Veni, vidi вицепремиер

Veni, vidi, vici (вени, види, вици) — дойдох, видях, победих!

Тъй рекъл Юлий Цезар, цитиран от Плутарх, когато решил по впечатляващо кратък начин да съобщи през 47-ма година преди новата ера на римския сенат, че е постигнал лесна победа над сина над понтийския цар Фарнак, син на Митридат, в битка а при Зела.

Ето че днес, в епохата на 41-то Народно събрание от 21-ви век,българският зрител можеше да види вените на едно вице с пропагандна цел. Почти същата работа: вени, види , вице…

За целта бяха мобилизирани телевизиите да видят и да покажат как вицето Цветанов си дава вените като кръводарител.

Даряването на кръв е благотворителност. Но за вицето Цветан Цветанов е пропаганден коз и той не се поколеба да го използва.

Нали си давате сметка колко „случайно” са се озовали телевизионните камери точно на мястото, където вицето е пожелало да му се видят вените и какво означава това за резоньорството на българските медии, впрегнати да обслужват пропагандата на нашите „пълководци”!

Регистраторите на „новината”,телевизионните камери, днес не могат да бъдат сравнени с ролята на историка Плутарх. Те не са ретранслатори на значимо събитие, а са средство за производство на масова информация за целите на масовата деградация на българските медии, впрегнати да обслужват популистките пирови победи на управляващите.

У нас се правят други сметки, а жертвите на популизма, стига да се множат, радват пълководците на пропагандните кампании, в каквито превръщат дори и кръводаряването, при което вицето Цветанов смирено обяснява пред тълпи от хроникьори, че се надява да е спасил “поне един човешки живот”.

Р.S. Случайна е всяка аналогия с победата на цар Пир, който- пак според Плутарх- си е дал сметка след победата над римляните при Аксулум през 279 г. пр. н.е., че е дал твърде много жертви

Пирът продължава…

10 мнения за “Veni, vidi вицепремиер”

 1. Paul Joseph Goebbels
  (1897-1945)
  Високопоставен нацистки политик, близък приятел на Хитлер. Експерт по пропагандата в Третия райх. Интелектуалецът в NSDAP.
  http://thirdreich.boinaslava.net/imena/Goebbels.htm

  “Различията между минало, настояще и бъдеще са само една ужасно настойчива илюзия.
  За съжаление вече стана очевидно, че нашата технологичност задмина нашата хуманност.Не знам какви оръжия ще се използват в Третата световна война, но Четвъртата ще се води с тояги и камъни.Който обича да марширува, напразно има мозък в главата — гръбначният би бил достатъчен
  Нещата трябва да са възможно най-опростени, но не и прости.”- “Допълнителна теория за всеобщата относителност” – -Алберт Айнщайн(1879-1955)
  Аа: “Господ не играе на зарове” -Алберт Айнщайн

 2. Хич не е случайна аналогията – сам Бог знае броя на отнетите животи, къде защото пречат,къде от плачевна здравна помощ, къде от липса на лекарства, къде от глад и немотия, къде от чувството за безизходица и отчаяние, къде от всякаква друга бездарно свършена държавна работа!Ще му трябват на Цецко цистерни с дарена кръв за компенсация!
  Като погледнеш трезво, то и 25 годишният ни “мирен преход” и той ще се окаже ПИРОВ. Нещо като “по-безболезненото рязане на котешка опашка” – не цялата наведнъж, а по мъничко, по 1-2 см …10-15 пъти.

 3. Гледах репортажа и се отвратих ! Помислих си: – Кой ли ще е тоя нещастник който ще получи змийска кръв .

  Иво, Браво за бързият и находчив коментар !

 4. Обезкървиха народа, прибраха му най-високите в Европа надценки за природни ресурси, и то в полза на чужда държава, дори личните партиди за здравни и пенсионни осигуровки окрадоха, наплюскаха се като свине първи, втори и треторазрядни министри, медийни и други магнати, сега ще демонстрират пред камери колко са дашни, а обикновени хорица вече припадат и полудяват от глад.

 5. А тези журналисти биха могли да направят съдържателен репортаж – всяка сутрин десетки бг. граждани продават кръвта си да има какво да ядат

 6. Много често когато си мисля, че ни е сполетяло най-голямото нещастие като държава – да имаме тъп пожарникар за премиер, без да искам в съзнанието ми изплува образа на Цветанов (това, което), и… без да се смятам за суеверен, се прекръствам… да пази Бог!

 7. Ми то Путин се превъплати в жерав или жеравка, та наш вице кръвен донор ли няма да стане. Ако трябва и кръвната му група и Rh ще префасонират в най- търсените….

 8. Надявам се, че поне част от “тълпите хроникьори” също да са дарили кръв…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.