Избирателната памет за паметниците

Решението за демонтиране на паметника „1300 години България“ от центъра на София вече обрасна със серия от интервюта, от които става все пак ясно, че уж решителното решение не е чак толкова храбро и категорично, както прозвуча първоначално.

Известно е, макар и не официално, че министърът на културата Вежди Рашидов е против. Това ли е причината сега фигурите по „вертикала на властта“ ( любим израз от съветско-руската управленска действителност) започнаха да танцуват в духа на знаменития лаф на Ленин за необходимостта да се надхитрява врага с „крачка напред, две назад“.

Обаче врагът, в мое лице например, не спи. И какво да (не) чуе тази сутрин по Би Ти Ви? Нищо, отново нито дума по аналогия за всъщност най-яркия символ на комунизма и неговата изнасилена връзка със съветския и руския (нео)колониализъм. Нито от студиото, нито на мястото на демонтирането на паметника пред НДК не се чу (отново) дори и опит за споменаване на Монумента на окупационната червена армия (МОЧА).
А ключовите думички по подразбиране са толкова много: „демонтиране“, „наследството на социализма“, „опасност от рушащата се конструкция“, „дългогодишни остри спорове за паметника“ и т.н.

Как така всички по веригата знаят, че трябва да се ходи на пръсти около темата за съветската окупация и нейната символика? Нима е случайно, че в пространно интервю по БНР със заместник кмета на столицата Тодор Чобанов за демонтирането на паметника пред НДК също „ловко“ пропуснаха макар и бегло споменаване на съветския триумф над България и неговото монументално изражение в центъра на София?

Пред никой друг символ на колониализма в България не е имало от години толкова много протести, но обявяват само грозилището пред НДК за най-спорното наследство от уж отреченото минало на комунизма. Ясно е, че е дадена заповед по гарнизона и най-вероятната причина е да разкрасим малко пейзажа за посещението на г-н Борозу, поканен да открива през септември станцията на метрото в близост на скелета от времето на Людмила Живкова. И съответно по живковски гледаме да омаем високия гост.

Предлагам на Меглена Кунева, за чиято близост с председателя на ЕК на ЕС се изписаха тонове мастило, да намери начин да го запознае при визитата му в София с онзи, другия паметник, за който тя вече толкова зловредно се изказа ( в блога на Комитата), че трябвало да остане, за да ни напомнял за окупацията. Това е все едно изнасилената да иска да си държи над кревата снимка на изнасилвача, за да й напомня, колко й е било зле- с благодарствен надпис, при това.

61 мнения за “Избирателната памет за паметниците”

 1. Като стана дума за Кунева, след една година избори се задават… избори ще има, ама няма какво да избереш. Особено след това което показаха британците на закриването на игрите и после излезеш на простотията издигната в национална политика и гордост… Май наистина ще излезе че най-правилната бюлетина е one way ticket на British Airways.

 2. Г-н Инджев,
  Паметника на американските летци бомбардирали София, не е ли еднакво позорен в сравнение с Паметника на Съветската армия(червената окупационна армия)?
  От позицията ви разбирам, че не сте русофил, аз също не съм. Цинично е обаче да изразявате ненавистта си, към Русия зад маската на родолюбец. Всъщност виждам не любов към България а любов към САЩ омраза към Русия и равнодушие спрямо нашата родина.

  Аз обичам България и не искам нито паметник на поробилата ни съветска армия, нито на американски българоубийци!

 3. Г-н Инджев, интересно ми е ако Вие станете премиер как точно ще премахнете МОЧА? Как точно ще стане това без да предизвикате дипломатически скандал и проблем с българо-руските отношения?
  Факт е , че голяма част от БГ икономиката е зависима, как точно изведнъж ще ликвидирате тази зависимост без да изкарате на улицата десетки хиляди протестиращи, които ще ви свалят за 1 седмица?
  Според мен кола от кална локва се вади не с форсиране на двигателя и въртене на гумите, а леко, внимателно, с плавни движения напред-назад и леко въртене на волана наляво/надясно.
  Защото с форсаж и газ до някъде може да я докараш, но после ще се наложи да слезеш от колата и да я оставиш да затъне още по-дълбоко.
  Справка – Костов, на когото иначе аз лично симпатизирам.

 4. Към Никола:

  Не, еднометровият паметник( който не символизира окупацията на България и благодарността за това), намиращ се на практика на американска територия, свързан с реалната смърт на загинали пилоти от държава, на която България ( уви) е обявила война, не е еднакъв с 30 метровия символ на окупирането ни от държава, която е обявила война на България и няма нито един загинал войник тук.

 5. Г-н Инджев ,
  Забравили сте да допълните към отговора на Никола , че всъщност американските бомби са убивали ОМРАЗНИТЕ на БКП “монархо-фашисти”, срещу които БКП води ГРАЖДАНСКА ВОЙНА с помощта и под ДАВЛЕНИЕТО на ЧУЖДА държава.
  САЩ и СССР са СЪЮЗНИЦИ против страните от Тристранният пакт , и след като едните са “освободители”, то и САЩ и Великобритания би трябвало да са “освободители” , и даже би трябвало комунистите да им издигнат по-голям паметник от МОЧА , защото те реално са загубили техника и войници и офицери на наша “фашистка” територия.
  Не виждам ,защо да почитаме “партизаните” и техните кремълски господари ,като “АНТИФАШИСТИ”, а пък “антифашистките” англо-американски БОМБИ да не ги почитаме , като “АНТИФАШИСТКИ” и “ОСВИБОДИТЕЛНИ”!

 6. Към Бони Бонев
  Това движение напред-назад с въртене наляво-надясно нещо не ми харесва.Това ние много добре го знаем и “жокер ми не требе”
  Аз смятам че е най-добре”Прави каквото трябва-да става каквото ще”
  Справка – Костов на когото аз симпатизирам.

 7. И от демонтирането на МОЧА колко излишен метал ще има за претопяване – като в приказката “Сливи за смет”, но в индустриални количества…

 8. До Бони Бонев:
  “Как точно ще стане това без да предизвикате дипломатически скандал и проблем с българо-руските отношения?
  Факт е , че голяма част от БГ икономиката е зависима, как точно изведнъж ще ликвидирате тази зависимост без да изкарате на улицата десетки хиляди протестиращи, които ще ви свалят за 1 седмица?”

  Позволявам си да се намеся в този разговор от позицията на икономист.
  Първо – ако ще има дипломатически скандал, той ще бъде предизвикан от Русия, в защита на една от най-големите лъжи не само в българската, а и в световната история, свързани с ВСВ. На Русия още един “КАТИН” ще им дойде повече, да не говорим за откраднатите от същата Съв. армия бълг. архиви /невърнати/, а по-късно в резултат на окупацията и на кражбата на златния резерв на БНБ.
  Второ, относно икономическата зависимост /най-голямата илюзия/ – икономическата зависимост е пряк резултат от нашия избор, не е породен от някаква обективна причина. Ние горивата и всичко останало си го плащаме по пазарни цени, или по по-високи от пазарните, защото сме допуснали монопол на доставките от Русия. Нищо и никога не е идвало даром от там, за да стоим да облизваме празните паници на сочните блюда на путиновата икономика и нейните пипала у нас! Например горивата у нас са в долната десетка по равнище на цените в ЕС, но са в горната петица по маржините, които остават за производство и дистрибуция, което от своя страна е резултат от монопол, който пък от своя страна някаква наша държавна комисия дори не се опитва да анализира. А компанията производител плаща статии, в които ни обяснява как е едва ли не е на загуба от производството на бензин!? Резултатът е, че горивата у нас са поскъпнали през последната 1г. с 2,5пъти по-бърз темп, отколкото в Австрия /например увеличението у нас е с около 0,1€, в Австрия – 0,04€/, но посочете кой у нас не иска да излизат подобни анализи? Спирам с примерите, че стана дълго, но наистина е илюзия тази “икономическа опасност”, свързана с Русия едва ли не до такава степен, че без тях ще приритаме…Тази теза е удобната за определени хора у нас, които освен г.за са си продали и душата на дявола и изнасят огромни количества енергия под най-различна форма, като от преработката на енергоносителите у нас остават малко заплати и най-мръсната екологична среда в ЕС, с най-ниската продължителност на живот и с най-високата заболяваемост на населението по дузина болести.

 9. О,о,о!

  Забелязва се някакво “развитие” в “традиционните” възражения срещу демонтирането на Монумента на СРАМА – МОЧА!

  “Развитие” по логиката на старото:”У нас няма права на човека, ама вие, дето ни критикувате, защо биете негрите?”.

  Значи, щом има паметниче, повтарям, паметниче на загиналите над София американци ( т.е. щом “ТАМ бият негрите”), то по старата КГБ-ейска логика, над България трябва да стърчи монументът на ОКУПАЦИЯТА (т.е. “може и без човешки права”).

  Оказва се също, че понеже Русия, като една “братска” държава ни продава газ на цени “само” ДВА, да, ДВА пъти по-ВИСОКИ от германските, понеже ЛУКово Mасло едва ли не ни “подарява” бензина, понеже цената му е “само” колкото в Германия, то ние сме “длъжни” от “благодарност” да се кланямe на символа на ЗАРОБВАНЕТО!!!

  Ха, чудна логика!

  Все едно невинни жертви на уличен побои, примерно да благодарят на МУТРИТЕ с: “Благодарим ви МУТРИ, ЧЕ КАТО НИ БИХТЕ не ни е..@хте”

  Ми да изпишем тогава на същия тоа монумент МОЧА и следното:

  “Благодарим, че окупирахте България САМО 45 години”

  “Благодарим, че избихте САМО 100 000 противници на фашисткия ви СССР”

  “Благодарим ви, че имаше поне хляб да ядем и не ни изтребихте като ДЕСЕТТЕ МИЛИОНА от Поволжието умрели от глад във „великия” СССР”

  “Благодарим, че не ни забранихте да говорим български”.

  Как не се сетиха в двумилионната и тооолкова “по-голяма” от България държава- Естония за подобни “благодарности”, та ПРЕМЕСТИХА ( не го разрушиха) паметника на ОКУПАТОРСКАТА Ф А Ш И С Т К А Червена Армия на Сталин.

  Как посмяха, след такова “цивилизационно” и “културно” влияние от Русия?

  Неблагодарници са естонците, ей!

  Ние обаче сме “благодарни”!

  Понеже “преклонената главица …. само я бият, не я …” виж по-горе.

  Това, че ГРОБ и лично вождът и учителят им (Според ЦРУ- трафикант на амфетамини през Турция), са продажни и НЕумни, не означава, че всички в България са такива!

 10. Към Никола:

  То ако МОЧА беше 1 метър кой щеше да му обръща внизание. А пък и лесно се “коригира”.Лично щях да го редуцирам до 1 см. А сейчас труднее. 😉

 11. Към BONI BONEV: Само за протокола – Костов не беше и НЕ Е от хората, които биха си оставили колата в калта, затова в 2001-ва той не слезе от нея, а беше заставен да го направи! А иначе по темата – който го е страх от врабци, да не сее жито…! Проблемът е, че Борисов го е страх не само от врабците…….

 12. НИКОЛА,
  ти току-що даде идея, относно справедливото /и по твои критерии/ решаване на деликатния проблем с МОЧА. А именно:
  1. Да се премахне /преработи идейно и стилно, демонтира и премести или разруши/ съществуващия позорен /и според теб/ монумент в сърцето на София.
  2. Да се изработи /от руски творци и с руски средства/ и монтира на територията на Руското посолство паметник на загиналите на територията на България руски войници и офицери по време на ВСВ.
  3. Паметникът по т.2 да бъде с размери, сходни с тези на наличния паметник на американските летци.
  4. Паметникът по т.2 да не съдържа символи, величаещи: “ВОСР”, болшевизма, сталинизма и налагането по съветски образец на
  обявения за престъпен режим на ком/соц държавно управление в България.
  5. Паметникът по т.2 да не съдържа каквито и да било надписи и символи на признателност и благодарност към СССР и неговата “Червена армия” и всякакви други декларации, изявления и посвещения от името на народа ни.
  Е, НИКОЛА, как ти харесва едно такова решение – пълна справедливост, равнопоставеност, принципност във външнополитически план, без “любов и омраза” и омерзение в отношенията и с двете държави? Заставаш ли категорично зад едно такова разрешаване на проблема и готов ли си с поведението си и с реални действия да се бориш за претворяването му в дело?
  🙂

 13. Аз лично бих запазил петохуйника и то в сегашния му вид щото той си е истински паметник на соц идиотията. Като го гледам и непрекъснато се сещам за ония самоходни самовари и чайници направени от масивен чугун и издаващи еднобуквени зуци, не се сещам в момента името на саветския филм. Абе соц, ще ми липсва.
  За мочата обаче категорично демонтаж, или още по- добре като мавзолея- да се взриви.
  Бони и не ми пука кво щял да каже руския посланик или който и да е руснак.

 14. Стопанинът на блога не се нуждае от адвокат и за това отговарям първо на Никола и след това на Бони Бонев от свое име,с надеждата да разберат: Тоталните заблуди у повечето от нас идват от преиначената историческа истина,която ни е поднасяна изключително коварно.За американците…Били сме във война с Америка и Англия от 13.12 1941г.И за управляващите от наша, и от тяхна страна е било ясно,че това е символична война,защото,забележете, не е обявена война на техния съюзник СССР,/просто там е нямало да бъде символична/.Те и за това до края на 1943 година не са ни закачали,въпреки,че през тези две години английски самолети от базата в Суец непрекъснато са летели над Българи,само понякога са пускали позиви-ген.Семерджиев го казва в една от книгите си.На 1.08.1943г. вече американците от базите им в Средиземно море предприемат мащабно нападение над Плоещ и преминават над България без да ни закачат/забележете-пълни с бомби и сме в състояние на война/.Не са имали изтребително прикритие поради отдалеченост и горивен проблем.На връщане,сериозно повредени,с ранени екипажи,хаотично,без боен строй,те са коварно нападнати от наши изтребители/защо не са ги нападнали на отиване?-не е труден отговорът/.Доказано е,че царят не е давал заповед за това нападение и е бил много ядосан.Но,ЗАБЕЛЕЖЕТЕ-при атаките над екипажите е имало коварни действия от наша страна-меко казано.Така например, двама американци,скочили с парашут над Враца са заловени живи от местни жители и са убити.Повечето от свалените крепости не са оказвали никаква съпротива и екипажите им са били направо екзекутирани от нашите летци.Последващите бомбардировки са били чисто и просто наказателни и за това е бил бомбардиран и Враца.Ако прочетете книгата на Петър Аладжов,тогава комисар по отбраната и отговарящ за евакуацията на София,ще разберете,че тя е била образцова.Но комунистите/познайте защо и под чия диктовка/,са агитирали София да не се напуска! При ответните наказателни бомбардировки,самите американски летци са щадяли градовете ни.Над София много са изсипали товара си над гробищата/има предостатъчно доказателства/.Имали са инструкции да пазят храма Ал.Невски.Сред командирите е имало и българин,родом от с.Д.Бешовица-община Роман,който е изхвърлил бомбите на пусто място,като е казал,че не може да бомбардира родината си.Това е само на кратко.Нека ме обори който иска историк! Към Бонев-Бихте ли ми казал,ние във Варшавския договор ли сме или в НАТО и дали сме съюзник на СССР или направо сме членове на друг съюз,защото от много години не чета вестници?Май много Ви е на сърце Андрешко и дори бавно и с поклащане,нямате никакво желание да бъде изкарана колата от калта.Както междувпрочем и желанието на никой политик и политически субект след 10.11.1989 година.

 15. Г-н Бониев, всяко действие от страна, на което и да е Българско правителство, в посока намаляване зависимостта на икономиката ни от Русия би предизвикало сериозни проблеми в светите ни двустранни отношения.
  В същото време факт е, че подобна зависимост е опасна.
  Пределно ясно е за всеки, който се занимава с елементарно стратегическо планиране дори на фирми, е че високата концентрация, било то на доставчик или клиент е опасно състояние, неводещо до нищо хубаво.
  Мисля, ясно е за всеки, че процесът на намаляване концентрация не е лек, свързан е дори със сътресения, но рано или късно трябва да се поеме по него – инак последствията са пагубни.

  Също ясно е, че правилните решения не са популярните.

  В случая с Русия има нещо повече, зависимостта се олицетворява дори със символи (при това лъжливи). Определено трябва да се действа в посока намаляване зависимостта от Русия. И именно от символите трябва да се тръгне…

  Относно маневрирането, съгласен, но в конкретния случай покрай дългогодишно маневрирането сме затънали и няма мърдане нито с маневри нито с форсиране. Последния ни шанс преди да се наложи да оставим колата, в блатото, е да излезем в калта и с бутане да измъкнем застарялата ни западна кола (втора ръка) и бавно да си продължим по пътя към пазарната икономика. При варианта с продължаване на умелото маневриране май ще се наложи да сменим возилото с чисто нов ВАЗ 2107 (a.k.a 7-ца), а него вече сме го карали 🙂 и със сигурност знаем, че той си е същият.

  PS държа да отбележа, че мнението ми за Паметника, преди да се запозная с подробностите, беше че момументи не трябва да се демонтират.

 16. към Никола
  Николайчо, чичо Никола, дядо Никола или който и да си ти, когато говориш за “българоубиици”, преди всичко се осведоми по въпроса: кой официално е обявил война на САЩ и Англия и какви според теб трябва да бъдат ответните реакции на “противника”??

 17. Така става – унищожават “1300 годишна България”, а “Съветската армия” остава завинаги.

 18. Господин Инджев искрено съжалявам за провала на поредния ви опит да промените малко поне соц. облика на България. Имате си работа с едно закърняло и спаружено каскетно движение, което държи на всяка цена всяко едно грозилище от епохата на бай Тошо да си стои. Едно от тия каскетни движения е САЮЗА на художниците дето по-рано тръгна да връчва поредния плакет на Вожда. Тоя САЮЗ си стои на едно ниво от както е създаден. В сградата им мирише на комунизъм. Последната изложба организирана от тях, която видях беше на черно-бели фотографии тип семеен албум на БКП по време на Sofia Design Week. Та тоя САЮЗ твърдо се е противопоставил на идеята да се посегне на въпросното нещо “1300 години България”.Щом това е символа на 1300 години българска държава значи…”Съюзът на българските художници разпространи отворено писмо, в което обяви, че “няма да допуснем разрушаването на паметника пред НДК”.” – вестник Сега. На художниците си им харесва просто, какво да се прави. Както си им харесват и снимките на бай Тошо прегърнат с Фидел Кастро, които бяха наредили по стените на сградата подарена им от новия им Вожд. Това е положението. Има си каскетни организации оказващи съпротива срещу опита да се посегне на символите на славното им минало. А то е било наистина славно. Пишеш, рисуваш и моделираш удобни на режима неща, което не изисква напъване и тежък мисловен процес и получаваш безплатна карта за Шкорпиловци, командировки, квартира, не те спират за превишена скорост, никой не те закача, ти си от така наречения “елит”.Така,че не се чудете, защо не искат да махнат един символ на един режим. Не се чудете и защо България няма една интелигентна класа от творци, писатели и изобщо надарени хора критикуваща изтъпленията на новият Вожд.

 19. Иво, досега не съм писал при теб, но сега ужасно много ми се иска да отговоря на човека, който има проблем с американските пилоти и паметника им, а така и на на мнозина български патриоти. Изпращам ти част от сценария на българско-американски документален филм за Добрич и неговото военно гробище. То е уникално в света заради погребаните воини от 7 различни нации и две враждуващи нации. Филмът ще е готов през септември. Казва се “Добрич – градът на помирението”. А аз имам късмет да съм един от продуцентите му.

  На пръв поглед битката за българите изглежда обречена. Срещу тях са многобройно превъзхождащите ги румънци, руснаци, сърби и хървати. Но боевете за Добруджа са водени от блестящите генерали Тодор Кантарджиев, Стефан Тошев и Иван Колев. Загубената битка е обърната с дръзка атака на своя глава от Колев и конницата му срещу съюзническата пехота. Сама по себе си конница срещу пехота е вече абсурдна за времето си битка. Но българските бойци по всички фронтове се сражават като за последно. В края на кампанията, когато Добруджа е освободена, генерал Колев ще бъде награден с германски кръст за храброст от един от най-ярките германски военачалници – фелдмаршал Аугуст фон Макензен. А Бащата на блицкрига през Втората световна война генерал-фелдмаршал Хайнц Гудериан ще напише за вещината му: „При разработването на принципите на танковата война съм се учил на тактика от действията на конницата на ген. Колев в Добруджа.”
  Добрич остава единственото място в България, където българи са се сражавали с руснаци. И са ги победили.
  Черити: Вероятно затова години по-късно Сталин перфидно преименува града на Толбухин. Съветският маршал Толбухин влиза през 1944-а в града като окупатор. А после близо половин век гражданите на Добрич са наричани толбухинци.
  Победата над руснаците край Добрич е важна за българското национално самочувствие, тъй като България за дълги периоди през 20-и в. е представяна и принуждавана да се държи като най-верния съюзник на Русия, а после и на Съветския съюз. Но по същото време се случва и събитие, което е толкова спонтанно, че едва ли някой от участниците в него се е замислил колко изключително е то.
  Българските войски влизат в Добрич. Заварват опожарени домове, труповете на избити цивилни се валят по улиците. Близките им се скитат безцелно. Но военните нямат време да утешават никого. Контранастъплението на вражеската армия започва. Свирепо и мощно. Българите са решени да пазят Добрич до последна капка кръв. Ако загубят столицата на Добруджа, ще падне морската столица Варна, а после и цяла България. За свое щастие защитниците на града получават подкрепление от своенравния генерал Колев. Жертвите и от двете страни се увеличават лавинообразно. По улиците и край града се образуват купчини от трупове – на защитници и на нападатели. Какво да правят с тях? Но къде? И с кои от тях? В този момент раната между нациите е най-болезнено отворена. Това е разгарът на Първата световна война. / Р.С. предлагам абзацът в лилаво да отпадне, а ако има нещо по-ценно в него, то да се прехвърли по-нагоре!!!/ Общинската управа и военните започват да се съвещават къде е най-подходящото място за гробище. Решават да отделят площта на ежегодния градски панаир, макар да е точно зад едната фронтова линия. Разпореждането е: „Еднаква почит, един покой – за наши, и за врагове! Те са воини и служат на родината си!”
  Лора: Тук и в другия български град Тутракан са единствените гробища, където войници от две враждуващи армии са погребани и почитани еднакво. Българите са се отнасяли към падналия воин, макар и враг, с чувство на състрадание. Той е изпълнявал дълга си.
  Черити: Това гробище прилича на Арлингтънското.
  Лора: Така е. Православните гробове обикновено се ограждат с камъни. Тук не е така. Местните жители са започнали да погребват войниците още докато са се водели битките. Не са го направили строго православно, защото тук лежат войници от 7 националности и 5 религии.
  Живите се помиряват с мъртвите.
  Днес военното гробище на Добрич е музей, посещаван не само от туристи. Потомците на загиналите от всички страни често се случват заедно край последния им дом. Смъртта на всички тези млади мъже от Първата световна война сякаш крещи в тишината на парка, че всичко е било заради Помирението помежду ни. Днес дори границите, заради които всички те са загинали, съществуват само условно.

 20. Molia, ne stavaite politik – prekaleno malodushen, bezharakteren i prekaleno malko balgarin ste!
  Spomenatiat ot vas Ivan Kostov pokaza kato premier kak se proiaviava emancipiranost spriamo rusnacite, bez Balgaria da se pogubi ot tova.
  Vaprosat i dnes e s malki krachki – kato padaneto na MO4A – da se svikvat “bratushkite”, che BG e suverenna darjava i te mogat da si kachuliat grandomanskite pametnici v koloniite si, no ne i v darjava ot ES!

 21. Към Никола – Господине, всеки загинал войник заслужава паметник. Американските летци също заслужават паметник. Преди години имаше предложение да се построи паметник на загиналите турски войници през Руско-турската освободителна война. Някъде долу в ниското, един малък паметник. За нас тази война е била освободителна, а за турските войници, тази война е била отечествена. Истинският победител е великодушен и жертвите във всяка война са невинни. Така е откакто свят светува.

 22. Към Бони Бонев: справка – другите източноевропейски страни, окупирани след войната от Русия. А точно справката “Костов” не работи като аргумент за вас, Костов не спечели следващия мандат, именно защото българите не оцениха политиката на национален интерес, която той водеше, а му гледаха в паницата, сиреч например защо дъщеря му учела в Рим. Ами защото в Лондон е по-скъпо, затова.
  “Българо-руски отношения” не съществуват, Бони. Съществува икономическо и политическо манипулиране и в крайна сметка властване на Русия над България. Това е все едно да имаш приятлче в трети клас, по-едричко и по-силничко от тебе, което всяка сутрин ти пребълква джобовете и ти взема стотинките и да кажеш аз няма да кажа на другарката, че да не си развалим отношенията с него.

 23. А на Никола не знам защо трябва да се отделя време, че и място. Без да имам права да решавам това, но държа да си кажа мнението. Има книги, да ги прочете преди да “коментира”. “На парче” отговаряне не вярвам да свърши работа, а и каква дискусия е всъщност това.

 24. Всичко е правилно, без да ви правя оценка, но много ви моля, няма нужда да ме (ни) подсещате за Кунева.

 25. Към този, който ми писа на латиница.
  Не знам дали съм малодушен и безхарактерен, но първо в живота си съм постигнал всичко сам и второ не съм анонимен, за разлика от Вас, винаги навсякъде заставам с името си и с личния си сайт.
  Както казах, уважавам Костов и му симпатизирам, но е факт, че той не можа да си довърши работата защото българите не го избраха. Ама защо не го избрали, в коя паница гледали и т.н. е друг въпрос. Фактът е, че ако не се съобразяваш с някои неща просто падаш и не довършваш нищо започнато.

 26. Не мога да разбера умовете на хората. Докато всички “интелектуалци”, “историци”, “ценители на изкуството” протестираха против преместването на ПСА като огромно плашило на лъжата и терора в центъра на София, и искаха да го запазят, сега са против паметникът за 1300 годишнината на България. Тук има огромна разлика за която се мълчи. Паметникът на Съветската Армия е създаден по заповед на организатора на политическите убийства и най-верен слуга на НКВД Вълко Червенков. Паметникът на Живкова имаше за задача да възстанови вярата в българският народ, който имаще държава много преди Русия и не бе одобряван от баща й и бандата от най-злите и кръвожадни сталинисти. Паметникът на Червенков имаше за задача да плаши всички, че ще бъдат избити ако се противопоставят на властта му като велик вожд и главен слуга на НКВД и СССР. Целта бе да се премахне разликата между България и окупаторите и пълна съветизация. Не се мъчете да разправяте, че паметник на Червенков е руски, защото както българският така и руският народ понесоха огромни загуби от издевателствата на кръвожадните банди от убийци.

 27. Изглежда тези, които се бореха за съветизацията на България сега изведнъж откриха, че паметникът на Старчев е грозен, а плашилото на Вълко Червенков за поробването на България е изключително ценен за “изкуството”. Даже си разпростират огромен чадър като “русофили”. Ако питате руснаците /не тези от Кремъл/, болшинството ще ви кажат че ще се радват да се махнат плашилата на комунизма и комунизъм не е равно на Русия. Напротив ще се радват да се махнат плашилата, защото раните от комунизма са изключително дълбоки.

 28. Наистина е много смешно и неадекватно това изказване на Меглена Кунева.

 29. Да Никола… прав сте на 100%… ха-ха-ха… Все пак нека всички паметници си седят… това е все едно да започнеш живота си отначало, което го има само в тъпите приказки…

 30. Постоянно отлагаме настъпването на тая демокрация – също като решението за паметника МОЧА. Все някой намира или икономически, или естетически, или генетически доводи за забавянето. Сега и тая недомислица пред НДК също се оказва многозначещо вместилище на н’знам кви си дълбокомислия.
  Стига демоверсии на демокрация. Всяка следваща е все по-зян. Искрено се надявам да сте прав, г-н Инджев, за дясната алтернатива.
  А за Кунева има защо да се пише, че току-виж я сбъркали за алтернатива.
  Поздрав!

 31. Kато семеен портрет ни е в спалнята високо над главите ни.
  И солдатът ни е като кръстник, от който не можеш да се откажеш, защото всеки миг си на мушката му.
  Можем, можем и още как – ако трябва една зима ще постудуваме малко.
  Първо “изриваме” бетонните плашила на руската окупация във цялата страна и ако ни спрат газта, окупираме съветското посолство докато не решат проблема, защото двете неща нямат нищо общо. Междувременно отказваме 7-ми и 8-ми блок в Козлодуй, като предлагаме на русняците Южен поток да го прекарат за по-кратко през Албания.
  Ама трябват за целта малко балтийци или поляци, а не руски мекерета!

 32. Към Бони Бонев – ти намекна, че Костов е загубил от противопоставянето си на Русия. Каквито и да ги говориш повече, не се връзва. Прочети добре, какво си написал. Айде лека нощ! Търси ме напролет.

 33. Няколко примера от Франция:
  1. Айфелова кула – обявена за грозна, но станала символ
  2. Центъра Бобур в Париж (построен през 60-те години на 20-ти век) – обявен за изключително грозна сграда, но станал символ
  3. Avenue de Stalingrad – в центъра на Париж и на никой французин не му е хрумнало да го преименува

  Разрушавайки (премествайки) паметници и сгради не се променя историята, но се унищожава ценностната система и традициите на една нация, налага се бездуховността и се задушава самостоятелното и толерантно мислене

  Затова да престанем да се питаме, как така стана, че 45 години сме били…., чалгата била…. и Бойко Борисов бил….

 34. За какви русофили може да се говори в България, докато режима в Русия се крепеше само на бандите убийци маршируващи под различни букви ГПУ, НКВД, КГБ и какви ли не даже и днес.
  Кога истинските руснаци са могли да се освободят от тези впили се в тялото им гниди? Българските “русофили” са само подлоги и слуги на тези криминални организации. Само когато Русия се очисти от тези бандити може да има приятелство между нашите два народа и да се говори за русофилство.

 35. Израз на какво братство, дружба и приятелство могат да бъдат тези паметници, когато след прегръдки, целувки и клетви за вечна вярност, веднага започват комбинациите на кого да се сложи нож в гърба. Колко от тези вечни приятели след това са смачквани и унищожавани. За кого остават всички тези чучула посети навсякъде?

 36. Вече много пъти съм коментиралв този блог по всеки от повдигнатите тук въпроси и мислех този път да запазя мълчание за да могат и други да се изкажат. Но не издържах! Търпението ми мтрая по-малко от 24 часа. Защото все пак не се каза най-главното. То се съдържа в кигата “Течна дружба” на Иво Инджев, стопанина на този блог под формата на цитат от Игор Бунич: “Няма на света по-голямо иго от това на собственото невежество”! И като чета мненията, като това на Никола виждам, че всичко това трябва да бъде казвано и казвано дотогава, докато всеки разбере и приеме цялата истина. Само тогава “паметникът” на Съветската ни окупация “ке падне” защото просто ще стане неприемлив и обиден за всички. И за българи и за руснаци и за целия цивилизован свят! Този паметник обижда всички мислещи хора и можеби най-вече самите руски войници, които са загинали във войната със сигурност не за да бъдат омаскарявани или по-точно направо хулени по този начин. Почти всички от тях са имали съзнанието, че се бият против кафявата чума на тоталитаризма, гласяща се да окове света в робски окови и едва ли някой от тях би искал жертвата му да бъде свързвана с проклятие заради политическите внушения на един “паметник”. Пиша го в кавички зьащото точно този тоталитарен символ няма нищо общо със загинали руски войници през Втората Световна война, каквито случаи няма на територията на България. Но този фараонски тоталитарен знак има общо със загиналите български горяни, срещу паметта на които е издигнат. И в този случай е недостойно да сер предлагат “Бойковите” тактики на плавно маневриране, които само издават страх и слабост и са подчинени под мотото: “Преклонена главица, сабя не я сече”! Или да го мкажа по-цветисто на Г-н Бонев: “Като те намамят отзад мърдането само доставя повече удоволствие на насилника”! Бих запитал “патриота” Никола, който толкова “обича” България и който проявява “еднаква” нетърпимост, както към тоталитарния символ, така и към военният паметник (на практика дори на територията на САЩ – тяхното посолство, “издигнат” на цял метър височина в чест на загиналите американски пилоти (в бой срещу фашизма!) би ли объпрнал някакво внимание на този паметник, ако не беше провокиран да се “сети” за него само във връзка с желанието на някои от будните ни граждани да не търпят повече тоталитарния Съветски символ МОЧА? И като голям патриот защо не отива и по-нататък/ Къде е сега паметникът на българските пилоти загинали през войните? Имаше на времето на булевард “Руски” един красив паметник на пилот в кожено пилотско облекло и кожен шлем, както е била тогава пилотската бойна униформа, облегнал се в цял ръст (на около цели 1.8 метра) на перката на самолетен мотор. После го преместиха някъде в парка “Заимов”. Къде е сега този паметник Г-н патриоте? А като говорим за “свидното” плашило на 1300 годишната ни история и мкак то не трябвало да се премахва защото “символизира” именно 1300 годишната ни история. И как я символизира (съвсем не на място и съвсем без никаква връзка с НДК – веригата, която да подчертае тази връзка между тези две постройки така и не беше направена)? Като прилича на модернистична обществена тоалетна в градинката, така ли я символизира! А да напомням ли пак за паметните плочи на загиналите войници, сержанти и офицери от “шопската”- Софийската желязна дивизия в Балканската и Междусъюзническите войни, за отстояване на националните идеали и за защита на Отечеството и които при Добрич в 1916 година в неравен бой обърнаха в бяг дори “непобедимите” казаци! Къде са сега тези паметници Г-н “патриоте”? Когато ги разрушаваха (още при строителството на модна къща “Лада”, която по-късно разрушиха заради НДК). Излъгха възмутените старци от околните квартали, че ще ги съхранят и преместят на друго място, пак в същата градинка. Но не ги съхраниха и сега чак “скалъпиха” един параклис в близост до отломъка от “желязната завеса” – подарената от берлинчани част от “Берлинската” стена. Г-н “патриоте”, докога ще живеете под игото на собственото си невежество!

 37. И още нещо, което исках да кажа, но в гнева си съм пропуснал е, че много на място и дано (надявам се) не е късно Г-н Инджев прозря и същината на Кунева и нейния “проект”! Не искаме повече да ни водят за носа! Целият ни живот през прехода ни се изпълни с “Ку-ПРЪМ-утки”! Дали самите ние не спомогнахме за това? Най-вече с невежеството си!

 38. Към Бони
  Четейки тезите ви се сещам, защо ли? за знаменитата мисъл на Б Франклин за стойността на свободата и последиците от замяната й. Само че тя, свободата, е от и за свободни, мислещи и отговорни граждани, които малко се различават от масата вЕрващи в приспивни лъжи за “800 дни, безлихвени кредити на калпак, добрите шейхове, разбиване на злия двуполюсен модел / единственото изпълнено впрочем, на чиито плодове се радваме вече над десет години/ и други безподобни глупости. Или на верните му последователи, тиквун банкянски, щото репортерките, т.е. държачките на микрофони /от всякакъв вид/ си падат по него. А, да, имал и дядо, убит от комунистите. Или на другарката евро експерт, с решаваща заслуга / вероятно тя си го вярва / за настоящето ни формално членство в ЕС, защото е “честна и почтена” поне според един велик американски дипломат. С което отговарям и на втория ви въпрос, който всъщност е част от първия.

 39. До КАМЕН
  “Разрушавайки паметници….. се унищожава ценностната система и традициите на една нация…”
  В това ваше обобщение очевидно влиза и МОЧА.
  Каква е ценностната система и традициите на българската нация според вас? Да се кланя на поробителя си? Да отдава почит на този, който огради държавата й с бодлива тел и 45 години я откъсна от общото развитие на демократична Европа? Това може да са ваши лични и на семейството ви традиции и ценностна система, но не правете обобщения за народа си. Не се съмнявайте, че този народ рано или късно ще научи истинската си история, и колкото и да му се пречи за това, нещата ще отидат по местата си.

 40. Ех KAMEN-е,
  явно не само името ти е КАМЕННО , но и някои други неща!
  ЦЯЛА България е ОСЕЯНА с ,какви ли не “паметници” на ПРОПАГАНДНОТО тоталитарно “изкуство” , някъде и имената на цели градове и области носят наименования на “заслужили” комунистически “деятели”.
  Да не би преди това там да е нямало други наименования и ПАМЕТници, РАЗБИРА СЕ ,ЧЕ Е ИМАЛО, но твоите идейни другари и апологети на комунистическата “историография” и “история” си мислят ,че историята започва от тях ,и те могат да ЗАЧЕРТАВАТ цели исторически ЕПОХИ , като ги преименоват ,и дори си ги ИЗМИСЛЯТ.
  Та така и с наименованията и ПАМЕТниците!
  Не знам в Москва да има булевард “НОРМАНДСКИ ДЕСАНТ”, макар десанта в Нормандия да отваря лелеяния от Сталин ВТОРИ ФРОНТ, но защо не е увековечен от бащицата оставям САМ да се “досетиш” и ти и другарчетата ти!
  И престанете да правите сравнения с Франция и т.н., правете сравнения с Литва, Естония ,Чехия и другите ОКУПИРАНИ соцстрани!!!!!
  Става дума за РАЗЛИЧНИ , несвързани помежду си неща!!!

 41. Продължение само за KAMEN!
  Бих искал да изразите ВАШЕТО мнение, а много ще ми е интересно ,ако и някои от вашите идейни другари , споделят виждането си за ОГРОМНИЯТ ПАМЕТнишки напън на СЪЩО така вашите другари по ДЕМАГОГИЯ, но отвъд Вардар , в Скопие, където СЪЩО се строят “историчарски” “ПАМЕТници”, които “съхраняват” “ПАМЕТТА” за “реални” “историчарски” “събития” и “херои”!

 42. П.П. Става дума за “историчарския” “проект” – “Скопие 2014” !

 43. До Камен:

  Камене, миналата година Путин беше на посещение в България. Къде ли не беше и венци не поставя, но МОЧА ГО ПРОПУСНА ?!!!!!

  ЗАЩО?

  Според теб, защо го пропусна?

  Не е ли паметник на съветските войници?!

  Истината е че, май нещо гузно му е било, иначе такива работи на изток не пропускат!

 44. Между другото днес дядо ми като ветаран от втората световна война получи редовния си медал този път за 65 годишнината. Интересното в случая е от задната страна на медала вместо герба беше отпечатан Паметника Альоша с надпис – на братята освободители. Погледнах и другите медали – на всички след 1990 година има държавния герб.

 45. Г-н Инжев,
  Не споделям вашето мнение. Паметници не бива да се разрушават, а да се създават, защото те олицетворяват историческата памет на всеки народ и на всяка една епоха през която е преминал. Дали епохата е била радостна или нерадостна няма значение. Историческата действителност тогава е била такава и не бива да ни дразни. През Втората световна война, ако бяхме станали съюзници на остта Лондон-Москва-Вашингтон вместо на остта Рим-Берлин-Токио, историческата действителност щеше да бъде друга и щяха да се появят други паметници, любими на някой хора, на други не толкова любими, но това е положението. Историята си е казала думата и връщане назад няма. Било каквото било. Между впрочем не ми е ясно Вие откога и станахте толкова краен русофоб и защо станахте такъв? Преди 1989 г май не бяхте такъв. Пояснете, ако обичате, как стана това. Иначе пишете чудесно и аз ви се възхищавам, но не изпадайте в крайности, защото по отношение на историята, разделяте обществото и противопоставяте едни българи срещу други. Не че ние българите сме много единни като народ но все пак не е редно.

 46. Към Д.Димитров:

  ПаметнициТЕ трябвало да се създават само?
  И ножовете ТРЯБВА да се използват за съзидателни цели, рязане на хляб САМО, но се намират убийци, които ги използват за друго.
  Съответно някои паметници служат за целите на изнасилването на един народ, но според Вас “това е положението”. Искате битият да си е бит и изнасиленият да си е изнасилен. Този робски манталитет си го прилагайте за себе си в личния си живот, но не очаквайте да е мерило за обществения интерес.

  Аз ли разделят обществото? Че като чета какви ги пишете, направо сте си разделен завинаги от мен и без да ме има. И не можете да (ме) понесете, поради което ме четете с претенцията да ме поучавате…Мога само да се радвам, че съм разделен от вас, когато и да ми се е случило това.

  Русофоб съм само в представите на русофилите, на които НЕраболепното отношение към окупаторите ни е признак на русофобия.

  Русофоб е Маркс, който нарича руснаците ( вкупом) “варвари” и редовно призовава Европа да се надигне срещу тях. За незнаещите и невярващите съм публикуват извадки от тези негови статии в оригинал на немски език ( доколкото ми е известно- за първи път тук), за да се ограмотят що е това русофобия.

  А откога съм направил информирания избор в живота си- няма да давам отчет особено на хора, които ми лепят етикети и очевидно самите те не са информирани, за да водя подобен разговор с тях.

 47. Д.Димитров, да не си помислиш, че това се отнася за тебе.
  Българската риба е ни риба, ни рак.
  Когато няма риба, и българската риба е риба.
  Тя е най-мълчаливата риба в света.
  И си знае защо.
  Черно е не само морето, в което живее, но и тиганът, в който я
  пържат.
  От векове българската риба се лови на чужди въдици.
  И се пържи в собствената си мазнина.
  Тя се ражда попче, живее като цаца и завършва като калкан.
  Съвсем сплескана.
  Още преди да се роди, българската риба е загубила Бяло море и Ох-
  рид, Босфора и Дарданелите, затова е интернационалист.
  И пасе трева.
  Нито една българска риба не си знае гьола, тя плува най-добре в
  мътни води.
  Когато тежи над един грам, обикновено се мисли за риба тон. Кога-
  то пророк Йона престои три дни и три нощи в утробата на българската
  риба, той излиза оттам сиромах Лазар. Защото му взимат по триста до-
  лара на час. Като за офис.
  Българската риба не се яде с пръсти, нито с вилица, а с друга бъл-
  гарска риба. Виното, с което се яде българската риба, се пие от чаша,
  направена от черепа на нейните врагове.
  Българската риба се обединява единствено в консервна кутия.
  Гръбнакът на българската риба е политически.
  За нея дружбата е като слънцето и въздуха за всяко живо същество.
  Това, което другите народи са направили за сто години, българска-
  та риба трябва да направи за двайсет.
  Тя трябваше да се прави не само на риба чук, но и на риба сърп.
  Без да бъде златна, тя изпълняваше всички желания на дядото. И на
  дъщеря му.
  Исус с пет риби нахрани пет хиляди души.
  Осем милиона български риби храниха осем души.
  И чорапите им – пак кърпени.
  Българската риба е най-опушената риба в света.
  Тя съдържа не толкова фосфор, колкото фосфати. Българската риба
  се вмирисва откъм опашката. Според тези, които я управляват.
  От три български риби се получават трийсет политически партии.
  Българската риба е българоезична.
  Тя е най-демократичната риба в света.
  Преди тя е била дънна, а сега е летяща.
  Хайверът на българската риба е червен и син.
  Но обикновено я пращат за зелен хайвер.
  Всяка българска риба мечтае да стане капиталистическа акула.
  Пътят на българската риба към Европа и към света минава не през
  Босфора и не през Вашингтон, а през тигана. (Станислав Стратиев – Българската риба)

 48. Dumata “Pametnik” idva ot “pamet” – znachi da se pomni neshto znachimo, koeto se e sluchilo.
  No MO4A ne simvolizira neshto, koeto e stanalo, a edna gruba falshifikacia na novata ni istoria.
  Zatova miastoto na tozi pametnik e v muzeia na totalitarnoto izkustvo – pri drugite hudojestveni izmislici.
  Ne razbiram zashto na niakoi inache gramotni hora, kakavto ochevidno ste i vie, im e tolkova trudno da proumeiat tova.

  Ne znam otkoga g-n Indjev e “rusofob” (spored men tuk ne stava duma za rusofobia, a za fobia kam rejimite v CCCP/Rusia ot okolo vek nasam, na koito i az ne sam fan).
  No shte vi kaja, che po edna sluchainost poznavam nad 50 choveka (ot redaktori do tehnici), koito predi 1989g. sa rabotili v sgradata na televiziata na ul. “San Stefano” 29 i vsichki do edin biaha strashno ANTI nastroeni kam CCCP i PRO nastroeni kam Zapada, osobeno kam USA.
  Obiasniavam si go s tova, che tezi hora imaha dostap do informacia ot svetovnite agencii v chistia i vid, koiato obache minavashe prez sitni filtri, dokato stigneshe do mat`ryala.
  Zatova slujitelite v mediite biaha mnogo poveche “v chas” koi kakav e v t.nar. mejdunarodno polojenie po vreme na studenata voina.
  A che dnes rejimat v Kremal potiska suvereniteta na Balgaria, e ochevadno i za tezi, koito ne sme slujiteli v medii.
  Ako na vas tova oshte ne vi e prosvetnalo – poogramotete se, nikoga ne e kasno.

 49. “Другарю” Д. ДИМИТРОВ,
  “разбирам” “либерализма”, който проявявате към всички ПАМЕТници, затова ви предлагам да издигнете ПАМЕТник на РЕАЛНИЯ исторически вожд(фюрер) на Германската НационалСОЦИАЛИСТИЧЕСКА Партия – Адолф Хитлер.
  Все пак той ще бъде по-достоверен от ПАМЕТник от този на “освободителите” от МОЧА-ПСА!

 50. Паметта на руските (а и на нашите) комунисти е наистина доста избирателна. Защо не си погледнат тяхната памет първо в Русия, а меко казано “настояват” за паметници в чужда страна, където жертви не са дали през ВСВ, а са донесли САМО нещастия за народите (е и благинки за местните им марионетки-дерибеи).

  По-долу показвам линк към док. филм на руското радио “Ехото на Москва”, програма “Цената на победата”, където се дискутира за скандално застрояване на площ в град Псков, близо до границата с Естония. Оказва се, че споменатите жилища (за руски военни) са построени на мястото на нациски концлагер за съветски военнопленници от ВСВ. Проведени са археологически изследвания от специалисти и са установени, че там са погребани 75 000 (семьдесят пять тысяч) военни и цивилни!!! Имало е и комисия, която е изготвила доклад и бла-бла, но накрая се застроява. А са знаели и в месните власти и в областните власти в Псков.
  В предаването гости са две исторички от държавния Ермитаж и от местния музей в Псков. Те лично, както казва госпожата от държавния музей, отначало не повярвали на цифрата 75 000, защото звучала доста надута. Но в края на краищата се е установило, че е точна. И накрая всичко това се е застроило с блокове.
  От паузата в предаването (около 19 минута) водещата дава друг пример, където в нейния край също унищожили военно гробище, където е имало и гранитен паметник и гробове, но всичко заравнили и построили детска площадка и парк.

  Така че другари-каскетаджии, преди да ни критикувате, че искаме да махнем МОЧА (и не само него) от центъра на столицата си, сверете си часовниците с вашите господари в Кремъл! Как се отнасят те със своите си паметници, където наистина има реални жертви, как се отнасят към своите живи (все още) ветерани от войната, как живеят в крайна мизерия и ровят по кофите с боклук, но не забравят да се снимат с тях в “День Победы”.

  Приятно ви гледане:

 51. Обърнете внимание какво казват историчките, че по време на ВСВ отношението на съветската власт към съветските военнопленници е била еднаква като тази на дезертьорите?!?!?! И така до … 1995г. когато Б. Елцин реабилитира военнопленниците като жертви на ВСВ! И тия имат претенциите да ми говорят за памет, морал и т.н.
  Комунетата са АБСОЛЮТНИ АУТСАЙДЕРИ! Нямат абсолютно никакви морални репери. Това са безгръбначни.

 52. Руснаците в собствената си страна не тачат всички гробища на милионите загинали в войната и колко паметници имат построени за руските жертви? А българските “русофили” плачат и искат да се пази паметта на руснаците без да има загинали. И викат руски “дипломати ” да им помагат в тяхното “русофилство”. А българските “патриоти” мълчат и се срамуват да поискат паметници за хилядите загинали българи от немски куршуми или от слугите на ГПУ, НКВД, КГБ и т.н. Има ли българи в тази страна?

 53. До г-н Инжев,
  Няма да споря с вас. Излишно е, тъй като становищата ни по въпроса за паметниците се разминават. Като гражданин на тази държава, смятам, че имам право да кажа своето мнение по въпроса,без да го налагам, както Вие се опитвате да правите. Колкото до това дали искам или не искам, с робския според Вас манталитет, битият да е бит и изнасиленият изнасилен в исторически план това не зависи нито от мен, нито от Вас. Доколкото зная бой и изнасилване (е..не) не се връщат. Остават си винаги в полза на този, който ги е отнесъл. Като народ сме били бити и изнасилвани от други народи не веднъж, а няколко пъти, някой от които са били доста продължителни. Жалко но няма как да си го върнем, защото е исторически факт.

 54. Към Д.Димитров:

  Как точно “налагам” своето мнение на някого, който сам, без полицейска принуда ( надявам се) се е самоосъдил да чете омразното ми мнение в личния ми блог?
  Примирението няма нищо общо с “връщането назад” на нещо, което се е случило- то наистина издава робски манталитет. Примирението пред лъжата ( за освобождението ни чрез окупация) служи единствено на нейното увековечаване.
  Непримиримостта пред лъжата и несправедливостта, освен, че е въпрос на елементарна проява на човешко достойнство, има и функцията на превенцията срещу повторението на изнасилването- това е самият смисъл и на правосъдието, което чрез примера на осъдения отправя предупреждение към следващия “мераклия” за насилник.
  Впрочем насилниците не рядко вярват, че жертвата им всъщност е изпитала удоволствие или най-малкото сама си е виновна ( заради късата пола, например). За съжаление защитниците на лъжата в България се държат именно като хора, които казват на изнасилването “любов” и се лигавят угоднически…Само че нямат право да го правят от името на българския народ, както декларират в надписа под МОЧА.

 55. До Д.Димитров,
  разбира се ,че вашето “разбиране” е различно от това на ВСИЧКИ!
  Много е чудно ,ЗАЩО проявявате тази “различност” САМО по отношение на КОЛОНИАЛНОТО, тоталитарно , комунистическо , ПРОПАГАНДНО “изкуство” и “култура”?
  И ,ако все пак този “ПАМЕТник” трябва да отразява някакво РЕАЛНО събитие – това е КОЛОНИАЛНАТА окупация на България след 9.9.1944г..
  Но това трябва да стане , като се замени надписа прокламиращ “освобождението” на “признателния” български народ , и да се замести с примерно с такъв:

  “Възпоменание на унищожената от дивашкия съветски колониализъм и българските колаборациокомунисти българска държавност и НЕЗАВИСИМОСТ”
  от ОПУСТОШЕНИЯ български народ

 56. Ще кажа нещо друго, несвързано с паметниците, които, разбира се, трябва да отразяват историческата истина без заблуди.Искам да споделя, че вчера излезе в Интернет публикация на Комисията по досиетата за резултатите от проверката на комисията на преподавателския и управленски състав на университета “Паисий Хилендарски” в Пловдив.Днес вече тази информация е укрита и не може да се прочете.Срам за демокрацията!

 57. Срам ли ви е Д. Димитров? Това е добре. От там се започва. Първо изнасилването трябва да се признае като такова. После идва и възмездието.
  А повярвайте, има и възмездие. Достатъчно е само достойно да си потърсим правата като изнасилени.
  Затова се иска смелост.

 58. Към Д. Димитров,
  Обръщам се към вас в опит да ви помогна да преодолеете заблудата с която живеете. Защото невежеството е едно, но заблудта е още по-опасна! Заблуденият е убеден, че е прав, докато невежият, ако го съзнава просто си мълчи и понякога се опитва да се поограмоти, което не е лошо. Вие господине сте заблудени по отношение на предназначението на паметниците още в основата му. Паметниците са за да служат на хората, а не обратно. И съвсем не е вярно, че паметниците са обективни, най – малкото защото са изградени от хора, сиреч субекти. И когато тези субекти имат съвсем нечисти намерения то и паметниците служат за заблуда на следващите поколения. И не случайно се казва (Оруел), че който владее миналото, той владее и бъдещето. За съжаление това може да се разбере само от “сегашното”. И затова това сегашно е отговорно дали нечисто и тенденциозно представеното минало ще успее да преиначи бъдещето. Само пирамидите са токова стари, че никой не се запитва колко щастливи са били робите, които са ги строили. И ако бихте могли да ги попитате тогава те със сигурниос биха искали да ги премахнат, но това не е било по силите им. Ние пък все още не сме убедени, че не е по силите ни да премахнем МОЧА и Слава Богу, че е така! В противен случай само ще оставим да витае един символ над опустошената ни земя подобен на пирамидите, на който да чудят извънземните, когато дойдат. Но този символ не обслужва нас хората дето тъпчем тая земя сега.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.