Путин и Борисов: царят е (авто)гол

В Русия расте съпротивата срещу Путин, която се готви отново да излее по улиците на големите градове „марш на милионите”. Този тътен предизвика непознат досега изблик на самокритичност от страна на самия Путин по две линии: той не само призна фалша на нагласените като за него зрелища с участието му в разни акции сред природата, но и го направи в интервю с журналистка, прогонена от работа заради отказа да отразява тези кичозни, заблуждаващи рекламни трикове за печелене на популярност.
Както пише Ройтерс, цитирана от Vesti, мъжкарските изяви на Путин сред природата, включващи сцени с всевъзможни животни – от тигри до китове, са основна тема за руската държавна телевизия от години и затвърждават образа му на човек на действието.
Същевременно обаче те предизвикват подигравки от критиците, които ги сравняват с
пропагандата в съветски стил
“Всичко, което правя в тази област – опазването на дивата природа, не би трябвало да има нещо общо с политиката. Но за човек в моето положение е много трудно”, каза Путин в разговор с журналистката Маша Гесен, известна като критик на президента.

Гесен бе уволнена от поста си на редактор на туристическо списание след отказ да изпрати репортери да отразят полет на Путин със самолет с група жерави миналата седмица.
Маша Гесен е автор на книгата “Човекът без лице: Неочакваният възход на Владимир Путин”, в която описва Путин като корумпиран и автократичен лидер. Тя написа статия за срещата си с президента в сп. “Большой город”.
В разговора си с Гесен Путин призна, че гмуркането му във водолазен костюм до дъното на Черно море миналата година, за да открие древни амфори,
не е било това, което е изглеждало
“Защо се гмурнах? Не за да се изфукам, а да дам възможност на хората да научат нещо за историята. Разбира се, че беше нагласено”, заяви Путин.
Във връзка с изявата му преди четири години, когато беше показан как застрелва тигър с упойващ куршум, той каза, че идеята е била негова и че тя е съдействала за увеличаване на грижата за тигрите в редица страни.
По-късно природозащитници предположиха, че тигърът е бил докаран от някой зоопарк, за да може Путин да го простреля пред телевизионните камери.
Голям черен плакат с надпис “Смърт на узурпатора Путин”
беше за кратко опънат на билборд на жилищна сграда в Москва, предаде Ройтерс.
Засега не е ясно кой е сложил плаката, който по-късно беше свален.
Това става два дни преди планиран от противници на руския президент Владимир Путин протест, в който организаторите се надяват, че ще се включат десетки хиляди хора.
През февруари опозиционни активисти издигнаха огромен плакат с надпис “Путин, върви си” на билборд на покрива на сграда срещу Кремъл.„

Аналогиите, които предизвиква в България тази информация за отбранителната позиция на Путин, са относителни и то главно поради липса на съпротива в обществото у нас срещу „мъжкарските изяви” на местния аналог на Путин. Та той вчера вкара гол ( от дузпа- нещо като победа над вързан противник) в поредния мач с негово участие , но няма кой да извика, че царят е гол! Напротив, „подвигът” на Бойко Борисов отново е сред водещите новини за овладените от антуража му български медии, в които на никого не хрумва да даде думата на откровени негови критици да му задават неудобни въпроси.

Иронията на ситуацията е в това, че по отношение на натрупания кич в авторекламирането руският президент звучи като ученик на българския премиер в безпардонното извличане на изводи ( и евентуално изгода) с обратен знак. Това е номерът на Борисов, с който той от години внушава, че е може да е грешник, да плещи глупости, да не е с адекватно ( на поста си) образование- но пък повечето българи са такива и е адски честно да се парадира с необразованост, простоватост и дори примитивизъм в говореното. Как да не го обичаш, щом не е нещо повече от теб, но пък е успял да седне на върха на държавата и това е някак си косвен комплимент за простоватите, необразованите и удовлетворените от този паралел избиратели!
Сега Путин си признава, че уж документалните кадри с негово участие са всъщност бутафория, режисирана за заблуда на населението, но пък обявява тази заблуда за полезна за жертвите на пропагандата. Звучи като тирада, писана от самия Борисов. Той обаче не дава признаци за „слабост”, поради която да се откаже от слабостта си към нагласените като за него сценарии за печелена на симпатии сред подобните му в България.

И руската мечка играе според тоягата. Путин започна да става „добричък” откакто му дадоха да разбере, че авторитаризмът му няма да бъде търпян вечно и от всички руснаци. Той дори (почти) пророни състрадателна сълза за прекомерната съдебна строгост към пънкарките, протестирали срещу неговото гарантирано завръщане на президентския пост в московски православен храм. Негов съветник отиде много по-далеч, като направо произнесе осъдителна присъда на съда с припомняне, че в царска Русия за богохулство ( в каквото обвиняват „Пуси райът”, отказвайки им правосъдие като политически критици на Путин), не осъждали на повече от три месеца.

Остава да видим, ако продължа аналогиите с поговорките за мечката, дали мечката, която играе в съседния двор, ще заиграе казачок по путински и в нашия.

25 мнения за “Путин и Борисов: царят е (авто)гол”

 1. Иво,не разбирам,по каква причина си русофоб.Какво значение има миналото ни с Русия?Каквото било,било.Днешна Русия е икономически субект, с който е страшно глупаво да не се съобразяваме.Търговското сътрудничество е далече по важно за нащата опоскана икономика,отколкото за руската.Между другото,заплатите в Русия са два пъти по високи от нашите,следователно руският гол цар е два пъти по успешен от нащия голтак.

 2. критическия реализъм ухае на па(p)никова опозиция.къде е градивния, прогностичен ,социалистически реализъм на който ни открехваха по татово време!!!!!!!!!

 3. В 4 града в България ще има събития в подкрепа на руския ден на протест срещу Пусин /страхопъзльото/ , както го нарича вече светът, независимо от изявите му с… животни.
  http://www.facebook.com/events/258131490974565/

 4. гУ’син “до Иво” или може би, гОспожо,

  ако си мислите, че в отнонешенията ни с Русия, особено икономически можем да бъдем в друго положение освен партер, то Вие “глубако мамитес”. Така че, колкото сме по-дистанцирани, толкова по-добре.

 5. Трябва да си отговорим на няколко въпроса.
  1. Истинско или инсценирано е сегашното напрежение между София и Кремъл?
  2.Аварийно-тактически или мотивирани от ценностна политическа стратегия спрямо Русия са реакциите на българското правителство?
  Ако е второто, нека припомним какви сигнали изпращахме досега към Кремъл с безкрайните Дни, Години, Седмици и Месеци на Русия, фестивали на балалайката, карнавали на матрьошката и какво ли не; с това, че всяка 3-та сграда в София е я Дом Москвы, я Культурный центр на Новосибирск, я посолство, я консулство, я търговско представителстнво, я информационна агенция, я друга шпионска бърлога някаква; с това, че мафиотската мутра на Й. Кобзон лъщи по 1000 билбордове, с това, че лижем сапогите на разни альоши и коленичим пред съветски окупаторски шмайзери; с това, че станахме бетер хаитянци и кубинци, за които е забранено да надзъртат в руските курорти по нашия бряг; с това, че вестници, телевизии, фондации, асоциации и “непр. организации” бълват денононощно руска пропаганда и т.н.
  Е, кой -особено пък Русия!- ще преговаря с такава държава сериозно?

 6. @ ДО ИВО:
  1. Човек трябва да е особено осакатен ментално, за да не е разбрал до сега, че НЕ СМЕ РУСОФОБИ!Стига с тези лигави трикове! Обича се Бог, Обича се дете, обича се жена, обичат се яйца на очи и т.н. Да се обича географско пространство, още по-малко – народ и държава е или демагогия или перверзия! Набийте си го в упоритите чугунени глави – ние уважаваме будната, здравомислеща, интелигентна /дори природно/, свободолюбива и цивилизована част от руския народ! Не можем да понасяме обаче Россия на мужика-роб, Россия на болшевиките, Россия на КГБ, Россия на Медвепутин, Россия с нейните имперски домогвания спрямо България!
  2.Противно на Вашето твърдение, страшно глупаво и ПАГУБНО е да продължаваме да се съобразяваме с “икономическия субект – днешна Русия”!Ако не Ви е ясно защо – четете, образовайте се!
  3. Само хора отчайващо тъпи или такива с промити мозъци и първосигнално мислене не са наясно, че “нашата опоскана икономика” е резултат именно от половинвековното ни връзване към руската такава и СИВ, и в допълнение на продължилата и след 1989 зависимост от разпадащата се империя на злото!
  4. “Заплатите в Русия са два пъти по-високи от нашите”, само че друг път /може-би в рубли/.Съседката ми е рускиня и близките й бяха на гости лани. Като поотрупал комшията софрата по стар български обичай “с каквото Бог дал” за “добро пожаловать”, братът на комшийката се разплакал :”У нас за тази трапеза няма да ми стигне месечната заплата!” Като научих, стана ми тъжно и болно!

 7. Това което руските /и българските/ телевизии никога няма да кажат е, че млади,красиви и образовани рускини се цанят масово за слугини в Гърция и Турция и с удоволствие се женят за турци, без да им пука че са мюсюлмани. Защото един средно заплатен турски чиновник може да изхранва с лекота петчленно семейство, а руснака и българина не могат. Приказките колко “велика” и “мощна” е една страна пет пари не чинят, ако населението живее бедно. Както се казва- глада е по-силен от тока.

 8. Благодарение предателството на цялата ни политическа класа, пръкнала се от нищото след сриването на Стената, днес България е абсолютна колония на Путин. Комедията разигравана от Боко за някакво напрежение между Москва и София, както и озъбването му срещу “комунистическата социалистическа партия” (за да й остане верен някога той напусна МВР!) са гнусна предизборна пропаганда за промиване мозъците на нещастните български гласоподаватели.

 9. Най-срамното е, че нашият Страхопъзльо, наричан на галено Тиквата, се е надупил предварително, преди още да бъде пожелан, съвсем в стила на неговия кумир бай Тошо. Какво иначе може да означава изказването му пред в. Преса, че “България де факто се е съгласила за Южен поток”.

 10. @ ПЕТЪР ДРАГУЛЕВ Съвсем не искам да Ви преча, ако Сте свързан с някакъв нов политически проект, но пропагандния принцип ” всички са маскари” приет на “въоръжение” от пропагандния апарат на БСП, доста се поизноси. Защото имаше период, в който България не беше руска колония и от страната ни бяха изгонени руски дипломати, на руски мафиоти се отказваха входни визи. Подобно нещо се е случвало само по време на управлението на Стамболов. Сигурно се досещате за периода – 1997-2001. Управлението на един велик българин – Иван Костов!

 11. Към предишния ми постинг:

  Не може хем да лижеш мазната лапа с ролекса на един КГБист в патриаршески маскировъчен халат, да го посреща противно на Конституцията като светия и месия цялата държава- хем да се репчиш на друг КГБст- на началника на “патриарха”. А може би е обратното, кой знае необятната руска душа!

 12. Ами то май излиза , че относителната тежест на свестните хора в нашето общество е значително по-малка , отколкото тази на свестните руснаци в тяхното . ( Ха , това “руснаци” не звучало толкова лошо , колкото си мислят шефовете на пропагандата у нас . Ако ви е направило впечатление , в деня на коментарите около милярдния руски иск думата “руснаци” беше тотално забранена за употреба от когото и да било : водещи , обясняващи – всякакви . По всички ТВ програми / поне в ефира / . Говорше се единствено за “руската страна” , нежно и то . Само малкият бозайник , на Трайчо заместникът а-ха да се изтърве веднъж но овреме успя да се поправи . Чунким публиката вземе че асоциира , чисто звуково , подобна форма с ония , от десетилетия отрупвани с кир “американци” … Бррр . )

 13. Пропуска се нещо много важно! Г-н Борисов е подписал всички споразумения по “Южен поток” и е останало да подпише само договора, който ЩЕ подпише ВЪПРЕКИ Брюксел (по негови думи). Понеже това го няма във всяка онлайн медия (впрочем прочетох го само в две), но без коментар и някак между другото. Виждам връзка между “Белене” и “Южен поток”, които се стартират със споразумения?!? Доколкото съм запознат големи проекти без обезпечителен договор няма как да станат. Става въпрос за договор, към който има споразумения. Но трябва да има договор. Явно с Русия така стават работите – само със “приятелски” споразумения. Имам и леки съмнения за оплитането на ГЕРБ с ДПС, при което ДПС ще се самозакрие и остатъците ще отидат в в ГЕРБ. Може би Доган е уморен вече от посещенията си в Парламента (Впрочем, дано съм прав, че да се махне поне това разделение).

 14. Е,то според Дянков в България средната заплата е 1040лв. ама…

 15. До DO – Статистически погледнато и в България е толкова. Къде ги видяхте два пъти разлика недоумявам. Или съпоставяте минимална със средна, което, меко казано, е некоректно.

 16. До Петър Драгулев

  Г-н Драгулев, пак ЛЪЖЕТЕ…като един истински “антикомунист” 🙂

  Вижте във видеото към линка, който ви предоставям кой е българския политик-парламентарист, който казва на Путин-Вън! Задължително изслушайте речта му, която започва към 7:48 мин .

  http://www.youtube.com/watch?v=Rc65uo0TIBk&feature=plcp

  Камерата е велико творение, г-н Драгулев, нали ?:)

 17. @ Живко Боев

  Г-н Боев, споделям напълно мнението Ви! Съвременният политик от ранга на Стефан Стамболов се казва ИВАН КОСТОВ!!!
  Някои “антикомунисти” като господина Драгулева обаче имат избирателна памет…И как само се бият в гърдите, че били щурмували Парламента и как се правят на мъченици, преследвани, изтерзани и от ДС неоправдани! 🙂

 18. До DO:
  И от кой източник е тази средна заплата от 316 евро?
  Това са пълни глупости! Никой не би могъл да установи с достатъчна достоверност нито заплащането на труда, нито нивото на безработица в дълбоката провинция на необятната руска пустош.Най-вероятно подобно е заплащането в Москва и най-много в още 5-6 града. Само че масата живущи в азиатската част на ОНД не са виждали Москва и през крив макарон. Спомням си публикация в сп “Огонек” от 1990-91, където журналист описваше инцидент между тунгуски ловец и нефтяники. Местният искал да ги изпозастреля, защото си позволили да твърдят, че тов. Ленин е мъртъв.
  Нещастието на мужика е в това, че дори дотам да го докарат, че да бъде принуден корени да яде, той пак тъпо и упорито ще продължи да обича държавата /Матушка Рус/ и Бащицата /който и да е той – Царя, Ленин, Сталин, Путин – все едно/.
  Какво да се прави – народопсихология.

 19. Отново до DO:
  Щом така процъфтява икономиката на Путинова Русия, щом е настъпило такова благоденствие, щом “жить стало лучше, жить стало веселее”, що не вземат да се вдигнат масово нашите русолюбци /Румен Петков, Ивайло Калфин, Р. Овч., Мишето Миков, Светлана Шаренкова и вся остальная сволочь/ ведно с целокупното си домочадие и не се пръждосат я в Москва, я в мъртвите сибирски полета, ами стоят в нашата /не тяхната/ “гадна България” да се мъчат по разните парламенти и други “менти”?! Хем те да живеят щастливо и охолно, хем децата им да завършат престижния “имени Ломоносова”, хем и ние да отдъхнем!
  Защо а?!
  🙂

 20. (до г-н Живко Боев) Това, което казвате, е самата истина! Вие дори пропускате двете най-големи заслуги на Иван Костов. Той не пусна руските войски да преминат над България, за да окупират Косово и благодарение на това днес България е член на НАТО. Единствено по време на управлението на Иван Костов у нас се извършваше преход от комунизъм към демокрация. Но всичките добри неща, които Иван Костов направи за България не могат да компенсират предателството на цялата ни политическа класа и това най-ясно се вижда, когато се погледне къде е България днес.

 21. Г-н Инджев, гответе се за интервю! Нали помните, че имаме традиции. Едно време, когато Брежнев пръднеше, Бай Тошо се насираше! Пък сега всички виждаме, че ученикът е надминал многократно учителя си! А коментарите ме натъжават, защото ясно се вижда, че у нас “комунистите” са добре обединени. (може да е около “гювеча” – руския), но са обединени, докато ние другтите сме колкото хора, толкова и мнения! Е как да победим тогава! И престанете вече с това русофоби! Човек да не защити малко българската позиция и хоп – русофоб! Ето на ви един химн за българските русофили, да видите, че не съм русофоб!

  НЕЩАСТНЬIЙ НАШ БОЛХАРСКЬIЙ РЕГИОН
  (Козлодуйский вокзал)

  Здесь птицы не поют,
  Деревья не растут
  И только мы плечом к плечу
  Врастаем в землю тут.
  Горит и кружится планета,
  Над нашей Родиною дым.
  И значит нам нужна одна свобода!
  Одна на всех, мы за ценой не постоим (2).
  Пр.
  Нас ждет рекеть смертельный,
  И все ж бессилен он.
  Сомненья прочь, уходит в ночь отдельный
  Нещастный наш Больхарскый регион (2).
  Лишь только преговор угас –
  Звучит другой приказ.
  И министер сойдет с ума
  Разыскивая нас.
  Взлетает красная газета,
  Бьет договор неутомим.
  И значит нам нужна одна свобода!
  Одна на всех, мы за ценой не постоим (2).
  Пр…
  От Чернобила и Москва
  Корупция нас довела
  Просить до самых вражеских ворот,
  Такие, брат, дела.
  Когда-нибудь мы вспомним это
  И не поверится самим.
  А нынче нам нужна одна свобода!
  Одна на всех, мы за ценой не постоим (2).
  Пр…
  По Булат Окуджава;(Адаптирал, като за русофили – GB)

 22. В Суадитска Арабия, Шейха/или царя/ разпределя всяка година по 30 000$$ на всеки гражданин от мъжки пол. Това го прави, защото полезните изкопаеми от които печели са и на гражданите му. … А в Русия, която добива и продава повече нефт от всеки друг, плюс газ, плюс изкопаеми от цялата “периодична система”, царете прибират всичко. …. Нека се поучаваме от онези, които правят живота на гражданите си по-добър, а не да лежим на ИЗМИСЛЕНИ исторически “ценности”, създадени от хора, които само НИ използват за лична облага. … Ще дам и друг пример: На времето Америка се е създала, защото английския крал вдига данъците в американските колонии от 13% на 20%, или само със 7%, на което свободолюбиви хора като Вашингтон отговарят с НЕЗАВИСИМОСТ от краля/царя/ и създават най проспериращото общество на Земята. Ето това е ПРИМЕР достоен за подражание.

 23. Tochno tova imah i az predvid. Drug predi men tvardeshe, che v Rusia zaplashtaneto bilo mnogo po-dobro, otkolkoto u nas.

 24. Средната работна заплата Русия е по-добра от нашата единстевно в Москва, Санкт-Петербург и може би още, както някой по-горе каза, в 2-3 по-големи града. За да не бъда голословна, ето и малко цифри. В Москва средната работна заплата е 25 000 рубли, като 100 рубли са около 5 лв. Такава заплата вземат преподавателите и от във вуз, като визирам небезисвестния “Ломоносов”, а малко по-малко – около 20 000 руб.- вземат техните “дворники”, които са нашите роми и по стил на живот, и по възпитание, и по отношение към тях, и по професионален статус, т.е. чистят улиците. Тези “дворники” са предимно от Таджикистан, Узбекистан, Киргизия. В Москва се работи на няколко работи задължително, за да може член от семейството да докара до 50 000 рубл. месечно. Очевидно е, че у нас също се изкарват такива пари, което нито у нас, нито там е средна работна заплата. На всичкото отгоре в Москва стандартът е висок, но лично според мен е без никакво покритие. Затова тьотките и техните инфантилни мъже и синове идват лятото тук да ни се дуят с парите си, където наистина им е по-евтино във всяко отношение. Обаче в другите руски градове, села, паланки и т.н. трагедията е пълна – вземат около 5 000 до 10 000. Апропо пенсионерите в Москва вземат между 10 000 – 12 000 руб. и се ползват с мнооооого преференции.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.