Модното дефиле на герберизацията като част от глобализацията на левичарството

Глобализирането ни чрез герберизиране е в пълен ход. Модните тенденции в международния популизъм идват все по-бързо у нас. Ето няколко примера.

В Иран мъдрото партийно и държавно ръководство реши миналия месец да избави народа си от мъките на слюноотделянето по недостъпното пилешко месо, като забрани то да бъде показвано по телевизията. Цената му скочила многократно след международните санкции и пилешкото станало недостижим лукс за бедните. Властта реши проблема със санкции срещу демонстрирането на тази храна.

Телевизионното затъмнение на истината и опитът за диктатура над общественото настроение чрез него са от решаващо значение и у нас. Важното е да се види от всички, че властта се бори с растящите цени, знаейки отлично, че реално нищо няма да се промени след картелното споразумение на държавата с две-три големи търговски вериги, които за известно време да не повишават цените на десетина стоки.

И от Венецуела, където управлява един „як касапин“ в областта на популизма в неговия латиносоциалистически вариант, също черпим опит на най-високо ниво. Венецуелският Уго Чавес се бори по всякакви чудновати начини с чуждото влияние и най-новото му умотворение е призив към сънародниците му да пият само местни сокове, вместо омразната му експлоататорска американска „Кока кола“.

И в България човекът с дебели правомощия взе по подобен начин да демонстрира приоритетна предизборна любов към българското. А как само беше вторачен във вносното с всичките очаквани изгоди от него- чак включи „европейско“ в етикета на партийната стока на парламентарната сергия преди три години!

Борисов, ако не сте забелязали, се изрепчи вчера не просто на чуждите инвеститори, но именно на германски такива, които нахока като кожодери заради високите цени на тока. За целта пусна в обръщение популисткото обръщение към народа, че чуждите инвеститори са му мили, но българските граждани са му приоритет ( като че ли изобщо е допустимо да бъде иначе!).

Не е известно обаче Борисов да държи такъв тон на „Газпром“, който държи най-високите цени на газа в Европа специално като за нас, най-богатите и платежоспособни европейци. И е известно защо…С отчисленията от тази свръхпечалба концернът ще спасява футболния ни „гранд“ ЦСКА. Грандиозна врътка- досущ като хитрината държавата да си държи депозитите на големите предприятия в посочена от нея банка, която с отчисленията от тях пазарува медии и медиен комфорт на същото държавно ръководство!

Както се вижда, търпим позитивите от негативите на глобализацията, като извличаме за нас най-новото в модните й леви тенденции. Дали му се вижда също и краят на това модно дефиле с голия ни цар на първа линия?

На този въпрос може да се отговори със съветския виц за двамата пияници, които след тежък запой установили, че случайно са пощадили бутилка водка и в спора дали да я гаврътнат веднага или интелигентно да изчакат около час, по-жадният от тях я скрил зад гърба си с предложение към другаря си по чашка да познае в коя ръка се намира. Обаче Боря – така се нарича във вица по-изтънченият пияница- не познал от първия път. Поради което, с мъка и напрежение в гласа, приятелят му дал втори шанс: „мисли, Боря, мисли…“.

Следващият път, когато нашият Боря посегне към опияняващата го власт, е редно да помислите и вие, които го величаете като „десен“. Ако сте изтрезнели, е време да забележите в кой лагер играе всъщност той.

28 мнения за “Модното дефиле на герберизацията като част от глобализацията на левичарството”

 1. Моля ви г-н Инджев.
  Коментирайте отказа на Германия за Шенген.

 2. Следващият път, когато нашият Боря посегне към опияняващата го власт, е редно да помислите и вие, които го величаете като „десен“. Ако сте изтрезнели, е време да забележите в кой лагер играе всъщност той.

  За съжаление прекалено дълго продължава пиянството на един народ!

 3. Ми, като го “посрещнахме” /бб – натрапен/, по вида му си помислихме, че е от лагера на мутрите, а като го изпращаме тези дни, по акъла се оказа точно такъв…

 4. Господин Инджев, ще си позволя да изнеса малко данни във Вашия блог. В България годишно се внасят около 300 (словом триста) хиляди тона замразено месо. И около 40 (словом четиридесет) хиляди тона сухо мляко от Беларус, което никъде другаде по света не се купува или търси. Нека Вашите читатели, господин Инджев, сами да си направят сметка какво е качеството на саламите, колбасите и млечните продукти които си купуват на цени, по-високи от европейските.

  P.S. Господин Инджев, ще си позволя да препоръчам на Вашия редовен читател Бойко Борисов, че горните данни, също може да бъдат предадени на разположение на ДАНС.

 5. Моля се повече хора да четат материалите Ви и наистина да разсъждават, защото Борисов успя да излъже много българи, включително и европейците /ЕНП/, че ще изпълнява дясна политика. Освен безумията, които свърши у нас, успя да ни отдалечи от “европейското развитие” и да предизвика погнусата на еврокомисията. Още по-отчайващо е желанието му да се меси в голямата политика, с което поставя външните взаимоотношения на България на съмнителни позиции, които мен като обикновен човек откровено ме плашат.

 6. Близо 2-3 дни преди Годишнината от Хирошима,ако кацне…………. и
  М а р с о х о д а,би било по-добре Мутафчиев за “жепетата” и Станишев
  … за “социалната кошница” по-добре да млъкнат,или да ги няма!!!

 7. Особено сега когато миряса и Иран за своята ядрена програма

 8. Г-н Инджев, много уважавам аналитичните ви статии. Опасявам се обаче, че в последните 1-2 години Вие остро критикувате всички политици и/или партии. Съжалявам, но и тази статия поставям в рубриката: “Не знам как е, ама не е така”

 9. Много правилно, ББ не е “десен”, но затова пък Кунева е почти “автентично дясна”. тоест “юруш на автентичните европейски маслини.” Както и супер-автентичния Иван Костов, който може би в порива си “да прави реформи”, обслужи докрай т.н. “леви”, че и всякакви пети колони. Дали не е време да отстъпи мястото на Москов. Аз мисля, че е крайно време.

  Къде е г-н Кардинала, да ме претегли отново?

 10. Г-н Инджев, по-голямата част от нашият народ мисли с джоба и със стомаха си…Нито намеци, нито директни демонстрации на безумието, некадърността, алчността и престъпноастта на ББ и неговите слуги във властта могат да събудят заспалото или по-точно липсващото(!)чувство за справедливост и почтеност у тези хорица. Колкото и да ни е обидно и да се срамуваме от нашите първосигнални сънародници, нямаме възможност да им въздействаме, защото те нямат съответните сетива! То е същото като при бедния електорат на охолоната и оядена партийна върхушка на БСП – сляп и глух за престъпленията на своите социалистически велможи! Въпреки това истината трябва да се казва, тя може би ще повлияе поне на полу-слепите и полу-глухите, така че не спирайте своите точни и безпощадни анализи! Вие добре знаете – “и сам войнът е войн”!

 11. В България от 1989 се въртим в такава политическа безтегловност, че отдавна сме загубили ориентация. И от ляво и от дясно все комунисти, левите провеждат десни закони, десните провеждат леви закони, уж либералните прибират пари от който дава. До колко ГЕРБ са десни? Десни са, защото се качиха на власт с дясна демагогия и с парите на най-едрия капитал – комунистическите мутро-олигарси, но по мисловен процес, възпитание и методика си остават комунисти до мозъка на костите.
  На политическата сцена липсва партия на средната класа, която да е с широка подкрепа от дребния и среден бизнес, от висококвалифицирания експертен персонал, от свободните и самонаемни професии. Партия с ясна доктрина, цели и интереси – интересите на средната класа, които водят до широкия просперитет, по-качественото образование, здравеопазване, по-висока производителност и съответно по-добро благосъстояние на народа.
  Синята идея се изчерпа, комунистите вече са крупни капиталисти. Настоящото ляво и дясно се различават само в цената на демагогията и пропагандата – социалистите разчитат на евтин популизъм , който в последствие излиза солен, а десните на скъп популизъм, подкрепен от медийни манипулации.
  Истинската демокрация вече е демокрацията на средната класа, но аз поне не виждам демократична партия, която да изповядва и защитава тази идеология.

 12. Ако сигналът е “да се затегнат повсеместно гайките” в т.ч.и на КНДР за модното дефиле на добрата стара герберизация, не остава много мегдан въпреки внезапната поява на руски морски пехотинци в сирийската средиземноморска база

 13. Виц на деня – (от редута.бг)

  Цветанов хванал златната рибка и тя го попитала какво желание да му изпълни. Цецо се зачудил и казал:
  – Ами-и-и-и… може ли да си помисля малко?
  Златната рибка заплакала, защото това било единственото желание, което не можела да изпълни.

 14. Иво,

  Не съм писал в блога от има-няма месец.
  Виках си, няма да пиша! Няма, бе!

  Все си мислех, че през “отпускарския” Юли ще се понамали количеството на иначе традиционата и видимо неизбежна тъпотия, с която е заливана България от страна на ‘управляващите”* ГРОБ( кукли на конци) и, о нелепост на нелепостите, “опозицията” им – БСП (марионетки).

  Но не би!

  Леят, поливат, давят с ТЪПОТИЯТА си целия обществен живот.

  Имам щастието или по-скоро нещастието да познавам малко от действителността “на Запад”.

  Казано честно, не е възможно да се обясни на “западняците”, че в една държава от ЕС “правителството”* се държи по такъв НАЛУДЕН / ИДИОТСКИ начин.

  Организаторът на наркотрафик през Турция ( според ЦРУ), “охранителят” организира планово едно “Завръщане в бъдещето” на социализЪма.
  Поведението на ГРОБ със ‘замразяването” на цените е толкова нелепо, толкова тъпо, че ме лишава от думи.

  Предствете си заглавия:
  “Меркел преговаря с МЕТРО за замразяване на цените на сиренето” или

  “Данъчните в Германия не знаят кой спекулира с цените на храните”, или

  “Федералната полиция смята, че взривяването на израелски туристи по германските летища е неизбежно”, или

  “Вътрешният министър си купил поредица от луксозни жилища в Берлин с пари от фирми пожелали анонимност – данъчните не откриват нередности!”

  Немислимо, нали?!

  ———————
  * Винаги, когато се спомене пребиваването на ГРОБ и босът им Борисов във властта трябва да се употребяват кавички в изразите ‘правителство”, “управление” “закони”, “решения” “борба с престъпността” и т.н. термини свързани с политическата власт.

  Освен о(ф)чевидната липса на мозъчен капаците, от ГРОБ демонстрират и много яки сталински рефлекси. Да бяха само НЕумни, да им простим, ама те целенасочено разсипват България!

  Обръщайте и на познатите си внимание за неадекватността на ГРОБ. Идват избори!

 15. Голямотодефиле срещу левичарството в света и ЕС,ще получи шамар в ОС на ООН,а невестулките ще са се разбягали!!!

 16. Днес говорих с един ортодоксален комунист. Такава възхвала на Б.Б. и Кунева направи, че останах потресен. Очевидно е пуснато “Окръжно № … на БКП”. Всичко зависи от “МАТРИАЛА”. Обработва се и на следващите избори, пак ще са те. Хубавото е, че германците вече ги разбраха, що за “десни” са тия. “Шенген”, няма да има. А и “сам, войнът е войн”, както казва Ирина /август 3, 2012, 13:36/ по-горе съм сигурен, че ще влезе в историята на България.

 17. ….Венецуелският Уго Чавес се бори по всякакви чудновати начини с чуждото влияние и най-новото му умотворение е призив към сънародниците му да пият само местни сокове, вместо омразната му експлоататорска американска „Кока кола“….

  http://www.guardian.co.uk/world/2012/jul/23/hugo-chavez-venezuelans-drink-juice
  …During Sunday’s speech, he [Hugo Chávez] said Venezuela was trying to boost consumption of domestic goods as a means of reducing imports…

  Не виждам нищо чудновато в призива да се поддържа местната икономика, дори и това да идва от устата на виден популист.
  А може би с това искахте да подчертаете постиженията на нашия виден популист, който вдигна високо летвата като преиначи поговорката – Луд е този който яде баницата, а не който я дава – (като нахока инвеститорите).
  Той е нашата голяма надежда за медал на следващите олимпииски игри когато популизма стане официална дисциплина. Единствената пречка за сега е спора дали да бъде дисциплина в летните или зимните олимпииски игри заради ефекта върху публиката – на една част им пламват ушите, а на останалите им замръзват усмивките. Предлагам да организираме подписка или да поискаме референдум…всъщност най-добре да го съчетаем с изборите. Нека са 3 в 1.

 18. @ IMBLACK Запознайте се с ПЛАТФОРМА НА ДСБ ЗА МОДЕРНА ДЕСНИЦА НА БЪЛГАРИТЕ. Ако се запознаете с платформата, а още по добре с трудове, изказвания и позиции на известни лидери на десницата в Европа (напр. Конрад Аденауер) няма да допускате досадната и издаваща слабо познаване смисъла на десни идеи и позиции грешка да твърдите, че десните партии подкрепят (или са подкрепяни) от едрия бизнес. Ние от ДСБ сме отворени именно към хората, които Вие визирате в коментара си, твърдя, че сме най-последователен противник на монополите, против политиката на ГЕРБ към парцелиране на икономиката и страната, политика генерираща безработица, смазваща потреблението и в крайна сметка създаваща пролетариат и безизходица. Запознайте се и ако можете, се освободете от внушенията на пропагандата разработена в кабинетите на КГБ.

 19. Маргинал Дришльо 2032 (Стамен Стоичков)започна да “създава” вече и отрочета от женски пол (Мария Кюри 2032). Ако продължи така да се размножава, в бъдеще ще заеме цялото виртуално пространство на блога IVO.BG и поради безмислиците, които постоянно съчинява и публикува, ще откаже много от почитателите на Иво Инджев от участие във сериозни анализи и коментари по темите обсъждани в сайта.

 20. Включих вчера,пък и онзи ден (цели два дена) на итерневта виртуална реалност с доставчика ми руската българска телеком компани (дето всичко БГ “национално сигурно” е навързано).Написах един,два коментара с умрели виртуални букви И!И ето лимита ми се изчерпал пак проблем с Иво .БГ,пак изчезнаха актуалните коментари под актуалната му статия.
  Повредата не е в “моят телевизор”,аз съм добър,даже много добър теле >http://mail.dir.bg/~drbarc/animateri/1988g.jpg http://mail.dir.bg/~drbarc/animateri/Моят%Нов%Завет.gifhttp://mail.dir.bg/~drbarc/animateri/MI.jpg< дето съм си направил за некролог няколко часа след като издъхна Майче ми (последният и явно последен по всички факти личи Човек който съществуваше и разговори с мен няколко часа преди това с въпроса завършващт на "ЗАЩО"?).
  "НИ ВОПЪЛ НИ СТОН НИТО УМРЕЛА ВИРТУАЛНА БУКВА ОТ ЦЯЛА ЕДНА ДЪРЖАВА ХИЛЯДИ,МИЛИОНИ МАСА НАРОД И НИКОЙ НЯМА,АБСОЛЮТНО НИКОЙ,ПЪЛНА ТИШИНА,ГРОБНА ТИШИНА) Диагноза!
  Да пробва някой да се постави от към моя гледна точка -да няма никой кой да ти каже ели си факт или неси (за страдания на болен с много тежки увреждания без право на живот,на помощ,храна,лекарства,човешка дума дори,не ,нямам такива пък чак претенции,небих да си го помисля вече,кой съм аз,че да имам такива претенции големи,прекалено големи и незаслужени).
  Никой,пълно с празно!Пиши си колкото си щеш,в празното пространство и чакай от умрял дума,но умрелите проговарят понякога!
  Иван Костов,Филип Димитров,Петър Стоянов както и други хиляди и вие ли несте ни чули ни вижтали този (Аз де) никога?И вие ли сте обслужващт комуно персонал ?
  За "граждански" разни партиики фалшиви и "правозащитнуи организации" въпроси няма да питам,няма нужда!
  А пък за Конституция,закони,Омбуцман,"комисия за защита от дискриминация",прокуратура и др,забрави!
  За "свободно слово" – какво е пък това животно непознато митично!
  Комунистически фашизъм на цялотериториално в 16-та ссср република!
  И "народен" всенароден съд…
  "НЯМАШ ПРАВО,НАКАЗАН СИ,ИДИ В ЛУДНИЦАТА,ЛУД ,РАЗКАРАЙ СЕ,МРИ БЕ БОКЛУК ПРОПАДНАЛ,МРЪСЕН СЕДЕСАР,ФАШИСТ,ПЕДЕРАС,МРИ БЕ,НЕМАЛИ ДА ПУКНЕШ НАЙ ПОСЛЕ,Нали За ТОВА ЛЕЖА НА ПАЛАТКИТЕ ПРЕД КОЛТУРНИЯТ ДОМ САМ ЕТИ СЕГА ДЕМОКРАЦИЯ,КВО РЕВЕШ,ИДИ СА ЖАЛВАЙ НА КОСТОВ,ОТ НЕГО САКАЙ ДА ТА ЛЕКУВА И ДА ТА НАРАНИ" – "В ИМЕТО И ОТ НАРОДА – ОСЪДЕН НА СМЪРТ".
  А докато този същият народ държеше кравите си да серат на портата ми се питаше "тая що не умре" – за Майче ми Санда питането народно беше това,докато аз се борех с подръчни средства сам за живота Й!
  Е умре и весел беше "народа",но не-му е пълна веселбата докато чува от време на време как викам от болка и по глухият си и невменяем баща от ужас!
  "Това се нарича спам, дори да са цитати от Библията….Този род участие във форума отблъсква други читатели. Създавате проблем на нашия вестник и ще се принудим да Ви забраним…"
  Рекъл съм "АЗ МОГА И АД ДА НАПРАВЯ" . Явно трябва да покажа какво мога….!!!!!
  Благодаря за невниманието Виртуална реалност!

 21. До Мърци Мърцов:
  ________________
  1.Забелязях у Вас някакво безпокойство за ПРЕТЕГЛЯНЕ И добавям,че е било неоснователно!
  Бъдете здрав!!!
  2.Г-н Инджев,и резолюцията на Генералната асамблея на ООН в т.ч.с обица за СС на ООН,е факт

 22. До загрижения и бивш колега считащ себе си за информирано лице:
  “Който и където и да си, докато не се покажеш лично и по запомнящ начин без бивш,ще ти се отговори,а грижата за блога на Иво Инджев,
  остави на Стопанина!”.

 23. Интересно защо цената от фотоволтаичните централи му е висока на г-н Борисов , а цената от централите работещи на биомаса му беше ниска и даже я повиши повторно. 40ст. на киловат , а тази с индиректното изгаряне на 48. 5ст

 24. Господин Инджев с голям интерес следя публикациите ви, както и тези на коментиращите. В този блог пишат рядко срещани ерудирани хора, но ми прави впечатление несвързаните писания на г0н Бърцов. Може и да не е добре психически човека, но не бихте ли могли да игнорирате текстовете му, които нямат нищо общо с вашите статии.
  Поздрави.

 25. Към Мариана:

  Проявявам безкомпромисност към нещастниците, а не към нещастните, които всеки може да пренебрегне.

 26. Ех как обичам коментари(не статията) в стил “всички са маскари”. Те общо взето сигнализират, че целофаните около официално промотираните политици вече са се разложили и съдържанието почва да смърди. Сигнализират, че хората(част) се отърсват от заблудите и почват да обръщат поглед към автентичното. Но в такъв момент промотърите на официалните трябва внимателно да отбележат, че видиш ли всички били като техните.

 27. Пак съм ‘Луд”,за кой ли вече път,брой нямат вече.Мили ‘човеци”!
  От есента на 2009 година пиша на “Нощен Хоризонт”,във фейсбук имах профил,в е -весник писах докато не бях блокиран,тук пиша,при Ангел Грънчаров.Пиша ФАКТИ.Преди това от 200 година кой ли не молих за помощт.Никой апсолютно никой не пожела да се запознае с фактите,всеки бързаше да ме праща на психиатър.Ходил съм на психиатър и по моя си инициатива,решавайки е така да проверя дали пък несъм найстина луд.До нежелаеш да се запознаеш с ФАКТИТЕ такива каквито са и да обявяваш казващият ги за луд,причинявайки му така…>въобще думи не намирам вече.Думи нямам.Да се запитате себе си ЩО ЗА СЪЩЕСТВА СТЕ.Можеби и Иво Инджев е също за психиатър като е поставен в изолация и всички в това число ин тези от НАционалните (чиито заплати са от моята “нещастност”).Аз като пиша,че съм и писал всичко за тук,защо несе запитате “защо този безобиден луд е толкова страшен,че да се правят на луди и толкова време да не проявят е така малкочко състрадание да му помогнат ,да го прегледа някой от маститите психиатри,че да се сдобиеж този нещастник с някакво право на живот”.Аз постоянно питам и пиша “казвам с умрели букви” “осъден съм на смърт” ама съвсем на живо,не виртуално безчувсрвено по картинка,дето не можеш почувства как боли!Конституция,граждански права “никой неможе да бъде…”,Наказателен кодекс ,глава убииства “По особено жесток и мъчителен начин” и с действие и бездействие,с престъпно нейспълнение на служебни задължения ,довели до смърт и така наТАТЪК.Луд – по лесно така,само че така е най малко менгеле фашиско!

 28. Г-н Боев, ще се опитам да бъда максимално кратък, блогът все пак е на Г-н Инджев. Платфоормата на ДСБ за модерна десница е точна и вярна, но няма да спечели избори без конкретни ангажименти и методи за постигането им, макар определено да има напредък във вярната посока – яснота и бягство от царя на стила „говоря, без нищо да казвам“ Кобурготски. По общи приказки и сладки обещания ДСБ не може да се мери по привлекателност с БСП и ГЕРБ.
  Г-н Иван Костов макар да е най-способният премиер от най-новата ни история, постъпи като икономист – в бързането да лиши комунистите от икономическите лостове и да ликвидира губещите държавни предприятия, игнорира изцяло човешкия фактор, а олигарсите си взеха планираното. В резултат, загуби доверието на гражданите, а комунистите прехвърлиха вината за разсипията върху СДС, голяма част от потенциалната средна класа емигрира, защото нямаше работа, отговаряща на квалификацията и. ДСБ няма да спечели избори, докато Г-н Костов е лидер, освен това България се нуждае много повече от мениджър за премиер, отколкото от макроикономист.
  Разликата между западното дясно и българското е в пропорцията на средната класа спрямо бедните. Нормално е западното дясно да е по-насочено към подкрепата на средната класа, докато българското дясно манипулира работещите бедни, сведени до първосигналност. Въпросът е „Къде искаме да сме ние ?“ и този въпрос трябва да се задава постоянно, докато попие дълбоко в съзнанието на работещите бедни.
  Като заключение, има един момент от платформата на ДСБ, в който не мога да приема консерватизма – социалното инженерство. Да, съзнавам, че не е демократично, опасно е, но нямаме време, не може да разчитаме на човешката природа бързо да поправи щетите от 45 години социализъм и 23 години носене по инерцията му. Аз не мога да чакам 50 или 100 години нещата да си дойдат на мястото, искам бъдеще за децата си сега!
  За да просперираме бързо, се нуждаем от социално инженерство и мощен социален маркетинг. Трябва да се сменят социалистическите мисловни модели на масата и да се насочат към работа, уважение към чуждия труд, производителност, образование, уважение към частната собственост, уважение към закона, нетърпимост към корупция.
  Да, това е манипулативно, рискът от грешки съществува, но затова са хората като Г-н Инджев – свободни и независими журналисти, които да критикуват и изобличават политическите недомислия или липсата на мисъл в политиците.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.