Резерват за бели индианци под игото на червените

Борисов и Лужков крадат „Камчия“.

Лъскавите хотели в курорта са забранени за българи

12.08.2012

Александър Симеонов, в. “Галерия”

България остава без един от най-красивите си курорти. Приказният район, където река Камчия се влива в морето, е заграбен от бившия губернатор на Москва Юрий Лужков. Всичко става с любезното съдействие на нашия премиер Бойко Борисов.

Преди две години, на 12 септември 2010 г., двамата рязаха лентички в комплекса „Камчия“. Само 16 дни по-късно тогавашният руски президент Дмитрий Медведев издава указ за освобождаването на Лужков от поста кмет на Москва. Дружбата на бившия градоначалник с Бойко Борисов обаче е нерушима, вечна и очевидно не зависи от позицията на Лужков в йерархията.

Проектът се завършва с шеметни темпове. В доскоро девствената лонгозна гора се издигат супермодерни съоръжения за спорт и почивка. Подобно ваканционно селище няма в страната ни, а живописната природа прави съчетанието уникално.

Комплексът е в сърцето на природния резерват, защитен от ЮНЕСКО,

и се простира непосредствено до плажната ивица.

Днес български турист няма никакъв шанс да отседне в някой от новопостроените луксозни хотели. Те са отворени целогодишно, но за руснаци. Репортерска проверка на „Галерия“ показва, че опитът да се намери място за почивка там е равен на нула. На влизане в курорта опитваме да отседнем в лъскавия четиризвезден спа хотел „Орфей Палас“. Посреща ни любезно момиче на рецепцията и притеснително ни отговаря, че няма свободни места за българи до края на годината.

Удряме на камък и при следващия опит да вземем стая в хотел „Лонгоз“. „Тук е само за руски туристи“, отговаря ни рецепционистката. „Искаме да доведем наши гости от Русия“, хвърляме кукичката. „За руски гости ще потърсим.

“Трябва да попитам нашите шефове“,

е отговорът на момичето. По същия начин стоят нещата и в суперкомплекса „Радуга“, където огромни групи от русначета вървят под строй към един от най-красивите плажове на родното Черноморие.

Българите могат да се настанят в някои от многобройните комплекси с бунгала. Доскоро в района дървените бунгала са единствените постройки. Преди да дойдат руснаците, разбира се. Въпросните дървени ваканционни селища обаче са на по 30-40 и повече години – неуютни и не предлагат дори елементарен комфорт. Миризмата на старо е направо отблъскваща. За българи толкоз. На когото не му харесва, да взима руско гражданство и е „добре дошъл“ в хубавите хотели край устието на Камчия.

Официално санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ е открит през юни 2011 г. Според официалния сайт собственик е еднолично акционерно дружество, регистрирано съгласно законодателството на Република България. Целта на комплекса била да осигури условия за почивка, укрепване на здравето, обучение и творческо развитие на деца, а също така и на ветерани и семейства от Москва. Той щял да приема гости и от други региони на Русия, от България и други страни.

Пробивът на Юрий Лужков в България се осъществява от години. Бившият градоначалник на Москва отлично взаимодейства с всички наши кабинети. Височайшият руски политик олигарх е посрещан радушно и от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, и на Бойко Борисов.

Настоящият ни премиер е особено близък до Лужков.

По информация на частната американска разузнавателна агенция СТРАТФОР Борисов и Лужков са в прелюбопитни връзки. Именно чрез бившия московски кмет руската мафия държи българския премиер в правата линия. „Знаем много за Борисов, но не става за казване“, твърдят от СТРАТФОР.

Самият Борисов помага на независимото разследване с чистосърдечните си народняшки признания за приятелството си с Лужков. По време на откриването на лагера „Радуга“ Бойко Борисов заяви: „Като кмет на София ходих на гости на г-н Лужков и тогава той ми каза, че трябва да стана премиер. Вечерта го бих на футбол на стадион „Лужники“ и станах премиер“.

От дума на дума и от пожелание на пожелание Лужков и Борисов вдигат комплекс за чудо и приказ и за радост на руските туристи и гости. Сградите, парковете и хотелите са разположени на близо 400 декара край морето и реката. Общата инвестиция надхвърля 120 млн. евро. Последните жилищни сгради, които се изграждат, са от лагер „Черноморски“, завършват се и амфиеатър с 2000 места и два плувни басейна. За постигането на целите са деактувани въпросните декари държавна земя, а успоредно с това са изградени водопровод, улици и паркове с пари по оперативната програма „Регионално развитие“.

В справката на варненската областна администрация

комплексът „Камчия“ фигурира със сделка за близо 80 декара

в землището на село Близнаци, община Аврен. Земите са купени през 2008 г. средно за 9,72 лв. на квадтратен метър. Бившият първи секретар на ЦК на ДКМС Станка Шопова се води управител и мажоритарен собственик на компанията „Агенция Русия днес“. Именно Шопова купува втори терен в землището на Близнаци, този път от 21 дка, а цената е малко под 14 лв. на кв.м. После проектът е реализиран на терен, включен в потенциалните зони на екомрежата „Натура 2000”, но през 2007 година Националното управление по горите намалява обхвата на защитения район и дава зелена светлина за реализацията на отдавна заявените руски интереси към устието на река Камчия.

БИВШИЯТ КРАЛ НА МОСКВА ПРИТЕЖАВА $ 3 МЛРД.

75-годишният Юрий Лужков минава за един от най-богатите руснаци. Според сп. „Форбс“ той и съпругата му Елена Батурина управляват и притежават над 2,9 милиарда долара.

Как от заклет комунист можеш да минеш през национализма, кметския пост и да станеш приказно богат. На този въпрос може да отговори роденият през 1936 г. в село Млади Туд, Тверска област, политик.

Бившият крал на Москва

превърна сивата съветска столица във витрина на капитализма по руски образец

непрозрачна система, съчетаваща пари и власт.

Дребният, закръглен и енергичен Юрий Лужков е назначен начело на кметството през 1992 г., в разгара на постсъветския хаос, от тогавашния президент на Русия Борис Елцин. Националист, който настоява на Русия да й бъде върнат украинският град Севастопол, Лужков демонстрира православната си вяра, определяйки гей парадите като „дело на Сатаната“. Запаленият пчелар в края на 90-те г.

изглеждаше сериозен претендент за приемник на Елцин.

Но последният избра неизвестния на широката публика по онова време Владимир Путин.
Лужков е женен за Елена Батурина, която е с 27 г. по-млада от него и стана най-богатата жена в Русия. В началото скромна служителка в кметството, госпожа Батурина днес е президент на руската компания „Интеко“, управляваща империя на пазара за недвижими имоти и в строителството в Москва.

Батурина и Лужков

Собственичка е на имение в Австрия, на апартаменти в Испания и във Великобритания. „Корупцията проникна на всички равнища на властта. В тази система всеки клан има сектор и живее от подкупи. Москва е най-корумпираният град в Русия“, гневно заявява пред АФП либералът опозиционер Борис Немцов, автор на доклад за аферите на фамилия Лужков-Батурина.

Критиците на кмета го обвиняват и в унищожаването на редица исторически сгради,

жертва на спекулата на пазара за недвижими имоти, както и заради неспособността му да намери решение на чудовищните задръствания по улиците на Москва и на проблемите с опазването на околната среда. Лужков бе критикуван и заради почти систематичното репресиране на демонстрациите на опозицията в Москва. Неговите привърженици пък подчертават, че той е голям строител и е издигнал отново храма „Христос Спасител“, разрушен от болшевиките.

Москва стана град, който никога не спи, с ресторанти и магазини, отворени 24 часа в денонощието. Работещите и пенсионерите в града живеят по-добре, отколкото в който и да е друг град в Русия благодарение на надбавките на кметството. „Има двама Лужков. Единият енергичен строител, а другият безочлив човек, загрижен за поста и бизнеса на жена си. Промяната стана в началото на новия век“, коментира Немцов, цитиран от АФП.

Съпругата на бившия кмет Елена Батурина се забърка в няколко огромни скандала.

Най-големият е за неправомерно взет кредит в размер на 13 млрд. рубли (318 млн. евро) от Московската банка, създадена от мъжа й, които внесла в собствената си сметка. Финансови експерти твърдят, че Батурина е получила кредита чрез измама, защото е заявила, че ще го използва за проекти,  за които предварително се знаело, че са неизпълними, и е предоставила недостоверна информация за необходимите средства за реализирането им. Милиардите, взети от бюджета на руската столица, били внесени в личната й сметка.

От Батурина Лужков има две дъщери – Елена и Олга, а от покойната си първа съпруга Марина Башиловой има двама сина – Михаил и Александър.

24 мнения за “Резерват за бели индианци под игото на червените”

 1. Ееее, цитати от Галерия в този блог за мен са неприятна изненада.
  В тоя аспект, да започнем от начало:

  “В последните дни от мандата си кабинетът “Станишев” одобри проектодоговор с община Аврен и “Санаторно-оздравителен комплекс Камчия” ЕАД, което е собственост на правителството на Москва, за изграждането на международен детски лагер и лечебно-диагностичен център в комплекса.

  За да улеснят руските инвестиции, министрите решиха да отпуснат 7.7 млн. лв. за изграждането на общински магистрален водопровод в Аврен. Тогава от правителствения пресцентър обясниха, че руският инвеститор ще вложи 72 млн. лв. в детския лагер.

  При посещението си в Москва през 2008 г. тогавашния социален министър Емилия Масларова обяви, че във ваканционното селище ще бъдат изградени училище и спортни бази по подобие на пионерския лагер “Артек” в Украйна.”

 2. Прекрасна статия, която разкрива трагичната истина за пагубното за България нахлуване на съветската болшевишка мафия, станало под опеката на Лужков и още десетина екс съветски олигарси! Ще допълня само, че Лужков нахълта в България с неоценимата помощ на бившия кмет на София Стефан Софиянски. Точно Стефчо Усмивката (или Подлата гримаса) елиминира замразеното от Иван Костов “българо-съветско” сътрудничество. Браво на Иво Инджев! Отново доказа авангардната си роля в борбата за оцеляване на България и българите.

 3. А сега си представете какъв вой щяха да наддадат безродниците от петата колона и свободната ни преса, ако кметът на Вашингтон вдигне курорт на Черноморието, в който отсядат само американци.

 4. За Борисов няма друго име, освен: “задното отверстие на троянския кон на русия в ЕС”

 5. Наскоро ходих на плаж на Камчия. Това, което ме удиви бяха двамата полицаи, които спираха движението, когато групите руски деца пресичаха шосето. Двама “пазители на реда” бяха отредени, за да бдят над сигурността на пресичащите руски туристи! Не че има нещо лошо в това, но се чудя защо и по другите пешеходни пътеки в страната ежедневно пресичани от нашите деца не е така? Нали ние им плащаме? До кога?

 6. За да има в България истинска демокрация трябва да се мине през още една национализация!

 7. http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2012/08/13/1887262_lager_za_deca_krai_kamchiia_poluchi_sertifikat_za/
  “Дружеството “СОК “Камчия” ЕАД – Бургас, което е собственост на правителството на Москва, получи сертификат за инвестиция клас А за инвестиционния проект “Изграждане на детски оздравителен лагер “Черноморски” и амфитеатър” в курортно селище Камчия на стойност 35.5 млн. лв”.
  На този “голям проект” – това съсипване на природен резерват Купръмутките казват “инвестиция клас А”!

 8. Честито!

  Неусетно сме се сдобили с втори руски анклав след онзи в Росенец.

  Бай Тошо не успя да ни направи някоя си там по ред република на имперския съюз, но поклонниците му може и да се справят – с други средства и по други пътечки.

 9. Interesno kakvo bi kazala za tova predatelstvo (t.n. consorcium) “prof.” Anna Nedjalkova – orgrabotnik navremeto v GK na BKP – dnes – upravljavachta t.n. Svoboden universitet vav Varna, otdavna izvesten s falchivite si diplomi…
  Tam be otkrit i porednijat ruski “kulturen centar”…
  Tazi “drugarka” znae mnogo po vaprossa, stiga da imache prokuratra, kojato da ja popita…
  Neverojatna naglost.

 10. После никой да не се чуди, че не могат да хванат атентатора на Летище “Сарафово”! Не е ли пределно ясно кой има сметка да прокуди още от началото на сезона и во веки веков чуждите туристи от българското Черноморие, та да остане то само за руснаците.

 11. Този срам и позор, барабар с чучелото с шмайзера насред София и монголоидния истукан в Пловдив са най-точни емблеми на очевиден факт-днес НАТОвска и европейска България е още по-унизена и жалка съветска колония, отколкото преди 1989 г. Аргументът: тогава нямаше избор. Кой по-силно, кой по-слабо, народите под СеСеСерския ботуш скърцаха със зъби и някак търпяха сапоги, серпове,молоти, шмайзери, шпагини по площадите, кобзони, пляски, мляски и балалайки по телевизията, таратайки пред блоковете. Само че това изчезна веднага след 1989 г. Само у нас си е живо и здраво. И трябва да сме преизпълненни от признателност към всички управляващи демократична България, че поне не ни водят на задължително поклонение пред олтарите на националния ни позор. А вот тебе советские ребята в солнечной Болхарской Задунайке, просто замечательно! Че защо им тогава на кремълските гебисти и генерали да се морят да преговарят за база в натовска държава, като им я поднесохме на тепсия? Унижението да си секънд-хенд човек в собствената си държава е другия, не по-маловажен момент. Това не трябва да остава така! Ало, десните прозападни български политици, как е ваканцията, почивате ли добре? Само така, ашколсун! Само да не се наложи да ви казваме на официалния език “Отдыхайте, товарищи, отдыхайте, все в порядке в Задунайке!”

 12. Уважаеми Г-н Инджев,
  В някои сайтове се появиха публикации, че 300 000 апартамента по черноморието са собственост на руснаци. Да предположим някои от собствениците имат по няколко апартамента. Така или иначе се получават 250 000 руснаци с адресна регистрация в България. Проблемът с циганите ще ни се види детински в сравнение с нашествието на братушките.
  С Уважение: Б. Илиев

 13. Срамно и унизително за българина е всичко това което се случва в устието на Камчия, но за съжаление и не само там. Във връзка с кражбата на едно от най-красивите места по българското черноморие искам да вметна, че преди няколко дни в Турция приеха закон според който руснаци и украинци нямат право да купуват земя и имоти по туркото черноморско крайбрежие. Българи могат да купуват такива имоти в Турция, т.е. у нас ние сме прогонени за сметка на руснаците, а в Турция която петата колона смятат за смъртен враг на България, българина има повече права отколкото в родината си.

 14. те са навсякъде във всеки по голям български град и курорт,шумни,нахални,надменни,нагли…всъщност те така се подвизават по цял свят-паразити

 15. Сега живеем в Третото за България Робство !!! Руско Иго !

  Дано да е кратко ! Боклука, който краде България с благословията на Руската мечка сам няма да си отиде !

  Трябва Борба !

 16. Г-н Инджев,
  Съзнантелно или не, читателите са въведени в заблуждение! Резерватът и прилежащата му лонгозка гора, където растат така ценните лонгозки кокичета, се намират от другата страна на реката. Никога не са били част от курортния комплекс. Едно време имаше въжен мост за достъп до резервата, който поради старост и неподдръжка отдавана липсва.

 17. Унизително и направо отчайващо. Срам ме е от Раковски, Левски Захари Стоянов, Стамболов и др родолюбци и революционери, разбрали много ясно и бързо подлата роля на Русия отн България.
  Предателски правителства! И не е сън, а факт. А да попитам, не е ли силно съмнително и поведението на зелените, и еколозите, и анонимните и т.н., които иначе показват зъби, а в случая даже и не блеят? Изглежда всички са купени!?

 18. @ СВЕТЛА АНТОНОВА:
  Светле, Светле, какво заблуждение, какви кокичета, какви пет лева?!
  Нямало страшно – били от другата страна на реката. Даже въженият мост липсвал.
  В час ли си Светле?!
  В последно време перманентно тече информация относно тоталното нахлуване /ИНВАЗИЯ/ на руски “туристи”, изкупуващи чрез подставени лица и фирми- петоколонници на безценица едни от най-апетитните кътчета на родината ни! Мръсните пари на руската мафия се реализират /”инвестират”/ в курортни и спортни мегакомплекси! Стотици хиляди заможни! руснаци безпрепятствено и безконтролно придобиват българско гражданство и закупуват имоти, а в така завзетите от тях територии тихо и полека се въвежда дискриминационен режим спрямо българите.
  Заблудената си ти ако смяташ, че време за тревога ще настъпи едва когато руснаците прехвърлят през реката няколко моста и започнат да кичат шапките си с “лонгозки кокичета”! Само че тогава вече ще бъде късно – при настоящите темпове и демографски тенденции децата ти /внуците/ ще изучават задължително руски език, а ти ще гледаш всеки вторник, петък и неделя руска телевизия.

 19. “Нещата са на път да се променят. Казват, че вече сме свободни.
  Точно тук е и сложното. Какво ще правим с тази проклета свобода.
  Защото, както казва един сръбски сатирик, свободният човек мисли
  каквото иска, и яде каквото има.
  А ние винаги сме предпочитали обратното.
  Да ядем каквото искаме и да мислим каквото има.
  Мръсното е, че никой не те пита. Освобождава те и толкоз. Какво
  тук значи някаква си личност.
  Общо взето, ние сме най-освобождаваният народ в света.
  И всичките ни генетични увреждания идват оттам.
  Мине-не мине и току някой те освободи.
  И трябва да му вдигаш паметник.
  Или ти измисли азбука.
  Свободата Санчо
  2
  Карл Пети говори на немски даже с конете си, а той вземе, та ти из-
  мисли азбука.
  Абе, кой те бие през пръстите – лошо ли щеше да ни бъде Карл Пе-
  ти да говори и с нас на немски.
  Сега, като говорим български – какво? И конете не ни разбират.
  Или ти напише история.
  Е за какво ти е тази история?
  За какво ти е това Възраждане?
  Ако не бяхме се възраждали толкова, сега можехме да бъдем провинция Баден-Вюртемберг.
  И да взимаме по осем хиляди марки на месец.
  А не да сме свободни.
  И за какво му беше на Македонски тази свобода – да мете канцела-
  риите, гонен от суровия глас на бездушния писар.
  А нас ни съкращават и от канцелариите.
  Прав е Вазов – по-добре всички да бяхме умрели при Гредетин.” (Станислав Стратиев – Свободата Санчо)

 20. Иво, копирането от парцала Галерия не ти отива. Моля те малко повече да ни уважаваш.

  А по повод на руснаците, имам един спомен от едно пътуване с влак в Германия преди няколко години. До мен седеше приличен господин, който се оказа университетски професор там, където отивах и аз. В разговора ни му казах, че руснаците изкупуват нашето черноморие. Отговора му беше, че няма спасение, когато се предлагат големи пари, и че в момента руснаци изкупуват най-красивите земи в Германия.

 21. Иво, не отричам никаква истина, просто потвърдих това, което си написал, но с личен спомен.

  А как ти звучи следния наниз от няколко малки истини, и внушението накрая:

  Топлофикация е разкопала целите квартали Изток и Изгрев, полага нови тръби, но всичко това се прави, за да се захрани с парно блока с апартаментите на Цветанов на улица Елемаг.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.