Тропотът на цървулите

Mediapool:

Цървули и ботуши

| Мирчо Икономов

..Когато цървули дойдат на власт
те се превръщат в ботуши…
(Славомир Генчев. Антидот)
Преди 65 години комунистите извършват най-забележителното масово убийство в българската история. В една яма от бомба край софийските гробища са разстреляни  150 души – целия политически елит на Царство България. Убити са Принц Кирил Преславски, ген. Никола Михов, проф. Богдан Филов, всички царски съветници, министрите от правителствата през последните 3 години и народните представители от последните 2 парламента, командирите на всички родове войски и на основните “стратегически” подразделения. Световният учен – хирургът проф. Станишев – един от най-забележителните и високообразовани хора на България – е принуден да установява смъртта на всеки разстрелян. Последен в ямата с негасена вар пада самият той.
Има пряка връзка между това събитие и факта, че българите избраха Димитровград за строеж на века…
Унищожението на държавния политически елит не е само ужасно нехуманно масово убийство. То е преди всичко “програмна” проява, своего рода “манифест” на новата власт. Комунистите са наясно, че за да наложат властта си, трябва преди всичко да потъпчат елита на нацията – всички образовани, знаещи и можещи хора трябва да бъдат смазани, за да могат на тяхно място да виреят примитивните дейци на работническото движение и емигранти от СССР.
Тази политика, започнала зловещо и решително в нощта на 1-ви срещу 2-ри февруари 1945г. се провежда неотклонно в продължение на 45 години. Днес можем да кажем, че комунистите успяха в своята цел.
В продължение на 45 години (а по малко по-различен начин и през следващите 20) българското общество е подложено на обратна селекция. Колкото образованието, средата и произхода на един човек са по-ниски и примитивни, колкото родителите му са по-неграмотни и бедни, колкото по-ниско стои семейството му в социалната стълбица, толкова по-големи са шансовете му да се издигне в социалистическото общество.
От 1 февруари 1945  до 11 ноември 1989 г. биографиите (днешните CV- та) се пишат по един и същи начин:
“… произходжа от бедно работническо семейство…”
“…бедно и многолюдно селско семейство…”
“… родителите му били неграмотни, но природно интелигентни…”
“…били бедни и необразовани, но трудолюбиви хора, които с пот на челото… къшея хляб”
“… израснал в мизерия и немотия…”
В краен случай, ако съвсем нямаш откъде да изнамериш селски корен или пролетарска закалка и ако не се набиваш много на очи, можеш да минеш и с едно:
“… произхожда от малоимотно градско семейство на служещи с прогресивни разбирания…”
По времето на социализма биографията е всичко. От нея зависи дали ще имаш работа, дали ще имаш жилище, дали ще ти позволят да следваш… Биографията се пише от кварталната ОФ организация, която кара местните комунисти да ти напишат “характеристика” – дали семейството ти е враждебно към народната власт, дали ядете в порцеланови чинии, ходите на църква, къпете се и прочие дребнобуржоазни предразсъдъци. Същите тези квартални комунисти, които надничат дали не учиш френски с баба си и не се къпеш прекалено често, за да те изкарат Враг на народа, са онези “редови честни комунисти”, които днес се кълнат, че нямат нищо общо с “деформациите” на системата, те били били идеалисти…
Веднъж написана, характеристиката те следва по служебен ред през целия ти живот – в гимназията, университета (ако цървулите изобщо ти разрешат да следваш), в работата, независимо каква е тя, в паспортната служба – когато поискаш да излезеш в чужбина, в “Мототехника” – когато решиш да започнеш да чакаш 20 години, за да си купиш Москвич… и в гроба, ако близките ти искат разрешение да бъдеш опят като християнин.
Обратната селекция, налагана от режима, държавният култ към простотията и неграмотността ражда трагикомични ситуации. Защото когато простият се опитва да се изкара “vip” е комично, но когато грамотният се мъчи да се докара на прост е трагикомично.
Дядо ми – подполковник от царската армия, герой от войната, раняван при Драва, кавалер на ордена “За храброст” и двукратен кавалер на орден “За военна заслуга”, е изхвърлен от армията, изхвърлен от дома си и лишен от земята си. Не му позволяват никаква работа, защото може да направи “саботаж” на социализма. Остават му 1 декар (30 х 30 м.) лозе, от което той буквално изхранва семейството си.
Когато трябва да пише биография на синовете си, пише, че е земеделец – лозар…
Другият ми дядо е свещеник. (поп, както казват цървулите). Единственият начин леля ми да бъде допусната да следва е да бъде осиновена от вуйчо си, железничар. Така може да пише в биографията си заветното “работническо семейство” и да се моли номерът да мине…
Онези по-заможни люде, които няма как да се изкарат бедни, гладни и неграмотни, защото всички знаят голямата им къща на главната, започват трескаво да търсят някой далечен роднина, който през на следването си бил съквартирант с един ремсист, или по време на стачката на кибритените работници на гара “Костенец” случайно возил в автомобила си бременна родилка – работничка… Ако намерят въпросния епизод, пишат
“… произхожда от богато, НО прогресивно семейство, което подкрепя борбата на работническото движение…”
Обратната селекция е включително и естетическа.  Жените не смеят да носят “капели”, защото могат да ги обвинят в “битово разложение” или “буржоазен морал”. Вместо европейската капела, възпитаничките на колежи носят забрадка като селянки помакини. Прическата е немислима дързост. Мъжете заменят широкополите шапки с работнически каскет. Цилиндрите и фраковете стават реквизит на театрите.
Тези “бившите” хора, които са имали  неблагоразумието преди 9 септември да се къпят, да учат, да говорят френски или немски и да лъскат обувките си с вакса, редовно са “профилактирани” от работническо-селската власт.  По време на Берлинското въстание, Унгарските събития, Пражката пролет, Полските събития, или просто около посещение на другарите Хрушчов, Брежнев или Ким Ир Сен в България биват прибирани от милицията “за кратка справка”, която трае средно 3 години, а за някои е последна…
Когато през 1979 г. група ОФ – деятели с интерес към историята започват бегли опити за развитие на науката “генеалогия”, която е свързана с родословни дървета и родова памет, те биват жестоко порицани от ЦК, а в “Работническо дело” излиза статия от Владимир Топенчаров, който ги обвинява в буржоазен реакционизъм. Родословието е вредно за социалистическото общество, защото създава предпоставки за социално разслоение на трудещите се и е опит за преразглеждане на ролята работническо-селската класа….
Няколко поколения българи бяха възпитавани по този начин и в тази среда. Резултатите са налице:
– Днес в България милиони хора съжаляват за съборения мавзолей, защото бил част от историята. Макар и грозна и зловеща част, разположена на централния градски площад.
– Днес България е страна, в която споменатият централен градски площад – между Двореца, Театъра, Банката и Министерството на отбраната е заета от… паркинг.
– Днес в България милиони хора са против махането на паметника на Съветската армия, която окупира страната им, защото бил част от историята. Част от историята – най-страшната, най-високата и видима отвсякъде част, която напълно доминира целия градски пейзаж столицата и се вижда отвсякъде.
– Днес в България 90% от населението се забавлява чрез алкохолизъм под звуците на циганско-турско-индийски ритми със сръбски текст.
– Днес в България смятат, че Димитровград е най-забележителният градеж на миналия век.
– Днес в България няма нито едно културно събитие, където да е норма мъжете да носят смокинг, а жените – рокля с гол гръб. Дори и Виенската филхармония да дойде в София, 1/3 от публиката ще приличат на трактористи – по “официален” пуловер и черни маратонки. Днес в България, както и тогава, официалното облекло е само театрален реквизит. В нито една европейска държава няма такава андрешковщина.
– Днес в България огромното мнозинство от хората си мисли, че дрехите служат за да не ходиш гол. Никъде в Европа анцугът не служи за друго, освен за спорт. У нас се ползва като “smart casual”…
– Днешна България гледа на културата, образованието, възпитанието, естетиката, книгите, дрехите, семейната среда по същия начин, както преди 65 години гледаха неграмотните примитиви с шмайзерите – като на “дребнобуржоазни предразсъдъци” – с онова нахитрело презрение, с което влашките циганета в казармата гледат на “вишагите” – и намигат тарикатски с плувнал поглед на малките си очета.
Обратната селекция на победилата простотия продължава да насипва бомбената яма край гробищата.Ден след ден. Един голям Димитровград от 111 000 кв. км…

134 мнения за “Тропотът на цървулите”

 1. Добър ден г-н Инджев, всичко е вярно.
  Толкова е вярно, че звучи невъзможно на младите българи.
  Странно е мълчанието на българите, които получиха чрез реституцията част от имуществото на семейството си.
  Червените познават страхливата българска душица и спокойно изчакаха 10-на години за да започнат пропагандата си.

  Реститутите имаха достатъчно пари за да публикуват платени статии с разкази за гадостите и престъпленията на ония.
  Но мълчаха…
  Имат интернет, но мълчат…
  Кой е виновен, че левите ще вземат пак властта и пак ще започнат… ???
  Ние сме виновни !!!

  1 000 000 българи се спасиха в чужбина и въпреки кризата изхранват червените си бабички без да изискват от тях да не гласуват .

  Защо работещите българи не изискват от родителите си да не гласуват, ако не могат да гласуват срещу другарите си ???
  Страх .
  Извинете ме, моля, не са виновни червените . Те ползват страхът ни…
  Поздрави,

 2. Няма какво да коментирам. Безжалостно точно! И убийствено вярно! Само един въпрос – има ли изход все пак?!

 3. Уникална статия! За съжаление и много вярна.

 4. Osven 4e sam svarzan s edin ot ubitite v iamata, mi idva na akala edno srvnenie; Pol Pot vodeiki 4ervenite Hmeri ubivashe vseki koito nosi o4ila zastoto sas 75% sigurnost horata s o4ila mogat da 4etat, a gramotnite sa opasni za levi4arite. Da ne govorim 4e niamashe obiasnenie zasto izbi balerinite ot darjavnia balet na KLampu4ia!

 5. Говорим преди седмица за кой ли път.Вадя доводи, статистики, потвърждаващи истории вече какво ли не. Гледа, слуша…Защо се усмихваш питам го, а той вечно усмихващия се не може да отговори. Гледам хитрите му очички и се опитвам да разбера какво мисли. Добре де питам пак след няколко години не разбра ли най после че този човек е мутра! Какво очакваш от човек с криминално минало!? Сляп ли си? Той премига, мисли. Усмихва се още повече и ми отговаря важно: Аааа не, не ето видях новините и казват, че пак ги изловил. НЕ си прав. Ще видиш че ща ги излови всичките и даже имало вече присъди. Ще оправи България! Бат Бойко е голяма работа! За сетен път се опитвах, но… Моя човек се опитва да смени темата: Гледа ли шоуто на Слави? …Мисля си, ЕЕеех

 6. Силно, мого силно а и точно!
  Добрата новина е че какпка по капка, ден след ден мислещи, знаещи и можещи хора по един или друг начин осъзнават това за което господин Мирчо Икономов прекрасно е писал по-горе (а как ми се иска това осъзнаване да става по-бързо).
  Но за да вирее цървулизма и да надделее над хората е нужна абсолютната власт – такава каквато нашите поробители са им дали тук за 45+ години. Дали само на мен ми се привижда или днес отново си имаме един мераклия за “цар – Слънце”, абсолютен арбитър, който е над закона и над всичко друго и чийто желания на всяка цена се изпълняват. Идат обаче избори и не искам за пореден път да гласувам за “по-малкото зло”.

 7. Авторът е прав,но само в общи линии.Може би емоцията му е дошла в повече и за това критикарският тон се лее и надделява като ропот на опашка за нещо си, по време на соца.Такова елементаризиране на проблем, претендиращо за анализ,няма да доведе скоро до изкореняването му.Да,преимуществено кадрите на соца бяха такива и така се пишеше в биографиите.Но номенклатурата,може би инстинктивно,а не дълбоко убедено,търсеше и се стремеше към образовани кадри.Достатъчно е да спомена Сава Гановски или дори, стопанинът на блога.Мога доста дълго да изброявам.Мога и да заявя,че повечето от бившите царски офицери са били безславно изповербовани.Силно се съмнявам,че принц Кирил и особено Богдан Филов,чийто баща-отявлен русофил,е разстрелян по времето на Стамболов,са разстреляни.Още повече,че Филов е изпълнил разпореждането на Сталин-да се присъединим към пакта.С тях се е случило това,което се е случило с Никола Гешев или със Запрян Фазлов-Леваневски.Руснаците може да мачкат собствения си народ,но във външна политика и разузнаване са доста добри, а и у нас почвата е благоприятна за оперативните им игри и успехи.Жалбата за липса на интелигенция и особено на етикет,също е далеч от анализ.Та нали си имаме поне Иван Хаджийски,със съответните книги.Поне да беше прочел книгата на граф дьІо Бурболон…Проклятията на България са две-православна религия и морал и русофилство.Но,едно е да пишеш,друго е да четеш.

 8. Велико но страшно! Всичко е 1:1 и просто не смея и да предполагам докога ще продължи тази имитация на (не)нормален живот.

 9. Забравяте за РАБФАК. За 6 месеца полуграмотни селяни /не искам да обиждам честните отрудени хора/ ставаха инженери, архитекти.На мен не ми издадоха бележка от ДКМС за продължаване на образованието, защото баща ми е завършил образованието си във Франция.

 10. Страховито верна и актуална статия!

 11. този политически елит да се беше погрижил хората да не беднуват и да живеят добре. народа преди 1945 е бил много изтерзан, колкото и да не ви харесва това.

 12. Към Цветан:
  Е да, след десетилетия на власт няма как и най тъпите “цървули” разполагайки с неограничена власт и ресурси се поубучиха и поизучиха. Помним как Главния Цървул Т. Живков за 20…30 г. се понаучи да говори по-гладко. Естествено техните деца и внуци имаха възможността (за разлика от децата на огромното мнозинство от хората) да получат добро образование в чужбина и след това разбира се им се гарантираше бърза кариера и сладък живот.
  А след 1989 г. сме свидетели какво стана…и нямаше как да не стане!

 13. Полуистината за историческите събития винаги подготвя бъдещи потърпевши! Защото “няма последствие без причина”, “всяка крушка си има опашка!” и “който нож вади, от нож погива!”. В случая с автора на текста за сетен път се потвърждава приказката, че “където падне жаравата, там гори”. Наш непосредствен съсед, много близък роднина по бащина и дядова линия – бежанци от Одринска Тракия след 1879 г, чичо Иванчо, офицер-пиротехник, до 1948 г. беше в затвора по наклеветяване, но завърши земния си път като главен счетоводител на АПК. Той никога не се е занимавал с политика и “жаравата” го опари, но който се занимава с политика, от най-малък трябва да е наясно, че политиците ги погребват общинските “падари”, защото рано или късно идва време когато нещата се обръщат, и “жаравата”, която те са хвърляли върху противниците си и върху техните близки (,с което си е избрал да се занимава инджев), започва да се изсипва върху тях и близките им. Народната “любов” не е безгранична! Когато човек, независимо от поста си постъпва с разум и грижа, народът го защитава и спасява от смъртта. Такъв е случаят с Никола Гергов, бившият кмет на с. Пелишат Плевенско. В 1934 г., след 9-то юнския преврат (по силата на образоваността му) е назначен за кмет на селото, в което въвежда всеобшо одобрен ред и организира благоустрояването му. В последствие е издигнат от властите и назначен за полицейски пристав на Плевен, на която длъжност го заварва 9.ІХ.44. По искането на победилата коалиция, наред с много други, е предаден на народния съд. Всички пелишатчани – млади, стари, жени, мъже, от всички тогавашни партии без изключение, включая и комунистите, се вдигат в негова защита и искат да бъде освободен, доводите им са уважени от съда и този човек е спасен от разстрела и от затвора. За другите не е имало кой да се застъпи и “жаравата” ги изгаря. Бог да ги прости! Въпросът с “цървула” не е свързан с краката, а с това което е в главата на човека! Но то е по-рождение и като не се е появило там до седмата година, не идва и до седемдесет и седмата.

 14. @Цветан: Да твърдиш, че “номенклатурата,може би инстинктивно,а не дълбоко убедено,търсеше и се стремеше към образовани кадри.” издава доста заблудено мислене. Само помисли, ако това беше вярно, нима такива образовани кадри нямаше да бъдат намерени? Та номенклатурата държеше цялата власт, всичко от работно място като чистачка на кмета на най-малкото село, до върха. Ако бяха искали истински образовани кадри, да са ги произвели и намерили. И сега нашата администрация и държавна уредба нямаше да са хаотични и корумпирани изцяло. За да кажеш такова нещо: “Руснаците може да мачкат собствения си народ,но във външна политика и разузнаване са доста добри” значи удобно избягваш истината, че за руските управляващи външната политика и разузнаване се ползват изцялос цел изнудване и контрол над други държави. Та нали смисълът на властта в нормалните държави е населението им да живее добре? Ако целта е населението да се мачка и контролира изцяло, кой нормален човек би похвалил такава власт? Цветане, не си нормален. Може би емоциите са ти чужди.

 15. Съгласна съм с всичко това. Но си мисля, че не бива да оставяме страха да ни обезверява и съсипва. Нека бъдем себе си. Нека гласуваме по съвест. Нека вярваме, че не лепкавото зло, а свежото добро чака България. Нима не виждате, че на сегашните управляващи не им пречат, ама никак обезверени интелигенти? К`во като са интелигенти, щом ги е страх….от какво, питам обаче аз?
  Какво сме сграбчили и си го стискаме страхливо и силиците ни стигат само да пороптаем малко в нета!

 16. Г-н Инджев,а какво да правим ние,цървулите,родени от цървули – да се обесим?

 17. БРИЛЯНТНА СТАТИЯ!Не можах да се въздържа да не крещя,защото г-н Инджев е описал съвършено българските неволи.Днес този терор на мнозинството над малцинството продължава.Умните,образованите градски момчета не намират реализация.Спестяването на истината за близкото ни минало забави прехода,много комунистически престъпления бяха потулени,хората са объркани и нямат политическа култура.Тези “цървули”вече си купуват кучета с родословие,но собственото си родословие продължават да не знаят или да крият!Каква държава сме като още няма Институт по генеалогия,дори руснаците направиха генеалогията част от официалната историческа наука,само ние се разсейваме.Нямаме Златна книга за исторически български родове,в която да са описани родословията поне на 200 възрожденски рода.Кой има интерес да съществуваме като племе,а не като европейска нация?Защо не се поучим от Шотландския опит?Милиони са емигрантите по света от тази държава,всеки един от тях може срещу 70 паунда да поръча на Шотланския институт по генеалогия да му изготви родословно дърво.Милион българи напуснаха Родината,техните потомци са загубени за българската нация,как ще разберат те родословието си?

 18. Е, и. Вярно е, но какво от това. колко пъти се писа това вярно не знам. С това вярно писане цървулите няма да ги преобразиш…Ало, господа, нужно е поне зрънце рационалност. Това се отнася и до Инжев, който също е зает с вечен плач.

 19. Към Цървул:

  Господин Цървул, обесването си е ваша лична грижа, но не интерпретирайте собственото си неразбиране на един текст с обобщение по отношение на произхода на хората, за какъвто по никакъв начин не съм намеквал.

 20. О,нима!Разбира се,от един цървул не може да се очаква да разбира,но аз мисля ,че просто сменихме левите цървули с десни,а това е също както Карлсон си е сменял чорапите.Беше ми приятно да си поговорим…А,и освен тъй забравих да спомена ,че съм госпожа Цървул.

 21. Az sam optimist za demokratizaciata na Balgaria i dori na Rusia.
  “Pussy Riot” i “Grupa Choveci” me praviat takav, zashtoto pokazvat, che v nashite izstradali postkomunisticheski darjavi ima zachataci na grajdansko obshtestvo.
  Triabva samo da agitirame vse poveche balgari da stavat chast ot nego.

 22. Поздравявам г-н Инджев за тази съвсем истинска статия, не се учудвам никак, че той беше прокуден от една “национална” медия и избутан да пише най-вече в своя блог.
  Ще помоля тук да отразя един случай в моето семейство, който е поредно доказателство за описаните слабоумия в статията на г-н Инджев.
  Моята майка е от гр. Дупница. Баба ми беше завършила Френски колеж в Пловдив, а дядо ми е бил търговец.
  Имаха къща с магазин в самия център на града /бутнаха я през 1983 год. и построиха партиен дом на нейно място/. Благодарение на летните ми гостувания там, днес знам какво е да обитаваш помещения с високи тавани, да имаш широки веранди/а не тесни балкончета/, както и достатъчно сервизни и помощни помещения /огромна изба/.
  Дядо ми е платил със здравето и живота си след 1944 г., не е послушал свои съветници, да напусне града и да се засели някъде, където не го познават добре.
  Баба ми остава вдовица с три деца /майка ми и двамата и братя/ на 45 години.
  Спасението за моята майка /за да учи/ се оказва нейният брат музикант, който по стечение на обстоятелствата е свирил на комунистически сбирки и покрай заниманията си е контактувал с различни левичари.
  Така успява в последния момент да спаси майка ми от изключване през 1956 г.
  Интересното беше, че след години, когато ние живеехме в Пловдив, моята майка срещна своя съгражданка “от правата комунистическа закваска” и тя и съобщи странния за мен факт:
  “От вас тримата, само малкия брат беше наш…
  Ти носеше /има пред вид майка ми на 10 годинки/ едни хубави палтенца и шапки.”
  Разбира се това е бил един “огромен социален проблем”, за разлика от дребничкия факт, че бащата на съгражданката е пиел порядъчно.
  Исках само да дам един конкретен пример, който обобщава и г-н Инджев, наистина нещата са опирали дори и до шапки, обувки, палтенца…

 23. Аз задавам един въпрос на всички коментиращи: Ще се намери ли някой от вас да ми каже, че е неморално да си помечтая: ДА СЕ ВДИГНЕМ И ДА ИЗБИЕМ ЧЕРВЕНИТЕ ЦЪРВУЛИ СЪС СЕ (ИЗ)ЧАДИЯТА ИМ – ПСЕВДОБИЗНЕСМЕНИ, ЧЕНГЕТА, АПАРАТЧИЦИ, ПОЛИТИЦИ И МУТРИ? Както са правели в България през Средновековието – ако някой държавник се издъни – на дръвника с целия си род. Та-а, очаквам критичните ви забележки към моя пост: ЧЕ ЩЕ Е НЕХУМАННО, ЧЕ ЩЕ ЗАПРИЛИЧАМЕ НА ТЯХ И ОЩЕ КАКВО? Само да ви възразя предварително: единствената състоятелна аргументация срещу думите ми би била – алтернативно предложение (не, оу ужас, няма спасение, нищо не можем да направим и тям подобни), а, КАКВО ВСЕ ПАК ДА НАПРАВИМ, АКО НЕ ТОВА, КОЕТО АЗ ПРЕДЛАГАМ? И ако предложението ви е добро, тутакси се отказвам от моето и почвам да работя за вашето. Та-а, какво ще кажете?

 24. Не знам дали ми е заблудено мисленето,но твърдо съм убеден,че етикети,които просто и лесно делят хората в едно общество на черни и бели,издават най-меко наивитет.А очевидно повечето обичат да коментират,не и да четат,защото колко от вас знаят,че Сава Гановски е бил професор още преди 9.9.1944 г. и то в немски университет.Което не му пречи да е твърдолинеен комунист.Или кой ще ми възрази,че Левчев не е образован и талантлив,но ви е страх да споменете,че е леке и без достойнство.С такива пишман демократи промени не се правят.Така се отблъскават и тези,които са от другата страна,но са заблудени или неинформирани,или ги води семейната традиция,или инерцията.А защо инстинктивно номенклатурата са имали този стремеж?-то е поради две причини.Първо самият им инстинкт на затворена конспиративност ги кара да се доверяват повече на верни, а не просто на образовани,макар,че ако са от техните среди-то добре дошли.Пример-Иван Башев.И второ-ако им беше вътрешно убеждение,при цялата им власт и свободно време,те го оползотворяваха в лов или гуляи,но нямаха време да се образоват,пък макар и формално.Когато някой иска да пребори някакъв противник,то той първо търси съюзници-единомисленици в неговите среди и гледа да изгради максимално сплотен фронт на своя страна.С безадресни крясъци и полуистини,с разединяване на наши и ваши нищо не се постига.Това го е направил Сталин,като безпричинно е избил интелигенцията ни,да ни раздели на цървули и очилати.Да не ви цитирам лозунгите от онези времена.Че дори се стигало и до врага с партиен билет.Така и вие май ме обявявате за такъв.

 25. Не мога да повярвам, че са се намерили цели 10-20 души у нас които да споделят истините в този текст.
  Искрено възхищение към автора за трезвия поглед и смелостта да го публикува!

 26. В България “цървул” и “селянин” отдавна не са географски понятия, а вид манталитет;)))))))))))))))))))))))

 27. С две думи, когато цървули убиват ботуши(щото 1878 всички са били цървули, следователно през 1945 управляващите са били ботуши) е лошо, ама когато ботушите убиват цървулите с хиляди(1923-та), е ок или няма да го споменаваме изобщо. А цървулите са искали да станат гуменки, и вместо да се бъхтят по 16 часа на ден за да не умрат от глад и да може ботушите да ходят на театри в все по скъпи смокинги, да си купят и те костюми и да идат и те на театър, барем веднъж. Задайте си въпроса защо хората са взели пушките и са избили ботушите? За богатство или за лукс? Може би не, голяма част от тях по-скоро за достоен живот. Но от вашата логика излиза, че такъв заслужават само цървулите превърнали се в ботуши със знайни и не знайни методи или просто са се родили такива. Ако тия ботуши, бяха малко по-умни, предвидливи и социално отговорни, комунизма никога нямаше да се зароди в тая му форма: да дойде от масите и на сила. Защото колкото и да не ви се иска да си го признаете, точно избитите 45-та, са били тези които са могли да предотвратят това. Те са били лидерите, водачите, законотворците и т.н. Имали са всички възможности, това в което са виновни, е че не са осъзнавали, че силата вече не е била един от начините, а те са заложили точно на нея.
  Вярно е, че някои хора могат повече от други и заслужават повече, но по-малко можещите не заслужават мизерия. По-можещите са длъжни да намерят правилния баланс и когато се докопат до властта освен да плюскат и ходят по балове, да погледнат как се оправят другите хора, защото всички живеем на една планета и всяко наше действие или бездействие със сигурност влияе и на други хора. Очевидно хората от началото на 20-ти век и в частност интелигенцията, за която скърбите, не са били способни на това, или не са го разбирали или просто не са го искали. Затова и милионите жертви. Затова не всичко е черно и бяло и вместо да сипвате злоба по отдавна живели хора, помислете как може да сипете акъл в тиквите на ботушите дето ни управляват сега, за да намерят баланса и да не се налага никога повече хора да мизерстват, да се избиват с хиляди или в кратери от бомби.

 28. До Георги: Цитирате само половината от изречението ми, а другата половина ще Ви извади очите.Да,Русия ни е враг, а който подценява врага си,тъне в мизерия и влачи безкраен преход.Но май друго в първия ми пост Ви боде,съждението за главните ни проклятия.Нека някой ми даде пример за уредена и просперираща православна държава и пример за мизерстваща протестантска!

 29. Към Цървул:

  Госпожо Цървул, ако си нямате самоуважението, никой не може да Ви помогне. Думата “цървул” отдавна е придобила значение далеч от битовата етимология.
  Има още много такива думички, например “еснаф”…
  Но изборът да се разпознавате като цървул в обидния смисъл на думата си и Ваш.

 30. До Цървул , има хубава българска поговорка-“всяка жаба да си знае гьола и мястото в него”,просто не пиши в блога на г-н Инджев и си чеши езика в селската кръчма!

 31. До Киро,
  нещо сте загубили връзка с реалността.
  За хаоса от 1923г. е виновен преди всичко “оранжевия” терор на Стамболийски, предизвикал контратерор под формата на ВОЕНЕН преврат.
  А комунистическата “самоинициатива” през септември 1923г. е директно продължение на директивата на Кремъл за “световна революция” , ако вие и съпартийците ви си съчинявате вашата “история”, не чакайте другите да повярват в скалъпените факти около така нареченото септемврийско “възстание”.Помислете , къде са неговите подпалвачи, и чия воля изпълняват, на Кремъл или на “възстанниците”?

  И си го набийте в съзнанието , че без тоталната съветска ОКУПАЦИЯ след 1944г. , и при провеждане на СВОБОДНИ избори , вашата сган НИКОГА нямаше да получи властта, освен ,ако не вземеше участие в някакъв вид коалиция, но НИКОГА сами!
  А колкото до трудния живот преди 1944г., по-добре вижте демографските статистики на СССР и царство България от 1917г. до 1941г., а за България и до 1944г..
  И не претендирайте за чуждата ЕДНОСТРАНЧИВОСТ, когато за вас не съществуват други факти за периода преди 1944г., освен ПРОПАГАНДАТА спускана от Кремъл до “установяването” на “народната власт”, а след “установяването” й с “помощта” на червената армия, пропагандната машина на тази “народна власт” тълкуваше предходните исторически периоди през призмата на собственото си историческо “превъзходство” и “неповторимост”.
  Затова вие ,които се СГОМОЛЯСАХТЕ след 60-години на ТОТАЛитарна(АБСОЛЮТНА) власт , вие трябва да осмислите дали това не се дължи на вашата ТОТАЛНА едностранчивост и ОГРАНИЧЕНОСТ, а не да искате на потърпевшите от вашето ЕДНОСТРАНЧИВО 60-годишно “управление”, да проявяват разбиране , и да дават обяснение за вашите ОГРАНИЧЕНИ разбирания за обществените процеси през целия 20-ти век!
  Все пак не можеш да убедиш някого в нещо, ако някой му е платил , за да твърди обратното!!!

 32. Към Цървул(ана):

  Г-н Инджев,а какво да правим ние,цървулите,родени от цървули – да се обесим?

  Не се бесете, има изход.

  Да ви кажа една известна история с древногръцкия художник Апелес, приятел на Александър Македонски.

  Нарисувал Апелес нова картина и искал да чуе мнението на хората за нея. Изложил я в една стая и се скрил зад завесата. Минавали хората, коментирали я.
  Минал и обущарят. Погледнал картината и открил грешка в обувките. Чул това Апелес, видял грешката си и през ноща поправил картината.
  На другия ден обущарят пак минал, видял че обувките на картината са поправени и доволно започнал да коментира фона, цветовете, композицията… Чул това Апелес, не издържал и изскочил иззад завесата: “Обущарю, не по-високо от обущата!”

 33. До “либерален” комунист,

  А вие си набийте в главата, че не може да набивате каквото и да е в главите на другите хора. Набиването в главите свърши преди 20 години. Може да си кажете мнението, ако реши някой да го чуе. За съжаление вие май нямате такова. Имате си някакви наизустени рефрени и си ги мелите да дупка. Ако си мислите, че с набиване става, сте за някое друго време. Ние можем да си преценим, кое е добро и лошо и без да ни набиват нещо главите. С други думи действате с презрените комунистически методи.

  Без значение, кой и защо е иницирал “бунтовете от 23-та”, равносметката е хиляди убити и хвърлени по затворите без съд и присъда. Защо, нали на власт са били супер интелигентите, убийството на които е обрякло нацията ни на безкрайна простотия? Защо не са се застъпили за хората тогава? И именно защото не сам загубил връзка с действителността и не гледам едностранно на нещата се питам тия въпроси. Защо тая интелигенция не спаси Вапцаров?

  И да статията е едностранчива: показва само едната страна – не разглежда и двете гледни точки. И се съмнявам, че автора някога ще го направи. Това си е негово право, защото това е неговия си блог, а не някоя статия във вестник и аз се радвам, че го отстоява. Но не го подкрепям напълно. Аз само се опитвам да кажа, че човек може да се замисли и да погледне на нещата и от другата страна. Не че, я подкрепям другата страна, защото убийството винаги е грешно. Но гледането винаги от едната страна на нещата и отипита да се набие това виждане на всички, винаги води до проблеми.

  И вие се върнете към реалността: “комунизма” си отиде 89-та. Това, че за вас не е свършил си е ваш проблем. Най-вероятно и Господ да слезе да ви управлява, пак ще ви е крив. Дет се вика на кривата ракета и космоса и е крив. Но при каквато и власт да си живеете вие, аз нямам нищо общо с нея. И гледам така да си остане. Тъй хич и не ми набивайте някава принадлежност.

 34. Цветане,

  пиша ти само заради онези, заради които това все още има смисъл.

  Да направим (не подробен) анализ на написаното от теб. Взимам само “есенцията”, каквото и да означава това:

  Да,преимуществено кадрите на соца бяха такива и така се пишеше в биографиите.Но номенклатурата,може би инстинктивно(??),а не дълбоко убедено,търсеше и се стремеше към образовани кадри(!?).Достатъчно е да спомена Сава Гановски или дори, стопанинът на блога.(??)
  – Изглежда Цветане, през 1945г. инстинктите им са били притъпени, та са действали повече по убеждение. От зимата ще да е било. Нейсе… Все щяха да познаят Цветане, ако ме разбираш какво искам да ти кажа.

  Мога доста дълго да изброявам.
  – Знам, можеш ама не искаш.;)

  Мога и да заявя(нима!),че повечето от бившите царски офицери са били безславно изповербовани.(wow!)
  – Така е Цветане! Станали са всички ренегати и са отишли да се бият на фронта срещу Хитлер, та са освобождавали Югославия и Унгария.

  Силно се съмнявам,че принц Кирил и особено Богдан Филов,чийто баща-отявлен русофил,е разстрелян по времето на Стамболов,са разстреляни.
  – Ами съмнявай си се, Цветане! Ама оттогава не са се обадили. Бреей каква конспирация! 90 души разстреляни и ни един разкрит? Знам, това е защото съветската конспирация е най-добрата конспирация на света и… малко отвъд него!
  “Силното съмнение” Цветане, си е направо убеждение, а то понякога е фатално:
  “Бягали Чапай и Петка от немците плувайки през река. По едно време Петка казал: чакай, влезе ми риба в гащите!
  Чапай: не е риба. Плувай, плувай.”
  Не ти ли е идвало на ум Цветане, да подложиш на съмнение, “силните” си съмнения. Разстрелът на регентите

  Още повече,че Филов е изпълнил разпореждането на Сталин-да се присъединим към пакта.
  – И какво ти дава основание, че Сталин трябва да му е признателен, защото Филов е присъединил България към Съюниците?!

  С тях се е случило това,което се е случило с Никола Гешев или със Запрян Фазлов-Леваневски.(???)

  – Е това вече е безобразие! Знаел си през цялото време и си траеш!
  И, моля те да ми кажеш (на “уше”) за гроба на Левски. Знам че знаеш, недей да криеш!

  Руснаците може да мачкат собствения си народ(не само собствения си, иначе нямаше да си пишеме сега 😉 ),но във външна политика и разузнаване са доста добри(нима?), а и у нас почвата е благоприятна за оперативните им игри и успехи.
  – “Благоприятната почва” Цветане, иска грижи, иначе се изхабява. Тя се “облагородява”. Тори се с подходящи “торове”, препарати, та посаденото да цъфне, върже и даде “плод”. Сетне трябват и “грижи” за “фиданките”, “плевелите” трябва из корен да се изкореняват, та да не пречат на
  “фиданките” да растат и раждат “благодат”.

  Жалбата(??) за липса на интелигенция и особено на етикет(!?),също е далеч от анализ(wow!).Та нали си имаме поне(?!) Иван Хаджийски,със съответните книги.Поне да беше прочел книгата на граф дьІо Бурболон…
  – Да ти призная Цветане, голям нагнец съм! Защото, за Иво не знам, но и аз не съм прочел книгата на граф Робер Дьо БурбУлон. И имам наглостта да ти пиша!
  Колкото до Иван Хаджийски смятам, че е много удобен. Човекът умрял през 1944г. Та затова не му се наложи да пише “Бит и душевност на нашия народ” т.IV, а в биографията му БАН да пишат “Някои деформации в фворчеството му”. 😉

  Цветане, положих голямо усилие, без да се надявам на резултат. Опитах се да направя кратък анализ на коментара ти с едно признание от моя страна – трудно ми беше да те следвам. Понякога имах чувството, че пропадам в дълбочината на мисълта ти, а често и че сте повече Цветановци.
  Но тогава пък трябва да говорим за друг вид анализ, в който аз си признавам съм несведущ. Д-р Николай Михайлов би бил на място.

 35. Терзииски, развесели ме с историята .Не бях я чувал. Но помня навремето, когато дъщеря ми беше на 5-6 г. една наша приятелка художничка поиска да я рисува. След като завърши картината майка ми много държеше да я види. Нямаше как да не и я покажа. Така се случи, че и художничката беше там. Майка ми гледа, картината, гледа художничката и заключи: Сандалките са същите, едно към едно. Сега ми дават 50 000 евро за тази картина. Майтап бе, иска ми се. Сложил съм я на тавана.
  Както и да е. На майка ми баща й, помня, съм го виждал с цървули. И на баща ми баща му, също съм го виждал с цървули. Не знам дали човек се ражда с комплексите си или ги придобива по късно.
  Госпожо “Цървул”, искам да ви кажа, че този материал на Мирчо Икономов /никога не бях му чувал името/, ми връща вярата, че в БГ има истински публицисти.Сигурен съм, че има и други. За съжаление хората няма къде да ги четат.
  Иво, благодаря ти, за препечатването на материала, не го бях чел в Медиапул.
  Иво, благодаря ти и затова, че не се предаваш в битката срещу тоталната простотия и безпросветност. Тази битка е с непредвестен край, поне в обозримо бъдеще, в което бъдеще може и да си отидем. Почти сме набори. Благодаря ти, че има хора като теб, защото има и други показателни примери. Явор Дачков например. Или Люба Кулезич. Преди месец четох в жълт вестник ,че госпожицата си купува нов джип и коментира нюансите на цвета му. Знам, че не можеш да си позволиш същото, дано жена ти, и децата ти, ти простят, че си избрал да си запазиш достойнството.Знам, че ако искаше можеше да бъдеш много по-напред от тях и от нея, в частност. Но така запазваш и достойнство на децата си. Повярвай ми, когато пораснат, никое от тях, никога няма да каже- А какво да правим ние,
  цървулите!

 36. @ Госпожа ЦЪРВУЛ:
  Приемам предизвикателството на въпроса Ви, при едно условие – че наистина сте се почувствала лично засегната, а не сте комуноид-провокатор, целящ замърсяване на блога. И така:
  Когато дадена личност бъде определяна като “цървулан/ка/”, имат се предвид произход, бит, манталитет, светоусещане дори, както и някои неизбежно произтичащи ограничения в социалния статус. Съвсем иначе стоят нещата, когато една личност бъде заклеймена като “цървул”. Нещата тук вече опират до менталното, до духовното качество на индивида.”Цървулът” може да се окаже парижанин,пожарникар, генерал, държавен глава и даже висш духовен сановник.
  Мисля никой няма нищо против цървулите и ползващите ги, стига само да са на подходящото място и да се ползват по предназначение.
  Съгласете се, еднакво неудобно, неприсъщо и противоестествено е както да се гази с лачени чепици в обора, така и да се влезе с цървули в Ла Скала.
  Тук обикновено защитниците-лицемери на цървула/ните/ ревват кански: “Това е дискриминация! Къде е тук социалната справедливост?!”
  Прозрачна демагогия! Питам Ви, госпожо ЦЪРВУЛ/АНА/, съгласна ли сте инженер /художник, журналист, астроном…/ или ПОЖАРНИКАР да Ви оперира панкреаса ако /не дай Бог/ се наложи? Не сте? Твърдите, че е убийствено опасно,че е недопустимо, че е дори незаконно, сиреч престъпно?! Не е ли и това дискриминация? А защо смятате, че цървул/ан/ може да управлява държавата ни и това е по-малко обществено опасно, и по-малко престъпно?
  И накрая искам да Ви обърна внимание на нещо особено съществено и важно! Левите идеолози – защитници на ЦЪРВУЛА/НИТЕ/ до един не произхождат от “цървуланските” среди. Не са били “пролетарии” нито Маркс, нито Енгелс, нито Люксембург, нито … Не са имали нищо общо с мужиците нито декабристите, нито Плеханов, нито Троцки, нито Ленин. Последният дори ненавиждал плебса /както и интелигенцията/. Него особенно находчиво, с присъщата си убийствена ирония, коментира Виктор Суворов /Рязун/:
  “Владимир Илич е знаел къде да живее. Знаел е в кои паркове да се разхожда. Обичал работниците и мразел буржоазията. Затова не живеел в работническите квартали на Манчестър или Ливерпул. Живял е в лагера на врага, в буржоазните квартали на Женева. Сигурно е искал по-дълбоко да вникне в психологията и нрава на буржоазията, за да я удари точно, за да направи всички свободни и щастливи.”
  Така че, уважаема госпожо, не се бесете. Всеки от нас има своето, полагащо му се място в мрежата на социума. Важното е: хирургът да оперира, композиторът да твори музика, земеделецът да обработва земята, държавникът да управлява държавата. И в това няма предопределеност – всичко, във всеки конкретен случай, зависи от личните качества и усилия на индивида.
  Страшното настъпва когато: хирургът бъде принуден да обработва земята, композиторът се застави да пише фалшиво, земеделецът се нагърби да управлява държавата, а истинският държавник /за да не пречи/се натика в концлагера или в ямата!
  И не вярвайте на левите защитници на ЦЪРВУЛА/НА/, мужиците, пролетариата и всички страдащи. За тях онеправданите са само средство за домогване до властта и парите.

 37. Наистина,каква ужасяваща липса на поне елементарнно чувство за хумор.Напомням,г-н Инджев,че „цървул“ ме нарекохте вие,аз лично много си се уважавам даже и освен това уважавам и вас.Но ако всички тези тука са ви адмираторите,не ви ли се иска понякога и някой да ви каже нещо наопаки,при това без никакви обущарски определения.
  Г-н Терзийски,не се каня да се беся,успокойте се,а пък що се отнася до прекрасната ви общоизвестна притча,тъй като не се познаваме,не е известно кой от двама ни е обущар,нали?

 38. Ако тази великолепна статия беше публикувана и повтаряна всеки ден от 1980 г. когато се отвори малък отвор за нея, огромната грамада от лъжи и измами фабрикувани ежедневни в непонятни тиражи и разпространявани не само в България но и в чужбина щеше да разтърси грамадата. Сега когато много от свидетелите ги няма, документите умишлено скрити или унищожени, умело изграденият елит на цървуланковците надали ще се трогне. А колкото до робската маса тя марширува с капаци на очите накъдето й кажат без да мисли и сама си слага въжето на врата. Въпреки много късно браво за смелостта на Икономов и Инджев да кажат истината, защото всичко беше както го описват.

 39. Комунистите сами казваха, способният човек е пясък в нашата система. Той знае, той може и не слуша. Прави това, което смята за правилно. Ние не може да го командваме. Некадърника знае, че зависи от нас напълно и е готов да прави всичко, колкото и да е мръсно, долно и отвратително. А ние може да управляваме само с терор и убийства. Един от най-големите касапи на това време генерал Мирчо Спасов, изключи 95% от студентите в Юридическият факултет, и ги прати в незабвението да не могат никога да учат. Прати професорите с международно име да хранят свине в Белене или да останат под земята. Прие само 60 души нови студенти стриктно избрани от семействата на “съдийте от Народния съд” и други като тях. След това делата се решаваха от партийните комитети. Съдийте пишеха и измисляха само “мотивите” за решенията. И след 60 години все още не може да се намерят способни хора и съдебната ни система и тя не може да се оправи.

 40. Към DIMITROV D.:

  Оценката Ви за оценката на децата ми е в десетката! Пазя си в рамка едно малко листче ( показвал съм го в телевизионно предаване и затова си позволявам интимността да го споделя и тук), на което малката ми дъщеря беше написала с криви печатни буквички: “Моят татко е най-добрият журналист”( децата вярват, че татковците им са най-силните)…Това е грамота, която не разменям за никакви джипове.

 41. Към Цървул:

  Нищо подобно, Ви сама се “разпознахте” като “цървул”, избрахте да се обидите по този повод и дори си избрахте да се подписвате по този начин- нещо като Жорж Ганчев в студиото на БНТ преди доста години, когато се разпозна в една кукла Пинокио, разнасяно от студенти на демонстрация…

 42. Като автор на коментирания текст, преди всичко искам да благодаря на Иво Инджев, че го върна към живот три години след написването му, като го препечата в най-четения български блог.

  Въпреки това, като автор на далеч по-малко на брой текстове от г-н Инджев, бих се радвал, ако в статията има активен линк към източника http://templar.blog.bg/politika/2010/02/01/cyrvuli-i-botushi.484255

  Такъв линк поставиха и от Медиапул, когато препечатаха материала.
  http://www.mediapool.bg/%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%B2%D1%83%D0%BB%D0%B8-%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D1%82%D1%83%D1%88%D0%B8-news161413.html

  Поздрави!
  templar

 43. Ама нищо подобно,не съм се обидила ни най-малко и за мен нито цървул звучи обидно,нито ботуш звучи гордо.Или там,с каквото всъщност сте обут.Да се заяждам не е в мой стил и дори се учудвам,но не мислех,че коментариите ще са на ниво …е,както и да е.Желая ви да сте здрав.

 44. Към Цървул:

  В момента съм си направо бос, но за да приключим с тази символика искам да поясня, че никога не съм влагал елемент на презрение към хората заради произхода или статуса им. Всеки клошар в квартала ми може да потвърди, че му говоря на Ви до момента, когато и той се обръща така към мен.
  Фактът, че в рода ми не се помнят хора от селски произход поне 4-5 поколения назад ( едната линия се губи в центъра на Европа, а другата в нейната периферия- в близкия до Европа чрез Дунав град Свищов, където руските освободители били страшно изненадани да видят европейски обзаведени големи къщи, в почти половината от които имало пиана), не ме прави повече гражданин от който и да е днешен селянин с истинско гражданско поведение.

 45. Виждам,че още малко и ще станем приятели.Много ми се иска да ви представя и моя род.Снимката не ви пращам,но ето ви историята.Ще се радвам да я прочетете:
  09.02.1904 г. Езерче.
  Част от децата и внуците на хаджи Иван Димитров, събрани за погребението на дъщеря му Съба Иванова Станева. Тя е първата грамотна жена, живяла в Езерче, записана в училището на селото при самото му основаване през 1863 г. Няма да е учудващо, ако е изобщо първата образована жена със садински произход.
  Дядо й Димитър Васильоулу е от Садина. Замесен е в броженията от началото на 19-ти век. Заедно с братята си убива османски големец и е принуден да бяга от селото. В Разград се заселват братята Васил и Димитър – още юноша. Понеже били оправни и работни, се залавят със занаятчийство и търговия и преуспяват. Васил остава в Разград и е основоположник на търговски род, разклоненията на който след 1828 г. достигат Бесарабия. Димитър около 1815 г. се жени в Езерец /Езерче/, чието население било в голямата си част избягало или измряло от разразила се чумна епидемия. Властите, незнаейки за предишния живот на садинския преселник, му предлагат, като първенец на българите да стане мухтар /кмет/ на селото от българска страна, но той им заявява, че на турци няма да слугува, те се възмущават, че всички се натискат за важната служба, а той е голям „аамак” да я отказва. Така се сдобива с прякора „Аамака” и той остава фамилен за най-големия род в Езерче.
  Синовете му Тодор и хаджи Иван участват в „Капанското Оборище” при Дживдаров геран /Юмер еме/ през 1875 г. – свиканото от Бачо Киро Петров тайно революционно събрание на представители от шест капански села: Осенец, Езерче, Дряновец, Сеново, Цар Калоян и Садина. Хаджи Иван е задържан, пребит до смърт, за да издаде кои са комитите и захвърлен в безсъзнание, но устоява на мъченията и не става предател.
  Зет му Стефан Коцев Бербатов /съпруг на дъщеря му Неделя/ е първият учител в Езерче – основател на училището, а след това възрожденски свещеник в Езерче, Торлак и Осенец. Участник в национално-освободителните и църковни борби, водач на осенчани при бягството им в Садина, а оттам към Янтра, през Освободетелната война. Тогава в Борово умира синът му Иван Попстефанов, а самият свещеник – месец по-късно.
  Родът жертва още няколко свои синове за българската свобода.
  На фотографията са достойни българи, с които всеки потомък би се гордял.
  Между тях е синът на хаджи Иван – Иван Хаджииванов, кмет на селото през 1893 г., бламиран от управляващите Стамболовисти, построил общинската сграда и русенски народен представител от БЗНС в началото на 20-ти век – в 16-то народно събрание от 1913 до 1919 г. Основател на читалището през 1894 г., негов председател, училищен настоятел, основател на кредитната кооперация. Народен трибун, пословично честен и почтен. Известен е като „Депутатът от нивата”. Би трябвало изучаването на биографията му да бъде задължително за всеки днешен народен избраник при влизане в Парламента.
  Сред присъстващите е синът му – бъдещият краевед, художник, народен учител, общественик, писател, кмет на Езерче Иван Хаджииванов.
  Тук са дъщерите и синовете на починалата Съба Иванова.
  Най-големият й син свещеник Никола Станев Колев е първият местен учител, а по-късно и първият свещеник, роден в селото. Обслужва Езерче и Кривня. Стоян Станев Колев е финансист, а Станчо Станев Колев, завършил образованието си в Цариград, е основател и първи директор на прогимназията, офицер – герой от войните за Обединение.

 46. Аз съм внучка на този,за когото пишат „краевед, художник, народен учител, общественик, писател, кмет на Езерче Иван Хаджииванов.“

 47. Ето това е мисленето и новата идеология на внуците на “цървулите” за които става дума в текста (визирам част от коментарите). Всеки път, всеки ден – все едно и също. Ама не било баш така, трябвало прагматизъм, не трябвало да се забравя “хубавото”. Под “хубавото” вероятно се разбира точка “Ж” по която са влизали в СУ, понеже баща им дал една глава лук на партизаните, когато е бил на 10 години. Една глава лук – и после цял живот АБПФК. Или безумните заводи унищожили природата и живота на хората по цяла България, където същия тоя баща или дядо е бил някакъв директор или партиен секретар. Също така и лошото – много лошото от “преди девети”. Например факта, че само България успява да се спаси от двете крайности – война срещу Германия или война на страната на Германия на Източния фронт. Справка – съседите ни без Турция. Не може да се мине и без метежа организиран от съветския гражданин Димитров – Тарабата (леле представете си какъв огън и жупел ще се излее над някой американски гражданин решил да влиза в нашата политика в момента). Стрелбата по и елиминирането на въоръжени хора безчинстващи на големи групи се приравнява с избиването без съд и присада на хиляди хора само заради убежденията им. И след това ни убеждават, че “комунизмът свърши (!) и не може нищо да ни набивате в главите”. Ама никой нищо не иска да ви набива в главите, уважаеми цървули – просто искаме да ви кажем да си извадите главите от благородното продължение на гърба в посока “долу” и да разберете, че светът отдавна е поставил оценка на всички тези събития и можете да я прочетете навсякъде (не в книгите на дьо Бурбулон обаче), така че вашето мнение слабо ни вълнува. Хеле пък за Русия, СССР и САЩ – тема, която няма да подхващам, че там от смешни ставате жалки и ме хваща срам, че имаме едни и същи паспорти (освен ако вие не сте още със съветските).

 48. До Киро:
  “Уважаеми” “другарю” , сигурно отричате ,че след 5 септември 1944 царство България е ОКУПИРАНО от РККА, ако го ОТРИЧАТЕ , тогава ЗАЩО стърчи “паметника” на тази армия пред Софийския университет,ако КУПАЦИЯТА е ЛЪЖА, нека ДЕМОНТИРАМЕ тази ПРОПАГАНДА и да я преместим на някое по-невзрачно място,ЕТО ТОВА ТРЯБВА ДА СИ ГО НАБИЕТЕ В ГЛАВАТА , че това е факт, а когато ФАКТИТЕ говорят и боговете МЪЛЧАТ!
  Е , съвсем забравих , че КОМУНИСТИТЕ са АТЕИСТИ, те се “кланят” ,само на вождове СИ, ДОРИ когато представят ЛЪЖАТА за истина!

  И да прав сте , никоя СТАТИЯ не може да обхване ВСИЧКИ гледни точки.
  НО ПЪК ВИЕ НАЛГАХТЕ ТОТАЛитарно САМО ВАШАТА ГЛЕДНА ТОЧКА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 45+25 години, КАТО ЕДИНСТВЕНО МЕРОДАВНА, БЕЗ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАТЕ ОТ НИЧИЯ ДРУГА!!!!
  Затова вие, КОМУНИСТИТЕ сте НАЙ-еднностранчиви и НАЙ-ограничени от ВСИЧКИ други!!!
  И това е БЕЗСПОРЕН факт пред ,който и вашите “вождове” ТРЯБВА да ЗАМЪЛЧАТ!!!

 49. Поздравления,г-н Инджев,за статията!
  Но има и промени в тропащите цървули – вижте законопроектите.Този за дете-
  то,например.

 50. Промените са към колективизация на съзнанието в точно определена по- сока.
  И пак там може да се припомни “спора” за Ботев,Левски и Вазов. Кой е поръчал “изследването”. Кои индивиди /имена!/ са получили пари за него?
  Не е ли крайно време да надникнем най-подробно в издателствата и да изчетем “учебниците”?Защото и за това,което все още минава за об- разование,има концепция!И за пра- вописа – също!
  За да не продължава жалкото битие да определя дали и какво съзнание да имат тези след и покрай нас!

 51. Иво, публикувайте линка към статията на автора, както е пожелал, че ще ви обвинят в плагиатство.

 52. Определено фактите споменати в статията с близки до истината и ще петнят още дълги години новата история на нашата държава. Определено идването на власт на комунистическата партия е сапътствано от редица кървави и нехумалитарни прояви, които обаче не се типични само за Република България, а и за повечето световни политически преврати случили се до края на 20 век. Уви подобни кървави политически смени се случват и днес, да вземем например  “Арабската пролет”, нима там нещата протичат по мирен начин и без пролята кръв, за наше най-голямо съжаление не. По никакъв начин не искам да релативирам вината на БКП, просто мисля, че статията не е достатъчно обективна на места. Затъпяването на един народ с цел да бъде по-лесно управляван е позната стратегия, но на комунистите сигурно не им се налагало да го правят. Едвали през 1945 година умствения потенциал на бълкарската нация е бил толокова голям (процентуално), уви те са заварили един измъчен изтощен народ, който в рамките на 70 години има 5 войни зад гърба си. Един народ без план свикнал винаги да го управляват и да търпи, което до голяма степен предрича и неговото развитие през следващите 45 години. Аз се питам дали ако през 1945 година в България беше настъпила демокрация, сега щяхме да сме по-добре? Едно от най-важните условия за да може демокрацията да функционира е наличието на пост-модерно, рефлектирано гражданско общество. Мислите ли че българското общество тогава е било такова? Представете ако Китай стане демократична република, какви ще са последиците, всеки един китаец почне да си интерпретира демокрацият по свой начин и да си прави, каквото си иска. Демокрацията не е за прости народи! Авторът говори за свои роднини герои от войната! Как може един човек участвал във война да бъде герой? Войната едно от най-нехуманитарните действия, които човечеството може да извърши. Нима хората нямат еднаква стойност за майката природа и не допринасят по един и същ за вариацията на гените? Как може един човек, който е отишъл да убива себеподобни и то не от собствени убеждения, да се нарече герой? Герой е човек, който влиза в горяща къща за да спаси хора, човек показващ безграничен алтруизъм!

 53. До Мирчо Икономов:

  Поздравления за статията г-н Икономов!
  Посещавал съм Вашия блог, но не знаех, че под templar се подписва Мирчо Икономов.

 54. Към Deeppack
  Ужасяваща е липсата на логика в писанието Ви. Кого са избивали комунистите през 45-та? Изтощения български народ, селяните, работниците? Не – избивали са интелигенцията, знаещите, можещите, за да тъпчат останалите. Според Вас избиването на тези хора ни е спасило от демокрацията, за която не сме дорасли – не сме “пост-модерно рефлектирано?” общество. А преди 23 години бяхме ли? Едва ли! Трябваше ли да избием същото “процентуално” количество комунисти и да въдворим нов модел диктатура? Българска пролет. Чия вина щеше да се “релативира” след 20 години?
  Жалко е, че се съмнявате в умствения потенциал на България по това време. Не търсете “процентуални” стойности – прочетете списъка на избитите и прочетете биографиите им. Има ги в Google.
  А това за генералите убийци е върха на безумието. Ако чужда армия нападне страната ви и започне да убива децата ви, вие от хуманни съображения ще го гледате със скръстени ръце и няма да защитите дома си? Моят баща е бил офицер от противовъздушната отбрана. Бранил е София по време на бомбардировките /за което си плати по-късно, плащахме и ние, децата му/ Сваляли са английски самолети, в които е имало пилоти. Пилотите са имали семейства. Какво е трябвало да стори той? Да каже – аз съм хуманист, не мога да отнемам човешки живот, ще си стоя вкъщи и ще се моля да не падне бомба над дома ми, защото детето ми е само на 10 дена?
  А написаното от г-н Икономов е до болка истинско. Невъзможно е да е изчерпателно.Секретарят на ДСНМ в Свищов ме питаше през ден защо са ме кръстили Виктория…
  Минала съм по този път. Помня всичко. Не мразя никого, но помня и разказвам на младите около мене.Нека знаят. Иначе ще вярват, че България не е имала умствен потенциал.

 55. Една идея за последващото преобразяване на паметника: 150 статива със снимки на погубения български елит, наредени около монумента.

 56. НАВРЕМЕТО КОМУНИСТИТЕ СА РАЗСТРЕЛВАЛИ НАРЕД, НЕ САМО В СОФИЯ! НАПРИМЕР КРАЙ ВАРНА,ДЯДОТО НА СЕГАШНИЯ ВИДЕН КОМУНИСТ БОРИСЛАВ ГУЦАНОВ, ГУЦАН ЗАЕДНО СЪС ШАЙКА ПРЕСТЪПНИЦИ РАЗСТРЕЛВАТ В МЕСТНОСТ КРАЙ ВАРНА ВСИЧКИ ПО-ОБРАЗОВАНИ И БОГАТИ ХОРА, ХВЪРЛЯТ ГИ В МАСОВ ГРОБ И СИ РАЗПРЕДЕЛЯТ ИМУЩЕСТВОТО ИМ!

 57. До DEEPPACK,
  може би, бихте посочили някой по-демократичен народ , може би съветският ,от който бихме могли да се “ДОдемократизираме” след 1944г.?
  ДОдемократизиране не се прави , след като основният ти “партиен” лозунг е:
  -“ДИКТАТУРА на пролетариата”!
  Да ви ПРИПОМНЯ също,че в България е имало повече училища ,отколкото в ОГРОМНАТА Руска империя(и не само) през 1878г., обяснете си сам ,къде грамотността е била по-голяма.
  И не сравнявайте Арабската пролет с преврат, може би търсите аналогия с действителия комунистически преврат на 9.9.1944г. , но такава НЯМА!
  Арабските народи свалят от тоталитарна власт своите тоталитарни диктатори , имащи братски отношения с нашите комунистически диктатори.
  И тези диктатори не са достигнали до властта ,чрез избори , а след като самите те са извършили ПРЕВРАТИ!

  И предайте на “другаря” кагебист Путин ,и на неговите пропагандатори да престанат да определят кой народ не е дорасъл за демокрация, а да вземат да ДЕМОКРАТИЗИРАТ всички тоталитарни остатъци в подвластната им “държавна” бюрократична машина , точно НЕДОРАСТВАНЕТО и РАЗПЛУВАНЕТО на тази издържана с “народните” ДАНЪЦИ “държавна” номенклатура, СПЪВА демокрацията, ТЯ е НЕДОРАСЛА!
  Хвърлянето на огромни ресурси ,за да се гони опозицията в Кагебистко-Путинския Съветски Съюз(КПСС) показва ,че кагебиста НЯМА друг начин да принуди номенклатурата да го слуша, освен да търси някой безобидна “жертва” ,която да принесе на олтара на всеобхватната НЕДОРАСЛА(за демокрацията) бюрокрация, и жертвоприношението хем да буди респект ,че кагебиста е “всесилен” и трябва да го подкрепят, хем и да накаже ИСТИНСКИТЕ опоненти на тази НЕДОРАСЛА(за демокрацията) номенклатура, изградена на криминално-паразитиращ и кланово-клиентелистки принцип.
  Ако кагебиста иска наистина да помогне за демократизирането на Русия, трябва да погне първо НЕДОРАСЛАТА(за демокрацията) бюрокрация, която СЪЗДАДЕ олигарсите, след това самите олигарси(всички, а не само опонентите) и т.н..
  И демокрацията НЕ трябва всеки да я тълкува ,както му изнася , защото това не е “демокрация” , това се нарича ПРОИЗВОЛ , и двете неща са крайни ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИ, едното спрямо другото!

 58. интересна статия, но наистина едностранна. Само ще си позволя да цитирам “Преди 65 години комунистите извършват най-забележителното масово убийство в българската история”.
  каква квалификация само “най-забележителното”, според кого най-забележителното, защо е най-забележителното, не е ли по-забележително убийството на невръстни деца в Ястребино, разстрелите на Вапцаров и Гео Милев.
  Такива квалификации и едностранни изявления остават горчив привкус по отношение на обективността на писанието.

 59. Ako ne biahme minali prez 45-te godini komunizam shtiaha vmesto carvuli, savetski agenti i mutri, da ni upravliavat samo ivankostovci i niamashe prez leto 2012 oshte da se razpraviame da butnem ili da ne butnem MO4A (t.e. da draznim ili da ne draznim Putin), zashtoto Balgaria shteshe da e suverenna evropeiska darjava.

 60. До учуден,
  “другарю” , какво ви УЧУДВА, не вменявайте на автора на статията да степенува “забележителността” на убийствата според вашите “разбирания” . Той има ПРАВО да определи кое е по-по-най, за вас може да е друго, все пак не сме 1944г. , когато беше ВМЕНЕНО на всички да степенуват по един ЕДИНСТВЕН “правилен” начин на степенуване, наложен чрез дивашка ЧУЖДА ОКУПАЦИЯ и ТЕРОР!

 61. Мистър Неучуден, не му вменявам нищо на автора, просто констатирам, че обективността на всяко едно изказване минава не през използването на превъзходна степен в сравненията като “най”-незнамсикакво си. Спокойно би могъл да се изрази по следния начин “забележително масово убийство” или “едно от най-забележителните масови убийства” и т.н., използването на изрази като неговите показват явна тенденциозност и това е нещото, което не ми харесва в това писание, за което изразих и личното си мнение.

 62. Да, забележително е, защото е масово, защото е калесано от т.н. “народен съд”, който издава 2618 смъртни присъди, а Нюрнбергският – само 14! Защото избирателно е избит каймака на обществото. Проф. Станишев, Юрий Зхарчук-шеф на пожарната, Иван Иванов – най-успешният кмет на София – техните имена сега носят булевалди в София, а площаъдт пред Президентството е кръстен на Атанас Буров. Защото подобно забележително клане няма аналог в другите държави, попаднали под червения ботуш.
  Убийството на децата в Ястребино не е забележително, то е зверско, нечовешко и е извършено по личното нареждане на подпоручик Константин Йорданов, по професия учител и баща на две деца…Да, този подпоручик трябва да бъде осъден за варварското си деяние.
  2618 смъртни присъди – нищо забележително !

 63. Тъжната и страшна истина. Ако за моето поколение се говори, че е загубено ( аз съм на 36 ), какво да кажем за това, което расте сега. Без никаква ценностна система, необразовано, нагло, просто и всичко това резултат на тези “прекрасни” 45 години, по които някои хора бленуват, защото тогава “имало всичко”. Докато този манталитет не се промени, нищо няма да тръгне в положителна насока. Докато имаме прост пожарникар ( или комунист идиот ) за премиер, никога няма да се оправим. Може и да съм черноглед, но съм реалист. Не искам да отглеждам децата си тук, в държавата, в която не можеш да имаш детство, държавата, в която не смееш да пуснеш детето си да си играе дори пред блока. Както казваха едно време в “Каналето” ( не че ги харесвам особено много, все пак Слави….) шсеопрайм…

 64. До Deeppack: Откога китайският народ е прост???? Явно вашата обща култура не е на ниво ( въпреки използването на несъществуващи думи като процентуално ).

 65. До УЧУДЕН: Няма спор в това, че не е хуманно да се убиват деца, че по време на война се извършват ужасни неща, но да осакатиш народ по този начин е непростимо и ние си носим последствията не само в момента, а и ще продължи да бъде така дълги години. Дайте пример за държава с комунистически режим, която да е процъфтяла, в която да има свобода на словото, в която хората да са щастливи, такава която се е избавила и хората да не са забравили този ад…

 66. Хора, БЯГАЙТЕ от тук, в името на светлата памет на тези, които са дали живота си, за да видят народа си свободен и проспериращ.
  Аз не желая да вирея като плевел в държава, в която силният е сляп и гази навред, без да разбира.

  Али, 27

 67. При все, че съм категоричен в осъждането на всяка екзекуция от подобен варварски тип, нека не се лъжем относно тогавашният “държавен политически елит” – били са абсолютно същите корумпирани, продажни боклуци, каквито са и днес повечето ни политически и бизнес-фигури. Изключенията са били единици.

  И ако някой днес събере в един ров всичките Галевци, Самоковци, Черепи, Ганчевци, Мултаци и Мутряци, управляващи държавата и им тегли куршума – повечето от тук присъстващите тайно ще ръкопляскат.

  Моля горното да не се приема в никаква степен като оправдание на произвола на Народният съд, а просто като напомяне, че всички събития в историята имат повече от един аспект.

 68. До Фон Рибентруп:

  …нека не се лъжем относно тогавашният “държавен политически елит” – били са абсолютно същите корумпирани, продажни боклуци, каквито са и днес повечето ни политически и бизнес-фигури. Изключенията са били единици.

  Демек са изтрепани боклуците и измежду тях “само” няколко “единици” свестни?! Сетне даваш примери с Галевци, Черепи и т.н.

  На това народа вика: да четеш кат дявола евангелието.

  Рибентрупе, де са сега Галевци? Избягаха.

  Боклуците Рибентрупе, боклуци не ги трепят. “От айдук не мож открадна”, казват по нашенски.
  Те ПЪРВИ надяват червена лента на ръката, слагат каскет с петолъчка и драпат да им дадат пищов. И им гледай сеира. Ако само с това се разминеш де…

 69. Най-големите хайдути в българската история са тези през времето на “комунизъма ” … Сегашните хайдути просто подражават на тях … Включително и Бойко Борисов ! …

 70. България-моя Родина, с народ, обзет от тъжна обсцесия за войни, загубени поколения назад, и събития от преди полови до един век. Прави, криви, това е минало, имат го вси

 71. чки държави, и не седят да плачат над разлятото мляко. градят си живота в 21 век. Ама Инаколко било жестоко и несправедливо-вярно. и какво от това. Уважавам стопанина на този блок заради страстта му да се бори с политическата посредственост, но това не е рецепта-бъдете свободни и не робувайте на тезиси, нищо друго не е нужно. иначе, Иво, +100, без политика от днешния ден.

 72. Много едностранчива статия, добре написана иначе. По-скоро емоционална, разделяща хората, неоптимистична за бъдещето, не-извличаща поуки, започваща от средата.Много малко е отделено на времето след 1989 г. и това, което става сега. Но иначе поздравления за стила. Завладяваща е.

 73. Разбира се, че изход има. Изходът сме ние!Не търсете други, не правете сравнения и аналогии, така или иначе, изходът сме единствено ние! Тук и сега! Останалото са празни и ненужни приказки, софизми и пълно безсмислие! Смисълът и истината винаги и единствено е в живите хора, а това в момента сме ние! Отговорно е, но е единственото! Страшно е, но е единственото! Звучи ужасяващо отговорно, но и ние сме единствените в момента! Или го правим, или се проваляме като поколение живяло някога, някъде, някакси…

 74. УЧУДЕН, вие НЕ можете да определяте доколко е обективен автора, според вашите СУБЕКТИВНИ “разбирания”, по-същата логика всеки ,и то с ОГРОМНО потвърдено от ФАКТИТЕ основание би казал ,че ПРОПАГАНДАТА за “партизанските” “действия” и жертви са меко казано НЕобективни.
  ДОобективизирайте си точно и СТЕПЕНИТЕ , защото дори и от елементарната математика е известно, че освен знак за РАВЕНСТВО , има и за НЕравенсво – напимер ПО-голямо и ПО-малко, НАЙ-голямо и Най-малко.
  Едно не равно на сто , както и “ама ,вие биете негрите” , не е никак равно на ГУЛАГ!

 75. Г-н Инджев , за няколко минути ме върнахте във времето ,което много от тези неща бяха като закони ,то всъщност други закони нямаше.Това време ми е скъпо и мило защото много то хората ,които обичах тогава бяха до мен , а сега ги няма , от друга страна , като си спомня простотиите на които ни учеха и задължаваха не искам и да чуя за това време , нито да го понеса отново . Оказва се обаче ,че то си е тук ,сред нас ,ние си мислим ,че е минало но не е. Кото се огледам на всички възлови постове в страната са сложени наследниците на ОФ-то, с много редки изключеия , навсякъде в държавната администрация цари бузумен страх и робско подчинение , всички си траят и мълчат , тези които говорят /те са единици/биват отстранявани веднага – дисциплинарно , масово къпането е лукс или досадна превземка , толерират се хора ,които трудно се подписват ,а четенето на книги е ерест . Да прав сте , толкова сте прав ,че аз губя всякаква мотивация да нещо хубаво тук в България . Нашите млади и образовани хора няма да се върнат тук , нама да се мъчат да променят гена на цървула ,защото това е немислимо . Да се избиват е не хуманно , ставаш като тях , абсурд ! В тази задънена улица на която се чува главно техния тропот на цървулите ще си умират безмълвно малкото останали тръндафори , а Б-я ще е вечната цървулания , какво да се прави ?!

 76. До ФОН РИБЕНТРУП,
  преди да характеризирате продажността и корумпираността на “онзи” елит, първо характеризирайте ПОТВЪРДЕНО бандитския БОЛШЕВИВШКИ “елит” съставен предимно от ДОКАЗАНИ криминални престъпници, един от които е “самият” “вожд” Сталин, който и след овождяването му се държи като сегашните мутри , черепи и т.н. анатомии.
  И кой елит е бил ПО-приемлив и ПО-образован за вас??!?!?! Фашисткия?Франкисткия?Френския?Ататюркския?ФонрибентрУпския?Хитлеристкия?Болшевишкия?Сталинисткия?….?………?……………..????

 77. Господа,вие които делите хората на цървули и ботуши много реваншизъм има в коментарите ви. Според вие не сте надскочили хората наречени от вас цървули.Всеки човек може да надскочи себе си, потеклото може да само да го стимулира, боя се че децата на цървулите са отдавна сави надскочили, ана вас ви остава само да пишете по блоговете и да пдсмърчате за благородното си потекло, което в България винаги има корен в селото защото нащата ктрана си е била селска държава

 78. Тази статия я четох и преди няколко години.

  Право в десетката!

  Г-н Инджев, кога смятате (и дали някога), че процесът на обратна селекция ще спре? Струва ми се, че когато тинята все пак се утаи отново на дъното, нещата ще влязат в релси.

 79. Към Юлия Колева:

  С изказването си, по форма и съдържание, отлично демонстрирахте значението на метафората за това що е то цървул.

 80. Към Юлия Колева:
  Да си представим , че аз съм някакъв РЕЦИДИВИСТ ,ей така си влизам в дома ви(може би на бивш “ботуш”, който “цървуливите” ви предци са “национализирали”), изхвърлям ви най-безцеремонно оттам , освен това ви вземам собствеността(може би също “нацинализирана”), забранявам ви да учите, работите, произволно мога да ви убия по най-садистичен начин, ако се смиля ви давам да вършите АЗ ,каквото пожелая(или моите господари) , може и в концлагер да ви изпроводя.
  Накратко имам ТОТАЛна(АБСОЛЮТна) ПРИЗВОЛНА власт над вас и отрочетата ви!
  Как мислите , ако това продължи 60-70години , дали няма да ви “НАДСКОЧА” и вас и потомството ви “другарко” “ЦЪРВУЛ”!!!!

  Г-н Инжев, имах предвид надсКочи цървул. моля за извинение!

 81. Goljama istina! I dnes prostacite carvulani vladejat nestasna Balgarija! Smart na prostaskata “rabotniceska klasa” i na bolseviskite carvuli!

 82. Приятели, не съзнавате ли колко безсмислени са тези безкрайни писания. Те се четат от много малка аудитория! МЛАДИТЕ ХОРА НЕ ЧЕТАТ! Тези коментари са истински исторически верни, ужасяващи и потресаващи, но какво от това! Използването на по-пиперливи епитети нищо не решава и не променя! Желанието на авторите е достойно за уважение, заложената идея “младите да знаят и помнят” е изключително нужна и всички факти трябва да се огласяват. В интернет, като медия, много от младите хора обаче общуват само чрез фейсбук или по скайпа. Г-н Инджев, чета често Вашите коментари и съм Ваш почитател. Уважавам позицията Ви по всички въпроси, като с някои неща не съм съгласен. Не зная дали ще прочетете до край това, което пиша, но Вие, като един достоен българин и опитен журналист СМЯТАМ, ЧЕ СТЕ ДЛЪЖЕН ДА ПОСОЧИТЕ И ЛЕЧЕНИЕ (лекарството) за съвременното общество и безвремието, в което живеем! Мисля, че ТРЯБВА ДА ТЪРСИТЕ ПО-ШИРОКА ТРИБУНА и да ПРЕДЛАГАТЕ И РЕШЕНИЯ!!! Поздрави!

 83. Г-н Инджев,
  Благодаря Ви за тази статия. Моето семейство също е пострадало много от комунистическия режим, но не заради това Ви благодаря. А защото се осмелявате да припомните на хората към каква грозотия изпитват носталгия. Докато четях, намерих обяснение на един психологически феномен, който наблюдавам с интерес и безпокойство през последните години. Забелязах, че хората на около 60-годишна възраст проявяват странни общи белези:
  – Те са винаги тъжни, сякаш се боят да им е добре. Сякаш се боят, че ако се почувстват добре, ще бъдат наказани. Обичат поговорки от сорта на „Много добре, не е добре”, „Много смях е на сълзи” и т.н. Чувстват се зле през цялото време и това някак си ги успокоява?!?
  – Обичат да говорят за своите болести и нещастия, сякаш за да омилостивят съдбата. Говорят за тях, сякаш са благословии, сякаш болестите и нещастията ги правят достойни хора.
  – Чувстват, че не заслужават пари, здраве и добър живот, но много обичат да завиждат.
  – Непрекъснато очакват някой да им забие нож в гърба и когато това не се случи, се напрягат, защото не знаят откъде ще им дойде.
  – Не вярват в собствените си възможности и все се надяват някой отвън да реши съдбата им.
  – Никога не хвалят, не поощряват. Някак парадоксално тяхното е най-хубаво, с изключение на съседското, което е по-хубаво, но има много кусури.
  – Страхуват се да бъдат себе си, вместо това живеят, угаждайки на някакъв изкривен морал, което ги обрича на нещастие.
  – „Жертват” се докрай за децата и близките си, вменявайки им ужасното чувство за вина и възпитавайки ги отново в духа на този изкривен морал.
  – Не успяват да възпитат децата си като самоуверени и самостоятелни хора и после заедно с тях, потънали в срам, посрещат стоически последствията.
  Мисля, че това е резултат от онези години. И с риск да прозвуча налудничаво, ще направя връзка със зачестилите онкологични заболявания – смятам, че е свързано с горното. Отровената душа, трови и тялото. Смятам, че комунизмът изби набързо интелигенцията и малко по-бавно (но много мъчително) усмърти цялата нация.
  И още нещо. За ефекта върху по-младите. Освен, че сме възпитани от нещастните хора, за които говорех по-горе, младите хора, горките, сме адски ограничени и елементарни – тепърва има да чакаме някаква културна, че дори и сексуална революция. В културно отношение българите сме абсолютна нула. Единственото, което фанатично се цени, защитава и възпява е нашият (колко да е наш?) велик фолклор! Народни танци, песни, носии, кукери, сурвачки – и днес те са нашата култура и са единственото, което ни определя като българи. И ако някой се осмели да направи крачка напред, бива порицан жестоко и моментално обвинен в чуждопоклонство. Не е нормално всяко второ дете да танцува хоро?! Но да не разбира балета, да не говорим за модерното изкуство. Не е нормално единственият хумор, който се цени и в момента да е все същият: битов, дебелашки, в буркани Омния. Капацитетът ни да създаваме и консумираме изкуството е потискащо незначителен.
  Докато четях Вашата статия си дадох сметка откъде идват тези и още много други проблеми на обществото ни. Но вече не съм оптимист. Единици са хората, които могат да Ви чуят, а Вие сте един и видяхме какво стана в Вас (простете ми грубостта). Та нали ако това, което казвате е вярно, излиза, че 90% от обществото е потомство на „бедно работническо семейство, живяло в мизерия и немотия” – освен да Ви се обидят за написаното, друго не може да се очаква като резултат.
  Радвам се, че Ви има все пак.

 84. “Произхожда от бедно работническо семейство. Работила е в ТПК, фабрика и пр. …” Ще повярвате ли?Чух тези думи през август 2012 г. на погребение в малък град в Източна БГ. На млада жена, майка на две деца. Лелката-чиновничка отвори кожената папка и започна да чете монотоно думите, които е чела хиляди пъти. Само сменя имената! Боже, нямах нужда от това! Никой няма нужда от това! Слава Богу, даде думата на духовно овластеното лице. Той каза онова, което донесе утеха, мир и надежда!…

 85. Непрекъснато препрочитам статията и коментарите! Всичко, което пишете Г-н Инджев съм го преживяла (от-до)Заради кварталния от Оф, биографията(потеклото ми на банков чиновник в начало на 19 век.и френски пансион(забавачница) цял живот са ми писали, че родителите ми искали да ме правят буржоазно копеле! По ирония на Съдбата(имаше и такъв филм) съпруг ми стана един научен сътрудник от философският институт към БАН!Точно цървул от троянския балкан, който бе учуден, че спим в бели чаршафи!Баща ми не обичаше комунистите(и в рода ни някои станаха, защото ги направиха директори), затова често го “съветваха” в полицията, че е казал това и онова!А комунистите в града ни преди 9 , са били най-мързеливите, най-долните!Никак не са ги обичали хората!Попаднала в София, попаднала в научни среди, 99% бяха от селата, но с образование и мераци за власт.Научната им работа по философия и диалектически-материализъм се свеждаше до четене на съветски книги и попреписване оттук-оттам.Бях на 19 години!Продължаваха да не ми разрешават да следвам.Изобщо не ми приемаха документите!Събирах материали от разни книги в Националната библиотека! Тогава се чакаше ред, зада влезеш м читалнята! Това беше време на обучение, какви са хората около тебе и защо са такива!Защото всички бяха хванати откъсо от ДС още като студенти!Спомням си някои имена, които съм посрещала у дома(на квартира-Раковски и Толбухин-сега Левски)Там живееха стари софиянци с име и положение в минало време!проф.Асен Киселинчев, проф.Живко Ошавков, Стоя Михайлов-после идеолога в ЦК, Никола Стефанов, Банчо Банчев, Панчо Панчев(или Русев), Въло Радев-редактор на”Философска мисъл”,проф.Николай Ирибаджаков!Като изключа проф.Ошавков и проф.Ирибаджаков, всички останали си показваха по някакъв начин цървулския произход и не се стараеха да го прикриват.Единственият свястен, действително природно интелигентен,бих казала фин човек беше СТОЯН МИХАЙЛОВ.Сега синът му е социолог и по-някои въпроси доста ясна позиция заема, не в защита на онова време!Както казва поетът Стефан Цанев-“времената бяха други…”- вечното извинение на виновните!Не минаха и три години и бях изхвърлена от “златното общество”, защото съпругът ми тогава, за да продължи докторат по философия в Съюза, трябваше да се разведе с мене, заради потеклото ми,защото той вече знаеше, че ще арестуват и съдят баща ми…за всичко и то в първия рожден ден на нашия син! Велик ден, никога да не го забравям.Бях станала софийска жителка, а в друг град не можеше да работя, та се върнах на старото си жителство за да постъпя някъде в производство(да се помъча,както казваше философът)Но от софийския живот ми остана поне ходенето на театър и опера, концерти също-беше модерно и научните работници добре си поспиваха! Завърших висше на 33 години, и както съм безпартийна, работех като началник отдел в големи престижни предприятия!Все пак трябваше някой да работи, а не само да лае по партийни събрания или въобще!Два пъти ме изхвърляха от работа,заради големите ми уста и някои други случайности и пак те(МВР и ОК на БКП) даваха съгласие за назначаване! И когато не си на работа по 6-7 месеца, всички приятели изчезват, за да не кажат, че имат връзка с неподходящ човек.Сега съм на 74 !Имам деца,внуци и правнуци!Но това, което е било като камък в душата ми, моите млади не го разбират, дори не се вълнуват!Те са продукт на новото време!Искам да завърша с една забележка към “цървулите” И гражданите преди много поколения са били цървули!Но, от целия ми съзнателен живот съм разбрала едно: ОТ СЕЛЯНИНА СТАВА ГРАЖДАНИН, НО ОТ СЕЛЯНДУРА-НИКОГА!
  БАЩА МИ КАЗВАШЕ :ВАРИ ГО, ПЕЧИ ГО- ВСЕ ЦЪРВУЛ!Народната мъдрост винаги е била мъдрост!

 86. DO VLADIMIR YOSIFOV
  Sled kato narichash ograbenite ot komunoidite “restituti”,to ti spokoyno mojesh da budesh narechen ot Nas “prostitut”. Nishto novo pod suntseto vuv tazi statia – dori i pravoverni komunisti prostituirat sus bulgarskata istoria – imena nyama da spomenavam / te si znayat /. Hayde sus zdrave DRASKACHI OT SEGASHNOTO, BLIZKOTO I DALECHNO MINALO.

 87. Сръчно, много сръчно, но това не е изненадващо. Г-н Инджев пише отлично.Бих се радвала обаче, ако отлично пишещите, с остро социално зрение и добре информирани хора в България губеха по-малко време в острене на перата си по формулировките на негативното. То и така гази и деформира всички ни. Защо да му даваме и най-добрите си пера, очи и мозъци. Бих искала едно талантливо перо като на г-н Инджев да опише, да измисли, да провокира изходна ситуация. Цел. Стъпка напред. Инак си е просто критикарство, хленч- вярно интелигенто поднесен, но все хленч. Който замъглява зрението и притъпява мисленето. Дори на тези, които са родени с фракове или рокли с гол гръб.

 88. Написаното в статията е много вярно и много точно.Това,което не искат цървулите е да се научат да живеят като интелигентните хора.Вместо да се учат на обноски,поведение и начин на живот от хората,които го могат и правят,те ни налагат своята простащина по най-брутален начин.Човек, който не харесва хората, които стоят по-високо от него и не иска да се учи от тях,не може да израстне,няма бъдеще.Затова през всичките тези брутални години вървяхме надолу, най-вече в духовното си развитие. Сбъдна се най-голямата мечта на другарите да си имат държава от простаци.Всеки човек сам трябва да избере,кой модел на поведение да следва.

 89. Ох,хора, не ви ли писна вече да обвиняваме комунизма за това, което се случва? Каква смелост от страна на автора? Това е най-разпространеното мнение в днешно време, само това си знаем – комунизма причини това, комунизма причини онова… Единствено можем да сочим с пръсти и да обвиняваме. Поредното негативно мнение за злосторниците – комунисти се води за смело… Смело щеше да бъде преди 20 години, не сега. А и вместо да чоплим с пръст миналото, нека си зададем въпроса какво да направим в настоящето… Аз съм на 26 години и трябва да ви кажа, че познавам много позитивни, талантливи и истински смели млади хора. Нека обърнем малко повече внимание на тях, вместо да продължаваме да чопкаме някакви дъвкани и предъвквани факти. Всяка нация има простаци, да може би не са подвластни на чалга културата, но си имат някакъв техен еквивалент. Имала съм късмет да попътувам много и трябва да ви кажа, че смокинги и рокли с гол гръб не съм видяла като норма никъде по света – не само в Европа. Хайде малко повече действие и малко по-малко хленчене и псевдо – интелектуалност…

 90. И съм абсолютно съгласна с мнението на Мариана – нека автори, способни да пишат по подобен начин, да пишат за хората, които работят, опитвайки се да променят ситуацията в България. За всички онези млади хора, деца на прехода, които получиха образованието си в чужбина и се завърнаха в родината… За всички онези талантливи артисти – художници, актьори, писатели, до които не стига перото на добрите български журналисти, защото са прекалено заети с отразяването на негативното.Има – има и хора, има и природа – нека си отворим очите за тях и продължим нататък, оставяйки тези черни години зад гърба си. Няма как да преживеем последствията от това управление, докато продължаваме да го обвиняваме за всичко, което се случва…

 91. Ще започна с това, че никога не съм писал във форум, струвало ми се е безпредметно. Заради това, поздравления за автора на статията и на г-н Инджев, че я е постнал тук. Провокацията е налице. Но за съжаление с позитивите спирам дотук. Последните няколко коментара са в стила, към който исках и аз да се насоча. Един мъдър човек е казал: “Всеки народ заслужава съдбата си”, затова няма смисъл да се сърдим и виним този или онзи. В едно общество винаги има такива отгоре и такива отдолу. Когато си отдолу се стремиш да промениш статуса си, стига да не те мързи. Когато си отгоре, гледаш да запазиш статуса си. Както в един коментар по-горе беше казано, едва ли някой ще тъжи особено, ако тези които ни управляват след 89-а, заедно със забогатялите по време на прехода бъдат хвърлени в една яма, отделен е въпроса какво изобщо ще дойде на тяхно място. Никой не отрича безумията, които са правени в миналото, но същината е какво правим сега. Както виждам, хленченето е омръзнало и на много други освен мен, но повтарям – какво от това? В едно консуматорско общество, в каквото сме се превърнали, всеки мисли за себе си, а значими промени се правят само от хора, отдали живота си на някаква кауза, пък била тя и отречена след време. Така че за мен си оставаме мишки, просто има такива, които просто църкат от време на време, но те пак си остават мишки…

 92. И много истини, и някои неистини се казаха… И резултатът е – за съжаление – плачевен. Двама, само двама човека се обединиха в името на нещо позитивно и градивно, което да отмие горчивия вкус и киселите епитети, които всички имаме в устите си – но не всички изплюваме ядно и безсилно един срещу друг.
  Защо, хора, се учудвате, че нищо не съграждаме? Как да съградим с разложените си от стаена и сгъстена отрова души? Малцина са тези, които намират вдъхновение в депресията си и от мъката си раждат нещо красиво за света и всички, които го обитават. И те са – почти винаги – хора на изкуството, оценени след години или никога. Да – трудно е, да – бавно е. Иска сили, време, ОТДАДЕНОСТ и постоянство – воля да не спреш, дори когато всичко губи смисъла си, когато дори ти самият се питаш “Кой съм аз, какво съм аз, има ли ме изобщо, дали не се губя в собствената си изтерзана нереалност?”. Да се оплачем или да се върнем към болезнен, но СВОЙ спомен – за да не забравим и за да потърсим катарзис – това има своя смисъл, стига да го облечем в действия след като вълната на горчивото опиянение отмине, стига да не живеем в един вечен кръг от пиянство и махмурлук – до следващото пиянство – сами, или в кръг на други отказващи да се оставят да бъдат “промити” – а промиващи се сами, вечно гледащи през рамо назад, дори и да не виждат нищо хубаво там.
  Като един отявлен мазохист на душевно ниво аз това го разбирам – нищо няма да върне изстиналите ми приятели – но аз си позволявам да поглеждам през рамо към тях само насаме – за да мога да си кажа “А сега напред – С болката – напред!”. За да може тези – все още живите – да имат своята опора и дишащо всекидневие, което не лъха на леш и кисело, с което те се гордеят и което осмисля частичка от живота им, ден след ден.
  След като само тук толкова хора писаха и пожелаха да вярват – но този път НЕ сляпо – след като толкова хора все още имат топлина в сърцата си и бистри мисли – значи не сме толкова погубена нация – само малко захабена. Сега остава да си спомним приказката за двамата братя и неволята – и да се хванем дружно да подобрим каквото успеем, а което е унищожено – да оставим да почива в мир – и да построим наново каквото можем. Без значение в кое село, град, държава. Можещият и желаещият човек нямат граници – защото на държавите си ние може и да слагаме такива – но на душите си и да искаме – не можем.

 93. Идват избори, какво (освен писането из интернет) ще направите? И кой точно ще изберете, че аз лично не се сещам кой е моят кандидат… Дали мутрата Борисов, руската метреса Станишев, освидетелствания Янев (подрепян от г-н Петров), лумпена Сидеров, унищожителката на ядрени реактори Кунева, агента на ДС Доган… ?

 94. Като цяло съм съгласен, освен с частта, където се посочва, че емигрантите от Русия допринасят за упадъка на държавата. Точно напротив – те бягат от червената армия, те са части от спасилия се руски елит и са от другата страна на барикадата! Руските емигранти са репресирани и унижавани през целия си живот от тоталитарната власт.

 95. Знам, че да се чете един текст трябва да е краен, а за да се чете много – трябва да си намерите неудобна и дори шокираща теза, която да породи спор. Не казвам, че написаното не отговаря на истината, но НЕ ГЕНЕРАЛИЗИРАЙТЕ. Аз съм млад човек, нося рокля с гол гръб, не ползвам дрехите само за да не съм гола, нито пък главата си – само за украса. Това че съм в България не означава, че не ми стиска да си хвана самолета и да се реализирам в чужбина. Не ми харесва хора, които основателно или не имат гласност да обиждат мен и приятелите ми, и малкото, но съществуващи мъже в смокинг и жени с рокли, ако тряба да ви вляза в стилистиката.

 96. Когато една гора се отсече , за да израсте отново трябва много време . Но когато избиеш един род до девето коляно , той просто изчезва и на негово място растат плевели , а от плевела не можеш да очакваш орхидея !

 97. Струва ми се Г-н Инджев, че забравяте другата страна на монетата, а именно, че елит и интелигенция, не са равнозначни на буржоазия и аристокрация. Особено в страна като България, където повечето заможни хора по време на турското “присъствие”, са били не точно знаещите и можещите, а по-нахалните и по-тарикатите, също както и по време на новата ни демокрация.

  Предосвобожденският ни елит е съсътавен главно от хора, които са си дали сметка, че за да постигнат благосъстояние в една държава, в която са само стадо за подстригване, е нужно да се развият специфични умения, които не са точно тези, които се изискват от един предприемач при нормални обстоятелства. Чорбаджията, както е описан в литературата и както е останал в паметта на народа, рядко е интелигентен и състрадателен, в повечето случаи е просто един опитен експлоататор, който е развил нужното лукавство и безгръбначие, че да е достатъчно изгоден на власта.

  Това е важно да се спомене, защото именно децата на тези чорбаджии, са бъдещият “елит” на страната, хората, които ходят на уроци по френски и немски, които носят скъпи дрехи и имат повече от една шапка, които знаят предназначението на всяка от десетне вида вилици и лъжици на масата. Важно е да се спомене, защото преди да получат висшето си образование по Европата, те са получили по-важните уроци от бащите си, уроците как се става богат и как се запазва богатство, в страна като нашата, както и знанието, безусловната увереност че ти си по-важен от другите, защото не си кой да е, защото си “по-така”.

  Несправедливоста в разделението между бедните и богатите е това, което винаги е пречило на цивилизацията да достигне до нещо повече, освен общество, водено от материалното, защото за по-голямата част от хората, фокусът на съществуването им е бил в оцеляването, докато за друга, малка част е бил в запазване на богатството им, което означава запазване на стауквото.

  Социалните и философски идеи, появили се по време на Европейското Просвещение отчитат това и не случайно в последствие стават основа и двигател на Френската Революция, която също както и всички следващи революции, вдъхновени от нея, прави грешката да вярва, че възможно да се останови равенство между хората и справедливо общество, като просто се сменят местат на играчите в играта, докато самата тя, остава непокътната. Истината е, че самата сиситема, изначално е сбъркана и докато не бъде тотално заменена с нещо друго, такова развитие е малко вероятно.

  Казвам всичко това, не за друго, а заради тона на носталгия по лекия живот на малка група хора, които са имали късмета да се родят богати, докато през това време, огромната част от населението се е чудела как да изхрани дванадесетте си деца, които са ходили да орът на полето, вместо да ходят на училище, за да има какво да ядът.

  И нека не ме разбирате погрешно Г-н Инджев, аз не съм потомствен комунист, както сигурно бихте преценили, напротив, целият живот на моята майка, бе съсипан от същия този комунистически режим, който така добре описвате, примитивните представители на който в една мразовита вечер идват и извеждат семейството на дядо ми, заедно с четирите им невръстни деца от фамилната им къща, намираща се в близост до фабриката за спирт в Княжево, на която дядо ми е бил собственик, качват ги в ремаркето на камион и ги изселват в най-затънтеното дунавско село, кудето четири-пет годишните деца се налага да берът замръзнали през зимата глогинки, за да оцелеят. На същата тази жена, моята майка, бе забранено да следва в университет, защото произхожда от рода на “враг на народа” и която работи над четиредесет години като медицинска сестра в отдела за изгаряния в Пирогов, работа толкова тежка, че пръстите на ръцете и се бяха извили като дъги от артрита, който имаше заради тежките условия, в които е живяла. Тъй че, преди да осъдите възгледите ми знайте, че произлизам от род на хора, които знаят две и двеста и това е възпитало в мен, силна нетърпимост към всякаква форма на несправедливост, както и към надменното отношение, на хората, които се имат за “по-добри” независимо дали ходят облечени във фракове или във цървули!

 98. За мен истината Г-н Инджев, не е нито в цървулите и калпаците, нито в лачените обувки и цилиндрите. Смятам че тя е там, където хората имат еднакви възможности и предпоставки за щастие. Силно одобрявам критиката ви към комунистическата сиситема, но не одобрявам носталгията ви по лекия живот на малка група хора, които са имали късмета да се родят богати, докато през това време, огромната част от другите хора са били бедни, неуки и без всякаква свобода на избор, освен да работят като волове цял живот. Не съм сигурен, но ми се струва че в думите ви долавям известен намек за превъзходството на определна обществена прослойка, над друга. Моля ви не забравяйте, че подобен тип отношение стои в основата на повечето от несправедливите модели, които самия вие критикувате. Гражданите не са с нищо по-добри от селяните, както и обратното, разбира се. Същото важи и за бедните и богатите.

  Несправедливоста в разделението между бедни и богати е това, което винаги е пречило на цивилизацията да достигне до нещо повече от материалистично общество, защото за по-голямата част от хората, фокусът на съществуването е в оцеляването, докато за друга е в запазване на богатството им, като по никакъв начин до сега не се е работило по истинското обединяване на едните с другите. Не е зле да се признае, че е съвсем нормално едни бедни, неуки и прости хора, да искат да получат дял от баницата на богатите. Никоя насилствена смяна на власта до момента обаче, не е довела до истинска промяна, само е затвърждавала системата на несправедливост, защото никога не е била предлагана истински работеща алтернатива на старото. Проблема идва от това че системата като цяло е изначално сбъркана и докато не бъде тотално заменена с нещо друго, развитие е малко вероятно.

  Затова и не вярвам че решението е в “дясното”, нито в “лявото”. Вярвам в средният път. Но за да се постигне хармония в този свят е нужно нещо повече от политика. Нужна е мъдрост!

  За нещастие, на мъдрите изобщо не им се занимава с политика…

 99. Крайно време е историята спараведливо да формулира периода 1944-1989 като Фашизъм. Най-чистият и рафиниран. Даже Хитлер не се е възпротивил на разследване и оповестяване на родословното му дърво.

 100. Бих искала да попитам дали статията има английски вариант, искам да я разпростаня във Фейсбук, за да имат представа за какво става въпрос и чужденци…

 101. НЯМА ПО ГОЛЯМО НЕЩАСТИЕ ОТ СТЪПВАНЕТО НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ В БЪЛГАРИЯ, ОТ УСТАНОВЯВАНЕТО НА ” ЦЪРВУЛИТЕ НА ВЛАСТ,ОТ БЕЗЧИНСТВАТА КОИТО ИЗВЪРШИХА,ВЪРШАТ И ЩЕ ВЪРШАТ,АКО НЕ ГИ СПРЕМ ВЕЧЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ.ДА ГИ ИЗМЕТЕМ ОТ ЛИЦЕТО НА БЪЛГАРИЯ ВЕДНАЖ ЗАВИНАГИ.
  БЯХМЕ ЕВАКУИРАНИ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА,КОГАТО АМЕРИКАНЦИТЕ БОМБАРДИРАХА МАРИНО ПОЛЕ.ЦЯЛАТА ОКОЛНОСТ БЕШЕ ОСВЕТЕНА С КАНДИЛА НА ПАРАШУТЧЕТА,НАРОДЪТ БЯГАШЕ ПО ЕДНО ДЕРЕ В ПЛАНИНАТА И ИЗВЕДНАЖ ОТПРЕД СЕ ЧУХА ВИКОВЕ:”ШУМКАРИ,ШУМКАРИ”И ТЪЛПАТА СЕ ЮРНА НАЗАД,КЪМ БОМБИТЕ ОТ СТРАХ КЪМ ” ШУМКАРИТЕ”-ПАРТИЗАНИТЕ. 1500 ДУШИ РАЗБОЙНИЦИ КОЙТО СЛЕЗНАХА НА 12.9.1944 ГОД,СЛЕД КАТО УСТАНОВИХА ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА СТРАШНО,ВЗЕХА ВЛАСТТА И ЗАПОЧНАХА УБИЙСТВАТА ТА ДОСЕГА НЕ СПРЯХА.ДНЕС ЧУХМЕ И ЗА ПОДГОТВЯНИЯ АТЕНТАТ/УБИЙСТВО И НА БОЙКО БОРИСОВ.В ЖЕЛАНИЕТО МЕРЗКО ДА СА НА ВЛАСТ,НЕ ПОЖАЛИХА И АНДРЕЙ ЛУКАНОВ,СВОЯТ ЛИДЕР И ГО УБИХА БЕЗ СВЯН,МАКАР И ТЕХЕН,.СПИРКА НЯМАТ ОТ 1923 ГОД.ТА ДОСЕГА.ДА ГИ ИЗМЕТЕМ БРАТЯ БЪЛГАРИ,ДА ИЗЧИСТИМ БОКЛУКА ВЕДНАЖ ЗА ВИНАГИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ,ДА НЕ ОСТАНЕ И СЛЕДА ОТ ТЯХ,ЗАНАПРЕД И ЗАВИНАГИ.

 102. Абсолютно едностранно написана статия, плоска с частична правота за простотията на народа, но и сполъха на миризлива аристокрация и егоизъм.
  Историята е история и не можем да я променим и Берлинската стена не е нещо за гордост, но части от нея са направени на паметник ако иска Инджев да бутнем цялата държава защото са взели на дядо му имотите, било то правилно или неправилно, твърде пристрастно и нерационално мислене бих казал.

 103. Аз също се интересувам от английски превод на статията. Живея в чужбина от доста време и всички около мен са англо-говорящи, приятели и семейство. С удоволствие бих споделила статията, но нямам време да я преведа в момента. Междудругото, изразът е “casual smart” 🙂

 104. Здравейте!

  Историческата част ми се струва наистина много добре описваща положението оттогава. Подобна е и историята на моето семейство, но за щастие са успели моите предшественици да съхранят изучаването на езици вкъщи, да си запазят някои стари книжки и да се изолират, доколкото могат, от заливащата простотия.

  А щом е можело тогава, значи може и сега. И досега не слушаме чалга и подобни, анцузи не носим, сега поне имаме свободата да не вървим по течението, няма “кратки справки” вече. Говоря за обкръжението, в което израстнах. И се радвам, че беше така.

  А в края на статията, където изреченията започват с “Днес…”, не ми се струва, че шаблонът може просто да се наложи за цялата страна и жителите.

  Реалността е тъжна въпреки всичко.

  Видях, че има 110 коментара над моя, не съм ги чела. Може някой да казва същото като мен. И дано!

  Приятен уикенд!

 105. П.П.:

  Сега погледнах коментарите. Малко съм ококорена – не виждате ли, че авторът на това наблюдение не е Иво Инджев?!

 106. Почитания, г-н Инджев! Повече от година не съм писала тук. Насред съпътстващия ни в последните месеци и години социо-културен и житейско-финансов Винету-манталитет се бях поотказала, или поне – в краткосрочен план – поотложила активността си. Не от друго – от липсата на хоризонт. Та,прочитайки едва сега както материала с автор Мирчо Икономов, така и коментарите под него, ми се ще да ви кажа, както много преди мен са го сторили: вярно е до последния знак.Чак сега ми става ясно, защо дядо ми – доброволно разделил се (продал) както имотите, така и ателието и магазина си в големия град мноого преди ония с цървулите да дойдат на власт, въпреки че доживя на достопочтена възраст т.нар. “промени” през 1989, никога, ама никога не пожела да обясни на нас, внуците му – защо е отишъл на майната си? Коментарът му беше само един: “не им вярвам, ама хич”. И допълваше с тъга и мъдрост: “дано дойде време да разберете”. Е, спомина се, след него – баща ми. Бог да ги прости. И, ние, наследниците му, в частност – аз, тръгнахме да дирим истината – зер, не какви да е имоти – все в центъра в град, по-далечко, но не много от големия. За да си потърся законните права над дядовото, ходих къде ли не – страничка по страничка, посъбрах. (нали не си мислите, че ви пише една от реститутките – такава съм само на хартия. Кой ще върне площад, шадраван, кино и т.н. И за бонове забравете:((( Оказа се, че неговият съдружник, с когото са се преселили в последната година на 40-те, непосредствено преди родината ни да бъде забъркана във вакханалията на ІІ Св. война, няма жив наследник или друг родственик – изтребени са до крак – съд, лагери и т.н. – дето се казва – пълна програма. Та нямаше кой да води битката с архивите, освен мен. И такааа… отидох в близкия окръжен държавен архив и заявих желанието си да го използвам. Рекоха да се върна след минимум 2 седмици. Върнах се с всички документи – вкл. и тези, удостоверяващи защо ми е необходима такова връщане назад в годините. Въпросната служителка ми зададе странен въпрос: “Умеете ли да работите с архивни документи?” Отговорих й, че поне едно от образованията ми ме задължава да имам такива умения. Тя смотолеви през рамо, тихичко: “задължително четете точка “разни”. Господи, претендирам, че много малко хора са чели такова “четиво” (може би само хората от комдос). Започнах с протоколите от 50-те години. Прочетох не повече от 30-на и ме втресе. В общи линии: от 44 до 49 година протоколи няма (или поне не са в този архив); в т.1 от всеки протокол – кой как от другарите е подпомагал – партията, общината, града – нали са едно!!! поименно, напр. Иван…до 44 много ни помагаше (изреждане), но сега се е отдръпнал от нас, решение – да го предупредим на парт. събрание, срок – от … ако не се промени, да го преместим да живее ….; т.2 – спор дали въпросното селско стопанство (в частност – в региона, като цяло – в страната)е на печалба или на загуба (категорична съм, че въпросните заседаващи в голямата си част – поне тогава, май не са учили и до 3 клас!!!; т.3 – награди и стимули за децата на изявените другари; и накрая – т.4 – ето тук е вакханалията: напр. Др.Петров работи до късно в ОК на БКП и е много нужна помощта му, затова го настаняваме на квартира близо до общината в дома на врага на народа Иванов. Тях местим само в кухнята (килера) за срок от, да речем, 6 месеца. Ако на др.Петров му хареса, гласуваме семейството на Иванов да бъде изселено, а ако се противят…(различни гадни наказания, гласувани и протоколирани).Естествено, жилището в центъра става държавно, партийно или както там решите да го назовете. Ей това ме потресе. Разбрах защо дядо ми мълча до последно, защо, отивайки си от този свят 10-на години след 89-та нито веднъж не отиде да гласува. А като гледа най-големия многомилионен син митинг мъмреше през нос: “деца, ще ви излъжат, не им вярвам”. За жалост, прав беше. Те просто не са си тръгвали за тези 23 години с малко 4-годишно синьо изключение. И е прав г-н Костов, който тия дни отговори в едно Тв студио: проблемът ни е не бързо разрешим, но все пак е разрешим: “повече европейски институции и правила в държавата”

 107. Извинете за прибързаната забележка по повод израза casual smart. Както вие сте го написали – smart casual – също е правилно 🙂

 108. Mnogo blagodaria na hora koito misliat kato men,az sam antikomomunist dokato sam ziv,zastoto prez celiat mi zivot prez komunisma sam bil presledvan,a sasto prez 1984g. vav Darzavna Sigurnost me predupredija che sam vrag na komunisma y naroda,poneze razkazvam vizove,chlen 108 i ne si spomniam po koi chlen zaplashvah komunisma,sega triabva da ma plastat pensia cato borec protiv komunisma,nali?Ne,as sam na zapad y ne sta da chuia za Balgaria,poneze sled tolkova godini ne se promenia nisto.Losho,mnogo losho.Ivan.

 109. Иво…, твоето място, в обществото на цървулите, е следното: прост цървул – по-прост цървул – Иво Инджев, цървула… Бидейки, Иво Инджев, цървула…, няма вероятност да осъзнаеш, мястото си в обществото на цървулите…, но децата ти и техните деца, ще осъзнаят, че произхождат от един духовно беден и интелектуално осакатен цървул, наречен Иво Инджев, цървула… Бидейки, Иво Инджев, цървула…, най-добре би било да закриеш този блог – ти просто няма какво да кажеш…, нямаш и интелектуалния потенциал, да (по)кажеш нещо различно, от истинската си същност на цървул…

 110. Поздравлявам г-н Инджев. Аз съм на 78 години и съм свидетел на всичко написано от него. Тези 45 години са най-позорната част от историята на България. Най- гнусната, отвратителна и мръсна част. Тя не трябва да бъде забравяна за да не бъде повторена.

 111. Аз също харесвам статията, като единствено не съм съгласна с частта за унищожаването на паметниците, които били и комунистически, са част от историята ни. Никой себеуважаващ се народ не унищожава паметниците, просто защото тази част от историята не му харесва. Унищожаването ни равнява на комунистите, които унищожават цялата интелигенция. Мисля, че човек, или цяло едно поколение няма правото да преценява кое да се премахне и кое не. Затова има паркинг между Двореца, Театъра, Банката и Министерството на отбраната е заета от… паркинг. Ако уважавахме паметниците си, щяхме да запазим мавзолея, както и да построим нещо стойностно някъде другаде(не паркинг), което да остане спомен за тези след нас от нашето време.

 112. ето едни кратки цитати, които ни определят:

  Народ, който не познава миналото си,няма бъдеще!

  Народ, който не познава историята, е обречен да я повтаря.

 113. @ Мария Павлова : “Никой себеуважаващ се народ не унищожава паметниците, …… Мисля, че човек, или цяло едно поколение няма правото да преценява кое да се премахне и кое не. ……. Ако уважавахме паметниците си, щяхме да запазим мавзолея,…”
  !?!? 🙂
  Бъркате паметник, с КАПИЩЕ – място за религиозно поклонение на идоли, по правило кървави!!!
  Мавзолеят сте си го запазили. В сърцето!
  Тогава “такова било времето”, можели сте да накарате хората да се покланят на балсамирани. Сега не е такова. Диалектика другарко!

 114. ПС. Предложете референдум за мавзолея! И после като измре това поколение, нов референдум. Ако и двата са “за” мавзолея. Може да си го построите отново.
  Интересно защо не подходите със същият довод – да не е решение на едно поколение, когато предлагахте референдум за АЕЦ Белене?

 115. ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКОТО РОБСТВО СА МНОГО ПО-НЕГАТИВНИ, ДОРИ ОТ ТЕЗИ СЛЕД ТУРСКОТО РОБСТВО. 45-те години комунизъм са най-тежката катастрофа в хилядолетната българска история!

 116. Чета всички коментари и не мога да се измъкна от впечатлението, че винаги “другите” са виновни и то за абсолютно всичко… От тях лъха същата омраза за която дълго съм мислил.Tова няма да се промени никога. В гените на народа ни е да мрази всеки, който е с малко по-високо или малко по-напред или се е наредил на по-голяма цицка . С омразата идва веднага и желанието за унищожение. Това е започнало при прабългарите – най- добрите са давани на Тангра. После Борис избива елита- 50 рода заедно с жените и децата, за покръстването, бог и църква му прощават, дори е светия…Защо го прави? Защото се опитва да направи смес от пясък и вода, да смеси славяни, българи и траки и разни други и да направи един народ. Византийци, турци, премахват всичко по-будно. След освобождението тази задача успешно е поета от всеки български управник, дошъл на власт. Защо това е така? Смятам , че не са виновни политиците ни, те не са внесени отвън.Това са нашите бивши и настоящи съседи, това сме всички ние, добрали се до власта и рязко поумняли. Проблема е в манталитета на народа, а той е “култивиран” столетия.Ние не сме народ, а механична смес от индивидуалисти с бай Ганьовско чалгарско и с Андрешковско съзнание. Това е проблема.Това, което се случва в момента е същото, което беще преди 23 години. Омразни управници ненасмукали се, улицата.. последвана от кръгла маса, на която изпълзяват от дупките си всички шумни ципокрили и започват да дават акъл, вземат власта и започват лакомо да смучат. Та сегашните политици не изпълзяха ли точно по този начин, нямаха ли същия жизнен цикъл? Подсетете ме за един политик, който е влязъл във власта за да подобри състоянието на народа, а не собственото или това на своя кръг. Веднъж облизали си пръстите с които бъркат в меда, не можеш вече да ги спреш.И защо е така? Нали преди това е имал „идей”… Как толкова бързо се променя? Е явно народа има много къса памет. Моля прочетете Български хроники на Стефан Цанев и ще видите постепенното формиране на този народностен характер през вековете. Знаете ли , че майката на Левски се е удавила в махленския кладенец заради немотията след освобождението. Венета, жената на Ботев е работила като слугиня, за да изучи дъщеричката си. Брата на Левски, Петър Кунчев, който е минал Дунава с Ботевата чета и е бил опълченец на Шипка и е ранен в крака, след освобождението болен от туберкулоза , накичен с ордените е просел милостиня на центъра на Карлово за да изхранва майка си, сестра си и четерите и деца. Какво се е случило с баба Тонка? Изоставена и забравена според Захари Стоянов. За Левски не са се намерили десетина юнака, които да го освободят от заптиетата , които са били общо 15 човека. В съда пред свидетели са го предали поне 50 българи…
  И сега ще Ви задам един интересен въпрос” – А ако беше оцелял и беше станал генерал Левски, щяхме ли да го почитаме??? Щеше да е русофил или русофоб, щеше да е републиканец , но не монархист и пак половината щяха да го мразят… Или щеше да го постигне съдбата на Стамболов или на кап. Петко Воевода? И сямо на тях ли?…
  От край време в България се прави хляб от думи. Цитирам пак Стефан Цанев.Прочетете отново “Как маймуните са произлезли от човека…” Паралелите са уникални. Половината пекат хляб от думи, другата половина чакат да стане и мрънкат. Това го можем най-добре….. Това е причината за мизерията – липсата на желание и мотивация за качествена работа. Преди да се “дават” по-добри заплати, някой трябва да произведе нещо, някой друг да го хареса и да го купи.Това е формулата за имане, за всеобщо имане. Другото са хапания и крамоли на гладни кучета за оглозган кокал…
  И преди да съдите „другите”, които са виновни „за всичко”, по – добре огледайте тъмните ъгълчета в душите си…и започнете оттам. Какво ще направите ако стигнете до властта?
  Взаимната омраза, завистта, злорадството, дребнавостта , шмекеруването, липсата на състрадание, кражбата, отмъстителността – това е пътя към самоубийството българския народ.

 117. Мъдрите обобщения на работата са забележителни. Това е социалистическата мантра за отживелиците. Затова си мисля, че комунизмът не е идеология, а състояние на човешката природа, един духовен каскет, цървул.

 118. Ако човек не наблюдава, опознава, извлича поуки от света около себе си и обобщава това познание, как ще разбере, че се движи в кръг без да извършва полезна работа и без развитие? Разбира се по-лесно е да сведем причинноследствените връзки до проста мантра : 1.Византийците са виновни 2.Турците са виновни 3.Фашистите са виновни. 4 Гърците са виновни.5. Руснаците са виновни.6 Еврейте са виновни. 7 Комунистите са виновни.8 Държавна сигурност е виновна. 9 Циганите са виновни.Костов е виновен.Станишев е виновен.Мафията е виновна….. Важното е ние да не сме….. Всъщност май това са мантрите на цървулско ниво. …….Може да са напъно достатъчно обяснение на околния свят за доста хора.

 119. Очаквах по-високо мислене , което да проличи чрез писането .

 120. Идеално четиво за носталгиците по комунизма !

 121. Всичко написано е точно, даже много точно. Дано да се появи медия в България която да се специализира в излъчването на материали за “комунизъма”, за да не може никога това да се повтори. Младите хора нямат пълна представа какво и как е било и това е голям пропуск.

 122. Има един много страшен факт в дните преди 9.9.1944 г и никой досега не го е споменавал.Аз го знам от мой бивш колега,вече отишъл си от този свят.Няколко дена преди да влезе Съветската армия в България,в София излиза разпореждане всички нелегални да сменят квартирите.Отишли са при гангстерите и като следствие почти цялата гангстерска организация влиза в силовите служби.Един такъв гангстер,брат на моя колега,отива в охраната на Георги Димитров.По-късно моят бивш колега получава писмо да се яви за да стане директор на голямо предприятие.Оказал,защото видял,че там не му е мястото.

 123. И днес продължават да се самоназначават на ръководни длъжности и да си избиват комплексите, мачкайки хората.Добре,че децата ни заминаха извън България и ще бъдат свободни хора.

 124. Революция в която погубихме културния, политическия и научен елит – връщане няма, възстановяването е трудно. Все пак да не подценяваме цървулите, умни и талантливи хора се раждат навсякъде – не е нужно да си от стар болярски род за да преподаваш в университета. Трудно е, освен произход трябва и акъл 🙂

 125. Поздравления!! / малко е! /Благодаря Ви,че отново разголихте разтърсващите истини.Събудихте спомените ми,които трудно се преживяват,но се надживяват.Майка ми не успя.Баща ми си отиде със заседнала буца в гърлото и прехапан език,за да замълчи пред унизителната болка и ограбения живот-неговия и на семейството ми.За това румънците написаха учебник ” История на комунизма в Румъния” и въведоха и тази история като задължителен предмет в училище.Непознаването на миналото е нашата драма-сега и в бъдеще.Здраве,сили,непримиримост Ви желая!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.