Руските неоколониални рекорди на българска земя

Долната камара на руския парламент – Думата ще обсъди поправки в Закона за държавните служители, с които ще се забрани на служители, депутати и военни, както и на техните семейства да притежават имоти и банкови сметки в чужбина.

Който не се раздели с имота си, ще бъде глобен до 10 млн. рубли /300 хил. евро/ и може да бъде осъден на затвор, предвижда законопроектът.

До момента 100 руски държавни служители са обявили имущество в 26 държави. Анализът на имотните им декларациите сочи България като най-популярна дестинация за купуване на имот.

Една-трета от всички обявени имоти са в България. “България не се смята за елитен пазар, не можеш да я сравниш с Монако, Лондон или Ню Йорк. Тук се купува основно за почивка, практически няма проблеми чужденец да купи имот”, обяснява Георгий Качмазов от портала за имоти Tranio.ru.

По-заможните руснаци купуват имоти в Италия, където цените също са до 10 пъти по-ниски, отколкото в руската столица. Предпочитана дестинация за инвестиция в имот е и Испания и района на Коста дел Сол.

Някои от руските държавници приемат законопроекта, като отбелязват, че ще прехвърлят имотите си в чужбина на съпругите си. Други обаче са категорично против, изтъквайки, че готвените промени ще са в противоречие с конституцията.

Русия е на едно от водещите места в света по корупция на държавния апарат заедно със страни като Нигерия и Ангола. ( Кафене. нет)

Ако някой не е забелязал, да вметна: става дума за именно за чиновници, които практически грабят собствената си страна и изнасят в чужбина заграбеното, опита и манталитета си! И къде се чувстват най-добре? Върхушката на руската корупция инвестира у нас както никъде другаде. Защото са повече от добре дошли в страната, която приема окупацията и колонизираните си от СССР с благодарствен надпис в центъра на столицата.

Но този факт е само един от руските рекорди на българска земя. Защото 337 000 физически и юридически лица от Русия са собственици на недвижими имоти у нас, съобщи заместник-министърът на правосъдието Деница Вълкова, цитирана от руското издание „Юромаг” и в. „Труд”.
Внушителната сума създаде предпоставки за прогнози, които предвиждат след оттеглянето на британците в българския пазар да навлезе руско „цунами”.
Повече от 300 000 руснаци са придобили жилища в България само до юни 2010 г. Това означава, че за последните две години 37 000 души са станали собственици на имоти, повечето от които на Черноморието. Руснаците проявяват интерес и към ски курортите, твърди медията. ( „Труд”)

Вторият рекорд с бройката на руските имоти, особено впечатляващ ако бъде пресметнат на глава от населението на България, не е последен. България също е мястото, където е направена най-голямата еднократна руска имотна инвестиция в чужбина. При откриването на руския туристически комплекс в резервата „Камчия” на 9 септември 2009 г. , посетен по този повод лично от новия премиер Борисов, тогавашният кмет на Москва Лужков изпадна в умиление, че вложените в този имот 120 милиона евро са най-голямата руска инвестиция в недвижимост зад граница.

Има и четвърти рекорд на тази изпепеляваща братска любов: преобразуването на земята в резервата „Камчия” с цел да бъде застроена от афериста Лужков, прогонен от президента Медведев от поста му в Москва само две седмици и половина след триумфа му на българския бряг, е най-голямата имотна далавера в историята на България. В нея участват солидарно българската местна, съдебна и изпълнителна власт в продължение на години без разлика от партийната окраска, но под знаменателната със своята партийна окраска от времето на Живков ръководна роля на Станка Шопова, бившата шефка на Комсомола. Кой, кого, колко и точно как е подкупвал по веригата е вероятно толкова голяма тайна, че няма сила в България, която да се вгледа в тази „най-голяма руската инвестиция в чужбина”.

В България са възможни протести срещу несъстояла се вандализация на гори, но за превземането на един цял резерват, в чиито гори покривите на руските постройки са съобразени „тактично” с върховете на оцелялата сред сечта горска маса, няма и помен от възмущение. Секирата е руска и това явно е достатъчно за преклонената ни главица!

Руските инвеститори са гъвкави и това се вижда не само по снишаването на покривите, за да не дразнят прекалено и отдалече. Още през 2003 година написах, че на плажа край Камчия, ограден откъм гората с бодлива тел, се готви плацдарм за руска колония, на която липсват само картечните гнезда срещу българските нарушители. Публикувах предупреждение в този смисъл и в. „24 часа” дори го помести с моя снимка, на която си вижда надписа на табела на пясъка край морето, според който този плаж е само за руски туристи. Е, махнаха го. Сега там пише простичко: „само за деца”. Гъвкаво са пропуснали да уточнят, че става дума само за руски деца, но всички българи знаят и се съобразяват, макар да няма (все още) специални заграждения.

През годините съм писал за това местенце какво ли не и чудодейно е следвала негласна реакция. Посочих например, че на продавачките в търговския обект край плажа са им сложили надпис на руски, че са продавачки, да не би руснаците да си помислят, че се продават. Махнаха им табелките от гърдите. Бях писал , че спират водата на душовете на плажа, когато там няма руснаци. Прекратиха и тази малка сегрегация. Не знам дали имам нещо общо, но попитах в своя статия, защо тъкмо там, както никъде другаде по българското(?) Черноморие непрекъснато обикалят патрулни полицейски коли и проверяват досадно документите на българските шофьори без никакви обяснения ( за извинения, че те обискират по бански по два пъти дневно- да не говорим). Тази година патрулките ги нямаше, остана само въоръжената полицейска охрана на руските детски групи, която спира всеки автомобил при появата на малките туристчета, сякаш мигащият светофар, пешеходната пътека и „полегналия” полицай на пътя не са достатъчни за нас, малоумниците…

Има обаче нещо, което не се променя: това е руският надпис „Вечная память” на паметника на подводничарите от български произход и със съветско гражданств. Епитафията на руски се появи именно откакто анклавът стана руски. Издигнат по времето на НРБ ,този паметник слави диверсантите, изпратени да взривяват мостове, влакове и т.н. в България със съветска подводница по времето, когато двете държави поддържат дипломатически отношения. Печалният край на диверсантите, заловени от тогавашните български власти, беше „увековечен” край устието на Камчия с комунистически, но български паметник по времето на НРБ. Сега той е порусначен, с което откровено се признава на кого всъщност служи съхраняването на паметта за това минало, което се употребява и днес за неговото продължение под други форми и с други средства. Иронията в аналогията с Монумента на окупационната червена армия (МОЧА) в София е в това, че в столицата българи благодарят на СССР за своята окупация, а на камчийския бряг руснаци благодарят на българи, че са повече руснаци, отколкото българи.

После пак ми разправяйте, че паметниците ( и надписите им!) не бивало да се пипат, защото съхранявали паметта за историята! Разправяйте ги на онези, които строят върху подвижните пясъци на фалшифицираната ни история реалния свят на неоколониализма, пренасящ у нас нещо по-лошо от споменатите по-горе корупционни практики от мащаба на Ангола и Нигерия.

57 мнения за “Руските неоколониални рекорди на българска земя”

 1. „В България са възможни протести срещу несъстояла се вандализация на гори, но за превземането на един цял резерват, в чиито гори покривите на руските постройки са съобразени „тактично” с върховете на оцелялата сред сечта горска маса, няма и помен от възмущение.”
  За подобна избирателност бях писал по време на въпросните протести, изучавайки част от организаторите / дадох и линкове /, без претенции за изчерпателност. Същите с особена активност за шистовия мораториум, но пък с 0-ев интерес към всякакво руско влияние и присъствие у нас. Само че тогава мозинството тук бе изпаднало в телешки възторг и дитирамби по протести, манифести и пр.

 2. “Оздравителният” комплекс на руската мафия в Камчия е оценен теоретично на 120 милиона евро, не на 120 милиарда! Но както са тръгнали и за повече от 120 милиарда евро могат да изкупят собственост у нас. Ние сме мека дестинация за мръсните им пари.

 3. Наистина, не мога да кажа нищо, освен кощунственото “да се срамуваш, че си българин!”.И да се вслушам в други българи, като Петко Р. Славейков:
  “не сме народ,не сме народ,а мърша…”

 4. А колко деца на ченгета от рекламни агенции и агенцийки се изтрепаха да снимат по поръчка рекламни филми за руския курорт при Камчия. И защо ли не им пука, че нито децата им, нито те ще стъпят там – защото с руските корупционни пари светът е в краката им – почиват си частно, обикалят, учат, утре може и да живеят, където си искат в чужбина.
  Интересно е и това избирателно зачитане на паметниците: В офиса на Института за изследване на близкото минало са изложени част от намерените тленни останки на табела, платена и окачена след “промените” от въдворени в ТВО в лагера “Белене”, но счупена и разпръсната още на следващия ден от тамошните биячи и трошители на кокали; а да не говорим за плочата при Катин, платена от Полската държава след самолетната катастрофа на Полския правителствен самолет през април 2010г., с политическия елит на Полша, пристигащ по случай почитане паметта на разстреляните там полски офицери – паметна плоча – увековечаваща едновременно двете трагедии – сменена още на другата сутрин с руска, с друг надпис. Какво още да очакваме…

 5. Най-голямото консулство във Варна е руското.През 70-те години бяха съборени едни от най-хубавите къщи в елитен квартал на Варна за да се издигнат крепостните стени на това шпионско гнездо.Познавам,човек,който се самоуби след като му събориха къщата.И до днес високите стени стоят пазени от родната “полиция”.Отвсякъде надничат камери и птиче не може да прехвръкне!А сме страна от НАТО!На българина му е промиван мозъка прекалано дълго време,за да осъзнае,че най-голямата заплаха за свободата му е Русия и вечната й имперска политика!

 6. Г-н Инджев имате малка грешка не “120 милиарда евро” а 120 милиона евро.

 7. Г-н Инджев,
  а как само оплакваха Куба за “банановия” й тип “република” , преди “каманданте” да я превърне в комунистически преден бастион на комунистическия РУСКО-съветски колониализъм!
  Сега ние ставаме, “туристически” рай на руския неоколониализъм, както Куба за САЩ , но тогава през епохата на големите колониали метрополии , това е било някак си нормално, докато СЕГА и тук в бананова България (все още) ,ПРАВИЛНО ЛИ Е ТОВА???

 8. Толкова сте прав и е абсолютно безнадеждно да се отървем кога да е от агресията на руското “присъствие” в родината ни. Напразни са и усилията на Вашия ум е перо и болката , която ни връхлита , когато четем текстовете Ви. Кажете, кой ще промени нещата от сега нататък при това оскотяло от чалга и мизерия население? Защо Кунева- Пръмова можа да образува партия, а хора като Вас и като Едвин Сугарев – не ? Няма спасение , г-н Инджев,ще си мрем като роби, писано ни е – както го каза още Левски-Апостола .

 9. Господин Инджев,
  по мое скромно мнение в публикацията Ви е допусната формална техническа грешка, която разбира се не променя стойността, замисъла и верността на написаното.
  Сумата 120 милиарда евро звучи твърде нереално. Такава “инвестиция” не би могъл да си позволи дори самият Путин, какво остава до “нискостебления” Лужков.
  Предполагам, че става дума за 120 милиарда рубли /около три милиарда и половина евро/ – сума, която е достатъчно внушителна, за да буди тревога у всеки нормален българин.

 10. Дивашка Русия!Средновековие и простащина!
  Опитите им да господстват ще пропаднат както всичко руско.От само себе си(с някой друг ритник от нас)
  Браво Иво!Keep the good work!

 11. Г-н Инджев, сигурно имате предвид, че в Камчия са вложени 120 милиона, а не 120 милиарда.

 12. Иво, в текста има техническа грешка. Цифрата е 120 милиона евро, не милиарда.

 13. Има още един абсурд,имотите на руските белогвардейци ,намерили подслон в България в кои ръце се отзоваха?Комунистите ни внушаваха безгранична признателност на “освободителите”,но никой не говори за правителствените пенсии,отпуснати на всички руски емигранти(генерали,офицери,войници) ,участвали в Руско турската война 1878 и избягали в България от болшевишкия терор през 1920!

 14. Боже,що за народ сме!?Нали се сещате за надписа:”За кучета и българи забранено”Май наистина ще бъдем похарчени от тази тъпа и алчна пасмина!А Камчия наистина е райски кът.Жалко!
  пп Какво са 120 мил. евра за руската мафия- жълти стотинки.Помислете си колко е ниска стойността на една държава с хилядолетна история,когато управниците и са горди с робското си поведение?
  Червенотиквеничковчета.

 15. Макар че руснаците показаха на всички че са способни на какви ли не безумни рекорди, все пак ми е трудно да повярвам че са вложили 120 милиарда евро, което прави 150 милиарда долара и се равнява на една дузина Palm Jumeirah – дубайските палмови острови или стотина небостъргача като Burj Khalifa, най-високата сграда в света с които арабите шашнаха света.
  Тук за грешка ли става дума или това е огромна пералня за пари не мога да преценя но пък и 120 милиона за руснаците са дребни джобни. Та какво ли е това което се крие всъщност в гъстите гори на природния резерват Лонгоза така и не мога да си представя.
  Засега само си спомням и представям кадрите от филма Хан Аспарух снимани точно на това място които внушаваха на зрителя причината за избора на тази земя за ДЪРЖАВА НА БЪЛГАРИТЕ.
  Оттук и заключението ми че (символично) заради това (паметно) кътче Аспарух избра тази земя за държава на българите а русофилите го харизаха безсрамно и безпардонно за БАНЯ НА РУСНАЦИТЕ. А тук порядъкът на перверзните им инвестиции няма никакво значение.
  Така че това за мен специално е не колосална инвестиция а КОЛОСАЛНА ГАВРА за страната ни, с природата ни , с историята и паметта ни като народ, от която една седеммилионна част е лична гавра с мен самият.
  И после ще ми говорят за съхраняване на паметници….

 16. До Cveta:
  Не съм съгласен. Струва ми се, напоследък има все по-голяма чуваемост за проблемите на руската пре-, комунистическа и пост- колониализация на България. Дори сред неутралните се сменя понякога знака от “к’во ти пречат?”, на “К’во можем да направим?”

 17. Темата е доста стара,още от времето,когато г-н Инджев бе помолен да напусне БиТиВи.Още тогава стана въпрос за именно този комплекс.Знае се кои лобираха за него,но не са посочени в статията,нито загатнати дори.

 18. Не ми пречат руснаците .
  Дядо са го утепали техните агенти, на самите руснаци не ми пречат.

  Както не пречат на французите .
  Никой не ги пита руснаците откъде имат пари, а ги принуждават да плащат данъци и да спазват законите на Франция.
  Това лято видях град, който е харесван от по-бедните руснаци .
  / богатите харесват Ница и Монако /
  Французите от Тулон говорят със завист за руснаците в съседния град Йеер.
  Къде е проблемът ?
  Нали руснаците купуват бензин, храни, напитки, мебели, дрехи, обувки, цветя и …
  Наемат хора за всичко .
  Децата им ходят във френските училища…

  А, ха , да, ние не произвеждаме нищо и руснаците в България купуват само вносни стоки .
  Това ли е ?

  На следващите избори гласувайте за тези, които ще защитят земеделската продукция от племената !

  Руснаците оставям на Путин.
  Те гласуваха за него, както французите гласуваха за Оланд и не ме засяга колко хора не ги харесват .
  Важно е да продаваме стоки !!!
  Не го ли разбирате ?

  Хванахме ли нашите крадци ?
  Поздрави,

 19. Паметникът на Съветската Армия в София бе заповядан от Вълко Червенков, като очакване България да бъде 16 република и подходящо плашило за тези които биха протестирали. Защото като български паметник няма никакво основание. Няма в България битки или фронтове на Съветската Армия, няма загинали съветски войници. Напротив има десетки хиляди избити българи от слугите на съветските агенти или от немски куршуми. Освен това както на времето Далчев бе казал, за този паметник, това съвсем не е мястото му. Булеварда по своето местоположение отговаря на Елисейските полета в Париж или на Алекзандър платц в Берлин. Представете се такова чуждо чудовище на тези места, кой би го търпял? Ако има толкова много “ценители на изкуството”, или псевдо русофили загрижени за техният идол, преместете скулпторите в музея на тоталитарното изкуство, както и да го наричат сега. Всичко това е добре известно на много хора с власт, които както в миналото пречат това да стане, защото ако не 16 съветска република, те очакват България да стане член на Руската федерация и тогава паметникът ще има пълно оправдание да остане. Купуването на български имоти е една от стъпките към това, както някога това стана с норвежките острови Шпицберген и руските градове построени там с паметници на Ленин. Или историята с руснаците в Балтийските държави получили имотите на избитото или изселено местно население. За сега първо Черноморието, а после София. Българите да ходят по света да си търсят късмета.

 20. Над 300,000 руснаци са станали собственици на имоти в България. Ако приемем че това са средно семейства от поне 3 души това прави близо един милион руски поданици могат да си живеят свободно в България и още един милион толкова техни гости по хубавото Черноморие. Да не говорим за хотелите, от които чуждата валута отива в Москва. За българите остава задължението да доставят пътищата, електроснабдяването, водоснабдяването, храната и обслужването на това население, което не плаща български данъци.

 21. Това руско население от близо 2 милиона души не плаща български данъци за доходите си от внесеният капитал и не участва в разходите натоварени на гърба на българското население за изграждане на инфраструктурата и поддържането на Черноморието. Чиста печалба за някои руснаци и загуба за българите. Ако това бяха десетина души нищо, а милиони правят разлика за всеки българин.

 22. Дано това да не е предвестник на “руско присъствие” като онова 500 годишно “турско присъствие”.

 23. Тъжно ми е, да чета коментари от рода на”имате грешка, 120 милиона са, а не 120 милиарда! Това ли е най-важното! Има грешка разбира се и тя е, че и 12о милиарда са много ниска цена за земята ни, напоена с кръвта и потта на дедите ни. Земята ни, отнемането на която стана причина за най-голямата съпротива срещу комунизма в историята на човечеството, многоктратно по-голяма от така наречерното “партизанско движение”! Най-голямото ни всъщност народно опълчение – горяните! Забравяме това или което е още по-срамно не го знаем. И тази земя сега я оценяваме “патриотично” на квадратен метър десет и повече пъти пъти по евтино от парче мокет!
  Но и други асоциации и спомени предизвиква у мен горният текст. Когато бях малко момче дядо ми често ме водеше на разходка в Борисовата градина, Много обичах гората и омези алеи извеждащи към гара “Пионер”. Имаше нещо мистично и притеглящо в меката свтлина, която се виждаше в края на всеки един от тези “тунели” от зелени листа. Винаги питах какво има там и дядо ми казваше “нищо особено, там е кварталът на Дъновистите”. Минаха години и меката светлина и с това мистичността и привлекателността на тези алеи изчезна. Затули се от бетона на стената на едно посолство, познайте на коя страна! И не ме разбирайте криво, не съм Дъновист и не познавам добре учението му, но знам, че има много последователи по цял свят и подчертано от Русия. Знам само, че Айнщайн е казал: “Всички се прекланят пре мен, а аз се прекланям пред учителя, Д-р Петър Дънов от България”! Погрижиха се да ни отнемат и тази гордост не без активната помощ на същите предатели. Но с това отнеха и и възможността аз да показвам на моите внуци моите спомени от детството ми. Такива едни асоциации се завъртяха в главата ми от горния текст, но вижте там да не направим някоя грешка с цената, че това е по-важно!

 24. Аз предпочитам руснаците пред дубайци, катарци, саудитци и други чалмосани.

 25. Не виждам нищо лошо в това, че руснаци влагат парите си в български недвижими имоти. Защо англичаните, скандинавците и др. са добре дошли а руснаците напротив. Навсякъде по света се борят за инвестиции а ние недоволстваме срещу произхода на инвеститора. Това е толкова безумно и недалновидно. Може само да се поучим от братята англичани, които с удоволствие взимат парите на руските олигарси и след като залезе славата им изкупуват инвестициите им почти без пари и изхвърлят фалиралия олигарх. Българите по родното ни черноморие са все още живи именно благодарение на руснаците, които в момента са единствените влагащи пари там.

 26. Г-н Инджев, кога ще прочетем статия от Вас за американския, френския, белгийския, турския, немския, чешкия, австрийския, канадския и прочие колониализми.

  За руския вече разбрахме, съгласни сме 100% вярно е това, което сте написали.

 27. Имам предвид колониализма им в България. Ако не разбирате за какво говоря мога да уточня. Солвей соди, Тец-Марица, ЕОн, ЧЕЗ, Дънди прешъс, безплатни военни бази. Независимо от каква националност е – ненавиждам колониализма и неговите апологети.

 28. Към Данко Хаирсъзина:

  Ако не можете да направите разлика между привличането на инвестиции ( за каквото се борят и САЩ на собствена територия) и насилственото съветизиране на България с неговите последици, които са ни докарали да имаме търговски дисбаланс с наследниците на съветската колонизация в съотношение 1 към 10, не мога да Ви помогна, най-малкото поради това, че България беше колонизирана от СССР, а не от изброените от вас държави ( мнозина биха казали- за съжаление). Огромната ни днешна зависимост от Русия, несравнимо по голяма от каквото и да било (без)подобно в икономическите ни отношения с която и да било друга държава, е резултат тъкмо от онази окупация. На това му се казва неоколониализъм.
  И не ме заливайте, моля, с продължение на Вашето елементарно неразбиране на самия смисъл на думите, които изписвате.

 29. Г-н Инджев, няма ли да напишете книга за Горяните. Би била много интересна. Успех.

 30. Към АЛЕКС. Не е въпросът в това откъде идват инвестициите, а в цената. Нищо не сте разбрали или по-точно нищо не знаете за “братята” англичани. Те земя не продават, а само право на строеж и то е за определен срок. Може и да е за 170 години но не е за “вечни времена”! И след това пак можеш да си куписх нов срок от ленд лордовете, за нов строеж. Така, че повечетоп от олигарсите ще се опарят рано или късно, но това си е техен проблем. Никъде по света няма такова урболешко “продаване” или по-скоро подаряване на земя, като у нас, на което вие казвате инвестиция! Те и затова англичаните проявиха такъв интерес у нас, но като видяха “условията” и прочутото ни “гостоприемство”, насочено от петоколонните ни “инвестиционни лобисти” в полза на Русия предпочетоха да се откажат. Англичаните и Хонг Конг бяха купили за 100 години, но когато изтекоха си го освободиха! А ние кога ще си вземем Лонгоза обратно? На свети Макавей “инвестиционний”!

 31. Цитат: Знам само, че Айнщайн е казал: “Всички се прекланят пре мен, а аз се прекланям пред учителя, Д-р Петър Дънов от България”!

  Ох леле, ама откъде ги измисляте такива глупости??? Човек да плаче ли, да се смее ли!

  Може ли да ми посочите цитата?

 32. Разликата между инвестиции и колониализъм е от тук до Марс.
  Да, по френската Ривиера има руски имоти, но никой не би допуснал подобен анклав. Не, по руското крайбрежие също никой не би допуснал подобен български комплекс.
  А в нашите глави е нътъпкано, че руснаците са наши братя и могат да се чувстват тук у дома си, а американците искат да заграбят света, германците са фашисти, турците са поробители и техните инвестиции са колонизаторски.
  Хаирсъзинът си е хаирсъзин!
  А мераците на руснаците са неоколониални. И то не само за Камчия. И за Белене и за петрола и за газта – въобще за България.
  Дени е напълно прав – защо противниците на ски пистите не затворят Орлов мост. От ски туризъм се печели. Швейцария не е останала без гори. Австрия също. От братски неоколониализъм се губи.

 33. Абе г-н Инджев какви са тия колониални тъпотии в 21 век. Та Япония е зависима енергийно и суровино от САЩ почти на 100 %, повече от 2/3 от колосалния външен дълг на САЩ се държи от Китай, които могат да ги сринат за една седмица като пуснат за продажба щатски ценни книжа за няколко трилиона. Какви са тия простотии за неоколониализъм в този взаимосвързан свят. Всички европейски държави сме като скачени съдове. И аз не искам руснаците да движат пазара ни на недвижими имоти но просто никои друг не иска да купува в нашата прекрасна страна. Това е положението…пазарът е цар в 21 век. А вие се замислете защо руснаците масово купуват имоти и вещи в цяла европа при положение, че останалия свят е в капана на жестока криза? Но май отговора на този въпрос налива вода в мелницата на диктатора Путин, чието състояние се оценява на над 85 млд. долара. Явно за разлика от нашия плиткоумен пъдар поне оставя от софрата и за другите хора…

 34. Драги Хаирсъзино,
  Замислял ли си се защо до 1939г България е имала по-силна икономика от Гърция а сега (и по бай тошово време) е много по-богата държава и нашите хора ходят да слугуват там? Колко гърци дойдоха в Б-я да работят?
  Тъй като може да не си се досетил или да не ти отърва ще ти подскажа защо стана така:
  Защото нас ни “освободи” и колонизира СССР а гърците ги освободи (от немците) и ги “колонизира” Великобритания.

 35. Към Алекс:

  Тъпотия е да се изказвате неподготвен с примери, като японския…няма да обяснявам защо…първо се образовайте малко и после се нахвърляйте със самочувствието на много знаещ

 36. Г-н Инджев, аз съм работил в Япония повече от 6г. и мога да ви споделя, че самите японци оприличават държавата си на 51 щат поради зависимостта си от САЩ но за тях това не е особено голям проблем.Нормално е Япония да купува суровините си от САЩ а България от Русия поради най-простата причина – географската, както е нормално американците да купуват ваканционни имоти на карибите, англичаните във Франция и Испания а пък руснаците в България и Турция. Този ваш войнстващ елементаризъм минава всякакви разумни граници…

 37. Към SURVIVOR:
  Хайде стига с тези глупости за освободители и коллонизатори.
  Ако не сте чули на Гърция периодично и опрощават баснословните заеми, за това гърците са по-добре.

 38. Към Алекс:

  Достоен сте за съжаление в елементарното неразбиране на нещо, сред което 6 години сте пребивавал: Япония е суперсила в икономиката благодарение на и въпреки зависимостта си от САЩ- но не и енергийно ( купувайки нефта си от Близкия изток).
  Япония е бившият най-страшен враг на САЩ и с помощта на САЩ се възражда, просперира и т.н.

  Вашите японски другари признаха ли, че Япония се “скатава” под американския ядрен чадър срещу руската мечка ( налапала Курилските острови) и китайския тигър с комунистически апетит да погълне цяла Азия и така спестява трилиони долари за отбрана благодарение на своите американски окупатори?

  Толкова ли не разбирате разликата с жалкото пребиваване на дъното на Европа на окупираната от СССР България, която е била определяна като “Япония на Балканите” при управлението на Стамболов, намерил сили да скъса дипломатическите отношения с Русия?

  Това не е въпрос- не ми се води разговор с толкова елементарен човек. Но и в Япония, разбира се, има тъпаци,които не искат или не могат да погледат обективно на всичко това.

 39. тази нотариуска нещо бърка! според НСИ имотите в БГ за малко над 3 млн., от което следва, че те притежават 10% от тях! Няма толкоз нотаруиси у нас за да се превъртят толкова имоти за няколко години и то само за руско говорящи!

 40. Към Марин,
  Айде да ни светнеш колко са опростените дългове на Южна Корея, на които се дължи потресаващата разлика със северните им съседи, въпреки периодичните хуманитарни помощи / основно “империластически /за последните –една нация, една история до 45-та год.
  Няма да ти давам повече примери в тази посока. Може да се напрегнеш да прочетеш скорошна статия в блога по темата.

 41. Когато някой се изреве че “външен дълг на САЩ се държи от Китай, които могат да ги сринат за една седмица като пуснат за продажба щатски ценни книжа за няколко трилиона.” ми става весело.
  Е как си обяснявате че това може да се случи?? Нали трябва този “някой”,за да ги купи, трябва да му ги продадат евтино? Тогава китайците трябва да са будали. А те не са!! После нали онова което Китай произвежда трябва НЯКОЙ ДА МУ ГО КУПИ. А кой е този който МОЖЕ ДА ГО КУПИ? Само Америка, защото има и кой да го купи в магазина!!! Америка имала външен дълг?? Ако следите “предизборните кампании” в САЩ, където се изказват доста големи икономисти, трябва да ви е станало ясно, че този дълг е ВИРТУАЛЕН, той е условно дълг на държавата към бизнеса, но имайки този дълг, държавата е направила пътища, комуникации перфектни за да работи същия този бизнес, защото държавната бюрокрация ТАМ е ЕФЕКТИВНА. Така се направиха пътищата на ЯПОНИЯ И СЕГА СЕ ПРАВЯТ В КИТАЙ. Хайде сега да погледнем БГ която няма дълг на държавата??, но няма и пътища, няма летища, няма необходимите и достатъчни условия за да се прави бързо бизнес И НАЙ-ТРАГИЧНОТО-НЕ МОЖЕ ДА УСВОЯВА ПАРИТЕ КОИТО “ФЕДЕРАЦИЯТА ЕВРОПА” И ОТПУСКА ЗА ДА СИ ГИ ПОСТРОИ. У нас една гума на камион се сменя за 2 часа, в САЩ на ръка се сменя за 26 минути – на пътя. Ето това е ЕДНА ОТ разликите. В САЩ за да закараш една пица на 50 мили ти трябват 40 мин,. в БГ 2 часа. В САЩ хората живеят в къщи на 50 до 100 мили от града, но пътуват всеки ден с коли за да отидат на работа и да се върнат обратно. Защо?? Защото така се купуват повече коли, плащат се повече застраховали и ДАНЪЦИ/ниски но често/ бензиностанциите продават много гориво, което гориво се прави от много нефт и този нефт се купува 73% от КАНАДА, НЕ ОТ АРАБИТЕ. От арабите купува Европа и Китай, които облагат после бензина с огромни акцизи, защото “маркизите”, “лордовете” и “фоновете” са просто алчни повече от американските си “колеги”.

  ПРОДАВАЙКИ МНОГО КОЛИ, НЯКОЙ ГИ ПРОИЗВЕЖДА, ПРОДАВАЙКИ МНОГО КЪЩИ, НЯКОЙ ГИ ОБЗАВЕЖДА- ЕТО ТАКА БИЗНЕСА ЦЪФТИ. Там просто има СТАНДАРТ, нова къща трябва да има:
  1.Хладилник двукрилен
  2.Микровълнова печка
  3.Две тоалетни минимум
  4.Две бани минимум-оборудвани от А до Я.
  5.Климатик за всички помещения.
  6.Мокет навсякъде.
  7.Паркет в кухнята.
  8. Камина/ако спре тока поради авария или торнадо да се загрееш/.
  Така всички тези отрасли бълват продукция.
  Има само един проблем- не малък. Трябва да се следи пазара и да не си купуваш къща на “надут” пазар. Защото и там банките са алчни…

  И най важното: не забравяйте че САЩ имат добра популация от новородени хора, плюс 350 000 емигранти всяка година, за които банката вече е напечатала по 30 000 $, защото средно това е годишния доход на една персона. Но тези пари се движат само виртуално- по “карта”, а с другото се завоюват нови територии за бизнес. Така се прави ДЪРЖАВА.

 42. Г- Инджев, като оставим настрана политическата закачка, нито туристите, нито купувачите на НИ от Русия имат някаква вина. Ако наистина са 300 000 НИ, които са собственост на руснаци, то това е около 10 млрд Е инвестиции. Знаете, че руснаците купуват предимно новопостроени НИ. Да не би да твърдите, че без тези пари щяхме да сме по-добре? Някой каза, че годишно се събирали по около един милион руснаци у нас, а не плащали данъци… Поправка – плащат най-големия данък. ДДС. Потребяват, значи плащат. Ако не им издават касови бележки, това не е техен проблем, а наш. Един милион руснаци ако потребяват средно по шест хиляди лева, значи оставят един милиард ДДС. Цифрите са избрани за улеснение в сметките, а не поради някаква достоверност на предположението. А ако стоките, които купуват, са предимно вносни, то е защото нашено стопанство така се управлява, че вносното да е по-добрият избор на потребителя. Проблемът си е наш, независимо кой е потребителят.

  =======

  “..остана само въоръжената полицейска охрана на руските детски групи, която спира всеки автомобил при появата на малките туристчета, сякаш мигащият светофар, пешеходната пътека и „полегналия” полицай на пътя не са достатъчни за нас, малоумниците…” Ами не са, г-н Инджев!!! Да не би да твърдите, че българските шофьори ще се спрат пред тези невинни препятствия? Или ако сгазят няколко руски деца, това няма да е голям проблем – все пак децата са на окупатори??? Българският шофьор е простак от толкова голяма величина, че единствено въоръжена охрана може да гарантира сигурността на децата. Браво на руснаците, че не се правят на лицемерно доверчиви, а са взели сериозни мерки да опазят децата си от българската шофьорска олигофрения. Преди години в един форум бях предложил да се разреши да се стреля по автомобилите, които грубо погазват правилата за движение по пътищата, като по този начин се явяват директна заплаха за живота и здравето на хората около тях. Щом свинята се осмелява да заплашва живота на хората, то и хората трябва да могат да заплашат живота на свинята. Ето, че руснаците дават добър пример в това отношение. Статистиката вероятно показва, че в района на охраняваните от въоръжени руснаци улици няма нито едно ПТП с пострадал пешеходец, нали? Ами не е ли това целта в крайна сметка? Със сигурност няма и застреляни водачи на МПС-та, въпреки че би било добре от гледна точка на превенцията да има поне няколко възпроизведени изстрела, уж случайно непопаднали в целта. Вероятно, ако въоръжените бяха справедливи носещи мир по света американски рейнджъри, които пазят малки сладки носители на свободата от най-великата демокрация в света, ситуацията нямаше да прави лошо впечатление. Но това няма значение. Мисля, че не сте оценили по достойнство иновацията да се демонстрира пред простака зад волана на МПС-то, че е смъртен. Мементо мори, нали така беше? Няма значение кой е въоръженият, ако ще да е нинджа, ако ще да е самият Сандокан. Това със сигурност ще сведе жертвите по пътищата до десетина годишно. Може малко да повиши жертвите от огнестрелни рани, но поне децата ще са в безопасност. Българските власти чакат някой да прегази поредното дете, за да напълнят новинарските емисии с така полезният за тях паразитен медиен шум, а пред ЕС да се покажем какви сме правораздаватели – нарушителят в затвора!!! И тъга, тъга… неподправена и дълбока тъга сковава всички нас. Безмилостната армия на кретените, наричани кой знае защо водачи на МПС, е оставена да играе руска рулетка с чужд живот. В българската администрация превенцията е смъртна заплаха – как така превенция, беее!!!! А ние кого ще хващаме после?! Кой ще ни пита “ами не може ли да направим нещо”? Един колега разказва как го хванали в нарушение и той свенливо попитал “не може ли да направим нещо”, а органът му се сепнал “ами направи, де”… Та руснаците явно са запознати, то няма как да не са – в Русия си е баш така, че и по-зле. Затова – въоръжена охрана за децата. Чудесна практика!

  Туристите, пък ако ще да са и руснаци, нямат никаква вина за безобразията на политиците, пък ако ще и те да са руснаци, макар да не са само руснаци, а и българи. Дори предимно българи… Нито децата, нито родителите им са виновни, че някакви мутро-администратори са дали всичките възможни законови разрешения на едни руски олигархо-паралии, които, имайки всички законови разрешения, са направили комплекс някъде, където на нас не ни харесва. Как така не ни харесва?! А кой избра онези, които дадоха разрешителните? Ние. Значи ни харесва и точка. Купувачите на НИ също нямат вина за нищо. Не може да се кара наред – щом е руснак, значи е кофти. Прекалено е стереотипно, дори за този кръг от читатели. И Саша Васильев е руснак, а не е кофти. Университетите в ЕС са пълни с руски студенти, които са едни от най-добрите студенти между другото. И там ли парите са всичко? Знам, чи Вие знаете отговора, но нека останалите да не бързат. Мисълта ми е, че руснаците, които се разхождат из България и по някаква причина тук им харесва да си харчат парите (което за мен е пълна мистерия) не са онези, които са отговорни за нашето русофилско проклятие и за политиката на Русия (СССР в частност) спрямо нас или спрямо когото и да било. Самият руски народ е най-голямата жертва на политиката на своите премиери, генерални секретари и царе поне от 300 години насам.
  Което не означава, че непременно трябва да са готини хора. Селяни са си и те в нередки случаи, ами – московчаните не идват у нас, с изключение на един бивш кмет… Просто да не бъдем прекалено едностранчиви. От прочита на статията ми остана едно (твърде е възможно да е погрешно) впечатление, че се говори против инвеститорите и туристите от Русия. Все пак критиката би трябвало да е насочена към нашата политика и нашите решения по време на избори. И към нашето бездействие, когато виждаме какви безобразия правят нашите избраници. Да не мислите, че ако на някой руски бизнесмен му разрешат да застрои някоя защитена швейцарска горичка край някое запазено в естествения си вид планинско езеро той сам ще се откаже??? Няма, но и няма как да му разрешат. А у нас разрешават! Знаете за баницата – кой е лудият в случая?

  А Япония по времето на Стамболов е била по-слабо развита икономика от България.

 43. Към НИКИ СПИРОВ
  Чел съм го в нашата преса или съм го гледал по БНТ, не помня точно. Нямам време да се ровя из Интернет за да ти го “доставя на крака”. Във всеки случай прочети това:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Deunov
  Белким ехидността ти се поизлекува!
  Поздрави.

 44. Иво,ако въпросната инвестиция беше направена от ,да речем англичани,тогава няма колониализъм нали?

 45. До Данко Хаирсъзина:
  Американския, френския, белгийския, турския, немския, чешкия, австрийския, канадския и прочие колониализми ще станат опасни, когато се появят в България проамерикански, профренски, прочешки и т.н. партии, когато във всеки град се появи клуб на българо-американската(чешката, канадската) дружба, когато в българия започнат да се празнуват дни, месеци или години на българо-канадската(турската, немската) култура, когато кандидат-президента на най-старата партия в България не заяви: “Който не обича Тунис не обича България”.

 46. Към Виктория,
  Аз във въпросните протести не виждам проблем. Солидарен съм с каузата против изсичането и застрояването на планината.

  Смешното бяха очакванията за поява на политическа алтернатива и смяна на статуквото, в духа на които се изляха обилно количество буквички и най-вече размахът и самочувствието, с което бяха заявени.
  Хайде, да оставим Камчийския лонгоз или нефтеното пристанище на Бургас—една, де факто, кремълска територия. / В същото време правителството разиграва театри с изпълнени и преизпълнени критерии за присъединяване към Шенген/ Повечето може да не са чували за тях или други причини. Доколкото знам протестът се е провеждал и като шествие, а не само седящ на моста. Колко се впечатлиха, продължавайки 200 метра нагоре, от подчертано сталинистката, окупаторска символика срещу СУ? Още повече времето съвпада с акция на същото място на Инициативния комитет за премахването му.

 47. До АЛЕКС, по повод “Путин оставя нещо от софрата..”
  Знаете ли как приемат нормалните хора в Европа подобни разсъждения? Ето един стар виц, който ми го каза норвежец преди десетина години.
  Срещнали се Путин и премиера на
  Норвегия. Премиерът на норвежците
  гордо казал.”Ние имаме нефт и газ, вадим ги, продаваме ги и 4 милиона
  норвежци живеят богато и щастливо.”
  Путин отговорил:”Какво толкова се
  хвалиш. И ние имаме нефт и газ,
  вадим ги, продаваме ги и 4 милиона
  руснаци също живеят богато и щастливо.”
  Така, че нещата, които за вас лично изглеждат съвсем нормални, служат за подбив за нормалните хора в нормалните държави. За това става дума. Става дума и за това, че аз и малкото нормални хора в тази държава искаме държавата ни да прилича на нормална европейска държава. Само, че докато има хора като вас, които определено сте болшинство, това няма как да стане.

 48. Към gogo:

  Малко ми е неудобно непрекъснато да преподавам на възрастни ( предпогам) хора: съветският колониализъм е доказан факт през първите 3 години след 1944-та де юре и де факто през останалите 42.

  Сега наблюдаваме (безпомощно, благодарение на такива като Вас) рецидивите.

  Нарича се неоколониализъм и се изразява в това, че бившите (?) колониални владетели използват ресурса си на българска земя, завладяна с оръжие, за да продължат- в особено големи мащаби като за България- да ни владеят.

  Ерго: ако англичаните бяха владели десетилетия наред България и на тази база бяха врътнали такава гигантска далавера, като руските колонизатори край Камчия( превърнали един български резерват в своя губерния, корумпирайки пътьом незнайно колко български чиновници, съдии, министри и т.н.), да това щеше да бъде английски неоколониализъм в действие. Но не е. Съветски е.

 49. До МАРИН
  Ако не сте чули БВП/брутен вътрешен продукт/ на Гърция е 300 млд щ.д. при население 11 милиона, а на БГ при население 8 милиона- 70 млд щ.д. За това става дума. А другото са актуални гръцки проблеми, за които ще си понесат последствията. А, ако не сте разбрали за какво става дума, ще си позволя да кажа още един виц, този път много, много стар, от началото на петдесетте.
  -Срещнали се по обяд на границата българското и гръцкото овчарче. Българското обядвало с лук, гръцкото с маслини. Гръцкото видяло как му текат лигите и казало: “Вземи, ние имаме много маслини. Българчето изяло маслините и гордо казало:”Ние пък си имаме социализъм. Гърчето си тръгнало покрусено. На другия ден пак се срещат и гърчето наперено заявило:”Татко каза, че и ние ще си имаме социализъм”, а българчето отговорило:”Е,тогава пък няма да имате маслини.”

 50. К.Ганев
  Като чета с какъв хъс размахваш пистолета, все в името на справедливостта разбира се, / при теб закономерно щяха да отсъстват „непопаднали в целта” / ти съчувствам, че си позакъснял с няколко десетилетия.
  Всъщност може да се пробваш и сега, ако обещаеш да започнеш първо от себе си.

 51. Е,г-н ИНДЖЕВ цървул болшивиците са
  впечатлени най-много от цифрата и евентуална грешка.Друг пък смучко се
  прави на голям разбирач на свободната икономика.Внушението за “двойното ни освобождение”дълбоко е залегнало в плитките черепи на продажни миризливци.Разбира се,че по брой има много повече качествени хора руснаци отколкото в географското понятие Мизия,Тракия Македония.
  Античовешкия им държавен ред пасва
  на нашите безличници и те винаги са в необходимата поза.

 52. Руските граждани купуват имоти не само в България. И в Турция не е по различно положението. Скоро, в коментар с турски гражданин, ми беше обяснено, че в Истанбул има доста сериозно, трайно присъствие на руско говорещи.Вече съществували руско училище,търг.обекти с реклами и информация само на руски и т.н. В Германия,Испания руското присъствие също е все по забележимо. От години у нас работят десетки руски фирми за недвижими имоти с единствената задача да разширяват руската собственост в България. Да не говорим колко руски капитал има в уж български бизнес. Предпочитам руските граждани пред ислямските фундаменталисти. Убеден съм и в друго. След икономическото и военно преразпределение на Европа, руското влияние в невралгичните точки на континента загуби територии. Всичко възможно се прави тези загуби да бъдат максимално поставени под контрол. Така, че всичките тези действия за възстановяване на влияние под всякаква форма са логични. Странно е, ние постоянно хленчим, че някой е засегнал нашите интереси! В действителност, като граждани,като държава с ясно изразени национални и социални приоритети сме кръгла нула.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.