Софийският Пути(н) райът

Заради двусмислието с евентуално неприличен подтекст в превода от английски език, названието на руската тройка, взривила спокойствието на Кремъл, обикновено не се превежда от „Пуси райт” ( каквото и наистина да искат да кажат бунтарките, избрали английската думичка с двойно значение- няма да я превеждам и аз.). В българския език обаче, по едно любопитно съвпадение между фонетиката и етимологията, буквално се натрапва близък до ума логичен превод: ПУТИ(Н) РАЙЪТ.

Българският ПУТИ(Н) РАЙЪТ не състоя като проява на солидарност в професионалните среди, които би трябвало да изпитат ако не истинска съпричастност на подгонените по политически причини руски пънкарки, каквато прояви световно известни звезди на рок и попмузиката, то поне като възможност за заемане на позиция по аналогия със световните звезди. Когато обаче сам се държиш като малък и незначителен, не бива да се учудваш, че се оказваш такъв в очите и на останалите извън тесния ти семеен, селски или градски кръг в този голям, шарен и космополитен свят…

Срамът от тази пасивност в последния момент преди срамния процес срещу ПУТИ(Н) РАЙЪТ в Москва измиха неизвестни човеци, нахлупили маски на главите на същите персонажи от Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА) в София, чието цветно преобразяване на 17 юни миналата година обиколи като новина световните медии.

От ГЕРБ бяха толкова слисани, че търпяха цели пет дни тълпи от българи, някои специално пристигнали от далеч, за да се снимат за спомен с оцветената сивота на съветската окупация. Едва след това поклониците на Путин се окопитиха и изтриха посред нощ цвета от сивия монумент на съветската окупация на България. От тогава още много пъти паметникът осъмваше „поруган” с предимно българска символика – с нарисувани, залепени и разгърнати пред позорния надпис за благодарността към СССР български знамена. Но напатилите се от народния възторг власти не позволиха на българското знаме да остане там повече от няколко часа.

Миналия път културният ни министър Вежди Рашидов, прочул с ловкия възродителен процес по отношение на социализма с преименуването на музея, замислен и обещан като позорище на тоталитарното изкуство, но прекръстен от него в „Музей на социалистическото изкуство” като прослава на това минало, нарече акцията „вандализъм.” Този път той и неговите другари във властта мълчат. Да не би да са размислили и да са станали по-благосклонни към „поругаването” на най-важния символ на съветския колониализъм в България?

Нищо подобно не мога да заподозра.Езикът на мълчанието им е руски с кремълски акцент. Защото дори в Русия има милиони хора, които не са страната на репресията срещу една младежка акция срещу авторитарния режим, представяна като „богохулство” на „хулигани”. Сред тези милиони руснаци има гласовити говорители на несъгласието с Кремъл. У нас не се чу гласът на нито един такъв!

Междувременно призованият царствено към снизходителност от самодържеца Путин руски съд снизходи да осъди ПУТИ(Н) РАЙЪТ „само” на две години, вместо на цели 7, както би могъл според прокуратурата. Тази „либерална” стъпка предизвика буря от възмущение не другаде, а тъкмо в онази част от света, към която на хартия претендираме да принадлежим.

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Жан-Клод Миньон изрази изненада след осъдителната присъда за трите певици от руската група “Пуси Райът”.

В една демокрация упражняването на правото на свобода на словото може да бъде подчинено на условия, които целят запазването на морала и също правата на другите. Но санкциите трябва да бъдат пропорционални на тежестта на извършения акт, заяви Жан-Клод Миньон.

Марина Альохина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич бяха признати за виновни за хулиганство и получиха 2 години затвор за това, че на 21 февруари изпълниха в московска църква песен срещу Владимир Путин.

Германското правителство, върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън и международната правозащитна организация “Амнести интернешънъл” разкритикуваха остро решението на съда.

Говорителят на германското правителство за човешките права Маркус Льонинг определи присъдата като потресаваща. Според него тя е белязана от несправедливост, репресия и заплаха.

Катрин Аштън пък призова руските власти да отменят несъразмерната според нея присъда срещу трите пънкарки. Тя заяви, че процесът ще стои като петно върху репутацията на Русия.

“Амнести интернешънъл” също се включи в критиките като сравни присъдата като “горчив удар” за свободата на словото в Русия.

Това е абсурд! Не мога да повярвам, че през 21-и век съдия в светски съд говори за сатанински моменти. Не мога да повярвам, че представител на правителство цитира средновековни църковни напътствия, каза един от най-известните съвременни руски писатели Борис Акунин. (Кафене.нет)
Изразителката на външната политика на ЕС Катрин Аштън изтъкна , че става дума за “тенденция, която все повече безпокои ЕС” и “не отговаря на международните задължения на Русия във връзка със спазването на свободата на словото”. Спазването на човешките права и правовата държава са “неотменима част от отношенията ЕС-Русия” и заяви, че подобна присъда срещу две млади майки “за мирно, макар и противоречиво изразяване на възгледите им е крайно смущаваща”.

Част от какво е обаче официална София, която мълчи при управлението на ГЕРБ досущ, както мълча тройната коалиция при войната на Русия срещу Грузия през август 2008 г. Тогава поне управляващите другарки и другари изчакаха до декларацията на ЕС, осъждаща остро непропорционалния военен демарш на Москва срещу Тблиси, за да се присъединят тихомълком към него. Доколкото този път не става дума за война (на отсрещния бряг на общото за България и Грузия Черно море!), този път вероятно Брюксел няма да си направи труда да свика извънреден форум, на който да заклейми Путин. Което гарантира на София безнаказано мълчание- няма санкция от Брюксел, няма проблем да си мълчим.

Като стана дума за война е интересно, че по отношение на гореща, истинска и опасна с последиците си война, като тази в Сирия, София намери сили да стане сред най-речовитите в Европа противници на един потиснически режим. Но си наляга страхливо парцалите по отношение на казуса с ПУТИ(Н) РАЙЪТ. Каква друга може да бъде причината, освен пристрастието към руската поговорка, че в гората трябва да виеш заедно с вълците- т.е. да бъдеш с Путин по въпроса за ПУТИ(Н) РАЙЪТ.

14 мнения за “Софийският Пути(н) райът”

 1. От ГЕРБ си въобразяват, че като си траят, ще си пребивават безнаказано в на Путин “раят”, но не са познали – бунтът на пънкарките го разклати, а интернет е смъртта на всяко информационно затъмнение, така желано и удобно за София и Кремъл.
  А Вежди като си мери някои свои работи – малки пластики, с монумента-грозилище и изпада в депресия, която за прикритие трансформира в мнимо благоговение.

 2. Според мен нашите “управници” ги е страх от подобни случки в БГ и затова гледат много да не коментират. Я си представете разни пънкарски прояви във връзка с:
  – пътешествията на Авиоотряд 28
  – чалго-футболните занимания на висшите държавници
  – подлизурското поведение на някои медии
  и т.н.

 3. “ПУТИ(Н) РАЙЪТ” много ми хареса, като буквален превод.Световни поп звезди застанаха зад тези неизвестни изпълнителки, а Мадона ги защити на концерт в Москва. Нашите “поп звезди” мълчат. Очаквах поне Кирил Маричков и Васко Кръпката да застанат зад тази кауза, но не.
  Герберите са се снишили и очакват бурята да премине, както казваше техния “гуру” – Т.Живков., преди да го свалят от Москва.

 4. За хулиганство още от комунистическо време дават “15 суток”…

 5. Ето я отново разделителната линия – човечеството в лицето на три слаби /?/ момичета и мракобесите от Кремъл се раздели за кой ли път на два свята! Един нормален свят на свободата да мислиш, да говориш, да пееш, да твориш и един друг свят – уродлив, страховит и грозен, свят, в който за слово и дори за песен съдят, вкарват в затвора и нерядко убиват!
  А ние /народът български – каквото и да значи това/, в лицето на избраните от нас управници, отново сме със светът към който желаем да принадлежим! ВТОРИЯТ! Тихичко, “по терлици”, “снишено” по тодорживковски правим своя избор. А после светотатствено гръмогласничим, че “глас народен бил глас Божи” и нагло недоволничим от живота който живеем, в свят, който сами сме си избрали.
  “Кратуна проста недоумява”, че от нейният “божествен” избор зависи всичко – цената на труда и дори цената на тока, на олиото и киселото мляко!

 6. Очакваме следващи богоугодни постъпки на руското духовенство: канонизирането на Путин – свети Путин. Или да почакат още малко докато половината сирийци се избият. Да му е по-голям християнският подвиг.
  Чугунените момчета от МОЧА- армията на Чонкин, скоро трябва да бъдат с попски раса, руски бради и часовници.

 7. Много силен текст – и с играта на думи, и с човешкия си смисъл! Като е за игра на думи освен Путин Р а я т става и Путин Р а х а т ъ т. Това, конечно, е Болхарската Задунайка.За нея май вече в УикиПедията ще четем: Природно красива страна в центъра Балканите, която панически бяга от всеки опит да стане по-уредена и по-нормална,ако преодолее шизофреничното раздвоение в манталитета на политическите си елити между Запада на хартия и Русия като фактор за раболепен рефлекс.
  И пак-къде са българските поп- звезди, рокери, пънкари?

  Докато обаче пишех тези редове, излезе това. Все пак някой е протестирал,освен Човеците, които окачулиха гранитните човекоподобия.

  “Възмутени сме от абсолютно несправедливите присъди над момичетата от “Пуси райът” (Pussy Riot). Те са зле прикрита политическа репресия заради политическия им протест, пишат в писмо до президента Владимир Путин от ДСБ, изпратено до Руското посолство в София.
  Макар по необичаен начин и на смущаващо място те Ви показаха, впрочем както показват хиляди други руски граждани, че не желаят да ги управлявате. Това е свобода на изказа, която е изконно гражданско право, пишат от ДСБ до Путин.

  Мотивирането на присъдите им като почит към Православието, като “хулиганство и предизвикване на религиозна омраза” не може да скрие Вашето срамно и дребнаво лично отмъщение. Присъдите се мъчат да всяват страх чрез погазване на основни граждански права. Убедени сме, че това е обречено на провал, категорични са от партията на Иван Костов.

  Последната политическа репресия увеличава пропастта между демократичните стандарти на живот, на хуманно и толерантно управление, и руския феномен, все повече приличащ на “култа към личността на вожда” от времето на комунизма. Не случайно заслужихте общо порицание и негодувание. Като членове на българска демократична партия се отнасяме с уважение към християнските ценности и към гражданското право на свободно политическо действие на всички, заключават от ДСБ.”

 8. Да живееш в на пути райът … Боже колко съм горд със себе си. След татовия социализъм на нищетата имам щастието да опитам и на пути райът. Какво ли още ще видя … тръпки ме побиват и в мен проговаря авантюриста.

 9. Как да преведем RIOT като “бунт” или като “разврат”. Превода ще зависи от това как ще се преведе PUSSY – като котенце или като “нещо друго” вързано с разврат. Защото CATS RIOT е нещо достойно за уважение, а “другото” е унижение.
  Но факт е, че докато Русия си съди /неблагоразумно жестоко/ нейните PUSSY RIOT, в БГ мисирка/turkey/ си кълве по “главите” на Ботев и Левски. А аз си мислех че Лъвът е Котка. Но не и в БГ. Тук няма котки, останали са само pussy-та и превода просто няма значение.

 10. За света вече трябва да е ясно че новият райх на Европа е ПУТИН-РАЙХЪТ. След опожаряването на Чечения и окупацията на части от Грузия, подчинението на Украйна, смазването на руската демократична опозиция, неспазването на елементарни човешки права, разделянето на руснаците на олигарси и мужици,сега бутафорния процес срещу три свободомислещи млади момичета – не е ли всичко това белези на новия ПУТИН-РАЙХ?

 11. А нямахме ли и президент?

  Изглежда, че все още е зает с отрепетирането на офицерска стойка за приемане на това-онова и е пропуснал събитието.

  Уникални са ни управниците, колчем се наложи да се смръщят на Полковника, демонстрират умения на стар войник за скатавка. Че и отгоре.

 12. Ако наистина нямаме друга снимка на паметника на съветската армия със ски-маски, освен тази с шрифт на Амнести Интернешънъл, то може с увереност да кажем, че българска солидарност с момичетата от Пуси Райът отсъства. За пореден път, за добро или лошо, диалектиката по нещо, случващо се навън, ни се дава изцяло отвън. За да не сме “капо” поради нелюбопитство към случващото се извън битието ни. Ако наистина търсим причината за липсващи силни местни медии, това е тя. Бизнесмени-издатели е само симптом на българското скептично нелюбопитство.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.