Кук(уригането) срещу Холандия е от преяждане с баласт на дъното на Европа

Знам, че Симеон Дянков е плашилото за червените в България защото той не просто идва от омразната им Америка ( като някакъв поамериканчен “родоостъпник”), но и му се вменява еднолично вината за продължаващата бедност ( въпреки „чудесното” управление на ГЕРБ), макар да е нормално за един финансов министър да е стиснат. Но Дянков така се вживя в ролята на бушон, предпазващ ментора си Борисов, че е забравил за опасността от късото съединение по международната верига от събития, засягащи държавата ни, в която съединението изобщо не прави силата. Защото съединението го няма тук от времето на Съединението (1885 г.) , което прави тази декларация да изглежда като кух лозунг, пренесен механично от белгийския парламент върху фасадата на нашето Народно събрание.

За холандския вестник „ Де телеграаф”, цитиран от Actualno.com, Дянков обобщава по адрес на далечната на светлинни години по демократични традиции пред нас, но нападната наскоро от скакалците на егоистичния национализъм страна, че търпението на България се е изчерпало от съпротивата на Холандия срещу членството на страната ни в Шенген и че по този начин тази западноевропейска държава ставала за смях в Брюксел.Нима?

Преди всичко Дянков трябва да премери позицията си с премиера Борисов ( както Берлускони мереше с педи гърба на Борисов ) и с колегата си вицепремиер Цветан Цветанов. През последните месеци двамата на няколко пъти се опитаха да ревизират значението на признанието за България като член на шенгенската зона, подслаждайки по този начин реколтата от лозето на баир, което ражда  киселото грозде.

На второ място Дянков трябва да си „спомни”, че през август и Германия, чрез своя вътрешен министър, изрази ясни резерви за приемането на България в рамките на споразумението, което гарантира гърба на всички държави от ЕС срещу трансгранични рискове. И Германия ли е „смешна” в очите на нашия присмехулник?

На последно място, но не и по значение, Дянков, за когото се говори като за истинския премиер в сянка(та на Борисов, който осигурява с популистката си фасада тази сянка) на България, трябва да знае, че обобщенията са най-прекия път към глупостта.

Холандия може да е налазена от популизъм и национализъм в кратък миг от дългата й демократичната история, но тя е родоначалник на модерната западна парламентарна демокрация и има всички основания да се смята за нейно лице и в днешно време, въпреки грозната шовинистичната пъпка на физиономията й, която, впрочем, завяхва в момента, когато пиша това текстче ( така сочат тази вечер резултатите от актуалните избори там, където крайните националисти търпят тежка загуба).

Така че Дянков трябва да се държи малко по-скромно от името на нашата демокрацийка, защото тя не му е бащиния и податлива на разни шовинистични зарази. Да не говорим, че изявлението му в холандска медия с обобщаващи квалификации буквално часове преди очакваното разместване на политическите пластове там е, както вече е доказано, като да си купиш фабрика на 9-и септември.

И утре е ден. И утре ще съмне без петел. Кук(уригането) на стобора е право дори и на преял с власт субект, но не и когато говори от името на една държава и един народ, които имат доста да догонват първенците в състезанието между народите за достойно място под европейското слънце. Защото точно това кук(уригане) е смешно в очите не само на западните съюзници, но и на мислещите българи, чийто евентуален национализъм всъщност се опитва да гъделичка наместни…,пардон- заместникът на премиера.

10 мнения за “Кук(уригането) срещу Холандия е от преяждане с баласт на дъното на Европа”

 1. Te i rusko-bolshevishkite bushoni kato tezi ot armenski proizhod sa zalojeni otdavna, no ne iskam da mi se iztriva posta ako spomena drugi imena – svetva ti krushkata za kakvo stava rech…..

 2. Г-н Инджев,

  Не съм много сигурен, но Вие все пак проверете по-добре – мисля, че не в София и не Бате Бойко мереше с педи гърба на Берлускони, а обратното – Берлускони неговия, от което разбира се резилът не става по-малък. А и по-логично е някакси:
  – Гърбът на Берлускони не е толкова“интересен“ за мерене
  – Между тях двамата по-големия батко не е нашия Батко, че да си прави тези шегички току-така
  Интересно, как ще си ги премерят сега с Вовата. Във всички случаи – на наш гръб.
  С пожелание за все такава форма и бърза и точна реакция на събитията.
  Екс- екс-, ама все пак – коректор.

 3. Господин Инджев, в общи линии господин Дянков е успешен министър и добре се справя с работата си. Все пак не е лесно да си бирник в най-бедната европейска държава, при това по време на икономическа криза. В смисъл, кризата е световна, но не е българска. Ние сме си в криза откакто съществуаме, с малки изключения. Изключението не е татовото време. Татовото време е период на най-силната криза постигала България. Лошото е друго, нашенският Еразъм Софийски, все повече замязва на началника си по вършене на щуротии и глупости. Абе това е, в България лесно се възхвалява глупостта.

 4. Към excorrector:

  Правилно ме подсещате, поправих се за този нюанс в комичната ситуация с елементи на унижение ( като за хора, които са в състояние да го забележат)

 5. А поамериканчването на вице-премиерчето идвало откъм фондация “Людмила Живкова”, а такива не се свенят да уригват пред камери и на международни форуми, да им берем ние срама. Не се виждат, че цяло руско безмитно пристанище ни посочиха от ЕС край Бургас, без да броим корупцията на останалите КПП-та и при “митническите проверки” – ще гледаме към Шенген, ама през крив макарон.

 6. България, ако имаше целенасочена външна политика и концепция, би могла да постиге много чрез ЕС. За съжаление, ”изявленията” на Дянков са само крясъци на гарга без покритие.

  От друга страна, не е изключено козът Шенген да бъде изигран преди изборите с цел победа, в контекста, че ГЕРБ се разглежда като единствената жизнеспособна формация ”вдясно”…, за фракцията на Барозу, все по-уязвима.

 7. Г-н Дянков говори глупости, защото не се е запознал с фактите в архивите на МС.През 2008г. МС прие решение с което отмени концепцията с която България влезе в ЕС свързана с документите за самоличност приета през 2006г. След това МВР направи голямата грешка да издава документи в 28 РДВР, като междувремено една германска и една френска фирма бяха “изработени” от българското правосъсие заедно с МВР, като при две решения на тричленен и петчленен състав на ВАС, като организираха ново дело което засекретиха.Та по тези причини сега ни обясняват че един холандец бил против, не против са Германия и Франция, но този гражданин Дянков дойде само за пари и удовлствия, а не да работи, такъв беше Прамот Митал за “Кремиковци” , Гад Зееви за “Балкан” е Дянков ще затвори нашата държава.

 8. Смятам, че критиките на холандското правителство са пределно ясни – те са насочени преди всичко към състоянието на съдебната ни система – най-вече нейната неспособност и нежелание да си върши работата – да въздава правосъдие. Разделението на властите прави особено деликатна темата и въпроса за отговорностите – смятам, че тук може и трябва да бъде подчертана отговорността на законодателната власт, която трябва да предприеме така дълго отлаганата съдебна реформа, за да се разбие тази феодална затворена крепост, каквато някои искат да виждат съдебната ни система.Но това трябва да стане и под давлението на обществото.

 9. Za kakvo da ni vzemat v Shengen? Za da moje da procavti targoviata s BG grajdanstvo i nEkoi drugarE da stanat oshte po-bogati chrez korupcinno prodavane na BG grajdanstvo.
  Zashto BG politici tolkova mnogo iskat shengen? Eto za tova. Iskash BG pasport, za da idesh v EU? Niama porblem. struva edi-kolkosi. Malko za ministara, malko za chinovnicite, malko za kljuchovite drugarE po kljuchovite postove, ot koito zavisi i taka shte kape-kape dokato ima EU. Ako misli che ne sam prav, moje da me obori.

 10. Здравейте Г-н Инджев,
  Изчетох внимателно статията Ви и естествено няма как да не се съглася с това, че Дянков (колкото и успешен да е по време на криза в най-бедната Европейска страна…), се изхвърля, меко казано, гротескно. Питам се дали това не е повлияно от псевдо-еуфорията на големия (в смисъл широкогърб) бос, размахващ пенливо и някак патетично юмрук пред по-големия мечковиден брат по повод на иска му за 1 милиард евро неустойка. Наслаждавам се на едни изявления за пляскане и прочее инфантилно поведение, което е в страни от каквато и да е разумна политика на откъсване от зависимост. Но популистките изхвърляния на Борисов са единственото, с което ще го запомним така или иначе. Този път, обаче, не мога да се съглася с Вас за “национализма” в Нидерландия. Живея в едно непрекъснато движение между Брюксел и Амстердам, та със сигурност мога да твърдя, че познавам добре спецификата на Нидерландския национализъм. И той съвсем не е грозна пъпка, както се изразявате, особено на лицето на демокрацията тук. Смея да твърдя, че национализмът на Вилдерс е нещо, за което и като поведение, и като концепция родния национализъм в лицето на другаря Сидеров, например, може само да мечтае. Първо не е вярно, че PVV загуби изборите или търпи погром – те са отново 3-ти така, както бяха и преди това, което означава, че определено имат стабилна маса от подръжници, при това от всички слоеве на обществото. Самият Вилдерс е женен за румънка и не крие, че негов приоритет е намаляване на влиянието на мюсюлманството в Нидерландия, което сам знаете, е много сериозен проблем за демокрацията, защото мюсюлманите тук далеч не са привърженици на реда и законността, традиционни за този регион. Второ – ще ме прощавате за израза и искрено се надявам, че това, което ще кажа няма да Ви засегне, защото не целя това – изказването Ви за национализма в Нидерландия е съвсем в духа на бомбастичните изводи, които прави Даниела Горчева. Нея, за разлика от Вас, дълбоко не уважавам поради склонността й да прави “проницателни” заключения без да се информира истински. Познавам достатъчно dutch people, повярвайте ми, за да твърдя съвсем спокойно, че те наистина държат на национализма на Вилдерс и са крайно негативно настроени към всякакви нео-либерални и прочее псевдо-демократични процеси, които упорито се отстояват като ползотворни от всички ляво ориентирани хора и в Нидерландия, и в Белгия. Дано съм помогнал малко за допълване на картината, при която Дянков по възможно най-наивен начин си позволява да дрънка глупости.
  Успех Г-н Инджев!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.