Борисов плаши руското куче с кренвирша на православието

След ужаса, който преживя Путин от протеста на „Пуси райът”, сега му се налага отново да трепери. Този път по стъпките на страховитите руски пънкарки тръгна нашият премиер Бойко Борисов, изразявайки надежда, че Путин може да не е бил информиран за иска на руската компания „Атомстройекспорт” за неустойка от 1 милиард евро към България.

“Защото, ако знае, никак няма да му бъде приятна срещата на 9 ноември в България. Тогава трябва да подпишем за “Южен поток”, заяви Борисов с намек, че може и да не подпише договора за любимия на Путин газопровод.

Би трябвало да съм повече от удовлетворен като автор на статията от вчера, в която предположих, че намекът на министър Делян Добрев за съществуване на план В като реакция на руските искания няма как да бъде разшифрован иначе, освен като използването на „Южен поток” като български коз. Излиза, че Борисов едва ли не ме е „послушал”. Обаче…

Обаче аргументацията на Борисов е толкова абсурдна, че не мога да се зарадвам на успешната си прогноза. Не случайно го сравних с „Пуси райът”. Не е заради самоцелното екзотично сравнение, а поради съвпадението по…православна линия.

“Русия, като държава, и руският народ и България, са приятели от векове. Ние сме православни държави – историята ни е такава, каза още Борисов по повод предстоящата визита на руския президент. – Тук има една компания, която въпреки провежданите преговори, без да ни информира, е решила да подаде иск. Искрено се надявам, че президентът Путин не знае за това тяхно действие.”

Това ли трябва да бъде акцентът, за да „плашим” Путин, като го удряме на сълзлива молба да ни се зачита статута на православна държава?

Да не се чудим, че самият Путин и извъртя протеста на пустите бунтарки, настояващи Богородица да не го връща на власт, като чисто богохулство без елементи на политика, виждайки явно себе си в ролята на Господ. Ами ако разкрепостените девойчета бляха протестирали срещу Гари Каспаров или някой друг опозиционер- щеше ли по такъв злобен начин да ги погне руската прокуратура?

Да плашиш Путин, че ще му се разсърдиш по православна линия заради енергийния шантаж на Русия, който отклонява енергията на българската икономическа жизненост, отива на някой плашипу…Хайде да не продължавам…

28 мнения за “Борисов плаши руското куче с кренвирша на православието”

 1. Ще ни помогне православието колкото помогна на Грузия …

 2. ГЕРБ нали декларира прозрачност. Нека видим тайните договори в енергетиката тогава.

 3. Психодрамата на Бунтуващия се Ленторез или Тиквич райът “;-))”? Сценария на мелодраматичната психодрама е нахвърлян -това значи

 4. Днешната или сегашната достойна позиция на един истински български министър-председател, особено на фона на безкрайно наглото искане на мужиците за БелеНЕ, би била единствено пълен и категоричен отказ от всякакви енергийни проекти и сделки с евразийският неоколониален и империалистически дзвер! А PAVLIK MOROZOV за Грузия е напълно прав, разбира се, но да не забравяме, че България е все пак член на НАТО и ЕС и тук МИГ-овете нямат достъп!

 5. Такъв цървул като боко, подплашиш ли го да плаща един милиард неустойка, дето и в края на кошмарното си управление няма откъде да спастри, по-скоро ще поднесе на тепсия цяла България на колонизаторите, но после ще се фука от “синия екран”, че ни спестил 1 милиард – по стар бай-му-тошовски обичай.
  А също така е доста необичайно двама самовластници, размахващи до вчера черните си колани, днес да се препасват с Православието, според което е смъртен грях дори помислянето на името на друго божество, което пък – като философията на будизма – е в основата на духовната страна на обучението по карате и останалите бойни изкуства.
  Утре същите двама, на фона на цялата им първичност, престъпления и незачитане на човешките права ще се изкарат академици от юридическия факултет и първи “правозащитници”, “съдии” и “спасители”.

 6. И на мен ми идваше аха-аха да напиша в предишния си пост, че “меренето” на Бате Бойко и Батюшка Вова ще става, май не на гъ…рба на родния мат`рял, а някъде малко по-надолу…и дано да не съм прав… ама надали

 7. Някой чувал ли е къде е Светльо Витков или той още играе на жмичка?

 8. “Дума дупка не прави”.Изцепките на Дянков и Б.Борисов по повод на претенциите на Газпром и предстоящето посещение на др.Путин в същност,според мен,е поредната режисирана сценка ,целяща предизборно да докаже на БГ избирателите колко е велик др. Б.Борисов.А тя е,че Путин ще се удари по челото и ще каже:Каква каша зъбъркаха моите хора от Газпром,стреснат от заканите на Борисов и Дяннков че “Номера няма да мине”.И по братски,по славянскому,ще кандиса да издърпа ушите на недалновидните си подчинени,но,…при условие,че БГ няма да шикалкави повече за Южен поток.А пък,размера на претенциите на Русия относно Беляне,ще бъдат преразгледани в контекста за “Приятелството между Русия и България е ОТ ВЕКОВЕ ЗА ВЕКОВЕ”.Нали има комисийки по темата….И Бойко ще се изпъчи след поредната си победа,спестила на БГ????? Евро.С извинениеи,ДУПЕ ДА НИ Е ЯКО….

 9. ““Русия, като държава, и руският народ и България, са приятели от векове. Ние сме православни държави – историята ни е такава, каза още Борисов по повод предстоящата визита на руския президент. – Тук има една компания, която въпреки провежданите преговори, без да ни информира, е решила да подаде иск. Искрено се надявам, че президентът Путин не знае за това тяхно действие.””
  Какво, какво? Надявал се искрено Путин да не знаел! Борисов, ти да не падаш от Марс! Тоя дето всички знаят, че им дърпа конците на тези компании да не знаел! И кога, ако смея да попитам са ни информирали за врътките си, та и сега да го направят! Я го виж какъв йезуит се извъдил! Борисов, ти нали беше православен бе! Внимавай много в картинката да не те накаже Началника! Оня най-големия горе, дето все го сочиш с пръст!

 10. Еврокомиссия не пощадила “Газпром”. Против крупнейшей российской компании начато антимонопольное расследование. Однако главная опасность для “Газпрома” — не в решениях Еврокомиссии, а в нем самом.

  НАДЕЖДА ПЕТРОВА

  Ставки на унижение

  Любовь по расчету непостоянна. Можно 19 лет — с момента основания — считаться национальным достоянием, главным донором российской экономики, важнейшим фактором социальной стабильности, основой российской энергетики, а на 20-й год банковские аналитики будут соревноваться, кто точнее предскажет падение чистой прибыли в твоей квартальной отчетности: минус 11% или минус 26%. Вторые оказались ближе к истине — минус 23,2%.
  Но разве с их стороны не аморально смеяться над словами о “самой эффективной компании в мире”? Хотя, пожалуй, председатель правления “Газпрома” Алексей Миллер слегка погорячился, сказав, что корпорация “завоевывает все новые и новые рубежи”,— но кто ж удержится от искушения в честь праздника (а дело было в День работников нефтяной и газовой промышленности) немного приукрасить действительность? Да, правда, экспорт газа в Европу за восемь месяцев 2012 года упал, год к году (согласно источнику Reuters в “Газпром экспорте”), на 9,9%. Но за семь месяцев показатель был хуже — минус 12%.
  А эти европейские потребители? Ты можешь добывать газ для их “зеленой революции”, ругаться с транзитными странами и перекрывать вентили, зарабатывая репутацию надежного поставщика (дорогое, между прочим, удовольствие: в 2009 году 20 дней газовой войны с Украиной обошлись в $2 млрд),— и получить вместо благодарности антимонопольное расследование. Дескать, разделил рынки газа, затруднил свободные поставки в страны ЕС, препятствовал диверсификации, установил несправедливые цены. Привязка газовых цен к нефтяным их, видите ли, не устраивает. Десятилетиями устраивала — и на тебе. Не ценят люди стабильность. Не понимают, с кем связались.
  Нет, “Газпром” достойно им все разъяснил. “ОАО “Газпром”, учрежденное за пределами юрисдикции ЕС, является компанией, наделенной в соответствии с российским законодательством публично значимыми функциями и статусом стратегической организации, контролируемой государством”,— сообщило в ответном пресс-релизе наше национальное достояние, соглашаясь с Еврокомиссией конструктивно взаимодействовать. Весьма своевременное напоминание о том, что действия “Газпрома” — не просто деятельность какой-то там отдельной компании. Это действия российского государства.
  Европейская жадность

  Стратегический выбор обоих (“Газпрома” и государства) сводится, похоже, к тому, чтобы крепко закрывать глаза на окружающую действительность. Применительно к Европе это означает не замечать ни падающего спроса (динамика общего потребления в ряде стран приведена на графике 2), ни того, что привязка к нефтяным ценам стимулирует это падение: газ стал слишком дорог для потребителей. Но, как выразился в свое время гендиректор “Газпром экспорта” Александр Медведев, “самое главное — не объемы, самое главное — выручка”. Она, правда, тоже падает (согласно отчетности по МСФО, за первый квартал текущего года выручка от продаж газа в Европу снизилась на 3%), но убеждение Медведева не то чтобы совсем беспочвенно.
  В основе этого убеждения — законтрактованные минимальные объемы поставок газа в Европу (на 2020-2025 годы — 158 млрд куб. м, фактические продажи последние три года не превышали 150 млрд куб. м) и принцип “бери или плати”. Привязку к нефтяным ценам в “Газпроме” считают едва ли не проявлением заботы о клиентах: если целиком перейти на спотовые цены, объяснил в июне Александр Медведев, они могут выйти “на уровни, значительно превышающие нефтяной эквивалент”, а пути назад уже не будет. Верно, бывали в истории времена, когда спотовые цены были выше контрактных. Но сейчас все больше наоборот. По оценкам “РИА Рейтинг”, практически все первое полугодие этого года спотовые цены были ниже цены контрактного газа “в среднем на $100 за 1 тыс. куб. м, или почти на четверть”. Любому на месте европейцев стало бы отчаянно жалко денег. Поэтому пока “Газпром” думает, как извлечь максимальную выгоду здесь и сейчас, его партнеры думают, как сэкономить.
  Можно ограничить потребление газа. В условиях рецессии и высоких цен на газ популярные некогда призывы использовать экологически чистое голубое топливо совсем неактуальны. Уголь как источник энергии обходится потребителям ЕС вдвое дешевле, поэтому, по данным Евростата, за год в странах G6 доля угля в топливном балансе выросла на 5%. Вероятно, это только начало долгосрочного тренда, который еще аукнется “Газпрому”.
  А прямо сейчас можно попробовать выбить скидку. Некоторым газпромовским клиентам это удается, иногда даже задним числом: в январе—мае 2012 года “Газпром” потратил на ретроактивные платежи потребителям 20 млрд руб., и это далеко не предел (по некоторым сведениям, в бюджете компании на эти цели заложено 300 млрд руб.). И разумеется, можно потребовать антимонопольного разбирательства. Пока оно касается восьми стран (Болгария, Венгрия, Латвия, Литва, Польша, Словакия, Чехия, Эстония), но в Еврокомиссии не исключают расширения круга пострадавших.
  Расследование может занять от нескольких месяцев до нескольких лет и, видимо, станет стимулом для пересмотра спорных контрактов и системы ценообразования, возникшей в 1970-х годах, когда нефть и нефтепродукты составляли основу топливных балансов в электроэнергетике. При хорошем раскладе пересмотром все и ограничится. Однако некоторые пессимисты прочат “Газпрому” штраф в размере 10% оборота.

  Американские технологии

  Один из собеседников “Денег” сравнил потерю “Газпромом” рынков сбыта с эрозией почвы: дело небыстрое, но, если долго закрывать на него глаза, можно обнаружить пропасть у самого порога, и поздно будет что-то предпринимать. Но не стоит думать, будто дела “Газпрома” идут хуже некуда. Дела могут пойти еще хуже, если сбудутся прогнозы тех аналитиков, кто предсказывает в 2016 году начало активного экспорта в Европу сжиженного газа из США и Канады. К счастью, пока из 16 заявок на постройку терминалов для экспорта сжиженного газа Минэнерго США одобрило только одну — проект Sabine Pass компании Cheniere Energy, и большой вопрос, одобрит ли остальные (суммарный объем — примерно 200 млрд куб. м).
  В связи с ростом добычи сланцевого газа за десять лет в 17 раз в США наблюдается перепроизводство газа. Его цена упала до десятилетних минимумов (локальное дно в апреле — около $70 за 1 тыс. куб. м, средняя стоимость за первое полугодие — $85) и существенно ниже той цены, по которой “Газпром” продает газ российским предприятиям (средняя стоимость за полугодие — $115). Причем если рентабельность поставок “Газпрома” на внутренний рынок составляет в разные годы от 15% до 30%, то в США цена газа часто ниже себестоимости, и скважины окупаются лишь за счет попутной нефти и конденсата. Но открывать экспорт американская администрация не спешит, предоставляя промышленности наслаждаться дешевой энергией. Не самый плохой способ борьбы с экономическим кризисом.
  Для “Газпрома” непосредственным результатом американской “сланцевой революции” стало фиаско проекта разработки Штокмановского месторождения: он имел смысл только в случае поставок сжиженного газа на рынки Северной Америки. Но десять лет разговоров о том, как начать добычу на Штокмане, пролетели незаметно, и в следующие 10-15 лет о нем можно просто забыть: теперь Штатам хватит своего дешевого сланцевого газа. Хотя “Газпром”, признав, что “расходы слишком велики”, чтобы было возможно “делать это на данном этапе”, все еще обещает найти вместе с иностранными партнерами Total и Statoil “новую бизнес-модель” и принять инвестиционное решение в 2014 году.
  А на все вопросы о сланцевом газе в “Газпроме” до сих пор отвечают, что он не представляет для корпорации угрозы, “потому что его применение носит локальный характер”, для его выхода на глобальный рынок нужны мощности по сжижению, терминалы регазификации, газовый флот, да и рынка-то “пока нет”.
  Родная труба

  Убежденность “Газпрома” в том, что глобального рынка газа все еще не существует, влечет дорогостоящее последствие. В то время как другие производители строят заводы по производству СПГ, отбирая у “Газпрома” рынок (на фоне падения потребления газа в Европе экспорт Катара в этот регион вырос за 2011 год на 15 млрд куб. м), “Газпром” настойчиво тянет трубу. В Европу. В условиях общего сокращения спроса и наличия у потребителя дешевой альтернативы это выглядит анекдотом.
  Построенный “Северный поток” не несет нового газа. Та же судьба ожидает “Южный поток”. А украинскую газотранспортную систему после его появления останется только списать. По подсчетам главы East European Gas Analysis Михаила Корчемкина, с 2005 по 2020 год стоимость газотранспортных активов “Газпрома” вырастет в десять раз, а “старый” газотранспортный коридор будет иметь резерв мощности более 150 млрд. куб. м в год. Результатом, по словам Корчемкина, станет резкое снижение эффективности газотранспортных операций “Газпрома”.
  “”Газпром” может сохранить статус самого влиятельного игрока на европейском рынке, но только не при нынешнем руководстве,— предупреждает Михаил Корчемкин.— Команда Миллера сознательно ведет компанию к снижению конкурентоспособности и даже возможному банкротству. Зато подрядчики и посредники “Газпрома” успеют заработать десятки миллиардов долларов на строительстве ненужных газопроводов”.
  Авторские страницы
  Надежда Петров
  Подробнее: http://www.kommersant.ru/doc/2011142?isSearch=True

 11. Само един въпрос /е , може и да са повече/ името Светлана Шаренкова говори ли нещо? Освин на в-к Земя беше ли управител на нещо? ъ…ъъъ..ъ българо-съветскаааа … не, руско-българска а а …. не май беше българо-руска ….. е, нещо от този род беше. А нейната дясна ръка и заместничка беше: ДА, др. Фандъкова!!!! /транскрипция на английски: Fun-Duck/

 12. Какво да се прави? Без преувеличения, истерии и психози, България в момента е жертва на най-разпасана руска агресия, в която засега няма само военни действия. Макар че, ако ги има, нови ген. ИванМариновци няма да липсват, които ще запляскат казачок пред танковете на окупатора.Да не говорим за агентурата на Петата колона, която ако включваше само БСП и Атака,с мед да я храниш. Ако позицията на правителството пред руските шантажи и попълзновения е твърда и стратегическa, то трябва да бъде подкрепено, така както някога най-прозорливите консерватори Гр. Начович, д-р Вълкович /т.е.- десницата/ са подкрепили Стамболов /т.е.- левицата/, че и социалистите са били тогава твърди русофоби, начело с Д.Благоев! Но кога ще разберем?

 13. Този въжеиграчески номер “разсърдения Боко” съм го гледал много пъти и ми е “писнал” вече! Убеден съм, че в момента се разиграва театрален комедиен театър с водещи артисти правителствата на двете комунистически държави. Краят на спектакъла е договорен по линията КГБ – Първо Главно на ДС. Днешната българска политическа класа изпълнява ролята на църковен хор. Припява мрънканията на владиката Путин. Чудя се само как в българския Парламент не се намери поне един достоен българин (с депутатски имунитет), който публично да напсува Владиката!

 14. Истинска история 20-ти век:
  Осъден на разстрел от Сталин крещял по пътя към мястото на убийството, път минаващ под прозорците на сатрапа:
  – Другарю Сталин, вас ви подвеждат…

  Дори пред неизбежна смърт “православните” “комунисти” са отказвали да приемат, че “вождът и учителят” е техният истински убиец!

  У нас -21 век:
  Баш “Гражданинът” за “европейско”, че и за “развитие”, пред микрофоните:
  – Не вярвам другарят Путин да е информиран…

  Неее, ама как може да си помислите че “другарят” е информиран.
  Той “другарят” вероятно не знае и че цената на газа (100% внос от Русия) за “другарите” от България е ДВА пъти по-висока от тая на “мръсните капиталисти” от Германия!

  Те затова “гражданите” за “европейско” и т.н. НЕ НАМЕРИХА три години нито време, нито нужда, нито сили да построят газови връзки за алтернативни доставки.

  МУТРАТА е толкова ЖАЛЪК в опитите си да покаже някаква твърдост, че може да предизвика само п о г н у с а.
  Както впрочем и всички популисти като Болен, Стани шеф, неизвестното лице Р. Офч. и т.н. плеада безродственици, които не могат да ‘обичат” България, ако не обичат Русия на Путин.

 15. Питали Радио “Ереван”;
  – Какво е казал Борисов на Путин при разговорите по телефона за строежа на Белене?
  Отговорът:
  – Борисов е бил много твърд. Казал е на Путин: ще видим!

 16. Здравейте,
  Новината не е нова.
  Май не само ние страдаме от ЛукОйл:
  Бензиностанции в САЩ протестират срещу „Лукойл”
  http://www.kafene.net/news.html
  Прочетох я по рано.
  Иво е на ход 😉

 17. Не знам дали не изпадам в параноя, но като видя по телевизията дебелата тиква на охранената Мутра, ми идва да рева, не, да вия от мъка и унижение, че такова тъпо, гнусно и страхливо мекотело е премиер на страната ни!

 18. “В графика на руския президент Путин няма посещение в България, съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА “Новости”, по повод изявлението на премиера Бойко Борисов по-рано в четвъртък, че Путин ще бъде в София на 9 ноември за подписването на “Южен поток”.

  На такива нещастници като нашия кокорбашия в казармата ги наричахме натегачи.

 19. Интересно…
  “Прес-секретарят на президента на Русия Дмитрий Песков съобщи пред журналисти в Москва, че към днешния ден в програмата на Владимир Путин няма потвърдена визита в България.
  Изявлението е по повод на съобщения на български медии за посещение на руския президент в София, посочва руската информационна агенция РИА Новости.

  Въпреки това, Песков допълни, че контактите с българската страна по дипломатически канали ще бъдат продължени./БЛИЦ”

  Кой лъже последно, Стандарт+Бойко или секретарят на Путин… лоша работа, а Дянков вече раздава шамари: https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/527132_2331574345102_1792869983_n.jpg

 20. До Петър Драгулев

  Г-н Драгулев, пак ЛЪЖЕТЕ…като един истински “антикомунист” 🙂

  Вижте във видеото към линка, който ви предоставям кой е българския политик-парламентарист, който казва на Путин-Вън! Задължително изслушайте речта му, която започва към 7:48 мин .

  http://www.youtube.com/watch?v=Rc65uo0TIBk&feature=plcp

  Камерата е велико творение, г-н Драгулев, нали ?:)

 21. Бойко,Плевнелиев,Дянков искренно и с възмущение критикуват морала на Русия.Рядко явление в България!
  Аз ги поздравявам!

 22. И сега какво да разбирам ??? Ако сме православни държави Газа от Русия да е по-евтин а за Мюсулманите ще е по-скъп ???
  Ако беше така защо за “Братска България” е двойно по-скъп ?
  И след толкова гюрултия как може тавариш Путин да не е чул ???
  Еххх сега как ще ги напляска той по дупето тези гадни комуняги 🙂
  ХаХаХа
  Ама за да казва това Батманчо, явно го е страх и да се обади на Путин да го пита чул ли е или не е чул ХаХаХА

 23. Какво означава “провокация” към един министър председател?
  Да го подкокоросаш да извърши нещо, което ще го свали от власт.

 24. Г-н ИМИГРАНТ , явно все още безрезервно ВЕРВАТЕ , а това очевидно пречи на добрия тон . Вашата картинка показва няколко дупетати в градска градинка . На вечеринка . А не в Парламента .

 25. Kakva e veroiatnostta ohranitel na komunisticheski diktator da stane ministur predsedatel na demokratichna strana? Veroiatnostta e 100%, ako stranata e Bulgaria i razbira se glasopodavatelite sa bulgari. BB e emanacia na mnozinstvoto ot tozi narod, immenno tozi koito toi niakoga taka krasnorechivo nareche “material.” Taka e, materialut upravliava, mnozinstvoto e nad malcinstvoto – tova sa principite na demokraciata.

 26. Ох, какво хубаво заглавие на една толкова лошо аргументирана статия. Вие наистина ли смятате, че българската политика разчита на вярата? Ако това е така значи въобще не сте в час с времето, в което живеем.

 27. Към Кирил Йовев:

  Вие изобщо чел ли сте статията?
  Никъде в статията не казвам нищо подобно на онова, което внушавате на базата на собствената си измислица, но имате претенцията да оценявате …
  Хайде влезте в статията и след това претендирайте да сте в час.

 28. Към Емил Караиванов

  Г-н Караиванов, аз винаги ще вЯрвам в ИСТИНАТА, а не на говорителите от Министерството на Истината като вас и Петър Драгулев. 🙂

  IN KOSTOV WE TRUST

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.