Козлодуйски бяг

ГЕОРГИ КОТЕВ:

АЕЦ „Козлодуй” трещи от параноя.

На 9-ти юни 2012 г. АЕЦ „Козлодуй” проведе за пореден път ПР акцията наречена „Ден на отворени врати”. В такива дни външни лица могат да посетят централата, да и се „насладят” и ако не се притесняват да зададат някой въпрос на гидовете си.
На следващият ден 10-ти юни по същия повод журналиста Иво Инджев пише в блога си следната статия „Впрегнаха бебета и бабета в генерирането на възторг от АЕЦ „Козлодуй“”

„От изявлението на новия директор на централата Валентин Николов за акцията като символ на загрижеността му за необходимостта младите да заобичат ядреното лоби още от бебешка възраст и да се подготвят по този начин за бъдещата си работа в тази Хеопсова пирамида на социалистическата ни икономика, струи енергичен оптимизъм в най-добрите традиции на победилия себе си комунизъм.”

Във форума под статията пуснах следния коментар:

„Тази сапунена опера с дните на отворени врати в АЕЦ „Козлодуй“ е стара почти колкото „Робинята Изаура“ и се „излъчва“ два пъти годишно. Даже предлагам на Иво и други съмишленици някой ден да уважим това мероприятие (например, по време на есенното му издание, тази година) и на място да се убедят доколко вратите на АЕЦ-а са „отворени“.
Но не това е най-важното. Много по-интересна „новина“ в този ден е произвел новият изпълнителен директор Валентин Николов със следното заявление публикувано вчера в Медиапул (http://www.mediapool.bg/%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE-8-%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0-vii-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B5%D1%86-%E2%80%9C%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%B9%E2%80%9D-news193885.html)
„Около 8 млрд. евро ще струва VII блок на АЕЦ “Козлодуй”“
За хората с къса памет ще напомня, че в началото на размразяването на проекта АЕЦ „Белене“ беше договорена цена от 4 милиарда евро за два блока от 1000 МВт. След няколко годишен театър руснаците вдигнаха мизата на около 6.5 милиарда евро, за същия проект. След още 2-3 години се заговори неофициално за цена над 10 милиарда евро. Проекта АЕЦ „Белене“ беше спрян, като Иво беше уважен от премиера Борисов да научи новината пръв!
СЕГА вече цената на половината проект „Белене“, практически полупренесен на площадката в Козлодуй, защото вече става въпрос не за два блока от по 1000 МВт, а само за един. е цели 8 Милиарда евро! И тази „скромна“ цена е толкова „малка“, защото в Козлодуй има изградена инфраструктура.
На практика проекта АЕЦ „Белене“ не е стопиран и не е полу- а изцяло пренесен в Колзодуй, защото ядрените боклуци, които щяха да се произведат в Белене сега ще се произведат в Козлодуй, благодарение на удължаването на живота на действащите блокове 5 и 6 и стоежа на нов 7-ми блок. И далаверата не само се е пренесла, но което е много по-важно, е удвоила цената си!
За пореден път повдигам въпроса за ролята на евродепутата Владимир Уручев (ГЕРБ), който е член на Съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй“ в тази корупционна схема.
Предлагам и на Иво, при повторен шанс да се чуе с премиера Борисов, да го попита, както за подвеждането с „новината“ за спирането на проекта „Белене“, така и за ролята на Уручев в тази схема. Последният, напомням, е отговорен за изхарчването на едни други 600 милиона лева, преди по-малко от десет години, за „спасяването на блокове 3 и 4. Блоковете не бяха спасени, но и нито стотинка от парите не се възвърна, а Уручев стана евродепутат.”

А заради ентусиазма на друг форумец, от идеята ми да посетим групово АЕЦ-а, пуснах още един, уточняващ коментар:

„Благодаря, г-н Спиров, за подкрепата! Организирането и провеждането на групово посещение по време на следващите отворени врати в АЕЦ „Козлодуй“ има смисъл не толкова за мен (аз съм работил там над 17 години), а най-вече за останалите хора от групата. Идеята е следната. посетителите по време на това мероприятие се организират по групи и в съпровод на човек от централата преминават през точно определен маршрут. Хубавото е, че гостите могат да задават въпроси на водача си, а от неговите отговори ще си проличи доколко вратите на АЕЦ-а са „отворени“ и доколко не са. Болшинството гости не могат да формулират подходящи въпроси, за да хванат домакините си „по бели гащи“, но за това пък аз имам безкраен списък от такива. И тогава именно ще стане интересното и ще си проличи доколко „прозрачен“ е „мирния атом“.”

На 18-ти юли 2012 г. се случва терористичния акт на летище Сарафово край Бургас.

На ядрената мафия и трябваха цели 12 дни за да „снесе яйцето”. Ето какво съобщават почти всички медии на 30-ти юли: „АЕЦ “Козлодуй” затваря врати”

„Преустановяват се всякакви посещения на граждани в централата и разглеждането на обекти на нейната територия. Според пресцентъра тази мярка е временна. Последният ден на отворените врати, които бяха станали традиция през последните години, се проведе на 9 юни т.г.”

Посетителите на АЕЦ-а не влизат там с куфари и раници, както това се случва по летищата. Несравнимо по-малко са, а и самото мероприятие трае само 8 часа, два пъти в годината или общо 16 часа, за цяла година. Самата централа е единственото родно предприятие, което си има собствено районно полицейско управление със стотици полицаи и пожарникари в него! Нито едно летище няма свое РПУ. Всяка група от посетители се съпровожа от гид и полицай и не носят чанти с багаж в себе си. Постоянно са под наблюдение и няма начин да се отклонят от набелязаният маршрут. Абсурдна е възможността за терористичен акт.
По-скоро съм склонен да вярвам, че ядрената мафия се страхува да не би действително да се организираме и да посетим тяхната „гордост”. А когато започнем да питаме ще стане най-интересно. Още по-интересно е, че аз бих могъл да ги хвана в престъпно нарушение на нормите и даже без да си отварям устата.Ето как би станало това.
Със сигурност знам, че „гвоздеят на програмата” е в края на разходката, когато гостите биват отвеждани в командната зала (на жаргон – Блочния щит за управление или БЩУ-то) на един от двата действащи блока, 5 или 6. Тогава, ако бих бил част от групата, първо бих погледнал към натовареността на реактора, а също така и на електро-генератора. (Мощността на реактора би следвало да е около 3000 МВт, а на електро-генератора около 1000 МВт.) Защо ще се интересувам от тези индикации ли? Много просто. Защото в началото на тази години разобличих централата, че в продължение на година и половина незаконно е „надувала” мощността на блоковете между 4 и 6% над допустимите лимити. След като направих това „откритие” централата е предприела „коригиращи мерки”, а именно да манипулира данните за електропроизводството си.

 

Ако сега се разходите до интернет страничката на АЕЦ-а и се поинтересувате за данните за електропроизводството и произведете съответните елементарни пресмятания ще видите, че мощностите са рамките на номиналните си нива (5-ти блок работил през юли със само 0.5% над номинала, според сайта на АЕЦ-а).

 

Вече!? А преди около 6 месеца нещата изглеждаха доста по-различно. И това е само една от констатациите, които направил по време на разходката из централата. Другите няма да си ги издавам, за да не тормозя ЯМ с „коригиращи мероприятия”.
С провеждането на акцията „Години на затворените врати” АЕЦ „Козлодуй” ни лишава от удоволствието да се насладим на техните „успехи” в третирането на „мирния атом”.
Оставам на вас сами да решите дали от терористи се страхува ЯМ или от въпроси?

Г. К.

5 мнения за “Козлодуйски бяг”

  1. – Добре де, пак не разбрах, кое е по-добре : 7-ми блок в Козлодуй, 2-в Белене, или какво? Тъкмо реших че Белене не трябва да се прави, сега друго,…. -Нали Вие по-знаете, аз как да разбера кое е по-добре, и да гласувам правилното решение за България и Народа на референдума?

  2. тия голи охлюви дето пълзят с Марката ГЕРБ, ядрени пеперудки….

  3. Ядрената енергетика е сфера от националната стратегия.Опасно е да се заиграваш с атом.Мисля,че и Белене и Козлодуй носят риск,ако не се премахне корупцията и безотговорната некомпетентност.

  4. На вчерашна пресконференция премиерът на Русия г-н Дмитрий Медведев заяви следното:„Не знам каква е причината за загубата на спътниците – дали е в ускорителния блок, дали става дума за механични повреди или елементарно нехайство, или може би всичко заедно, умножено по традиционното нехайство, но това вече не може да се търпи”, подчерта Медведев на заседание на руското правителство. „Ние губим авторитет и милиарди рубли”, подчерта той.

    С пословичното руско нехайство, на което баща ми някога викаше „мърлящина“ не може да се обяснят провалите г-н бивш „президент“! С това обяснение може да заблудите само някои пияни мужици, колхозници, които все още скандират КПСС, кпсс….Иначе, светът отдавна знае за вашето „технологично изоставане“  Спомням си, че когато американците посетиха за първи път производствените халета на „Роскосмос“ и „Союз“ удивено заявиха, че по тази технология и схема на работа те са правили своите ракети и кораби преди 30 години! По този начин стара и абсолютно неефективна технология стои зад танковете им, корабите, и дори зад СУ 27! Питам се каква е технологията им например в оборудването на ядрените централи! И там ли е толкова надеждна? Така бих задал въпрос на кресливите настоятели за референдум за Белене да прокоментират въпроса с традиционното руско нехайство, за което говори г-н Медведев ! Дали би се отразило (нехайството де) на ядрените им проекти или засяга само и единствено космическата техника!!! Така де, кажете уважаеми другари за да не се притесняваме 

  5. Пояснение от ranger:
    Горният пост написах днес във форумът на “Актуално”, във връзка с пресконференцията на Д.Медведев по повод космическите провали на Русия в последните години. После ми хрумна идеята във връзка с премиерското изказване да попитаме наистина какво е мнението на “радетелите за референдума за Белене” как биха коментирали думите на г-н Медведев в светлината на “ядрената индустрия” например:)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.