Руските бегълци не са добре дошли- тук са си като у дома

Две рускини от групата Пуси райът избягали от Русия – да не мислите, че са избрали раят в България. Защо руските дисиденти, преследвани от властта, не бягат при нас? Отговорът на този въпрос явно се съдържа в потвърждението на презрителната констатация от времето на съветския колониализъм, че България е толкова чужбина, колкото кокошката е птица- т.е. тук си е съветска губерния, каква ти чужбина!

Със сигурност има и други причини разни погнати олигарси, журналисти, писатели, бивши офицери от тайните служби ( като Литвиненко) да избират Лондон или дори Истанбул ( както направи същият Литвиненко, преди да се премести на лобното си място в Лондон след бягството си от Русия). Но основната причина явно е в това, че София не е алтернатива, а още по-малко антипод на Москва. Русофилството тук, с което толкова се пъчат самите русофили, означава солидарност с онази част от Русия, която заклеймява фундаменталистки прояви, като бунта на Пуси райът.

Логично е бягащите от репресията рускини от нашумялата с политическата си акция руска група да НЕ дойдат тук. Но не защото руснаците по принцип не харесват България. Тъкмо напротив, статистиката сочи слънчевата ни страна като най-желания продавач на недвижимости в чужбина сред руснаците и особено сред чиновниците- а чиновниците там са всъщност класата на милионерите, както е добре известно. Освен цените и климата, като причина за тази популярност се сочат близостта на езика и културата ( т.е. манталитета, явно).

Манталитетът, в конкретния случай с Пуси Райът, който отличи България на европейската карта като петно от най-консервативен руски тип, беше ярко демонстриран с единодушното мълчание на най-гласовитата по природа част от българите- братята и сестрите по професия, които не надигнаха нито един глас на защита на преследваните заради бунта им рускини. И когато мълчанието беше нарушено от един пънкар, който стана допълнително известен миналата година с бутафорното си участие в президентските избори, замириса на най-ретоградна руска партенка. От устата му се изляха обичайните за него цинизми, но не срещу властта, не срещу автократа Путин, не срещу съдебната разправа с един младежки бунт, представян удобно за Кремъл като богохулства ( ами да, самият Бог Путин беше охулен с искането към Богородица да не допуска преизбирането Му!), а срещу гласовете на солидарност в България (долитащи приглушено предимно в интернет) с правото на руснаците да се противопоставят на статуквото в една държава, в която властелинът се подиграва с избирателите като на практика се самоназначава чрез имитация на избори. Тъкмо тази подигравка беше подиграна от Пуси райът с тяхната „молитва” в един православен храм, но православните фундаменталисти, напълно в традицията на фундаменталното си умилкване на светската власт, просейки си материални изгоди за услугата, наскачаха единодушно да се борят с никому неизвестни доскоро девойки.

И кои са тези солидарни православни фундаменталисти у нас, извън кръга на мълчащите солидарно с репресията в Русия български власти свещеници и музиканти? Вече не е само храбрият „кандидат президент” Витков, който написа специално за своите критици в интернет, че го „боли гъза” ( отново!) за някакви си руски девойки за нещо, което, според него, не би трябвало да ни интересува. Практически същата позиция зае видният моралист от БСП Румен Петков. Той сметна за необходимо да напише статия за в. „Преса” в този дух. Това е същия бивш вътрешен министър, който публично се подиграваше на своята съпартийка Татяна Дончева със сексуални намеци за „тишината в спалнята” й, което не му пречи дасе възмущава днес от закачката на друг свой другар, че социализмът се предава по наследство- по полов път, като СПИН. И едновременно с това Петков громи враговете на православието в Русия в лицето на Пуси райът заради тяхната разюзданост.

Подигравчиите със сигурност ще ме заплюят, че не е голяма загуба очевидното нежелание на бягащите от Русия, особено пък такива морално разложени елементи, като пънкарките, да странят от България. Даже напротив, ще кажат те- можем само да се радваме, защото тук не са добре дошли.

Така е, не са добре дошли. Едва ли дори са си помисляли да търсят убежище в единствената страна в света, в която соловата публична защита на тяхната акция беше анонимна, каквато беше среднощната демонстрация с качулките, нахлузени като презервативи на железните глави на черноармейците, освободили България от свободата й за цели 45 години. За какво им е да идват в държава, в която техните съмишленици се боят да се покажат и назоват? По-добре да си стоят в Русия, където получиха подкрепата на хиляди руснаци, сред които с имената и физиономиите си застанаха много известни интелектуалци ( каквито в България не се намериха).

Шило в торба обаче не стои и това важи също за руснаците, които показват в най-новите проучвания на общественото мнение там, че все повече не понасят управлението на Путин. Само месеци след мартенския „триумф” на самоназначилия се за президент, в. „Комерсант” публикува днес преломната новина, че комфортът на Кремъл да си приписва само успехите е приключил в очите на мнозинството руснаци. Съответно 45 на сто от участниците в цитираното допитване определят партията на властта „Единна Русия” като партия на крадците и мошениците ( едно определение, тръгнало от блога на Алексей Навални, също преследван в момента по съдебен път по едно измислено обвинение за злоупотреби със стара дата).

У нас не се вижда нито шило, нито торбата, в която сме си сложили главата, се забелязва от критично голяма маса хора, критично настроени до степен, че да застрашат статуквото. Тук по инерция си важи правилото за преклонената главица, така ярко илюстрирана от раболепието пред символиката на съветската окупация, която дори не смеем да наречем с истинското й название.

Вярно е обаче и друго: съветски и руски граждани наистина не бягат към слънчевата ни дестинация, но когато започнат да бягат от родината си другаде , резонансът застига и България. Така беше с „перестройката”, така ще стане и този път, уви. Уви? Ами да, жалко е, че горещата вълна на българското недоволство най-вероятно пак ще бъде повлияна от студения фронт от Север, където предстоят бурни политически времена.

30 мнения за “Руските бегълци не са добре дошли- тук са си като у дома”

 1. Много горчив е този текст с истините, които казва.Изглежда, на това скотско мълчание сме обречени отдавна и завинаги. Точно Ботев е нарекъл “народа” “скотско племе”. 21-ви август мина и замина, вече кой помни датата на смазването на Пражката пролет. Изобщо, колко души с характер, чест и смелост могат да измият лицето,по-точно-сурата на един цял народ от позора му? Двадесетината руски дисиденти, които протестираха на Червения площад срещу агресията над Чехословакия? Оказа се, че стигат. Когато се самозапали Ян Палах-кроткият и тих студент комунистът Валери Петров написа нещо, което може да се каже и сега, макар и историята с руските пънкарки да не е толкова трагична, поне са живи:

  Ян Палах го няма, а у нас нито звук.
  Ян Палах го няма, но ний сме си тук.
  Все пак най-голямо разочарование ни поднесе поп- и рок-гилдията. На плевенския червен питекантроп какво да му се чудиш, че опикава не само фонтани, но и вестници. Какво да очакваш и от оназа отрепка, дето я “боли гъза”, щото няма кой да му бие един як ритник. Чалга-силиконките с четвърт мозък от пиле като Марципанка, Кроасанка, Мармаладка, Шоколадка,Терамисутка, Тутурутка, Бонбонерка и Фруктиерка- те знаят само, че има парк-хотел Москва, където са заработвали на половин час основна и 2-3 часа-пълна програма, но не знаят, че има държава с такава столица, от която руската мафия препира пари и чрез бизнеса на техните мутри-спонсори в България. Но претендиращите да бъдат истински БГ- рокаджии като Васко Кръпката, хипхопаджии и пънкари най-срамно си замълчаха, все си мисля, не само от артистично високомерие, апатия и психиделия. Като гледат пичовете колко, на какви нива и по какви поводи в България се целуват мазните лапи на разни КГБсти в раса, ще да са се поуплашили нашите рок-бунтари, но, слава Путину!,поне “гъзът не ги е заболял”. Да включват тогава в репертоара си целия Йосиф Кобзон, поне едно менте в България ще имаме по-малко.

 2. Най-напред искам да кажа, че не харесвам Путин и не съм религиозна.
  Но не приемам едни пикли, които търсят сензация да се наричат десиденти. Правят няколко ‘бунта’ – един от които е имитация на самозодоволяване със замразено пиле в хранителен магазин, а друг -групов секс в зоологическата градина, а след това и се чекнат в църква.
  Какво общо имат гореописаните действия със свобода на словото/особено първите две/?
  Ако аз с две мои приятелки направим горепосочените протести против Обама в Ню Йорк, какво мислите, че ще се случи?
  Нека не бъдем лицемери и да казваме, че това се случва в Русия, защото там няма на словото, а не би се случило в Англия да речем и да не обиждаме истинските дисиденти, някои от които загубиха живота си като причисляваме ПР към тях.

 3. Сутринта по Нова телевизия се изяви още един възмутен от Pussi Riot поддръжник на Путин. Павел Чернев бивш деец на ВМРО, после на Атака. Този, дето бидейки кандидат за Президент заяви че след избирането му ще се погрижи страната ни да напусне ЕС. Кристално чист демократ, както всички знаем…
  Пишейки този пост, надникнах в биографичната справка на Павел Чернев в Уикипедия.
  Един самохвален опус, очевидно съчинен ако не от самия Чернев, то от някой много близък до сърцето му съмишленик. Заслужава си човек да загуби 2-3 минути за да се осведоми от какъв виден политик от европейски ако не и световен калибър е лишен българският Парламент…

 4. Уви, историята, както и свободата тук, са кауза пердута. Твърде много кал, полицаи, възпитаници на СССР, царе, царедворци… крепостници…

 5. Още един исторически паралел между някогашната и сегашната България.След болшевишкия преврат сред хилядите руски емигранти у нас има големи интелектуалци, световни учени и писатели-бъдещи нобелисти./П.Бицилли, Н.Трубецкой,И.Бунин/. Но и средното равнище е било добро.Като дете помня семейството на двама бездетни руски емигранти в махалата. Фини, изискани франкофонни хора, китара, романси, диво презрение към комунизма и особено кам СеСеСерящата телевизия в петък, тайно честване на 6 май, реплики за свинщините на Чапаев и т.н.Родителите ми разказаха за тях, че са се крили доста непосредствено около 9.9. 1944, защото СМЕРШ е търсил точно такива руснаци у нас, за да попълни квотата за разстрел. Били от аристократичен род, бягали са, завалиите, от Новочеркаск /как съм запомнил и града/ Владимир на 20, Маря на 18, но са бягали с най-ценното от библиотеката си. И наистина- книги с такива красиви кожени подвързии виждах за пръв път, когато трябваше да им занеса един котлон, ремонтиран от баща ми, и просричах Бодлер “на френски” като “Бауделаире”. Значи тогава сме приютили голяма част от културния елит на антиболшевишката Русия и не ни е пукало, а днес треперим пред едно необолшевишко ченгенце в Кремъл заради три арт-бунтарки!

 6. 3aщo изчезнa oтвopeнoтo пиcмo дo кмeтицaтa и дp. oтнocно мoчa?

 7. Любовта към СССР /Русия/ изглежда е еднопосочна. От нас, към тях. Предложихме се за 16 Република, а не ни приеха. Сега горим както в Сърбия и Гърция. Руснаците гасят там пожарите, а на нас даже не ни предложиха.Сигурно смятат, че имаме “специалисти” в тази област.

 8. Момичетата от Пуси Райът бяха осъдени за “богохулство”.

  Да, обаче в храма на Христос Спасителя те пяха: “Богородице, изгони Путин!”, нали така беше? И какво излиза в такъв случай?

  Ами излиза, че за руския съд Путин е… бог! Та нали присъдата е за “богохулство”, похуленият е обаче не бог, а Путин. Следователно, Путин е… бог!

  Трябва да мислят поне малко съдиите, които издават присъди. В случая обаче съдиите изпълниха една политическа поръчка. Явно дефицитът на мисленето не е у съда, издал причината, а у тия, които са му заповядали да издаде такава присъда.

  Което и потвърждава моята теория: щом като властващите в Русия (в случая става дума за Русия, но и за нашите властващи важи същото, в не по-малка степен!), та щом Путин и съветниците му показват такъв крещящ дефицит на мислителна или разсъдъчна способност, то явно в случая важи правилото: “Ономува, комуто Бог е приготвил гибел, нему първом му отнема разсъдъка…”.

  Което именно и вещае добри времена както за Русия, така и, да се надяваме, за България…

 9. Към От до Иво Инджев:

  Защото така пожела неговият автор, който най-напред поиска публичност тук, а после реши друго- ще му е за последно да ме разиграва в собствения ми блог.

 10. Може би ги е страх от силната конкуренция на ъндърграунд пънк чудовищено Пуси Витков?

 11. Към VIKI,
  Не сте права! Тези, както ги наричате “пикли” намериха начин да изразят протеста си по начин, че да отекне в цял свят! Помислете само колко много традиционно говорене, а ефект никакъв! И много добре си личи, че не сте религиозна. Истински религиозните никога няма да се обидят от истината особено когато е казана в храма. “Обиждат се” само позьорите. И нима “Путино Медведевата въртележка” на върха на управлението в Русия не е много по-голяма обида към принципите на демокрацията, отколкото една пънк молитва към вярването на религиозните хора! А това за Щатите и Обама си го казвате ей така, по принцип, защото вие така го усещате. Такива демонстрации там са толкова често и рутинно ежедневие, че никой не им обръща сериозно внимание! Най-малко пък Обама.

 12. Всеки, който бяга, търси сигурност. Каква сигурност за противници на фашисткия режим на Путин в България!?Сервилна към Самодържеца власт (по точно колониална администрация), огромна пета колона, послушни медии.

 13. Дo Иво Инджев
  Блaгoдapя ви зa бъpзия oтгoвоp. Moжe би aвтopът ви e “paзигpaл”, защото пoлyчaтeлитe на пиcмoтo мy ca гo позаплaшили. B тaзи дъpжaвa вечe нищo нe би мe yчyдило.

  Дo VIKI
  Bиe мaй миcлитe, че Aмеpикa никoгa нe e виждалa зpeлищни протecти cpeщy пpeзидeнти? Ocвeдoмeтe ce тoгaвa зa протecтитe cpeщy вoйнaта във Bиeтнaм или в пo-нoвo време cpeщy Бyш млaдши. Пък тoгавa идетe във Baшингтон дa пpoтecтиpaте cpeщу Oбaмa, задeтo oтказвa визa на Pyмeн Пeткoв. Caмo нe зaбpaвяйтe дa cи взeмeтe бeлъo за cмяна, чe тoкy-виж cтe ce oзoвалa в… Гyaнтaнамo.

 14. Към От до Иво Инджев към Иво Инджев:

  Тъкмо намерих малко време да напиша коментар върху нещо, което много ме вълнува ….. и то изчезна;)))) Темата с паметниците е често дискутирана тук, така че се надявам този въпрос отново да бъде повдигнат под една или друга форма.

 15. Всеки демократично мислещ човек е против Путин.
  Не всеки противник на Путин е демократ.
  Не всеки човек от демократичния свят ,поддържащ Путин е демократ .
  Буш младши виждаше в Путин демократ.
  Кърт Вонегът виждаше в Буш младши тъпанар

 16. « (…) Присъдите бяха за хулиганство, но едва ли Pussy Riot щяха да бъдат осъдени, ако вместо “Богородице, спаси Русия от Путин”, бяха изпели “Богородице, пази Русия и Путин”. Процесът беше демонстрация на властта за това какво се случва с този, който я тормози. Делото срещу Pussy Riot показа добре смазан механизъм за политическа саморазправа, в основата на който е уж независимата съдебна система. Встрани от явната политическа зависимост системата за правораздаване в Русия е изцяло зависима от полицията – станеш ли подсъдим, означава, че си 99% осъден. Няма нужда да се втренчваме за да видим, че схемата за правосъдие на Путинова Русия е завършен етап на моделираната от политическата класа в България съдебна система. (…) Ако московската система от съдилища беше побратимена с някое българско съдилище, това без съмнение щеше да бъде Пловдивският окръжен съд. Неведнъж вътрешният министър Цветан Цветанов е казвал, че съдът в Пловдив дава “ефективно правосъдие”. Патрон на пловдивската правораздавателна система е соченият за сигурен фаворит за следващ главен прокурор – председателят на окръжния съд в града Сотир Цацаров, който Цветанов определя като “стабилен съдия”. (…)В Пловдив осъдителните присъди доближават 99%. Според официалната статистика над 99% от разследванията, внесени в руските съдилища, завършват с осъдителни присъди. За сравнение – дори по времето на Сталин са били около 85%. Откакто е съдия Марина Сярова, която прочете присъдата срещу Pussy Riot, е постановила общо 178 присъди, като само една от тях е оправдателна (за катастрофа). От официалния доклад на българската прокуратура осъдителните присъди по внесените от държавното обвинение дела са 97.6%. Средното ниво за Европа е около 70%… »
  статия Големият брат от сайта Правен свят

 17. Руският анархизъм се “харчи” по-добре по света от руския царизъм. Впрочем, както винаги.
  Не си падам нито по едното, нито по другото. Трябва ли да избирам само за да имам “гражданска позиция”?
  Това е по-лесно. НЕ!
  http://rt.com/news/pussy-riot-cologne-cathedral-463/?fb_action_ids=3196171002141&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=246965925417366

 18. До GB
  Вижте, посочих с 2 ясни примера /без църквата!!!/защо подобен начин на протест не може да бъде дисидентство. Това е опростачване на кауза/на кауза зад която са стояли хора като Политковская и са наистина дисиденти/. Аз не съм обидена. Накратко, мисля, че Pussy Riot are gold diggers, not freedom fighters. Иначе за мен няма спор относно свободата на словото в Русия – самият факт, че ще съдят Каспаров за ‘ухапване на полицай’ е повече от ярък.

  До ДО
  Постът Ви потвърждава мнението ми. Че най-вероятно ще ме окошарят за подобна проява. Оттук нататък имам два отговора, хронологично:1. САЩ са същите демократи като СССР, защото по времето на Виетнамската война не малко хора са си го отнесли по затворите, защото са имали политическа позиция, различна от държавната
  2. Съвременните музиканти, протестиращи срещу Обама /като Dixie Chicks, Dave Musteen и др./са изразявали позицията си основно в интервюта. Ако имате примери за забранени от закона на САЩ хулигански прояви като онаниране в супермаркет например, моля дайте ми линк да се просветя.
  И бих остъпила мястото си на Р.Петков в Гуантанамо, макар, че не мисля, че САЩ
  биха пиляли средства да го държат там.

 19. До ДО
  Авторът на “писмото” мислите, че бил изчезнал, защото предполагате получателите на “писмото” са го заплашили. Това е несериозно. Писмото беше написано толкова сервилно, с толкова клишета от едно време и с толкова страхопочитание към шефовете и в държавата и в съюза му, и притеснения да не настъпи някоя мотика, че предполагам сам го е оттеглил, след като е прочел някои от коментариите. Това писмо беше едно мънкане, а не ясно изразена гражданска позиция.
  Както и да е. А относно обръщението ви към ВИКИ, не мога да разбера с каква нишка свързвате Виетнам, Буш младши, Румен Петков и…ГУАНТАНАМО?
  Ако Вики отиде да протестира в САЩ за Румен Петков, най-много да попадне за ден-два в психиатрична клиника, ако има заявителски материал,че пречи на някого, докато я освидетелстват. После ще я пуснат. Какви Гуантанамо, какви …..

 20. Ако вземем да чучнем Румен Петков в Брюксел на мястото на пикаещото момченце, сигурно ЕС няма да протестира много – все пак сме им пълноправен член. Ако пратим безнадеждно заразените БСП на рехабилитация в лагера Камчия, те ще са доволни – там си им е мястото. Ако напълним учебниците по история с пикарескови герои, няма да е грешка – само ще сменим жанра.
  Рагтайм – разпокъсано време. Може да стане и по Доктороу!

 21. Ако се абстрахираме от аспирациите на Путин да трупа богатство от власт и приемем, че иска да демократизира Русия по специфичен, руски път, лесно ще се види, че той разчита на тоталното наследство от 70-те години “социализъм” в тази страна. Съвпадението е в това, че нашите “партийци” от почти всички цветове също не са способни да видят друг път (волно или неволно го следват поради опита да го съчетаят с лакомията си), откъдето пък иде тази истерична любов към “павителствена” Русия. Но този подход все повече подсказва на нормалния човек мафиотската практическа същност на “най – светлия строй”, когото доскоро строяхме. Сега по същия начин се “строи” демокрацията в хибрид с болшевишкото разбиране на пазарната икономика (нали я клеймяха!). Базата, върху която се развива такъв един подход, е защитата с цената на всичко на натрапени, но утвърдени традиции от времето на строежа на комунизЪма, типична ориенталска черта на нашия народ и множеството обикновени руснаци. При все по-ясната видимост на този подход поддържането на “авторитетите” на власт почива върху моделирането на общия враг, възвеличаване на “бившето” и страха от неизвестното. Даже да приемем, че има някаква рационалност в диктаторския подход на Путин, в крайна сметка най-оптимистичният изход би бил някаква “демократичност по руски” на масовия сив човек и пълна загуба на истински градивния потенциал на Русия, какъвто безспорно е налице, но е в мацинство и дълбоко потънал сред зомбираните от “светлия строй” народни маси.
  Западните страни или не желаят, или не могат да разберат тази очевидност на постсоциализма. Така границите на Русия са стабилно екипирани със “заглушители”. Ето защо навън може да се чуе само нещо абсурдно, екстравагантно, което първо да привлече вниманието, а после (евентуално) да предразположи към размисъл. Поради това, драга ВИКИ, “пиклите” бяха чути в целия свят, за разлика от много по-рационални борци за човешки права и свобода в Русия. Те отекнаха доста по-силно от протестите на руснаците след вероломството на богатеещата и властваща двойка Путин – Медведев на изборите.
  Дали нашата пета колона обича Путин е отделен въпрос – без здрави връзки с правителствена Русия ще изгубят практическото ръководство по “яздене” на народа и държавата в чисто лична изгода. Защото “паднат ли от коня”, ще се удавят в собствената си некадърност!

 22. Към VIKI:
  Ако искате да чуете най-вулгарните псувни срещу Обама можете да отидете на концерт на Ted Nugent. Най-евфемистичната и във всяко изречение е mutherfu…r! Само дето публиката едва ли ще ви се хареса.

 23. Към СЕВДЕЛИН ПАНЕВ
  Даааа, забравих Ted Nugent. Концерт си е легитимно мероприятие,така, че остава в рамките на ‘музиканти срещу политиката’.
  Към ВЕСЕЛКА
  Ами да, ако го сложим Петков там, тогава няма да сме единствените европейци, които ще искат да се премахнат грозни паметници:-)))

 24. VIKI, виe caмa cтe cи oтговopилa, cпомeнaвaйки Пoлиткoвcкая: aбcypдно e дa теглите пapaлeли мeждy САЩ и Pycия по oтнoшeниe нa чoвeшкитe пpaвa. B САЩ нe yбивaт дeceтинa жypналиcти гoдишнo, caмо зaщoтo кpитикyвaли прeзидeнтa.

  До ДО, нe cтe ми paзбрал/a иpoниятa c пpимepa c oтказaнaтa виза на P.5кoв – пpocто пpeдложиx нa чepвенeeщата VIKI зa кaквo дa пpoтecтиpa cpeщy Oбaмa. Пoмaйтaпиx ce и че мoжe дa я окошарят – вce пaк нe гoвopим зa Pycия.

  A пo дpyгия въпрoc (към Иво Инджев) изказаx caмo eднo пpeдпoлoжeниe зaщо aвтopът на oтвopeнoтo пиcмo мoжe дa гo e oттeглил. Te нa M. Mиxнeвa зaтвopиxa ycтaтa cъс заплaxи, чe прeд eдин нeизвecтен аpxитeкт ли щe ce cпpат…

 25. Освен всичко казано,защо присьдата им е несправедлива,се премьлчава нещо сьществено.Колко са жестоки управляващите в Русия си проличава от факта,че изпращат в затвора за 2 години жени с малки деца-две от момичетата имат деца.Заради това,че Путин се обидил,сега две деца остават без майки за две години.Чудна руска демокрация!

 26. “Преклонената главица” явно е в нашата битност,вземайки за пример наболялата тема за цената на бензина.Определен процент няма да карат колите си, други ще ги карат по-рядко и прочие,но никой не казва,че ще протестира.Чрез Вашите статии,г-н Инджев,Вие давате лице на макар и малък,но все пак някакъв процент от хората,подкрепящи Ви,на които свободата е най-висша ценност.

 27. Прочетох и статията на Светльо Витков и отношението му към казуса “Пуси Райът” не ми хареса особено. Във Вашата статия имате едно доста интересно определение – “до вчера никому неизвестни девойки”.Този пасаж кореспондира и с казаното от Витков, с което съм съгласен – не беше ли именно целта на тези никому неизвестни до вчера девойки, сега да станат хиперизвестни.Междувпрочем “Пуси Райът” вече е запазена марка. Всъщност тия девойки много добре знаеха в каква страна живеят и какво ще им се случи след изпълнението в църквата. Те не целяха ли именно това?
  И какво ще последва? Максимум една година зад решетките, след което те ще осребрят своето дисидентство…книги и филми за тях, щамповани фланелки, вафли и презервативи “Пуси Райът”, снимки в “Плейбой”….

 28. Mitio777
  И мастурбация пред снимките на PR в Playboy

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.