Външно протестира за външна употреба, но вътрешно картината е друга

Макар и с двудневно закъснение, българското министерство на външните работи се присъедини към европейската реакция срещу реакционната симбиоза между авторитарната власт и подчинената й православна църква с т.н. правосъдие в Москва. В изявление на говорителя на ведомството Весела Чернева се казва:

„Разочаровани сме от непропорционалната по тежест присъда срещу Надежда Толоконикова, Мария Альохина и Екатерина Самусевич от руската група Pusy Riot”.
“Изкуството търси провокация, но това не може да бъде повод за наказателна репресия. Свободата на изразяване е основна ценност на демократичните общества”, се посочва в позицията на външното министерство.

Правилно сте прочели: това е позицията на външно министерство. Сама по себе си тя е интересна с нетипичната за България (бавна) бързина в критиката на каквото и да било, свързано с Русия. Онова обаче, което не сте прочели и вероятно няма да ви дадат такава възможност, е фактът, че това НЕ е позицията на България и цялото българско правителство.

Който не вярва, да се въоръжи с търпение, микрофон ( и евентуално с каска срещу полицейски палки), за да се опита да пробие мълчанието на другата част от правителството. Нека попитат Бойко Борисов, целуващия ръката на отдавна дискредитирания в очите на милиони руснаци ( да не говорим за западните ни съюзници) руски патриарх Кирил. Или да попитат резоньора на волята му Цветанов. Но ако те двамата все пак могат да се измъкнат от отговора с някакво ръмжене с позоваване на вече направеното изявление от МВнР, стига да се намери „смелчак” да им зададе въпрос, то бягството от коментар от страна на културния ни министър Вежди Рашидов ще бъде практически пряко потвърждение на твърдението ми, че в българското правителство не одобряват европейската позиция на МВнР. Защото Рашидов, прославил се с възродителния процес по отношение на тоталитарното изкуство, възродено от него като „социалистическо”, има ясна реакционна позиция за съхраняване на съветския паметник с позорния надпис в София. Мълчанието му срещу неговото поредно „вандализиране” този път е очевидно само форма на вътрешен протест срещу неудобството да се изкаже като антиевропеец срещу събитието в Москва, свързано с „поругаването” на любимия му паметник.

В случая не става дума за хипотеза, а за упорито прикриван факт за съществуването на две тенденции в управлението на България. А неговото прикриване е възможно само благодарение на световно известната реалност, че българските медии са смачкани в една открита война за овладяване на общественото мнение, доколкото то съществува все още.

Именно като открита медийна война определя това състояние на регрес в българската демокрация „Ню Йорк таймс”. В публикацията, посветена на България, е преразказана известната ни обстановка на медийната сергия у нас и оценката на външните наблюдатели за „хлъзгавия наклон” по който върви свободата на словото тук..Собственият принос на автора на статията също е преразказ, но на вица за робите на галерата и за вестоносеца на фараона, който им донесъл две новини, лоша и добра: че ще ядат екскременти, но пък добрата новина е, че такива има в изобилие.Именно така звучи заключението на „Ню Йорк таймс”, че това е всъщност само началото на медийната война в България, която с наближаването на изборите ще се засили.

Наздраве на консуматорите и да живее Фараона!

6 мнения за “Външно протестира за външна употреба, но вътрешно картината е друга”

 1. Г-н Инджев,
  както очаквахме посттоталитарната “културна” “интелиганция” ,”завещана” ни от правешкия колониален васал ,сбрана в стотици “културни” и ИЗКУСТВЕНИ “съюзи” ,отново изпълни пропагандната си роля за своите кремълски господари ,като заяви “гръмогласно” своето “културтрегерско” МЪЛЧАНИЕ ,пред този очеваден “културен” произвол на своя полу-канонизиран и вървящ към обожествяване върховен кремълски тиран.
  Слушах внимателно протестната молитва на Пуси Райът ,като не забелязах дори намек за някакво поругаване на религиозните догми и поведение.
  Тази молитва макар и произнесена в пънк-формат от Пуси Райът,се произнася под други форми и от голямата част от всички вярващи в целия огромен КПСС(Кагебейско-Путински Съветски Съюз).
  Кремълският тиран ,вече не понася ,и когато някой се опита да го свали от властТА дори в молитвите си ,произнесени в една или друга мисловна и словестна форма.
  А в България, цялата “плеяда” на наследеното ПРОПАГАНДНО “творческо” и “културно” “съсловие” надигна кански вой против ДОсъбарянето на 1300-годишно плашило пред НДК.
  Настоящите последователи на комунистическата “културна” ПРОПАГАНДА , трябва да си го вземат технияТ си 1300-годишен пропаганден “паметник” ,и да си го поставят там ,където си водят “културната” пропаганда, като преди това ВЪЗСТАНОВЯТ съществувалия паметник , почитащ загиналите военни герои от София.
  Та така ,вместо да протестират пред руското посолство ,за да изразят своето несъгласие срещу “религиозния” и “културен” ПРОИЗВОЛ на кагебисткия тиран, те “протестират” против “обезопасяването” на София от поредният , „завещан” ни „паметник” на ПРОПАГАНДНОТО комунистическо “изкуство”!

  Всеки може да си отговори ,как трябва да се квалифицира тази ,засега последна изява на (пост)комунистическото ПРОПАГАНДНО “творческо” и “културно” “съсловие”!

 2. На мен също ми е интересно да чуя коментар от Веждито по случая. Дори тук не става дума, че на мен или някой друг му интересно. Като български министър на културата той е длъжен да го направи. Разбира се, както Иво Инджев отбелязва, ако има кой да го попита.
  Аз не съм забравил, че 1999 г. Веждито беше най-гласовития поддръжник на Милошевич и по път и над път громеше натовската намеса в Косовския конфлит. Чак сълзи му течаха от очите като се възмущаваше от “националното предателство” извършено от правителството на Костов, давайки коридор на натовските самолети и отказвайки същия на руските. Кълнеше, че сто години напред нямало да можем да погледнем братята си сърби в очите и т.н и т.н. Е, вече сме в НАТО и ЕС благодарение подкрепата, която им оказахме през 1999, а този човек е министър в кабинета на демократа ББ. Каква ирония на съдбата.
  Покрай Веждито между другото за пръв разбрах що за човек е ББ. Когато Бойко се появи от нищото като гл. секретар на МВР в едно от първите си публични изказвания заяви, че от сега нататък няма да допусне и косъм да падне от главата на полицай. Бях силно впечатлен от тази клетва, признавам си. Само че, само дни по-късно пияното Вежди удари полицай изпълняващ служебните си задължение. Очаквах реакцията на железния главен секретар с интерес. Ами оня се покри като лалугер и тогава за първи път ми стана ясно, че е поредният въздух под налягане. Иначе после за подвизите си Веждито като достоен и заслужил българин получи и орден Стара планина от Първанов. Халал да му е!

 3. Не бива да ги подценяваме герберите,ей!Хитро са го измислили.Външното м-во,т.е част от МС е на страната на трите нови руски политзатворнички,а другата част от МС си траят в.т.ч Борисов,Рашидов и Цветанов.Целта е природонаселението да се подведе,че може да има и различни становища и в МС,че има свобода на мнения.И така и леви и десни ще бъдат доволни от правителството на ББ поне по този въпрос.А идват избори!Налии?

 4. http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=26352479

  България в краката на един комплексар. Обществото мълчи.
  Може би обществото не осъзнава значимостта на случилото се? Или просто обществото го е страх да се изправи срещу една мутра облечена във власт? Въпроси, въпроси..
  Но без техният отговор няма да има напредък, България.

 5. Наздраве!

  Те просто си налягат парцалите докато утихне бурята.

  Ние – се молим за дъжд.

 6. “Високо розово стъбло се издигаше до входа на градината. Розите, които растяха по него, бяха бели, ала наоколо стояха трима градинари, които усърдно ги мажеха с червено. Алиса намери това за много чудно и се приближи, за да ги погледа…

  … – Можете ли да ми кажете — попита Алиса свенливо — защо боядисвате тия рози? Пет и Седем не казаха нищо, а погледнаха Две.

  Две започна с нисък глас: -Ами… всъщност виждате ли… госпожице, туй трябваше да бъде стъбло с червени рози, а погрешно сме посадили бяло розово стъбло. Царицата, ако узнае за това, ще заповяда да ни обезглавят. Тъй че, виждате, госпожице, гледаме с всички сили, преди да дойде, да…

  Но тука Пет, който безпокойно гледаше навътре в градината, извика: – Царицата! Царицата! И тримата градинари мигом се хвърлиха по очи на земята.”

  Това е част от глава осма “Царицата и нейното игрище” в “Алиса в страната на чудесата” на Луис Карол.

  Такива чудати неща, но съвсем не приказно-невинни, а като сцени от антиутопия, се случват и на Централната жп гара в София. Почернели от прах навеси на автобусни спирки. Около тях няколко мургави братя ги мажат със синя блажна боя. Случайни минувачи намериха това за много чудно и се приближиха, за да ги погледат. След това включиха мобилните телефони и запечатаха гледката. Чуха как един казва:

  “Како, за къде ни снимаш? Ама в интернет ли ще ни пуснеш… ” И с още по-голямо усърдие продължиха да мажат синята боя върху мърлявия навес. Нямаше следа от мисъл, че това упражнение е безсмислено. Една силна водна струя по-добре щеше да позамие мръсотията и праха, на които отдавна никой не обръща внимание.

  “Бояджиите” обаче бързаха, защото на 31 август пристига председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Той ще реже лентата на втория метродиаметър от жк.”Надежда” до бул.”Черни връх” построен с европейски пари. Премиерът Бойко Борисов ще го моли за още пари за метрото. Министри и кметицата на София също ще са в свитата. Дали някой ще викне “Царицата, царицата…” и всички ще паднат мигом по очи е без значение.

  Важното е, че кипи ударно обновяване на центъра на София. Някои си спомнят, че навремето по същия тертип се стягаха улици и булеварди за “височайши посещения”.

  Хубавото е, че новобядисаните навеси ще си останат на място и няма опасност столичните власти да изпаднат в затруднението на кишиневските, които с изненада открили, че 20 метра новозасаден райграс в чест на визитата на Ангела Меркел са откраднати. Чимовете били разположени на разделителната полоса по булеварда (където досега имало бетон), по който кортежът на германския канцлер ще премине от летището до центъра на молдовската столица.

  Както съобщава шефът по озеленяването на Кишинев пред Publika.md, в града върви усилена работа по почистване и подготовка за визитата на високите гости. По пътя към летището са били засадени 400 метра райграс, но в нощта на събота срещу неделя някой задигнал 20 метра от насажденията.
  Mediapool.bg

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.