Властта срича предизборно управленската азбука

Предислов ( за да не се налага послеслов): този текст няма нужда да четат хората със слаби нерви, на които им е непоносимо, че ще припомня как Борисов ми се обади на 28 март с твърдението, че съм първият, на когото съобщава за току-що взетото решение на правителство да спре проекта АЕЦ „Белене”.

Днес разбрахме от министъра на енергетиката Делян Добрев, че отказът да плащаме на Русия 1 милиард евро заради пресъхналия гьол край острова на несвободата Белене е план Б на властта. Той загадъчно анонсира и план В. Обаче питам: какъв беше планът А?

В моя скромен случай, когато премиерът ми се обади по телефона с явното намерение да ми приложи план А в разгласяването на закъснялото с 3 години решение, като ме превърне от критик във фен на властта, този план А определено не сработи. След това, на заседание на Министерския съвет на 16 юни, без никаква конкретна провокация ( от моя страна)- дори напротив, не бях сред активните поддръжници на протестите срещу безобразията в оп(р)азването на горите- насред тирадата си пред поканени на заседанието на кабинета представители на протестиращите граждани Борисов ми приложи план Б: нападна ме персонално като най-големия му враг сред журналистите. Нямал съм право ( без да съм имал и на сън такива претенции!) да бъда „лидер на демократичните журналисти”!

Иначе казано, в главата на властта винаги има войнствен план Б, когато е сгафила с план А. Но остава въпросът защо изобщо прилага план А, след като си има толкова успешен план Б, какъвто ни демонстрира наперено в момента до степен, че вицепремиерът Дянков днес обеща да „напляска” Русия …отново.

Дали обаче с тази реторика не искат да избягат от разговора, който иначе водят за свое оправдание по отношение на своите предшественици с въпроса: защо е пропуснато толкова много време за действие, довело до затлачване и натрупване на проблемите? И кой е по-виновен: предишните, които активираха пагубния АЕЦ „Белене” или наследниците им, които доведоха раната до гангрена, чието лекуване вече може да стане само с шумна ампутация? Или разчитат на нашата късопаметност по отношение на многобройните изказвания на Борисов и антуража му за неизбежността (почти като смъртта) на АЕЦ „Белене”?

Продължавам да питам: кой ще напляска виновниците за протакането и за това, че едва сега започват да намекват за огромните злоупотреби от страна на бившите управници? Нима това закъснение не прилича на съучастие, което сега, когато ножът е опрял до кокала и когато кокалът с комисионните се пренесе в АЕЦ „Козлодуй”, се опитват да представят като (закъснял твърде много, но важен, реанимиран заради новите избори) порив към справедливост и към възмездие, с което ГЕРБ подмамиха миналият път толкова много избиратели?

Ако план А предвижда мотаене, шикалкаване, губене на време и пари в танца с руската мечка с надежда тя да се превърне в някакво котенце, а план Б включва ръмжене срещу разгневения космат хищник, какво ли остава за план В?

Не ми остава нищо друго, освен да предположа, че Борисов е изтрезнял предизборно и за вредата от следващия мечешки казачок, поради което плаши с отказ на България от „Южен поток”, който той многократно е обявявал за сигурен проект в плановете на правителството- почти както лавираше и за т.н. втора атомна. Какви са индикациите ли? Например вестник „Труд” днес е прозрял, че Русия шантажира България за газовия проект чрез натиска с искането на огромни неустойки за несъстоялия се ядрен обект край бившия концлагер на острова на несвободата. За целта вестникът цитира свои източници.

Вярно е, че минавам повече за западник, отколкото за източник, но по този въпрос съм изписал доста и смея да твърдя- доста преди да наблюдаваме сегашното раздвижване по темата.

Гледам и чувам, че посланикът на САЩ Джеймс Уорлик също заговори на изпроводяк на високи обороти за необходимостта от разсекретяване на тайните клаузи от енергийните договори на България (познайте с коя държава!).

А какво ли ще ни каже новото назначение на Вашингтон в София Марси Райс, помощник секретар за ядрена и стратегическа политика в държавния департамент на САЩ, която е била в епицентъра на формирането на американската политика като отговор на побоя, нанесен през август 2008 г. от Русия на една малка, православна, черноморска, освобождавана от Русия от османците, но непослушна днес спрямо Москва държавица.

Така че очаквам ново позвъняване от страна на Борисов- стига да размисли по въпроса за моето „лидерство” на „демократичните журналисти”.

Апропо, с обявяването на трите плана А,Б и (загадъчния) В, изплува споменът за планът АБВ на Георги Първанов, сътрапезника на Борисов, който се самообяви за успешен политик, макар че първите два шлема от тройния му енергиен шлем в договорките с Кремъл вече отпаднаха поради непригодност. Остава да видим съдбата и на третия, на „Южен поток”, който е сламката, в която са се вкопчили като в спасителен сал потъващите планове на Путин да завърже стратегически юзди на своя български троянски кон в ЕС.

18 мнения за “Властта срича предизборно управленската азбука”

 1. ОТГОВОРНОСТ! – това е! Търсене на отговорност от съответните лица, били те политици, министри, експерти и др. Наказание с присъди за затвор и конфискация на имуществата на тези лица. Къде в констититуцията е писано, че министри, депутати, президенти и др. не носят наказателна отговорсност за приети решения и последвалите щети от тези решения?!

 2. Аз лично имам подозрението – като изхождам от пристрастеността на Бойко Б. към театралниченето и менте-челга-драматургиите – че цялата тази история с “отказа” да строим АЕЦ Белене е инсценировка, която той играе по спуснат му от другаде сценарий; санким, ще се опъва Боко, ще се опъва, няма да ще втора руска атомна централа на българска територия, уж ще се опъва, пък в един момент ще клекне и ще рече: ще я строим! Решавам да я строим, щото ето, видите ли, руснаците ще ни осъдят да плащаме, тока, видите ли, поскъпна, ето, те държат крановете за газа, видите ли, Путин, който също като мене е пич на пичовете, постъпи пичовски и ни намали цената на газа, и нам си какво още, и хоп, ще се окаже, че ще я строим пустата АЕЦ “Белене”. Това е моето подозрение.

  Изхождам от извратливостта на Боко и от презумпцията, че той съвсем не е самостоателен играч, а само рипа подобно на руска мечка, опитомена от нашенски циганин, на която циганинът свири с гъдулката, а пък мечката рипа ли рипа, понеже е вързана за муцуната с железна халка. Не си падам по конспиративизмите, но тук ми се чини, че има лека игричка с наивното природонаселение у нас, с податливия на лъжи и нескопосани манипулации електоратец; ще каже Боко: “Квтото можах, направих, пичове, но срещу братята-руснаци не мога да се опълча, щото у тех е и ножа, и също така и сиренето, и хляба, и сичко!”, ето това ще каже Боко. Много добре знам, че ще го каже.

  Не може да не каже нещо подобно, щото той по начало е менте, при него всеко заявление е предпоследно, на нито една негова дума не може да се верва, точно когато всички са сигурни, че ще направи нещо, ще се извърти на 180 градуса, я за шистовия газ как хубаво се извъртя сякаш е балерина! Така ще стане и с атомната централа № 2 на Русия у нас, помнете ми думата: ще я строят, руснаците имат огромен ресурс и влияние на хода на процесите у нас и Боко ще прави това, което те поискат.

  Щото, ако погледнем глобално не проблема, то всъщност те, руснаците, туриха Боко на власт, тури го на власт руско-българската ченгесаро-кагебистка мафия, не го е турил на власт филанкишията, кой друг да го тури?! И царо, и Боко, са все руски ченгесарски мероприятия, няма какво да се заблуждаваме повече, тъй че таман Боко няма да направи нищичко, което не е по вкуса на руснаците, на батка му Путин (те май са връстници, но Путин все пак е по-висшестоящ, като самодържец на империята, а пък ний отколе сме си само васално руско владение), та думата ми е, че ако ще да влезем в Междузвездния, а не просто в Европейския съюз, пак тук юздите на всичко ще бъдат дърпани от руснаците.

  Та тия всичките случки, скандали и произшествия около АЕЦ “Белене”, дето ни ги предлагат, включително и с позвъняването от страна на самия Премиер на И.Инджев след като уж бил решил да не се строи АЕЦ-Белене, са все димни завеси за баламосване на наивния електоратец, а централата ще се строи, нищо че Боко е казал друго, ще видите, помнете ми думата! Точно затова, че е казал, че няма да се строи, трябва да сме сигурни, че ще се строи. Такова чувство имам и то се засилва до степен, че вече вярвам, че иначе не може да се случи.

  Ще си говорим после, като станат работите. Има ли некой тука, който може със 100% сигурност да заяви, че вярва, че Боко ще посмее да пречупи хатъра на руснаците?! Ще посмее, ама друг път. Боко да не е Костов, та да има тая смелост?! То и на Костов туй, че пречупи хатъра на руснаците, за малко не му коства главата, та тоя страхопъзльо Боко ли ще посмее да им пречупи хатъра?! Ако Путин, с извинение, пръдне в Кремъл, нашият тука бабаит моменталически ще се осере, и то така, че ще наводни целио Министерски съвет и ще запуши Ларгото чак до покривите горе! Туйто! Така стоят работите.

  Този според мен, драги ми г-н Инджев, е план В, за който размишлявате в коментара си: АЕЦ “Белене” ще се строи! Може да изглежда невероятно, но ще е това. Да видим де, ама както вървят работите, това ще е. Поне аз така виждам нещата. Нямам доказателства, изхождам от психологически основания, от познанието на Боковия характер – и на Боковата същина, която не е толкова трудна за разгадаване.

  Същият е тоя Боко като Живков, както оня изпълняваше всичко, каквото искат руснаците, така и тоя. Никаква разлика не забелязвам. Факт. На пушилките, дето пуща, също не трябва да обръщаме капчица внимание. И тоя лъже също така хубаво като правешкия закоравял лъжльо и измамник…

 3. Имало ли е скоро посещение на ББ в Брюксел на което е обикалял из улиците с ескорта си, защото е очаквал да го приемат за среща, която така и не се е състояла и той се е прибрал тихо по тарлъци……?

 4. Да си начело на правителство в България, е нещо, като да ходиш бос по счупени грънци. Възможностите не са кой знае колко: Партията столетница -опираш се на партията пред, зад, и в която си и си /или ти/ назначават необходимите хора в правителството и по места. Коалициите са пазарлък и там за принципи не може да се говори. Остават лидерските партии: Те си имат точно определен лидер, който има две възможности, като и двете в края на краищата ще ги набутат в киреча. Едната е да се облегнат на партията, която оглавяват и влязат в във въртележката, която описах за столетницата. Другата възможност е, да поемат юздите в ръцете си и да се опитат да направят нещо за милата ни татковина и т.н. И сега си представете, че вие, всеки от коментаторите в този блог, за момент си представете, че сте бъдещ министър председател и трябва да си изберете 20 министри, както и двеста-триста души по места. Сигурен съм, че ще можете да се спрете на един-двама-трима души, които ще бъдат замове. Нататък… нататък е мат’ряла. Имайте предвид, че носите отговорността и за простотиите на целия този материал. Иван Костов го отнесе заради “материала”, защото нямаше възможност след като е поел задълженията на ръководител, да поеме и възможностите за упражняване на властта. Малко тоталитарно излиза, но е така. Язък дето му беше излязло прозвището “командира”. Ако го беше изпълнил със съдържание, и царя не можеше да го бутне.
  Остава само, че този, който си съставя кабинет, има една единствена възможност да държи нещата в ръцете, след като е поел отговорността. Да си назначи хора, които ще го слушат, да им каже открито, че той командва парада и че всеки, който върви пряко волята му, ще изхвърчи. Звучи зле, но това е истината, която аз виждам. Та, на колко души бихте имали доверие?

 5. Уви, ще се окаже, че в скоро време ще ни е по изгодно да строиме/усилваме газопроводи/интерконектори от запад на исток. Не както беше досега от изток на запад. Май вносните шисти дебнат пред на входа на руската крепост България.

 6. Колкото и да не ми се иска,но може би подозренията ня г-н А.Грънчаров може би ще се оправдаят на фона на задаващият се рефеендум за Беляне….Едва ли цялата медийна машина ще бъде впрегната ,за да обясни на несвесното БГ народонаселение каква беда чака няколко наши поколения,ако този референдум резултира в подкрепа на АЕЦ ,респ.съобразен с него,Боко каже ДА!И още.Не зная дали прави впечатление че напоследък редица обществени мероприятия(МРАЗЯ ТАЗИ ДУМА),се обявяват за начало при ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ!!!….

 7. Както показва линкът във втория коментар по-горе, всички московски еничари са изпълзели за бой последен – включително и “царчето”, инсталирано за премиер с помощта именно на местните маши на КГБ – групичката ДСари от Монтерей.

  Явно е много, много важно Масква да получи ядрен плацдарм в ЕС чрез БеляНЕ! Може би наистина и въпрос на живот и смърт за някои. Да видим кой ще е жив и кой – нежив в края на пиесата. Много пушки май има да гърмят дотогава, обаче.

  Най-лошото е, че отново най-прецакани ще сме ние от публиката. Защото сме именно публика, а не активни граждани с позиции, които да защитаваме…

 8. “Пропускаме да сме енергийно независими, смята експремиерът Сакскобургготски”
  http://www.svobodnoslovo.eu/?p=57135#comment-2446
  Имали още някой,който да твърди как неговото величество “високо морален човек”?
  КОй на кого слугинаж!
  Бог ще мете,така да знаете!

 9. Чета в коментарите разсъждения на тема управление,все клонящи към оправдаване на Костов и представянето му като крайъгълен ориентир,и като някакъв паралел с Борисов,в крайна сметка-пак оправдаване.Като че ли съм в някакъв блог на ДСБ.Да, тук преобладават поддръжници на Костов,но все пак-това е друг блог.Считам,че тезата за “подведения” лидер и за калпавия “мат,рял” е детинска.За всяко нещо си има критерии и лакмуси.Защо някога някой не е могъл да подведе Ленин и Троцки, и в крайна сметка са направили това,към което са се стремяли?Като те е страх от мечки,не ходи в гората!Защо никой не е могъл да подведе Стамболов?Някой ще каже-но виж как е свършил!Заслужава си,ако може да се свърши и една хилядна от онова,което той е свършил!Костов бил направил това и онова.Като го е направил,къде сме сега?Постсъветски полудив полуанклав, в някаква европейска полуконфедерация, в бъдеще свръхнеопределено време?

 10. Няма ли някой управник в България да понесе отговорност за изхарчените наши пари от данъци на вятъра? Я за някакви революционни движения,я за рубли, съчетано с държавна измяна. Политбюро на ЦК на БКП дало след 1982г. 2.6 милиарда долара само на Ирак и Либия. По-малките дарения за страни от Южна Америка до Африка да ги броим. Сега с АЕЦ “Белене”, същата работа. Тези хора са за доживотен затвор, без право на помилване, след като се отмени смъртното наказание,което напълно си заслужават и то изпълнено пред МОЧА!

 11. Zabraviash, che Ivan Kostov ot 11 godini ne e na vlast.

  Tezi, koito doidoha sled nego, oporochiha vsichko, koeto toi samo za chetiri godini uspia da napravi za Balgaria, taka che obiknoveniat balgarin ne moje da useti nikakvi polzi ot prinadlejnostta ni kam Evropa.

  A da sporim za tova, kakvo OSHTE bil mojel da napravi IK kato premier, e nelepo i naglo, osobeno pak ako rechem da go sravniavame s ostanalite karikaturi, koito ot 60-70 godini se probvat da upravliavat Balgaria.

 12. Към Захари Минков:
  Господин Минков, къде прочетохте, че съм писал за Костов?
  Ето какво съм писал, специално за Вас – “ОТГОВОРНОСТ! – това е! Търсене на отговорност от съответните лица, били те политици, министри, експерти и др. Наказание с присъди за затвор и конфискация на имуществата на тези лица. Къде в констититуцията е писано, че министри, депутати, президенти и др. не носят наказателна отговорсност за приети решения и последвалите щети от тези решения?!”

  Да разбирам ли, че не сте съгласен с моето мнение, че от хора извършили престъпление, не трява да бъде търсена отговорност?
  Много ще съм доволен, ако ми обясните, къде съм сбъркал.
  Поздрави

 13. @ ЗАХАРИ МИНКОВ Не “оправдаване”, г-н Минков, И Костов няма нужда от оправдаване. Но всяко напомняне за това, какво е свършило правителството на ОДС не е излишно, колкото и това да е дразнещо или неприятно за някои. Защото няма да бъде честно. За вас направеното от Костов, може и да не е много, но смятате ли, че ако не беше направено “това и онова”, животът тук щеше да е по различен от живота в Беларус, Украйна или Армения, например?

 14. Към Сотиров: Очевидно,не съм имал предвид Вас и съм съгласен със становището Ви! Към Боев: Да,смятам,че “направеното”,”това и онова” от правителството на ОДС не ни е променило живота,в сравнение с този в Беларус,Украйна или Армения,нито ни е приело в НАТО,или в ЕС.Било е въпрос на договореност,може би конкретно за България-в Малта,между Горбачов и Буш-старши.А резултатите от това управление бяха два-туширане на големия граждански ентусиазъм за промени и спомагане преминаването на политическата власт в икономическа в ръцете на …знаете на кого и замитане на следите.Обявявайте ме за какъвто си искате и си измисляйте, и си вярвайте в идоли.От това животът Ви няма да стане по-лек,а България-по-успяла!

 15. @ ЗАХАРИ МИНКОВ Вие очевидно отказвате да си спомните как беше отказан въздушен коридор на руснаците при косовската криза и беше даден такъв на НАТО! И това беше отправната точка към нашето членство в Евроатлантическия пакт и ЕС. А по отношение на живота “тук” и “там”, … едва ли може да се спори с човек, който застанал зад дървото не може да види гората.

 16. Запознах се с пропаганднато изявление на гражданина Симеон Борисов /Сакс и т.н…/. Отврат!Нагъл, необразован илитерат! Безочлива, лъжлива и продажна твар! Та той бил и “специалист” по ядрена енергетика”:
  – “Такъв голям енергиен проект няма нищо общо с “ляво” или “дясно” мислене.”;
  – АЕЦ…”сред най-щадящите природата”;
  -“Стойността на атомната енергия е по-малка, бързо възвръща инвестирането.”;
  – спирайки изграждането на АЕЦ “Белене” “…сме пропуснали възможността да бъдем енергийно независими.”;
  – “…Италия, която и до днес съжалява за решението си да остане държава без ядрена енергетика.”.
  Спомнете си – навремето се надсмивахме на тодорживковите простотии за целите и полу-проводници. Ами я вижте това:
  “…РАЗВИТИЕ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА – обща цел на партиите от целия политически спектър.”
  Онзи простак искаше да премине от полу на цели проводници, този иска да “развива електроенергията”!
  Не е ли това венец на скудоумието, на нищоговоренето, на простотията и безочието?!
  И не забравяйте – днешният ни Премиер /с извинение/ е творение по модела на горните двама!

 17. @Захари Минков, Правителството на Иван Костов, както и което и да е друго правителство не би могло да Ви подобри живота. Тази важна работа трябва да свършите сам. Правителството може единствено да ви създаде предпоставки за това. А инак ентусиазма на народа се тушира защото същият установи, че Иван Костов няма и не може да свърши работата вместо него. Българският народ е непригоден да се справя сам.Той търси вожда, който да му подсигури елементарно живуркане. За това жадно се нахвърли на популиста – Цар , който обеща да ни оправи за 800 дни и после на популиста -Боко, който обеща да ни построи магистралите и да ни управлява с твърда ръка.А ако ти прави впечатление, че повечето четящи и пишещи в този блог одобряват Иван Костов, то е защото просто аудиторията тук е доста по-интелигентна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.