Айсбергът “Газпром” дарява българския “Титаник” със сближаване на позициите

Голямо самохвалство на властта настана във връзка с онова, което ни обещаха от руския монополист в снабдяването на България с природен газ „Газпром” под формата на шантаж още в ранната пролет: намаляваме ви с 11 процента цената на газа, но ако подпишете за „Южен поток”. Подписаха!

Втори ден медийните фанфари свирят толкова яко, че има опасност да сринат йерехонската стена на крехкото доверие на скептичния българин в добрите новини. Щом така тръбят, значи има нещо.

Има. Освен споменатия шантаж, за който не видях и не чух да намекват дори т.н. влиятелни медии в България ( да не говорим за самите наши управници, преговарящи за това как най-добре да обслужат шантажа) това „нещо” се казва укрепване на руския енергиен диктат над България, която е единствената европейска морска държава без терминал за внос на втечнен газ. В чия полза? На „Газпром”, разбира се…

България се оказа също така единствена държава света, забранила на себе си със закон да знае, дали притежава алтернативен на вносния газ в особено големи количества, може би. Този световен рекорд по национален мазохизъм беше регистриран под личния диктат на премиера Борисов и в трогателно съгласие с омразните му на думи БСП и ДПС чрез спешно гласуване в Народното сърбание ( чиято попара сърбаме). Пиеската беше изиграна през януари уж под натиска на народния глас след някакви си еднодневни протести, добре организирани обаче едновременно в цели 12, обикновено хъркащи дълбок граждански сън за каквото и да било друго, български селища. Този световен рекорд беше изумителен не само по своята същност, но и по невероятната си светкавичност: поставен беше за броени дни след въпросните демонстрации и гласуването.

После…После в София на 5 март пристигна неочаквано държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън.

После…Също така неочаквано спрямо тригодишното размотаване с противоречиви изказвания по въпроса правителството прекрати договора с за АЕЦ „Белене”.

После…Борисов ми се обади лично да ми съобщи тази вест с твърдението, че съм бил първият, който научава…Премиерът, напомням и съм го цитирал в книгата „Ядреналин”, сподели в отговор на мой неочакван за него въпрос, че не искал да дразни Путин, докато текат преговорите за газа и по тази причина не се произнася за преместването на съветския паметник от центъра на София. Е, преговорите „изтекоха” вчера. Да видим сега какво следва…И дали някой, въоръжен с микрофон, ще го попита какво е все пак мнението му по темата след края на преговорите за газа.

После…Последва споменатото вече обвързване на руското обещание за 11 процента намаление с българска благосклонност към „Южен Поток” и финализирането на тази верига от причини със следствието, документирано вчера с акцент върху върха на айсберга: 11 процента бонус за България.

Дали е така обаче? Ето информацията по въпроса, представена от в. „Дневник” към днешна дата:
Средно 11% е отстъпката, която ще получи България за газа, който ще купи от Русия до края на годината. Това каза във Варна министърът на Икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на съвместната си пресконференция с Александър Медведев, зам. изпълнителен директор на “Газпром” . Договорената отстъпка ще влезе в сила със задна дата – от 1 април, уточни Василев. Той обаче не можа да каже, каква ще бъде тя в номинално изражение, тъй като щяла да зависи от количествата, които ще бъдат доставени на България в оставащите четири месеца до края на 2012г.

“От април до сега ние обсъждахме детайли по строителството на газопровода “Южен поток”, отстъпките в цената на газа и новия газов договор, каза Делян Добрев. Днес подписахме три документа. Единият е протокол с който се ангажираме до 15 ноември да вземем окончателно решение за строителството на “Южен поток”. Вторият документ е за отстъпката от 11% в цената на газа от 1 април т.г., а третият документ е протокол, с който страните се ангажират да подпишат новия договор за доставка на газ за България до до 15 ноември т.г.”.

Според Медведев подготовката на документите, подписани днес е отнела доста време защото е трябвало те да отговарят на исканията и очакванията и на двете страни. “Става дума за инвестиционното сътрудничество в проекта “Южен поток” и доставката на природен газ от русия за България”, каза той.

По време на днешната пресконференция Александър Медведев припомни руска поговорка, която в превод гласи: “Дълго впрягахме, но бързо пътувахме”. “Сега я използвам, за да кажа, че ние наистина дълго “впрягахме”, но сега предстои много бързо пътуване”, каза той.

Според Делян Добрев разговорите му с Александър Медведев са включвали и други теми като например тази за строителството на газови централи в България, от което “Газпром” се интересувал отдавна. Друга обсъждана тема са били българските планове за разширяването на капацитета на газовото хранилище в Чирен.

Според Добрев финансирането на участието в изграждането на “Южен поток е било един от въпросите, дискутирани най-дълго, защото в предварителните споразумения е било предвидено до 70% собствено участие на двамата партньори в проекта.

“През тези месеци постигнахме договореност собственото ни участие да бъде минимално, далеч от тези 70% и да бъде в рамките на сума, която няма да затрудни България, каза министърът. Нашето участие в този обект можеше да достигне близо 1 млрд. евро, а ние нямаме такива средства. В момента в протокола е записано ,че участието със собствен капитал от двете страни е минимално, като е постигнат максимално висок процент на привлечените средства”, добави той.

В допълнение на тази тема Медведев обясни, че вече са проведени консултации с банки и от тяхна страна има проявен голям интерес към финансирането на проекта. “Очевидно е, че това сътрудничество ще се реализира на базата на т-нар. проектно финансиране, уточни зам. изпълнителният директор на “Газпром”. Това което уточнихме с министър Добрев е да бъде договорена схема, която да е максимално щадяща за вашата страна. Съвременният финансов пазар ни дава да направим точно това”.

На територията на Русия строителството на газопровода вече е започнало, морският сектор ще започне да се строи през декември т.г., а българският участък – след като бъде подготвена проектната документация, стана ясно днес.

“Ние нямаме никакво съмнение, че първият газ ще тръгне през подводния сектор от трасето и по наземната му част през 2015 г., каза Александър Медведев. Така че предстои ни сериозна работа”.

Министър Добрев повтори, че печалбата на съвместното предприятие, което ще управлява българския участък от газопровода, ще бъде 8%. Всички съоръжения на българска територия ще бъдат собственост на дружеството “Южен поток България”, в която 50% от дяловете ще се държат от Българският енергиен холдинг (БЕХ), а останалите 50% от “Газпром”.

“По отношение на количествата газ, което ние ще купуваме, това е залегнало в търговските ни договори и ние можем да получаваме толкова газ, колкото ни е необходим”, каза още той. ( Дневник)

А ето и част от онези коментари към статията, които внасят яснота що за „подарък” сме получили:

Този филм не го ли гледахме март месец?
И ако влезе със задна дата (от април), това не означава 33% (3 трим. х 11%), имайки предвид, че цената е за 1000м3?

Пак напомням цените, на които Газпром продава на Германия и България-330$ и 490$ за 1000м3. Дори с11% намаление пак ще са доста по-високи от немските! Като не инвестираме в алтернативни трасета, Русия ще ни дере в цените!

Средната цена на шистовия газ в САЩ $65.

Ukraine holds consultations with Turkey on the technical issues of passage through the Bosphorus of liquefied gas tankers to the future LNG-terminal, which will be built in Odesa and Mykolaiv regions, Ukraine’s ambassador to Turkey Serhiy Korsunsky said during a presentation of the national projects of Ukraine in Istanbul.

As known, Boshporus is overloaded, a queue of ships stands around the clock before the entrance to the strait, but Ukraine will need speedy supplies. ( казано в резюме на български – за сведение на онези, които опонират, че през Босфора не могат да минават танкери с втечнен газ за България- Украйна води преговори за такова преминаване, докато България изпроводи в Турция своя Вежди Рашидов за културен лаф моабет- бел. ivo.bg)

Капана е $10 млрд. – 30% договорено участие при сега цена на южен паток $30 млрд. и след 10 години ще нарасне двойно. Икономически роби на РъФъ както е желанието на РъФъ с любезното съдействие на момченце министър и неговите шефове рубладжии.

Сега плащаме газа на варварите около $600 за 1000 куб.м. Колко са 11%? Падаме на $ 534 – което е ужасно висока, убийствена за бизнеса, кожодерска цена. Поробването на българския народ под руско въглеводородно робство дължим на Гоце и Овчаров. Липсата на стратегия за напускане на руската енергийна зависимост дължим преди всичко на Мутрата. Виновниците се разхождат по живо по здраво и вместо да бъдат обесени публично на МОЧА, ние играем белот с уродите.

ша сфинявате, тва кой газ е – оня дето го вдигнахте с 16% преди 5 месеца ли ? Една проста сметка, ако позволите.
Ако е бил на цена Х и сте го увеличили с 16%, е станал 1,16 Х.
Сега като го намалите с 11% става 89% от 1,16Х = 1, 0324 Х.
Предвид, че е бил на тия цени през летния сезон – реално за новия отоплителен сезон го продавате с 3, 3.5% нагоре.
Та кое точно ми намалихте ?

Природен газ
САЩ – $250 , Южна Америка – $120, Китай $160
http://en.wikipedia.org/wiki/Natural_gas_prices

Я пак? Това втора серия ли е на филма “Намалението на газта в България”? Вярно, че има много баламурници все още в тази наша държава, които се хващат на празнодумията на тази групичка хора, не мога даже и управляващи да ги нарека, които най-нагло продължават да се гаврят с нас!

Докато активисти на „Грийнпийс” атакуват обекти на айсберга„Газпром” в ледения Север на планетата, на юг, в нашия слънчев балкански „Титаник”, концернът с най-голям принос за дирижираната от Кремъл уж пазарна руска икономика контраатакува с твърдение, че ни прави подарък. Вие вярвате ли на данайците? А на местните им помагачи?

Най-достоверно в цялата история звучи предположението, че наистина става дума за някакви подаръци, раздавани по споменатата верига от причини и следствия, но те едва ли ще стоплят замръзналата на нулата българска икономика и радиаторите на българските потребители, които с такава лекота бяха отрязани от руския газ през януари 2009 г.

В държава, която поддържа и охранява в центъра на столицата си огромен и заплашителен спрямо собствения си народ паметник като израз на благодарност за заробването си, продължението на това заробване с енергиен монопол е само логично следствие от начина на управленско мислене- мислене за собствения джоб на онези, които наистина има за какво да са благодарни на съветския колониализъм и руското му продължение днес.

15 мнения за “Айсбергът “Газпром” дарява българския “Титаник” със сближаване на позициите”

 1. Господин Инджев, да си го кажем ясно – началник на руската пета колона в България се нарича Бойко Борисов, по съвметителство и министър-председател.

 2. Много вярно и много тъжно, наистина. Но на прост народ, евтини и тъпи номера минават. Същите плоски номера ни се прилагат и за цените на петролните продукти при най-ниски навла на доставяната от Новорусийск суровина. “Нюанса в сиво” тук се казва монопол, но резултата е пак същият – високи и икономически неоправдани цени на горивата. Е, вероятно това се харесва на най-яростните подръжници на МОЧА, но не мога да разбера другите, сиреч пострадавшите. В този смисъл вече и аз се чувствам объркан и безсилен. Не знам какво трябва да стане за да се събуди този народ! А да, трябва да дойде той – Годо, май само това ни остана като надежда:(((

 3. Плачеми се за България и за всички нас….
  Не мога да разбера защо хората трябват да се радват на тази новина??
  По-високи цени, по-скъп газ , а имаме по ниски заплати. Пак ще гледаме картата на Западна Европа и ще въздишаме.
  Ако някой чак толкова повече обича Русия пред България, да си ходи там, да имигрира. Прав му път..
  Навремето др. Г. Димитров си имигрира, взе си и паспорт дори.. не ни е лъгал за европейско бъдеще и европейски ценности! Като се върна си знаехме какво ни чака.
  А сега – уж на прием при Обама, уж Камерън е buddy Дейвид, а в крайна сметка слушкаме Влади.

  Те ти булка Спасов ден!

 4. Аз предлагам за благодарност за “ГОЛЯМОТО” намаление на газта което великия
  управленец строителя на магистрали Б.Б заедно със сукалчето Д.Д постигнаха да
  му издигнем паметник преживе до МОЧА и да започнем редовно да го препи..ваме.
  ПО ЗДРАВ!

 5. Мисля си, г-н Инджев, че на милиционерите, по някакво тъпо стечение на обстоятелствата, управляващи, няма кой да им даде парченце от баницата, сервирана на охолната трапеза на Газпром. Даже няма да им дадат от трохите, когато се изтупва покривката! Много са дребни, незначителни и коленопреклонни, за да ги допуснат до такива благини. Виж за проектантите на Проекта Борисов (кукловодите) ще има парче от баницата, зер тоя вид проектантски организации са на издръжка. Трохите – за Р. Овч. и други домашни любимци. За милиционерите – каквото си изкарат от контрабандата с цигари, от приватизирания от(чрез) руска банка Булгартабак, разбира се след внасяне на дължимата лепта. Иначе всичко е точнои ясно описано, но защо само тука? Къде са журналистите, ах журналистите – будната съвест на нацията, стожера на правдата? ШУШУМИГИ!(шушумига – човек, който само шушука и мига – според Белчо Дончев)

 6. Доколкото се разбра,цената за крайният потребител остава същата. Намалението е за Булгаргаз. Както се разбра, някъде си разделиха някакви пари.

 7. Гледам го днес по ТВ нашия Министър на най-голямото и тежко министерство /с извинение/. О, ужас! Ами че той само дето не се е разплакал. Мига уплашено и плещи заучените нелепици.
  “Гугутка” съша! И този детиняк, дето един приличен цех от 200-300 човека не би могъл да управлява,ще защитава националните ни интереси в схватка с вълците от руската мафия?!
  Щяла да падне цената на доставяния ни газ с 11 процента. Ама не сега, а “друг път”. На “първи април”. “Майтап бе Уили”. Да оставим настрана всички изнесени по-горе факти – та тя само инфлацията /скритата/ за периода ще изяде тези измислени проценти поне два пъти!
  И след 22 години “ура-тута”, като се озърнахме – какво да видим:
  – единствената ни петро-рафинерия собственост на руската мафия;
  – практически единственият петрол доставян в РъБъ – руски;
  -единствената ни АЕЦ – творение на руския технически гений;
  – като следствие – единственото доставяно ядрено гориво – руско;
  – радиоактивните отпадъци от отработеното ядрено гориво – за съхранение и рециклиране в Русия;
  – 99 процента от доставяния в страната ни природен газ – “дар” от руската мафия;
  – разработка на собствен шистов газ – отнюд! може, но само ако /когато/ започне да се прилага руска технология /тогава всички “природозащитни”, “зелени”, “еко-меко” и пр. ще си кютат и ще си налягат червените парцали/;
  – бъдещи газови електроцентрали – да но само руски …
  Сигурно съм пропуснал нещо, ама нейсе.
  Та, какъв ЕС, какъв Шенген, какво НАТО, какви “пет лева”?
  Прав е господин ЖИВКО БОЕВ – и Бойко Борисов и измислените му карикатурни министри и театрото в Парламента са ала-бала. Бойко е толкова антикомунист и точно толкова десен, колкото съм аз балетмайстор /на 67 г – първа гр инвалидност/.
  За разлика от ЖИВКО БОЕВ, който се задоволява да пита за журналистите, аз имам по-други въпроси:
  – къде е автентичната /парламентарно представена/ дясна опозиция?
  – къде са й очите /съображенията/ на ЕНП?
  – къде са стратезите на НАТО?
  Или може-би отново сме “извън списъка”?!

 8. Иво, най-голямото проклятие на България e народът, а не политиците. Крайно време е да си го признаем и да започнем усилена работа в тази посока. Опасявам се, че от някакъв страх не го казваш силно на глас, както всъщност и всички умни българи, които с мълчанието си правят агонията на същия този народ вечна. Break the ice Иво! Бъди първи. Много хора ще те подкрепим!

 9. Коко, може би ако кажеш на някой, че е грозен очакваш да те залюби и да стане красив ли?
  Не мислиш ли, че е добре да помислиш над тази древна мърост:
  Господи, дай ми сили да променя това което мога и да приема това, което не зависи от мен.И ми дай разум да правя разлика между двете.

 10. Абе, как не се намериха трима мъжки момчета, праправнуци на някогашните хайдути, в тая държава, да го гръмнат тоя паметник на робството най-сетне. Къде са сирийските бунтовници, къде сме ние! Само на писаници и вопли сме силни и смели.

 11. Много са уместни последните въпроси на г-н Тинков. И те остават да “висът” със страшна сила. Защото съм уверен, че Европа съществува само за да приюти някой наш законен крадец, да приюти парите му в своя банка и да му даде неприкосновенност. Така те си осигуряват пари за техните пенсионери. А нашите политици са добре, защото на тях и бензина и газта им е платена от бюджета. Затова, нека и на Коко кажа: Най-голямото зло на България са нейните политици!!!!!………. А народа “Нищо. Той ще падне, но честно, без страх –
  кат шъпа спартанци под сганта на Ксеркса.”

 12. Айсберга се топи, ама тия дето ни управляват: златев, борисов и шаранкова очевидно ще останат в историята на България като най дефицитното на интелект упправление. Ситуацията силно се изроди и едва ли ще остане толкова дисбалансирана.

 13. Ей чифут мръсен американофилски,ти си национален предател и черепа ти трябва да бъде на парчета!!!

 14. Иво пишеш добре. Интересни са ти статиите, но до едно време.
  Досадно е, а и се набива на очи, че писанията ти са яко проамерикански, което кара цялото ти творчество да изглежда небалансирано.

  Иначе за шистовия газ медиите далеч не отразиха добре нещата, очевидната истина е че протестите бяха огромни и ги отразиха насила.
  Трудно е да излязат 200-300 души и да не бъдат забелязани и следователно отразени дори и леко.
  За ш. газ на няколко пъти във Варна излязоха над 1К, в Сф над 3К души.
  Във ФБ се разделиха хората на групи по райони и пак имаше някои с по 5 цифрени бройки на участниците.
  При подобно ясно изразено мнение, медиите могат само или да отразят събитията или да изгубят много от доверието на зомбитата, които им все още вярват.

  Конкретно за шистите е най-смешно да искаш проучване, ако не искаш добив, още повече че при прочуване се ползва същата технология като при добив.
  Достатъчно изстрадали има по планетата, че да се наредим и ние на опашката.
  Също и далеч не сме единствената държава, отказала се от ш. газ. Има и бели и бедни държави за пример.
  Още … през последните години в БГ природните ресурси се подаряват срещу рушвет, вместо да се продават. Концесиите за злато, вода и всичко което се вади от земята, носи на бюджета под 10% от стойността си.
  За финансовата изгода … ш. газ сравнен с вятърните перки си е доста по-скъпо и несигурно занимание.
  За независимостта, която всеки човечец без псевдовласт над себеподобните мечтае … вече няма енергийна, хранителна, финансова и др. независимости, но от години дори в развитите държави се води борба за превземане и на водата. Ш. газ съкращава десетки пъти необходимото време за това. Има доста инфо и факти за това из нета. Има и редица други поразии скрити зад няколко завоя във времето до които води ш. газ, с неочаквано силен ефект върху живота на народеца (не само върху природката му).

  За да се пусне някой да рови за каквото и да е, трябва освен да се оцени екото и финансовата полза, да имаме и независимо управление.
  Из европата няма такова нещо. От 10-15 години насам само в някои от южноамериканските държави успешно действат в тази посока.
  Каквато “силна” държава с решителни политици сме сега, която и корпорация да почне да рови, за нас остава среден пръст.

  Чуденка няма … американци, руснаци, германци и всеки с повече опит и по-силен гледа да ебне някой по-наивен и по-слаб.
  Най-добрата посока винаги е била да се действа независимо, което ще рече самостоятелно.
  Все още има доста способни хора из народа ни, но наистина е трудно в слаба държава с корпоративно предани псевдо политици.

 15. Иво, благодаря ти, че те има! Боже мой, къде са десните хора в България? Докога ще търпим да ни лъжат? Нима ще се оставим всички ние, които истински искаме да живеем в една европейска България, които сме най-активната гражданска общност, да останем догодина без представителство в Парламента! Не мога да повярвам!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.