Фриганьовизмът и имитаторите фриганисти

Агенция Франс прес, цитирана от БТА, разпространи коментар с елементи на репортаж от Аржентина, където, оказва се, набира скорост една позната в България практика. Наричала се обаче „фриганизъм”- стремеж към общество без потребление и без пари – алтернативен начин на живот. Модата била зародена. в Съединените щати, пишат невежите колеги от АФП.
Ето малко въведение за аржентинските плагиатори на отдавна усвоената практика в България, преразказани от френската агенция, на която не й хрумва, че доста по-наблизо може да открие „фриганисти” . Дори на семантично ниво да си „фри” ( т.е.) „свободен” и да си Ганьо се е чист „фриганьовизъм”, но признавам – с тази разлика, че обикновено това явление съществува по нашите земи по принуда.
Опитвам се да живея без пари”, казва 34-годишният Ариел Родригес Босио, който се определя като фриганист. “Опитвам се да насърчавам едно ново общество и да не поддържам повече това старо несправедливо общество”, допълва той.

Със спортна фигура и пронизващ поглед, Ариел, който е основател на неправителствената организация “Арко ирис универсал” (“Всемирна дъга”), се е отказал от мобилния си телефон и телевизията, не носи маркови дрехи и предпочита лимона пред дезодоранта.

“Опитвам се да харча възможно най-малко средства, да престанем да сме зависими от потребителското общество, да бъдем самодостатъчни”, обяснява той.

Фриганизмът се състои в консумиране на безплатни неща чрез създаването на мрежи за взаимопомощ, за да бъде изобличено пилеенето на храна и замърсяването, предизвикано от боклуците, изхвърляни от западните общества.

“Фриганизмът не е в това да живееш от отпадъци, а в това да живееш от природата”, твърди Ариел, който на практика не е използвал пари в продължение на три години и половина преди да стане фриганист.

Движението се заражда в Съединените щати през 1999 г., когато Уорън Оукс – бивш барабанистът на пънк групата “Агейнст ми” (“Срещу мен”) – пише пасквила “Защо съм фриганист?”. Той определя фриганизма като “противопотребителска етика”.

Въпреки че идеологията на фриганизма е в по-голяма степен антипотребителска, отколкото екологическа, екологичните ценностите са все по-силно представени.

Като излиза от жилището си, Ариел подскача под едно дърво и си откъсва плод, след това рови в кошче за боклук, търсейки разни неща, които може да окажат използваеми.

Това ровене по кофите понякога го поставя в конкуренция с “картонерос”, както наричат хората, които събират хартия, продукт на голямата криза от 2001 г., които рециклират част от боклуците на Буенос Айрес.

Но докато “картонеросите” събират хартия и я препродават, за да оцеляват, фриганистите не се опитват да си изкарват така прехраната, а да водят друг живот. (АФП, БТА)”

На другарите американци и аржентинци трябва да кажем гордо, че доста са изостанали в изнамирането на живота без пари с помощта на подръчни средства, достъпни благодарение на щедрата природа в нашия иначе скъпернически свят на лакомия, егоизъм и социални експерименти върху цели народи, какъвто беше наложеният от СССР социализъм. Сигурно и други народи по света имат тази традиция, но вероятно рядко ще намерите друг, като българският, който така да е пристрастен към приготвянето на зимнина с цел оцеляване в една страна, която възпяваме в химна си като земен рай.

Справка: чушкопекът беше избран от зрителите на БНТ за най-важното българско изобретение.

При развития социализъм тя беше източник не само на протеини в условията на вечния стоков дефицит, но и на завист сред онази част от градското население, което беше онеправдано с липса на селски роднини. В този смисъл: да ме прощават „откривателите” на оцеляването без пари в някаква си Америка ( Северна и Южна), но антикапиталистическият елемент в тяхната мода малко несправедливо пренебрегва фактите от нашата социалистическа история, изпъстрена с ярки примери на „фриганьовизъм”.

Моята прабаба Елисавета, например, си беше фри, макар и не „ганьовист” по рождение, доколкото се е родила в Прага ( а пък баба й дядо й пък били от град Париж). Но понеже никога не е работила друго през своите 94 години ( повече от 80 от които в България), освен да отгледа няколко поколения деца ( „лесна работа”, но непризната от соцдържавата за такава) не й се полагаше нищо, освен гладна смърт (ако не беше т.н. семейна мрежа). Защото живя повече от 30 г. в условията на „народната власт” при „най-справедливия строй”с 10 лева пенсия, с която тя еднократно и винаги с тъжен поглед (изразяващ съжаление, че само толкова може да си позволи) черпеше внуците и правнуците си с бонбони и боза.

Но ако прабаба ми Елисавета може да мине за някакъв частен или нетипичен случай, то масовото човъркане на парчетата земя, оставени милостиво на българския селянин за лично ползване в НРБ, изхранваше наистина половин България. За аржентинците отправната точка може и да е кризата им през 2001 г., но за България тя е 1944 г.

За разочарование на антикапиталистите „фриганисти”, трябва да отбележа, че „фриганьовизмът” като насилствено наложена практика по времето на комунизма е точно обратното: нещо като неосъзната възхвала на „самозадоволяването” ( както буквално се наричаше тогава в официалната пропаганда) с помощта на нагона на свободния човек да произведе колкото се може повече от свободна шепа земя. Контрастът със съсипията, неефективноста, мърлящината и отровения бойкот чрез залудо хвърления труд на полето на колективната собственост беше толкова силен, че „частникът” се оказа победител в съревнованието между остатъците от свободния дух в свободното тяло на свободния човек в съпротивата на цялото му, отровено от идеологическия диктат на комунизма същество, срещу несвободата на т.н. социализъм.

27 мнения за “Фриганьовизмът и имитаторите фриганисти”

 1. Е каkва е тая пенсия от 10 лева бе смотаняк. Айда, да мразиш комунягите- това разбирам, ама и баба ми беше пенсионерка по времето на соца. И умря на 88 с пенсия 90 лева. А с теб сме набори.
  Лъжеш та пърлиш с тия 10 лева пенсия. Да ебем баба ти.

 2. Бях се заканил на поредния левичарски идиотизъм, когато чух новината, но с удоволствие виждам, че си е намерил майстора в лицето на Иво!
  Отговорът на “фриганистите” е прост- ако закъсат с яденето, могат все пак да скокнат до супермаркета, за разлика от гладните в Северна Корея сега, или по Виденово време- в България. Така че и “фриганистите” ще си седнат на задниците като всички техни предходниици, бунтуващи се срещу “ужасите на капитализма” -битници, хипита, 68-маци, а сега разни окупиращи и антиглобалисти. Не говоря за разни компрометирани леви икони от 60-те като Даниел Кон-Бендит, които си диплят кротко евродепутатските заплати, чува се, че и малко педофилстват, но иначе защитават пламенно унижените, оскърбените, потиснатите, репресираните, дискриминираните, маргинализираните, другостите, различията, малцинствените идентичности, квазималцинствените автопсевдополуидентичности и пр. Борят се за правда и свобода, значи. Само дето все не намират време и повод да се поборят за правда и свобода в Куба, Русия, Беларус и Северна Корея и да защитят там трагичните и преследвани малцинства на непонасящите тиранията хора.

 3. Понеже стана дума за земята.Как така стана,че сега я арендоват почти насила фирми с трактори-последна дума на техниката,струващи цяло състояние.Ако човек се поразрови,ще види,че това са винаги фирми свързани с някоя партийна централа.Естествено,по-голямата част от продукцията първо се изнася.Цинизмът на държавата стигна до там,да кара собствениците да декларират земята и ако не го сторят-дава се на арендатори или държавата я ползва-срещу усреднена рента.По правната терминология-силово налагане на правото на ползване върху чужда недвижима вещ.Нагледен пример как и в областта на земеделието се утвърждава неокомунистическата общодържавна/общопартийна/,собственост.Още преди години се питах защо след като се върна земята,не се даде възможност на стопаните да си закупят евтино малогабаритна техника и който иска,да опитва да я обработва?Познавх много мераклии,но уви.За повече от двадесет години щеше да стане по естествен,пазарен път уедряване.Да,но нали успоредно с това щяха да се обособят и неназначени мноого, поне средни собственици.За това сега си имаме,не толкова много,но толкова богати,че си купуват без проблем последния писък на агротехниката,каквато често и в Германия не могат да си позволят.За съжаление не помня и така наречените демократични правителства да си мръднаха пръста в тази насока.За това не вярвам,че за двадесет години е имало нещо друго извън сценария.

 4. Към Petraka:

  Че налиташ сексуално на отдавна мъртви баби, това е само част от болестта на такива злобари като теб- оставям те да оцапаш форума само, за да се види какви болни мозъци шетат между нормалните хора и да се пазят…
  А пенсията беше “социална”, като за “нетрудови елементи”: точно 10 лева.
  Но хубавото на твоя просташки изблик е все пак в това,че показва как простаците нямат аргументи да отговорят по същината на истината, която ги изкарва от червената кожа и ги гневи до полуда.

 5. Не позна. Не съм червен. Мразя ги от дъното на душата си, заради отнетия семеен магазин на ул. ‘Иван Асен”. Найстина ми се повръща от комуно-болшевиките.
  Но ти пишеш пълни глупости.

 6. Господин Инджев,
  моят дядо беше направо “богат”, в сравнение с баба Ви. “Народната власт” на комунягите /виж ,PETRAKA/ го беше обезпечила с т.н. земеделска пенсия от 30 /тридесет/ лева. По същото време един хляб тип “народен” струваше 1,50 лв. Както и да го смяташ – 20 хляба пенсия!
  По същото време един “слънчев” трудоден в социалистическото ТКЗС се заплащаше по 0,57 лв
  А ти, Петрак, не се прави на ощипан – за тези неща има документи! Колкото до мераците ти спрямо починалата баба – заболяването е известно под названието НЕКРОФИЛИЯ /спесцифично психично отклонение, разновидност на сексуалния садизъм/ и, за съжаление, радикално лечение не е постигнато. Палиативни методи постигат неустойчив резултат. Все пак, препоръчително е да потърсиш специализирана лекарска помощ.

 7. Г-н Инджев, малко съм извън темата, но не мога да се въздържа. В публикацията, която прилагам по-скоро откривам “почерка” да е съветски.
  http://www.blitz.bg/news/article/153284

 8. Peetraka,
  айде по кротко за любовта и омразата, когато става въпрос за факти.
  И двете ми баби получаваха по 10 лв. пенсии, от ТКЗС-то.Баба ми Анастасия, милата, си държеше стотинките завързани на възел в една носна кърпичка. Като си получеше пенсията, ни водеше в сладкарницата, черпеше ни по една малка боза, но никога не купуваше за себе си. Ние, като деца, никога не можахме да разберем защо баба не обичаше да пие боза. Хайде бабите не са хора. Баща ми ослепя на 34 години и получи 32 лв. инвалидна пенсия. Да не споменавам за разходите и унижението да ходи всеки две години в окръжния град на ТЕЛК, като че ли щеше да прогледа и да ощети държавата. На това унижение все още са подложени инвалидите в България.
  Как оцеляват днешните пенсионери не ми се говори. А ти и ако това не виждаш, имаш сериозен проблем и проблемът ти ама изобщо не е Иво.

 9. “бе смотаняк”, “Да ебем баба ти” – s takava agresia i prostashtina komunikirat samo individi, koito ne tarpiat mnenia, koito sa vstrani ot edinnata linia na Partiata.

  Ujasiavashto e, che tezi sociopati, maskirani dnes kato socialisti, prez poslednite 23 godini nishto staro ne zabraviha i nishto novo ne nauchiha.

 10. Болни мозъци шетат измежду нормалните хора, гласуват на избори и …лошо…
  А като стана дума за фриганизма, има и друго движение: Цайтгайст. Те също проповядват изоставяне на парите, отказ от икономика, базирана върху изчерпващи се ресурси, изграждане на ново хуманно свръхтехнологизирано общество. Малко социално инженерство, малко превъзпитаване…Всеки е свободен да живее според разбиранията си и да ги споделя с другите.
  Има доста примери как утопиите превръщат реалния свят в зловещо място, но пък човешката история е постоянно движение. Дали от каменната ера до епохата на силикона мисленето и потребностите на човека са се променили толкова много, за да ме уговарят ката ден разни пичове и мацки, че имам нужда от нов телефон, от това, от онова, въобще от боклуци.
  Та човечеството продължава да търси баланс. Важното е да има търпимост.

 11. Иво, тези хора не са “злобари”. Това са умствено недоразвити човеци, ментално сбъркани, както искаш ги наречи, но не и злобари. Злобар е човек, който слезе след полунощ пред блока и изпихне, или среже, гумите на колата ти, защото е преценил, че си паркирал на “неговото” място. А после се качи горе и доволно захърка до дебелия задник на жена си. Не искам да си налагам мнението, но така мисля.

 12. Като съпруга на починал през 1956г. лишен от медицинско лечение и “устоял” на изкушението ТКЗС, същият “заклет враг на народната власт от кликата на Никола Петков” – дядо ми и като селскостопанска труженичка баба ми също беше с 10лв.пенсия през струва ми се 70-те години. 1980г. преди да почине беше достигнала върха на социалистическото благополучие с 20 лв. Но на петрака

 13. Представя ли си някой какви ги е вършил дядото на Петрака за да има баба му такава голяма….!? Или какви би ги вършил самият той.

 14. към Petraka:

  Че повръщаш и го правиш в блога ми, това е ясно…
  Но на хората трябва да е ясно, че с такива “антикомунисти” ( заради магазинчето, т.е. имат си лична причина, но нямат мозък), сме я загазили да имаме на власт ББ и ГЕРБ.

 15. Такива като Петрака са електоратът, който мрази червените, но обича розовите. Така че вътрешните си проблеми си ги дължим на такива като него – всичко им е ясно и пак в дупката дърпат цялата държава. Сигурен съм, че като него са 50-60%, които първо гласуваха за Муньо, после за Боко и Цоко.
  От друга страна се чудя на французите. Те май за втори път вече се чудят как да открият топлата вода. Абе наистина ли Западът е толкова … неосведомен? Първо задаваха тъпи въпроси около пристанището на Лукойл, като всеки втори в България знае отговора. Сега търсят индианци, които се хранели с кактуси! Ами като живееш близо до екватора всякакви плодове ще си скъсаш на двора. Но както казва Стамбо по-горе, накрая пак опират до достиженията на тези “гадни капиталисти”. Даже и антиглобалистичните митинги си организират със средствата на глобализма – интернет, мобилни комуникации, свръхмодерна компютърна техника.
  Цялата работа води пак до великия призив – Идио… не … пролетарий от всички страни и т.н.
  И между тях и французите. Те не си ли избраха ляв президент?

 16. Ако някой е намерил връзката с yahoo и другаде, ще забележи, че днес се закри многогодишното събиране за “Burning Man” в щата Невада в САЩ с 60,000 посетители от целия свят при крайно трудни условия. Нещо по-добро от фриганизмът. За 16 години поред се създава един град за една седмица в една голяма пясъчна пустиня на високо плато с дневна температура от 40 градуса разлика. Никой не живее наоколо при тези условия. През деня пещ, през нощта лед. Стига се след около 120 клм. с единствен път без населено място, снабдяване, канализация или подслон. Всякаква търговска дейност и реклами са забранени. Но всякакъв вид изкуство, развлечения, политически възгледи, приумици, речи, срещи след връзки по интернета и всичко друго са разрешени. Хората са облечени с кой с каквото иска от което и да време, даже може и да се видят и необлечени. Скулптурата е фигуративна и абстрактна, кой каквато иска. Музиката е всякаква. Може да се пеят всякакви молитви да се махне сегашният президент на САЩ или който и да голям човек. Това е едно приложение на теорията за хаоса и че хората могат да оживеят и сред пълен хаос. До сега не са забелязани никакви кражби, насилия, убийства или безредици. Всеки се грижи за себе си и проявява търпимост към околните и често хората си помагат с каквото могат, каквито и различия да имат. Издигат се огромни макети. Например имаше един седем етажен макет на храм или пък сградата на борсата на Уол стрийт. Още пет етажна сграда с триетажна фигура на човек върху нея. Последният ден всичко това се запали и изгоря като край на света. Всичко се почиства и възстановява както е било преди. Никоя не бяга от задълженията си. Това е доказателство че, човека може да преодолее всичко и пак да бъде човек при всякакви условия. Представете си нещо подобно в България или Русия. Макет на Кремъл или на един храм запален и изгорен. Колко “интелектуалци” ще се възмутят от “светотатството”, колко полицаи ще бъдат хвърлени да “изпълняват своя дълг”. Колко хора ще бъдат изпратени “за да им се оправят мозъците” в заведенията за тежък труд изнамерени от великият Сталин. Какво блажено време за Мирчо Спасов ако беше жив.

 17. Ама как няма да има изригвания, бе г-н Инджев, та Вие се намесвате в така грижливо подготвяния, пълзящ и реваншистки нов преразказ на соцбитието ни. Целта е да бъде подменена реалната представа на обществото за социализма като безперспективен и упадъчен икономически ред, в който живеят подтиснати, несвободни хора, които се редяха по три часа на опашка за маслини, например.Навират ни в очите периода на относителния цъфтеж на социализЪма ’75г. до ’85г., през който период държавата натрупа 10 милиарда долара дълг(равняващи се на поне 40 милиарда сегашни), и които по незнайни (или потайни) причини финансовия дебил Дянков нарича дългът на Милен Велчев. Не, че последният не се облажи яко от преструкторирането му. Но това си е дългът на Тодор Живков, оня, който според Боко Тиквата беше построил две Българии.Тиква, Тиква, ама като се замислиш, може пък и да е прав за двете Българии на бай Тошо – една за него и висшата номенклатура и една за плебса. И нямаха нищо общо една с друга! За пример само – при Чернобилската авария за едната България – минерална вода от Канада, за другата… даже не съобщиха за аварията, та хората да приберат децата си от улицата.

 18. Към PETRAKA:
  Всеки правоверен комуняга е простак /наивник, глупак/, но ти си пример, доказващ че не всеки простак е комунист.
  🙂

 19. При нас има и други, направо страховити измерения това явление, като в случая с мен: да внасям собственоръчно написани писма в Областната управа за получаване на обезщетение за репресирани и да се изправям пред Областния управител да защитавам написаното по дела и документи от досиетата на ДС, което би следвало да изготви и защитава адвокат, преди това се наложи да издирвам уличаващи тоталитарната власт доказателства за скрит от повърхността, но достатъчно драстичен тормоз върху семейството на съпруга ми с непреодолими трайни последствия до наши дни – коствали му уволнението преди месец, както и за финал, с хидроинженерно образование, за да разкажа на децата ми за живота на родния им дядо, което на този етап няма откъде да прочетат, да съставям биографията на писател, в контекста на преследването му от ДС по така откритите документи, както и на родния им баща, вместо това да стори далеч по-компетентно и на високо ниво изследователски екип от историци, литератори, критици, юристи и др. Но предоставеното досега и спонсорирано от държава е: присъствие в жълтата преса и замесване на името му с руснационалистическа партия – ако щем.

 20. През 1972 г. започнах работа като инженер – химик. Заплатата ми беше 105 (сто и пет) лева, малко по-голяма от минималната пенсия на бабата на еб..а на баби!
  А минавах за надежден химик тогава! Да си е.. дипломата!

 21. Само за протокола на блога. Баба ми по майчина линия която цял живот е гледала деца и внуци, въртеше домакинството и не подвиваше крак от ранна утрин до късна вечер на 70 год. “заслужи” социална пенсия от…20 лева.

 22. Уважаеми господин Инджев, аз съм полуфриганистка – по дефиницията Ви. На 27 декември 2011 година преминах в омразната на настоящите управляващи категория – пенсионерите. Имам 35 години трудов стаж, от които 30 години като учителка…Не можах да изтърпя ситуацията в днешното българско училище, след две тежки хирургически операции, затова реших да оставя дневника на други, по-млади хора. Освен всичко – да не ставам за резил пред младите хора. Получавам 290 лв. пенсия. С т.нар. шест заплати реших да си ремонтирам къщата, защото друг път надали ще ми се случи да видя толкова пари накуп.Когато казвах, че ще се заема с ремонта на жилището ми, ме гледаха като да съм извънземно.Някои познати направо ми се караха и ме поучаваха, да не предприемам каквото и да било. Но не ги послушах и прекарах едно кошмарно лято…Ако не беше “производството” от градинката ми, направо щяхме да гладуваме.
  В България – колкото и да си се подготвял, колкото и да си го обмислял, смятал и пресмятал – каквото и да прадприемеш все ще си сгрешил.

 23. Г-н Инджев,
  Статията ви е събудила много агресия, но ако напишете нещо за Държавната агенция по картография и кадастър ще имате и реални трупове, измежду тези от тази агенция, които в момента реално изнасилват бабички с поверената им власт.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.