След 18 юли Борисов взе да се озърта като каратист на стрелбище

Спомняте ли си позицията на България срещу режима на Башар Асад преди атентата от 18 юли в Бургас? София набираше скорост като острие срещу кръволока от Дамаск със серия от международни форуми, посветени на арабската пролет, посредничейки дори за обединяване на сирийската опозиция . Като официално поканен участник в тях съм свидетел на амбицията на българските домакини да бъдат инициатори, генератори на политика спрямо сирийската криза. С ушите си чух премиерът Борисов да използва възможно най-остър език срещу Башар Асад в хотел „Шератон“ на 8 юни.

Тътенът на летище „Сарафово“ обаче май си свърши работата. Какво става? Нима онемялата София си признава онова, което отрече на думи: че има връзка между външната й политика и терористичния акт като (без да иска?) присъжда на терористите любимата им награда на победители с помощта на една бомба?

България е едва една от шестте държави от ЕС, която прогони сирийския посланик и с това се открои на световно забележима позиция на дипломатическия фронт срещу режима в Дамаск. Но ето какво се случва в момента:

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън изнася дипломатическия натиск на турска територия- на възможно най-близко разстояние от клатещия се сирийски режим.

Франция все така призовава за най-радикални действия срещу него.

Германският шеф на разузнаването говори за близък край на Башар Асад.

Германската агенция ДПА разпространи критика на експерт, според когото в разследването на атентата в България цари пълен хаос, след което-буквално часове по-късно- президентът Плевнелиев започна да обещава нещо да се случи “до седмици” в разсейването на мъглата ( макар ДПА да не вярва много, пишейки за „традицията“ тежките престъпления да остават неразкрити в нашата държава).

От тази западна компания, в която толкова „знаково“ участваше в първите редици, София отпадна от тихомълком. Защо?

Опитвам се да разбера, но мои контакти, които преди бяха любезни да споделят някои мисли дори и по собствена инициатива, престанаха да ми вдигат телефона. Може просто да следват забраната на премиера от заседанието на МС от 16 юни да бъда смятан за „лидер на демократичните журналисти“. Гневът му , в края на краищата, беше предизвикан именно от критичните ми публикации срещу абсурда любимият му пропаганден канал ТВ 7 да демонстрира топли отношения със същия този режим в Дамаск, приютил цяла седмица телевизионни пратеници от държава, току що изгонила сирийския посланик.*

Дали да отдадем тези „странности“ на летните горещини или си имаме работа с друг вид жега?

Както се казва и в анализа на ДПА, информационният вакуум винаги оставя място за свободни интерпретации.Според агенцията по форумите в интернет все повече набира скорост версията ( на антисемитите в България), че израелците сами си били организирали атентата в Бургас. Излиза, че с мълчанието и неспособността си да каже нещо друго и нещо смислено, властта тук подклажда тъкмо тези злоради настроения.

Ето ви обаче още една версия: малодушието на премиера да извърши реформи вътре в страната- в опит да се хареса ( ако може) на всички- няма как да не се отрази и на необичайния му доскоро устрем да прояви храброст по рисков международен проблем, който лесно му взе страха с един атентат и съответно започна да се озърта като каратист на стрелбище. С което също така няма как да се хареса на всички, но със сигурност доставя удоволствие на Иран, Сирия,Китай, Русия и терористите.

Няма да се учудя Борисов да иска сега да прехвърли отговорността изцяло на външния си министър Младенов, който се беше превърнал в лице на амбициозното открояване на България по сирийския проблем. И ако пред кадровика на държавата има възпиращ фактор да отвинти този бушон, това е малката „подробност“, че след тежкия му кадрови гаф с Румяна Желева през 2009-2010 г., който замаза с преместването на Младенов от поста министър на отбраната във външното министерство, сега няма на хоризонта си подобен спасител на положението.

*Макар моите солови публикации за безпрецедентната симбиоза между канала ТВ 7 и домакините му в Сирия така и да не получиха никаква подкрепа в българските медии ( и те, завалиите, внимават в картинката, за да не дразнят Властелина), все пак българските зрители не са толкова прости, на каквито ги правят. Сами са се ориентирали. Рейтингът на водещия Бареков, който се опитваше да представи комедията с „уникалното отразяване“ на събитията в Сирия, от които светът щял да се информира, е най-ниския спрямо рейтинга на останалите му колеги в телевизията. На лъжата краката са къси, колкото и да са дълги позициите на големите пари, които я крепят в услуга на официалната пропаганда ( от което тя само губи и май вече го е осъзнала поне в този случай).

10 мнения за “След 18 юли Борисов взе да се озърта като каратист на стрелбище”

 1. Предполагам, че това поведение на т. нар. премиер, а оттук и на всички умници от ГЕРБ, е внушено от някой от онези мързеливи и некадърни висши чиновници от специалните служби, които не само, че нямат представа как да водят превантивна борба с тероризма, а признават за свои началници онези от КГБ, винаги готови да им услужат, винаги готови да им се подчинят. И освен това Боко си е страхопъзльо.

 2. Щом ще е за версии ето моще една: Че Борисов е малодушен и страхливец е факт, който многократно съм коментирал тук, но да не забравяме, обаче, че останалите пет страни, активни в борбата против сатрапа Асад, които са споменати в статията, за разлика от нас си нямат такава мощна пета колона на Русия! А тази пета колона си има традиции, като взрива в черквата Свта София, та ще трепне пред някакъв си автобус с израелски туристи!

 3. Ние, интелигентните и с IQ над 100 българи, като сравним Бойко, с всичките му недостатъци(а някои са направо драстични), с алтернативните му КРАДЦИ, тръпки ни побиват… Така че засега така ще кретаме, докато не се появи ИСТИНСКА АЛТЕРНАТИВА, която ще е начетена, интелигентна, образована, с богата обща култура, да е чела Кант, Ницше, Кафка, Оруел, Бредбъри, Булгаков, Пушкин и прочие, с няколко чужди езика, с разбиране на пазарната икономика, финансов и международен опит, и същевременно ДА НЕ КРАДЕ! Колко ли има още да чакаме???
  Засега Господ ни изпрати Министър-Председател, който МОЖЕ БИ НЕ КРАДЕ(?)… Кога ли ще ни прати ерудиран, интелигентен, образован, умен, спокоен, със самочувствие С ПОКРИТИЕ И СЪЩЕВРЕМЕННО ПОЧТЕН ЧОВЕК? Чиято първа работа НЯМА ДА БЪДЕ ДА НАХРАНИ КОХОРТИТЕ КРАДЦИ И ПАРТИЗАНИ, следващи го с една едничка цел – ДА КРАДАТ и ДА ЗАБОГАТЯВАТ ОТ ДЪРЖАВАТА И ОБЩЕСТВЕНИТЕ ФОНДОВЕ, ВСИЧКИ ДО КОИТО СЕ ДОКОПАТ! Молим се на Бог да прати по-скоро ТАКЪВ ЧОВЕК! Иначе КРАДЦИТЕ ще ни разгонят фамилията!

 4. Putin acknowledges that he planned
  the 2008 war in Georgia
  Голямзо заглавие с подробности във вчерашния брой на Le Monde fr.Отбелязвам този факт тъй като годишнината от тази инвазия не намери място в нашите медии,управлявани от Бойко Борисов и клика.Този страхопъзлю с надуващи се перки,фамилиарничещ с британският премиер е нагледен пример ,че той,Б.Борисов не е произлезъл от нищото а е еманация на българите,в по-голямата им част,за съжаление!

 5. Здравейте,

  Вече няколко пъти се споменават “супер ексклузивните” репортажи от Сирия. Пътуването до Дамаск и цялата история как са получили от ТВ7 разрешение е далеч по-прозаична и не мисля, че има в нея някаква конспирация. Не е трудно да се получи разрешение за снимане стига то да е контролирано от местните власти, което се и вижда. Ако се вслушате внимателно г-н Инджев дори ще чуете и познати гласове зад кадър. Но голямата беда, е че репортажите бяха твърде повърхностни и елементарни дори и за проправителствени. Да не говорим за това, че Бардаков така и не успя да обясни защо има екип там и защо е толкова важна тема Сирия.

 6. Към Diana:

  Да, не е задължителна конспирацията, достатъчно е сирийските власти да са били убедени, че тъкмо този български телевизионен канал е достоен да получи разрешение да наднича ( макар и под контрола на режима) в задния им двор.

  Това е голяма чест, голямо доверие, отказано например на Си Ен Ен, както многократно заявяваха по същото време в информационните си емисии от самата Си Ен Ен.

  Сред българските журналисти ( и стоящите зад телевизии), на които също е било отказано от Дамаск, са Елена Йончева и Светослав Иванов ( без претенция да изчерпвам списъка от имена).

  Пита се в задачата: с какво най-откровено проправителственият канал на държавата,чието правителство изгони току що посланика на Сирия, е заслужил благоволението на диктатора Асад- кой и защо е гарантирал за послушното поведение на изпратения от ТВ 7 екип, който наистина не се отклони и с един намек на крачка от пропагандната линия на сирийския режим и дори при завръщането си в София репортерката, обявена едва ли не за герой след разходката, продължи да представя конфликта като война между Ал Кайда и законното правителство на страната: едно към едно това е защитната пледоария на Башар ал Асад пред света ( макар пред сънародниците му да не може да мине не защото Ал Кайда я няма в картинката, а защото е само един , при това не водещ фактор за гражданската война, чието съществуване впрочем същата българска пратеничка отрече в едно от включванията си).
  Без специално ходатайство на някой със специално влияние в (или над) Сирия такова “чудо” не би могло да се случи.

  А случайно ли е, че същата банка, която си е напазарувала ТВ 7, сега е зинала да налапа монополиста в българските комуникации БТК ( Виваком) в съдружие с руската външнотърговска банка?

 7. @ IQ146 Да не би случайно да сте изпуснал(а) някоя запетайка помежду цифрите? Поне така изглежда.

 8. Пълно безхаберие и абсолютна некадърност във всички области на политиката.

 9. Това правителство не крадяло!Абе ти къде живееш?Бойко уреди всички свои хора-мафиоти да станат монополисти.

 10. Здравейте отново г-н Инджев,

  Малко късно реагирам на Вашия коментар, но все пак е лято и човек често му се налага да пътува 🙂
  Но сега към по-сериозните неща. По отношение на Сирия предполагам, че и двамата колеги, които се искали да пътуват до Сирия не са имали правилният проводник или гарант пред сирийските власти. За Йончева мисля, че също така е допринесло нейното отразяване на последната война в Газа 2008-2009 г., което честно казано е спорно колко е било неутрално. /Аз лично се изненадах тогава от залитанията и. Очаквах по-голям професионализъм/. За CNN преполагам се досещате, че едвали ще се съгласят техните екипи да имат навсякъде падар от сирийските власти, който да ги развежда наоколо. Тоест те няма да приемат вариант на пълно съгласуване на работата си с местните власти. Тук също така ще отбележа, че е под въпрос колко е в час репортерката на ТВ7 с темата, което прави още по-лесно гарантирането на съдържанието на материалите и. За нея ходенето до Сирия внася промяна в темите, които отразява и е глътка въздух след скандалите с канал3. Иначе мисля, че Ви е ясно, че нещата там са далеч по-дълбоки от Ал Каида и разпространението на демокрацията.
  За съюза Корпоративна и Външнотърговска, този процес е доста интересен и моето мнение се различава малко от анализа на Наум1, който вие споделяте. Как гледате на това в анализа на Наум1 да променим оста на съюза Б.Б.-Корпоративна-Външнотърговска и тя стане :Корпоративна-Външнотърговска срещу Б.Б.?
  За мен този съюз по-скоро ще цели да натисне правителството, отколкото медиите му да бъдат първи глашатаи на властта. Има няколко индикации:

  1 – При сдлеката за БТК правителството изтегли 300 млн. лева от Корпоративна, което според твърдения в мрежата е довело до забавяне на сделката и усложнения.
  2 – Американска компания щяла да изгражда 7-ми реактор, който е руски в АЕЦ Козлодуй.
  3 – Поведението ни при конфликта в Сирия, което е доста неадекватно.

  Все повече индикации сочат, че след дълго жонглиране между американци и руснаци, май правителството е направило завой към първите. Дали това е наистина така ще разберем ако:

  1 – Започнат сондажи за шистов газ /все пак има една година до края на мандата/.
  2 – Южен поток! Според твърденията на правителството за нас проблема до сега беше, че нямаме пари да финансираме нашия ангажимент от проекта, но вече след вчерашните преговори и подписи имаме възможност за гъвкаво финансиране. Тук ще е интересно това финансиране от кои банки ще дойде?! Защото може да се окаже утре, че единствения ни пробив в проекта Южен поток, при който успяхме да договорим 50% от частта на БГ земя да е наша да не е наша. Иначе във връзка с последната Ви статия само ще отбележа, че българските политици никога не са имали гащи по отношение на енергетиката. Никой не задава въпрос на Костов при какви условия беше приватизиран Нефтохима. Защо Станишев не прие катарското предложение за изграждане на газов терминал на нашите брегове. А сегашното правителство не дава отговор,а и никой не го пита какво става с интерконекторните връзки?

  Може би малко с увлякох но темите са доста обширни 🙂

  Хубав ден!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.