Руската мечка и енергийното иго: къде се крие Боримечката?

Набират скорост оборотите в обръщането на ситуацията около публичното говорене за руското енергийно робство на България – така го нарекоха днес с истинското му име български експерти. Дългогодишното мълчание и страхопочитание като че ли е взривено…

В рамките на денонощие видяхме и чухме двама български министри да отвръщат с насмешка на рязко набъбналите руски претенции към България заради фалиралия проект АЕЦ „Белене”.

Васил Филипов, бивш шеф на Булгаргаз, който за малко да стан официален съветник на Бойко Борисов, детонира пък друга публична тайна: че българската енергетика е проядена от руския шпионаж и че с иска си за един милиард евро като наказателна мярка за отказа от втора руска атомна централа Русия на практика се меси в българската политика.

Намесените в българската политика с руски аргументи другари и другарки от БСП не само не занемяха пред тази ескалация, но извадиха ракетните си устати установки Ивайло Калфин и Румен Овчаров. Те не просто отвърнаха на огъня, но започнаха контраофанзива без да крият, че се радват България да загази под руския натиск. Изсипаха познатите словесни снаряди, които могат да бъдат обобщени със злорадото „така ни се пада, щом не слушаме Москва”.

Самият Симеон Сакскобургготски внезапно напусна политическата си летаргия и предупреди, че един ден ще съжаляваме за недовършената АЕЦ „Белене”. Той дори, в свойствения му стил да фиксира срокове ( нали си спомняте обещаните от него 800 дни, за да ни оправи), посочи кога ще страдаме: след 20 години.

В Русия отекна ехото, разгласено днес от руски медии с позоваване на експерти,според които сътрудничеството с България в ядрената енергетика било много мъгляво.

Уж няма връзка, но ми се вижда свързан и откровеният цинизъм, с който Путин предложи днес на Молдова да се откаже от кандидатстване за ЕС срещу което да получи по-евтин руски природен газ. Това е от(к)ровен енергиен шантаж срещу една малка (почти балканска) страна, на която от Москва заявяват: не се европеизирайте, стойте си в килията на евразийска зависимост и ще ви бъде по-топло в добре познатия ви, направо уютен с неговата предсказуемост затвор.

Много, ама адски много се извинявам- направо ми е истински неудобно, но не мога да не посоча, че в момента започна да става видимо онова, за което говоря и пиша от години: България е разделена не на сини и червени, не толкова на комунисти и антикомунисти и твърде условно ( заради бракониерската употреба на русофилството сред доста бедни души) на бедни и богати, колкото на слуги на петата колона и всички останали.

Този основен разлом е много стар. И е толкова дълбок, че българските русофили с комунистически възгледи запазват лоялността си към Кремъл дори и когато по заръка на Путин бият по главите с полицейски палки комунистическите му опоненти по площадите на руските градове. В Русия може и да има някаква опозиция, но българските русофили са винаги безрезервно предани на Кремъл във всичките му превъплъщения и щения спрямо България. В този смисъл у нас си имаме кремълофини каквито дори в най-мракобесни руски условия не е възможно да бъдат отгледани в толкова чист, лабораторен вид.

Понеже Русия не може да накаже с бомбардировки натовска България за непослушанието, както направи с Грузия, тя действа по традиционния способ, в който е инвестирала от поколения тук: активира петата си колона.

Някой, натоварен с власт, трябва да изостави уютната черупка на български властови охлюв, препускащ към европейското благоденствие, да се изправи и да посочи този факт.

Хайде да видим как на практика приказките за българската независимост, маскирани в реториката на Борисов напоследък с трудната за произнасяне думичка „диверсификация”, ще бъдат превърнати в дела от гражданите за европейско развитие на България, които досега не са дали нито едно сериозно доказателство, че имат дързостта да се озъбят на петата колона, работеща по всички възможни фронтове срещу интересите на страната ни с протекциите и проекциите на чужда стратегия за деградиране на България към статута на руски васал със съветски колониален фундамент.

Някой бори ли се с руската мечка?

Има ли Боримечка зад черешовото топче или пак гледаме театро, след което селяните за европейското изоставане на България ще трябва пак да си налягат парцелите в парцелираната ни от вековния натиск държава?

29 мнения за “Руската мечка и енергийното иго: къде се крие Боримечката?”

 1. Разбира се, че гледаме театро. Какъв Боримечка могат да бъдат тези министърчета, които нямат и една седмица трудов стаж преди да поемат в свои ръце съдбините на България? И въобще след края на управлението на Иван Костов, когато бе прекъснат прехода от комунизъм към демокрация, какво друго освен театро гледаме? А за нарушаването на човешките права да не говорим – диктатура не по-малко зловеща от комунистическата.

 2. Изключително, изключително удоволствие за мен беше да прочета тази статия! От всяка дума лъха, не, струи любов към България и загриженост към нейното европейско бъдеще. Сигурен съм, че рано или късно българския народ ще разбере, ще проумее, че всички големи, основни беди в страната ни се дължат на Русия, и тогава…, направеното от Вас, г-н Инджев ще бъде оценено по достойнство.

 3. Препоръчвам една добра книга: “Руската Империя срещу България”, 3 части. Автор Янко Гочев. За 45 лева може да купите в пакет и трите книги от някоя Интернет книжарница.
  Чета за туй що е било в старо време, за да гледам същото почти в моето време. Някога на националните предатели известни като русофили им се е разминавало всичко или почти всичко. Не е ли време да спре да им се разминава и да започнат да получават ефективни присъди за ПРЕДАТЕЛСТВО към България!?

 4. Всичко е “скачен съд”. Руснаците преминават в “настъпление” поради факта, че те виждат слабостта на Европа, пък и ПАК иде зима. България няма как да Бори Мечка, при положение, че е с голи ръце. Членския европейски внос си го плащаме, но Холандия не ни пуска в “залата”, вътрешния министър на Франция ни нарича “голтаци” а руснаците ще ни съдят в Париж за 1 милиард ЕВРО/защо в евро??/, защото имала документ, подписан от някакви “оторизирани българи” и то със сигурност под И европейския флаг, който от години е на всички официални срещи. И Европа си мълчи!!… Не е ли по добре ТОГАВА да кандидатстваме за 51 щат на САЩ?? Поне бензина ще ни е 1$/л, ще ни НАУЧАТ ДА СИ правим пътища и няма да ни наричат “голтаци” когато искаме да отидем до “първите Тринадесет щата” от “юниона” за да работим.
  Защото наистина е смешно, когато една Русия, която е само 130 милиона народ, срината от войни и комунизъм, си прави “гаргара” със Европейски съюз, който е вече над 400 милиона народ и претендира да е цили-ви-ли-зован.

 5. “рано или късно българския народ ще разбере” – Българският народ или го разбира сега веднага “или късно” чадо ,Бог няма да те чака,който разбрал,разбрал.
  “Няма толкова висша цел, която да оправдае използването на всякакви средства.
  Никога не мисля за бъдещето. То идва достатъчно бързо.
  Различията между минало, настояще и бъдеще са само една ужасно настойчива илюзия.
  Не се подчинявай на властта, ако това противоречи на принципите ти.
  Слабостта на позицията става слабост на характера”-Алберт Айнщайн
  Путин щял да идва “празнично културно”.Ако идва с транспорт да натовари “петата колонка” и да я кара в подземията дето строй,добре да е дошъл “културно празнично”.Пазим в тайна кога ще “радосната визита празнична”.
  За Бог тайни няма и си знае работата.Знае ли някой,какво ще реши (Несведоми са Пътищата Божи)
  “На Бог не му пука за математическите трудности. Той интегрира емпирично.” – Пак Айнщайн

 6. В подкрепа на думите на г-н Бизов – след като в Германия е забранена националсоциалистическата партия, независимо, че в нея е имало и хора-патриоти, хора-родолюбци, милеещи за силна Германия, защо в България не се забрани социалистическата партия. Идва на власт с държавен преврат и подкрепена с чужда военна сила. Налага господството си с терор. През цялото време на своето съществуване предава интересите на България и застъпва чужди т.е. руски интереси. Какво законно има в съществуването на петата колона? Че трябваше да се забрани преди 20 години е ясно, но тя сама не можеше да си наложи забрана. Пусна мафията напред и остана в скрита позиция. Както и да го погледнеш трябва да се наложи пълна забрана!
  А ЕС се прави на ощипана булка и все едно, че нищо не разбира!
  Ами господа европейци, това е комунизъм, няма нищо нормално в поведението на социтата!
  Ами господа българи, това е комунизъм, никой никога няма да мисли за вас, след като задачите пристигат от Москва!
  Ами господа членове на правителството, вие не разбрахте ли, че сте избрани за слуги на България, а не на Русия! Защо 3 години се занимавахте с копчетата на Цоко и с мачовете на Боко!
  Естествено за всичко е виновен Иван Костов, но …
  Ако всичко това не се разбира … бъдете живи и здрави!

 7. Само Петата колона никога няма да остане безработна в България, за съжаление.

 8. Газпром”: Компаниите от Европа да не ни търсят за отстъпки
  18:28 | 12.09.2012 | 538 прочитания
  Размер на текста

  Алексей Милер

  Компаниите от Европа, искащи от “Газпром” отстъпки в цените на газа, повече да не се обръщат към нас. Това заяви шефът на руската газова компания Алексей Милер, цитиран от руското издание “Комерсант”, по повод започналото миналата седмица разследване на Брюксел срещу руския монополист за нарушаване на европейските правила на конкуренцията като ограничават свободните доставки и определят несправедливи цени.

  Изказването на Милер идва след като във вторник говорителят на концерна Сергей Куприянов каза, че “Газпром” разглежда действията на Европейската комисия като оказване на натиск с цел намаляване на цените на руския газ. По думите на Куприянов липсва диалог за решаване на повдигнатите от Еврокомисията въпроси още след миналогодишните обиски през септември в задгранични офиси на “Газпром”.

  “За изминалата година ЕК не е предприела действия за диалог, какъвто нееднократно е бил предлаган и от “Газпром”, и от правителството на Русия”, посочва Куприянов, цитиран от РИА Новости”. Той посочи още, че редица от слабите икономики в ЕС искат отстъпки от “Газпром” в цената на газа, за да субсидират бизнеса си.

  “Комерсант” посочва като компании, търсещи отстъпка з цената на газа, германската RWE, полската PGNIG и компания от Литва.
  To juz szczyt brutalnosci wobec Bulgarii Koniec ktos musi spytac R.Ovch. jak to bylo

 9. То бива, бива национално продажничество, но за хора като Р.Овч. си мисля, дали направо не подменят още на младини определени българи с руснаци при някои от безбройните им посещения-обучения в школите на КГБ.

 10. Mnogo silna statia – Blagodaria!

  Che sred селяните за европейското изоставане на България, koito ni upravliavat, niama Боримечка, e mnogokratno dokazan fakt, taka che prichini za optimizam niama.

  Граждани за европейско развитие на България ni upravliavaha v perioda 1997-2001g., kogato politikata se rakovodeshe ot nacionalnite ni interesi, a ne ot straha da ne razsardim Kremal.

 11. Отново чудесна статия, Иво! Дано я публикуват в “Марица” (нещо поизчезнаха тези публикации към края на август)! Дай Боже да се сбъдне очакването на Живко Боев и да сме живи да видим проумяването (и поумняването) на българския народ, да доживеем деня, когато кремълофилството ще бъде по-слабо от национално отговорното. Приемането в този момент от Бойко Борисов на едно ново посещение на Путин у нас говори само за слабост, готовност на отстъпки пред руската страна. Крайно време е наистина въпросите от национално значение да се решават от Народното събрание, а не в интимни разговори на “братските” ръководители! Договорът за Южен поток трябва наистина да мине първо през Парламента, да стане достояние на обществото ни чрез журналистите и да се застане твърдо срещу опитите за натиск върху България от Русия и нейната вярна Пета колона у нас.Нали все пак сме Парламентарна република?!?

 12. Иво,
  От всичко най – много ме радва, че статията ти, както винаги точна и навеременна генерира и критично отношение към полузаспалата, летаргична и по средновековно разпокъсана Европа. Намирам за правилна и актуална негативната оценка на „дядо Гуди“ за европейската солидарност, за страхът на гигантска напреднала Европа от смаляващата се изостанала и алкохолизирана руска мечка. С риск да изпадна и аз в това евроскептично настроение споделям и своето отчаяние, че след като Европа не подкрепи такъв мощен свой член като Полша в миналогодишния й епичен конфликт с Русия, то какво остава за недолюбвания натрапник – циганска България!? А какво да си мислим, когато втората по сила и численост в същия този европейски съюз ПЕС на практика избира за свой председател, председателя на най-проруската партия не само в Европа – БСП? И какво да си мислим за този избор, след като въпросният настоящ и със сигурност бъдещ лидер на ПЕС се е вкопчил в яростна битка на страната на Газпром – компанията, която е обект на разследване за монопол и корупция от комисия, в която вероятно има немалко членове на същата тази ПЕС!!!Ако това не е цинизъм по европейски – здраве му кажи! Ако това не е конфликт на интереси, то какво е тогава? И най-накрая си мисля, че всъщност до момента ние не сме получили нищо, абсолютно нищо като помощ и подкрепа от този съюз (ЕС) в плахите ни опити до момента да се отскубнем от мечешката прегръдка и в „газово и в атомно“ отношение. Лошо, много лошо – Америка далече, бог високо, а Европата…Само петата колона, както винаги е „под ръка“ ((

 13. “тя действа по традиционния способ, в който е инвестирала от поколения тук: активира петата си колона.” Чудя дали въобще е нужно да я активира или тя сама си се РЕактивира, според мен петата колона у нас е някакъв вид /анти/вирусна програма: усети ли заплаха почва да мига, светка и да се появява на всевъзможни места. Тази обаче на PC можеш да я изключиш, а петата колона НЕ.

 14. Най-приятната заблуда е, че въобще някога е имало Боримечка…

 15. Прав си ТЕО, това е феномен на ирационалното човешко мислене и поведение.
  Парадокс №1: Официално се прие тоталитарният режим на управление в бившия соц. лагер за ПРЕСТЪПЕН, но без от това да следват правни последици за ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ НА ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ – ком/соц партиите!Престъплението е установено – престъпникът остава неназован и ненаказан?!
  Парадокс №2: По безспорен начин, с факти и документи, беше доказано, че болшевизмът/комунизмът, като идеология и практика е нанесъл на човечеството неизброимо по тежки и трудно поправими щети! Че жертвите на тази нечовешка идеология на омразата са с десетки милиони повече от тези на фашисткото и “братче”. Че по своята перфидност и жестокост червената зараза на Източна Европа надминава и най-извратените човешки фантазии /четете Шаламов, Солженицин/! Западът обаче, за разлика от своята безкомпромисност в осъждането и преследването на всякакви фашистки прояви, продължава да демонстрира благосклонна търпимост и толерантност спрямо поведението на посткомунистическа Русия и няколкото нейни сателити, в т.ч. – България?!
  Парадокс № 3: “Новата” социалистическа/социалдемократическа, проевропейска БСП, се дистанцира от престъпленията на БКП, отказва да понесе бремето на онаследената вина, но продължава да демонстрира приемственост и да твърди, че се гордее със стогодишното си минало?!
  Намирам едно единствено обяснение –
  Западът не вкуси от “попарата” на болшевизма, не воюва с него в защита на собствената си земя, не даде значими жертви. Зверствата на комунизма се случваха там някъде, в други държави и не ги засягаха. Конфронтацията им се простираше само до там да не ги застигне “заразата”. А и парите не миришат!

 16. За мнозина да си си зависим от Газпром и Путин е положение даста некомфортно. Те си мечтаят да попаднат в грижовните ръце на азерския монарх Алиев III, на Туркменбаши IV, и на емира на Катар Кръвлок XXII. И /черешката на тортата!/ кранчето да е в ръцете на Ердоган Великолепни!

 17. БАЧО КОЛЬО, защо такова примитивно, робско мислене? Защо непременно трябва да си в нечии “грижовни ръце”? Сигурно защото цял живот си бил затворен в /соц/ЛАГЕРА, някой е преразпределял “по братски” заработеното от теб и себеподобните ти, сипвайки в паничката ти по своя преценка. Сигурно защото са ти рисували светът /който нямаше право да докоснеш/ черно-бял, съставен от верни на Партията и световния комунизъм и всички останали, начело с гадните американци. Сигурно защото не е трябвало много да му мислиш, щом редовно сипват в паничката ти – достатъчно е било да си верен на Партията и нейната линия. През целия ти живот е имало “Бащица” и Партия, които мислят за/вместо/ теб.
  И днес естествено не можеш без “бащица”, без “покровител”, без “овчар, който да те стриже и дои, но да осигурява редовно пашата”. Трябва да си в нечии ръце!
  Кажи ми, БАЧО КОЛЬО, в чии ръце са Швеция, Холандия, Дания, Белгия,Норвегия, Швейцария, а вече и Прибалтика, Чехия, Полша, Словения – в ръцете на Путиновия Газпром или може би на”азерския монарх Алиев ІІІ”, или на “Туркменбаши ІV”, на “катарския Кръволок ХХІІ”.
  Не ставай смешен.

 18. Za normalnite hora (tezi bez robska psihika) “e положение дoста некомфортно” da sa zavisimi ot kogoto i kakvoto i da bilo, osobeno ako sa prekarali chast ot saznatelnia si jivot v diktatura.
  Az za razlika ot teb ne moga da si obyasnya комфортa na nyakoi hora ot zavisimoto im polojenie spryamo GAZPROM, osven ako ne sa na solidna zaplata tam.
  I tova dori ne e balgarski fenomen.
  Bivshiyat germanski kancler Gerhard Schröder stana za smyah v Germaniya, kogato iztarsi, che Rusiya bila ‘lupenreine Demokratie’ (prevod po smisal: ‘kristalnochista demokraciya’).
  Oshte po-golyam smyah padna, kogato se razbra, che Schröder e na zaplata v GAZPROM, koyato shte da e bila tolkova solidna, che e pritapila chuvstvata za realnost, lichno dostoynstvo i sram dori u tozi dotogava uvajavan politik.

 19. @Павел Тинков е абсолютно прав. Българите са неспособни да се грижат за себе си. Искат някой да ги покровителства, да им казва какво и как да правят та ако ще да е сатаната. Аз на това му казвам мързел и безхаберие. А инак статията на Иво Инджев е точно в десетката както винаги.

 20. “Сигурно защото цял живот си бил затворен в /соц/ЛАГЕРА”
  Това ли можа да измислиш? Първосигналник привитивен!

 21. He ce коpкай, aми кaжи колко чyвaла pyбли мeceчнo cтpyвa oбичтa ти към Пут.ин и Газпром.

 22. По-полека бачо Кольо, прозира ти дрехата и се вижда червения хастар!

 23. “He ce коpкай, aми кaжи колко чyвaла pyбли мeceчнo cтpyвa oбичтa ти към Пут.ин и Газпром”
  Ако бях съшия елементарен първосигналник като теб, бих задал аналогичния въпрос: ти колко долори вземаш за гъзолизието…
  Ама не съм.
  Ясно е ча на теб продупчен петак нема кой да даде…

 24. До БАЧО КОЛЬО /А МОЖЕ-БИ “ДЯДЯ КОЛЯ”/:
  Обещавам ти вече да пиша по-бавно, защото ти очевидно четеш трудно – стигнал си едва до третото ми изречение. И други работи “съм измислил”, само че напъни се /колкото и да ти е трудно/ и прочети докрай какво съм ти писал.
  🙂

 25. Издaдe ce. 3нaм, чe нe ти ce вяpвa, нo имa xopa, нa които нe e в xapaктepa дa пpoдaвaт нaциoнaлнотo cи дocтойнcтвo и cъвecт. B peчникa нa xopa кaто тeб ниe cмe ‘pycoфoби’. 3a всички дpyги cмe cвoбoдни xopa и бългapcки пaтpиoти.

 26. Към Павел Тинков

  г-н Тинков, да се спори с Коля е все едно да се спори с радиоточка! Антон Кутев определи точно диагнозата на Коля, заразен е човека от соц-русофилство, а както уточни Кутев цитирам това било СПИН…Кутев даже подробно описа как се предава заразата.

  🙂

 27. септември 16, 2012, 10:55
  “3a всички дpyги cмe cвoбoдни xopa и бългapcки пaтpиoти.”
  Нямам никакво основание да се съмнявам в патриотизва ти. И ти няма да сбъркаш, ако имаш същото отношение към мен.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.