Другари, да заклеймим руските пънкари!

Един от най-емблематичните за варварството на болшевизма кинокрадри е от 5 март 1931 г. , когато по заповед на Сталин взривяват катедралата „Христос Спасител“ в Москва. За разлика от масовите убийства, депортациите на цели малцинствени групи и народности ( сред които и всички българи от Крим, обявени за „фашисти“ през Втората световна война), взривяването на църкви е било толкова недвусмислен повод за гордост, че Сталин е държал да се похвали с подобни „подвизи“.

Само Втора световна война, която засмуква ресурсите на страната, спира започналото строителство на огромна сграда на мястото на взривения храм, „украсявана“ от един гигантски Ленин. След сгромолясването на негодната идеология обаче православният фундаментализъм бързо беше употребен за запълване на зейналата дупка в широката руска душа.

Днес възстановеният в Москва храм „Христос Спасител“ се споменава в световните новини като арена на един тест за модернизирането на Русия, разтърсена от съдебния процес срещу три девойки, дръзнали да запишат в божията обител критичен клип със символична молба към Богородица да махне Путин от властта. Православните фундаменталисти веднаха обявиха тази политическа дързост на младите пънкарки от групата „Пуси райът“ за ерес. Прокуратурата откликна, отказвайки да признае политически характер на акцията на бунтарките и настоява те да бъдат осъдени ( на 17 август се очаква решението) именно за поругаване на религиозните чувства на православните, което по руските закони може да струва на подсъдимите 7 години зад решетките.

Самата Русия се разцепи. Разломът е по линията на спора за модернизацията, а не дали някой харесва конкретно пънкарската музика. Явно думата „свобода“ ( да, в кавички!), все пак значи доста там въпреки дълбоката оран за нейното изкореняване от съзнанието на хората, продължила през повече от 70 години комунизъм, последван от руските му мутации, които също култивират вековно отглеждания култ към държавата за сметка на личността.

По света се надигна вълна от солидарност с придобилите внезапна международна известност пънкарки. Западни политици и световни звезди- от Мадона (заклеймявана и от българските православни фундаменталисти) до Йоко Оно, вдовицата на Джон Ленън, подкрепяни от петиции на музиканти във Великобритания и на депутати в Германия, се борят за свободата на незначителните иначе в музикалния бизнес девойчета. Дори бащицата Путин показа съпричастност, призовавайки съда за снизхождение, с което най-вече искаше да покаже, че и в Русия има нещо като разделение на властите. С други думи- казусът със спасяването на „Пуси райът“ от гнева на държавно спонсорирания в Русия православен фундаментализъм отдавна излетя извън вратите на „Христос Спасител“ и се превърна в кауза от международна величина.

Къде обаче на тази международна карта се намира загрижеността на българските русофили? Нали са толкова горди със своята уникална близост до душевността на руския народ? Ако смятат, че руският народ се състои предимно от православни фундаменталисти, да похвалят руската прокуратура като изразител на болшинствената православна линия и да спретнат някоя акция в стил „Смърт на Трайчо Костов, враг на дружбата със СССР“.

За обратното като хипотеза дори не си представям и не питам- няма начин тукашните русофили да противоречат на руската официална политика, на която ръкопляскат за взривяването, а после и за възстановяването на „Христос Спасител“. А й русофилството има за пътеводна петолъчка отрицанието на западното влияние, което прозира зад пънкарска музика- тя, отгоре на всичко, в случая си позволява западната мода да оспорва властта на един самодържец, който сам се посочва за такъв като си осигурява властта чрез имитация на свободни избори. От това светотатство по-голяма анатема за православните фундаменталисти и техните съветски адепти в България просто няма!

Но въпросът има и продължение: обичайно е тук мрънкането на доста български дейци на „културния фронт“, че сме периферия, провинция, малки и незначителни, поради което нещо не ни уважават в чужбина. Защо не реагират като онези, на които иначе подражават на сцената, че да се почувстват поне веднъж значими, част от цивилизационната ниша, в която се опитват да се впишат? Или на сцената на дребнодушието е лесно да се оплакваме и да се подмазваме за някое участие по линия на всемогъщия в двустранния културен обмен руски монополист „Жокер медия“, но да заемем позиция по принципен казус, като разправата със свободата на изразяване на три руски певици- това май не влиза в сметките на сметкаджиите?

Съжалявам за това обобщение, което ще прозвучи обидно ( сред музикантите имам повече приятели, отколкото сред журналистите, които отдавна съм се оказал да призовавам към прояви на солидарност),но повече ме е яд, че то се налага от фактите. Това е още по-обидно- не само за българските борци за лично оцеляване на „културния фронт“.

33 мнения за “Другари, да заклеймим руските пънкари!”

 1. Много силен текст! На западните поп-идоли им трябваше горе-долу половин век, за да се наканят да протестират срещу болшевишкото и необолшевишкото варварство, включително и над много алтернативни музиканти.Иначе поп-идолите бяха много хард някога като грачеха “Янки гоу хоум!” и протестираха колкото и както си искат срещу войната във Виетнам- една достойна битка на САЩ срещу съветско-северовиетнамската комунистическа агресия над Юга. Тогава Америка защитаваше свободата на народите от Ютоизточна Азия, но кекави политици като Дж. Кенеди и Дж.Форд пропиляха и стратегическата цел, и моралната каузац. Уплашиха ги дрънканиците на празноглави шоумени и снобски “интелектуалци”. Та добре е, че съдбата на ексцентричните руски девойчета привлече вниманието и солидарността на поп-идолите. За русофилистиците с български имена няма какво да говорим- да си пуснат пак Йосиф Кобзон, или да го поканят за 254903-ти път в София да им изкара “Мая страна, мая Болхария!”. Пък и прав е мафиотът – “это действительно ЕГО страна”. Негова е и на неговите началници. Но къде е българската рок, пънк и пр. музикална общност в случая?

 2. Българската попмузика в момента краде коли из моловете и “джитка” наляво надясно борейки се за феърплей из интернет пространството. :)))

 3. Четейки тази статия в главата ми дойде един въпрос, не политически а за българския език: имаме си дума “русофил” и “русофоб”. Защо си нямаме думата българофил а ако има такава защо тя изобщо не се използва в съвременния език?

  Аз си имам обяснение, не знам какво мислите вие – ами ако някой каже че е българофил няма за какво да се заядеш с него, няма ни я балканската “солчица”, дето ни помага на балканското мисловно “храносмилане”. И най-накрая тя не може да ни раздели на две групи хванали се една друга за шията. Аз мисля че ако има такава дума българофил – тя трябва да се забрани като ненужна и в защита на нашата “богата” балканска политическа култура.

 4. Уважаеми г-н Инджев, ако тези “Пуси..” -та си бяха правили клиповете някъде другаде, щях да съм напълно съгласен с Вас. Но използването на храм / църква, джамия или друг, няма значение/ може да се приеме като обида от някои от вярващите и да стане причина за религиозен конфликт. Затова такива простотии не трябва да се допускат. И без тях вярващите имат предостатъчно поводи за кавги.
  По този въпрос товаришч Путин е абсолютно прав.

 5. Че нашето русофилство е сметкаджийско едва ли има спор,още нашите предци са го нарекли рубладжийство.За това е безсмислено да търсим някакво логическа връзка между комунистиеските атеистични изстъпления и православните псевдо канонични крайности.За рубладжиите те са си все наши.Какви принципи,какви пет лева!И понеже се свените да назовете нещата с истинските им имена,ще запитам от кого очаквате протести-може би от съветско-руските храненици Бисер Киров,Дует Ритон или недай си боже Грета Ганчева…?Имаше и по онези времена социалистически музиканти пробили на Запад с изпълнения,но от други държави,не наши-Локомотив ГТ-Унгария,Чеслав Ниемен-Полша и т.н.,но пък и в тези държави/каква случайност\,имаше меко казано, русофобски прояви от най-твърдо естество.И ще си позволя да не се съглася с определението православен фундаментализъм, и да го причисля към евфемизмите.Религиите,в които има такива крайности сами го предполагат по своята същност.Иначе трябва да се говори априорно,че съществува.Поради това ще запитам,да ми се даде пример, с евангелистки/протестантски/,фундаментализъм например.Идеологиите са удобен параван за прикритие на имперски интереси,а повсеместната ,дори в историческите академични среди, ограниченост и склонност да се обслужват руските такива,независимо от цената,ни прави жалки.Назадничавата имперска идология,към която с охота се връща Русия е погубила Византия,за това да ги оставим-времето и глупостта поставят всичко на мястото му.За жалост и ние, като българи, се каляме като прасета в този остарял и мътен идеологически поток.Запомнете,общества и държавност не могат да се регулират само със закони,главният регулатор е моралът.Както виждаме законността охотно обслужва православния морал.Всичко това води до овчедушието ,с което мълчим,когато когато един нашенски Ивайло дебелашки се изцепва-…Ние с Дейвид!!!!

 6. “5 март 1931 г. , когато по заповед на Сталин взривяват катедралата „Христос Спасител“ в Москва.”
  На 5 март 1953 г.умира Сталин-Още едно доказателство че Христос е Спасител.

 7. Странно нещо Друарю Инджев, в долния десен ъгъл на станичката пише че съм изпратил постинг а него го няма. Ако си мислите че сте постигнали нешо изтривайки го мисля че просто не сте ме разбрали. Постингът не беше адресован до кухоглавите Ви подгласници в стил ала дописници на Работническо Дело. Той беше адресован до Вас.

  Исах просто да Ви кажа че този форум пръщи от некадърност и неспособност да се намери политическа линия за протест срещу правителството. Важни политически теми се манипулират и се свеждат дребно личностно заяждане от което прозира едно прекалено раздуто и без особенна подплата его.

  Моят постинг беше просто “червена лампичка”. Ако мислите че така се “запалва” вниманието и интереса на милиони – лъжете се. Прекалено сте дребнав като журналист за да се отличите с нещо от паплачта която е на заплата при мафията и правителството и нарича себе си медия. Жалко някога ми харесваха репортажите Ви и Ви мислех за по-сериозен публицист. Явно като всички демократични хора в тази страна и Вие сте загубили стабилната “земя под краката си”.

 8. Иво,
  Статията ти е точна и навременна. И както обикновено слага пръст в раната – в случая нашето “овчедушие” и безразличност, липсата на обикновена човешка солидарност! Но, струва ми се искаш прекалено много от русофилския социум! Изразявам подобно мнение дълбоко разочарован от това, което прочетох в днешния форум в „Дневник“ по повод изгонването на шведското посолство от диктатора Лукашенко. Звучи невероятно, но русофилското войнство там масово се солидаризира с неговите безпрецедентни в дипломацията дайствия! Наистина за мен е невероятен цинизъм да се солидаризираш не с кого да е , а с Лукашенко и при това да осъждаш не кой да е , а скандинавската държава Швеция – родината на Нобел, световният пример на социалната държава, държавата дала първите „сини каски“ на ООН, страната на Улоф Палме… и т.н. и т. н. Всъщност по този повод написах, „че не мога да повярвам на очите си“ и знаете ли какво ми отговориха? Ето вижте сами!
  В този форум се защитава диктаторът Лукашенко!?!?Не мога до повярвам на очите си!- цитат на коментар #71 от “ranger”
  Отговор:Повярвай. В този форум от някои хора яростно се защитава всяка напреднала народолюбива власт. Като вземеш Сирия, Иран, Русия, Беларус. Очакваме кампания за Венецуела и Северна Корея. (#74)

  Така, че Иво нещата са дори по-лоши отколкото си мислим, за съжаление! За мен това са непоправими, зомбирани хора! Дай боже да не са толкова много! И най-важното, трябва да правим всичко възможно, техният брой да намалява, а не да се увеличава! Това зависи много от нашата ежедневна, ежечасна гражданска позиция!

 9. Много точно е отбелязано, че в Русия се опитват да запълнят “зейналата дупка в широката руска душа” с православен фундаментализъм. И отново го правят по болшевишки, струва ми се, защото без да имам претенция за информираност по въпроса, ако руските товарищи бяха се покаяли за своето безбожие и войнстващ атеизъм, то нашите другари щяха да повторят това покаяние като ехо. А такова нещо не можем да чуем даже от синодалните полковници.

 10. Към Светлосин:

  Оставям неграмотните ти излияния да си прЪщят като една наистина червена, направо лилава лампичка на претенциозната простотия, която има самочувствието да поучава от позицията на смехотворното самомнение.

 11. И така, както знаете Олимпиада е и днес Бойко Борисов цъфна и в Лондон. Няма спасение от тоя човек просто. Той трябва да е навсякъде, където има фокусирано обществено внимание.И естествено цъфна и на място, а именно – Лондон. Уж работна среща с премиера на Англия Дейвид Камерън, но в действителност да се покаже по телевизора редом с българските олимпиици, да го снимат, да го излъчат и т.н. И после всичко по познатия сценарий. В централните новини – „Бойко Борисов в Лондон с олимпийците”. В спортната емисия – „Бойко Борисов в Лондон с олимпийците”. В студиото на олимпийската програма на БНТ – „Бойко Борисов в Лондон с олимпийците.Във вестниците – „Бойко Борисов в Лондон с олимпийците”. В новинарските интернет сайтове – „Бойко Борисов в Лондон с олимпийците”.Коментаторът на волейболния мач четвъртфинал между България и Германия- „Бойко Борисов в Лондон с олимпийците”. Между другото този коментатор Сашо Йовков незнам какъв му е случая, но абсолютно никога не пропусна да спомене името на Бойко Борисов в мач на България от началото на олимпиадата, а в последния срещу Германия го спомена три пъти. На кадрите от посещението на Бойко в Лондон зрителите можаха да видят усмихнат, любящ Бойко положил нежно силната си ръка върху рамото на Данчо Йовчев и прегърнат с бронзовият медалист по бокс в тежка категория Тервел Пулев. После чуха как бащицата ни не пропуска да гледа българско участие по телевизията и е особено доволен от държавната телевизия за начина по който отразява олимпийските игри. С обещание за „доживотни премии” за всеки спечелен медал и нова зала за волейболният отбор приключи тая поредна PR акция на живо от Лондон. Иначе в България заради рекордните жеги бошуват рекорден брой пожари в най-различни точки на страната. Едно село дори беше евакуирано. Баби и дядовци наред с пожарникарите търчат с кофи да гасят, а едно хеликоптерче над тях се опитва да им помогне, като пуска кофичка с вода, която почти се изпарява още във въздуха. Старите още от соц време пожарни коли изнемогват по баири и прашни криви пътища. Разичите се на кирки,лопати и мотики. Оказва се, че България не е подготвена за такива масови пожари и не е взела никакви превантивни мерки имайки впредвид, че лятото ще бъде изключително горещо и сухо. Тук Бойко Борисов можеше да се възползва както е свикнал и да използва степената си на инжинер по пожарна и аварийна безопасност и опита си в гасенето на „хиляди пожари”,както той обяви, да отиде на място, но не на вече изгасен пожар, а да се бори заедно с „колегите” със стихията, да ръководи операция или нещо такова и да се превърне в герой отново в очите на българина. Нашто геройче Бойко обаче си седи на климатик в резиденцийката и гледа олимпиадата на хлад, докато буквално цяла България гори. Къде ти ще ходи да се разправя с разни пожари па било това и баш в неговата специалност. Вместо това по-добре да прелети хиляди километри да се снима със спортистите ни в Лондон. И защо така господин инжинер по пожарна безопаснот и учил дълги години в школата на огнеборците специалист ние нямаме съвременна нито една пожарна кола, нито друга техника, нито план, нито превенция ? Защо така някакси разчитаме на бабите и дядовците по селата да гасиме пламналата си държава с кирки и лопати ? Лесно е да правиш PR акции играеки футбол и режеш лентички на пътища построени с пот на челото от работниците в жегите ама я пробвай да бъркаш цимент или доближиш огнена стихия при 40 градуса жега. Не е лесно нали ? По-лесно е друг да свърши черната работа, а ти да отидеш наготово и да събереш овациите. После да се качиш в мощния си джип с полицейска лампа, за да ти е по-лесно по пътя и да отпрашиш някъде на сянка далече от прахоляка, жегата и къртовския труд на ония дето вършат в действителност работата от която ти после да изкараш нужните проценти на изборите. И после с вдигнати крака на масата и разхлаждащо питие в едната и пура в другата ръка да се гледаш по телевизията какъв герой си и как без тебе не можеме. И усмихвайки се самодоволно да наредиш на прислугата да ти налее още едно стогодишно джони. Така го виждам аз този герой. А вие ?

 12. Почти 100 години руският филтър оставяше да дойде в България само най-долното, най-калното, най-кръвожадното. Не само това, но и вземаха български деца и ги превръщаха в зверове. Русия стана синоним на най-опасната и най-кръвопускаща страна за България. Не може да се каже, че в тази голяма страна липсват хора, които да имат истински разбирания за човека. Нека да вземем за пример Толстой. Но за съжаление такива не ги оставят да вземат въздух и ги задушават. Не мога да си представя Путин да цени такива хора с предишната му квалификация да отрязва бъдещето на всеки свестен човек. Сегашните “русофили” съвсем не ги интересува да доведат истински руснаци в България. За тях е важно да докарат старите палачи и като се крият под чадъра на русофилството да продължават старите си престъпления. Това е големият проблем. Както винаги голяма акробатика на понятията и старата тактика на заблуждаване на хората с лъжи и измами. И в Америка и в Франция и в Германия има не малко идиоти, престъпници, лъжци, но не е държавна политика да пращат само такива и да разчитат само на такива “специалисти”. Докато не се оправят нещата в Русия, не може да се говори за “русофилство”.

 13. Към AZ:
  Напълно прав сте – Бойко Борисов е един самовлюбен

 14. Към AZ:
  Напълно прав сте – Бойко Борисов е един самовлюбен и нагъл простак и келепирджия, възползвал се от глупостта на доверчивия масов български избирател. Хак ни е, заслужаваме си го!

 15. Към Генади Кръстев:

  Получила се е смешка: в желанието си да ме оборите сте се съгласил (без да го съзнавате) с мен.
  Защото моят намек-меко казано- е именно, че товарищ Путин нарежда на съда в Русия.
  Вие се съгласявате с мен, твърдейки, че …не съм прав, защото товарищ Путин бил прав, макар да се прави на “либерал”.
  Отгоре на всичко товарищ Путин, когото обявявате за “прав”, се различава ( макар и лицемерно) от вашето мнение, призовавайки съда да прояви снизходителност.
  Така че, отново призовавам във ваше лице: другари, не се крийте, демонстрирайте (по навик) подкрепата си за всяко решение на Кремъл- вчера срещу някой другари, днес пък срещу някои пънкари.

 16. Русия е още в средновековието. Никога не е излизала от средновековието само акцентите се променят: теокрацията се подменя с култ към личност, с култ към държавата и бумагите на фона на един постоянен месианизъм и мания за държавно величие и превъзходство – доста често плащано с човешки животи. Сега боголюбивите служители обичат и Путин (и скъпи часовници – също като нашите богоугодници). Тъй като сега няма горене на клада – тези девойки трябва да бъдат изправени на процес в метална клетка – за назидание. Ако са държани гладни, то това е защото гладът е богоугодно покаяние.

 17. В по-вече западни страни черквата, религията са отделени от държавата и не се месят едни с други. Но в комунистическите и пост комунистическите режими всичко върви по старому. Религиите са под командването на тайната полиция и това е даже отбелязано в конституциите им. Така беше в България, така е сега в Русия. Религия и полиция е все едно. И шефовете на религията и полицията са същите главатари. Дали царството което обещават ще стане на земята или на небето, няма разлика. То си остава само вяра за много хора.

 18. Бившият треньор по карате на Бойко Борисов – Тиквата: Ако Б. Борисов стане някога премиер на другия ден ще назначи министър на ласкателствата. Аз пък си мисля, че чрез сервилните и нещастни журналисти от българските медии, той постигна повече.

 19. Малко история!Православието е ФУНДАМЕНТАЛИСТКО!
  В смисъл че признава светската
  власт(Сталин,Путин,Константин Велики) като представител на Бог
  (Пантократор)на земята.Оправдава войни,геноцид.От Никейският конгрес западната черква
  се отделя и признава папата като
  представител на Бог,независим, от светската власт.

 20. Пуситета(амер.сленг за женски генитали)ще победят!Не е шега!
  Путин и разкапаната руска държава
  не могат да се справят с най прости предизвикателства на демокрацията.
  Трите Пут..та,пардон пусета, са ги тотално объркали!

 21. Към Любо:

  Така е, спестих тези “подробности”, за да не акцентирам върху доктриналната страна на въпроса и да се съсредоточа върху актуалната картинка от с(ъ)ветски тип. А в Русия с(ъ)ветската картина си е такава от векове: дали става дума за крепостно общество, в което огромната част от населението е закрепостено като добитък в регистъра на собствеността за шепата земевладелци или за …същото, под формата на колхозен строй, командван централно като монвархия, е въпрос само на етимология. И в двата случая резултатът е, че се крепи робския манталитет на руснака, възпитаван в готовност да мре за държавата си ( най-вече олицетворявана от Бащицата на върха), но междувременно да живурка унизително зле в същата тази велика страна. Ролята на православния фундаментализъм е да гарантира мазното функциониране на този репресивен спрямо собствения народ механизъм.

 22. Позволявам си да прибавя и още една , според мен не по-малко важна функция на православния фундаментализъм – външнополитическата експанзия! Реално, Русия използва освен инструмента на пан-славянството във външнополитическите си домогвания като хегемон в источна и централна Европа също и православието в неговият най-ортодоксален вариант. Тук политическата цел е дори по- важна, доколкото тази експанзия касае специално источна Европа и балканите!

 23. За неосвободима от лапите на руската мечка България се появява НАДЕЖДА и тя е в реакцията срещу властта на Путин от страна на най-непреодолимото препятствие за който и да е режим – народното недоволство, когато настъпи моментът да си готов по-скоро да умреш или да понесеш определен тип страдания и лишения, отколкото да продължиш да търпиш статуквото.
  Не случайно толкова грандиозен е отзвукът от затварянето зад решетките на трите певици-бутнарки, две от които са с деца…
  Тази година отново се възмущавах от руските тумби, запълнили гъсто плажовете на Северното ни Черноморие, улиците, парковете, въздуха с руска реч и Алла Пугачова. Там те не плащат в заведения, увеселения, на бедните артисти и художници по улиците, в прескъпия курортен транспорт, та регионът да процъфтява – те само взимат от прелестите на природата и построеното и просперирало преди от френски, немски, шведски или полски и чешки туристи.
  Но те и за това противни тези руски тумби, заради превръщането на хората им в стадо и в противни роботи, пълнеж, за разлика от останалите, свободните.

 24. Към светлосин!”Явно като всички демократични хора в тази страна и Вие сте загубили стабилната „земя под краката си“.
  Не, не сме приятелю! Иска ви се много да е така…ама не е! Както светло синьото не е тъмно червено, така и демокрацията не е лоша дума. А що се отнася до прЪщящите ви от злоба обиди за некадърност и пр. то за това ви прощавам съвсем по християнски! Стилът на Р.Овч., Р.Пет., Л.Корнез. и др. подобни, с който сте свикнали е видим във вашето писание чак от Позитано 20! От геофизическа гл. т. земната кора е в постоянно движение, т.е. нестабилна. Но, приемам израза използван от вас в неговият алегоричен смисъл с единствената забележка, че по-важно е да се задържиш на крака след клатенето. Защото вие това не можахтe да го напревите вече на два пъти – през 89-та и през 97-ма! Внимавайте, защото третото падане може да бъде още по-болезнено:)

 25. I az vijdam tochno kato teb “geroia” Boiko Borisov.
  Zatova: Ivan Kostov – premier!

 26. Към Генади Кръстев:

  Генади, дори да приемем, че са силно накърнили религиозните чувства на православните в Русия, ти как мислиш, щяха ли да ги накажат, ако пееха дитирамби от сорта: “Богородице, дай здраве и дълъг живот на нашия Путин, дълго да ни управлява с крепка десница, бла-бла-бла…”?!

  Е, за това става реч.

 27. Аз пост от “Любо” не виждам, а само “към Любо” ?!

 28. Терзийски, това е наистина в десятката! Ако се обиждат на религиозни чувства, защо не са организирали тържествен молебен за здравето и успеха на властниците? Или се страхуват, че молитвите Горе не се удовлетворяват нито с гласуване, нито по телефона а по Справедливост. Защо се страхуват? Всеки има право да моли Бога за каквото си иска, а Той решава кое е правилно и чия молитва да изпълни. А това, че наказват за молитва, показва, че ги е страх от Божията присъда!

 29. Резултатите от теста явно датиртат напредъка в модернизацията на Русия, някъде между 9-ти до 14-ти век! По- точна датировка ше се направи на процеса срещу певиците, но при всички случаи няма еквивалентна реакция по отношение поругаване на религиозните чувства на вярващите, в зависимостот хвалба (както в изказванията на Руския патриарх) или критика (както в клипа на пънкарките) относно Путин!
  Но понеже вече сме в 21-век (някои де, по-цивилизованите) време е да се погрижим и предприемем нещо за да не пострадат много “лаборантките”!

 30. Г-н Инджев,
  Новината за протеста на руските пънкарки накара засяжданият с десетилетия болшевишки манталитет да излезе наяве. Даже и в изказванията на хора, наричащи се демократи или анти-комунисти. Всички те побързаха да осъдят дързоста на Пюси Райът, под предлог оскверняване на свещенен храм. Но никой от тези „правомислещи” не обърна внимание че съдът обвинява групата млади момичета в „хулиганство”, обвинение което ни връща с повече от две десетилетия назад. Православната църква доволно подкрепя „правосъдието” на Путин. По същия начин и в България, тоталитарният начин на мислене е твърдо закрепен в главите на голяма част от журналистите и даже в тези на обикновенния човек, ако съдя по изказванията във форумите по интернет. Много от тях, в унисон със руските съдии и политици, предпочитат да заклеймят младите пънкарки, отколкото да осъдят нео-тоталитаризма на Путин.
  Точно затова статии като вашата би трябвало да има много повече в българските медии.

 31. Драги ми Иво Инджев,
  след като съм теподкрепял на 100 % за Гоце,МОЧА…..дойде време и да не съм съгласен с тебе,по отношение на Християнската религия.
  1.Православния храм не е Централна гара Москва ,та да може всеки да си влиза по всякакъв повод.Православния храм е само на християните.И този православен храм се посещава съгласно каноните на църквата.Всичко друго е поругаване.Разбира се,че може певицата Мадона да друсне едно кан-кан с равина на московската синагога,или да направи молебствен стрийптиз в мавзолея на Ленин.Мадона е популярна последователка на еврейката Кабала,но в духовен план си е чиста ала-бала,на-популярното нещо което го може е да си показва силикона и да си развява вагината.
  Защо тези Пусита не отидат в джамията в Мека по същия начин да се помолят на алаха да махне Башар Асад ? Макар,че официално Саудитска Арабия са против диктатора,да видим каква би била реакцията.
  Иво този път малко си около 10-та.
  На тези които обвиняват Християнството във екстремизъм,ще ги поздравя с песента –
  “Взривяват се мамо,белите манастири,
  и църквата света Неделя.
  никой се не нае,да взриви църква,
  най-ми се нае ,Марко Хаим Фридман,
  църква света Неделя да взриви, /може да се пее и Йосиф Джугашвили/

  Или може и варината на Лили Иванова

  http://tekstove.info/browse.php?id=14192

  Продават се мамо
  Белите манастири.
  Белите манастири, мила мамо
  С черните калугерки.

  Белите манастири, мила мамо
  С черните калугерки.

  Никой се не нае
  Манастир да купи.
  Манастир да купи, мила мамо
  С черните калугерки.

  Манастир да купи, мила мамо
  С черните калугерки.

  Най се е наело
  Жълтото еврейче
  Манастир да купи, мила мамо
  С черните калугерки.

 32. Към Костовист:

  Драги Костовист,

  Това, че си ме подкрепял, не ме прави длъжен да съглася с теб за неистини, че в историята на християнството нямало екстремизъм. Щеше да е красиво, но няма друга религия,в името на която ( заради доктринални и произтичащите от тях други противоречия) да са се водили толкова много, толкова продължителни и кръвопролитни войни…За инквизицията, вещиците, поощряването на антисемитизма и т.н. да не споменавам…Такава е истината.
  И не виждам защо трябва да слушам конско за правотата на полковник Путин да се гневи от позицията на защитник на православието и морала от някой, който се представя за Костовист, но не си казва името дори.Костовистите не трябваше ли да са горди със своя индивидуализъм? Индивидуализмът не предполагаше ли да си личност?Или е опасно да се разкриваш ( това пък повдига въпроса за нещо като гражданска храброст и т.н.)

  Дивиденти за нечия ( анонимна) подкрепа не плащам никому. Тази претенция ми напомня за един познат, който буквално озверя срещу Костов (без да го познава лично)защото не намерил работа на сина му, а пък той въпросният е бил някога застъпник на СДС по изборите, но неблагодарникът Костов не направил нищо да уреди детето му с работа!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.