Добрите намерения на герберите са постлани с бодливи рози

Вътрешният министър и втори човек в правителството Цветан Цветанов даде ново доказателство, че с първия човек в държавата Росен Плевнелиев, който го измести по пътя към поста президент на България през миналата година, е в състояние на „студена война”. Двамата явно се дебнат и обстрелват все по-горещо с „приятелски огън”.

Иронията на Цветанов по адрес на Плевнелиев вече минава границата на двусмислието, говорейки за своя съперник, надскочил го в кариерата, като за „един добър човек”. Беше ясно, че слага ироничното определение „добър човек” именно в кавички.

Пред журналисти, каквито винаги се навъртат около него, Цветанов каза вчера ( 16-ти септември) по адрес на бившия си колега от правителството във връзка с едно изявление на Плевнелиев от 28 август (цитирам го по-долу):

„Не знам защо Плевнелиев дава такива срокове, едно разследване не може да има срок, то е доста продължително, особено когато говорим за терористичен акт”.

“Не спираме да разговаряме и да обменяме информация със служби на други държави. Но президентът е един добър човек и може би в тази връзка иска да даде някакви срокове”

А ето и поводът със задна дата, който предизвика днешния отговор на Цветанов- защото срокът на президента за 15-ти септември изтече:

Президентът Росен Плевнелиев: Надявам се, че до 15 септември ще има обществен отчет за разследването на атентата в Бургас
28 август 2012
| Агенция “Фокус”

София. Помолих, посочих срок и се надявам, че до 15 септември правителството и компетентните институции ще направят обществен отчет за това докъде е стигнало разследването на атентата в Бургас. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев след възпоменателна церемония в памет на жертвите на атентата на летище „Сарафово” в Централната софийска синагога, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„Чухте от много представители на различни международни институции, че България действа адекватно, че се работи денонощно и знаете, че се кооперира по всички нива, за да може да бъдат разкрити извършителите”, посочи Плевнелиев.
Знаем, че този атентат е планиран много добре и той е много труден за разплитане. Има ясен политически ангажимент от всички – независимо дали са български институции, тези на Израел, Америка, Англия и на ЕС – заедно ще разплетем този възел и ще намерим извършителите. Няма да стане бързо, но е важно да има прозрачност на степента на работа и за това се надявам, че до две седмици ще имаме и отчет от правителството, каза Плевнелиев. „

Водещият на Нова телевизия Христо Калоферов се поинтересува тази сутрин от мнението на бившия вътрешен министър Румен Петков за напрежението между президента Плевнелиев и Цветан Цветанов. За изненада на всеки, който познава стила и поведението на злополучния (доколкото бе отстранен от поста по времето на тройната коалиция) Петков, той „пропусна” да се възползва от ситуацията за някоя от цветистите си забележки и се изказа уклончиво:

„Водещ: Какво се е случило. Нашето разследване предизвика, така да го кажем напрежение между президента и министъра на вътрешните работи. Знаете миналия месец президентът оповести, че крайният срок за доклада след разследването е 15 септември. Министър Цветанов му е отговорил доста остро, четохме и във вестниците тази сутрин. Може ли да се дава срок за подобно мащабно разследване? И защо се получава такова разминаване?
Румен Петков: Първо, в такъв случай да се пренапрягат службите и да се претоварват с очаквания не мисля, че е държавническата стъпка. Но и да бъдат оставени без какъвто и да е систематичен контрол, също не мисля за редно. Поне аз възприех на президента заявлението като стремеж в качеството му на държавен глава и в качеството му на председателстващ Консултативния съвет по национална сигурност да се центрира целият обем информация. Ние знаем, че и на този етап има редица проектозакони, но външното разузнаване се ръководи от президентската институция. Имаме контраразузнавателни служби, имаме служба за борба с организираната престъпност. Тоест, стремежът на президента по моему беше да се центрира обемът информация и да се направи анализ къде са ни пропуските. Аз не случайно казах – мрежа от институции, система от действия, система за координация. Ние за съжаление от докладите, които напоследък се появяват, разбираме, че нямаме координация между разузнавателната и контраразузнавателната служба, че специално в сектора „Терор”, който е изключително чувствителен, за съжаление вече можем да го кажем и като потърпевши, ние имаме две звена. Едното е законовите правомощия и задължения на агенцията за национална сигурност и оттук вече гласно или негласно пренасочване на определен властови информационен ресурс към службите за борба с организираната престъпност в МВР. И поне аз считам, че президентът очакваше този анализ да бъде направен. Сигурно и вътрешният министър има своите основания.

Както се вижда, при толкова явен разрив между два центъра на властта, опозиционният деец Румен Петков, крайно нетипично за него, предпочита да не взима страна. Той е нападал досега и двамата: президента Плевнелиев- заради отсъствието на традиционните специални благодарности към Русия в речта му по повод празника 3 март ( Петков направо беше първоизточника на „откритието”, че Плевнелиев не изразил благодарност. Срещу МВР на Цветанов червеният деец не веднъж е хвърлял обвинения в провал ( например в друго телевизионно предаване на 31 май, когато отново „напляска” вербално американския посланик Уорлик с думите, че не ставал и за „ваксаджия”).

Явно по върховете на ГЕРБ се води (вече не много) тиха борба за надмощие на лобита, но уж големите противници на властта от БСП „пропускат” да си изиграят опозиционните карти. С други думи, истинската „студена война” по-скоро се води в задния двор на управляващите, а имитиращите опозиционност ходят наоколо на пръсти и си правят тънки сметки какво могат да отмъкнат за себе си от разпределянето на порциите в имитацията на конкуренция при безмълвно налагания от двете партии двуполюсен модел.

Може ли той да бъде разбит или поне неутрализиран дотолкова, че да не могат играчите от ГЕРБ и БСП да разиграват всички останали, а най-вече самите гласоподаватели?

От отговора на този въпрос, в оставащите до изборите месеци, ще зависи избистрянето на картината. В противен случай ще бъдат ликвидирани алтернативите до степен, че българските граждани ще трябва да избират между две хипотези за бъдещето, които уж се изключват на думи, но на практика се допълват и си помагат друга трева, освен гербери и рози, да не никне наоколо.

6 мнения за “Добрите намерения на герберите са постлани с бодливи рози”

 1. По повод на коментарна статия в Дневник за създаването на КДС с решение на ЦК на БКП, подписано от Живков, един форумец е припомнил следното:

  “Ето ви един виц, заради който автора му, арх. Боян Чинков от Пловдив, е лежал 4,5 г. в затвора:
  “Кой е най-големият мичуринец в България?
  Най-големият мичуринец е бащата на Тодор Живков. Защото е създал хибрид от тиква и микрофон”.
  Шесто управление на ДС стига до него с големи мъки, от уста на уста.”

  Още докато го четох разбрах, че той идеално пасва и за днешния ни Пръв и Единствен държавен и партиен Ръководител, Другаря Борисов. Наистина, тези двамата са си лика-прилика!

 2. Деривати на БКП! Сериозен опит за възстановяване на член прЪви от димитровската конституция на НРБ, ако не формално, то реално в политическия живот.

 3. Днес прочетох поредната порция глупости, избълвани от Плевнелиев, и започвам да разбирам иронията на Цветанов.

 4. Уж са на различно мнение всички министри помежду си, уж се карат – ЦЦ и СД, ЦЦ и РП, РП и СД и пр., както ББ и СС, СС и Гоце и пр., но на един бог вкупом се кланят – на бог ДС, отроче на чекист на чекистите у нас – тж, и си козируват, и се обичат помежду си, и се слушкат, и си помагат, и с братски услуги си услужват, а за пред нас – бивши, настоящи и бъдещи врагове – камуфлажни свади до безкрай.

 5. Герб, БСП ,ДПС и РЗС са си коалиция и сега,само се карат за пред медиите и хората.А в бюфета на парламента заедно си пият и ядат. Даказателство България на гражданите още на 27юли 2012г. казаха как ще се разпределат местата във ВСС и познаха парламентарната квота на 96%.
  Даказателство №2 приватизацията на Булгартабак и Кремиковци и предстоящата на военно-промишления комплекс.
  Даказателство №3 една и съща медийна групировка ги обслужва.
  Даказателство №4 една и съща банка ги обслужва.
  Даказателство №5 никои никого не разследва от тях.
  Даказателство №6 сега генното политическо инжинерство създава партия Марешки и т.н.

 6. цецо колко хиляди му стува парното на 5-6 апартамента?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.