Рухна бетонният каприз на Людмила, да се готви прищявката на Сталин

Софийската община най-после събра кураж ( и получи политическо разрешение от „най-високо място“, това е сигурно), за да се реши да махне един от двата най-фрапантни символа на рухналия комунизъм. Ще маха паметника „13 века България“!

“Главният архитект на София Петър Диков обеща пред журналисти, че ще бъдат свалени тонове – металната конструкция, оградата и седем бетонни панела. Демонтирането на недоразумението, издигнато по каприз на някогашната принцеса на комунистическия режим Людмила Живкова, щяло да струва малко над 70 хил. лв. вместо първоначално предвидените 90 000.

“В договора с фирмата, която ще демонтира конструкцията, е заложено, че металът, който бъде свален, ще бъде предаден за вторични суровини. Средствата от това ще влязат в общинската хазна”, съобщи Диков.

По предварителни данни се очаква да бъде демонтирана над 1000 тона метална конструкция.

Дали паметникът пред НДК ще остане, това ще решава обществото, обяви преди месец за пореден път кметът на София Йорданка Фандъкова. За нея най-важното в момента е той да е безопасен.( vesti.bg)

Три забележки:

1. Виждате как само за месец се е променила позицията на Фандъкова – от криенето зад „обществото“, до внезапен прилив на решителност въпросът да бъде решен и без тази игра на бягство от отговорност. Защото идат животоспасяващи за ГЕРБ избори и „някой“ е преценил да покаже поне малко легитимност зад приказките за борбата с наследството на комунизма.
2. Цената на упражнението далеч не е такава, че да го прави невъзможно, както твърдят всички, които вият на умряло при вероятността да се посегне на символиката им.
3. Рухна всъщност самата незащитима „философия“ на защитниците на Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА), че паметниците не бива да се разрушават ( по принцип), а да се съхраняват за поколенията. Забележете, че самите общинари вече говорят за демонтиране, а не за рушене, в каквото намерение обвиняват гражданите от инициативата за демонтиране на МОЧА.

Положението е „думам ти дъще ( Людмила), сещай се снахо“ ( МОЧА)!

Сега пред аналогично решение за МОЧА стои една единствена преграда- петата колона на СССР, трансформирана в руска. Друг аргумент срещу демон(с)т(р)ирането на позорния монумент на сталинизма в столицата просто не остана. Отгоре на всичко общината има собствено легитимно решение за демонтирането му от 1993 г. насам и с бездействието си отсега нататък, повече от всякога досега, ще демонстрира преклонената си главица пред крепителите на възторга от чуждата окупация и идеологическата диктатура, наложена от нея.

Какво избират- да демонтират или да демонстрират подчиненото си положение на лъжата за освобождението на България от съветските колониалисти и петата им колона?

24 мнения за “Рухна бетонният каприз на Людмила, да се готви прищявката на Сталин”

 1. Да, другарите от Москва решиха да загърбят идеологическата собственост и да минат на икономическа – визирам покупката на БТК от Москва.

 2. Да не забравяме и Булгартабак.
  Още не са се отказали от големия лост за натиск БеляНЕ.

 3. Паметника Света София трябва да го последва.

 4. От къде ги измислиха тези хиляда тона метал, в тази обикновена метална конструкция?
  За “МОЧА” нещата са много по-сложни и “петата колона”, която ни управлява, няма да позволи да се посегне върху него!

 5. Оказва се , че ГЕРБ- управниците са податливи на натиск – почти винаги са правили крачки назад. Крайно време е обществото да увеличи натиска и за преместването на МОЧА в музея на социзкуството и това да стане по подобие на протестите на Орлов мост за Витоша. Момента е сега, защото след изборите, когато вероятно ще имаме БСП правителство, това няма да стане.

 6. Това. което чух днес от набедения за главен архитект на София П.Д. е, че известния сред столичани като “седмокрил пето..р” нямало да бъде премахнат напълно, а само ще се премахнат опасните елементи. Което ме навежда на мисълта, че ще остане само “пето..р”. Съдбата му щяла да се реши чрез допитване към столичани. Подозирам, че накрая ще има паметник на Боко и Цвъко. Все повече ме наляга усещането, че живея в много кофти филм.

  В същото време през целия ден следях по сайта на НАСА кацането на еднотонния роувър Кюриозити на повърхността на Марс – радосните сълзи на екипа, първите снимки, първите коментари и пресконференции. Изобщо светът (цивилизования) си върви напред. С нас или без нас. Това последното обаче, си зависи от нас.

 7. Като литературно есе статията е чудесна, но не намирам никаква връзка между демонтирането на “недоразумението” пред НДК и това на “позорния монумент на сталинизма” МОЧА. Разликата между тях е точно толкова, колкото е между “гащите” на Софиянски и “чинията” на Бузлуджа. Невижданото никъде по света национално предателство на Съветската пета колона в България ще продължва да стърчи позорно в центъра на София, след като Фандъковата успя да прекара през СОС решение за преименуване на околното пространство, с което на практика обезсили Решението на СОС от 1993 година. Но тогава някои, които дори бяха организирали подписка за демонтажа, гузно мълчаха…

 8. Борисов е зависим от Москва, той е посочен от Москва, цялата режисура по неговото героизиране и ПР чрез медиите е с одобрението на Москва.
  Всичките му финтове и чупки са камуфлажни.Няма да има Белене, но ще има 7-ми и 8-ми блок в Козлодуй, абсол’тно излишни и поставящи нов воденичен камък на шията на БГ.
  Защото ако тези милиарди се вложат в енергоспестяващи технологии,цялата атомна енергетика ще се окаже излишна.
  Не може да си бил гавазин на московския лакей Т.Ж. и да не си бил свързан с руските служби !!
  Точно за това Бойко беше бодигард и на руската агентура Симеон Сакс.
  За това е и солоташ-к на руския наместник Валентин Златев.

 9. Има още, с Ваше позволение, (проруски) “дисциплини” в които родните комуно-социалисти са многократни и несменяеми олимпийски шампиони… , особено актуално в тоя момент на все по-изострящ се дефицит на титли от олимпиадите.
  Истерична ДЕМОНИЗАЦИЯ на довоенното управление на страната ни обявено за “фашистко”.
  Необоснована но особено тенденциозна ДИФАМАЦИЯ на неговата политика на защита на националния интерес.
  Престъпна ДЕКЛАСАЦИЯ на националния интерес спрямо руския.
  Безразборна и безпардонна ДЕНОМИНАЦИЯ на факти, явления, събития, движения в собствена просъветска и проруска изгода.
  Безсрамна ДЕКОРАЦИЯ на собствения страх пред Империята и Иператора-государь (и собствения личен интерес естествено).
  Непрекъсната ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ на общественото статукво стремящо се да стъпи на някакви демократични основи.
  Мащабна ДЕЗИНФОРМАЦИЯ с цел изкривяване представите на хората в полза на руския интерес.
  Явни, скрити и нелегални акции целящи ДЕЗИНТЕГРАЦИЯ на всякакви и каквито и да било демократични начинания.
  Всичко това са все …-ации които им се удават до момента на петоколонниците и по такъв начин успяват блестящо да провеждат проруската политика.
  И както се вижда по-горе, разбират твърде много и са олимпийски шампиони и по ДИВЕРСИФИКАЦИЯ на методите за спъване на демокрацията и когато целта е да се обслужи руския интерес, а когато е за друго или не съвпада с руския интерес, терминът им е непознат или чужд.
  В същото време АРХИВИТЕ на страната ни са ЗАКЛЮЧЕНИ в Госахива на съветската империя ОТ 70 ГОДИНИ и няма изгледи да бъдат дадени на историците, което е нарушение и на техния закон, а Историята е все тая спусната от КПСС и нейното Политбюро, МОЧА прдължава не само стърчи заплашително в центъра на столицата ни, но и където и да се появи, спомене, загатне, чуе нещичко по света за България, веднага започва да вони на съветско. И хората съответно си запушват носовете.

 10. Ей, голям дерт имате с този паметник(МОЧА) г-н Инджев. Осъзнавам, че символизира нещо неприятно за Вас, но да искате да се махне……..
  Да вземат французите да демонтират Лувъра, защото селяните едно време ги е дразнело нещо в него и символизира тиранията на краля или да демонтират в Брюксел “пикаещото момче” , защото то милото хем малко, хем грозно, хем пикае, хем неприлично грозно. Пирамидите и те – купчина камъни(при това рушащи се), построени от гадни, тормозещи населението, фараони, вживели се като полу -богове. Нека бутнем и тях
  Паметниците са ИСТОРИЯ, а история е по-голяма от всеки нас ( и най- вече ни надживява). Ако всеки строй или епоха започнат да разрушават заветите на предишните, че то само на гола поляна щяхме да сме……….
  Разбрах, че искате да се разграничите от отминалото време, чета блога Ви почти редовно и намирам доста интересна позиция по доста въпроси, но този ваш “мерак” да бутате пометници – е на мога да го разбера 🙂
  Лично мнение 🙂
  Поздрави:)

 11. Погуглете на “the ugliest monuments” и петохуя ще ви се стори по-приветлив:)

 12. Към Мечо:

  Благодаря Ви за изключително глупавите аналогии с Франция ( където националният им празник е посветен на разрушаването на Бастилията), с които само подчертавате отчайващата липса на аргументи срещу демонтирането на българската Бастилия.
  А и употребата да думичката “строй” Ви обозначава ясно …
  Лично мнение.
  Поздрави.

 13. Мечо, не разбирам какво толкова приятно чувство буди у тебе МОЧА.
  Има ли в София аналогичен Монумент на българските войници и офицери на Българската Армия?
  На какво се кланяш ти – на чужда армия “освободителка” окупирала България за 3 години и наложила интересите си за десетилетия?
  Защо поляци, чехи, унгарци, естонци и др. не изпитват топли чувства към същата ЧА и направо и разрушиха или преместиха символите?
  Или мислиш, че тези народи са по-неразумни от нас – не те просто имат национално достойнство.
  Абе ти да не си руско мече под прикритие?

 14. Към мечо,
  Да ви разяснявам ли ,че СЕГА Лувъра не е КРАЛСКИ ДВОРЕЦ ,за да ДРАЗНИ някого , като вас например, днес ВСЕКИ ,дори най-отявлените РЕПУБЛИКАНЦИ и комунисти , могат да се разхождат в Лувъра ,колкото душа им иска!
  Пирамидите не са ПАМЕТници , а ГРОБНИЦИ , сравнението е леко казано НЕадекватно, никой не е правил пирамидите ,за да бъдат посещавани , и дори СПОМЕНавани.
  Освен това облицовката на пирамидите , ОТДАВНА е послужила изграждане на минаретата на джамиите в Кайро, самите пирамиди са били взривявани и разкопавани от авантюристи и иманяри.
  Както виждате и Лувъра и пирамидите не служат сега ,и НИКОГА не са служили за ПАМЕТници! Още по-малко са ПАРТИЙНИ или с цел пропаганда!
  Просто сега се утилизират, и са били утилизирани , къде официално, къде криминално(чрез оскверняване) ,за БЛАГОТО на всички!
  А къде са Плиска и Преслав? Сигурно знаете , че са служили ,като строителни кариери за определен период от време.
  Да не би “народната власт” след 1944г. да разруши дворците на цар Борис, не , утилизира ги ,но не за целите на “народа”, а за своите собствени и на “вождовете” на НРБ и СССР, защото дворците не са ПАМЕТници!
  Докато МОЧА–ПСА , какво възПОМЕНава , и ВЪЗХВАЛЯВА , ПАМЕТ за какво РЕАЛНО събитие съхранява?????
  Аз ще ви кажа – за колониалното иго на един народ. Ето това е истината, а не фалшификацията с “освобождението” на “признателният български народ”!
  Аз такива ПАМЕТници не искам!
  Още повече ,че дори и преди 1944г. комунистическата варварска сган ОТРИЧАШЕ и УНИЩОЖАВАШЕ исторически ПАМЕТници и църкви,дори с атентати , защото не можеше да приеме напълно ограниченото й съзнание , че цивилизацията не започва от нея ,че съществуващите отпреди това ХИЛЯДОЛЕТНИ “царски” , църковни и културни съкровища и ценности не трябва се унищожават , и не могат да се жертват , само заради това , че примитивното ти ЕГО не може да възприеме нечия конкуренция, дори и от НЕодушевени , макар и изключително ценни предмети и книги , към тъй желаната ТОТАЛНА дивашка власт!

 15. DOSTOJNSTVOTO NI!!!
  KADE IZTCHEZNA DOSTOJNSTVOTO NI, TA VSE OCHTE TARPIM…
  Uj GERB bjaha poslednata matna voda ot BKP/BSP, kojato volju-nevolju trjabvache da iztchakame da se izteche… Novite “tchisti vodi” se okazvat pak tehnite – ot mrasni po-mrasni…:-(
  A normalnite hora se radvat na uspehi s Mars…

 16. До МЕЧО:
  Да си простак не е чак толкова грозно, още по-малко осъдително. Грозно е когато се афишираш.
  Горното твърдение обаче не е вярно, когато става дума освен за простотия и за продажност.
  Лично мнение.
  А ако трябва сериозно – според теб какви са “заветите”, които се опитват да внушат комунягите-сталинисти на идните поколения, посредством натопорчения шмайзер в сърцето на столицата ни?!

 17. Кохортата на “мечовците”-петоколонници от известно време насам претърпя странна метаморфоза. Заряза разрушителната си идеология и я обхвана дух на подозрителна креативност, щом дойде реч до някой от хилядите истукани, величаещи престъпленията й!
  Нали бяхте революционери , бе джанъм! Ами, че революцията е разрушителна по своята същност! Чупихте де що свърнете, храмове превърнахте в складове за зърнени храни и сеновали, палихте и рушихте мандри, чифлици и богаташки къщи, книги горихте, хора с колове, кирки и лопати трепахте, човешки съдби кършихте!
  И сега изведнъж – божи кравички?! Към приемственост, към надграждане, към опазване на миналото, на “заветите” ни приканвате! И на кое минало, на чии “завети”?!
  Нее! Няма да стане! Решил съм да следвам заветите на любимия ви поет-революционер, възпял “революционната ярост” на “червените ви ескадрони” /те също са част от скулптурните групи на МОЧА/! И тъй:
  ” Нека в ужас, в изненада РУХНЕ всяка черна сграда
  на световната неправда, на сподавения стон
  и човекът да намери зад открехнатите двери
  мъртви старите химери на бездушния закон.
  …………………………
  И когато СЕТНИЙ КАМЪК на обгърнатия в пламък
  и разруха древен замък СЕ ОТРОНИ В ПЕПЕЛТА…”
  Какво ще кажеш, МЕЧО? Проумя ли сега “мерака да се бута”, да се руши?

 18. До Мечо
  Не става дума за паметници. Става дума за езически капища – места за поклонение пред някакво божество. Защото за защитниците на тоя паметник – той си е място за религиозно поклонение.
  Никой няма “мерак да бута паметници” Искаме такива паметници, като място на специфичен култ, отхвърлен от цивилизованите нации да не ни се навира в очите в центъра и да стърчи над паметниците на Левски, на загиналите български войници и други БЪЛГАРСКИ герои. Искаме да се премести в парк ли, в музей ли и да го гледаме там а и да се запази за бъдещето за да видят поколенията на какво са се кланяли някои:)).

 19. До Миша

  Мястото на този “паметник” е на изток. Да, в квартал Изток. Никой не иска да го руши, просто едно елегантно преместване на МОЧА на изток ще направи всички нормални българи малко по-нещастни.

 20. Къде е старият паметник с имената на падналите за свободата на България,с изписаните над 1000 имена на български войници и офицере?Махнаха го за да построят НДК,редно е сега да се възстанови на местото на това желязобетонно безумие.

 21. Иво,

  “Бетонният каприз на Людмила” не е рухнал още. Знам, че другият паметник повече Ви вълнува, но все пак нека да се върнем на темата за демонтирането на това недоразумение пред НДК.

  Защото докато тук приказвате едни и същи, макар и верни неща за другия грозен символ на комунистическата безвкусица, младите комунисти вече се организират и правят инициативи за запазването на “1300 години България”. Инициативата е формално организирана от Трансформатори, ето линк: http://transformatori.net/ndk/
  По-надолу в сайта разбираме кой реално стои зад подобно безумно начинание. Копирам ви няколко цитата от статиите, ако случайно сте имали съмнения:
  “Да, и соцът е [част] от [историческата околна среда], както и къщите от царско време по Шипка и античните камъни от Сердика.”
  “..паметник, част от историята на София. Паметниците от всяка епоха трябва да се поддържат, почистват и ремонтират.” – това май сме го чували и за т.нар. МОЧА.
  “Общото впечатление е, че младите хора харесват паметника и искат да се запази. Смятат, че е много як.”
  “Има други, както казах по-млади, които смятат, че паметника е супер и е много красив, “много яко място за скейтборд”.
  В коментарите под статиите четем сравнение на Мавзолея на Георги Димитров с египедските пирамиди и Лувъра. Четем също, колко по-умно било да се направи ресторант в Мавзолея, вместо да се бута. Що за извратен човек иска да вечеря в гробницата на балсамирана мумия на диктатор-терорист?
  Поредният опит на комунистите да пробутат изкривените си ценности и носталгията по тоталитарния режим като нещо “много яко”: Сергей Станишев като рокер на мотор и DJ Sergo. Йоана и Deep Zone свирят техно и те питат на-RED ли си. Техно концерт пред Паметника на Съветската армия – прожектират „3D анимация и комикс герои“, а за финал излиза съветски войник с пушка. Прожектират „На всеки километър“ в лятното кино; по телевизията гледаме реклами на кайма „Народна“ и кренвирши “като от едно време”. А сега пред тази тоталитарна безвкусица, наречена паметник (от който пострадаха сума ти хора), рисуват дете със скейтборд. Какъв цинизъм!
  Няма по-нагли и лицемерни хора от тези. Същите, които са избили десетки хиляди хора и са съсипали семействата им, сега децата им се правят на cool. Които са те уволнявали и вкарвали в затвора за разказан виц или носене на дънки, сега рисуват скейтбордове и графити. И пак говорят че искали да запазят историята. Тяхната си версия, обаче.
  Много време мина, иска ми се тези хора да ги няма вече. Заедно с измислената им история, паметниците им, носталгията, крадените пари с които изпратиха децата си да учат в чужбина. Искам София да е хубав, модерен, европейски град, с много паркове, цветя, пейки, детски площадки, музика, изкуство. Децата да “карат скейтбордове” на модерни спортни площадки, а не под надвиснали страшилища от комунизма. Да играят на криеница в паркове, а не в изоставени гробници на мумии. Да носим цветя и да се прекланяме пред паметника на Левски, а не пред този на убийците със съветски автомати.

 22. Някой в общината сериозно се е объркал в количеството на метала за демонтиране. Навсякъде пишат 1000 тона. Това отговаря на около 127 m3 стомана. Това е абсурдно голямо количество. По груби сметки реалното количство на стоманената конструкция за демонтаж на паметиника е не повече от 50 тона. Според мен тази грешка в количествата е признак на незнание и некомпетентност на общинските служители, а не е поредната общинска далавера.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.