Какво (отново не) ни казват за дължимите ни милиони и отговори

Триумфални заглавия за още по-триумфален „подвиг“ на властта обикалят българските медии, които вадят пред скоби върнат от Алжир дълг от цели 14 милиона ( и 3000 000) долара. Понеже това е целият дълг- изтъкват ни математически верният факт за 100 процента успех…

Нямаше да се занимавам отново с темата, върху която своевременно съм обърнал внимание- маркирано е например по повод статия на „Дневник“ със заглавие:

България опрости $54 млн. от дълга на Сирия
От Дневник
Дамаск има задължения в размер на 75 млн. долара, от които ще плати 17 млн. Долара. …

В коментар към статията друг е посочил:

clearly

15:58
26 апр, 2010
До 126 .Още вчера само Иво Инджев писа в блога си за това опрощение от $54 million от дългът и никоя друга медия.Едва днес като се разнесе из форумите за това и другите медии подеха ,че дългът бил опростен от Бойко.Питам аз на база на какво опростиха тия $54 million??Ето я новината от чужда медия :
,, Sun Apr 25, 1:34 pm ET

DAMASCUS, Syria – The Syrian state news agency says Syria and Bulgaria have signed a deal to write off most of Damascus’ outstanding debt to the European nation.

The SANA news agency says Prime Minister Naji al-Otari inked the agreement with his Bulgarian counterpart, Boiko Borisov, on Sunday.

Syrian Finance Minister Mohammad al-Hussein told reporters that Bulgaria agreed to write off $54 million of Damascus’ debt. He said the two sides will study ways to repay the remaining $17 million.

Al-Hussein said that with Sunday’s agreement, Damascus has settled all of its foreign debt, the bulk of which dated back to the 1980s.
http://news.yahoo.com/s/ap/20100425/ap_on_bi_ge/ml_syria_bulgaria
Оно време и комунягите опорстиха по тоя начин дългът на Ирак към страната ни в размер на 1 милиард долара и станахме най-големият донор на Ирак.

Коментаторът визира следната моя статия ( препечатана тогава в сайта Actualno.com, който по онова време се осмеляваше да ме цитира- и дори илюстрира текста ми със снимка от представянето на моя книга, на която се вижда голямо струпване на чакащи за автографи- нещо, което след разните мой притеснителни въпроси вече не може да случи и в тази медия).

Дъл(ъ)г от Сирия
26.04.2010 11:00

Сирийската официална информационна агенция САНА, позовавайки се на премиера Наджи ал Отари, съобщи, че България е опростила по-голямата част от дълга на Дамаск към София.

Съобщението беше цитирано от Асошиейтед прес, от което светът разбра, че българските медии съобщават обратното (че сме имали нещо като “голям шлем” като сме отбили 17 милиона от сирийския дълг).

Ще поеме ли този път някой вината за това подвеждане? Или българските медии вече са претръпнали от многократната им употреба на принципа от вица “е-и и не питай”?

Споразумението, според САНА, е парафирано от двамата премиери: Наджи ал Отари и Бойко Борисов, министър-председател на България, който е на официално посещение в страната.

Сирийският министър на финансите Мохамед ал-Хюсеин каза пред журналисти, че България се е съгласила да опрости 54 млн. долара от дълга на Дамаск.

Той заяви, че двете страни ще проучат възможността за изплащане на останалите 17 млн. долара.

Ал-Хюсеин заяви, че с подписването на споразумението в неделя Дамаск е уредил по-голямата част от външния си дълг, който датира от 80-те години.

По-рано днес български медии съобщиха, че България ще получи 24% от дължимите от Сирия суми по дълга, без да уточняват, че на практика София се отказва от 54 млн. долара.

“Благодаря на сирийския премиер, че това споразумение стана възможно. А също и че процентно от всички държави, на които Сирия дължи пари, получаваме най-много“, заяви след парафирането на документите Борисов ( пише кореспонденция от мястото на събитието, поместена днес, 25 април 2010 г. в сайта на в. “Стандарт”)

Към момента целият размер на дълга към България възлиза на 75 млн. долара, уточнява съобщението на Министерския свет на България, без да споменава, че подписаното днес споразумение окончателно урежда дълга на Сирия.

Почти нямам коментар, защо направо няма нужда. Не става дума за доларите и размера на сумата (която по-скоро не заслужава да бъде одумвана) – нито дори за това кой кого е “надхитрил”.

Не знам дали и от кого са подведени българските медии, безропотно гълтащи информационната каша. Но тя поставя българската журналистика в ролята на гъската, захранвана насила с цел да се угои и да бъде сервирана на трапезата на началника.

Останалото е…Останалото е Бойко Борисов.

ivo.bg
автор: Иво Инджев

Повече по същата тема пише днес подробно сайтът Кафене.нет, който обръща внимание на „малкия пропуск“ в говоренето за върнатия алжирски дълг, че от ГЕРБ се правят на ударени за безобразието с многомилионния подарък на „богата“ България за „бедната“ Сирия с онзи 54 милионен опростен дълг.

Привлече обаче вниманието ми една реплика на финансовия министър Симеон Дянков, който о(т)писва дълга на Куба от 300 милиона към България като труден за договаряне ( в наша полза), защото кубинското правителство не е демократично.

По този повод съм провокиран да се поинтересувам: колко демократичен трябва да е в очите на Бойко Борисов режимът на Башар Асад, щом като се оказа толкова лесно, без санкция от никоя институция в поверената му държава, не само да „договори“ лично отписването на огромен финансов актив като потенциални взимания от България, но и да се прави в днешно време, че няма такъв факт.

Питам, защото отново няма кой да пита, когато ни се хвалят с едни 14 милиона, които ни се полагат, но все така не ни се „полага“ отговор на въпроса за раздаваните с лекота български милиони в многократно по-голям размер.

7 мнения за “Какво (отново не) ни казват за дължимите ни милиони и отговори”

 1. Пред очите на цял блог,неговия стопанин и коментиращи,месеци наред пиша или в лично начество или
  С НИКА НА ВИСОКО ПРЕОСВЕЩЕНСТВО С ВРЕМЕВО РАЗСТОЯНИЕ ОТ ГОДИНИ В Т.Ч. И ДО 2032,което въпреки всичко е побъркало и побъркани и объркани.
  За тях иде реч и въъпреки избора им
  .. на страхливо и подло”прикритие,
  отново потвърждавам
  ,че ще им се обръща внимание само ако си кажат кои са и що за стока са!!!
  Да не забравят все пак,че освен,
  легендарната Мария Кюри,не липсват и примери от митологията на Елада и Рим,ако схванат за какво иде реч,тъй като все пак “си го мерят с оразован и културен народ” във високоинтелектуален блог,стига да “не са забравилип да възпяват гнева на Ахила!!!”

 2. Избори идат, черните партийни каси на ГЕРБ и БСП трябва да се нафрашкат, а държавната ни хазна кънти на кухо, Еврофондовете секнаха, за това – най-добре се ловят милиони в мътни води. Такива опрощавания от управляващи не става безвъзмездно за подписващия.

 3. Полският депутат Марек Познански, на 28 години, поиска Испания да изплати на неговата страна 235 милиона злоти /57,4 милиона евро/ по заем, сключен през 16-и век, предаде Франс прес, цитиран от БТА.
  А къде сме ние ,ние опрощаваме и то еднолично,без знанието на Народно събрание или каквато и да било общесвенно обсъждане.Ужас.

 4. Не знам какво става с тези български медии! Посочените в статията превъзнасяния на герберастки успехи, без задължителните напомняния за неотдавнашните им издънки и дължима скромност към една достатъчно голяма общност от грамотни хора способни на собствена преценка и мнение.Днеска по БНТ гледах баскетболния мач от олимпиадата, в който Русия победи Испания. Имам чувството, че ако вместо за Русия, победата беше за България, коментаторът нямаше да бъде толкова възторжен. Егати дупедавеца! Ако съм му шеф, ще го изритам от националната ТВ на момента.

 5. Tova ne e li tema za Narodnoto sabranie? T.n. premier trjabva da objasni pred parlamenta!!! Horata miserstvat, bjagat v tchujbina, “nie” sme large…:-(
  A nie pak(onezi, bez kavitchkite) tarpim da ni lajat bezobrazno:-(

  (Sajaljavam za latinicata.)

 6. TOЗИ ВЪПРОС ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТАВИ ЗА ОБСЪЖДАНЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ , НАПРАВО Е ПРИЧИНА ЗА ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ

 7. Какви хуманисти, какво човеколюбие и благородство към една държава с “прекрасен” режим. Направо си няма еш тази постъпка. Така де, за щедрост с държавни пари не се изискват нито обществен дебат, нито разяснения. Не ни е дребнава властта. Широкомащабно е разперила пръсти и уши, за да не изпусне нещо и не изпуска, но атентатите са непредотвратими според нашия властник. Аз пък съвсем дребнаво искам да се напомни на тези ларж управленци, че няма държава, поне европейска, поне цивилизована, без железопътен транспорт. Ама то и Грузия си имаше академия на науките, но след намесата на наш финансов магьосник академията е в друго измерение. Дребнаво искам Цветанов да се извини на Мирослава Тодорова, а най-добре Диана Найденова да му писка “Извинете се, извинете се….”. Това последното няма да стане, но е забавна представа.
  А ето Полша си иска заем отпреди пет века: http://dnes.dir.bg/news/polsha-ispania-zaem-11713576?nt=6

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.