Не ГЕРБер, направо еделвайс ни чака при рецидив на изборите

Обикаляйки чудно красивата Родопа планина, за да укрепва европейското развитие на страната в тази крепост на българщината, вътрешният министър Цветанов Цветанов мечтателно пророкува чудеса, но само в случай, че отново управлява ГЕРБ. Самодивите само му се дивят!

Мисля обаче, че скромничи. Чудесата са налице и към днешна дата.

Би Би Си разпространи преди дни старата ( като за нас) новина, че България държи световен рекорд по убийства на президенти на футболни отбори. Не е ли чудо? И не е ли малко чудно, че точно Цветанов не коментира този факт от собствения му гардероб със скелети, а разглаголства днес предизборно на партийно събрание в Смолян по въпросите на инфраструктурата и бизнеса:
”Обществото трябва да разбере, че вложените средства в инфраструктурата се правят, за да се създаде необходимата бизнес среда и инвестиции. Сега държавата вече има възможности за увеличаване на доходите“, заявил Цветанов, според агенция „Фокус”.
И още:
”Обсъждаме в правителството и с премиера увеличаване доходите на хората. За нас това е най-важната тема”
За да не залитам под влиянието на някакви свои пристрастия, ще цитирам чужди авторитети ( то български и без това си нямаме) за някои от чудесата, които вече са сътворени от ГЕРБ. При това избирам само най-пресните наблюдения на чужди издания ( извън споменатото по-горе чудо със световния рекорд по убийства на футболни босове).
Например меродавният за настроенията на германския бизнес вестник „Ханделсблат”, цитиран от „Дойче Веле”, пише следното за чудния бизнес климат при настоящото управление в България:

„България търси инвеститори, които да оживят икономиката й. Само че преди това правителството би трябвало да се погрижи за подобряване на условията.
Който не ползва преференциална подкрепа от Агенцията за насърчаване на инвестициите, има нелека съдба в България.
България се нуждае от чуждестранни фирми, ако желае да се утвърди като място за производство в ЕС. Затова и София активно си прави реклама пред инвеститори с помощта на кампания, финансирана от Общността.
Засега обаче без голям ефект. Преките инвестиции почти не помръдват от ниското ниво, на което са застинали, констатира Виенският институт за международни икономически сравнения в последния си доклад за развитието на конюнктурата.
Чуждите инвестиции в България през тази година вероятно ще възлизат само на около един милиард евро.
Ниските данъци и заплати не са достатъчно примамливи
При това страната наистина има предимства. Фирмите, както и частните лица са натоварени само с 10% данък – най-ниската ставка в целия ЕС.
Заплатите и надниците също са най-ниските в рамките на цялата Общност, което разбира се е много голям недостатък за местните хора.
За разлика от съседна Румъния политическото положение в България е спокойно и не парализира развитието на икономиката.
И въпреки това много фирми не са доволни от присъствието си в страната. Според анкета на Германско-българската търговска камара, всяка трета фирма НЕ би инвестирала в България повторно.
Мениджърите са особено недоволни от ниската дееспособност на администрацията, която често пъти бави важни решения.
Освен това те критикуват непрозрачността при раздаването на обществени поръчки и недостатъчна правна сигурност.
Корупцията все още остава широко разпространена, а шосейната и железопътна мрежа в голямата си част не отговарят на европейския стандарт.
Без подобрен бизнесклимат не може да функционира и експортната стратегия, която беше препоръчана от икономистите на Световната банка. В момента тя се изпълнява от правителството доста половинчато.
В периода до финансовата криза икономическата политика се концентрираше над това да стимулира търсенето на вътрешния пазар, а това в крайна сметка доведе до сапунения мехур с недвижимите имоти. И без друго потенциалът на този вътрешен пазар със само 7.3 милиона потребители е доста скромен.”

Да обобщим в едно изречение някои от чудесата, регистрирани от германците:

България би трябвало да се погрижи за бизнес условията за инвестициите, които са замръзнали, защото администрацията е неефективна и на онези инвеститори, които нямат подкрепата на съответната агенция ( т.е. нямат връзки- досещате се…) им е тежко в страната, в която корупцията продължава да се шири и никакви ниски данъци и заплати-бреме за самите българи- няма да привлекат фирмите, всяка трета от които не би повторила опита си да работи на територията с лошата инфраструктура ( железопътна и пътна- какви ти нови магистрали, направо не ги лови скоростомера на германската критика), управлявана доста половинчато и по отношение на експортната стратегия.

А ето и няколко чудни и съвсем пресни констатации от „Нойе Цюрхер Цайтунг” в превод от „Дойче веле” за чудния свят, който обитаваме:
В този регион принципите на правовата държава все по-често се използват като инструмент за налагане на властта.
Проведените след 1989 година реформи се концентрираха изключително върху икономическия сектор, а насърчаването на демократичните принципи си остана повърхностно.
Българите си падат по „силната ръка”
Развитието на България по пътя към правова и демократична държава също буди загриженост.
Според резултатите от анкета на агенция „Медиана” почти една трета от населението отхвърля демокрацията, а авторитарните тенденции се радват на голямо одобрение.
От гледна точка на задълбочаващите се проблеми голяма част от населението възприема „силната ръка” като по-малкото зло.
Интервенцията на Запада показа на правителствата в региона докъде се простират границите на техните действия. В дългосрочна перспектива обаче това не е решение на проблема.
Най-голямото предизвикателство пред критичната общественост в споменатите страни си остава необходимостта да се осъзнае, че демокрацията и правовата държава са основни ценности, които трябва да се пазят и защитават.”

Не личи Цветанов да е регистрирал спомената от швейцарския вестник интервенция на Запада, с която на управниците в България е посочена границата на техните действия. Ето защо неограничено обещава нови чудеса, разчитайки явно на същата тази политическа стабилност, на която ГЕРБ се радват въпреки всичко и всички критики. Докога обаче ще трае тази идилия за властта?

Иде нов сезон в политиката и той определено ще е предизборен. Ловът на шарани в гьола Белене уж приключи, но започва затварянето на обещания в буркани за зимнина, с която властта да избута до пролетта, хранейки избирателите с надежди. Радиаторите пак ще конкурират хладилниците по градусите, които (не) излъчват. Само политическата жега ще подгрява тонуса на кампанията по преизбирането на чудотворците и Цветанов днес хвърли първата лопата предизборни съчки в партийния котел, чиято пара, по стара социалистическа традиция, вече надува свирката на заседналата ни гемия в плиткоумието на лапнишараните, готови да послужат отново за планктон на големите риби.

23 мнения за “Не ГЕРБер, направо еделвайс ни чака при рецидив на изборите”

 1. Направо сме история за Луис Карол. Нашите зайци няма нужда да ги преследваш – изскачат под път и над път. Тук СРС ще заложат, там ще нахлуят посреднощ в нечий дом, ще самоубият някого при нужда… Всички карти в съда трябва да са купи (и въобще кой го измисли това за разделението на властите, естествено, че “единение” звучи по-добре!?)и не се съмняваме, че ще ги наредят както трябва каквито са ни картоиграчи. Играта на карти цял еърбъс задвижи, та юристи ще им се опрат. А какви фотороботи фабрикуват зайците: един, втори, трети…пети! Просто възхитителни!Предводителю на зайците, нямаш равен, заложил си чудеса на всяка крачка.
  Алисия събуди се! Хвърлила си се в неправилната музика!

 2. “…Според резултатите от анкета на агенция „Медиана” почти една трета от населението отхвърля демокрацията, а авторитарните тенденции се радват на голямо одобрение…”
  Учудва ме това “една трета”, аз винаги съм мислел, че частта е значително по-голяма.
  Казвал съм вече, че най-голямото престъпление на т.нар. политическа класа на България след 89 – та е, че активно и всячески пречи на създаването на гражданско демократично общество.

 3. Прекрасен анализ, Иво! След като има такива коментари напълно основателни и то в такива престижни издания защо вчера дойде Барозо, за да открие някакви 12 км. метро? Първите 38 км. бяха открити през 1998 г. Не си спомням Иван Костов да е рязал ленти,защото проектирането и изпълнението са неща далече преди него.Или може би да каже нещата за съдебната ни система, което беше истински шамар за посрещачите.
  Бих се радвал да чуя твоя коментар.

 4. А има ли “вина” ЕС за това, че знаейки че парите за пътища се усвояват полвинчато НЕ ГИ КОНТРОЛИРА? Знаейки че магистралите НИ не са магистрали – НЕ ГО КОНТРОЛИРА? Знаейки че има корупция СИ МЪЛЧИ и не взима мерки?
  България плаща “членски внос” като ЧЛЕН на ЕС. Някой знае ли КОЛКО Е?? В пари??
  Правим “магистрали”! Извинявам се, но СТАНДАРТА за магистрала НЕ Е това което виждам в БГ. ЕС много добре ЗНАЕ как трябва да изглежда една новопостроена магистрала в 21 век, ноооооо си мълчи.
  ЗА да се пресече ширещата се корупция и НЕКАДЪРНОСТ в БГ е необходима бързата и качествена намеса на специалисти от ЕС, който всяка година получава около 1% от БВП на БГ като членство, и тези пари са извадени от хората.
  Защото Федерацията също е ДЛЪЖНА да се грижи за членовете, които си плащат, но не в лицето на управляващите, а в лицето на гражданите.

  Едно време Линкълн, виждайки че има нужда от “изостаналия и пълен с робство ЮГ” взима “бухалката” и “удряйки здраво” създаде най-развитата държава, оеднаквявайки “правилата на играта” в цялата федерация. ЕС има нужда от един Линкълн!

 5. Ето това, което казва Дядо Гуди, трябва да преодолеем!

 6. До Пейчев: През 1998г. метрото беше 6 километра, пускани на два пъти. През 2000г.го “откриха” до ЦУМ с пари от японската банка и обвързване с тяхна компания, забавило продължението до “Младост”. Между ЦУМ и Университета нямаше тунел – двата маршрута бяха отделни чак до 2009 г. Заради измишльотините ви с 38 километра през 1998г. коментарът ви тъпее, а иначе съдържа хубав въпрос – защо точно Барозу, какво има да се случва?

 7. До Дядо Гуди
  Без да се обиждате, но в поста Ви прозвуча много точно най-големия проблем в БГ: все чакаме някой отвън да ни дава акъл и да ни контролира. Ние магистралите за ЕС ли ги правим, та все на техни стандарти и проверки се опираме? Цялата работа ни е такава – да покрием стандартите, да си напишем докладите, всичко да ни е наред на хартия. Пък някой ако иска (а според Вас е длъжен) да проверява дали написаното съвпада с действителността…
  Съжалявам за този начин на мислене и (вероятно) работене масово характерно за българските граждани 🙁

 8. …масово характерон за българските граждани и за управляващите ги лица (т.нар. политически елит), разбира се!

 9. Икономическата катастрофа предизвикана от днешния неокомунистически Режим в София в никакъв случчай не е най-дълбоката рана в снагата на майка България. Огромна част от пораженията са поправими за сметка на следващите поколения. Но разрушаването на демократичните принципи на българското общество, създадено след рухването на Стената и поголовното нарушаване на човешките права у нас е непоправима беда! Ще припомня, че репресиите по време на тригодишната Съветска окупация, когато бяха избити без съд близо петдесет хиляди българи (само в първите 50 дни от 8-ми септември до 1-ви октомври – 30 000), когато 250-300 хиляди наши сънародници минаха през Българския ГУЛАГ, а други половин милион (предимно жени и деца) бяха заточени за по десетина години, тези репресии никога няма да бъдат забравени. Тази рана никога няма да зарастне! След почти седемдесет години Режимът в софия тръгва по същия път, а лидерите на Европейския съюз гузно мълчат. За такава ли демокрация се борихме и търпяхме лишения? Това ли е Европейското демократично общество, за което ни будалкаше баба Брюкселка?

 10. До дядо Гуди: Какво е Уеднаквил Линкълн и какво е федерация и конфедерация,и дали изобщо от правна гледна точка ЕС наподобява едно от двете,биха казали предполагам, по-добре историци и юристи.С едно съм съгласен-ЕС не провежда ефективен контрол у нас и това бие на очи.Та погледнете какво става в Гърция….Може би Сюъзът в перспектива ще се усъвършенства,но…нашият живот е твърде кратък,времето за Родината ни неумолимо тече с доста черни облаци-съсипани и бетонирани най-красивите кътчета,порусено Черноморие,пълзящо към вътрешността с 300-те хиляди руснаци,икономиката ни в руски ръце,вездесъща пета колона,1,5 милиона кадърни българи с еднопосочен билет,чалгаризирана култура…И ще кажа нещо горчиво.Спомням си в навечерието на последните избори духа и коментарите в този блог-възторг и ентусиазъм…Единиците,които предупреждаваха за това,което сега се констатира във всеки втори материал/включително и в настоящата статия/,бяха или атакувани,или неглижирани,или обявявани за червени.И какво-дойдохме до изходна позиция.А сега на къде,какво да правим?Така,критикарската,няма да я докараме до никъде.Ако някой счита,че обича народа си и родината си,трябва да прави нещо или поне да води дискусия по въпроса.Единственото,което прави това популистко,чиновническо-милиционерско управление е,да създава плацдарм на Русия за проникване в ЕС и да съдейства за обезличаването ни като държава и нация.Скоростно се строят магистралите към порусеното ни море,но тази към Гърция няма да стане и до 2020 г.Същата картинка като някога проблемът с ж.п.линията София-Русе,която да ни свъже/върже/,с Русия или Драгоман-Белово-връзката ни с Европа.Спомнете си и как е решена дилемата…Решителност трябва от наша страна,решителност,та дори в анализите и говоренето…за действия не смея и да мисля!Може би,те ще дойдат след това…Архитектите на прехода в политически план измислят политически субекти,уж алтернативни на БСП/БКП/,само и само да закърпят още четири години,тя за това съществува тази бутафорна формация,за да легитимира бутафориите,които ни бробутват.Ако ние,българите,не вземем съдбата си в ръце,има да чакаме Уеднаквяване,от където и да било!

 11. Необяснимо ми е защо ГЕРБ с такъв инат блокираха и продължават да блокират реформата в съдебната система. Прогнилата от корупция и неефективност т. нар. българска съдебна система е едно от ай-сериозните пречк пред големите чуждестранни инвеститори. И това бездействие, тези скандали и още по-скандални решения на българските съдилища се правят напук на здравия разум, напук на националните интереси! Докога обаче като общесто ние ще търпим всичко това?!

 12. ШИСТОВИЯТ ГАЗ Е КАТАСТРОФА ЗА РУСИЯ

 13. No vie kak tochno predlagate ES da ni kontrolira – koi da idva, kak da kontrolira i koi da plashta tezi operacii?!
  Ne vi li stiga unijenieto, na koeto Balgaria redovno se podlaga s unishtojitelnite dokladi na EK?
  Kakvo ni e vinovna Evropa, che izbirame da ni upravliavat kalinki i rubladjii, vmesto demokratite za silna Balgaria, koito sa dokazali, che mogat?

 14. Към Борислав.Обясненито за мен,е че те искат единсвено руски т.н.инвестиции,за да продължава нашето робство.Не смеят да пипнат един ненужен и обиден за българите паметник,за което има решение СГС отпреди толкова много години,та ще реформират съдебната система или променят статуквото.Имаше само едно правителство ,което можеше да промени нещата,но не му беше позволено.От тогава все надолу и все по–лошо и отчайващо.

 15. Do diado Gudi
  Едно време Линкълн, виждайки че има нужда от “изостаналия и пълен с робство ЮГ” взима “бухалката” и “удряйки здраво” създаде най-развитата държава, оеднаквявайки “правилата на играта” в цялата федерация. ЕС има нужда от един Линкълн!

  Da samo che sega vodeshti darjavi glasuvaha protiv proekta za evro konstitucia prez 2005g. Tova biaha FR i Holandia. Sled kato samite osnovatelki ne iskat obedinen EU kakvo da govorim poveche za zdrava raka. Badeshteto na EU minava samo prez federiraneto na darjavite. Inache ima opasnost EU da se razpadne. Kato se pochne ot evrozonata.

 16. Доколко бандократи-гьонсурати разбират от критика, поднесена с дипломатичен тон?
  Като преди това радушно са приети в общоевропейска дясна партия. И то въпреки предупрежденията на тъмносините – да се изтъкне в тяхна чест. Изолация…никакви целувки, прегръдки, аху-иху и рязане на ленти. Дипломатическите жестове на Европа легитимират циркаджилъците на БГ властващите.

 17. Към Екатерина, без да се обиждам!
  Разликата Е, че ние СИ плащаме за да сме членове на организация, за която СМЕ преценили, ЧЕ ще ни помогне да превъзмогнем СВОЯТА ИЗОСТАНАЛОСТ. Ние НЕ чакаме, а вече години наред СИ плащаме, и то в КЕШ. В същото време, “някой” краде, и този някой всеки ГО знае. … Колкото до това, на “кого” строим пътища: да, тези пътища са част от общата International E-road network за ЕС, и те трябва да покриват общ стандарт като качество и изпълнение. Освен това ние сме длъжни да създаваме и своя мрежа от пътища, АКО и след като вече сме се НАУЧИЛИ да ги “правим”. Ако не сме се научили, хубаво ще е да “взамем акъл” от онзи, който ги прави най-добре. Не е нужно да губим време в “откриването на велосипеда”. … и нека не ни е страх да си признаем какво не можем да правим. Нека сме достатъчно смели да си признаваме недъзите и да се поучаваме внимателно от онези които го правят по-добре.

 18. До ДАНИ
  Моите почитания за пунктоалността, с която се отнасяте към историческата правда в коментариите за прехода ни. При тези тотални медийна манипулации през последните 10 години е хубаво някой да напомня как точно се случиха нещата. В случая става дума за Иван Костов и приноса му за софийското метро. Надявам се, че със същият хъс реагирате, когато чуете, че Иван Костов е “продал Кремиковци за 1 долар”. Надявам се,че независимо дали това го казва Г.Първанов, Жорж Ганчев,проф.Вучков, Бойко Борисов или умирисаният на бира политолог от кварталното капанче вие винаги настръхвате и казвате “Стоп! Не е така! Иван Костов продаде Кремиковци срещу 1 долар,но при условие, че инвеститорът инвестира половин милиард в развитието му, погаси 400 милиона дълг нъм хазната и запази няколкото хиляди работни места на работниците. И тези работни места бяха запазени, а дали другите условия са изпълнени трябва да питате агенцията за следприватизационен контрол, защото Иван Костов падна от власт 2001 г.”
  Да , Дани, нали така реагирате, когато Първанов, Жорж Ганчев, проф.Вучков, Борисов или кварталният политолог коментират Иван Костов. Още веднъж, моите почитания, за будната ви гражданска съвест!

 19. Дано не бъркам, но струва ми се, в коментарите след чудесната статия на г-н Инджев, се потвърждава забелязаната и на други места тенденция, все повече хора да си спомнят за реформаторското и смело управление на Иван Костов, особено на фона на миризливата популистка помия изливана от медиите ибрикчии върху нещастните глави на “матрияла”, и все по празния хладилник. Защото…, когато пламне изпепеляващия всичко пожар в икономиката и социалните системи изпаднат в колапс, не ни трябва тъп и страхлив пожарникар, а човек, който е вадил и може да извади въглените с голи ръце. Тогава просто идва времето на Иван Костов!

 20. Tezi 15,16 futbolni prezidenti, kontingent na rodnata, organizirana prestunost zagubiha jivota si po vreme na upravlenieto na pravitelstvata ot 1990 do upravlenieto na triglavata lamya. Sushto i poruchkovite otvlichaniya protsuvtyavaha po tova vreme. Nikoy nishto ne pisha po onova vreme. Dosta interseno…..

 21. Колкото повече управляват ГЕРБ,толкова повече се влошава положението на Бг.И това е защото няма постоянна политика по нито един въпрос-икономика,строителство,инвестиции.С мързелива и корумпирана администрация не може да искаш чуждестранни инвеститори.В Австрия за издаването на документи собствениците на фирми губят 1 час дневно от подаването на искането до получаването,тук губят месеци в размотаване и искане на подкупи.Крайно време е администрацията да разбере ,че бизнеса плаща заплатите и осигуровките им,и да почне да работи.Със стари курви нов бардак не се прави е казано отдавна и това важи за България във всяко отношение.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.