Тъмнина в тунела и за еврозоната

Преди по-малко от седмица, когато откриването на един лъч от софийското метро с европейски пари беше превърнато в епохален празник на дружбата ни с Европа, президентът Росен Плевнелиев съобщи на инспектиращия събитието председател на Европейската комисия Мануел Барозу, че България е най-проевропейската държава на континента. Днес научаваме от вицепремира Симеон Дянков нещо друго:

България е решила да отложи влизането си в еврозоната, заради несигурността относно бъдещето на единната европейска валута. Това пише в последния си брой “Уорлстрийт джърнъл”, предаде КРОСС.
“В момента аз не виждам никакво предимство от влизането в еврозоната, освен едни нови разходи. Нашите граждани с право искат да знаят кого ще трябва да спасяваме от фалит, след като се обединим. Това е твърде рисковано за нас”, заяви българския министър на финансите Симеон Дянков.” ( аctualno.com)

Не се наемам да споря за експертната страна на въпроса- дали е добре или не да бързаме за въвеждане на еврото. Но не мога да не отбележа, че нещо все повече се обърква с европейската символика и с жалоните, които в това отношение самата партия на Гражданите за ЕВРОПЕЙСКО развитие на България си беше поставила.

Уж само Холандия пречеше на България да се присъедини към шенгенското пространство с възраженията си срещу неуспехите на българските власти в борбата с престъпността и корупцията, когато на предна линия в отстрелването на шенгенския приоритет на ГЕРБ застана мощната Германия. На 4 август министърът на вътрешните работи на Германия Ханс-Петер Фридрих заяви пред в. „Райнише пост”:

Според мен в момента е изключено отварянето на границите за България и Румъния

Той изрази скетицизъм, че България ще се присъедни към Шенгенското споразумение през тази година. Каза го само няколко седмици когато в София чухме от президента на ЕС Херман Ван Ромпой да обещава, че през септември „ще намерим решение”.

Защо вътрешния министър на Германия „редактира” обещанието на президента на страната и Какво се е променило междувременно?

Защо Борисов премълча студения августовски душ на германския вътрешен министър ?

А да не би всъщност германският завой да е отговор на „закачката” на българския премиер след атентата в Бургас по отношение на шенгенското пространство, когато Борисов подхвърли, търсейки вина някъде извън България за пробива в сигурността на летище Сарафово: “Може да се окаже, че шенгенското пространство не е надеждна граница за България, а не обратното“.

Борисов е „цар” да се преобръща на 180 градуса и да представя негативите за позитиви, но дори и той не може да превърне в добра новина постепенното избледняване на думичката „европейско” в названието на собствената му партия. Лъч метро и лъч надежда за реално европеизиране на България в онзи, широкия смисъл на думата, когато ще сме не само на хартия, но и реално признати и приети като равнопоставени от останалите европейци, не е едно и също.

Всъщност ходът с извънредните фанфари за метрото и биенето на отбой на барабаните за Шенген и еврозоната е типичен опит на тази власт да си припише единствено заслугите в европейското ни развитие, като доведе до окарикатуряване ликуването си от свързването на квартал „Надежда” в София с центъра на столицата- жилищата, казват, в тази панелна спалня от времето на социализма, били поскъпнали. Хубаво. Обаче къде остават надеждите за обещаното истинско европейско развитие на България чрез доближаване до европейския стандарт на живот?

Отговорът ще научим догодина на пролет, когато ще се броят предизборно пилците, нахранени с киселото европейско грозде от лозето на баир, каквото е то по отношение на Шенген и еврото. А дотогава, както е тръгнало, може да се окаже, че имаме най-евроскептичното правителство в най-проевропейската държава и разминаването между тези две линии да изиграе лоша шега на Гражданите за евроскептично ръмжене на България.

14 мнения за “Тъмнина в тунела и за еврозоната”

 1. Не знам защо всички толкова са се вторачили в този Шенген! Според мен е повече въпрос на политически престиж кое правителство ще “вкара” България в Зоната, отколкото някакви реални ползи за страната. Почти никой не говори за цената на това упражнение, за реалните ползи от него. Всички само повтарят мантрата Шенген…

 2. Към Иванов:
  В Шенген ще влезем само след сериозни реформи в съдебната система. А реалните ползи за страната от една реформирана съдебна система ще са повече от очевидни.

 3. Tyк пpoблемът e, че не покpивaмe “нopмaтивитe” за Шенген, кoeтo e лoш aтecтaт зa гpaждани, чиятo деклapиpaнa цeл e европейското ни развитие. Или инaче кaзано: caмo c “втopaчвaнe” нoмepът нe cтaвa.

 4. Случайно попаднах на един интересен сайт, сайта на организацията “Transparency International”. ” Едно глобално движение с една цел :свят в който правотелства, бизнес, общество и всекидневния живот на хората е свободен от корупция” – пише за себе си движението. И така, на сайта има класации по корумпираност започващи от 2001 година. Индексът е по десетобалната система и колкото по-голям е резултатът, толкова по-некорумпирана е държавата и толкова по-челни позиции в класирането заема. През 2001 година (по времето на “злодея” Костов)лидер в класирането е Финландия с 9.9 точки,а България заема 47-мо място с 3.9. 2002 година води отново Финландия, а България отива на 45-то с 4.0. През 2003 и 2004 година(НДСВ и обещания да изкорени корупцията завещана от Костов) пада с цели 9 позиции и вече е 54-та. През 2005 пада с още едно място надолу и е 55-та.2006 и още 2 места надолу – 57-ма.През 2007(България вече е член на ЕС) ново рязко пропадане и 64-то място, на върха Дания измества Финландия и вече е най-некорумпираната страна в света.2008 пропадането продължава и България вече заема 72-ро място.2009 – Нова Зеландия измества Дания от върха, а България дръпва една позиция нагоре – 71-во. 2010(на власт вече е Бойко Борисов обещал да изкорени корупцията завещана от Тройната коалиция) – Дания отново оглавява класирането, а България пада на 73-то място.2011 – Дания отново оглавява класирането, а България претърпява най-големия си срив в класацията падайки с 13 позиции и заема 86-то място с 3.3 пункта.Така днес тя е най-корумпираната страна в ЕС, а от страните в Европа след нея са единствено Босна и Херцеговина(3.2), Косово(2.9),Албания(3.1),Украйна(2.3),Молдова(2.9),Беларус(2.4) и Русия(2.4). Каква е връзката между корумпираността и стандарта на живот ? Едно бързо сравнение и установяваме, че най-некорумпираните страни в класацията ,оглавяват и класациите по стандарт на живот и човешко развитие -Норвегия,Нова Зеландия,Холандия,Швеция,Германия,Швейцария и т.н., а най-корумпираните съответно са най-назад и в тези класации – Русия,Украйна,Румъния,България,Сърбия,Албания и т.н.Каква е поуката от всичко това? Не знам, вие си я направете и питайте когото трябва, защо така.

 5. До ИВАНОВ:
  До скоро в квартала ни , в една изоставена, порутена къща живееше циганско семейство – мъж, жена и единадесет деца. Не ни създаваха проблеми – не крадяха, не предизвикваха скандали. Живееха обаче много мръсно – дворът им беше превърнат в сметище /там извършваха селекция на добитото от контейнерите/. Завъдиха се плъхове. Полуголите им деца играеха в същия двор с две крастави псета и гонеха плъховете. Там където играеха – там похапваха ако намерят какво. Понякога просеха, но без да нахалстват. Заобикаляхме “циганската къща” отдалече – на 30-40 метра от двора им смърдеше. Циганинът /Горан/беше общителен, не се натрапваше, вършеше срещу скромно заплащане всичко, което му предложат “комшиите”, попийваше умерено и не биеше жена си.
  Помолих Горан една есен да ми вкара закупените дърва в мазето. Спазарихме се.Като внесе половината дърва, седна да отпочине. Взех му бира, разговорихме се. И тогава, г-н ИВАНОВ, той сподели с мен учудването си, как мога да се къпя всеки ден,от “какъв зор”, “какъв ми е кяра”.Той и децата се къпели само лятото, на Дунава. И подчерта: “Не ти трябва нито бойлер, нито ток…То и без това парите не стигат! Пък и ей ги на – децата живи и здрави.”
  Господин ИВАНОВ, сетихте ли се защо Ви разказах тази история?

 6. Реформи сигурно са необходими, но те могат да се извършат и без Шенген, стига да има воля за това.
  Аз бих желал някой да направи прост баланс на интересите + и – от влизането в Зоната.
  Имам предвид интереси както на държавно, така и на битово ниво. Кратко и ясно, без притчи.
  Да не забравяме проблема с имиграцията, който мори доста от “отличниците” в Зоната.

 7. Ето аз как го разбирам Шенгена: едни писани правила и още толкова неписани (като в Лондонски клуб). Писаните правила (на хартия поне) сме изпълнили (условно) но се проваляме на неписаните, а те са даже по-важни от писаните; тук са и кода на поведение на управляващите: надеждноста, предвидимоста, справедливоста, лоялноста, и т.н. та чак до езика на тялото даже. Няма и как да имаме шанс при желание на близо 30% от трудоспособното население да напусне България, това е даже най-ясния показател за положението в момента. А Шенгена е оценка за матурата на една европейска нация, за сега ние нямаме издържана матура и то с такива “европейски” преподаватели като ГЕРБ на които плащаме и за “извънредни” уроци но уви, не минахме и все още нямаме (а и скоро май няма да имаме по заслуги) диплома за “европейски граждани”. Това няма как да не е една черна точка за преподавателите ни през последните три години, те се опитваха да ни убедят че учениците не стават ама номера няма да мине…

 8. Pavel Tinkov, az ne razbrah tova s ciganskoto semeistvo. Zna4i kato vleze Bulgaria v Schengen i tova 6te motivira ciganite (i mnogo drugi bulgari) da zapo4nat da se kupqt? Koi i kak 6te go napravi?

  Ili namekut Vi e bil, 4e kato vleze Bulgaria v Schengen, ciganite 6te se izparqt? Ili 4e sega ve4e sa se premestili?

  Iskam naistina da razbera za6to imenno tova semeistvo e dadeno za primer. Dosega nikakva magiq ne e promenila higienata im…

  Za drugi primeri moje da poglednete sega6ni durjavi-4lenki na Schengen, v koito ciganite si jiveqt v “slums” to4no kato bulgarskite. Za Slovakia znam ot priqteli, koito jiveqt tam.

  Ne mislq, 4e Schengen ili Evrozonata mogat da pomognat v tova otno6enie.

 9. Др. Иванов,
  Освен букета от положителни качества, сте и претенциозен. Г-н Павел Тинков Ви разказва мъдра притча. А прагматичният AZ Ви дава обективна класация от Трансперънси.
  Нещо друго трябва ли Ви?
  Някой да Ви изтърка гърба?

 10. QNA PLATOVA, много се надявам думите Ви да съдържат някаква криворазбрана ирония, сарказъм или не знам и аз какво. Ако ли не, просто не сте за този блог..

 11. JERRY, i koito o6te se interesuva, dumite mi sa si suvsem seriozni.
  I ne mi kazvaite kakvo kude da 4eta i da komentiram!

  Kakuv be6e smisulut da se razkazva za nqkakvo semeistvo, koeto ne se kupe i jivee v mrusotiq? S kakva cel? Lo6i li sa teq hora? Jiveqt si taka (kakto mnogo drugi bulgari) i vsi4ki go znaem, kakva be6e novostta tuk?

 12. Мнението не е свързано с живота на това циганско семейство. Случката е само пример. Идеята е, че и къпан, и некъпан – все се оцелява, така и в Шенген, и извън Шенген все ще оцелеем. Но нали все пак претендираме че сме цивилизовано общество и сме надмогнали нуждата от това “просто да оцелеем” независимо как.
  Извод: докато се питаме “защо, аджеба, ни е на нас да влизаме в Шенген, като и досега сме си живели някак” е равносилно на въпроса на циганина “защо да се къпя, като и без да се къпя мога”, а именно, защото все пак е време да започнем да се опитваме да живеем европейски (каквото и да значи това)…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.