Дясното премълчаване служи на лявото крещене

Явлението, наречено „пражка пролет” през 1968 г. е причината други бунтове на други народи да бъдат оприличавани на него- чак до „арабската пролет” от миналата година. Но в България този сезон не е на почит и днес…

Годишнината от най-голямата танкова операция в Европа след Втората световна война, извършена на 21 август с цел да бъде смазана пражката пролет, остана „незабелязана” в България, която е сред няколкото опозорени държави с факта, че изпраща свои войски под крилото на СССР в онази операция по прегазване свободата на един народ- всъщност на цели два, на чешкия и словашкия.

Исках да видя медийното припомняне на 21 август 1968-ма, но не дочаках друго, освен една аналогия днес, която не е свързана със събитието изрично, но има отношение към него. Оказва се, че един министър е „открил” необходимостта да се възстанови паметта за българските герои от войните като противовес на комунистическата символика в центъра на София.

Паметникът пред НДК да се събори и на негово място да се монтират мемориалните плочи на Първи и шести пехотни полкове. Монтират ли се тези плочи, пространството ще заприлича на Виетнамския мемориал във Вашингтон, казва пред “Преса” вицепремиерът Симеон Дянков.
За Симеон Дянков циментовата част на паметника пред НДК е грозна и трябва да падне до кота нула. Най-ниската част можело да остане, макар че по нея са пропуснати важни исторически лица.

Дянков смята, че трябва да се изкарат и поставят на това място плочите на Първи и Шести пехотни полкове, които в момента прашасват във Военноисторическия музей./БЛИЦ

Похвално е, че вицепремиерът е „забелязал” аномалията и несправедливостта ( за която многократно съм писал със същото предложение за възстановяване на поруганата памет в онази градинка, близо до която съм роден). Макар и в края на мандата на ГЕРБ, все пак всеки елемент на такова „проглеждане” заслужава адмирации. Но прилича повече на солова акция и на поредния изблик на разнобоя в кабинета „Борисов”, който иначе изобилства от авторитарни волности, като употребата на правителствения самолет за превозване на селски футболни отбори по прищявката на премиера, но да прояви решителност в заявената си цел да бъде дясно управление на страната- това не го може.

Не го може ли? Може го и още как! Но само ако Борисов го поиска. А той става изведнъж много мек, обтекаем и мълчаливо гъвкав, когато се стигне до истински „бой” със самата същина на сблъсъка между лявото и дясното.

Сега Борисов е пуснал Дянков да бъде изразител на обещаната, но така и неизпълнена тенденция за ускоряване на раздялата с комунизма, докато явно е скрил пазителя на ценностите на социализма Вежди Рашидов, за да не изтърси някоя от глупостите си, с които изважда очи, вместо да изпише дясната вежда на това управление. В края на краищата самият г-н Барозу ще пристигне от Брюксел да види как са употребени европейските пари за един лъч от софийското метро и за целта трябва да бъде дръпнат червения килим в дърдоренето на властта, вместо да му го постила Рашидов.

На килима се появява Дянков- с едната ръка раздава обещания за повишение на бюджетни заплати и на пенсии, за да бъде позатулена устата на лявото използване на тази тема, а с другата посяга към забърсване на праха от интернираните от бившия режим паметни плочи на българските герои от войните.

Храбростта на властта срещу символиката на комунизма обаче не стига до споменаването на стърчащия факт, че над столицата все така доминира триумфът на съветската окупация на България, за което със златни букви е изписана благодарност от името на българския народ. Публичното пространство се наводни от интервюта с автора на грозилището пред НДК Старчев, който най-безнаказано защитава съветския паметник с това, че подобен имало и във Виена. И няма кой да му каже на този интелектуалец, че между Виена и София няма нищо общо по линията на съветските паметници, защото там се е ляла река от съветска кръв, конкурентна на тихия почервенял от нея Дунав, а тук- българска, предопределена от съветското нахлуване в неутрална България, наказана със съветска окупация за поддържането на дипломатически отношения с Москва до 5 септември 1944 г. и за отказа да воюва срещу руснаците на тяхна и на българска територия.

Нито един министър от ГЕРБ, нито един представител на властта на каквото и да било ниво не се осмели досега да постави под съмнение лъжата, декларирана толкова нагло твърдение в благодарствения надпис за окупирането на България. Опонирайки по много други въпроси на същата тази власт, изгряваща ( от гледна точка на рейтинга) звезда Меглена Кунева преодоля половината път, говорейки наистина за съветската окупация като такава, но се препъна в самия символ на тази окупация: той трябвало да остане, за да ни напомня за нея. Което е вариация по темата в защитните пледоарии на поклонниците на лъжата, готови да се съгласят с всичко, само и само да не се посяга на източника на тяхното самочувствие с вдигнатото оръжие над България.

Премълчаването на тази тема напоследък става все по-невъзможно, макар българските медии да полагат „героични усилия” да НЕ споменават съществуващите протестни акции на граждани, настояващи да се премести паметникът. Само през май и юни българското знаме се появи върху позорния надпис по четири различни начина- два пъти като положен с боя върху лъжливия надпис българския трикольор, един път със залепени върху същия текст български знамена и веднъж като опаковане на основата на монумента с българското и европейското знаме. Това бяха не по-малко „атрактивни” случки от нахлузването на маски върху главите на част от скулпторите, но въпреки наличието на десетки снимки в интернет, акциите преминаха „незабелязано” от медиите като една пражка пролет.

При невъзможността да бъде премълчано очевидното, набра скорост едно „особено” говорене. Дава се път на „гъвкавата” версия- досущ като „гъвкавостта” на самия Борисов по въпроси, които го стряскат-според която въпросният паметник вече някак си сам по себе си е загубил своята заплашителност, превръщайки се място за художествени експерименти. Поради което било по-добре…да си остане.

 

Да остане, но не в центъра на София, където е като “на свинче звънче”. Щом изведнъж станаха толкова много гласовете, които с половин уста се „радват” на периодичното оцветяване с някакви художествени хрумвания на сивия знак от съветското ни минало, значи все пак има някакъв ефект от гражданския натиск. Но привържениците на идеята за постепенното превръщане на паметника в място за упражняване на художествените умения на (предполагаемо) млади художници, трябва да отговорят на два въпроса:

Защо тези художници се крият и защо в България е опасно да се заявиш като противник на съветската окупация до такава степен, че когато в целия свят имаше публични протести срещу мракобесието на руския поръчков съд срещу три руски бунтарки, единствено в България беше избрана анонимна форма на протест? Авторите на акцията от Дянков и правителството ли се боят- нали те са декларирани борци срещу комунизма?

Вторият въпрос е по-труден поради това, че е лесен до степен да не може да му се намери отговор, който да не е малоумен:

Какво пречи на желаещите да упражняват цветната си фантазия върху тази каменна грамада да продължат да го правят върху нейните останки другаде, след преместването й? Или да рисуваш тайно в центъра на София е едно, а малко по-далеч, без да се криеш, е друго- няма тръпка в надпреварата с триенето на българското знаме от слугинската охранителна фирма „Егида”?

Понеже предстои предизборна битка за разпределение на десните гласове в България, смея да твърдя, че премълчаваната (досущ като пражката пролет) тема за отношението към съветския колониализъм в България, ще бъде за мнозина лакмус за автентичност на посланията.

Може да сме малко на брой онези, които си правят труда да задават въпросите за българската Берлинска стена, но тъкмо успехът на малко на брой граждани е показателен какво би станало, ако логиката надделее и българите си поискат освобождаването от прангите на лъжата и преклонението пред фалшивите идоли. Онзи от претендентите, който се „сети”, да вземе на въоръжение този политически въпрос, ще се открои сред фалшификаторите!

46 мнения за “Дясното премълчаване служи на лявото крещене”

 1. Какви десни ?
  Г-н Инджев, Вие нали живеете в Лозенец ?
  Ако видите как изглежда улицата и зелената площ около офиса на ДСБ в Лоценец, зад пощата, на 80 – 100 метра от метростанция Джеймс Баучър ще разберете, че тези хора не знаят какво е да си политик.

  Много ме е срам, че съм гласувал за “десни”.
  Стефан Савов, лека му пръст, излъга много хора като мен.
  Дано е без да е искал…

 2. Към Владимир Йосифов:

  Не обобщавайте- това, че има проблем с политическото представителство на хората с демократично мислене не означава, че самите хора ги няма. За да се доверят обаче на определени лидери същите тези хора трябва да получат доказателство за автентичност.Това се опитвам да кажа и съм сигурен, че доста хора ме разбират.

 3. Може би е време да започнем да използваме и други методи за натиск за махането на МОЧА.
  Не знам само към коя институция трябва да се обърнем с оплакването си, че толкова много пушки на едно място и най-вече победоносно вдигнатия шмайзер плаши децата. А факта, че е издигнат на най-централно място, разпалва агресия в младото поколение, тъй като това явно се толерира и още повече – прославя.

  Може би към Етичната комисия към Националния съвет за саморегулация – да го регулират, както направиха с ДЗП. 🙂

 4. Благодаря, г-н Инджев, че не се уморяваш да казваш истината и правилното решение за Паметника на съветската армия в София.Отдавна ни е известна максимата, че “една лъжа, повторена 100 пъти, става истина”. Този постулат се ползва най-вече от нашите лявомислещи “демократи”, достойни наследници на тоталитарната пропагандна машина. Все повече се замислям,една истина, повторена 100 пъти (с помощта, разбирасе, на средствата за масово осведомяване за да стигне до възможно най-широк кръг български граждани), дали ще бъде прегърната от населението на страната ни?! При положение, че не се случи, ще ми остане огорчението,че ние, българите сме от малкото народи, които предпочитат да живеят примирявайки се и приемайки лъжата! Ето и пример, продиктуван ми от твоя скорошна статия. Дълги години, посочените пропагандатори на лъжата, плашат населението, че основната беда за България ще дойде от неконтролираното нарастване на циганското и турското малцинство.Е,ще могат ли, повярвалите в тази “истина” да я отхвърлят и да приемат истинската заплаха за отечеството ни, посочена в статията ти “Руските неоколониални рекорди на българска земя” и в “успоредната” “За количествените натрупвания и качествените изменения” на Kafene.net? Трябва повече повтаряне и информиране, нали? Дай Боже, да стане това, което казваш в края на тази статия и откроилия се да бъде избран да представлява народа в следващото Народно събрание!

 5. Ako DSB vliazat v sledvashtoto diasno-koalicionno pravitelstvo shte mahnat MO4A. Samo che za da stane tova, triabva parvo da gi izberem.

 6. Може и да сме малко на брой/цитирам/,но е факт.Има ни!

 7. към Вл. Йосифов

  Преди двайсетина години в соц казармата се запознах със Светослав Малинов – още тогава абсолютен ерудит, интелигентен мислител и високо морален човек. Този човек ме спечели за дясното, за което съм гласувал винаги досега. Не бях го виждал дълги години, и наскоро разбрах, че той е бил единственият български депутат в Европарламента, гласувал против ACTA както беше обещал..

  Освен брилянтните му академични способности и достижения този човек ДЪРЖИ НА ДУМАТА СИ, КАКТО САМО ИСТИНСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ОТ ЗАПАДЕН ТИП УМЕЯТ…

  Поради този прост факт дори, не ме е никак срам че съм гласувал за десни. И вие не се срамувайте, /стига да не сте обърнали политическата резба/, защото малкото /ако не единствени/ хора, знаещи какъв трябва да е един политик, са в ДСБ.

  Но ако продължавате да се срамувате от дясното, и срамът Ви ви притеснява – станете член на БСП или ГЕРБ. Там не знаят какво е срам и ще ви излекуват веднага.

 8. Съжалявам, че по тази важна тема – как и дали сме прочели историята си като модерни хора, в БГ е тихо като в пустиня. Това само показва откъде не сме мръднали – ами оттам, от българския селско-работнически социализъм, за който светът се свежда максимум до квартала в града и родното село, и животът на социалистическите поданици минаваше в път между тези две краища на света. Всичко друго – без значение.

  Понеже българският социализъм си е тук, с цялата си пошлост и арогантност, затова няма шанс скоро тази дата да бъде един “moment of truth”…

  Поредното доказателство за това е очакваното (в този блог съвсем скоро коментатор/ка явно разполагащ/а с вътрешна информация, го обяви вече за решено) завръщане на едно от най-противните социалистически лица, агент Димитър, а.к.а Кеворкян:

  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5075631

  В Нова ТВ.

  Този винаги го пускат, когато се налага изпълняването на мръсна и мокра поръчка – дозацапване на медийната картинка, и доубиване на истината. Някой съмнява ли се за какво става дума?
  ГЕРБ ще печелят избори. На всяко цена. И затова пускат на терена един от най-уродливите манипулатори.
  Още по-гнусно ще стане в БГ медии, както и в цялата държава. Като за “бой последен” се стягат милиционерите…

 9. Дясната идеология изглежда изоставена от десните партии в България.

 10. Този позорен паметник е символ на благополучието, на което днешните силни на деня се радват, как очаквате да го махнат от центъра на столицата. Нали благодарение на същата тази червена армия те са в момента заможни и влиятелни.
  Не разбирам не виждате ли какво е положението. Ние – демократично мислещите сме малцинство в БГ.

 11. Докога ще се дава трибуна за изява на такива изкуфели старчета като др. Старчев(пряко заинтересован да защитава “великото” си творение) и да се взема под внимание мнението му за Паметника? Не е ли ясно мнението на болшинството столичани? Правилното решение смятам, че е разрушаване и връщане на негово място паметните плочи на загиналите герои от 1-ви и 6-ти пп!
  Докога ще дремят наистина водачите на десните и патриотичните партии? Де го Кр. Каракачанов? Де го кресливия В. Сидеров?

 12. Добър ден г-н Инджев, хората ги има, но не искат да се приближават дори до политици, които само говорят, а нищо не правят.

  Политиката не е дейност на Думи, а на дела.

  Делата на десните се виждат ако обиколите клуба им в Лозенец.

  Днес имах оглед в блока, до клуба на ДСБ.
  С купувачите минахме зад къщата на ДСБ – тя всъщност е и Читалище,
  и видяхме боклук, който би напълнил 2-3 контейнера за смет.

  А, забравих да напиша, че става дума за ДЕТСКА площадка…

  Не обобщавам, а се оплаквам.
  Не е важно дали няколко СИНИ депутати дойдат пред Паметника и извикат, че са против неговото присъствие.
  Политиците са избрани за да подобрят качеството на живота ни !!!
  Дали софиянци знаят какво е мъжество ще стане ясно догодина.

  Ако софиянци дадат един мандат ваканция на партиите, които харесват и гласуват за тези, които подобриха качеството на живот значи още има хора с демократично мислене , НЕЗАВИСИМО от цвета на партийното им знаме.
  С уважеение,

 13. Притеснявам се дали под “мемориал” Дянков няма предвид И паметника…

 14. Господин Инджев, общественото мнение в България смята, че демократите искат да капичнат Шпагина в София. Нещо повече, думите демократ и демокрация стават обидни. Моето мнение е, че рано или късно този цирей на позора, Паметникът на съветската армия, ще бъде премахнат от центъра на София. Разбира се, за предпочитене е рано, но както знаете, че за спирането строежа на АЕЦ Белене мина цяло десетилетие. 10 години за нещо непостроено, а какво остава за грамада от бетон, камък и метал?

 15. Ама какъв интелектуалец е Валентин Старчев? Той бе много по-известен като републикански шампион и рекордьор на 400 метра гл. бягане и затова Людмила Живкова го включи в своето обкръжение. Естествено, че ще защищава най-зловещия комунистически символ в България! Този кърваво червен “интелектуалец” дори не знае, че Паметникът на Окупатора бе вдигнат от Вълко Червенков на 8-ми септември 1954г., за да плаши българите след грандиозната победа на горяните от Втора Сливенска чета с командир великия българин Георги Търпанов. Когато този “паметник” бъде махнат от центъра на София, ще започне българската Пражка пролет. Дотогава МОЧА ще напомня на света, че България продължава да е комунистическа страна.

 16. А за кого да гласуваме г-н Инджев ?Защо вие не издигнете някаква своя партия ? Много хора сме разочаровани от прехода и всяка надежда е добре дошла.Само вярата ни остана

 17. Към sir sven

  Анонимността е слабост .

  Политиката няма нищо общо с религията .
  Като християнин вярвам, че Христос е Божи син .
  До тук с вярата …

  Политиката няма нищо общо с вярата !

  Вярвам само на резултатите.
  Гласувах за г-н Стефан Савов и комунистът ж.ж. ми се друсна на главата .

  Вярвах на г-н Иван Костов и пусках писма за намерения в пощенска кутия на ул. Славянска / в Министерството на икономиката / .

  Г-н Иван Костов и СДС пречеха на кариерата ми.
  Не споменавам Софийски имоти, защото там и без моите думи смърди и от ляво , и от дясно .
  Просто няма смисъл да ви описвам как во съм праживял от десния, от СДС !!! , Янчулев, дано живее дълго и се мъчи много !

  Като коректен гражданин съм от малкото българи, които публично, с името си, искам името на Иван Костов да бъде в учебниците по итория с премахване на БУХАЛКИТЕ .
  Да бъде жив и здрав !

  Вярвах на Царя, че ще използва направеното от Иван Костов за добро .
  Царят го направи !
  Независимо от кражбите / има ги навсякъде / Правителството на НДСВ се справи добре за един мандат .
  Но не се рекламираха .
  Не рязаха ленти и това даде възможност на червените да се договорят с него за Тройката .

  Познах, че Царят няма да спечели и не гласувах .
  ДСБ, СДС, Зелени, Сини, радикали и други не бяха фактор вече …

  Когато ГЕРБ поиска властта реших, че ученикът на Тато и Царя ще иска да се мери с учителите си.
  До сега се справя добре.
  Добра реклама . ленти, магистрали, детски градини, метро, Арена, по-малко социалност и други десни придобивки.

  Кметството на София е добре управлявано от ГЕРБ.
  Район Лозенец, където живея и работя става по-добро място .
  Какво още да искам ?

  Ах, да, трябва да стана член на партия !
  Та аз не станах при ДС и Тато, та ще ставам сега …
  За разлика от Вас – анонимен гражданин, по време на червените преди 1989-0та нямам нито един ден работа със заплата заради етикетът
  Враг на народа.
  Враг е с главната буква…

  Не е проява на добро възпитание да критикувате човек, който е с името си, ако сте анонимен.
  В лентата на Гугъл не се вижда кой се крие за дясното ви лице.

  sir sven, ако изпишете Паметник на Съветската армия, бул. Черни връх, София ще видите десетки снимки с моето име и полемиката ми с Кмета от ДСБ – г-н Прошков, който ми разправяше, че не с моите данъци се садят цветя през 25 дни …

  Вие кой сте ???

  Поздрави,

 18. Господин Йосифов, имам само един въпрос към Вас! Какво имате на ума си с “други десни придобивки” на ГЕРБ? Да разбирам ли под “други десни придобивки” е спада в икономиката, фалита на средни и малки фирми, увеличаването на и без това високата безработица, безотговорното харчене на нашите данъци и нечовешковисоките цени на нискокачествените стоки?
  Пиша под своето име и също живея в Лозенец.

  Поздрави

  P.S. Пиша “нечовешковисоките” защото не намирам друга подходяща дума.

 19. @ ВЛАДИМИР ЙОСИФОВ Много срамежлива позиция, гн Йосифов, удобно срамежлива. Щом си харесвате милиционерите, това си е ваша работа, но зад обърканите Ви преценки и мисли прекрасно изпъква продукта на безпорно умелата и силна комунистическа (не социалистическа,зашото има разлика) пропаганда, смисъла, на която е, като не могат да привлекат на своя страна определена група хора, макар и с лабилна психика, да ги откъснат от истинското им представителство чрез умели манипулации. Нямам лоши чувства към Вас, както и нямам намерение да влизам в полемика, но бих Ви помолил да си отговорите на няколко въпроса:
  1. Наистина ли смятате, че Величеството управляваше страната, а не я остави на самоход, като спря всички реформи започнати от кабинета Костов. Наистина спрямо техните възможности това беше добро решение, защото ако изключим загубата на историческо време,легитимацията на генерали от ДС, възстановяването на проекта АЕЦ Белене, разходите, по който са милиарди и са основна причина за скъпия ток сега, разбиването на двуполюсния модел и изобщо като доказателство за успешен експеримент за кукловодите, те не нанесоха кой знае какви поражения на страната.
  2. Не съм фен на Ж.Ж, но нима смятате милиционерите Б БОРИСОВ и Цв. Цветанов за по малки комунисти от Ж.Ж?
  3.Кога вярвате повече на ББ, когато баламосва старците от съюза на репресираните, че е антикомунист, защото комунистите убили дЕдо му, или когато твърди, че Т. Живков е построил две Българии.

 20. Всеки път когато прочета в блога на Иво за най-абсурдния паметник в центъра на София, винаги стигам все до една и съща мисъл. И сега реших да се отърва от нея. Най-презрителното и оскърбително в същото време към всеки, който се е родил българин и не е приел болшевишката зараза, са две неща в този паметник: картечния пистолет Шпагин в ръката на изтрезнелия окупатор и надписа за благодарност от анонимния народ (всъщност от българските комунистически мекерета). Та си казвам на глас, ако се премахнат шпагина и надписа (хората на изкуството знаят как), то паметника става направо безсмислен и общината (начело с русофилите Фандъкова и Диков) сами ще преместят скулптурните фигури в музея на Веждито.

 21. @Какво още да искам?
  Ами примерно: висок морал и държавническо поведение от управляващите ни, спазени предизборни обещания, премерени думи и адекватни действия. Поне малко повече обща култура и по-малко нарцисизъм. Твърде взискателно ли е? Добре де…тогава поне решения, обявени вчера да важат и днес.
  Дори това, че получихме всичко наопаки не е най-лошото…
  Демокрацията не може да устои на политическото всеядство на избирателите. Вижте до какво доведе канибалската лакомия за всичко новопоявило се на политическия пазар.

 22. Всъщност, г-н Инджев, Вие наистина имате оптимистична теория за нашия народ. Или поне надежда. Моята визия е по-реалистична, тоест … безнадеждна.
  Паметникът с войниците пресъздава картина, която просто не се е случила по нашите земи. Нито са ни освободили, нито са ни окупирали по този начин. Ако бяха изобразени двама души, които си разменят чанти с пари, по можеше да отговаря на истината. Или няколко човека, които бият един гол и безпомощен в някакво мазе – това още повече се приближава до реалните действия по освобождаването, което ще остане в историята като окупация. А най-добре е на мястото на паметника да се направи една яма с трупове. Типичната съветска операция по прочистване на класовия враг при освобождение и при окупация.
  В крайна сметка освободен и окупиран от СССР е едно и също нещо. Ако това се изясни, то много спорове ще станат безпредметни.
  Тази композиция (МОЧА) може да се барне леко с кангото и да се остави в ръцете на бъдещето на нацията. После всички знаем какво ще стане. Каманакът ще бъде натоварен на европейски каруци с регистрационни табели, а желязото “безвъзмездно” ще тръгне по пътя на другите железа към площадките на фирмата, в полза на която ЗУО стана като латиносериал – всяка седмица нова драма…
  В смисъла на горното имам един въпрос. Ако по някаква причина МОЧА се превърне в отпадъци, дали тези отпадъци ще бъдат класифицирани като опасни отпадъци? Щото в отпадъците от МОЧА се съдържат опасни за обществото идеологически елементи.

  Истинската заплаха за бъдещето на България са българите. Евгени Дайнов много успешно беше перефразирал Джими Хофа: “Крайно време е от България да се махнат всички българи и на тяхно място да се докарат някакви хора”. Истината тъкмо ще излезе наяве и вече няма да има кой да се интересува от нея. Границите, по една историческа случайност, която всеки разумен човек вероятно ще използва, са отворени в двете посоки. Така, както се очертават нещата при следващите избори, тук ще останат само бъдещето на нацията и милиционерите.

  Моля, да не публикувате коментарът ми, както и онзи от предишната статия. Те са насочени единствено към Вас, нещо като лични съобщения. В крайна сметка сме на едно мнение и с нищо не допълвам написаното от Вас. Просто исках да споделя – загубих всякаква надежда за Родината, а това е едно наистина отвратително душевно състояние.

 23. Ето прости мисли за МОЧА, които вярвам не са различни от тези на много хора, които знаят същите факти, но продължават да мълчат.

  В Естония в центъра на Талин имаше същото положение, но паметникът го преместиха. За естонците имаше оправдание да имат този паметник. Те бяха съветска република, войната мина през тяхната територия, но като част от Европа извадиха паметникът от централното място в столицата.

  При нас ние не бяхме съветска република, но направихме същият паметник. Нямаше съветски фронт, но направихме паметникът. Съветската армия не се би в България, но направихме паметникът. В същото време нашата стохилядна армия се би девет месеца срещу Германия и даде хиляди жертви, но бе обявена за победена и вместо за нея направихме съветски паметник. За загиналите българи никакъв паметник, а за живите остана плащане на репарации и издръжка на съветската армия.

  Заляха ни с безкрайните приказки за някаква признателност за изкормянето на България от всичко способно и заливането й с най-калното общество и режим като най-братска “помощ”. Така за стоенето на паметника на това място няма никакво оправдание, въпреки огромните тъпани и тъпанари.

  За мястото на този паметник на най-централното място в София още на времето Далчев има смелостта да каже че не е подходящо. Има даже решение от 1993 г. паметникът да се премести. Сега министъра на културата направи музей на тоталитарното изкуство или както му е удобно да го нарича. Вместо да се драскат и поставят какви ли не смехории по тази отживяла грамада, решението е съвсем лесно. Всичката скулптура може да се премести в новият музей, а камъните да се продадат и да се покрият разноските по преместването. С това всички ще бъдат задоволени, включително и Русия. Образите от паметника ще са запазен за всеки, който иска да им се кланя или да агитира.

  Но това не става и паметникът стои и пак има едно голямо НЕ.

  България се управлява от ГЕРБ, която претендира, че е европейска партия, но пази съветският паметник. Същото може да се каже за Европейската Социалистическа Партия и за партията за Силна България и всички останали. Голямото НЕ твърдо стои и се поддържа от всички “некомунистически” партии.

  Когато е въпросът за горите хиляди излизат да протестират, но за съветският паметник около двадесет души имат смелостта да се мернат и почти никакви журналисти, с изключение на Иво. Всички “интелектуалци”, “историци”, “изкуствоведи”, “ценители на изкуството”, “русофили” и всякакви други казват голямото НЕ, без някакъв валиден довод.

  Може ли някой да обясни защо едно толкова просто решение задоволяващо всекиго и всякакви желания, не може да мръдне. Толкова дълбоко ли са промити мозъците?

 24. @ ВЛАДИМИР ЙОСИФОВ

  Очевидно е – много ви е въртелив/вярващ gz…

 25. Безспорна истина е, че “дясното премълчаване служи на лявото крещене”. Кой друг ако не двете единствени десни партии в България ДСБ и СДС би трябвало да организират протестите за преместването на МОЧА и да сондират световното обществено мнение? Но те мълчат и кротко си живуркат в Парламента. Тогава какво би мотивирало българина да гласува за тези две десни партии, за да има България силна дясна опозиция на Бойко Борисовата неокомунистическа диктатура? Нищо! Затова сме на това дередже – Европа мълчи, защото България си трае, а Америка се чуди как да се оправя с една комунистическа страна, която е член на НАТО.

 26. Г-н Владимир Йосифов, не зная дали сте го разбрал или тепърва ще го разберете, но до падението да гласува за ГЕРБ и Боко човек може да стигне само ако няма никакви принципи и убеждения – или ако негово най-съкровено убеждение е далаверата. Такива хора са в ГЕРБ и такива за тях гласуват…

 27. Кои и кога ще построим паметник на Георги Марков?

 28. До 1НАУМ

  От сега е ясно, че неизменната тема на Кеворкян ще бъде: “Колко е лош и колко виновен е Костов.”

 29. До 1НАУМ

  От сега е ясно, че неизменната тема на Кеворкян ще бъде: “Колко е лош и колко виновен е Костов & колко дoбра и колко нeвиннa e Пръмoвa.”

 30. Искрено се надявам да успеете и да “повлечете крак”, защото не по-малко “стърчи и плаши” Альоша в Пловдив. Това съветско недоразумение дори се приема за символ на града от мнозина граждани, без дори да се замислят реално какво всъщност е паметника. Невежеството в града под тепетата по този въпрос е потресаващ за мен.

 31. Добър ден на всички !

  Колко са членовете на партии в България ?
  Малко .
  Членовете на различните партии е коректно да защитават Партията си, дори когато греши, защото вярват, че нещата ще се оправят.
  Членството в партия дава възможност за пряко въздействие на политическия живот.
  Добро дело.

  Колко са политиците в България ?
  Малко.
  Политиците е добре да са коректни към Партията, която ги е издигнала и им дава възможност да участват в промяната.

  Колко са гражданите с право да гласуват ?
  МНОГО !
  НАЙ-МНОГО !
  Те избират за кого да гласуват с оглед на това кой ще направи нещо полезно за квартала, града, Областта, Държавата и/или българите в чужбина.

  Моля Ви, знам, че е трудно, разберете, че при Демокрация са важни гласовете на безпартиините !!!
  Това са хората, които в крайна сметка определят кой да поеме управлението при избори.
  Ако измамата е в разумни граници 🙂

  Имам право, дори да не Ви харесва, да гласувам за този, който ме убеди, че ще направи нещо полезно .
  Независимо коя е партията .

  Ако на следващите избори Волен Сидеров ме убеди, че ще построи чисти и модерни бани в циганските гета – ще гласувам за него
  / стига да реша, че има шанс да успее да мине 10% /
  Баните в гетата ще дадат възможност на българите – роми да станат граждани и да работят.
  Това е огромен проблем, който е много по-важен от проблема с няколко шмайзера .

  Всички Вие всеки ден се отърквате в мръсни и смърдящи хора от гетата, а говорите за Шмайзера .

  Всеки, който казва, че не е доволен от ГЕРБ е добре да се погледне в огледалото.

  Много уважавам г-н Владимир Каролев като политик. Мисля, че си живее добре и като човек .

  Г-н Каролев ми обеща да помогне земята около Паметникът на Патриарх Евтимий в София – около Попа – да бъде променена от Кметството и да стане Площад Патриарх Евтимий.

  За това се боря от години.
  Преди да започна да налагам това парче земя в Интернет помните ли да е имало политически акции на Попа ???
  Няма резултат досега .

  Тук има много хора всеки ден .
  Нека се борим да построим нещо, а не да махаме, като ония.

  Премахването на Мавзолеят беше ужасна грешка .

  Шмайзерите трябва да се оставят на времето и като Грозотията пред НДК ще паднат сами под тежестта си.

  Поздрави на всички Вас.
  С уважение :

 32. Към Владимир Йосифов:

  След расисткия ви изблик тук и хитлеристкото по своята същност пояснение за философията ви за чистотата ( на нацията) чрез душове- почти като в Дахау, имате последни поздрави от мен.
  Пребивавайте си при ГЕРБ и Волен Сидеров, които явно привличат такива “излъгани” расови чистофайници като вас ( че що се оставяте да ви лъжат, а после вините лъжците за лековерието си?!).
  Без уважение. Рекламирайте си бизнеса ,както правехте често досега тук, в нацистките сайтове, които така съучастнически любезно търпи вашата управляваща партия, за да й вършат работата по обругаване на разни “врагове”..

 33. Ti si bil mnogo lesen, be ! A za Ahmed Dogan shte glasuvash li ako ti obeshtae da dari imotite si na darjavata i da postapi dobrovolno v zatvora ?

 34. Г-н Инджев, най-искрено Ви моля за извинение .
  Моля за извинение и хората в блога.

  Няма нищо расистко в моите думи защото не съм расист и не симпатизирам на Волен Сидеров или на други формации.

  Примерът ми беше ясен и не виждам причина да го използвате тенденционно.

  Да, имате право, че не трябваше да се намесвам с коментарите си.
  Отново моля да ме извините.

  Не съм обидил никой тук.
  Защо ме обиждате ?

  Какво означава чистофайник ?
  Каква нация, каква сестра ?

  Всеки от вас е бил в чужбина и ако имате желание – ще признаете, че в метрото там повечето хора са чисти и спретнати.
  Интеграцията на ромите, които забележете наричам българите роми, ще бъде най-лесно и евтино като се построят няколко бани, а не като чакаме децата да завършат училище след 10 години .

  Какво обидно съм казал ?

  Нека не се връщаме в годините на ОФ, защото от ОФ първо са се подигравали, после са обиждали, а после са вкарвали софиянци в къщите – близнаци на Оборище.

  Бъдете здрав !
  Бъдете здрави всички !
  С истинско уважение към повечето :

 35. Към Владимир Йосифов:

  Явно не разбирате, пледирайки, че не обиждате никой тук с расистките си забележки, защото не сме цигани…
  Е,добре, аз се имам за циганин, когато расистите нападат циганите с хитлеристки аргументи как сме щели да ги очовечим, ако ги изкъпем. Смърдящ циганин съм ( като за Вас).

  Ето част от онова, заради което повече няма да публикувам излиянията Ви:

  “Ако на следващите избори Волен Сидеров ме убеди, че ще построи чисти и модерни бани в циганските гета – ще гласувам за него
  / стига да реша, че има шанс да успее да мине 10% /
  Баните в гетата ще дадат възможност на българите – роми да станат граждани и да работят.
  Това е огромен проблем, който е много по-важен от проблема с няколко шмайзера .

  Всички Вие всеки ден се отърквате в мръсни и смърдящи хора от гетата, а говорите за Шмайзера .

  Всеки, който казва, че не е доволен от ГЕРБ е добре да се погледне в огледалото.

  Премахването на Мавзолеят беше ужасна грешка .

  Шмайзерите трябва да се оставят на времето и като Грозотията пред НДК ще паднат сами под тежестта си.”

  Запазете си препоръките да се занимаваме със смърдящите хора( както и твърденията си за премахването на мавзолея като “ужасна грешка”) за онези трибуни, на които с удоволствие ще Ви дадат думата. Тук повече няма да я имате- какъв е проблемът, нали си имате гербаджийско огледало, гледайте си се там!

 36. Нямах време да ви отговоря, Йосифов, но виждам с удоволствие, че това са направили други участници във форума, които харесвам, и са казали почти всичко..

  Между многото щуротии, които казвате, е и това:

  “За разлика от Вас – анонимен гражданин, по време на червените преди 1989-0та нямам нито един ден работа със заплата заради етикетът
  Враг на народа.
  Враг е с главната буква…
  Не е проява на добро възпитание да критикувате човек, който е с името си, ако сте анонимен.
  В ЛЕНТАТА НА ГУГЪЛ НЕ СЕ ВИЖДА КОЙ СЕ КРИЕ ЗАД ДЯСНОТО ВИ ЛИЦЕ – ВИЕ КОЙ СТЕ ???”

  Сега-хората, който са ви оставили без заплата, и са ви сложили етикета “враг на народа” идейно гравитират около кръга Борисов- Първанов. Защо сега се пъхате при тях? Моя милост, повярвайте ми, съм съвсем невинен, не съм другар или партиец, и също не съм получавал заплата преди 89-та, просто защото по това време скромно карах “задръжки” в родната казарма.

  За анонимността и възпитанието – вярно е, но само ако човека стоящ с името си, представлява някаква обществено значима и известна фигура. Иначе дали спорят Иван Петров със сър Свен, или обратното – те са еднакво анонимни, дори сър Свен по-малко, защото зад този псевдоним доста хора в блога разпознават определен стил на реален човек – това съм аз.

  Роден съм и съм живял в Пловдив, /и доста време в чужбина/ и затова съм ходил да протестирам /ЗАСЕГА/ само пред Альоша, а не пред МОЧА, но съм подписал всички възможни петиции против истуканите с трите си имена, адрес и ЕГН. А когато щракнах върху името ви тук, не намерих такава инициатива, а мила фирмичка, търгуваща с недвижими имоти. /Това е все пак полезно – ако реша да си купя имот в Лозенец ще знам към кого да НЕ се обърна/…

  Но най-ме досмеша въпросът ви, кой се крие зад “дясното ми лице”. :):) Веднага ме засърбя езикът да напиша “Дясното ми кроше”, обаче не, излиза малко агресивно, аз не съм побойник.
  После мислех да напиша тайнствено и зловещо, че зад “дясното ми лице” се крие световната империалистическа и ционистка конспирация, която всъщност няма лице, а само мрачен ляв профил с огромен гърбав еврейски нос, който стряска нощем насън национал-путинистите.

  Но най-добре ще е да ви отговоря в стилът на един от вашите любими гербови кумири – Цв. Цветанов, който би се изразил така:

  -Зад това дясно лице се крие едно най-обикновено лице, лице с бермуди и джапанки, не съвсем избръснато, дето почти не можеш да го установиш това лице от други туристически лица. Как да го профилактираш това лице? Аз лично си мисля, че с това лице наистина налице имаме едно лице, което олицетворява наличието на разни неустановени личности и лица, които се разхождат по бермуди като най-безотговорни лица и спъват работата на полицията по и върху лицата.

 37. G-ne, ne samo vie ste privarjenik na chistotata.
  I az ia obicham i smiatam, che lajata, chiyto simvol e MO4A, e chast ot mrasotiata, koiato triabva da izmiem, za da stane Balgaria po-dobro miasto za jiveene.
  Nikakvi Шмайзери ne padat с времето сами под тежестта си!
  I nie si mislehme naivno predi 20 godini, che s postepennoto izmirane na chervenite babi shte umrat BKP/BSP/DS i ruskoto vladichestvo nad Balgaria, a vijdate, che vapreki chlenstvoto ni v ES i NATO ne mojem se otarva ot tia.
  Koito chlenstva, vprochem, daljim na loshia Ivan Kostov.

 38. До Владимир Йосифов:

  Факт е. Много от циганите са такива и онакива. Но все повече и от Българите ставаме такива и онакива – поциганизираме се. Та господине, 70% от българите слушат циганска музика. Премиерът слуша сигурно циганска музика. Или чалгата не е цигания? А коя е най-циганската партия днес? ГЕРБ разбира се. Та нима Борисов не “лъже като брадата циганин”? Свалете капаците и погледнете около себе си. А нима ГЕРБ не уби малкия и средния бизнес и не остави половин милион безработни и по този начин ги циганизира?

  Към другите участници във форума:
  Извинете ме, ако мнението ми ви звучи расистко. Факт е че статистически някои неприятни черти се срещат(т.е. аз ги забелязвам) по-често сред циганите. Но уви много малко хора говорят за причините и как те се задълбочават. Не заради друго, а понеже циганите(и голяма част от българите) стоим на едно място, а светът се движи все по-бързо напред.

 39. Това наистина го казвам сериозно:
  Поговорете си с един циганин, ама нативен – беден и необразован, социално слаб. Та поговорете си малко с него почнете да го увещавате да ви свърши някаква работа. Ще почне да ви увещава, да ви сваля звезди от небето. Оставете го да я свърши. Голям е шанса да я свърши некачествено – ако сте го намерили по мързелив(т.е. трябва да е от правилната половина или 2/3 цигани). Тогава ще почне да ви се оправдава, да ви говори за виновни, за права и т.н. После си пуснете новините и Борисов. Приликите са убийствени.

 40. Към mdam:

  Говорих си със семейство цигани само преди броени дни- на доста по-чист български от някои миекащи арийски чисти( етнически) на вид българи. Свършиха работата, за която се уговорихме, отлично и без никакви такива, за каквито намеквате.Може и да не е типично, но Вашето обобщение не Ви прави чест- ако наистина имате чувство за превъзходство би трябвало да го гарнирате поне малко с нещо като усет за справедливост.

  Говорил съм си също с доста българи ( мога роман да напиша), които не искат, не могат, но претендират да са голяма работа и накрая, ако я свършат, я свършват мърляво.

  Така че, да- обобщението Ви по етнически признак е поредното доказателство за дълбоко загнездения расизъм сред огромна част от българите по отношение на циганите.

  Напълно съм наясно, че тази моя позиция не ми печерли симпатии, но, както съм подчертавал многократно, не се боря за такива- нито съм политик, нито от това ще изкарам “пет лева”.

  Ако исках да се докарам на широката публика щях да правя мръснички намеци за циганите ( лозунгът “циганите на сапун” не се кльопа много от претендиращите да са възвишени, но също така рисистки настроени българи).

  И Вие сте циганин в очите на холандските расисти и това със сигурност Ви възмущава, но към циганите се отнасяте по същия начин, по който надменните европейци, имащи арийски претенции, ни презират- не е (само) заради циганските катуни, появили се в техните държави,презират ни като славяни и т.н.
  А може би е готино да има някой, който е “по-долу”, за да избиваме комплексите на нация, чието название, уви, се употребява дори в сродни нам донякъде държави, като Хърватия, за обозначаване на някакви изостанали “бугарски”работи. ( да не говорим за конотацията на думата “българин” в гръцкия и италианския, например, използвана като ругателство).
  Ако искаме да се отнасят към нас иначе и да предявим правата си в това отношение първо трябва да се вгледаме колко жалко изглеждаме като се упражняваме в расизъм върху съгражданите си.

 41. Нямам чувство за превъзходство. Имам явно просташкия навик да лепя етикети. Все по- малко ме дразнят циганите като цяло понеже виждам промяна и в тях. Живота ни променя, но уви гетата остават и времето в тях сигурно е спряло. Иначе холанските расисти сигурно са прави в това че виждат някои лоши качества в голямата част от българите – има си ги, има ги и в мен. Бъркат в това че лепят етикети, но дали наистина. Така е устроено да работи човешкото съзнание. Пък и примера който ми давате с тях е силно положителен. Хипотетичната ситуация от втория ми коментар е дълбоко погрешна и аз поставен в нея(поне в цялата, защото аз съм я описал бегло), и аз бих реагиарал по сходен начин и резултата би бил същия. Иначе от етикета който лепвам на Борисовата политика не бих се отказал. Неговото си е цигания или бугарска работа в най-чист вид.

 42. Горе отново направих грешка в последното изречение. Горко ни, ако е вярно и негативните черти са в “най-чист вид” – т.е. са широко разпространени, а не “от най-лош вид”, т.е. масово разпространени сред най-долната но малка част от обществото.

 43. Стефан Савов беше изключителна личност,потомствен демократ,той направи каквото можа,но както знаете една птичка пролет не прави!МОЧА е позор за българите,благодаря на г-н Инджев за силите ,които полага да се демонтира този паметник.

 44. ПРЕДИ ДЕСЕТИНА ДЕНА, ВЪЗХИТЕН ОТ СЪДЕБНАТА НИ СИСТЕМАГРАЖДАНИН БЕШЕ ДЕКОРИРАЛ СЪДЕБНАТА ПАЛАТА С РАЗМАЗАН БУРКАН ОТ СТАРА ЛЮТЕНИЦА. АКО ВСЕКИ НА КОЙТО МУ СЕ ПОВДИГА ОТ СИМВОЛА НА СЪВЕТСКАТА ОКУПАЦИЯ МИНАВАЙКИ КРАЙ НЕГО ПРАВИ СЪЩОТО ЩЕ ГИ ПРИНУДИМ ДА СИ ГО СВАЛЯТ САМИ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.