За сведение на пожарникаря: пожарът срещу съветския колониализъм се разраства

Пожарът на бунта срещу израстъците на съветския неоколониализъм у нас понякога прескача от София и другаде. Най-често във Варна. Случва се също в Пловдив и Шумен-не претендирам за изчерпателност ( а би било интересно да видим реакция в Бургас, където скулптурната композиция на раболепието пред съветските окупатори е направо нещо като „Кама сутра” по болшевишки, както отбеляза находчиво Милен Радев в своя публикация в интернет).

 

Тук е мястото за първи път да обясня с няколко изречения защо се занимавам приоритетно с Монумента на окупационна червена армия ( МОЧА) в София, за което получавам критики, подсещания да разширя територията на личния си протест и направо ругатни от анонимни комплексари, които ме пустосват колко малко правя, сякаш им преча да напуснат страхливата си ниша и сами да предприемат нещо в други градове и села, обозначени с паметници на преклонението пред лъжата за „освобождението”.

 

Никога не съм бил местен патриотар и онези, които ме подозират в подобна ограниченост явно съдят по себе си. Причината да наблягам върху необходимостта да бъде премахнат от центъра на София МОЧА не е само в общонационалното значение на този символ, щръкнал над най-големия ни университет, Народното събрание и над всичко в столицата на България. Никога не съм намекнал дори, че САМО този паметник трябва да бъде преместен, макар че и такива тълкувания ми се вменяват. Имам обаче достатъчно опит в публичното говорене, писане и действие, за да знам как изглеждат в очите на публиката претендентите да „оправят света”. Изглеждат или биват представяни като налудничави индивиди с месианско самочувствие.

 

Ако каузата с преместването на МОЧА и съхраняването му  за поклонение от племето на раболепните българи в свърталището на техните умилителни спомени, наречено Музей на социалистическото изкуство от др. Вежди Рашидов успее, това ще бъде разтърсваща победа за всички българи и удар по най-силната съветска пета колона в Европа, трансформирана с много пари и усилия от Кремъл в русофилска неофициална партия в една отделно взета страна ( това е цитат по Ленин!) в ЕС и НАТО.

 

 

Ако някой не е забелязал, Путин си има неофициален министър по въпросите на любовта към русофилската част от България. Нарича се Леонид Решетников. Бившият съветски генерал обгрижва любовта към Русия ( на Путин) с чести посещения и проповеди на българска територия, плачейки по време на интервюта, хлипайки при речите си за пролятата братска кръв, чиито дебит преувеличава за повече ефект върху аплодиращите го български другари и другарки.

 

Най-новата задача на генерала от запаса, поставена пред българските му протежета, е на всяка цена в София е да бъде поставен паметник на генерал Гурко- и не просто на ул. „Гурко”, а на кръстовището с „българския Бродуей”, улицата, която носи името на най-последователния, най-яростния противник на руското попечителство над българското освободително движение, професионалния революционер Георги Стойков Раковски.

 

Можем само да си представим как пърха от язвителна радост душата на инициаторите – руски и български-,когато си представят, как Раковски се върти в гроба и какво чупене на зъби от яд ще падне в полското посолство поради факта, че същият освободител на София в Полша е синоним на руското мракобесие в най-буквалния смисъл на думата, бидейки душител на едно от полските освободителни въстания срещу руската окупация на Полша. Гурко се е прочул там със зверствата, бесейки, разстрелвайки с хиляди полски бунтовници във Варшава, включително жени и деца, които обичал също да взима за заложници.

 

Имперската руска тактика „разделяй и владей” в случая с Гурко , бъдете сигурни, се отнася не само до българското общество, което едва ли ще прояви някаква чувствителност заради „някакъв си” Раковски, чиито пламенни статии срещу хипотезата мракобесната Русия да „освобождава” България в списание „Дунавски лебед” не влизат в учебната програма по история в българските училища. По-скоро радостта на имперските чиновници и техните местни помагачи е в яда, който ще предизвикат в омразната им Полша.

 

 

Но и българският акцент в перверзията да затиснат гроба на Раковски с един подобен паметник не е за пренебрегване. В края на краищата тези съзаклятници срещу европейското развитие на България си направиха партия с името на Стефан Стамболов, дръзнал като премиер на България да скъса дипломатическите отношения с Русия и се подиграха с паметта му като връчиха награда „Стефан Стамболов” на големия приятел на Путин в България, президента Георги Първанов. Защо да не си направят кефа да демонстрират, че могат да се изгаврят и с Раковски?

 

В такава обстановка в европейска и натовска България протестите срещу  днешното мракобесие на Русия са уникални по отношение на която и да било друга държава в света със своята анонимност, което, вече е доказано, им гарантира обаче медийно отразяване. Хората, които протестираме с лицата и имената си в центъра на София, с малки изключения ( едно пряко включване в обедно предаване на БНТ през януари) се „радваме” на пълното премълчаване от страна на българските медии. Някой много внимава да не ни „направят герои” с българското знаме в ръка пред монумента на съветските поробители.

 

 

Интересното е, че анонимното покриване на статуите в София с маски не само обиколи като новина света, но във Франция дори показаха по една телевизия свалянето на тези маски- значи има такъв кадър на събитието, което уж било много апокрифно! Обаче псуващият служител на охранителната общинска ,слугинска на петата колона  фирма, заснет от колегата Иван Бедров на сутринта на 2 май тази година как трие нарисуваното миналата вечер върху позорния надпис на паметника българско знаме, така и не видя тук „бял телевизионен свят”. Не че го няма в интернет- просто заповедтта по гарнизона да не се „афишират” изявите на гражданите от инициативната група за демонтиране на паметника явно важи за всички!

 

 

За сведение: никой от авторите на покриването на надписа на паметника не се е крил- нито с маска, нито от гледна точка на избраното за това време като отрязък от денонощието. Казвам го от личен опит. Властите отлично знаят кои сме ние и се басирам, че разполагат със съответните видеозаписи от камерите, денонощно следящи тази скъпоценност на дружбата с Путин ( макар самият той да пренебрегна агресивния символ на съветската окупация, когато беше на онова помпозно посещение в София през януари 2008 г.). Вероятно трупат информация за действие по целесъобразност- когато решат или им наредят.

 

Но въпреки цялата тази държавно организирана конспирация срещу активистите в София, както вече отбелязах, „пожарът” се разраства. Ето един акцент (който публикувам от БЛИЦ без редакционна намеса) и един коментар :

 

Варна, България

 

Снимки: petel.bg

 

 

Снимки: petel.bg

 

Качулки в стил “Пуси Райът” окрасили главите на Паметника на българо-съветската дружба във Варна. Качулките са с размери на чаршафи и са в розово, синьо и червено.

Демонстрацията в подкрепа на руските пънкарки е била доста опасна, тъй като окачването на качулките е станало на 10-15 метра височина, съобщава petel.bg. Паметникът е един от най-високите в страната.

Бунтарите се опитали да сложат чаршаф и върху отсрещните фигури на войни срещу фашизма, но каменните каски не позволили качулките да бъдат закачени.

Миналата седмица други изкусни акробати сложиха качулки на Паметника на Съветската армия в София. Забелязва се тенденцията подкрепата за “Пуси Райът” у нас да се изаявява върху паметници, свързани със Съветския съюз и общото ни соцминало.(БЛИЦ)

 

Ами ако утре арестуват Светльо за песента „Боли ме гъза”?

 

 

22 Август 2012

e-vestnik  

Светльо Витков, симпатичният поп-рок хулиган и кандидат-президент в последните избори, вчера написа в страницата си във Фейсбук, че осъжда групата „Пуси Райът”, наричайки я „талантлива” в кавички. Естетическата оценка си е негово право, но музикалните качества на песента на осъдените нямат отношение в случая.

„Този акт е подигравка към всички християни и към нашия Бог! Аз лично ги осъждам за това! Това, че мразят Путин, не им дава правото да се подиграват с Християнската вяра! Любопитно ми е какво ли щеше да им се случи, ако го направят това в джамия!”, пише Светльо.

Я как блесна като защитник на религията и Бог. Фундаменталистите на християнството се увеличиха с още един – този път не кагебист или комунист, а рокаджия.

Ако разтълкуваме идеята му, предполага се, че подобен акт в джамия щеше да бъде наказан жестоко, а тези момичета сега отнесоха „само” 2 години затвор.

Защитата у нас на този акт на средновековно мракобесие – присъдата беше наречена така дори от свещеници в Русия – поставя въпроса за недемократичните нагласи на българското общество. Светльо Витков се оказва просто един от многото.

Какво могат да родят тези нагласи? Може на някого сега да му изглежда странно, но утре обществото като нищо ще се окаже по-малко свободно именно благодарение на тях.? Какво се пее в нея? Намеква се за мъжеложство, богохулно е.

„Ташаци на рояци, рунтави ташаци”, пее Светльо в друга песен. Или пък „Повърхностни рани, ела ми го фани, дупета насрани, ела ми го фани…”

Нямат място такива песни в телевизията, нали? Защо да не забраним да се пеят и на концерт? Светльо пръднал в ефир, пишат вестниците. Веднага да се глоби!

( Това, което пишат вестниците, този път е вярно- по една случайност бях гост в студиото му и щях да умра от срам не от самото шумно, явно демонстративно изпускане на газ, а от поведението на „кандидат президента” по този повод. Малко след мен на креслото на интервюирания седна пък неговата колега, водещата на новини Войкова, сега водеща в Би Ти Ви, която се похвали и на практика беше похвалена от водещия Витков, че държи портрета на любимия си Путин над работното си място. Бел. ivo.bg).

Не, Светльо няма да изпее нищо за политиката. Само най-абстрактни псевдобунтарски послания, изразяващи общо недоволство. Нещо да сте го чули да каже за Бойко Борисов и авторитаризма му, който е притиснал и медии и институции?

Май се оказаха прави онези, които съзираха в кандидатурата на Светльо за президент само добре режисирана кампания да разсее гласове.

Сегашната му защита на Бог звучи нелепо, след такива негови изявления:

„Искам да се оплача на оня отгоре, на Господ. Господи, не е честно – ядеме сладко, когато го изхвърляме, нищо не усещаме. Обаче ядеме люто и излиза люто. Не е честно… Тънката мисъл на дебелото черво, ето това съм аз.”(виж тук)

Това е Светльо, наистина.

И има претенции за политик. Но май са му намерили само роля с приложно значение. Добре че маските падат, да оцени човек дали да се излъже да гласува за такива.”

 

 

 

54 мнения за “За сведение на пожарникаря: пожарът срещу съветския колониализъм се разраства”

 1. Тъй като няма смелост в управляващите ни / в относително малкото време в което не е на власт БСП в комбинация с производните си / най-доброто решение за този срам – паметника на лъжата – е доброволци алпинисти да вържат едно здраво въже за шията на червеноармееца – ще се намерят достатъчно желаещи да дърпат.

 2. Активно мероприятие
  МНИМ ДОКЛАД НА АМЕРИКАНСКИ ДИПЛОМАТ

  От две седмици по интернет у нас се разпространява фалшив доклад на американския дипломат Ричард Морнингстар до държавния секретар Хилари Клинтън.
  „Секретно
  Екз. единствен
  до държавния секретар Хилъри Клинтън
  на вниманието на Института за стратегически анализи към ЦРУ
  Доклад
  относно защитеността на нашите интереси на територията на България”
  Така страховито е оформен текстът в електронните писма, коието си разменят червени тъпанари и наивни, добросъвестни българи. Разтревожени приятели ми изпратиха копие от “доклада”. След като го прочетох, помолих специалисти да се изкажат за неговата автентичност. Според тях и според мен, този текст е типично активно мероприятие на ченгета и комунистически агенти, фабрикуващи компромати срещу политическите си противници. Не че в САЩ не би могло да бъде написан подобен доклад. Но дори да беше написан, той не би попаднал в ръцете на българските емил-боевци.
  Забележете колко думи и словосъчетания изобщо не отговарят на американския начин на мислене и писане, но са типични за полуинтелигентния български милиционер от близкото минало: “преимуществени”, “комунизъм-капитализъм”, “идейно философски течения относно строежа на обществото и функциите на държавата”, “така наречените “арабски революции” (В САЩ не наричат арабските революции “така наречени”, защото ги смятат за автентични).
  Подобен манталитет притежават политическите технолози от пропагандната машина на Путлер. Нагла лъжа е, че “българите възприемат случващото се в Гърция преимуществено през очите на масмедиите, които са контролирани и направлявани в
  желаната от нас посока”. САЩ нямат изгода от подобно изкривено приемане на гръцките събития. Напротив, те също критикуват гръцките разхищения и липсата на финансова дисциплина в страната.
  Съветска измишльотина е твърдението, че ” Те (българите) не осъзнават, че не им трябват лидери, а учители”. Западните ценности никога не са разделяли лидера от учителя. За обществото са важни и двете мисии.
  Последният абзац е най-тъп: “Един от малкото образи, който ги обединява, е на техния, както го наричат – Апостол на Свободата, Васил Левски, но те и него не познават достатъчно. За наше щастие те са съсредоточили вниманието си върху въпроси от рода, кой е виновен за залавянето му и къде е погребан, а не върху идеите и ценностите които е изповядвал и пътя който е извървял. Дори и посланието му – “Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи само от нашите собствени задружни сили.”- не успява да отвори очите им”.
  Не идеализирам дипломацията на САЩ, но дори там няма толкова ограничени хора. Спомнете си колко точни и задълбочени бяха анализите им, изтекли в “Уикилийкс”. Колко вярна характеризират др. Б. Борисов, герберастите в парламента, неповторимия Цв. Цв. и пр. бълг. феномени.
  Всяка фраза на този “доклад” крещи с преднамерени, изсмукани от пръсти доводи, характерни за мухлясалото мислене на отдел “Прапаганда и агитация” на ЦК на БКП около 1990 г. През миналите месеци подобни текстове бяха публикувани в сайта “Бъзикилийкс” и уж представляваха интервюта на Дейвид Камерън, на бившия премиер на Гърция Папандреу, на сегашния премиер на Холандия и т. н. После се оказа, че никой от тях не е давал подобни интервюта. Другарите от ДС познават болезнените точки на българина и се опитват да натискат върху тях. Лозунгът “Станахме колония на САЩ!” е предназначен да отвлича вниманието ни от продължаващата колонизация на РБ от Путлерова Русия.
  Което е истинската опасност.

 3. Чудесен текст! Звучи като камбана при нашествие на кърджалии, пожар или друго бедствие. Когато пожарникарят се е напил и няма кой да гаси пламъците. Или когато хайдутите делят плячката с кърджалиите и нехаят за народа. Нали помните вица, че на стари години Робин Худ е страдал от склероза и престанал да дава на бедните хора парите, нзети от богатите!
  Благодаря Ви, господин Инджев!
  Апропо, презимето на Г. С. Раковски е Стойков.

 4. Активно мероприятие
  МНИМ ДОКЛАД НА АМЕРИКАНСКИ ДИПЛОМАТ

  От две седмици по интернет у нас се разпространява фалшив доклад на американския дипломат Ричард Морнингстар до държавния секретар Хилари Клинтън.
  „Секретно
  Екз. единствен
  до държавния секретар Хилъри Клинтън
  на вниманието на Института за стратегически анализи към ЦРУ
  Доклад
  относно защитеността на нашите интереси на територията на България”
  Така страховито е оформен текстът в електронните писма, които си разменят червени тъпанари и наивни, добросъвестни българи. Разтревожени приятели ми изпратиха копие от “доклада”. След като го прочетох, помолих специалисти да се изкажат за неговата автентичност. Според тях и според мен, този текст е типично активно мероприятие на ченгета и комунистически агенти, фабрикуващи компромати срещу политическите си противници. Не че в САЩ не би могло да бъде написан подобен доклад. Но дори да беше написан, той не би попаднал в ръцете на българските емил-боевци.
  Забележете колко думи и словосъчетания изобщо не отговарят на американския начин на мислене и писане, но са типични за полуинтелигентния български милиционер от близкото минало: “преимуществени”, “комунизъм-капитализъм”, “идейно философски течения относно строежа на обществото и функциите на държавата”, “така наречените “арабски революции” (В САЩ не наричат арабските революции “така наречени”, защото ги смятат за автентични).
  Подобен манталитет притежават политическите технолози от пропагандната машина на Путлер. Нагла лъжа е, че “българите възприемат случващото се в Гърция преимуществено през очите на масмедиите, които са контролирани и направлявани в
  желаната от нас посока”. САЩ нямат изгода от подобно изкривено приемане на гръцките събития. Напротив, те също критикуват гръцките разхищения и липсата на финансова дисциплина в страната.
  Съветска измишльотина е твърдението, че ” Те (българите) не осъзнават, че не им трябват лидери, а учители”. Западните ценности никога не са разделяли лидера от учителя. За обществото са важни и двете мисии.
  Последният абзац е най-тъп: “Един от малкото образи, който ги обединява, е на техния, както го наричат – Апостол на Свободата, Васил Левски, но те и него не познават достатъчно. За наше щастие те са съсредоточили вниманието си върху въпроси от рода, кой е виновен за залавянето му и къде е погребан, а не върху идеите и ценностите които е изповядвал и пътя който е извървял. Дори и посланието му – “Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи само от нашите собствени задружни сили.”- не успява да отвори очите им”.
  Не идеализирам дипломацията на САЩ, но дори там няма толкова ограничени хора. Спомнете си колко точни и задълбочени бяха анализите им, изтекли в “Уикилийкс”. Колко вярнo характеризират др. Б. Борисов, герберастите в парламента, неповторимия Цв. Цв. и пр. бълг. феномени.
  Всяка фраза на този “доклад” крещи с преднамерени, изсмукани от пръсти доводи, характерни за мухлясалото мислене на отдел “Прапаганда и агитация” на ЦК на БКП около 1990 г. През миналите месеци подобни текстове бяха публикувани в сайта “Бъзикилийкс” и уж представляваха интервюта на Дейвид Камерън, на бившия премиер на Гърция Папандреу, на сегашния премиер на Холандия и т. н. После се оказа, че никой от тях не е давал подобни интервюта. Другарите от ДС познават болезнените точки на българина и се опитват да натискат върху тях. Лозунгът “Станахме колония на САЩ!” е предназначен да отвлича вниманието ни от продължаващата колонизация на РБ от Путлерова Русия.
  Което е истинската опасност.

 5. Светльо=Азис, Азис=Светльо.
  “Бизнесът да върви, брато”. Такава е философията и на чалгаджии, и на повечето рокаджии в България. Онзи ден ме изуми някакво интервю, дадено от “звездата” Азис за руска телевизия. След като защити момичетата от “Пуси Райът”, педало-циганинът отсече, че е готов да пее на концерт в чест на Путин. Щото “сичко е бизнес”. С такива политици и с такива певци сме на това дередже.

 6. Защо разбирате Свободата като право да навлизате в личното пространство на отделния човек и да тъпчете светите за него неща?
  Пуситата имаха пре-достатъчно възможности за изява. Защо избраха един храм? Сигурно не знаеха, че храмът е свещенно място за вярващите/ доколкото ги има/?

 7. въпроси към Генади Кръстев:
  Кое е храма Господен според Христа?
  Сърцето и душата човешка или каменната черква?
  Кое е Църквата – хората или сградите?
  Кое е богохулно – да кажеш своята молитва със цинични думи или да смажеш човешката воля и свобода на избор с цялата власт която имаш?

 8. Не я разбираме така свободата, Генади.

 9. Към Генади Кръстев&

  А Вие защо лъжете? Кой и къде твърди нещо подобно на това, което Вие внушавате?

  Нито аз, нито който да било от познатите ми, не би направил лично нещо подобно на изявата на тези руски бунтарки именно заради респект към чувствата на вярващите и поради съзнанието, че същината на демокрацията е в това, да не погазваш правата на другите.

  Само че правото означава също, в юридическия смисъл на думата, да се раздава справедливост според деянието. Дори съветник на Путин се изказа в този смисъл, че за богохулство даже в царска Русия наказанието е било несравнимо по-меко от онова, което ревностните и престараващи се фундаменталисти в съдийска тога отсъдиха за руската тройка.
  Да не говорим, че съдът изобщо отрича да признае политическия мотив в действията на тройката.Което е срамно угодничество спрямо властника Путин.

  Въпросите си ЗАЩО са избрали храма трябва да зададете на виновните, които вероятно така са решили да привлекат вниманието към факта, че Русия се управлява авторитарно от автократ, който контролира също и масовите медии- в условията на гнет винаги избуява екстремизмът!

  Онова, което демократично мислещите руснаци и подобните им хора по света защитават, не е самата изява на бунтарките, а правото им на бунт и правосъдие за него, ако са виновни, съизмеримо с провинението им.

 10. Въпрос към офицерите от ДС/КГБ в църковни одежди:
  Матей 6:24
  Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира. Не можете да слугувате на Бога и на мамона.

 11. В страната на Медвепут (така руснаците наричат медведев и путин)подобна бунтарска проява ще бъде жестоко наказвана(както и стана)независимо къде се е състояла – на улицата или в храм.Изобщо не става дума за известни или неизвестни,талантливи или не.Няма свободно изразяване на позиция.Свободните хора там са подложени на страх и репресии – безпричинни арести, скалъпени съдебни дела…, да не говорим за убитите журналисти, закриването на медии… Как беше арестуван Гари Каспаров( и то не за пръв път)?

 12. Един мой познат наскоро каза: Като гледам какво става в Русия, направо благославям Господа, че съм се родил в България.

 13. Бриго Аспарухов не беше ли баща на приятелката на Светльо…?!

 14. Не знам откъде изпълзяха толкова много православни талибани,но форума на dir.bg примерно,изглежда сякаш е налазен от вампирите на Божидар Димитров. Много ми е интересно ако момичетата от Pussy Riot бяха изпяли в храма “Христос Спасител“ песен с текст “Майко Богородице, освободи Русия от Борис Немцов“ (Гари Каспаров и т.н.), дали московският съд щеше да се занимава със случая? И какви щяха да ги приказват тогава нашите русофилисти и путинолюбци? А на радетелите за съхраняването на християнските ценности бих искал да напомня три от фундаментите на християнството – свободата, любовта и прошката. Четете Бердяев бе, хора!Той поне е чист руснак и православен.

 15. към ГЕНАДИ КРЪСТЕВ,
  Вижте господине, по вашата логика излиза, че самият Христос е първи богохулник! Или сте забравили как той изгони търговците фарисеи от храма! Не виждам нищо богохулно към чувствата на вярващите в това да научат истината за клира именно в храма. Напротив, това е лъч светлина в укрепване на вярата им!

 16. Sledya komentarite Vi ot 4ujbina.Blagodarya Vi!
  Sega sum v BG.Tugata otnovo me nalegna.
  Kakvo, Kakvo da pravim???? Eto,tova me vulnuva.
  Samo sus slovo nyama da promenim neshtata…
  Otnovo Vi Blagodarya za neprimirimosta Vi!

 17. Г-н Инджев, винаги съм бил противник на това да се хаби обществената енергия за подобни каузи! ПАМЕТ-ника е история. Историята не може да се променя, не ТРЯБВА да се ЗАБРАВЯ!!! Какво спечелихме като взривихме мавзолея! Овации от запада!? Ако наистина проблема е в паметника-нека да го съборят! Ще се подпиша с двете си ръце! Но за тези 23 години освен магистралите и метрото с “Европейски пари” нищо друго не е направено! Нещо повече-Дянков “връзва” бюджета с няколко милиарда от еврофондовете!!! И ако Вие, като опитен анализатор ми кажете, че тези пари са ни подарък от ЕС, няма да Ви повярвам!!! Това са пари, които ние ще връщаме! Не виждам причини да продължаваме (Р. Плевналиев – “Моите посещения са само на запад от София!?”) идиотските исказвания на Стоян Ганев на времето “да съдим СССР”… Една малка, бедна страна като нашата е излишно да си влошава отношенията с която и да е от великите сили или съседите! Спомняте си как не искахме да “влезем” в ЕС заедно с Румъния, защото са по-зле от нас!? Но се оказа, че съвсем не е така! Тогава националните идеаали бяха да “влезем в ЕС и НАТО”. Е, а сега къде да влизаме! И ББ като изпраща този “комсомолец” Д. Добрев в Русия да преговаря за отстъпки в цената на газа, това как кореспондира с всичко останало! Смятам, че излишното пренатягане на болтовете може да скъса резбата! Това, че тези девойчета искат да станат бързо известни и го постигнаха по този начин си е техен проблем. Могат и по друг начин да “демонстрират” против Путин… Ами, спомнете си М. Джексън се държеше за гениталите, Мадона по друг начин и т.н. Така, че преекспонирането на тези чаршафи нахлупени върху статуи от наши “герои” не променя нищо. В страната нищо не работи!!! Затварят се магазини, закриват се и фалират фирми! Това НЯМА ДА СЕ РЕШИ дори да съборим всички паметници и да ни ръкопляскат в Европа! Не, те само ни гледат сеира, как след 23 години още събаряме паметници а не работим!!!

 18. До Генади Кръстев:
  Ако пънк “молитвата” на Пуси Райът не е богоугодна, то ,как да дефинираме “дейността” на религиозно атеистичната ,но zatowa пък вождорелигиозна ЧК и неговия наследник КГБ , срещу православието и другите религии в СССР и окупираните след 1945г. европейски територии до краха през 1991г.
  От техните среди произхожда и сегашния милиционерския диктатор от кагебистки тип Путин и подчинения му “религиозно” и властово , но най-вече в кагебиско-атеистичната и вождорелигиозна йерархия – върховен “религиозен” милиционер на Путландия – Кирил.
  Протестният акт на пуситата щеше да бъде подминат от вождорелигиозните милиционери и техния главатар, ако имаше ЕДИСТВЕНО и само религиозна насоченост.
  Но протеста е ЕДИСТВЕНО и само, срещу вождорелигиозната кагебистко-милиционерската диктатура и обожествявания й ВОЖД червеносамозваний кагебист Путин!

 19. Към ivkr:

  След първото изречение спрях да чета разсъжденията Ви…
  Историята е променена и подменена именно с тази символика, чрез премахването на която трябва да се възстанови елементарната справедливост. Ако не разбирате или не признавате такава базисна истина, няма смисъл от разговор…
  Колкото до енергията- не берете грижа, съхранете своята, щом Ви е толкова ценна, за нещо, което смятате за важно.Но не очаквайте да се съглася с човек, който не си прави труда дори да проумее елементарната отправна точка по толкова ясен казус, като паметника на лъжата,срещу която не е жалко да се “хаби” каквато и да било енергия.

 20. Стига лигавщини, г-н ГЕНАДИ КРЪСТЕВ!
  Вие към “вярващите, доколкото ги има” ли се причислявате? И вярващи в какво и в кого визирате? Защото и комунягите са вярващи – в светлото бъдеще на комунизма!
  Ако пък става дума за формален Ваш пропуск, за непълнота в изказа, ако имате предвид вярващите в единия Бог и неговия син Христос Исус и негодуванието Ви е свързано с поругания храм на светата църква – препоръчвам Ви да препрочетете Откровение, гл 18 /в частност ст 4/!
  Църквата, драги, поругаха нейните “левити”, нейните помазаници, които я “нагиздиха” “в пурпурно и аленочервено, … накичена със злато , скъпоценни камъни и бисери… със златна чаша в ръката си, пълна с отвратителни неща и нечистотиите от нейното блудство” /Отк 17:3/.
  Затова, не смейте да “навлизате в личното пространство на отделния човек”, внушавайки знак на равенство между църква и Вяра!
  А ВАШАТА църква се опитайте да опазите от лъжесвещениците й, затънали в разкош и пороци! Защото те са, които непростимо богохулстват и сквернят храмовете Ви, с “Ролексите” си, с “Лексусите”, с “Харлито”, със свастиката и тъмните сделки, в полза на Кесаря и Мамона!
  Всичко останало е от Лукавия!

 21. към IVKR ,
  точно заради мисленето, което демонстрирате вие в страната ни нищо не работи. С това мислене демокрация не се прави, затова и в БГ демокрация почти няма. Вземете пример от други държави, в които хората живеят по-добре от нас – дали пък не е заради мисленето на масата от хора там, кой знае???

 22. До IVKR:
  От цялото Ви “умотворение” дъхти на маркс-ленинизъм. Такъв един първичен, елементарен, спарен и мухлясал.
  Почти съм изкушен да започна детайлен анализ, пункт по пункт – особено след едната “малка, бедна страна” и “великата сила СССР” /виж Прибалтика, Фините/. Но не! Не си струва – само ще си загубя времето.
  Скъпи, съжденията Ви са изначално сбъркани. Фундаментално!
  ДУХЪТ Е КОЙТО ПРЕДХОЖДА И ПРЕДОПРЕДЕЛЯ МАТЕРИАЛНОТО!
  Затова трябва да се започне от ПАМЕТ/та/НИЦИТЕ!
  Духовната убогост, не е в състояние да роди просперитет! Тя ражда Желювци, Седефчовци,Плевнелиевци, Станишевци, Ганевци, Овчаровци, Борисовци и… материална нищета. Дори “този комсомолец Добрев” е неин продукт.
  Строеж на къща не се започва от покрива.Маркс заблуждава, Ботев греши!
  СВОБОДАТА НЕ ЩЕ КАРАДЖАТА, ИСКА ЕКЗАРХ! А “ФИРМИТЕ, МАГАЗИНИТЕ И ЦЕНАТА НА ГАЗА” СА СЛЕДСТВИЕ.
  Ако схващате за какво иде реч.
  🙂

 23. Към ivkr: преди десетина дни компютърът ми се овируси много сериозно. Чрез алгоритми от интернет го “изтрих”, след което на пръв поглед го нямаше, но компютърът ми работеше по-бавно и най-лошото – забелязах, че ъпгрейдването ми не може да се стартира. Самите файлове, които бяха инфектирани, останаха поразени. Вчера се справих окончателно чрез рикавъри на системата, на програмните файлове.
  Твоят коментар ми напомни за компютъра ми след овирусяването и преди преинсталирането.
  Гаден е червеният вирус.

 24. за IVKR
  другарю, вашите родители научили ли са ви на понятия като лично достойнство, самоуважение и чест, или от урока за сабята и главичката не е останало време?

 25. IVKR,
  А защо за 23 години не успяхме да ги съборим паметниците и не работим?
  Според мен отговора е прост. През това време на власт останаха морално най-скопените от старият измислен строй. Тези хора нямат нищо общо с ценностната система на западняците. И по-умните остъпиха (както в поговорката). Добавете към това и желанието на Руснаците да продължават да налагат влиянието си по тия ширини и резултатът е налице. Идеята че всеки паметник трябвало да остава щото видите ли да не се повтаря миналото е доста глуповата според мен.

 26. Към ivki
  Не зная на каква възраст те но при “освободаването” ни 44 г. от Съветската
  армия няма нито един убит черевеноармеец- няма жертви,има ПОЧИНАЛИ войни от
  препиване и боравене с оръжие след запой-препиване.Никой не иска да се съ-
  бори паметника ,а да бъде преместен и който желае да ходи и да се кланя и
  поднася цветя и венци.ПО ЗДРАВ!

 27. За Честта на Бургас, искам да спомена, че миналата година по време на акцията “Грамада” в цялата страна, пред пилона /така изглежда/ на съветската армия в Бургас беше направена грамада на 7 септември. Макар и от малък брой хора, двама от които бяхме от София. Когато на 9-ти, същите хора , отидохме за да прибавим камъни към нея, предишните бяха “грижливо” премахнати. Тогава оформихме новата грамада в къга , очертан от страничния бронзов венец, така че заприлича и на клада.

 28. Възмущаващите се от влизането в олтара и 30 секунден пърформънс на пънк молебен към Богородица, ако обичат, да имат някаква последователност със самите себе си и да насочат възмущението си /като го увеличат респективния брой пъти/ към пънк пърформансите, които представляват, ежедневно, молитвите на влизащи в олтара висши свещеници с пагони, отправящи гласа си към бога. Трите руски активистки просто поставиха увеличително огледало пред случващото се не от днес и не от вчера. Единствената разлика е, че полковниците с раса са ЗА Путин. И молебените им – съответно. Както и призива на главничкия им към вярващите да гласуват за него, защото той е “Божие чудо”.

 29. Господин Инджев, на днешната дата се навършват 73 години от подписването на пакта за ненападение между Германия и СССР и подялбата на Европа. Сега нещата са много по-добре. Съгласете се, че Путин сега е сам, няма си другарче с което си изграе на войни и износ на революции. Е, има си няколко откачалника по света, които са на привършване, да му уйдисват на комунистическия акъл, ама това не стига. Пък и на самият Путин не му остава много, както казва народът – пътник е.

 30. Другарю IVKR, защо не поразсъждавате върху простата правопроционална закономерност:най-очевидно благоденствуват в икономически и социален план точно онези бивши соцстрани, които първо сринаха до основи паметниците на съветския окупатор, въведоха твърди лустрационни закони и прочистиха до корен държавния апарат от съветска агентура. За Полша, Чехия и Естония ми е думата конкретно. Или според Вас ние с румънците сме по-добре от тях?

 31. @ Една малка, бедна страна като нашата е излишно да си влошава отношенията с която и да е от великите сили или съседите!
  Демек “да се снишим, докато ни отмине бурята”, както казваше Т.Живков. Нали уж “демократизъма и гласността са взели широки размери” и в оня велика държава и няма нищо общо с предишното си минало? Защо тогава са й свидни паметниците в чуждите държави? А защо са свидни чуждите соцпаметници на наши видни гражданки и граждани?

 32. А, забравих, че ми се искаше да коментирам и светльото – може и думите в защита на християнската интимност да са сътворени от него, поне правописът го потвърждава. Съмнявам се относно какъв е поводът за този внезапен и несъответен за светлинчо изблик на религиозност. Такива като него в Германия ги лекуваме по здравна каса, насочени от личния лекар. Понякога с помощта на полицията.

 33. Чудя се ако направим една подписка за демонтирането на омразния на всички МОЧА, дали можем да съберем 500000 подписа. И ако съберем дали ще има референдум.

 34. Относно премахването на паметника на оня с Шпагина, виждайки колко сложен се оказва този казус на практика, аз вече съм склонен и да си остане. Само да се премахне оня позорящ българщината надпис “от благодарния български народ” и да се напише “от благодарните български комунисти”, например. Защото и аз се чувствам част от този народ, а както виждам има и други мислещи като мен. И ако ще остава, да се помисли дали не може да бъде малко скъсен, та да могат ветераните партийци и техните синове и внуци, на сакралните за тях дати, по-лесно да целуват ботушите му.

 35. Възможно ли е голяма европейска медия да пропусне този ден 23 август? “Днес се навършват 73 години от подписването на пакта за ненападение между Германия и СССР и подялбата на Европа, а денят е обявен за европейски ден в памет на жертвите на тоталитарните и авторитарните режими. По този повод еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг публикува възпоменателно писмо, в което призовава за по-добро опознаване на общото минало на Европа. На днешния ден преди 73 години, на 23 август 1939 г., управляваната от Хитлер нацистка Германия и ръководеният от Сталин Съветски съюз подписаха пакт, който промени хода на историята. Пактът между тези два тоталитарни режима доведе до избухването на най-жестоката война в историята на човечеството. Милиони хора бяха убити по време на Втората световна война и много повече страдаха от тоталитарните режими в продължение на десетилетия след края на войната. Ето защо на 23 август отбелязваме Европейския ден в памет на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими. Днес ние, европейците, следва да се обединим и да си спомним за всички жертви на тоталитарните режими и за всички борили се срещу тези режими Тоталитарните режими отричат човешкото достойнство. Те представляват нарушение на основните права в нашите общества, изградени върху принципите на демокрацията и зачитането на върховенството на закона — самата същност на идеите, отстоявани от Европейския съюз. Паметта за миналото е общо наследство на всички европейци. Вярно е, че нищо не може да върне жертвите, но на днешния ден трябва да се замислим и да извлечем поуки от тези ужасяващи страници от европейската история. Разбирането на съвременна Европа започва с паметта за нашата споделена история. Всеки трябва да знае за времето, когато Европа е била разделена, и за престъпленията на тоталитарните режими, причинили страдания на много семейства. Болезнените спомени от миналото не следва да ни разделят. Напротив — паметта за тъмното минало ни дава надежда за бъдещето и ни помага да изградим по-добра и по-силна Европа …” Явно е възможно,или в огромната си част БГ медиите не са европейски.

 36. Специално за IVKR,

  открийте разликите

  Колко открихте IVKR? 1?

  Неее… 2 са:

  Едната е, както правилно забелязахте, часовника Breguet за $30 000, умело “изтрита”;

  А другата е маскирана със симпатично мастило. Зад “патриарх” Кирил, всъщност се подписва агент Микалков от КГБ.

 37. Паметникът на българо – съветската дружба във Варна е едно страховито място. Била съм там 2 пъти, като ни пратиха на бригада да се почисти строежа преди откриването. Вторият ден чистихме под паметника, една огромна катакомба. Още ме побиват тръпки. Злите езици говореха, че това е бомбоубежище за другарите, а паметника е за камуфлаж. Сигурно ма хора, които си спомнят и могат да разкажат повече за това.
  Не съм чула някой да каже, че харесва това място, макар че имаше хубав парка в подножието на хълма.
  Искам само да кажа, че да се сложат качулките на главите на тези стоманено-бетонни чудовища си е работа опасна. Поздравления за героите.
  Освен това, Варна е превърната в руски бастион. Знае ли някой колко руснаци имат имоти и бизнес във Варна. Ако се съди по руското консулство, доста трябва да са.
  Както се вижда паметникът е в доста добро състояние, не прилича на разплетената кошница “1300 години България” пред НДК. Което пък, откъдето и да погледнеш, си е една прекрасна метафора: българо-съветската дружба си е много яка и непокътната, докато от 1300-годишната България виждате какво е останало.
  Докато са строили паметника във Барна явно е имало много строг контрол, не са има разрешили да крадат и да си строят вили. Строен е за вечни времена. Както и МОЧА в София.

  IVKR e прав, историята не може (в смисъл не трябва) да се променя, защото не признаването на фактите не ги променя, те си остават факти. А фактите са, че Б-я е била окупирана от СССР и до ден днешен си е окупирана и става все по-окупирана. Затова става въпрос, но това е една друга тема.
  P.S. 23 август не беше ли румънският 9-ти септември, както се изразяваше еин приятел.

 38. Другарю IVKR и всички останали другарки и другари,
  Спомнете си, че Збигнев Бжежински бе онзи, който преди доста години прозря, че “православието е последното убежище на комунизма”.
  Амин.

 39. За тези които са обзети от “справедлив, праведен” гняв към протеста на “Пуси Райът” защо в храм а не в джамия, елементарно Уотсън. В момента руската православна църква се е самопоставила в положението на предците си при Царя-батюшка. Една Родина, една вяра, един цар.За това и е избран олтара на храма.
  Колкото до Светльо Витков, съжалявам че гласувам за него, та даже и агитирах преглъщайки на едро защото не намирах по-добър избор.Показа си рогата. Не следя музикалният му път но с политическия е дотук.

 40. До всички които ме критикуват:

  Толерантността е неотменна част от Свободата. Ако някой вярва в единния Бог и Неговия син, нека си вярва. Ако друг вярва, че единният Бог няма син, нека си вярва. Ако друг вярва в милион Божества, нека си вярва. Толерантността изисква да не налагаме на другите своите виждания за света и уважаваме тяхната вяра.
  Затова постъпката на тези Пусита /бих сложил друга съгласна в средата на думата/ е абсолютно неприемлива. Колкото до наложеното им наказание, не съм компетентен да го коментирам.

 41. само да напомня, че в Плевен, който сигурно е градът с най-много паметници свързани с русия, солдата със шпагин от паметника в самия център беше премахнат още в ранните години след промяната. Заостриха монумента малко отгоре, отдолу се сложи един кръст за храброст и си стана БЪЛГАРСКИ паметник. и никой не го пипа, не го драск и не му слага качулки. Не знам защо очевидни неща които отдавна трябваше да бъдат решени, сега стават трудни за решаване проблеми.

 42. До ГЕНАДИ КРЪСТЕВ:
  То ,ако за “неприемливо държание” вкарваха направо в затвора ,без съд, както преди 20 години , защо имаше “преход”?
  И пуситата се държат “неприемливо “, ЗАЩОТО това е ПРОТЕСТ!
  А всеки ПРОТЕСТ е НЕПРИЕМЛИВ за някого, НО в тоталитарните ви разбирания е “неприемлив” за ВСИЧКИ, като под ВСИЧКИ разбирате вожда Путин, който “отговаря” за всички твари в приватизираният(ОТДАВНА) Кагебистко Путински Съветски Съюз(КПСС)!

 43. Към Генади Кръстев,
  Колкото до наложеното им наказание, не съм компетентен да го коментирам, казвате вие. Ами опитайте поне по съвест да го коментирате. Какво според вас би трябвало да бъде: 2 години трудов лагер, както е в момента; 7 години, както е по техния закон; 15 години каторга или за по сигурно пребиване до смърт с камъни. Подсказал съм ви наказания които изхождайки от вашия коментар вероятно ще ви допаднат.

 44. @ ГЕНАДИ КРЪСТЕВ:
  Лицемерието Ви, също като мнимата Ви религиозност, е заредено с противоречия. Защото изначално е СЛОВОТО!Тъй ВЯРАТА съществува чрез своята изява и чрез светата проповед.
  Истината е, която ни прави свободни! А за истината трябва да се говори. И ако отсреща ушите са глухи – да се крещи, да се бие камбаната дори!
  Съвсем точно го е формулирал английският философ и политик Едмънд Бърк: “Единственото, от което има нужда злото, за да тържествува, е добрите хора да не правят нищо срещу него.Срещу ЗЛОТО трябва да се воюва! Срещу ЗЛОТО всяка толерантност е неуместна, вредна и опасна!

 45. Многоуважаеми господин Инджев! При все, че не съм съвсем правилно разбран от части от Вас и Вашата аудитория, мисля, че написаното от мен породи дискусия. Уважавам Ви и чета с интерес всичко, написано от Вас. Не приемам дословно всички думи, отправени към мен от писалите по-горе. И занапред оставам Ваш редовен почитател и читател и бих подкрепил всички инициативи, които лансирате. Поздрави и приятна събота и неделя!

 46. В бързината съм допуснал грешка. Пропуснал съм да затворя кавичките. Цитатът свършва на първото изречение.
  Моля да бъда извинен!

 47. Какво спечелихме като взривихме мавзолея! (цитат от IVKR | АВГУСТ 23, 2012, 17:16)
  Премахването на Мавзолеят беше ужасна грешка. (цитат от ВЛАДИМИР ЙОСИФОВ | АВГУСТ 23, 2012, 13:21, към статията “Дясното премълчаване служи на лявото крещене”)
  Ето ви още една “развлекателна главоблъсканица” на тема “открийте разликите”!

 48. До Ивайло Тодоров

  Да, Светльо Витков е гадже на дъщерята на Бриго Аспарухов! Няма да го арестуват за “Боли ме гъза” освен ако не зареже дъщерята на комунистическото псе Бриго Аспарухов.Дъщерята на другаря от ДС и наследник на партизанска мърша е доста грозновата, е, не че Светльо е Божи дар за жените, но момчето си знае мястото и цената да се жертва за ощетеното от природата гадже! Без Бриго Аспарухов нямаше да има президентска кампания за Светльо Витков и работа за Пи Арската фирма на дъщярата на ДС ченгето и убиец на българската демокрация Бриго Аспарехов!!!

 49. За МОЧА разрешениете е лесно и безплатно.
  Бронза се натоварва на няколко камиона и се излага в новият музей създаден от Министъра на Културата на улица Лъчезар Станчев 7 с каквито табели решат да сложат. Има достатъчно място от 7500 кв.м. Камъните се продават и се плащат разноските за камионите. Пречки никакви. Всички доволни.

  Нека да предположим кой как може да го приеме:
  ББ и г-н Путин няма вече защо да се карат. Съветската дипломация ще се отърве от постоянните посещения на претендиращи, че сега паметникът е станал руски и като руска територия трябва да се защитава даже с танкове.
  Хората посещаващи България няма да мислят, че са влезли в една бивша необявена съветска република и да се стряскат как ще излязат от огромните решетки. Бабичките ще има къде да плачат за хубавото старо време. Г-н Рашидов ще се гордее, че е осигурил 7500 кв.м. място за паметникът. Тия които плачат за Мавзолея ще имат случая да надават неистов вой за огромната загуба. Списъкът е дълъг. Единствената загуба, ще е за смелите момчета и Иво, които успяха да разклатят паметникът. Но това не е голяма загуба. Има толкова много други такива.

 50. Пропуснах, че към наредените изключителни скулптурни фигури може да се прикачат всякакви лозунги за огромната им роля и вечната признателност за братската помощ за въдворяването на Сталинският режим в България. С това и изключителната им историческа роля ще стане ясна и за поколенията. Остава някой да бутне само огромната фалшива камара от “НЕ” издигната да не се мести паметникът, все още символ на фалшивата “независима” София и надежда на толкова хора да си върнат миналото с шмайзерите.

 51. Този Гурко не е ли друг Гурко? В частност – Йосиф Гурко (роден 1828) не е ли син на Гурко, за който говорите – че е потушил въстание (1830) в Полша и т.н.?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.