Не науката, а неуките командват у нас политическия парад

Макар да имаме усещането, че в българската академична общност ( ако приеме, че има такава) и до днес преобладават мутиралите нагласи на комунистическия мироглед, което се долавя в публичните изяви най-вече на „титулованите“ дежурни „интелектуалци“, винаги готови да пригласят на ехото от комунизма чрез подписки и пропагандни кампании, краткият 20 годишен период на демократизация на страната ни все пак дава и други плодове.

Споменал съм това в книгата си „Течна дружба“ и съм илюстрирал факта с критичната гледна точка към митовете и заблудите за отношенията ни с Русия през вековете, която застъпва (относително) младият учен от НБУ Момчил Дойчев или историкът Янко Гочев ( изтикан впрочем от академичното поприще).

Учителят Гочев публикува през 2008 г. три тома по темата, озаглавени „Руската империя срещу България“( тритомникът му се „радва“ на добре познатото ми дружно премълчаване от „заинтересованите“ да мълчат пред лицето на истината, когато не могат да я оборят). Това е уникален, смея да твърдя , научно обоснован труд без паралел със своя принос към подробния прочит на голяма част от истинската история на руската вековна политика към България и българите- особено за практически неизвестния за 99 на сто от българите и руснаците военен сблъсък от 1916 г., който наричам Руско-българска освободителна (за България) война. Доказателството, че тази пълномащабна и победна за българската армия отбранителна война, предизвикана от непредизвиканата от България руска агресия в Добруджа, е наистина неизвестна на публиката, е фактът, че и до днес от руска и българска страна политици и “общественици“ плещят безнаказано лъжата, че безоблачните ни братски отношения с Русия никога не били помрачени от „братоубийство“- толкова много сме се обичали с братушките…

Днес публикувам текст на един от тези академично подготвени автори от ново поколение по актуален политически повод. Запознайте с гледната точка на доцент Дойчев от НБУ с отговор на въпроса защо няма основание за свикване на референдум за АЕЦ „Белене“ по начина, по който БСП организира това чисто партийно „мероприятие“ ( а ГЕРБ пък нелепо бърза да се съгласи с неговата легитимност, изтъквайки като единствен контрааргумент само финансовата несъстоятелност на подобно искане). ( ivo.bg)

Партийците първо да попитат как се задава въпроса за референдум

Доц. д-р Момчил Дойчев, НБУ

Политическото ограмотяване на българския народ е важна културна, а не само политическа, или още по-малко партийна задача. Демократичното управление изисква знаещи и компетентни не само избраници, но и избиратели. Масова политическа неграмотност на народа не може да доведе нито до демократичен, нито до компетентен избор на политици и политики. В противен случай постоянно ще се питаме защо е успешна поредната политическа манипулация и измама с доверието на хората от страна на избраните от тях партийци.
Подготвяният от известно време от активисти на една политическа партия на  „всенароден референдум” за построяване на най-малко спорния и засега финансово невъзможен за осъществяване (поради липса на стратегически инвеститор) проект наречен АЕЦ „Белене” се нуждае именно от компетентна и политическа, а не партизански мотивирана санкция.
Оставяме настрана въпроса защо БСП и либерални партии като ДПС и НДСВ, които заедно управляваха осем години от 2001 г. до 2009 г. не започнаха строителство на АЕЦ „Белене”. Всъщност този мегаломански комунистически проект бе замразен още от Тодор Живков и тоталитарния режим поради икономическата си несъстоятелност дори при тогава съществуваща „икономика на разхищението” и „хроничния дефицит”. Оказва се, че Тодор Живков е бил много по-патриот и много по-умен от сегашните си „демократични” наследници…
Но въпросът ми тук е друг: По какъв начин се задава въпрос за референдум?
Референдумът е вид допитване до народа, който по принцип се задава от правителството или местната власт по важен за националната или местната общност проблем. Обикновено референдум се провежда при изпълнението на три необходими условия:
1. Съществуване на национален (местен) консенсус по важността на този проблем.
2. Пълна яснота, т.е. информираност за същината на този проблем за огромното мнозинство от гражданите.
3. Обществен консенсус относно финансовите средства, които хората от националната или местната общност трябва да предоставят за да се реализира при положителен вот това, за което се осъществява допитването.
Освен това референдумът няма задължителна сила. Националното или местното правителство се допитват за мнението на хората по даден проект, но в крайна сметка те носят политическата и финансова отговорност (именно защото са избрани от хората за това) за реализацията на волята на народа, но ръководейки се от общия (националния или местния), а не от интереса на определена заинтересована (икономически или политически) лобираща група.
По принцип референдумите в развитите демократични страни се провеждат рядко и то предимно по местни въпроси. Например, когато бях за последен път в Швейцария, общината в Нюшател подготвяше референдум за това дали хората са съгласни с техните (общински) пари да бъде изградена поредната магистрала с няколко тунела през планината Юра по посока на Франция.
И така стигаме до въпроса „Как се задава въпроса за референдум?”
Всички, които са правили анкети, интервюта или друг вид допитвания знаят, че въпросите които задават на хората (особено, когато това не са експерти по даден проблем) трябва да бъдат прости (но не глупави!), кратки, ясни и да не бъдат подвеждащи и внушаващи определен желан отговор.
Освен това социолозите и журналистите знаят, че когато задават въпрос, той не трябва да има в себе си друг скрит въпрос. Защото това е форма на скрита манипулация и затруднява отговора на респондентите.
Глупаво е, например, да се питат хората дали искат цените на всички стоки да бъдат намалени, дали са против войната, или дали искат да ги управляват компетентни и некорумпирани политици.
Защото отговорът е предварително ясен.
По същия начин е глупаво, но и манипулативно да ги питат дали искат да развиваме ядрената си  енергетика. Естествено е, че мнозинството от хората (с изключение на противниците на ядрената енергетика и природозащитниците) няма да имат нищо против това.
Когато обаче към този въпрос добавим „чрез” го свързваме със съвсем друг въпрос – за изграждане на АЕЦ „Белене”. По този начин манипулативно свързваме отговора на глупавия (и с ясен отговор въпрос) с въпрос, по който няма яснота и  консенсус. И се получава манипулацията – който не ще да изграждаме АЕЦ „Белене” е против развитие на ядрената ни енергетика!
Следователно във въпроса за референдум се съдържат не един, а два въпроса, които са подвеждащи и внушаващи определен желан отговор. Което е недопустимо и некоректно  от теоретично-социологическа (макар и целесъобразно от партийна!) гледна точка.
По отношение на първото условие за провеждане на референдум – важността на проблема за мнозинството от хората е ясно, че няма национален консенсус за неговата важност. В обществото има както достатъчно привърженици, така и достатъчно противници на изграждането на втора ядрена централа, която специалистите определят, че ще струва най-малко 20 милиарда лева, а тези пари ги няма в бюджета за следващите поне 10 години.
По отношение на второто необходимо условие е ясно едно – няма абсолютно никаква яснота по отношение на параметрите на този проект. Когато преди време (докато БСП беше на власт) питаха един от нейните лидери (смятан от свои компетентни съпартийци за лице на енергийната мафия) относно финансовите параметри на друг мегаломански руски проект в България, той каза, че това било фирмена тайна.  Сякаш живеем още в условията на тоталитарна диктатура и неговата партия може безнаказано да прави каквото си иска с народните пари и имоти!
Не е изпълнено, както вече стана ясно и третото необходимо условие – наличието на финансови средства за изграждане на втора ядрена централа.  Такива не са осигурени от предишното правителство, което очевидно е имало рационални основания да не започне изграждане на тази централа, вероятно поради непосилните условия, които руската страна е поставила на България.
Следователно можем да обобщим, че провеждането на референдум в България на този етап  е:
1. Практически нецелесъобразно
2. Финансово разточително
3. Партийно мотивирано
А така зададеният въпрос е просто социологически некоректен.
С много по-голямо основание бихме могли да зададем следния въпрос за провеждане на „всенароден референдум”:
„Съгласни ли сте да ви бъдат намалени заплатите и пенсиите с 25% през следващите 5 години, за да може БСП да изгради ядрена централа „Белене” и така да остане несменяемо на власт през следващите 50 години?”
Ето този въпрос би бил много повече практически целесъобразен, финансово обоснован и социологически коректен. И демаскиращ партийната мотивировка на така поставения от БСП въпрос за провеждане на „всенароден референдум”.

29 мнения за “Не науката, а неуките командват у нас политическия парад”

 1. Много ясно и аргументирано описание на ситуацията !Дано стигне до повече хора!

 2. Доц. Момчил Дойчев Формулирали сте страхотно положението относно темата с референдума. За жалост най-вероятно хората ще останат така не информирани около характеристиките на този проект, най-вече финансови. Искренно се надявам правителството да изнесе цялата информация от доклада на консултанта по проекта. Вече е ясно че тези предатели от червената “социалистическа” (комунистическа) партия ги е страх да започнат камо ли да завършат този проект но ето отново се опитват да извлекат плюсове от тази ситуация. От една страна да покажат на господарите си от Русия че, ето ние се борим за този проект, предизвикахме референдум ( а при евентуален отрицателен вот на референдума ще кажат пред господарите: опитахме но народа каза не) и от друга страна да активизират позамрелите си избиратели които в никакъв случай не са 19 % колкото им дават някои социолози. Хората трябва да получат цялата информация – безопасен ли е проекта Белене за района и цялата територия на страната ; цялата информация около цената и финансирането ; цената на тока от аец Белене и след всичко това да попитат хората : Съгласни ли сте да осъществим проекта Аец Белене – ДА или НЕ

 3. Да,така е,но средният българин не иска и да чуе аргументираност.Например за повече от фактите,които изнася Янко Гочев в тритомника си знаех и съм ги популяризирал много преди него.Например, полезно е да се прочете един автор като Петър Пешев.Но никой не е пророк в собственото си село.За това,когато излезе трудът на Я.Гочев веднага си го купих и започнах да го чета на мои познати-все пак-обемист научен труд,а не мое мнение.Сигурно си представяте реакциите.Една дама дори си закри с ръце ушите крещейки:”Не искам да слушам!”.Та и сега,мога да изрека един селски афоризъм-свиня не разбира от кладенчова вода-за това свинарите си я поят с такава от барата.И нито една свиня никога не разбира,че животът й е до Коледа.

 4. Да,така е,но средният българин не иска и да чуе аргументираност.Например за повече от фактите,които изнася Янко Гочев в тритомника си знаех и съм ги популяризирал много преди него.Например, полезно е да се прочете един автор като Петър Пешев.Но никой не е пророк в собственото си село.За това,когато излезе трудът на Я.Гочев веднага си го купих и започнах да го чета на мои познати-все пак-обемист научен труд,а не мое мнение.Сигурно си представяте реакциите.Една дама дори си закри с ръце ушите крещейки:”Не искам да слушам!”.Та и сега,мога да изрека един селски афоризъм-свиня не разбира от кладенчова вода-за това свинарите си я поят с такава от барата.И нито една свиня никога не разбира,че животът й е до Коледа.Те издигнаха на Бузлуджа плакат,че си искат социализма.Тоест,искаме да се върне грабежа и беззаконието,узаконения държавноеднопартиен бандитизъм-т.е.ние сме асоциални бандити.Как да им обясниш,че социализим и комунизъм са различни неща,че онзи”социализъм” беше на БКП и КПСС,а не скандинавския социализъм!У нас НЕуката е слънце,което във душите/овчи/грей.

 5. “Пълна яснота, т.е. информираност за същината на този проблем за огромното мнозинство от гражданите.”
  С този принцип съм съгласен почти безрезервно, но елемента на манипулация съществува във всичко останало 🙂 Все пак е писано от професионалист.
  Информираността е двустранен процес. Не можеш да “информираш” човек, който няма желание да чете. Примера от 1916 е в разгара на Първата Световна война, където България е съюзник с централните сили и е нормално да е във война с Русия. Кой кого е нападнал е много относителен въпрос, но за подвизите на Първа конна дивизия и генерал Колев в Добруджа може сам да се информира всеки.
  А за цената на една промишлена сграда предпочитам да чета коментар на инженер. Тези 20 милиарда са си груба фалшификация и пример за корупцията и измамите във всички обекти строени с обществени пари 🙁

 6. Безкрайно нагли са “овчарите” от БСП, дано не излъжат овчедушния български народ ако все пак има референдум!
  Май беше разумна идеята “За да има мир – БСП в Сибир”. Айде не цялото БСП ами само “овчарите”…е, може техния цар-господар да ги вземе за слуги в Кремъл…ха-ха-ха.

 7. Към Веско:

  Искрено ме разсмяхме с опита да поставите под съмнение кой кого бил нападнал ( на българска територия) през 1916 г.- все едно българска войска е изпратена срещу Кубан, а не да са нахлули съюзените сили на румънци, сърби и руснаци, претендиращи да наказват заедно България заради “справедливите” искания на Румъния в българската житница Добруджа!

  Като чета подобни “намеци” не се учудвам, че такива академични другари, като Андрей Пантев, натрапчиво внушават, че не можело да се каже кой разрушил близнаците в Ню Йорк.Какво остава тогава за откровените антисемити, които нямат облика на благи академици с английска лула в устата и за които си е направо ясно, че евреите са виновни.
  В нашия случай вероятно си е виновна България, че е нападната от Русия, най-официално прокламираща, че е на страната на Румъния през 1916 г като “ощетена” от България.

  Апропо, още по-малко разгласен е сред масовата публика у нас е фактът, че Междусъюзническата война е “спонсорирана” именно като съюз на балканските държави срещу България под неприкритото поощрение на Русия. Това е било толкова демонстративно ясно, че дори най-заслужилият русофил за всички времена Иван Вазов открито се възмущава от руската роля. В книгата си “Течна дружба” правя предположение, че именно по тази причина през онова кошмарно лято на 1913 г. Вазов пише “Аз съм българче” ( на принципа- думам ти дъще, сещай се Русийо) като патриотична прелюдия към откровеното му преобръщане срещу руската враждебност, достигнало кулминацията си със стихотворението му “На руските воини”, заклеймяващо руската агресия в Добруджа през 1916 г.

 8. Заглавието е “На руските воини”

 9. Статията на Доц. д-р Момчил Дойчев трябва да стигне до максимален брой хора, но трябва и да се уточни, че не става дума само за власт на БСП, а власт на Русия и в случая Путин над България и българският народ. Въпросът трябва да е
  „Съгласни ли сте да ви бъдат намалени заплатите и пенсиите с 25% през следващите 5 години, за да може БСП да изгради ядрена централа „Белене” и така Русия да управлява България и българският народ през следващите 50 години?”

 10. Евалата Веско, ти ми счупи главата! Ем боли, ем сърби АААА?

 11. Уважаеми г-н Инджев, не искам да ви развалям плажа с “намеци” и дискусии по история. Не се съмнявам, че сте чели повече от мен. Подразни ме елементарното внушение, че щом Русия ни е нападнала преди 100 години,то строителството на АЕЦ е конспирация срещу България. Русия си има имперските амбиции, също както и Англия с която сме се били при Дойран. Централата е едно бизнес начинание и трябва много подробно да се аргументира цената, защото във всяка тротоарна плочка или кръпка асфалт се вижда, че 70% от парите са откраднати от “наши” фирми.
  А пък на другаря Минков само ще кажа, че щом баща ми, който 40 години беше върл демократ и либерал, наскоро се изказа, че социализма имал доста предимства пред сегашния див капитализъм, значи има нещо дълбоко сбъркано!

 12. Едно от най-похвалните (и полезни) неща в блога на Иво е че дава поле за изява на млади, талантливи и ерудирани български студенти, журналисти и учени. Срещу тъпегьозлъка на комунисти/социалисти и управляващи могат да застанат само най-кадърните млади българи, които по условие са демократи. Т.е. отговорни и свободни хора!

 13. НЕ ВИ ЩЕМ НИ МЕДА, НИ ЦЕНТРАЛАТА

  Няма спор, че “нашето освобождение” е било удобният повод на руския цар да започне война, с която да постигне стратегическа цел за Русия – стъпване и овладяване на проливите – Дарданели и Босфор, както и излаз на топло море.

  Ето какво пише Захари Стоянов по повод братята освободители:

  ”Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели, и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”Русчук, 1-й Март 1886 г.

  И цитира още:
  “Всяко тържество на България е смърт за Русия”, пишеше в един брой на “Русь” покойний екзалтиран славянофил Аксаков, за когото се проляха толкова сълзи в Софийското книжевно дружество. “Какви са тия Крумовци, Симеоновци и Борисовци? Разве не можеше и без тях?”… пишеше същий тоя Аксаков на княжеската прокламация към българските солдати, в която се казваше: “Вие, синове и потомци на Крума и пр.” Виждате доколко е жесток бил горещий славянофил. Негова милост желаял, щото ние да се не обърщаме към нашето минало, да заместиме името на Крума, и Симеона с Иван Грозний и с Екатерина Вторая.

  Султана Рачо Петрова съпруга на генерал Рачо Петров пряк свидетел на събитията в страната след освобождението в спомените си между другото пише и следното:
  ”За да се премахнат всичките следи от бурните времена на регентството, князът, след като положи клетва в Търново пред Великото народно събрание, с указ вдигна военното положение в страната. Така даде право на всичките граждани да встъпват отново в своите граждански и политически права. С това Стамболов и князът искаха да хвърлят булото на забвение върху тревожното минало. Те искаха с дохождането на княза в България страната да си отдъхне, да заживее спокойно, да се предаде на своето стопанско и културно развитие. Такова беше и желанието на целия изтерзан, уморен и измъчен български народ. Уви…Имперска русия не мислеше така. Озлоблението на императора Александър ІІІ растеше катадневно. Той не можеше да прости на Стамболова, че той посмя да му се противопостави и да наложи един княз, нежелан, омразен на императора всеросийски. И конспирацията, заговорите почнаха отново да тормозят княза, Стамболова и цялата ни страна.”

  Рачо Петрова пише още: ”А събитията се развиваха трагични, безпокойни, тъжни.
  Какво зло беше направила малката България, тъй признателна, тъй предана на Русия, та тя продължаваше да я преследва все тъй ожесточено?
  Нима беше престъпление за един народ, петстотин години подтиснат под робство, да се радва на свободата, тъй щедро дадена му от Царя Освободителя? Где останаха хуманните и рицарски чувства на тоя велик народ, който така алтруистически ни се бе притекъл на помощ? Имаше ли нужда руският император Александър ІІІ да отнема на тоя малък жизнерадостен народ вярата му във великодушието на своята освободителка? Не беше ли единствено той причина за нашата намеса в Европейската война на страната на съюза? “

  По повод участието на България в Първата световна война наричано още “освободителна война”, когато българските и турски войски разгромяват подкрепяната от руски и сръбски сили румънска армия в Добруджа и героят на този фронт генерал Иван Колев с неговата 1-ва Кавалерийска дивизия успява да надделее и над казашката конница, патриархът на българската проза Иван Вазов пише в свое стихотворение:

  На руските воини
  О, руси, о, братя славянски,
  защо сте вий тука? Защо сте
  дошли на полята балкански
  немили, неканени гости?

  Желали би вас възхитени
  да срещнем со сълзи и с китки…
  Но идете вий настървени,
  на грозни зовете ни битки!

  Желали би вас да прегърнем
  и тоз път сърдечно, горещо.
  Но взорът ви свети зловещо…
  Как ръце сега да разгърнем?

  О, руси! Аз друг път ви славях
  за подвиг велик и чудесен,
  високо ви ликът поставях
  във мойта душа, в мойта песен!

  Вий някога знаме Христово
  развяхте за благо човешко –
  строшихте ни игото тежко,
  а днеска ни носите ново!

  И пак не ви мразим (не крия:
  обича ви още народа);
  но любим и свойта свобода,
  стократно я любим я ния.

  За тоз кумир ние се бием
  и с чужд, и със близък упорно
  и няма ний врат да превием
  пред никакво иго позорно!

  О, колко ви, братя, жалея!
  О, как би желал, братя клети,
  свобода и вам, и за нея,
  кат нас да живейте и мрете!

  На 26 август 1944, под заплахата от настъпващата Червена армия в Румъния, правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет и се разпорежда германските войски да напуснат страната, и започва преговори за мир с Англия и САЩ, а на 2 септември правителството на БЗНС Врабча 1 начело с Константин Муравиев, продължава сепаративните преговори за мир. Въпреки това Съветския съюз на 5 септември 1944 обявява война на България и в резултат на преврат извършен през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 година Отечественият фронт взема властта в България с помощта на окупиращатите страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия.

  В страната се установява просъветска комунистическа диктатура, с цената на повече от 30 000 жертви.

  През следващите 45 трагични за страната години, наред с всички унижения, на които бяха подложени няколко поколения българи, изолирани от световните технически постижения, бяхме принудени в буквален и преносен смисъл да се борим със съветската техника, единствено достъпна във всички сфери на родната ни индустрия и бит. В повечето случаи нескопосано копирана от западни образци, некачествено изпълнена, както се майтапехме тогава “сделана в понеделник”, след мъртвешко казашко пиянство, тя бе една от основните причини лошите показатели на индустрията ни.

  Като прибавим Чернобилската авария от април 1986, когато комунистическата власт скри от народа степента на трагедията резултатите, от което са видни и днес, както и случилото се години по-късно, в резултат от земетресение във Фукушима, няма причини мислещите с главите си българи, да бъдем щастливи от строеж на нова атомна централа, при това руска, в страната ни.

  Достатъчно е само това, че Атомната енергия е отричана от голяма част от хората и правителствата по света. Германия (82 милиона) вече се ангажира да затвори всичките си 36 реактора преди 2020 г., Испания, с население 45 милиона, вече произвежда 8% от електрическата енергия от вятър, има морататориум върху изграждането на нови реактори и постепенно изважда от употреба старите. С прекратяването на използването на атомна енергия са се ангажирали още Швеция и Белгия, а Италия е първата страна, която затваря всичките си ядрени реактори веднага след трагедията в Чернобил. Освен това в
  България няма работещо собствено производство, въпреки наличието на уранови залежи и сега (2008) разчита изцяло на внос от Русия.

  Нека оставим финансовите показатели от строежа на централата, не че не са важни, само да се вгледаме в истерията с която настоящия предводител на петата руска колона у нас се бори със зъби, нокти и референдуми за защита на интересите на своите началници в Кремъл, за да бъдем на ясно, че място за руска централа в Блгария, член на НАТО е ЕС няма.

 14. Към Веско:
  Преди да пишеш се замисли малко.
  Кой кого е нападнал 1916г не е относителен въпрос. Храбрите руски казаци нахлуват в Добруджа но нашите кавалеристи явно са били по-храбри от тях та са успели да ги отблъснат!
  Нашите бойци са се били срещу агресори за защита на Родината а руснаците за чий интерес са ни нападнали и от най-добри братски чувства ли?!
  Трябва ли като Паисий да те подканвам да знаеш по-добре историята (поне новата) на народа си?
  Мога да ти кажа, че за участие като доброволци в Балканската война само от моето родно село Розовец обл. Пловдив са се завърнали от гурбет в Америка 56 МЪЖЕ – Патриоти! Във войните 1912…1918 от селото загиват 60 човека. От славния 23-ти пехотен Шипченски полк загиват 2000 човека
  Сигурно и ти имаш близки загинали в тези Отечествени войни и мисля, че сме длъжни да почитаме паметта им, да знаем историята си ако искаме да сме Българи!
  И да не ставаме адвокати на чужденците – които и да са те!

 15. На мнение съм, че “средният българин” /по ЗАХАРИ МИНКОВ/ би могъл да се откопчи от мъртвата хватка на петоколонниците и да се събуди от тежкия хипнотичен сън за “Дядо Иван”, единствено след предприемането на две задължителни мерки, изведени на ниво държавна политика:
  1. Ревизия на преподавания в основните и средни училища учебен материал, особено по предметите история и литература и привеждането му в съответствие с документираните и доказани историческите факти и външнополитическата ориентация на страната ни след 1990 година.
  2. Създаване, изграждане и масовизиране /особено сред младите/ на граждански, обществени организации и всякакви други сдружения в т.ч. в областта на изкуствата, спорта и пр., симетрични на вече съществуващите такива с русофилска насоченост и адекватни на новоизбраните след 1990 година наши партньори от ЕС и НАТО.
  В допълнение към т. 1, очевидно ще се наложи безкомпромисен подбор в състава на преподавателското тяло и въвеждането на строг контрол, изключващ всякаква възможност за провеждане на явна или прикрита ком-соц пропаганда и прокарване на опити за историческо оневиняване престъпленията на проруския ком-соц режим на държавно управление до 1990 година.
  Тези и подобни мерки пропусна или не пожела /по една или друга причина/да предприеме правителството на ОДС, за да се стигне до днешната вътрешнополитическа ситуация.

 16. От дядо ми полк. Бахчеванов, участник в боевете през 1916 г. за Добруджа знам следното:Казашките конни орди,с извадени саби, всяващи ужас във всяка една битка до тогава, първо ги посреща окопаната пехота.Заповедта е била никой да не излиза извън окопите. Стрелят фронтално и при приближаване на конете лягат ниско в окопа. След като мине и последния кон се изправят и стрелят в гръб. След няколко рейда, казаците виждат, че храбрият български войник не изпада в паника, както другите и не тръгва да бяга, за да бъде съсечен, а жертвите са само техни. Първа кавалерийска дивизия на ген. И.Колев ги довършва.

 17. SURVIVOR замислих, направих отново някои справки, но не успях да намеря информация, ние да сме били нападнати. Помогни ми като Паисий и дай линк или заглавие на нещо достоверно.
  На 14 октомври 1915г. цар Фердинанд издава манифест и обявява война на Сърбия, след което Англия, Франция и Русия обявяват война на България. Българските войски настъпват решително по долините на реките Тимок и Нишава, а също и в Македония. ангажиментите, поети към Централните сили, принуждават Фердинанд и Радославов да обявят война на Румъния септември 1916г. В първите дни на военните действия са освободени Добрич и Тутракан. Дори изпратените в помощ на румънците руски войски не могат да спрат българското настъпление. В края на ноември Трета армия преминава Дунава и се насочва към Букурещ.
  И не съм съгласен със сантименталната струна която дърпаш за човешките жертви. Мислиш ли че ми беше лесно да отговарям на украинци на въпроса защо ги мразим, когато са дали толкова жертви за нашето Освобождение?

 18. Към Веско – Господине, Вие сте изключително прост и неук човек. Коментирате, но не знаете, че инженерите, обикновено не се заминават с ценообазуването на промишлените сгради, ако, разбира се, една АЕЦ може да се нарече така. За тази цел има икономисти. Явно за неграмотен човек като Вас, не са достатъчни знанията и опита на доц. д-р Момчил Дойчев от НБУ. И друго, лъжете като дърт циганин или по-точно като комунист, какъвто всъщност сте. Ако баща Ви беше “върл демократ и либерал”, както Вие твърдите, още преди 40 години щяха да го пречукат като бясно псе в подземията на народната милиция. И накрая, понеже виждам, че освен комунист, сте и русофил, ще Ви кажа, че в Русия капитализмът е най-див и варварски на света.

 19. Веско, Добруджа е била от векове българска земя но Северна Добруджа 1878г е дадена от Русия на Румъния като компенсация за участието във войната а пък Южна Добруджа е отнета от Съюзниците и дадена на Румъния затова че ни е забила нож в гърба през 1913г!
  Затова нашата Армия не е агресор а освободител – агресори са румънците и руснаците.
  Твоята сантиментална струна или е скъсана или е дебела като дорийска колона.
  Украинците защо не ги попита как така толкова мразят братята си руснаци или не знаеше това? Ти чул ли си някой народ (освен българския) да обича руснаците? Може би защото сме братя по търпеливост и овчедушие?
  Мисля, че няма да ние излишно малко повече национално достойнство.
  Чети Историята млади момко но не тази писана от лакеите на “народната власт” в угода на господарите от Кремъл.
  Чети книгите на З. Стоянов, Симеон Радев – белким нещо ти просветне.

 20. Към Веско,
  Прочети “Авантюрите на руския царизъм в България” от Васил Коларов, която книга е сбор от документи от руските царски архиви и ще ти стане по лесно да обясниш на украинците и дори би трябвало да се засрамят и да ти се извинят дори.

 21. Към DIMI GACHEV
  Чудесно написано, “НЕ ВИ ЩЕМ НИ МЕДА, НИ ЦЕНТРАЛАТА”!
  Зз съжаление напразно! Ако ми позволите да префразирам малко Лао Тзе: “Тези, които го разбират, те и без друго го знаят. Тези, които не го знаят (комунягите русофили, с излъскани мозъци), те не могат да го разберат.
  Поздрави!

 22. Иво с удоволствие прочетох и статията и всички без изключение коментари към нея. Случва ми се за първи път! Сега си представям /imagine/, че тази атмосфера на добронамерен и аргументиран разговор обхваща цялото българско общество /let it be/!

 23. Споделям и приветствам изцяло по-горе казаното!

 24. Към SURVIVOR,
  Северна Добруджа през 1878г не е дадена от Русия на Румъния като компенсация за участието във войната а като компенсация за отнемането от Русия на Бесарабия, като размяна за Румъния. Румъния отначало не се съгласява но като вижда че няма избор и ако не се съгласи така или иначе ще остане без нищо се съгласява на размяната. А иначе Румъния воюва основно за своята независимост, тъй като дотогава тя не е била независима държава а васална, каквато после става и България.

 25. Г-н Сотиров, за това че съм прост искрено съжалявам, няма лечение :(, но неукия може все пак да чете и аз взех мерки, отпуск и се зачетох. Прочетох страшно интересни материали, но все пак реших да проверя какво пише в учебника по История за IX клас : “Германското настъпление на генералите Хинденбург и Лудендорф заедно с Българските войски нанесли удар на Румъния, която загубила 2/3 от територията си. Трета българска армия навлязла в Добруджа, разбила румънската армия и дошлите на помощ руски част и участвала в превземането на Букурещ” И да питам тука, къде бяхте “умните” и “учените” та 22 години нищо не се споменава за освобождаване на несправедливо отнети български територии и аз трябва да преразказвам и изигравам историята на тинейджърите.
  Аман от дървени философи и кабинетни дисиденти дето с ръцете си копче не могат да зашият. Съвсем съзнателно казах, че искам коментар за цената от инженер, тоест човек с аналитично мислене. Пораженията нанесени от “икономисти” учили максимум до умножение на числа са видими за всички по цял свят. Извинявам се за острия тон и рядко пиша по форуми, но много ме е яд да ме правят на глупак.
  Та по темата: Напълно съм съгласен с тезата на доц. д-р Момчил Дойчев за несъстоятелността на референдум по такъв важен въпрос. Държавническите решения трябва да се вземат от кадърни държавници. Само дето не ги забелязвам. Само някой да не скочи сага да ми обяснява колко компетентен и ерудиран е министъ Добрев. Не ми се понрави внушението, че щом сме воювали с Русия през 1916, то сега те искат да ни направят васал.
  А за това, че техния капитализъм е див също съм съгласен напълно

 26. До Веско,
  Както виждам сте запознат в детайли с мутро-далаверовата “икономика”,и въпреки това пак настоявате да се строи АЕЦ Белене?!?!?!?!
  ДОСЕГА в Беленския гьол са ЗАРОВЕНИ над 1,5млрд лева, и сме на кота НУЛА, и под нея даже.
  А какво ще стане по-нататък с разходите, ако продължи “строежа” на ДАЛАВЕРАТА на кремълските кагебисти и техните подлоги?
  Вие сам ПРИЗНАВАТЕ , че всъщност АЕЦ Белене ще е преди всичко далавера и политика!
  НЕ мерси , аз не искам други да си правят далаверата с моите пари , вие ,ако искате можете ,като частен инвеститор , заедно с другарите си да дарите ЛИЧНИТЕ си средства за нечия ДАЛАВЕРА, ако така ви харесва!

  Колкото за интересите на Англия и Русия, не забравяйте ,че дефицита ни с Русия е 3млрд. ВСЯКА година, и ще продължи да се увеличава.
  Това не говори за “потъпкване” на руските интереси , а тъкмо ОБРАТНОТО , ПЪЛНО ЗАДОВОЛЯВАНЕ на РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ за сметка на българските!
  И вие искате това да продължава и даже да се мултиплицира и с АЕЦ Белене???

  Исторически факт е също ,че Румъния се включва във войната на страната на Русия през 1916г, след като България е вече във война , оставям на вас да се “досетите” , дали руския цар не е бил достатъчно “убедителен” спрямо румънските си “съюзници”, за да се присъединят те към Антантата ,и така да уязвят България с втори фронт.
  И какво става с Източния фронт след болшевишката революция,договора от Брест-Литовск.
  Всъщност българите и германците трябва да сме БЛАГОДАРНИ на болшевиките за ПОРАЖЕНИЕТО на Русия в Първата световна война, защото при руска победа , България ,а може би и Германия , щяха да бъдат напълно унищожени, впредвид и на неблагоприятните Ньойски и Версайски договори , наложени без руско участие.

 27. Към Веско – Господине, като чета какви ги дращите, става ясно следното: България спешно се нуждае от министерство на глупостта, което да обгрижва хора като Вас. За министър и заместник министри на това министерство, проблем няма. От ГЕРБ и обкръжението на Бойко Борисов, достойни кандидати за министри на глопостта, кандидати дал Господ.

 28. въпроса искате ли да развиваме ядрената енергитака чрез АЕЦ Белене ми напомня много на въпроса:

  Какво мислите за великия социалистичесикя съюз? (и тук има скрит въпрос) поради което подобин въпроси са манипулативни. Лично аз бих се радвал енергетиката ни да се развива, но не съм привърженик на ядрената енергетика – Фукушима и Чернобил доказаха колок опасна е тя, Германия и Япония се ориентират към зелена енергия, Сащ намаляват боря на атомните се електоцентрали и увеличават нивото на безопасност, а ние купуваме руски реактори. И то поне да бяха качествени, последен писък, а то – от 1997….. Да не говорим, че цената е крайно неясна.
  Привърженик съм на тезата да има повееч националин допитвания, но специално по такъв начин поставен въпроса, бих гласувал против, защото той дава твърде малко информация, с много място за съмнеия за непрозрачност и зависимост от Русия.

 29. Вижте какво на запад е забранено да се говори за политика в научните учреждения.
  Защо?
  Защото политиката е преходно явление, сега сте едни, утре сте други, но научното знание няма нито цвят, нито идея. Аман от манипулатори. Затова нямаме и наука и добрите учени бягат от тук.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.