през месец , и да се назначат едни ЧИНОВНИЦИ ,които да изпълняват решенията от референдумите.
  ЗАЩО ни е “министър-председател” и “министри” ,и “депутати” , след като при ИЗБИРАТЕЛНИТЕ анархо-референдуми “САМИ” ще си вземаме решенията ????
  Друг е въпроса ,че тогава популизма и олигархията ще вземат дори по-голям превес отколкото е в МОМЕНТА, и ще настане ПЪЛНА “контролирана” АНАРХИЯ и БЕЗЗАКОНИЕ…….

 16. “Какво става, нали уж Сакскобургготски, доведен да разбие т.н. двуполюсен модел, си изпълни мисията? Излиза, че неговите преки наследници, като продукта му Борисов и партньора му в управлението Станишев не само възпроизвеждат двуполюсния модел, но и на практика открито си сътрудничат на принципа на скачените съдове.” Кобурготски искаше да разбие двуполюсния модел за да го направи … еднополюсен. Успя! С едно изключение (догодина няма да го има) всички парламентарно представени политически сили, са ръководени от настоящи и бивши комунисти и репресивния им апарат.
  А страха от референдум за АЕЦ “Белене” е напълно основателен – няма как простотията ни да остане ненаказана.

 17. Без да се впускаме в обширни разсъждения, ще трябва да приемем, че референдум ще има. По няколко причини:
  -законова (конституционна). Няма как да се избегне по законен начин.
  -политическа. Всъщност отказът е най-желания развой на нещата от БСП. Тогава всички предимства остават на тяхна страна. От многото такива ще спомена само няколко.
  1.Ще възстановят положението си на фаворитка за руския самодържец, с всички благини произтичащи от този факт (мощни парични потоци, влияние над олигарси, благоразположени медии и т.н.)
  2.”Отказът” ще ги направи “жертви” на авторитарната (Бокова) власт – любима роля на всяко комуне; играят я с мерак и вдъхновение, неподражаемо.
  3.Дебатът ще се измести от лесно доказуемата безмисленост и вредност на проекта към “отказа” и т.н. и т.н.
  Иначе съм съгласен, че всичката тая паплач са “деривати” на безполезното изкопаемо БКП – с основна фракция БСП, мощния дизел ГЕРБ и една лека и летлива като пеперудка фракция. Отпадъчни продукти като Атака и РЗС не заслужават коментар.

 18. Всичко добре, но не разбрах коя е алтернативата. Боко е простак и глупак, БСП са руска колона, ДПС – турска. Кунева ясно. Останалите са маргинални партийки без минимална обществена подкрепа и шанс за участие в следващия парламент. На кого да заложим, г-н Инджев?

 19. Защо, уважаеми дами и господа, никой вече не си спомня какво стана на последните избори,които също бяха “Няколко в едно” с цел уж пестене на средства ? Или може би не разбрахте за тоталната фалшификация на резултатите от страна на управляващата милиционерщина? Естествено,че г-н Пожарникарят ще иска пак да съвместява избори – това направо му гарантира и парламентарно мнозинство в следващия парламент. Повярвайте ми – просто нямате идея какво ни гласят за парламентарните избори догодина.А изцепката на Станишев за референдум дойде тъкмо навреме, за да бъде използувана както срещу него, така и срещу всички нас. Особено след пояснението на ББ,че всеки,подкрепил Белене, ще се съгласи да изплати по един Мерцедес …която идея между другото докара до овчи възторг МВР-електората.

 20. Заложете на ДСБ- моето предложение. Защо всички (като моя съпруг) това казват- ама те са малко нямат шанс. Напротив имат шанс- ако всички мислещи хора гласуват за тях- ето ще им дадем шанс.

 21. До по-горния коментатор:
  ДСБ ??? Тези Господа не олизаха ли вече няколко пъти тавата и не глозгаха ли до кокал народната мръвка ??? Сега какво още ще им дадем ???

  Нима СДС не беше създадена точно с тази цел ? Да удави демократичния ураган който бушуваше в душите и да поднесе на тепсия народното имане в краката на ченгетата !!!

 22. ДСБ – НИКОГА ПОВЕЧЕ!!! Тази формациика и по-точно Одс в тогавашният и формат загубиха доверието ми и на милиони други хора и то мисля че не по-време на управлението им 97-2001 а след падането им от власт. Всичките изострени войни за власт, надмощие и влияние из между самите партийни лица на Одс успяха да отблъснат повечето им избиратели. Другото което мен ме притеснява е от къде десните ни партии могат да извадят подходящи нови лица за да управляват. Само като чуя Сдс и НАЙ-ВЕЧЕ Дсб в главата ми изплува образа на неколцина политически трупове които са като някакво палтенце което е седяло 15 години в гардероба и е наядено цялото от молците. Единственото нещо което досега успяваше да спаси Дсб е изключителната политическа дарба която притежава Иван Костов и уникалната му способност да извлича облаги от всяка негативна ситуация в собственият му двор или този на противниците му. Симпатизирах му преди когато смятах че има силни фигури около себе си и е изградил силен екип.

 23. МЕЧТИ И ПОСОКИ

  Менажерията се раздига: прибират платнищата, прехвърлят клетките-вагони върху релси и дългата композиция скоро ще потегли…
  — Най-после — вълнува се сърцето на лъва — ще се махнем от този проклет климат! Тук повече не може да се живее. Веднъж да стигнем на юг!
  — Най-после!… — носталгично въздиша бялата мечка… — Ще се махнем от този противен климат! Тук повече не може да се живее! Веднъж само да стигнем на север!
  Менажерията спира в съседния град за ден-два и пак тръгва. После в следващия съседен и в последващия, и все така, и все така.
  — Ужасно бавно! Най-важното е, че пътувам: посока юг! — вълнувал се лъвът. — Ужасно бавно! Но важното е, че пътуваме посока север! — вълнува се мечката.
  А менажерията си пътува курс изток-запад и обратно.
  (Р.Р.)

 24. Добре- предавам се. Ще гласувам за Станишев на парламентарните избори.

 25. Здравейте Радост,

  приемете написаното от Илия: “ДСБ ??? Тези Господа не олизаха ли вече няколко пъти тавата и не глозгаха ли до кокал народната мръвка…”, като лош виц на човек с балкански вкус, а написаното от Илин Пеев:”ДСБ – НИКОГА ПОВЕЧЕ”, разбирайте като, за ДСБ-никога досега.
  Излишна е дискусията в рамките на блога за това, че без ДСБ в парламента няма да има предствена нито една дясна партия. Това е и целта на ГербБсп, а не забравяйте, зад тях стоят Москва, българските олигарси и много,много пари.

 26. Другари злобари Илия и Илин,
  Какво толкова се плашите от ДСБ? Та ние, честните и умните хора, сме една малка част от народа. А вие, престъпниците и мошениците, винаги ще властвате над този глупав и затова нещастен народ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.