Помним удобно 19-ти век, за да забравим 20-ти

С неуморния си ентусиазъм и родолюбие нашите предци са ни изработили през 1885 г. почивния ден на 6 септември. Не стана национален празник, но все пак е почивен ден. И се опитвам да си преведа на някои други езици понятието „почивен ден”- накъдето и да погледна, все думичката „свобода” се намесва.Поне в езиците, за които се сещам ( нямам предвид руския, в който става дума за „выходной”, т.е. за някакъв ексодус, излизане от всекидневието).

От какво си почиваме днес, в деня на Съединението и какво означава фактът, че в НРБ не си почивахме на тази дата? Направили сме крачка напред в осъзнаването на миналото, но в истинското минно поле на честта не смеем да нагазим.

Думата „почивам” ни сближава обаче в друг смисъл с други народи, които също казват, че някой е „починал”, когато е умрял. Това е разбираемо и логично, нали? Само че как се вплита тази разбираемост и логика в неразбираемата избирателност в нашата историческа памет по отношение на събития, които пряко определят днешната ни съдба? Защото нашата памет е частично починала и това ни прави само частично свободни.

Няма как да е случайно, че „случайно” премълчахме (отново) 5 септември като датата, на която през 1944 г. СССР за първи път обявява война на една държава през Втората световна война цели три години след нейното избухване ( не без подстрекателството на Сталин чрез пакта му за ненападение с Германия, който служи като като детонатор на Германското нахлуване в Полша само седмица след подписването му в Москва). Тържествено, с всички салтанати на този завоевателен ритуал, сякаш специално запазен за „братушки”.

Тази държава е България, единственият Германски съюзник в Европа, отказал да изпрати дори един войник на Източния фронт и да изстреля един куршум срещу настъпващата червена армия на своя земя.

Москва скъсва дипломатическите отношения, които поддържа със София до онзи момент в условията на световния конфликт и въпреки обявения от законното българско правителство неутралитет обявява на 5 септември война на България с цел окупация, каквато налага за три години с войска, достигаща до 600 000 души.Съветската пропаганда гърми- оръдията в Подмосковието, също. Заедно със салютите  в чест на всеки „паднал” български голям град в България залпове на радост бълват ТАСС и Радио Москва .

За всяка от тези „победи” в тържествения парад пълководците на Сталин получават военни почести и награди, а военните части се кичат с български названия : “Шуменски”, “Варненски” и т.н., сякаш са проявили героизъм в превземането на някакви крепости..

 

По-късно и български съучастници получават награди- особено ослепяващо„блести” орденът „Суворов” на военния министър генерал Иван Маринов. Той е единствения от наградените висши дейци на съветския преврат от 9 септември, който не е лишен от него при последвалите на по-късен етап съветски репресии, включващи и български военни помагачи на съветската окупация. Защото е закичен с него за наистина особени заслуги по предателство и дори сам се хвали като свидетел пред т.н. народен съд, че е манипулирал правителството на Муравиев да задържи с три дни решението за обявяване на война на Германия, за да даде претекст на струпаните съветски войски на Дунава да окупират България.

„Пропуснахме” да отбележим деня на разединението 5 септември. Днес цяла България гледа паметника на Съединението в Пловдив. Но едва ли някой ще отбележи в речите, че той е в сянката на местния паметник на разединението, която хвърля съветския каменен войник от най-високото място в града.

Паметникът на разединението, наложено със съветската окупация в София пък е не само доминиращ над България, но и над духа на свободата, с който така удобно, чак гузно се гордеем по отношение на достойното поведение на предците ни, опълчили се именно на Северната империя като най-голям противник на българското гражданско неподчинение на несправедливото разделяне на България.

Къде е този дух по отношение на разделението, наложено, този път успешно, от Северната империя пред 1944 година?

Явно е затворен в бутилка от водка и чака „нещо да се случи”, за да бъде пуснат на свобода. Уникални сме! Едва ли ще намерите друга държава, поне в Европа, която да не „помни”, че е била окупирана вероломно и това е довело до прелом в нейната вчерашна история със съответните днешни последици.

Тази самоналожена деменция не е само резултат от влиянието на петата колона. Тя е резултат също от дълбоката травма, която част от българите премълчават като нещо прекалено болезнено, за да бъде споменавано, а други направо празнуват. Диагнозата включва и мазохизъм. Справка: на 8 септември (колко”случайно” отново, нали!) се готви поредният събор на преклонението през Северната империя на събор до язовир „Копринка” край Казанлък, на който са призовани българите, за които любовта към чуждата империя е израз на …родолюбие.

Честит почивен ден!

21 мнения за “Помним удобно 19-ти век, за да забравим 20-ти”

 1. Паметник на разединението – точно така !
  За образованите хора в България той е даже – паметник на поробването ! Но за другата част – дори символ на свобода !?!?
  Забележете какво пишат в Уикипедия за паметника на т.нар. Цар Освободител пред Народното събрание :
  “Паметникът на Царя-освободител, наричан още Паметник на Освободителите, е един от най-внушителните паметници в София, дело на италианския скулптор Арналдо Дзоки. Издигнат е в чест на Освобождението на България (1878 г.), в израз на признателността на българския народ към руския народ в лицето на руския император Александър 2 и като символ на българската свобода. “. Как от цар-съмодържец се става символ на свобода ? Единствено чрез насилие и пропаганда, очевидно.

 2. Нима това, че СССР обявява война на България, а ние дори не оказваме съпротива, не заслужава да бъде наказано с окупация и презрение?

 3. “Почивни дни” за изморени от безсмислие починали,пореден повод за ядене и пиене и “велики” подвиквания на масата след някоя и друга чаша “велики сме борци ,я какви предци имаме”,и отпускане уморено след морни маси празнични.А пък на мен ми зле от тези “празници народни”(няма кой да нахрани по празниците самотните “социално угрижвани”),да се чудя какво да му приготвя празнично да му на баща ми.Много празници много нещо,”празнува” народа,починал си,напълно си починал и чака “месия” да го управи.

 4. Всяка мисъл, факт и дума в този текст са буквално изсечени-няма какво да добавиш, можеш само да виеш от гняв заради проклятието, което тегне над България. А то е най-страшното- да си загубиш паметта.
  Нищо чудно следващото честване на Съединението да бъда направо при сапогите на монголоидния окупатор “альоша” на тепето, ще се намерят услужливи историци и политици да обяснят защо, та Захарий и Чардафон да ни заплюят и да се обърнат в гробовете си.

 5. Благодаря!
  За хубавото писание в хубавия Български Ден!

 6. Едностранно обявената единствено в обедния осведомителен бюлетин на Радио Москва (никъде другаде!) война между СССР и Царство България е един от най-позорните моменти в цялата световна история, а издигнатият от Вълко Червенков в центъра на българската столица Паметник на Окупатора, който неокомунистическата формация ГЕРБ и Бойко Борисов така ревниво пазят, няма аналог никъде по света!

 7. Не е вярно, че сме забравили 20-ти век. Утре на 7-ми ще си спомним 101 годишнината на Тато.
  Предполагам, че сте гледали по CNN как родители и ученици в Хонг Конг масово протестират, че в учебниците по история искат да им вкарат “родолюбие” към ККП и КНР. Колко по-дбра била последната от САЩ.

 8. “..накъдето и да погледна, все думичката „свобода” се намесва.”

  Не знам накъде точно гледа г-н Инджев, но в Англия на почивните дни им викат ‘bank holidays’.

 9. Подла Русия!
  Подла и нагла руска агентура в България!

 10. Към Иван:

  Ей това ми е от любимите заяждания- седи си някой там в анонимността, чете с цел заяждане и намира,разбира се, нещичко, с което да “блесне”, без да разбира, че с този отчаян подход на микроскопа само доказва косвено, че не може да опровергае основната теза…
  Да не говорим, че да се цитира един от възможните синоними в един от възможните езици, за които става дума, не е никакво опровержение на широко известния факт, че тъкмо в английския казват на почивните дни “free”, т.е. свободни.

 11. Отрицателната роля на Русия в българската история е повече от ясна. Това обаче не следва да изкривява историческата истина. Какво значение има смехотворния ‘неутралитет’, обявен като последен опит да се спаси правителството от очевидния провал на участието си във Втората световна война на страната на Хитлер. Поредната нациоална катастрофа е предизвестена години преди това и вината за нея е на българските правителства, които са взели това решение. Те какви почести са приемали от Германия… да спрем дотук….

  с уважение

 12. Към pontis:

  Има, има значение…както има значение и всичко останало, което прави България различна от която и да било друга окупирана от СССР държава, воювала на територията на СССР срещу нея и на своя земя след това срещу СССР.
  Не ли “малко странно”, че тъкмо обявилата неутралитет, поддържаща дипломатически отношения с Москва през цялата война България, става първата държава, на която СССР обявява с гръм и трясък война?! За което й благодарим като на освободителка?
  А че е било глупаво, меко казано, Българи яда обявява война на САЩ и Великобритания ( които обаче НЕ окупират България), е така.
  Още по-глупаво и назащитимо може да бъде само да се защитава “правото” на СССР да окупира и да изнасилва икономически, политически и духовно България три години пряко и още четири десетилетия след това чрез местни колаборационисти предалата се без бой България.
  Апропо, както е известно, за капак на всичко,СССР съзнателно се съгласява на Парижката мирна конференция България да получи статут на победена във войната държава ( във войната с Германия!?- с която България първо е била съюзник!?, а после активно воюваща срещу нея и платила с десетки хиляди убити!?). И защо? Ами по същата логика: СССР лишава изцяло България от суверенитет и държи това да бъде забелязано от целия свят по най-унизителния начин,за да държи в подчинение и страх унизеното завоювано племе, сред което в резултат на това се намират достатъчно надзиратели, за да не са налага Москва да държи войски за пряко налагане на интересите си на колониален насилник.
  За сравнение: американците окупират Италия след цяла година изключително тежки и кървави сражения с германците, но извоюват в Париж през 1947 г. на родината на фашизма статут на победител във войната…

 13. “Помним удобно 19-ти век”, но за кой Иво? За Русия, разбира се! Понеже знаех, че няма да се случи в официалните медии припомняне на днешните българи истината за ролята на Русия по време на Съединението и след него (да не разсърдваме Путин, нали), бях решил да се включа в дискусията с припомняне на Захари Стояновата статия “Кой”. “ЦВЕТЕ” ме отмени по-рано, за което благодаря!

 14. Г- Инджев,
  Принципно споделям позицията ви за ролята на Русия в новата история на България, дори горещо споделям анализите ви, особено за руските интереси днес.

  Само уточнявах, че политиката на българските правителства по време на войната е съществената причина за положението на победена страна.

  А българската армия да се съпротивлява е било безмислено. Жертвите, дадени след това, само потвърждават до какво състояние е била доведена армията.

 15. “Ей това ми е от любимите заяждания- седи си някой там в анонимността, чете с цел заяждане и намира,разбира се, нещичко, с което да “блесне”, без да разбира, че с този отчаян подход на микроскопа само доказва косвено, че не може да опровергае основната теза…”

  Г-н Инджев, като човек патил и препатил в Интернет, Вие би трябвало да различавате Интернет троловете от пръв поглед. Анонимността и атаката срещу човека са основните атрибути, които подпомагат управляващите в борбата им за овладяване на цялото медийно пространство.
  Прочетете статиите в Уикипедия:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82_%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB
  и
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem
  Във Вашия сайт се срещат често тролове, но защо си губите времето да им отговаряте, а и да им одобрявате коментарите? Имайте предвид, че вече има информации за това, че ГЕРБ плащат на хора, за да коментират точно в стила на Интернет троловете…

 16. ОЛД ШЕТЪРХЕНД, благодаря за полезните препратки!

 17. Написано като за “Пулицър”! За жалост, народа не чете и не обича да му се говори против “братушките”. Руската пропаганда така добре си върши работата, че (почти) няма изгледи тази фалшива всенародна любов към “освободителите” да бъде изкоренена. Поне не скоро.
  Аз съм един от админите на страницата “Велика България” във фейсбук. Вчера “сподех” линк към идеята на един син депутат да се замени паметника на царя “освободител” с паметник на кан Аспарух. Не можете да си представите какви коментари последваха, и то от млади хора с претенция за интелигенция (има и рима). Явно народа си обича “братушките” – добре си върши работата руската агентура. А един младеж, обичащ Александър 2 и представящ себе си като националист, имà наглостта да нарече Захари Стоянов “изрод”, задето се радвал на смъртта на същия този “освободител”!!! Боже, какви “националисти” имаме!!!
  Положението е просто трагично!

 18. Твърде коректно, въру което смятам да се позовавам за напред.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.