Уорлик се маха, Румен Петков остава

Верен на себе си до последния момент, посланик Джеймс Уорлик, вместо да си мълчи като убедения в автоматизма на задействаните отдавна механизми на руското влияние в България руски колега Юрий Исаков, отново се изказа публично и с цялото си нахалство- откровено.

Американският посланик напуска поста си в София до броени дни, но не пропусна за пореден път да каже нещо, което, разбира се, изобщо не е истина. Досега лъжеше например, че има проблеми с правосъдието в България. Сега пък твърди в телевизионно предаване, че имало тайни енергийни договори, сключвани с парите на българските данъкоплатци, които и до днес не били известни. Не го е срам, лъжец с лъжец!

А и си позволява пак да ни се меси, като ни предлага да се поинтересуваме от тези тайни договори, провокаторът му с провокатор. Той ли ще ни каже- ако искаме, ще се интересуваме. Обаче не искаме, нали!

Как да не го мразят хората, като си измисля такива неща! Пък и да не го мразят истински, има си патриоти, като Георги Първанов в качеството си на действащ президент и Румен Петков- като некачествен, свален вече от своите другари от поста вътрешен министър, които направиха необходимото, за да доведат до знанието на средния български прост…, пардон-просветен гражданин и селянин за вредата от взаимодействието с някакви си американски съюзници.

У нас се шири тезата, подклаждана от същите тези просветени селяни и граждани, че днес сме станали толкова зависими и сервилни към САЩ, колкото преди сме били от и към СССР. Вярно е! Ярка илюстрация на тази напълно същата зависимост днес е фактът, че не просто всеки, а президентът на държавата ни и неговата дясна ръка Румен Петков, псуваха яко Уорлик.

Нима не правеше същото и Тодор Живков, с повод и без повод, по отношение на съветския посланик и СССР изобщо. За виц по адрес на СССР у нас даваха за награда дефицитни стоки- тоалетна хартия на гражданите и дърва за огрев на селяните.

Нали си спомняте- а днес е рожденият му ден и си заслужава да отроним носталгична сълза за него- как Тодор Живков най-редовно затваряше устата на Брежнев. Щом го видеше и му се нахвърляше всеотдайно с целувки уста в уста и с прегръдки до задушаване, та онзи дъх не можеше да си поеме и накрая си даваше и майчиния петрол на безценица.

Освен това фактите са си факти по отношение на зависимостта ни от САЩ: близо 100 процента от необходимия ни природен газ, нефт и други суровини за енерегетиката, внасяме от Америка при това на цени, много по-високи отколкото Германия плаща. Наследили сме също зависимостта си от Америка в ядрената енергетика и в резултат на това пустите американци са ни впримчили яко към своята колесница. Не случайно всяка година сервилни американофили организират многохилядно сборище край язовир Копринка в близост до Казанлък, столицата на българската роза-цветето, което е символ на реакционната българска десница.

Обаче е дразнещо, че практически никой не протестира срещу тази наша зависимост от американците. Например през ледения януари 2009 г, когато ни врътнаха кранчето на природния газ без предупреждение и в града на българско-американската дружба Димитровтаун за малко да гръмне химическият  завод, нито един патриот не извика както подобава „Долу Америка”. Намериха се само някакви полуидиоти да протестират пред посолството на Украйна като заблуждаващ „маньовър”, само и само да не се прехвърли справедливия гняв към истинския виновник Чичо Сам.

Е, хубавата новина все пак е, че Уорлик най-после го махнаха. Да живеят Първанов и Румен Петков- те остават и ликуват, заедно с подобните им.

25 мнения за “Уорлик се маха, Румен Петков остава”

 1. Спешно съобщение:
  Всички патриотични и екологични,борбени граждани всички.
  Другари да се обединим,свободата наближава,другари.
  Сборен пункт язовир “Копринка”.Носете си отличителните значки с надпис “който не обича матушка Рус,той неможе да обича патриотично територията на българите”.Другарят Волен и другарят Каракачанов ще изнесат концерт с патриотични и националистични напеви в стил “Для родину,для сталину”.За родину ,ура другари,ще победим.
  Цък,Цък,Цък,Цъка часовжника на Бог…

 2. Чудесна статия,г-н Инджев!
  Интересно, дали ” средния български прост…, пардон-просветен гражданин и селянин ” ще разбере иронията на написаното…..
  Май статията Ви е доказателство че няма…

 3. Тази вечер телеканалите обилно ни информираха за носталгията на някои българи по повод 101 г от рождението Му. Но как пък нито един не се осмели да ни каже , че точно по този повод, на тази дата ,бе отстрелян Г.Марков.Мир на праха им , всеки със заслугите си към България !

 4. Енергията, ах тази енергия! Какво е енергия- нещо, което прави работа.. а какво е работа- когато една сила премести нещо от една точка до друга .. или, енергията е сила/почти/. Тогава нека помислим Държавнически, коя е най лесно добиваемата енергия в една държава? Отговора е лесен, това са хората, популацията на индивиди, които от само себе си са носители на енергия и имат “сила”, огромна сила. Но за да могат тези хора да се възпроизвеждат, е необходимо Държавата да им създаде “условия” при които ТЕ ще имат и ще могат да приложат повече сила, било то умствена или физическа. Тогава и само тогава тази Държава ще пребъде във Времето. И такава Държава е Америка,… която си има и своите проблеми. Обаче само в Америка е създадена ОНАЗИ ДЪРЖАВНИЧЕСКА система, където всичко работи в името на ИНДИВИДА, така че ТОЙ да даде максималната си СИЛА за да развие още повече Държавата. И така се получава онази магическа спирала на обществото, която ВИНАГИ ГО ДВИЖИ И ИЗДИГА НАГОРЕ…. Пожелавам на г-н Уорлик прекрасно здраве и успех в кариерата, нека никога не забравя България, и нека следващият посланник на САЩ в БГ бъде още по енергичен, та дано прихванем от онзи магически “american spirit”!!!

 5. На този ден се сещам с уважение към него – истинския, хайлайфския, богатия и беден (аз знам какво е да живееш извън родината и чрез това да си беден), смелия Георги Марков. Георги Марков описа една епоха от българската история. Няма къде и как да я прочетем иначе. Проклети да са убийците му!

 6. Не беше подходящ посланик за днешна България Джеймс Уорлик. Беше прекалено интелигентен, прекалено възпитан, прекалено ерудиран, прекалено душевен, прекалено разумен, прекалено деликатен, прекалено дипломатичен, прекалено демократичен…
  Чудя се на американците – нима им свършиха “ястребите” от кариерата?!

  Поклон пред светлата памет на патриота-антикомунист Георги Марков!

 7. Чудесен фейлетон-анализ и послание,което ще отекне у няколко стотици читатели на блога,въпреки,че го четат много,много повече,които мълчаливо скърцат със зъби.Тези,последните се готвят на 8 септември повсеместно да празнуват 9-ти септември.Правят го всяка година по села и паланки.Ядат кебапчета,говорят и слушат речи,за това,колко хубаво е било при Тато и колко е зле сега,накрая се понасят в хоро и веят трикольора.Често го правят пред кметството или общината!Нито дума,че има избити не само без съд,но и без вина,че има почернени семеиства и съдби,попиляно имущество,събирано от поколения,че оставиха след себе си разорена от безумия природа,че поднасят на тепсия родината си на Русия….Да …Румен Петков остава,а Георги Марков тъне в забрава.

 8. Поздравления за находчивата ирония на статията. Ако се съди по реакцията на една друга иронична фраза: ‘Социалзмът е като СПИН – предава се по наследство или по полов път’, излиза че оцапаните дупета на другарите най-много се възпаляват от подобни трънчета 🙂

 9. Може ли да цъфти така бурно Р.Петковщината ако не е обилно наторена със С.Витковщината?
  Докато интелектуалците се държат като държанки, държавата ще се държи от самдържци.

 10. Когато един народ не може да излъчи свои водачи – духовни, политически, интелектуален и обществен елит, които да имат за цел бъдещето развитие на нацията, а насреща си имаме шушумиги, жалки нихилисти и дребни душици, които за едната заплата са готови да се поставят в услуга на мутри и окупационни администрации, този народ е обречен на деградация и неизбежен упадък. Изтиканите в интернет журналисти и интелектуалци, за които ДОСТОЙНСТВО не е празна дума поддържат надеждата за промяна и национален възход жива! Засега и това не е малко.

 11. От известно време чета писанията в този блог. Интересът ми бе провокиран от книгата на г-н Инджев “Президент на РъБъ”.
  От тук прочетеното обаче оставам със странното чувство, че консумирам шопска салата от парникови продукти – на вид примамливи, но смесени в едно – безвкусни. Нужни са доста подправки за оправяне на вкуса.
  Желая успехи на г-н Инджев!

 12. към Иванов&

  Благодаря за пожеланията, но нека и аз да ви пожелая нещо конкретно за оправяне на вкуса ( особено ако преяждате с гербери и от това страдат някои Ваши рецептори): подправките към шкембе чобрата се носят допълнително в кръчмата. Свободен сте да го направите, но в кръчмата и у дома. Тук това е личният ми блог и по никакъв начин не Ви принуждавам да ме “кльопате”. Нито пък да ме поучавате какво, за кого и срещу какво и кого да пиша.

  Апропо, използвам случая да отбележа, че не сте единственият, който се опитва да ме “канализира” и профилира само по теми, които му харесват: дори в ТВ 7, когато още не бях забранен от Бареков ( през декември 2011 г. заради една моя нелюбезна статия спрямо симбиозата между банкера Цветанов и министъра Цветанов), упорито ме канеха да се изявявам в ролята “антипърванов”, макар тя да не ми и нито любима, нито типична,нито определяща в живота ми, нито единствена в практиката ми на журналист с повече от 30 години опит.

 13. Поздравления за чудесния памфлет. Уорлик наистина не беше дипломат за недораслата ни нация – интелигентен, дипломатичен,правдив – демократ. Може би затова си отива и ни оставя на руменпетковците и георгипървановците, а защо не и на станишевци и герберовците. А с Георги Марков ни остава сомо да се гордеем, че е имало и такива българи, за които и днес не се говори много, а заслужава дори паметник да му се издигне

 14. Товарищ ИВАНОВ, сгрешил сте адреса.
  От утре по Нова ТВ подновяват авторското предаване “Всяка неделя” на Кеворк Кеворкян. Препоръчвам Ви го – със сигурност ще пасне на “кулинарния” Ви вкус – руска салата, подмосковски квас, “кислъй агурчик с мьодом” по казашки и арменска менте-боза.
  Така де – всяка жаба да си знае гьола.
  🙂

 15. Г-н Инджев, като човек с доста по-силен глас от моя, се надявам да дадете гласност на скандалното изказване на кмета на гр. Казанлък и председател на ПП ГЕРБ в града:

  „Добре дошли в Казанлък, Долината на розите, Долината на траките, Долината на Шипка. За 9-ти пореден път тук в подножието на Шипка се събираме всички ние, които сме свързани с Русия и носим в сърцето си Майка Русия. Тук е естественото място където тези събори трябва да се осъществяват, защото тук се е проливала руска кръв, долината която крие победите на нашата майка Русия. Добре дошли на точното място – Казанлък!”
  Ето източника: http://www.kazanlak.com/news-9228.html

  За мен е недопустимо един български политик и кмет да говори за друга държава, като за майка. Русифилистиците, а къде остана Майка България… но все забравям, че за вас тя не е майка, а мащеха.

 16. Aгeнт “Димитъp” ce зaвpъщa в TV нa бял кoн! 3aeднo c пeлтeкa Дилoв-чepвeн пpи тoвa!
  !?!?!?!??!!??!!?!?!?!?!?!?!?!?!?!
  Кеворк e талaнтлив журналист, a пpeди 25 гoдини бeшe и пpогpecивeн, нo пocлe дoпycнa гaфовe (лелята нa Kocтoв), кoитo нaпpaвиxa oчевaдeн фaктa, чe ce e продaл. A зaгyби ли eдин журналист дocтoвepнocттa cи – cвъpшeн е пpeд пyбликатa катo журналист. Hякoй дa взимa oщe наcepиoзнo Барекa? He, нaли? Ta такa и c Кеворк – xopaтa ще гo глeдaт, нo caмo зa да paзвивaт cимпaтии към тeзи, кoитo xyли, и aнтипaтии към тeзи, кoитo xвaли. „Bcякa нeдeля“ e запазeнa мapкa и пyбликатa имa нyжда oт нeя. Ho нe вoдeнa oт aгeнт “Димитъp”, a oт Ивo Инджeв или Милен Цветков. A тъй като по тpaдиция „Bcякa нeдeля“ имa и втоpи, пo-млaд вoдeщ: Baля Ceчкoвa или Геoрги Любeнoв.

 17. Уорлик е дипломат от страната, която изведе в култ визията пред смисъла, включително и в политиката (в момента се сещам например за сълзите на Хилари при предишната президентска кампания). В този смисъл в България, за съжаление или не, спечелиха опонентите му. Постоянните му изказвания по ВСЯКАКВИ вътрешнополитически въпроси подразниха много хора, а обширните очерци в “любимите” Ви вестници (Труд, 24… etc.) относно фитнес-програмата, диетата му и любимата му музика, участията му в купища предавания и мероприятия – в и далеч от политиката – не допринесоха много за популярноста му. Нямам достатъчно информация, за да направя реална преценка на работата му на полето на дипломацията, но смятам, че ПР-ът му доста сгреши, което означава, че и той сгреши с подхода си в България. Оставам на Вас да коментирате огромното медийно внимание, което му се оказваше, за разлика от руския му колега или който и да било посланик на страните от ЕС, за чиято последна публична изява аз лично не се сещам.

 18. A ne mislish li, che mediite tolkova chesto tarseha Uorlik ( a ne rusnaka) imenno za da poddarjat u nas ilyuziata, che BG e zavisima ot USA (a ne kakto e v deistvitelnost – ot Rusia) i che amerikanskiat poslanik ima nahalstvoto da se mesi vav vatreshnite ni rabot?

  (A tova, estestveno, drazni – osobeno pak takav narod bez nacionalno samochuvstvie kato nashia).

  I tezi ilyuzii, koito se poddarjaha u nas chrez preeksponiraneto na Uorlik v balgarskite medii, poprechiha na goliam broi naivni balgari da razberat kolko vsashtnost verni I DOBRONAMERENI kam Balgaria i kam balgarskia narod sa bili kritikite mu!

 19. Напълно е възможно. Мисля че може доста да се прокоментира това медийно внимание в страна толкова зависима от Русия. Въпросът обаче е в дозирането на изявите и това е работа на самия дипломат – как, къде и доколко с оглед впечатлението, което иска да направи и ефектът, който иска да постигне. Ако примем, че сте прав, то следва да приемем и факта, че този посланик позволи на българските медии, респективно икономическите и политически интереси, които те обслужват, да го манипулират с лекота. Моето лично впечатление е, че господин Уорлик нямаше сила да откаже медийна изява – от политически и икономически форуми до музикални фестивали и награди…, а дипломат, който робува на суетата си…

 20. Чудесно ми припомни онази незабравима зима на 2009 г. Прерових си блога да видя какви клетви съм избълвал по случая и какво да видя – полуидиотите, дето за заблуждаващ „маньовър”, са протестирали пред посолството на Украйна са били организирани и предвождани от… константинтренчовата ‘Подкрепа’. Колко било интересно да се преглеждат архивите!
  http://indreal.blog.bg/politika/2009/01/07/do-kyde-ni-dokarahte.274239

 21. Ako Uorlik priemashe po-malko pokani, sigurno shtiaha da go izkarat aroganten i napravo nepriatel na Balgaria.
  Kogato manipulatori te vzemat na mushka, vinagi shte nameriat kak da izvartiat povedenieto i dumite ti, za da pasnat na celta im.
  Zapochnaloto predi 13 godini mediino oplyuvane na Ivan Kostov funkcionira na sashtia princip – to si e nalice nezavisimo dali po povod na neshto, koeto e napravil/kazal, ili na neshto, koeto ne e napravil/kazal…

 22. Иво,
  разбирам, че малко съм закъснял с изказването си по тази тема, но те моля да го публикуваш, защото незнайно защо профилът ми е изтрит от “икономедия” изданията. Там написах това, но под друг, нов ник. Предполагам, че тези които са го изтрили четат и наблюдават именно твоя сайт, та затова публикувай го моля те! Нека все пак да разберат, че “правилно са ме изтрили” 🙂

  Както винаги изказването ми в този форум е насочено повече към „форумците“, а не към обекта на статията. Защото посланик Уорлик си отива, но Румен Петков и Гоце остават за най-голямо наше съжаление тук. Но, на посланика бих казал само едно: Наистина Джеймс, ти свърши добра работа! Щом накара комунягите с пяна на уста да те хулят и мразят, да добра работа Джеймс, така дръж и занапред!
  А, това, че рубладжий и всякаква друга „сволоч“ не го приемат – това си е другари ваш проблем. Представите на голяма част на отворковците тук за дипломация са от времето на Алексей Громико. Затова не се учудвам на хора като Емил, който не приема поведението на посланик Уорлик. Не се коси приятелю, при твоите стереотипи това е нормално. Руският посол например не може и до тоалетната да иде без да уведоми за това Кремъл и без да поиска разрешение от тяхното „външно“. Такава бе и дори такава е и сега представата за дипломация в нашето „външно“. Посолът тук изпълнява само дадените му инструкции, усмихва се вежливо с изкуствена професионална усмивка и произнася изтъркани, заучени и на всички омръзнали ни фрази от протокола. Яде и пие по приеми, прави се на важен, може да поиграе и голф или тенис, някоя и друга „културна проява“, уреждане на някакво посещение на висш правителствен администратор и…мандатът е успешен Ееех, другари, другари, винаги съм казвал, че цървулът си е цървул и след 3 поколения прекарани в дипломатическите мисии, особена на страна като БГ! Уорлик разчупи този стереотип. Той просто казваше истината и казваше и правеше това, което мисли ! Нещо немислимо и невъзможно за възприятие от българския морал и манталитет!!! Българинът не обича когато някой говори истината и казва нещата „право куме в очи“! Леле пък ако този някой е посланик…!Но светът не се интересува от вас люде от миналия век. Светът върви напред и го тикат и движат хора като Уорлик! Жалко, че много хора в БГ не го разбраха. Но заслуга за това имат именно тези наши „сънародници“, за които обичта към България се измерва единствено и само с любовта към Русия! Аууу, американец, ауууу губернатор, аууу товарищи на щурм да го очерниме, да го изгониме този… не е дипломат …! Не се хабете нещастници, това което Уорлик е направил тук ще бъде оценено след неговото заминаване и тепърва българинът ще разбере, че човекът просто казваше истината, нещо което тук не се случва от 09/09/1944 насам!
  Farewell James!
  Както винаги изказването ми в този форум е насочено повече към „форумците“, а не към обекта на статията. Защото посланик Уорлик си отива, но Румен Петков и Гоце остават за най-голямо наше съжаление тук. Но, на посланика бих казал само едно: Наистина Джеймс, ти свърши добра работа! Щом накара комунягите с пяна на уста да те хулят и мразят, да добра работа Джеймс, така дръж и занапред!
  А, това, че рубладжий и всякаква друга „сволоч“ не го приемат – това си е другари ваш проблем. Представите на голяма част на отворковците тук за дипломация са от времето на Алексей Громико. Затова не се учудвам на хора като Емил, който не приема поведението на посланик Уорлик. Не се коси приятелю, при твоите стереотипи това е нормално. Руският посол например не може и до тоалетната да иде без да уведоми за това Кремъл и без да поиска разрешение от тяхното „външно“. Такава бе и дори такава е и сега представата за дипломация в нашето „външно“. Посолът тук изпълнява само дадените му инструкции, усмихва се вежливо с изкуствена професионална усмивка и произнася изтъркани, заучени и на всички омръзнали ни фрази от протокола. Яде и пие по приеми, прави се на важен, може да поиграе и голф или тенис, някоя и друга „културна проява“, уреждане на някакво посещение на висш правителствен администратор и…мандатът е успешен Ееех, другари, другари, винаги съм казвал, че цървулът си е цървул и след 3 поколения прекарани в дипломатическите мисии, особена на страна като БГ! Уорлик разчупи този стереотип. Той просто казваше истината и казваше и правеше това, което мисли ! Нещо немислимо и невъзможно за възприятие от българския морал и манталитет!!! Българинът не обича когато някой говори истината и казва нещата „право куме в очи“! Леле пък ако този някой е посланик…!Но светът не се интересува от вас люде от миналия век. Светът върви напред и го тикат и движат хора като Уорлик! Жалко, че много хора в БГ не го разбраха. Но заслуга за това имат именно тези наши „сънародници“, за които обичта към България се измерва единствено и само с любовта към Русия! Аууу, американец, ауууу губернатор, аууу товарищи на щурм да го очерниме, да го изгониме този… не е дипломат …! Не се хабете нещастници, това което Уорлик е направил тук ще бъде оценено след неговото заминаване и тепърва българинът ще разбере, че човекът просто казваше истината, нещо което тук не се случва от 09/09/1944 насам!
  Farewell James!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.