И Би Би Си ли служи на българската мафия, г-н Борисов?

Наскоро премиерът Борисов, неглижирайки критични публикации по негов адрес в западни издания, подхвърли с обичайната за него лековатост тежкият упрек, че нямало проблем за българската мафия да си плати за подобни критики. Вече писах и питах дали това се отнася, според него, до водещото в света на тежката артилерия на печата в демократичния свят британско списание „Икономист”, което го нарече популист. Сега питам, понеже препускащите по петите му по магистралите колеги вероятно не могат да го настигнат и да го обезпокоят: лекотата на обвинението му важи ли и за световната медия Би Би Си? Поводът е следното разследване с днешна дата:

BBC
Британското радио Би Би Си проведе разследване, посветено на българския футбол. Материалът е озаглавен “Смъртоносната игра на България”, а в него се разкриват тайните на футболната мафия, уговорените срещи, убийствата. Според радиото “Да имаш футболен клуб в България е много добър начин да легализираш разпространението на наркотици, проституцията и други незаконни дейности”.

Изводите от разследването на журналистката Марго Дън от Би Би Си са, че “източноевропейската страна е първа в света по брой убити футболни президенти – не по-малко от 15 в последните 10 години. Много други хора, свързани с този спорт, също загубиха живота си – а това е симптом за здрави връзки между играта и организираната престъпност. Голяма част от собствениците на отбори в България са част от мафията и много малко политици имат смелостта да се изправят срещу този проблем”.

“За собствениците на клубове спортът е тяхната бяла страна – от другата страна има рекет, трафик на проституция”, коментира Сергей Катаров от МВР, който се занимава с измами и нелегални футболни залагания.

“Локомотив (Пловдив) е отборът с най-голям брой убити собственици – пет само в последните девет години. Обикновено има по 4-5 сериозни инцидента на година по футболните мачове. Става въпрос за много арестувани, побоища, замеряния с камъни и бутилки.

Имаме информация, че мачът между Локомотив (Пловдив) и Левски е уговорен и резултатът ще се обърне през второто полувреме. Левски набързо повежда с 2:0, нека видим дали наистина ще има обрат. Локомотив изравнява, а пет минути преди края отборът получава дузпа и стига до победата. Публиката освирква рефера при излизането му от терена.

Младият вратар Стефано Кунчев, който е титулярен вратар на младежкия национален отбор, се съгласи да говори с нас. Той ни разказа за инцидент отпреди половин година, когато е бил нападнат в гръб, докато се е прибирал от тренировка. Стефано не можел да си обясни защо това се е случило, но два дни след това мъж му е предложил 20 хиляди евро, за да играе симулативно в мач на националния отбор.

“Аз отказах, защото не мога да продам страната си за пари, колкото и да са. Други обаче го правят. Разказвам това, заради семейството си, не искам малкият ми брат да играе в уговорени мачове. Надявам се нещата в българския футбол бавно да се подобрят”, споделя пред медиата Кунчев.

Много спортисти идват в България, защото това е лесен начин за тях да получат българско гражданство и по този начин достъп до Европейския съюз.

“Определени министри от кабинета дават гражданство на спортистите, но те не играят за България, просто взимат паспорта и отиват в друга държава от ЕС. За съжаление, няма нито един наказан за тази измама”, разказва депутатът Яне Янев. С бързо интернет проучване открихме поне 31 спортисти, които са получили българско гражданство в последните години, като само един от тях играл за националния отбор.

“Подкупват се бюрократи, държавни служители и други. Това е нашата съдба”, коментира адвокат Тодор Батков. “За съжаление, има корупция в българския футбол. Подкупват се съдии, подкупват се играчи. Няма достатъчно мотивация на високите нива да се разбие тази практика, а тя убива нашия футбол. Няма нито един осъден, което е безумно.

Българският футболен съюз трябва да провежда сериозен мониторинг и да наказва. Някой трябва да бъде наказан. Не се възприемам за месия, но обществото има нужда от хора като мен, които от време на време да казват нещата открито. Корупцията убива не само българския футбол, но и обществото ни”, коментира Батков. “Не мисля, че бяхме готови да бъдем приети в ЕС през 2007 година. Дори сега не сме готови, ако вземем предвид бюрокрацията, манталитет и други неща”, казва още президентът на Левски, цитиран от БТВ. ( Кафене.нет)

От разследването на Би Би Си следват доста въпроси:

Възможно ли е толкова напорист раздавач на порциите в българския футбол, като Бойко Борисов, който се меси от години в делата на този съмнителен български бизнес и се хвали с намирането на спонсори за клубовете, да не знае онова, което с едно разследване установява и споделя с целия свят реномираната компания Би Би Си?

Възможно ли е в качеството си на най-голям шеф на полицията в България главният секретар на МВР Борисов да не е бил в течение на българския световен рекорд по отношение на подземния живот в тази мафиотска сфера, завлякъл под земята въпросните 15 футболни президенти и да няма никаква вина ( или поне затаена информация) за този зловещ факт, оповестен днес от Би Би Си пред милиони хора по света?

Възможно ли е с едно епизодично разследване чужди журналисти да изобличат и докажат явния корупционен факт от днешната управленска действителност, че „определени министри” съдействат на десетки чужденци да взимат български паспорти като футболисти, но само един от тях да е играл реално в България, докато останалите очевидно си пазаруват „европейско членство” чрез корупционна схема, действаща на изключително високо ниво в България?

Възможно ли е такава схема да има и Борисов да чува за първи път от Би Би Си ( конгречулейшънс, ако е така!)?

Възможно ли е биячи безнаказано да тероризират български футболисти за склоняването им към фалшива игра за уредени мачове и това също да е „новина” за човек с толкова пипала в сферата на футболния бизнес, като нашият премиер?

Възможно ли е едно друго лице на българския футбол ( за да не го оприлича на една противоположна част от тялото) Тодор Батков, орденоносец на „Стара Планина” по волята на президента Георги Първанов, наистина да бъде възприеман като човека, от когото има нужда въпросният дискредитиран до абсурд най-масово обичан, практикуван и все пак-критикуван (все пак) спорт в България? Защото ако е възможно, това обяснява всичко…
Знам само, че е невъзможно влиятелна българска медия да повдигне тези простички и логични въпроси, макар резултатите от разследването на Би Би Си да са почти публична тайна за всеки интересуващ се от темата българин. Просто няма вече такива български медии, които да се осмелят на подобен „подвиг”. Както ни осведоми самият премиер ( в същото онова изявление, вменяващо на западните медии подкупност), българските журналисти, критикуващи работата на МВР, направо служат на мафията. А останалите? Останалите явно служат на него. Кой обаче е мафията в случая, оставям на въображението на читателя да си отговори.

12 мнения за “И Би Би Си ли служи на българската мафия, г-н Борисов?”

 1. В ателието на художника Огнян Фунев, Бог да го прости, бяха закачени два плаката: “Всичко е възможно!” и “Тука е така!”. Много актуално звучат сега. А изказванията на Тодор Батков, нямам сили и нерви да коментирам.

 2. Няма какво да се коментира. Това е безспорната истина за днешна България. Но се очудвам на онези българи, които все още не признават, че Режимът в София е неокомунистическа диктатура. При комунизма умираха хора в името на “класовата борба” и “диктатурата на пролетариата”, а днес – в името на борбата с организираната от комунистическата Държавна сигурност престъпност.

 3. “Десетка” процента от бъгарския народ са онази престъпна сган от мутри, крадци на акциз, ДДС, социални и други средства, наркоразпространители и сводници, държавната и други администрации,милиционери, правителство и семействата и близките на цялата тази паплач, която толкова успешно, ама изключително ….. майката на остатъка българи. И народа търпи и търпи. Търпи защото въшливите ватенки си я свършиха работата още 1887г. с бунтовете в Силистра и Русе(и малко преди това) когато завинаги разделиха същия този наш народ на две, за смея да пророкувам вовеки. И точно тази слепота у едната половина винаги ще е бреме за другата, която вижда реставрация на комунистическия анахронизъм, милиционерщината и повсеместната провокация на страх и социален гнет у хората. За руските номера и сценарии от типа президент-премиер и ъгейн, ако не си с мене (г-да Ходорковский, Каспаров и сие) сте против мене и пр. още от времето на Александър III и таткото на прасенцата – нереза Каулбрас(сега се замислям колко са оригинални и непреходни Дж.Оруел и Симеон Радев разбира се)какво да се хващаме. Ние си имаме направо ювелирно съвършен диамант- последният ученик на сатрапа Живков, същият който докато пазвантствал научил наи-важния урок в живота си а имено, да кара другите да се ядосват.
  Така,че г-н Инджев на тази половина, късогледата не остава нищо друго освен да кажем “честито”. А на другата включително и на онези 1-1,5 млн. зад граница(които мутрата се беше изхвърлил още преди 2 години, че ще върне обратно ама как беше на “кокаиново лято”) търпение! Търпение и дързост! Бог е велик и с негова помощ на наше старание излизане от блатото има!

 4. Да кажеш 2012 година че има футболна мафия е все едно да кажеш ,че земята се върти. Къде бяха тези bbc журналисти когато западните политици и бизнес легитимираха (защото прибираха) червените пари.
  Да казваш истината когато е късно също може да бъде лицемерие. В такъв смисъл отговора на заглавието може да бъде и ‘да’.

 5. Цялата ни работа е такава, та картинката във футбола ли ще е по-различна. Прозрачността е първата стъпка към премахването на вредните практики, но дали има потенциал за оправяне, като народът тотално е поразен от простащина и алчност, а в спортните среди това избива най-драстично.

 6. Към Tanya Stoyanova:

  Аз бих оставил проблема със самия футбол на специалистите.
  Само че тук става дума за нещо много повече и по-важно: световен рекорд по убийства на футболни президенти, регистриран ( не че не го знаем, но регистраторът е важен!)от световна информационна величина като Би Би Си. Става дума също за откровено посочване на корупционна практика за даване на чуждо гражданство ( какъв ти Шенген- България е изобличена като държава, пробутваща “европейски граждани” чрез подкупи, отиващи в джобовете на “определени министри”).
  Последният път, когато от Би Би Си си направиха труда да забележат нещо подобно в България, имаше международна реакция и Иван Славков беше отстранен от поста на олимпийски началник с олимпийско самочувствие на несменяем шеф.
  А сега?…

 7. На правовите държави са присъщи следните иманентни и същностни характеристики:

  1. наличие на развито гражданско общество;
  2. ефективно действащ антимонополен механизъм;
  3. правен механизъм възпрепятстващ съсредоточаването на правомощия в една власт или институция;
  4. механизъм за правна защита от произволни действия или бездействия на властта;
  5. съд като институция, обезпечаваща спазване върховенството на закона и ограничаваща държавната власт;
  6. защита правата на собственост;
  7. спазване правата на малцинствата и недопускане диктатура на мнозинството.

  Концептуално правовата държава се крепи на три постулата: върховенство на закона, върховенство на правото и върховенство на правосъдието.(уикипедия)

 8. Тъжно е, че никой не реагира. Дори и инстанциите, които са задължени да реагират.

 9. (Предварително се извинявам на Иво Инджев и неговите читатели за този коментар и оставям на неговата преценка дали да го пусне или не, като не бих му се разсърдил ако не го).
  Интересно е ,че като че ли всички знаят за тези неща, но никой не протестира. Хората просто искат да гледат футбол. Отборът може да се издържа с трафик на органи дори и това да не “накриви шапката” на никой – важното е отборът да играе и то в А група. Футболът ни вече се е превърнал в някакво затворено тайно общество, а феновете в сектанти. Никой освен най-подивелите фенове не ходи по мачовете и на никой освен на тях не му пука за родното първенство. Това ясно личи от липсата на телевизионно излъчване от което никой не е възмутен, никой не е ядосан, никой не чувства някаква липса. По стадионите човек с що годе нормално възпитание би се побъркал от обстановката. Деца в 1-ви клас псуват като 40 годишни тираджии около теб. Димки от който не виждаш и не можеш да дишаш някой пуска задължително. Цари такъв негативизъм, че е трудно почти невъзможно да издържиш 90 минути в такава обстановка. Съдията е “педерас”, някой футболист е “курва”, а полицаите са приканвани да “бият по главата” привържениците на другия отбор. Жената на някой е заподозряна, че се “ебе” хаотично с всеки срещнат, а ако феновете на противника са от провинцията пък столичните такива кълнат с цяло гърло “селяните да умрат”. Плвдивските фенове са “цигани”, левскарите са “говеда”, цесекарите “прасета”, а новопоявилите се от Разград – “турци”. За геройство се смята да хвърлиш предмет по някой футболист на другия отбор. А ходенето на мач се предполага да е удоволствие, почивка, приятно прекарано време в съботен или неделен следобед, далече от грижите на всекидневието. Не и в България. Тук то е брутално напрежение в продължение на час и половина и не заради драмата на терена, а заради драмата на трибуните. Дори в близост до стадиона обстновката е меко казано неприятна. Ако си решил да се разходиш по-време на пристигането на гостуващите фенове около стадиона, трябва да си готов да се сблъскаш с преминаващи озлобени хора, които могат всеки момент да решат да ти счупят главата и нищо не може да ги спре, защото полицаите които ги съпровождат няма да имат време да реагират. Пристигането им е като някаква инвазия, като някакви чужди нашественици пристигащи, за да демонстрират превъзходство и всеят страх. Сякаш те не са от твоята държава, не пристигат в град също намиращ се в България. После са “настанени” в клетка. Клетка за гостуващите привърженици. В тази клетка няма седалки, а само гол бетон. Те стоят прави 90 минути, после си тръгват ескортирани с полиция в специален влак само за тях и градът се успокоява отново. Организаторите си отдъхват, че не им се е наложило да спират боеве, че всичко се е разминало без разбити черепи и без видими поражения по стадиона. Накрая чистачките измитат милионите люспи от семки по трибуните и хилядите фасове, хартиики и боклучета. Това е футболът в България. Каква Шампионска лига искате, какви световни и европейски първенства ? Ако утре това нещо бъде забранено съм сигурен, че няма да липсва на никого. Ние някакси сме възприели, че футболът в България е задължителен, че каквото и да става футбол просто трябва да има. Не, не е задължителен.Задължителни са други неща описани в Конституцията, но там никъде не се споменава нищо за футбола. Тръгнали да го спасяват. А дали наистина тази дивотия трябва да бъде спасявана ?

 10. – Защо Бойко Борисов се меси в българския футбол, това не е ли територия на мафията?
  – Именно!

 11. явно са от един отбор по цял свят управляващите…?!Вижте този линк

  dokumentalni.blog.bg/politika/2012/08/25/atakata-sreshtu-republika-ekvador-kakvo-stava-v-london-i-zas.991977

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.