От чушкопека до мърсохода и вентилатора за супа

По липса на по-големи български успехи на световното спортно изложение ( да не кажа направо „излагане“) в Лондон, водещата българска сензация в любимата на властта рубрика „добрата новина“ е появата на българска машина за обмен на валута. Добрата новина е изстреляна днес в орбитата на българските медии, гладни за хубави събития посред жегите, дъждовете, пожарите, катастрофите и наводненията от сълзи след топенето на ледниковите цени, току що замразени за три месеца.

За разлика от чушкопека, класиран от (понякога) трезвите зрители на БНТ като най-значимото българско откритие за всички времена, умната машина не просто си знае работата- тя направо заплашва да направи от фалшификаторите безработни. Ще помага обаче на онези на държавна работа, които се чудят как да вържат валутните гащи на страната, за да не лъсне съвсем заникът на този все по-червенеещ мандат.

Исторически факт е вече, че чушкопекът ще „духа супата“ по знаменития изискан израз на един български спортист. Изостава в класацията като …е, да не казвам, че ще ми бъде вменено някакво нихилистично злорадство.

 

Какво да се прави, никой рекорд не е вечен. При социализма се оцеляваше с чушкопеци,а днес- чрез смяна на валута, спечелена от българската работна ръка в чужбина.

Нали искахте свобода? На ви сега свободно минаване на границата без да бъдете обгрижени човеколюбиво от телени заграждения, мини, картечници и граничарски кучета! Духайте супата, която ви надробиха с помощта на освободителната демократизираща роля на съветската перестройка без дори да я сърбате!

Умната машина, за която иде реч по-горе, била проектирана да взима валута и да изплюва левове, но не и да дава валута срещу туземните ни парични знаци ( досущ като в НРБ, когато прибираха валутните заплати на работещите в чужбина срещу бонове за пазаруване в Кореком). Така ще гарантира приход на валута в страната като ще се бори с нейното изтичане в чужбина. Готиното е също, че механизираният чейнджаджия щял да спазва закона и да не „арестува“ фалшивите банкноти, а само да ги отказва, връщайки ги на притежателя. Законно, любезно и гарантирано срещу агресията на фалшификаторите, които като нищо биха гръмнали нахалния робот заради посегателството срещу техния труд!

„Не ми щеш фалшивите пари? Духай супата! Ще трябва да метна тогава някой зад гишето в обменното бюро“, си казва злодеят и така се създават предпоставки служителите на Цветан Цветанов да го разкрият и заловят по сигнал на паник бушона, в какъвто ще бъде превърнат човешкият фактор зад бронираното стъкло. Това няма как да убегне на наблюдателите от Брюксел и току виж се смилили над нас да ни пуснат в пустия Шенген ( след изборите, все пак).

Е, има и вероятност приносителят на фалшивите банкноти да е невинен и дори да е жертва на измама, но това едва ли ще спре устрема на приложителите на закона. У нас нарушителят си е нарушител и трябва да докаже невинността си, освен ако няма дебели връзки с някои дебели вратове, настанили се в бизнеса с правораздаването и в политиката. Да мамиш с фалшиви предизборни обещания тук е направо задължително, но с банкноти е наказуемо все още- поне докато не бъде узаконено с някой от онези аргументи, с които ни уверяват, че критичните европейски доклади са хвалебствени или че пушачите ни правят услуга, пречиствайки с дробовете си тютюневия дим ( по Вежди Рашидов пред БНТ).

Събитието с валутната рационализация в полза на българската нация донякъде компенсира разочарованието на сънародниците, които -за разлика от премиера Борисов, доволен от българското представяне на олимпиадата- се надяваха голямото спортно изложение в Лондон малко да им повдигне самочувствието, смачкано от чука на европейските класации по качество на живот и покосено от сърпа на растящите цени, подценен от хладилните усилия на управляващите да ги съхранят в картелния фризер.

Между другото, стига да не прозвучи много лакейско, подмазваческо- направо антисъветско, но да ви напомня, че американците примарсиха на Червената планета една машина, която праща снимки на Земята. Цветни.

Резултатът от това бягство от земната действителност е, че то може да потвърди червените слуховете за загниването на Новия свят. Явно търсят панически още по-нов от него. Такъв е неумолимият ход на историята, нали така. Да си ходят на Марс с марсоходите си, които за прикриване на трагичния подтекст на тази космическа заблуждаваща маневра маскират отстъплението си с названия като „Кюриосити“ ( ще рече „любопитство“). Все едно, че най-случайно се разхождат галактически, докато фактически си признават поражението в съревнованието със строя на чушкопека и в битката в името на благото на човека ( а има ли зимъска по-голямо благо от тлъста печена капия на трапезата- камъните на Марс ядат ли се, алоуу?!).

Българският гений обаче не спи. Сигурен съм, че ще отговори на предизвикателството с изобретяване на мърсоход. Или поне на все по-актуалния за нашата действителност вентилатор за супа.

7 мнения за “От чушкопека до мърсохода и вентилатора за супа”

 1. Футболното първенство започва без телевизионно излъчване, което не се е случвало от времето на първите телевизионни приемници. Докато се провеждаха мачовете, които никой не можеше да гледа, Вожда спретна поредната си литургия за собствена възхвала. Самият Йордан Йовчев беше доведен за целта от Лондон да „награди Бойко Борисов с плакет за заслугите му към спорта.” Не, няма грешка Данчо Йовчев награждава Бойко за заслуги към спорта, не обратното. Понеже Вожда решил да пренасочи там едни пари от държавна компания(Порт Варна), за да имат трениращите гимнастика и баскетбол съвременни условия. На края на репортажа Сашо Диков само въздъхна и не успя да каже нищо. Аз също вече незнам какво да кажа. Как звучи само а ? Данчо Йовчев награждава Бойко Борисов. Освен това хиляди българи чуха от устата на своя любимец и идол да казва „Бойко Борисов е номер едно”. Чуха и кмета на Варна от ГЕРБ да казва „опитахме се сами,но се провалихме признавам си”. Един дядка пък с треперещи ръце прегръщаше и целуваше по бузките героя при неговото посрещане. Героят в случая беше Бойко въпреки, че там беше и един друг герой току що завърнал се от рекордно участие на олимпииски игри, където въпреки всичко, въпреки посивелите си коси се класира сред най-добрите осем в света. Но той не беше посрещнат, като герой. Изобщо не беше посрещнат дори. Той беше само част от една хвалебствена, благодарствена церемония. Той беше просто един нисичък мъж, занимващ се с гимнастика дошъл да благодари и връчи плакет. Така изглеждаше нашата гордост, великия Данчо Йовчев в тази маниакална церемония. Дори се чуваше присмех от тълпата щом посегнеше към микрофона, защото е нисичък, а микрофона висок. Така го посрещнахме в България. С унижение да връчва плакети и присмех затова,че е нисък. Това не е някаква история съчинена от някой драматург искащ „да каже нещо” на хората с измислицата си. Нито пък е случка останала в архивите от „отминала епоха” записана за поколенията от някой Георги Марков. Това е действителност. Това наистина се случва в реално време, а ние сме само неми свидетели. Наскоро едно момиче в народна носия пък припаднало докато държало питката на поредното тържествено откриване на пътен участък.Медията отразила това нещо побърза да съобщи, че това нямало общо с откриването и жегата, защото не било топло, а и строените в носии деца не били строени от рано. Нека да въздъхнем другарки и другари и толкова. Да оставим само историята да ни съди, защото май няма кой друг.

 2. А за рекламно лице и самото олицетворение на чушкопека и вентилатора за супа едновременно няма по-подходящ на длъж и шир от н.в., др. Бойко Борисов, известен още като Боко Тиквата – пръв партиен и държавен ръководител – едва ли не – на всички времена, без малко – бащица на българския народ.

 3. За AZ – Господине, аз не си спомням, но може би Данчо Йовчев е наградил и Иван Костов за заслуги към спорта. Нали в Сидни Данчо Йовчев спечели два бронзови медала. Може би Данчо Йовчев е наградил и Иван Костов с два плакета за заслуги към спорта. Предполагам, че и другите медалисти от Сидни 2000 са наградили Иван Костов с плакети. Пет плакета за петте златни медала от Сидни 2000 и още шест плакета за сребърните медали. Всичко 13 плакета. Щом може Иван Костов да получи 13 плакета, защо Бойко Борисов да не му се даде поне един плакет. Честно казано, не разбирам Вашето недоволсто.

 4. @ СОТИРОВ Ама г-н Сотиров, Иван Костов ПОЛУЧИЛ ЛИ Е 13 плакета или МОЖЕ БИ. Или и вие сте от “македонската” група в България. (Така, както македонците, за какъвто и въпрос да подхванат разговор, все до Александър Македонски стигат, има една група комплексирани на политическа тема хора, за каквото и да почне реч, все до Иван Костов стигат.) И после, няма да използвам епитети, ама да сравняваш Иван Костов с Боко Тиквата…да ни пази Господ!

 5. За Сотиров един виц:
  Прибрали един луд в лудницата. Имал идея-фикс – да опъва ластик срещу всеки срещнат. Лекували го и решили да го пуснат. Преди това го тествали. Попитали го какво ще прави като излезе.
  ” Ще изляза на разходка, ще срещна красиво момиче, ще го поканя на вечеря, а след това у дома на гости” А после, обнадеждено попитали докторите ?
  ” А после ще си легнем, ще й събуя гащите…” А после?
  ” И като ги събуя…, ще им махна ластика, ще го опъна и ще види тя ! ”

  Сотиров не си спомня, предполага,може би.. но съобщава точното число на плакетие. Така му се пада на Костов – фатални 13 плакета! А Борисов отново е ощетен – получава 1плакет а имаме 2 медала.

 6. Това все пак е сарказъм, нали г-н. Сотиров? Или …не е?

 7. До Пламен Иванчев – точно е! Ако съдим по днешните събития, така би трябвало да бъде и след Сидни 2000. И ако не е така, нека всеки си отговори сам, защо е така. Ще си позволя да дам друг пример. Когато Костов стана министър-председател, държавният валутен резерв беше триста милиона марки, равни на днешни триста милиона лева. Когато избрахме царчока от Мадрит, резервът беше девет милиарда лева, заработени от лошия Костов. Сега, след толкова години “трудови успехи”, май е около три миларда лева. Това сарказъм ли? Или пък оргазъм? На мен ми прилича на пресмъртен спазъм.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.