Замразяването на цени вещае зимна политическа жега

Опитът бедните да бъдат заситени с гербери чрез демонстрация на загриженост за цените на няколко хранителни стоки прилича на лекуване на управленски махмурлук с домашна ракия, освободена от акциз с личното благоволение на Бойко Борисов. Този негов ход от първите дни на управлението му, когато опрости акциза върху варенето на домашна ракия, беше цинична демонстрация на царствено поведение в една държава, която уж не е монархия, но властелинът се разпорежда в нея както си иска. Но този път номерът на минава- минава и заминава управленският мандат, както и „славата“ на победителя на изборите.

Икономически анализ на замразяването на цени като лекарство срещу поскъпването не се налага: всеки знае, че като стиснеш един балон той или се пука или се деформира. Въздух под налягане!

Деформирането на пазара чрез намеса от подобен род показва повече от всякога какъв вятър бушува в доста празните глави на това уж дясно управление, което няма интелектуалния капацитет да се пребори със заблудите в огледалото. Оглежда се в него и си вика: „ха сега да видим как нашите противници от БСП ще ни критикуват, че се грижим за бедните“! И наистина, от БСП си мълчат. Но това не е победа за ГЕРБ, а поредното доказателство колко са си еднакви- гласуват си заедно срещу омразния на „Газпром“ ( руския концерн, който открито шантажира сега с пари за закъсалия „ЦСКА“ срещу ангажимент на страната ни за „Южен поток“) американски сондаж за газ в България, прегръщат солидарно идеята за референдум в услуга на руската енергийна ядрена стратегия и т.н.

Но и това не е всичко в кривата сметка, която си правят.Съюзявайки се с няколко богати ( и чуждестранни!) търговски вериги, които и без това са омразни на бедните им роднини в българската търговия, герберовластващите не само няма да получат аплодисменти от бедняците, огромната част от които със сигурност не пазаруват в лъскавите супермаркети, но и си създадоха смъртни врагове в лицето на стотиците хиляди дребни търговци в България, борещи се за оцеляване в конкурентната битка с гигантите, разполагащи с огромни складове и разнообразие от други стоки, които тихомълком да натоварят с надценка за компенсиране на (евентуално и временно) замразените цени на шепа стоки.

Ако все още виждате портрета на Бойко Борисов в някое магазинче, не се лъжете. Не е от любов. От страх е. Страх от партиен рекет.

„Страх лозе пази“, казва една от изстраданите мъдрости на изтормозения ни народ. Само че годината се случи такава, че и лозята изгоряха от жегата. Което вещае скок на цените и на алкохола- щял да бъде 7 процента по-скъп, изчислиха вече футуролозите сред винопроизводителите.

А какви са залозите на социолозите в респективните проценти спад на подкрепата за ГЕРБ? Ще видим. Лицемерното замразяване на цени вещае само жега посред зимата на масовото недоволство.

13 мнения за “Замразяването на цени вещае зимна политическа жега”

 1. Господин Инджев, замразяването на цените доказва само едно, че Бойко Борисов е истински народен човек, приятел на обикновените хора и крило за клетите сиромаси. Да погледнем, примерно, когато Бойко Борисов играе на карти със своя приятел, олигарха Валентин Златев
  от Правец. Те не играят Бридж или Покер, както разните му там лордове и американски империалисти, а си чукат домашно белотче на две ръце. Какво по-голямо доказателство, че нашият Бойко е истински прител на народа и на нас, клетите сиромаси.

 2. ” … от БСП си мълчат. Но това не е победа за ГЕРБ, а поредното доказателство колко са си еднакви- гласуват си заедно срещу омразния на „Газпром“ ( руския концерн, който открито шантажира сега с пари за закъсалия „ЦСКА“ срещу ангажимент на страната ни за „Южен поток“) американски сондаж за газ в България, прегръщат солидарно идеята за референдум в услуга на руската енергийна ядрена стратегия и т.н.”.
  Напълно съгласен. Герб и БСП са едно и също. Политика в услуга на големите, наричани днес олигарси, т.е. мафията. С основен стълб – запазване и задълбочаване на мизерията като най-сигурно средство и почва за лъжовната демагогска пропаганда. И чалгата, закъде без нея. Може би тя най-силно ги обединява.
  Учудва ме единствено, че зрели, разсъдливи хора все още мислят, противопоставяйки ББ на БСП, смятайки Герб за дясна партия. Не е далеч времето, когато тези две формации ( заедно с НДСВ, ДПС, Кунева и пр. ) ще се обединят, за да противостоят на зараждащото се ново.

 3. Единствената задача на Мирослав Найденов е да унищожава конкуренцията, пречеща на “нашите фирми”, след което “нашите другари” пълнят касата на ГЕРБ и осигуряват изборни победи.

 4. На това правителство много му се иска да го припознаят като Робин Худ, а всъщност е негов негативен образ – взема непрекъснато от бедните и дава на богатите… Време е него да замразим. Дълбоко…

 5. Не разбрах само, защо е тази злорада радост. Докато “сините” се туткат, “червените” ще дойдат на бял кон. Няма да е Кунева, нито архонта. И какво, ше строим руско АЕЦ Белене. Може и писта за Формула 1. И каквото ни скимне още. И тогава, някой ще се сети ли за цените?

  Събраха 770 000 гласа за референдум. И не са само цигани и баби по селата. Това са подписите на хора, които смятат, че са се наредили и са излязли от село, благодарение на БКП. А как са събрани подписите: например само в БАН са събрани 2-3 хиляди подписа тайно, в индивидуални разговори. Мина времето, когато през май 1999, на входа на институтите бяха поставени масички с листове и химикалки, и се събираха подписи против НАТО в Сърбия.

  Затова се чудя, каква е тази радост?

 6. Ето още една достойна позиция по въпроса за “референдума” за беляНЕ, която остана (очаквано) извън полезрението на официалната пропаганда, макар да беше провокирана от Борисов:

  http://greentech-bg.net/?p=14510

 7. До:Мърци Мърцов | август 7, 2012, 14:56
  Аз не правя разлика между ГЕРБ, БСП, Кунева и архонта.Всичките са от едно котило и действат за общия им интерес.
  Важна е властта, а след това ще си я поделят.Архонтът сега е първи враг на Б.Б., но не беше ли така и с Яне Янев.
  Като дългогодишен сътрудник на БАН, смятам че там има много малко читави хора и още по-малко учени.Читавото се изнесе. Останаха да управляват само титулувани старци – професори, член кореспонденти и академици с много спорна научна дейност.Както ми каза моя научен ръководител, защитавайки докторска дисертация, която за нищо не ставаше: Не е важно какво си написал, а как се представя и пред кого! За да станеш ст.н.с. в БАН, трябваше да си член на БКП.
  По отношение замразяването на цените на някой хранителни стоки за 3 месеца, резултатът ще е същия, както с петрола на Валентин Златев. Чака ни тежка зима, но “матряла” и нея ще я понесе!

 8. Поскъпва хлабът от високите цени на пшеницата на световните пазари. Поскъпва фуражът поради лошата реколта от горещините. Поскъпва алкохолът по същата причина. Поскъпват горивата заради близкоизточната криза. Какво не поскъпва? Добре, че си имаме толкова “загрижени” управленци…Спасени сме за три месеца! Ура!

 9. Някои хора ги виждат нещата ,както и вие ги виждате,Г-н Инджев.
  Проблема е,че те ги виждат,но няма как да ги променят.

  вече отдавна зачеркнах България-
  аз съм уморен ,и знам че няма да живея с орлите.

  това ,всъщност ,са идиотщини на кило.
  поздрави от Оксфорд,Англия

 10. Миналата година излезе от печат една много хубава книга:

  “Масово унищожение: Геополитика на глада” (Destruction massive : Géopolitique de la faim, Seuil, 2011. ISBN 978-2-02-106056-0) на швейцарският професор по социология и специален пратеник на ООН по въпросите на изхранването Jean Ziegler. Не искам да се впускам в подробности, но той споменава при представянето на книгата си, че след колапса на борсата през 2008 година т.нар. хедж фондове са пренасочени към трите основни продукта – жито, царевица и ориз. В следствие на което, 85% от световната търговия на тези три основни за изхранването на човечеството продукта се контролира от 2-3 финансови къщи, които спекулират с цените, притежавайки почти пълен монопол над пазарите. На това се дължи постоянното покачване на цените на хранителните продукти от 2008 година насам.

  Не разбирам политиката на правителството. Вместо да договарят временно задържане на цените, по-логично би било да се създадат стимули за българския аграрен сектор, който ако функционира нормално, може да изхранва 3 пъти населението на България и то на нормални цени.

 11. Много точен анализ и коментар за неадекватните, погрешни и популистки действия на правителството, поздравления за което. Явно е, че в “милиционерската академия” икономиката се изучава по друга програма и друга методика (или изобщо не се изучава), които не са в съответствие с обективните икономически закони. А всеки нормално образован човек е наясно до какви трагични последици за държавата води това, т.е. до пълен срив на икономиката и пълна мизерия на голямата част от населението на страната ни.

 12. Не играят бридж или покер, а си чукат домашно белотче, защото за бридж и покер се иска акъл:)

 13. Големите риби от всеки бранш отдавна са разбрали, че Б. Борисов, поради ниската си култура и “чудовищната си неграмотност”, поставен при определени условия се чувства като “циганин у богаташка къща” и могат да го манипулират както си пожелаят. Винаги е готов да сервилничи пред по-големия началник, и жестоко да мачка (да лъже, да прецаква) по нисше стоящите или безпомощните.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.