Полет над кукуво лято

“Телеграф” и “Монитор” – “Работническо дело” за малоумни

11 Септември 2012
e-vestnik
“Работническо дело” за малоумни – така нарече спонтанно вестниците на Делян Пеевски “Телеграф” и “Монитор” журналистката Полина Паунова във Фейсбук.
Вчера за пореден път те удариха тавана на черната пропаганда. Като истински партийни органи те яростно бичуват враговете на правителството и народната власт и удивително напомнят по стил вестник “Работническо дело” от 50-те години. Но на доста по-примитивно равнище. Или по-точната дума наистина е малоумно.
С еднакви заглавия “Олигарси взривяват Темида” и двата вестника громят четири неправителствени организации, които са дръзнали да изпратят въпроси в парламента за кандидатите за нов Висш съдебен съвет. Тоест, представители на гражданското общество са наречени от двата вестника “олигарси”. Губи им се смисълът на понятието олигарх – едър бизнесмен, свързан с властта и протежиран от нея.
На снимка са сложени като олигарси адвокатът Йонко Грозев, шефката на неправителствена организация Антоанета Цонева и Иво Прокопиев. Последният е едър бизнесмен, но е твърде дребен за понятието олигарх и поне в момента не е свързан с властта. И е издател на вестници, които са вражески на групата на Пеевски и не обслужват като нея правителството.
Антоанета Цонева, която е била омбудсман на София и секретар на община Копривщица е наречена бивша секретарка, която командва пъкления заговор. Секретарка-олигарх…
Ето цитат: “Вместо да спомогнат за провеждането на изборите, Асоциацията за Европейска интеграция и човешки права, Българските адвокати за правата на човека, Българският хелзинкски комитет и Институтът за развитие на публичната среда изпратиха становище с над 100 въпроса към кандидатите за кадровици на съдебната власт. Питанията обаче не засягат пряко дейността на съвета, а по-скоро приличат на личностни нападки и разпалване на компроматни войни с кандидатите, обясниха експерти.”
Осмелили се да задават въпроси, моля ти се. На партията на Бойко, която иска да назначи най-достойните. И как звучи авторитетно – “експерти обясниха”, че въпросите им са “личностни нападки”. Що за бездарници съчиняват такъв черен пиар, наистина…
Четирите неправителствени организации са определени от вестниците на Пеевски, че са “със съмнително финансиране” (виж тук още бисери).
Кой ги финансира, според тях – Американската агенция за международно развитие, фондация „Америка за България”, Джърман Маршал фонд – САЩ, Американската асоциация на юристите, Балканския тръст за демокрация – Белград, фондация “Отворено общество”.
Пеевските вестници съчиняват клеветата, първо, че тези организации са свързани съзаклятници, и второ, че едва ли не има някакъв заговор срещу властта с американски пари. Тук вече двата вестника наистина приличат на “Работническо дело” от 50-те, което громи американския империализъм.
И докато го громи, президентът Плевнелиев същия ден връчи орден “Мадарски конник” на шефа на фондация “Америка за България” – защото спонсорира социални и образователни програми, концерти и т. н. Но според вестниците на Пеевски това са американски агенти, които се месят във вътрешните ни работи. Прилича на путиновите медии в Русия – щом е гражданска организация, значи са шпиони на Запада.
Вестниците на Пеевски са верни кучета на Бойко Борисов. И сега тази атака срещу граждански организации и “съмнителното финансиране” от американския империализъм иде да покаже, че дясната ГЕРБ води прокомунистическа политика. И същевременно медиите на Пеевски се финансират от банка, в която акционер с над 30% е неизвестен фонд от Оман. Или може би по-известен от горните организации?
Тури му пепел. „

 

Статията не е подписана, но се подразбира, че авторът е стопанинът на сайта, колегата Иван Бакалов, с когото често сме на едно мнение и този път…също. Темата, която той засяга обаче си заслужава и малко продължение, което мнозина могат да допишат с лични мнения и впечатления. Аз ще си позволя в ivo.bg направо някои обобщения, подкрепени и от собствени наблюдения.

Бедни ми, бедни читателю, бедна ти е фантазията какво ни чака още…Чака ни офанзива на властта срещу недоволните. Но не срещу гражданите- неее, тази власт не е такава. Тя не влиза в пряк сблъсък с баба Гицка и чичо Пенчо. Тях гледа да ги котка, защото са избиратели. Властта просто избирателно ще води безпощадна война с някои изразители на очакваното в последната, в предизборната година недоволство. Военните му казват на това „точкови удари”. Аз бих добавил, че доколкото ще бъдат ангажирани преди всичко манупилираните, заплашените, заплатените редакции и техните медийни остриета, това може да бъде наречено също така и с нашумелия през последните години боен термин (не)приятелски огън.

Вгледайте се в някои „малки размествания” в собствеността и ръководството на вестниците и особено на телевизиите, които вече започнаха бомбардировката. Ако посочите поне една промяна в есенните схеми, която поне малко, от кумова срама, да мирише на заявка за опозиционност, ще си изям компютъра (който, впрочем- да го издам- ми даде Иван от времето на Тройната коалиция, когато сайтът му изпадна в голяма немилост, като мен, та машинката му се оказа в повече поради свиване на щата в e-vestnik и така ме спаси с нея, за да мога да си допиша книгата „Президент на РъБъ” ).

Но това, което ще видите, ако наистина се вгледате, е още нищо в сравнение с онова, което още не сте видели, но се задава. Очаквайте например голямо завръщане на ТВ 7, където ври и кипи подготовка за предизборната медийна война срещу враговете на ГЕРБ. На старта се готви говорителят на властта Николай Бареков, който до такава степен се компрометира през миналия боен сезон в очите на нормалните хора, че доста колеги с прилична журналистическа биография са отказали на неприличните му предложения за работа в новата схема ( макар и гарнирани с неприлично големи финансови примамки).

Идеята на властниците, чиито подставени лица купиха и канала Би Би Ти, е да окрупнят досегашния наказателен отряд под командването на говорителя Бареков в ТВ 7 и от това да се роди нещо като „новинарска телевизия” ТВ 7 плюс. Дори и сграда за сливането на двата канала вече е  определена. Не жалят средства в преследването на целта!

 

За целта текат репетиции, в които, в ролята на репортер(к)и, ще блеснат невръстни красавици, подбрани на летния кастинг на плажа, наречен „Слънчево момиче”.

Не се шегувам. Истина е. Понеже, повтарям, на говорителя на властта доста колеги са отказали да се унижат да му станат подчинени, на него му хрумнала генит…,пардон, гениалната идея сам да си подготви „кадри”. Това ми напомня на онзи случай с „часовите вестници”, когато в зората на младата ни демокрация батковците на Бареков измислиха врътката с младоците, които сами обучаваха по свой вкус за нуждите на прохождащия под маршовата им музика журналистически цинизъм под мотото „всички са маскари”. Само че днес „маскарите” вече не са всички- отпаднаха управляващите и останаха само техните опоненти.

Така че в ТВ 7 тече на бързи обороти обучение на подбраните по хубост девойки, които ще видим на екран в нова роля- вероятно заедно с триумфалното завръщане на самия говорител на властта Бареков на 17 септември.Това щеше да е по-скоро забавно, ако не беше част от един захаросан по външност вътрешен сценарий за обругаване на всичко и всички извън праведния кръг недосегаеми за критика властници. Защото този сценарий прелива вече далеч извън рамките на маргиналната ТВ 7 , раздувана с много пари и шумотевица, за да бъде издокарана като жабата, превърнала се в красавица. Какво ще се пръкне от прекомерното надуване на жабата-ще се чуе. Но не и преди изборите догодина, с които сме забременени през следващите 9 месеца.

Как работи схемата, по която властта разширява тази есен и без това прекомерния си контрол над медиите ( и конкретно телевизиите, особено онези, които досега даваха признаци на опозиционен живот)?

Схемата е проста и изпитана, защото е изпипана от същите онези тройно коалиционни врагове на ГЕРБ, но никога досега не е била налагана чак толкова всеобхватно и коварно. Властта просто си показва мускула на съответната телевизия, дава й да й го пипне и след това заявява: с мен ли си за изборите или не? Ако не си, имаме лостове да ви затрудним с лицензионния режим, с някои настоятелни съвети към бизнеса да не рекламира при вас и обратно- бихме могли да поощрим нашите олигарси и техните сателити да бъдат по-благосклонни към вас, а дори и да ви възложим някои държавно и европейски спонсорирани кампании, носещи свежи пари. Условието е да дръпнете в сянка едни предавания и водещи, но да качите в светлината на прожекторите други, с които ние сме се разбрали и да не ги закачате- те си знаят работата.

Речено, сторено.

А вие, зрителите и читателите,затегнете коланите, пригответе пликовете за повръщане и се заредете с търпение, защото ни предстои дълъг полет над кукувиче лято, каквото се оказва нашата дирижирана в полза на властта медийна сюрреалистична действителност ( т.е. нереална, но действителност), пилотирана от шефа на авиотряд „Бистришки тигри”, баш тигъра на РъБъ , самия ББ.

21 мнения за “Полет над кукуво лято”

 1. Aко имаше повече журналисти като Иво Инджев можехме да се надяваме и някои от тези, които не искат да чуят истината да опитат…Жалко е колко са малко мислещите хора в България…

 2. Вестниците от обръчите на ДПС мафията – за ББ. Синът на Тошо Тошев – Радослав Тошев, дългогодишен шеф на Комисията по транспорт в Столичната община, от Герб. Всички мутрагенски “бизнесмени” – от БСП и Герб. Самият Министър-председател с дълго криминално минало.
  Защо тогава да не наричаме властта мутрагенска и комуноидна ?

 3. Нова и БТВ са 100 пъти по-гледани и съвсем не са про-ГЕРБ, та не разбирам каква е голямата драма с ТВ7 и подлагането и на властта.

  Вестниците също са разделени на два лагера, също толкова очевидни колкото при телевизиите – и лагера анти-ГЕРБ е по-голям (за сега).

  Защо не обърнем малко внимание БТВ кой обслужват. Все пак те са най-гледаната телевизия и като такава – най-влиятелната медия в България изобщо.

  Защо това е личната трибуна за изявления (“интервюта”) на Първанов, а програмата и е изпълнена с предаванията на Слави Трифонов (чиято единствена цел е оплюване и осмиване на ГЕРБ, във всяко предаване, по един или друг начин, без пропуск).

  Не е ли това по-важно от невзрачната (в сравнение с Нова и БТВ) ТВ7 която все още прохожда, почти никой не гледа и очевидно за всички – не е против властта?

 4. Днес, в сутрешния блок по би-ти-ви-то, Аецка Цачева използва отново универсалното герберско оправдание – народът, видите ли, ВИЖДАЛ какво се прави и гласувал за ГЕРБ, с което санирал всичките им глупости, едва ли не, опрощавал бащински, едва ли не, всичките им пропутински поражения върху крехката българска демокрация и т.н. Не посмя, а може пък и да не иска, младият Виктор Николаев да припомни на г-жа Аецка, че кумирът на нейния кумир бай Тошо печелеше изборите още по убедително, така че дерзать, г-жо Аецка, дерзать!

 5. Скъпа Цвете, вижда се колко малко разбирате от медии. ТВ7 не може да се нарече невзрачна – програмната й схема е интригуваща и различна, и затова много хора я предпочитат. Тук е уловката – удобна територия за манипулации. Не са толкова прости управляващите…Жалко е, че колеги се продават за временни интереси – дори не за кауза, а за интереси! Но, вероятно, те умеят да се продават на всеки- нямат проблеми със съвест, не знаят какво е това чест…

 6. Само с едно не мога да се съглася с Иво Инджев, а именно, че предстои “офанзива на властта срещу недоволните”. Тази офанзива започна още когато Генерал Борисов стана Главен секретар на МВР и заедно с Агент Гоце и със Станишев (младши) отиде да освещава паметника в Правец на престъпника Тодор Живков. А някой да си спомня за разстреляния с минохвъргачка харманлиец? Впрочем, какво стана с повдигнатото от Прокуратурата обвинение за използване на прекомерна сила при това убийство? Иван Костов каза от телевизионния екран, че Главният секретар на МВР оставил след края на мандата си 140 неразкрити убийства. Всичко това, обаче, не попречи на Иван Костов да гарантира пред Европейската народна партия, че ГЕРБ е дясно ориентирана политическа формация. И днес Костов спокойно си дреме в Народното събрание и слуша как Бойко Борисов и Станишев (младши) “се карат”, а преследваните от ГЕРБ и нейния кръстник ДС български антикомунисти бягат в Северна Америка!

 7. Мойте най-искрени уважения, г-н Драгулев, но Иван Костов никога не е бил гарант на ГЕРБ пред ЕНП, даже по-повод кандидатурата на ГЕРБ за членство в ЕНП, ДСБ гласуваха “въздържал се”, за разлика от СДС, които гласуваха “за”. И още, предполагам, че сте пропуснал, негови са думите – по повод честванията на стогодишнината от рождението на изрода Т. Живков, че ако ЕНП не вземе мерки спрямо ББ, ДСБ няма какво да прави в ЕНП. Аз, лично смятам, че наистина ДСБ няма какво да прави в ЕНП, в компанията на Боко Тиквата и Виктор Орбан, но “млъкни сърце”.

 8. До Петър Драгулев

  Г-н Драгулев, не вменявайте лични катаклизми на Иван Костов.
  Предоставям Ви линк към видео, в което точно Иван Костов е този, когото водещият на Панорама напада доста агресивно, че е предоставил в Брюксел оценките на Борисов за диктатора Живков. Така че не е Костов политикът, който “похърква” в Парламента.

 9. Господин Боев, Вие сам се опровергавате, като признавате, че при приемането на ГЕРБ в ЕНП, ДСБ е гласувал въздържал се, а не е гласувал категорично против. Точно в това въздържание е голямото предателство на Иван Костов към хората извършили Януарската революция! Той безспорно е най-уважаваният български политик в ЕНП и ако се бе противопоставил достатъчно остро на тази болшевишка формация на Държавна сигурност, ГЕРБ нямаше и да “помирише” Европейската народна партия! Считам диалога ни за приключен, защото чуждият блог не е място за такива дискусии!

 10. Това,което се случва в журналистиката се случва във всички сфери на живота в България.Малограмотни(с дипломи)хора са на ключови позиции и вземат решения за съдбата ни,професионалните хора са изолирани,това влияе на националната сигурност и на развитието на страната.Защо е необходимо на всеки 1000 слепи,да има по един с едно око, да ги води,докато тези с две очи се държат в изолация?

 11. Представям си каква помия щеше да се излее по Костов ако беше гласувал против приемането на ГЕРБ в ЕНП. Че унищожавал дясното, че се страхувал от конкуренция и ред такива глупости. И най гласовитите в този хор щяха да са журналисти и “антикомунисти” като И.Иванов /Швеция/, П.Драгулев и т.н. Затова много разумна е била позицията въздържал се, защото бие камбаната за ЕНП да внимава много.

 12. Tochno taka e, kakto go e napisal OLD_MAN!
  Kostov ot 13 godini e narochen ot chengesarskite medii za universalen vinovnik i kakto i da glasuvashe, vse niamashe da im ugodi:

  1. Glas “za” –> podkrepia komunista Borisov, t.e. raboti za komunistite.
  2. Glas “vazdarjal se” –> (vij t.1).
  3. Glas “protiv” –> cepi “kakto vinagi” diasnoto, t.e. raboti za komunistite.

  V sashtoto vreme e mnogo pokazatelno, che:
  1. niama koi da popita kakvo tarsi komunistat Borisov v ENP i
  2. nikoi nikoga ne uprekna SDS, che glasuvaha “za” priemaneto na GERB v ENP.

  Mislete sas sobstvenata si glava, tolkova li ne se useshtate, che vi parzaliat vse sas sashtite nomera?!

 13. Г-жо Багряна,”интригуваща и различна”,какво значи това?Интригуващо и различно е красиво голо момиче с черен воал в прегръдката на бяла мечка.Какъв е кадровия ви потенциал?Голям провинциализъм на екрана,Бареков и репортерката Диляна са хора без обща култура и езикови познания.Не стига,че ги търпим в България,ами вие ги пуснахте в чужбина да разнасят простотията си.Разхождате репортери в Брюксел,Париж и по цял свят,без да мислите,че излагате българите с тези посредствени хора.Направете запис на БиБиСи,24 часа и гледайте какво значи телевизионна медия,добре е да си намерите преводач!

 14. Мой познат ,американски журналист,ми каза,че е изучавал в продължение на една година психиката,нравите,обичаите и т.н.на японците,преди да бъде назначен за репортер в Япония.Български журналисти се разхождат по цял свят,а имат ли подготовката и уменията да се справят със задълженията си,или всичко е просто една разходка за чужда сметка.

 15. Към ИМИГРАНТ:

  Благодарност за линка!
  Всяка дума на Иван Костов е балсам за душите на малцината,обичащи наистина България.Бог да го закриля!

 16. (до анонимния OLD_MАN) Който се страхува от мечки, не ходи в гората. Щом Иван Костов се е страхувал от продуктите на политическите помияри, не трябваше всяка вечер по време на Януарската революция да заявява публично: “Ние няма да ви излъжем! Няма да ви предадем!”. Това го изисква моралът на десния политик. Иначе ще заприлича на Вас, който дори се страхува да си напише името тук.

 17. Петър Драгулев явно си е намерил персонално решение за борба с комунизма и посткомунизма – емиграцията и сега е непримим критикар на останалите в България като Костов.

 18. А пък лицето с апокрифен псевдоним Дончо Тонев си е намерил персонално решение как да помага на Боко и на кукловодите от ДС – като пише глупости в дисидентския блог на Иво Инджев и така да размива истината за днешна България.

 19. Г-н Драгулев, кое е дисидентското в това да твърдиш, че щом някой подкрепя Костов, той помага на Мутрата и неговите кукловоди от ДС?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.