Властта не пуска медийния кокал

Може някой да не харесва вестоносеца, но сайтът Аfera „позна”, че вестниците „Труд” и „24 часа” са продадени. Не бих могъл да се подпиша под всяка дума от информацията, в чиято достоверност не бях убеден, но след като получих потвърждение и от други източници, я публикувам в оригиналния й вид.

Публикувано на 14.08.2012 / 18:13 ч. от afera
Брилянтни източници на АФЕРА информираха, че вестниците „Труд” и „24 часа” са продадени тайно и с тиха стъпка от Любомир Павлов и Огнян Донев. До дни сделката ще бъде обявена официално. Купувачът на „Труд” и „24 часа” е свързан с Първа инвестиционна банка, Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев, а посветени твърдят, че конците отзад са дърпани от Борисов и Румен Николов – Пашата. Любо Пъпката и Огнян Донев получават „индулгенцията”, че разследванията срещу тях ще бъдат потопени. Като двамата изчезват окончателно от медийния бизнес, ако искат изобщо да развиват необезпокоявано някакъв бизнес у нас.
За продажбата е наясно и главната редакторка на „Труд” Светлана Джамджиева, твърдят източниците на АФЕРА.
Сделката е извършена тихомълком и идва като шок за работещите в медиите на Пъпката и Донев.
Зад купувача, свързан с Първа инвестиционна банка, Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, информацията сочи, че истинските хора отзад са Бойко Борисов и Румен Николов – Пашата. Точно Пашата бил човекът в сянка и зад бизнеса на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев от известно време насам.
Павлов и Донев са сключили сделка за доста добра цена, но по-важното е, че са успели да се откупят. Обвиненията срещу тях постепенно щели да отпаднат – съдът вече намали гаранциите им повече от десет пъти.
Това било условието на Борисов – Павлов и Донев да се махнат веднага от медиите, ако искат да са на свобода и да развиват някакъв бизнес у нас, или по света.
В сградата на Полиграфическия комбинат е като разбунен кошер. Всички подушват продажбата, но още не са наясно, че новите чорбаджии всъщност ще са Борисов и Пашата.
Afera.bg”

Тайнствеността на упражнението предизвика въпроси. Какво има за криене? Защо един толкова публичен продукт, чиято работа е да разгласява факти, да осведомява хората, се търгува под масата?

Въпросът е прекалено сериозен, за да се разглежда само като поредната смяна на собствеността в медиите. Защото сделката е част от битката на живот и смърт за втори мандат, която водят наследниците на властовата схема за командване на медиите, плячкосана от ГЕРБ от обоза на тройната коалиция.

Истината, колкото и тя също да подразни мнозина с акцентирането върху нея, е, че Бойко Борисов погна купувачите на двата вестника Любомир Павлов и Огнян Донев заради подозрението, че са финансирали политическия проект на Меглена Кунева.

Знам, че пишейки това, ще ми бъде вменено някакво специално отношение, включително към Меглена Кунева, която мнозина подозират в таен сговор или намерение да бъде резервен „играч” на самата партия ГЕРБ на изборите догодина.Според другата версия пък тя е пореден червен, но пременен в синееща политическа окраска проект на БСП, нещо като резервен отбор.

Реалността е, че възходът на движението на Меглена Кунева след „успешното поражение” на президентските избори, на които тя убеди половин милион души да гласуват за нея, действително тревожи сериозно Борисов. Освен моя милост ( по време на самата президентска предизборна кампания) и други наблюдатели обърнаха внимание, че тя беше най-очерняния в медиите конкурент за поста на държавния глава в челната тройка на социологическите проучвания. Фактът беше потвърден статистически от мониторинг, чиито резултати бяха официално публикувани.

Именно в разгара на опитите на гербаджийските медии да смачка в зародиш конкурентната политическа тенденция в лицето на Кунева на терена се появиха с гръм и трясък Любомир Павлов и Огнян Донев. Придобитите от тях вестници бяха инструктирани обаче да се държат умерено спрямо Бойко Борисов и обкръжението му, което те и правеха. Пак ще припомня с какво умиление в. „Труд” отрази рождената дата на Бойко Борисов на 13 юни и то в момент, когато публикуваха колаж на неговия медиен прокурор Бареков, изнасящ изпреварващо обвиненията срещу Павлов и Донев, издокаран като Хитлер. Шизофренията да си въобразяваш, че с умилкване на началника Борисов можеш да неутрализираш отвързания от него телевизионен обвинител, никога не свършва добре…

По-късно, когато „играта” загрубя и прокуратурата тръгна по петите на гербаджийските медии, като буквално копира техните обвинения срещу двамата, собствениците на „Труд” и „24 часа” „прозряха” необходимостта от автентично критично отношение към управляващите на журналистите от техните вестници. На специална среща с техни шефове са им направили „внушение” да започнат да се „държат опозиционно”. Малко късно…

Колкото до самите журналисти, никога не е съвсем късно да се разбунтува съвестта им. Наречете го подстрекателство ( а кой ли пък ще слуша мен!), но все някога трябва да бъде сложен край на унизителните тайни тържища, на които роботърговци препродават журналистическата стока като добитък. Въпросът е едновременно личен, защото журналистика се прави от личности, но и от голяма обществена значимост. Защото и малкото останало доверие на хората в медиите е на път да бъде стъпкано като гербер от стадо слонове в стъкларски магазин.

24 мнения за “Властта не пуска медийния кокал”

 1. на 13 юни Труд излезе със снимка на първа страница на блокадата на Орлов мост и заглавие от типа “Подарък за премиера” и доста иронична страница за подаръците Му

 2. герберите зорлем ще направят пръмовица алтернатива… Толкова им е акълът или по-скоро липсата на такъв. 🙂

  Колкото до журналистите във въпросните и подобни издания едва ли има драма. Курви са. Отдавна.

 3. Благодаря отново за “сутрешния бюлетин”, г-н Инджев! Това е и една от грешките на управлението на ОДС (избягвам умишлено да кажа “правителството Костов”, защото знам, че при произнасяне на името Иван Костов, често на отсрещната страна настръхва окосмената част), да се опита да създаде своя медийна среда. Точно обратното, наблюдаваше без да реагира на демонизиращите напъни на кохортата, съставена от представители на различните нюанси на червеното. Така и не осъзнаха, за разлика от наследниците на тоталитарния режим, Сталинско-Гьобелсовия урок за владеенето на обществените пропагандни средства! Настоящият премиер (любител на Т. Живков), в сравнение с останалите управляващи след 2001 г., показа, че най-добре е усвоил този урок.По отношение на “проекта Кунева” би трябвало всички съмишленици в твоя блог да знаем, че българските политически кукловоди, тясно свързани с руските интереси в България, биха направили и ще правят всичко възможно, щото да не се допусне отново “лошият” Костов (или правителство, което да води собствена национална политика, без да угажда на руските мераци)в управлението на България. Така че опити за проекти като този (и предходните) ще бъдат поднасяни навреме и редовно на “будния” български народ. А колкото до Меглена Кунева на кой ще помага – на Бойко или на БСП, няма никакво значение за демократизацията на страната ни, еднакво вредно ще е! Съжалявам, но и аз отдавна съм разбрал, че от увреденост ние българите не искаме да сме свободни! Надеждата ни е все в младите, но засега активността им се ограничава предимно в Интернет пространството (пример обръщението след екопротестите на Лъвов мост на Георги, забравих му фамилията). Благодаря на г-н Генко Гешев за стимула!

 4. “Тези,които контролират мнението на един народ, контролират неговите действия.”
  Русо

 5. Доказателството, че Куневицата е резервният вариант на коалицията /въпреки външно имитираните разногласия/ ГЕРБ-БСП се крие във факта, че отцепниците от ДСБ, отишли на страната на Кунева Ангеличин и Прошко от първия момент и до днес гласуват в Общинския съвет, подкрепяйки с две ръце предложенията на ГЕРБ, противно на позициите по ключови въпроси, заети от групата на избралата ги Синя коалиция.
  А останалия роден пейзаж – медиен, обществен и политически, съдебен и пр. все повече навява на определението “Северна Корея на Балканите”, /вместо да сме Швейцария на Балканите/, само една грандиозна статуя на “героя от учебниците по история” /подобно на главния герой от учебниците на “Просвета” и др. по руски – Путин/ Боко Тиквата ни липсва.

 6. Meglena Pramova e edin ot nai-otvratitelnite primeri za politicheska hameleonshtina, programirana da priema vsiakakvi cvetove i vliza vav vsiakakvi koalicii bez izkliuchenie.
  Za sajalenie bg narod e s mnogo niska politicheska kultura i otnovo shte dade shans na CHAXATA da razvalia vazduha v sledvashtia parlament.
  Moeto lichno pojelanie kam neia vse pak e politicheskiat i proekt, za koito obra utaikata ot ostanalite partii, da se provali oshte po-ubeditelno i ot gocevoto ‘neshto kato nishto’, narecheno ABV.
  A Borisov mi se struva veche izlishno da go komentirame – toi si izpia pesenta i veche se griji ne za politicheskoto, a za fizicheskoto si oceliavane vav vremeto sled detroniraneto si.

 7. Извинение, имах предвид младия Георги Деянов (от юни), разбирасе!

 8. Значи тия двама медийни титани и демократи финансирали гражданката Кунева? Или не? И гражданинът Боко ги погнал?
  Е, тогава днес Л.Павлов и О.Донев трябва да празнуват. Куневото движение беше движение докато натам пътуваха всякакви прелетни птици, но вече е съвсем редовна партия. Куневото гнездо е по-шарено и от панерче с великденски яйца. Честита съдебна регистрация и на тия граждани.

 9. Близки до Б.Б са. В момента той и Пеевски,Гергов контролират кажи речи всички медии. В момента се подготвят нови фалшификации за изборите и регистрация на ”мъртви души” и отказ от гласуване на нормално регистрирани по местоживеене.

  ”Когато не можеш да направиш от врага си приятел, по-добре не се занимавай повече с него. ”

  ”Ако седиш и съзерцаваш реката достатъчно дълго време , рано или късно ще видиш труповете на своите врагове да плуват в нея.”

  Лао Дзъ

 10. nastanete se udobno i se naslajdavaite na teatyra, i ne vdigaite mnogo shum za da ne iadosate artistite, che vij scenaria sa obyrkali, pu.. maskari s maskari

 11. Г-н Инджев, колкото сте по критичен към управлението, толкова страницата на блога ви се отваря по-трудно. Преди не беше така. Може би хората на Ц.Ц. работят денонощно.
  Поздравявам ви за вашата позиция, за вашата непримиримост. Повече хора като вас и трябва на България!!

 12. Драги г-н Инджев,

  Пише Ви Ваш дългогодишен почитател.
  Чета Ви всеки ден с удоволствие и възхищение, като единствен изразител на верния пулс за ставащото в България.

  Напоследък не мога да прочета текущо коментарите под Вашите статии.

  Когато чета нова статия и чукна на „Коментари” с бройката, излиза само празното блокче за писане на нов коментар. Не знам какво съм направила или какво стана, но „Коментарите” са ми достъпни за предходната само след появата на следващата Ви статия.
  Не зная дали това ограничение е направено по някаква причина във Вашия сайт, или причината е в моя компютър.

  Дали бихте ми помогнал?

  С уважение, Антоанета

 13. Ужасно е ако е истина! Но като че ли проблемите на Павлов и Донев започнаха точно след като закупиха вестниците си, та може и да се окаже вярно, че ще свършат с продажбата им…

 14. Когато не останат форуми, където хората да изпускат парата, и вестници и телевизии, които да им говорят с тона и по темите, които ги вълнуват, ще остане само една възможност – срещите на живо, на улицата, което е далеч по-опасно за властта.

  Не съм сигурен, че Бойко го съзнава.

 15. “Г-н Инджев, колкото сте по критичен към управлението, толкова страницата на блога ви се отваря по-трудно.”

  Г-н Атанасов, може би просто все повече хора искат да чуят един от малкото останали опозиционни гласове.

  Защото бройката им се топи – след продажбата на “Труд” и “24 часа” остават “Сега”, “Дневник”, “Канал 3” и Слави.

  “Сега” ще издържи колкото издържи монопола на Дончев върху продажбите на газ – т.е. не много дълго, предвид заявеното намерение на Газпром да продава директно у нас.

  “Дневник” е само в нета, и освен това срещу Прокопиев тече непрекъсната атака по линия на Каолин (по която линия беше натопен и Трайков за “конфликт на интереси” за някакви си 500 лева).

  Канал 3 не съм гледал, но чувам, че Диков е опозиционер. Ако това е така очаквам с лиценза или разпространението му да се случи “проблем” когато напролет потече цифровизацията.

  Колкото до Слави – той винаги държи опозиционен и критичен тон, но не по убеждения, а защото комично-сатирично шоу с хвалби в стил Бюреков не може да се прав.

 16. И при мен се получава същото като при Антоанета Андреева.А много държа да чета коментарите веднага след статията.Благодаря Ви г-н Инджев-за всичко,което имате смелостта да споделяте с нас! P.S. “смелостта”-звучи малко като преди 10-ти ноември…Господи,докъде се докарахме!!!А искахме да сме свободни…

 17. Az niamam nikakav problem s dostapa do tozi site (vkliuchvam se ot Germania).

 18. Смятам, че съдът няма да разреши тази сделка, зашото Пъпката и Донев не са пълноправни собственици на двата вестника.

 19. “Мутацията на демокрацията с помощта на мутризацията, разчитащата на медитацията и излагацията на медиите пред нацията, продължава.”
  Иво Инджев Октомври 2, 2011
  И просто продължава…
  Ние да тъгуваме ли?
  Когато човек избере салам пред свобода, трябва да е наясно, че саламът често не влиза откъм правилното отверстие.

 20. Имам абсолютно същия проблем като Антоанета включвайки се от Франция. Дори и да искам, не мога да публикувам мнение преди статията да е изместена от по-нова, което до голяма степен обезсмисля коментирането.

 21. Истината скоро ще се разбере, но ако ВГБ е продадена доброЗОРНО, то смяната на собственика ще си проличи по тона на изданията. Еврокомисар Н.Крус много закъсня с посещението си – до септември нещата ще се оплетат съвсем…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.