Южен паток

В момент, когато българските власти започнаха да проумяват отредената на България роля на мюре в лова на регионални шарани в руската стратегия на проникване в ЕС по фланга с помощта на местния си троянски кон, уж консенсусният последен коз от този троен скок започна да се пропуква. На кого му пука ли? Май на самата Русия.

УНИАН: В руския парламент вече се говори, че „Южен поток” е безперспективен

17 септември 2012

Москва. Позицията на България за „Южен поток” показва, че за Русия е по-изгодно да се откаже от този проект, заяви ръководителят на комисията по енергетика в Държавната дума (долната камара на руския парламент) Иван Грачов, цитиран от агенция УНИАН.
„Моята гледна точка винаги се е различавала от официалната. Аз винаги съм смятал, че плановете за строителството на „Южен поток” са безперспективни. Основният аргумент е, че „Южен поток” ще се сблъска с препятствия в страни, които с нищо не се отличават от Украйна от гледна точка на собствените средства и интереси”, посочи Грачов. По неговите думи изявленията на българското ръководство за евентуалното излизане от проекта са именно пример за това. „България се държи по същия начин, като Украйна”, посочи той. Грачов подчерта, че по-разумно би било Русия, Украйна и Европа да се договорят за използването на действащата украинска газопреносна мрежа.
Ръководителят на комисията в Държавната дума е уверен, че страните до края на годината трябва да се опитат да стигнат до компромис и до подписването на споразумение за използването на украинските тръбопроводи, като тогава темата за „Южен поток” ще стане неактуална.”

Дали пък тази гледна точка, която е трудно да бъде възприета като „опозиционна” в качеството й на резонанс от споменатите по-горе събития- а и изразителят на мнението е цял шеф на ресорна по темата комисия в руската Дума от управляващата партия- не е всъщност подготовка за завой пред нов бой? И кой ли може да поръча тази музика, освен стопанинът на Кремъл, който не веднъж е изненадвал доста неприятно натегачите в България?

Спомнете си, че Путин караше Станишев да го чака в предверието във вилата си в Сочи, където българският просител беше унизен по безпрецедентен начин. След което, веднъж проверен, прецедентът се повтори и следващият път протежето на Путин на президентския пост Дмитрий Медведев направо отложи с цял ден обещаната в Кремъл аудиенция на търпеливия ни на руски унижения министър-председател.

Междувременно Путин държа в неведение за своето благоволение до последния ден възторжения си домакин през април 2009 г. в София. Георги Първанов, който се напъваше да създаде „световна” трибуна за руските енергийни амбиции с негово лично участие в тях, беше публично напляскан. Путин, заради когото Първанов измисли т.н. световен енергиен форум в София, спихнал се до регионална среща без престиж и последици за участниците ( и без участието на обещаните от слугинските български медии петролни крале, шейхове и президенти), не само отказа в последния момент да ощастливи с присъствието си форумчето, но и не си направи труда да обясни на „братушките” неприличното си поведение, макар червеният килим на пропагандата да го чакаше с умиление тук до последния миг.

Сега Путин напляска и Борисов буквално мигове, след като нашият богатир най-после събра мъжество да му противоречи, макар и само за едно от многобройните му вероломства.

На намека на Борисов, че може и да не подпише в София на 9 ноември за „Южен поток”, от името на Путин, заподозрян на всеослушание от Борисов, че се кани лично да дойде тук за подписването, светкавично отвърнаха с шамар с опакото на ръката. Именно така, по господарски пренебрежително, звучи върнатата от Кремъл реплика, че в графика на руския президент не фигурира такова посещение. Разбирай: то може и да се осъществи, но ако същата господарска ръка бъде целуната ( за което също има прецедент – пратеникът на Путин в София, руският патриарх Кирил, направи пролетна репетиция тук, когато Борисов издържа изпита, целувайки му ръката).

Поемам приятния риск да ядосам американофобите, които подобно на русофилите си измислят за свое оправдание съществуването на  русофоби сред българските патриоти и си изобретяват американофилство в лицето на своите опоненти, несъгласни с американофобията им. Но истината е, че огромният скок на добива на алтернативен газ в Северна Америка, който превърна САЩ за броени години от вносител, в най-големия производител на тази суровина в света, измествайки вече Русия – с тенденция да застанат на прага на експортната инвазия след задоволяването на вътрешния пазар, разбърка страховито картите на руския енергийния шантаж. Срещу него, отчитайки новата ситуация, се изправи най-после и Европейския съюз, който се осмели да започне разследване на монополните практики на руския инструмент за този шантаж, гиганта „Газпром”.

Президентът Путин и премиерът му Медведев посветиха вече доста развълнувани фрази в своите речи като предупреждение към руския народ, че ерата на този шантаж май приключва и настъпват тежки времена. Ще трябва да се работи. Ще трябва да се разработват не само нови технологии, но и да се инвестира в наука, технологии и други занемарени от тази изостанала в световното състезание страна, заложила на модела на развитие, характерен за надарените с течно злато шейхства: копаеш, продаваш и готово! Но краят на тази приказка с лесните печалби, в които отсъства човешкия фактор с неговия принос за благоденствието на страната, е към своя край.

На фона на този титаничен тътен личната храброст на Борисов да се изрепчи е всъщност вид осъзнаване на новите реалности. Ако не удържи тази позиция ще продължаваме да бъдем нещо като мюре, нещо като южен паток за северната мечка.

„България на три мюрета” е илюзия по руски сценарий. Трудно е за вярване, но не е невъзможно да се откажем от ролята на южен паток, в която срещу някакви си десетки милиони евро годишна печалба от транзит ни се предлага да се завържем още по- здраво за зависимостта си от една отделна държава, с която и без това имаме многомилиарден търговски дисбаланс в съотношение едно към десет.

10 мнения за “Южен паток”

 1. Май дори и заклетите гербери са се присмели на Боко са хвалбествените приказки срещу Путин. По-интересно е защо – предполагам защото редовия гербер е редови фен на Русия и автоматично се прекланя на руската мечка, щото е ….просто така научен….Интересна народопсихология.

 2. Като си помисля, реакцията на Русия по въпроса с Южен поток сочи, че вече не вярват на БСП като техен троянски кон в НъРъБъ. Да запееш песента, че гроздето е кисело, т.е. че поредният проект от “големия шлем” е несъстоятелен, означава, че не виждаш начин да пробиеш през защитата на настоящите, че и на бъдещите управляващи. Най-вероятно руските анализи сочат, че нашите комита нямат шанс да се доберат до властта на следващите избори, да пр(е)(о)дадат българските интереси и да станат отново проводник на руските корупционни схеми. Забележете, че руснаците никога не пропускат възможността с достойнство да излязат от ситуациите – винаги “губят интерес” от проектите, които не могат да натрапят чрез местните предатели на държавите…
  Но най-важното е, че май за другарите ще настъпят тежки времена. Как ще се оправят със ситуацията си е техен проблем, но дали двамата клоуни на върха – Боко и Цоко ще устискат и ще получат своевременна подкрепа от ЕС и САЩ е вече изцяло наш, български проблем. Лошото е, че двамата не могат да направят нищо самостоятелно (те “имат топки” само за местна употреба) и ще разчитат изключително на чужда защита – сиреч ще разчитаме на чужда подкрепа.
  Тъй като напоследък не случваме на политици, дано поне късмет да имаме!

 3. Po moi vpechatlenia redoviat gerber e bivsh sedesar i kato takav e PROTIV BSP i Rusia i saotvetno ZA evropeisko, a ne za evraziatsko razvitie na Balgaria.
  Neshtastieto na redovia gerber proizticha ot zabludata, che Boiko Borisov moje da mu bade spasenieto ot Sergay Stanishev.

 4. Ами докато Пу се опитва да извива ръце на Украйна с ЮП и си мисли че някой ще се уплаши от заканите му никой в Европа не стои със скръстени ръце. Самата Украйна планира не само LNG съоръжения на собствена територия но и иска да участвува с Турция в строежа на такива мощности и на Турска територия. Нещо което е най-близко до ума (и даже до г*за) ни, но никой в БГ не му дойде на ум да го пробва.
  Така ние сме все още единствената морска държава в Европа без LNG идеи и перспективи, а цяла Европа, ВСИЧКИ трескаво строят за да може да се поеме наплива от САЩ, Египет, Алжир, Мозамбик, Израел и от къде ли не още.
  Що се отнася до ЮП, ще излезе нерентабилен и той. Вече и отсечката към Южна Италия е обявена за нерентабилна и съмнителна. Северният клон едва си пробива път със силата на много подкупи и условия които никой не иска да приеме лесно. Ние се оказахме най-лесни и най-дашни.
  В края на краищата, вместо 1+2+1 тръби, ако успеят да закърпят нещо все пак, и някой им финансира мегаломанския проект (70% трябвало да дойдат от Банките) ще се получи в най-добрия (за ПУ) случай 0,5+0+0. Което прави по-малко от 8 млрд. куб. м. и е по силите на второразредни африкански компании вече. Но най-лошото е че няма изплащане, нещо като със АЕЦа се получава.
  И това 0,5 ще “огрее” само нас и някои около нас със “животворнАТА рускА газ”. Но за петоколонниците това естествено е повече от СУПЕР. За много малка част от тях всъщност. БОЛШИНСТВОТО от тях си мислят че много разбират от чугун и бетон в паметници, но май и от това не вдяват. Бях им предложил тук в блога да си издигнат НОВ РУСКИ ПАМЕТНИК, (на самозваните руски създатели на теорията за шистовия газ) но никой не поде идеята.
  А технологията шистовия газ се оказа наистина ОСВОБОДИТЕЛНА и още как. Но това се отнася за някои други американски, европейски и азиатски народи, не за нас.
  За съжаление, нашият мат’рял е способен да следва само указания. Вярно е когато казват че подемането на идеи е прерогатив на други народи – свободните умствено.

 5. 1.”Politics: Poli, a Latin word meaning many; and tics meaning, bloodsucking creatures.”
  2.”from Latin politicus, which is the latinisation of the Greek πολιτικός (politikos), meaning amongst others “of, for, or relating to citizens”, “civil”, “civic”, “belonging to the state”.

  “Нашите” политици са от първият вид. Хора, които не се грижат за материалния възход на гражданите СИ, и не защитават интереса на държавата СИ.
  Американските политици са от “втория вид”, грижат се за материалния възход на гражданите СИ и защитават интереса на държавата СИ.

 6. Русия е обречена на гибел с това управление.Всеки който се е обвързал с тях го чака същото.Инвестиции в “мирноатомни” енергиини също е обречено (предстои да се случват “случки”),които ще принудят “ядрената мафия”,колкото и да се напъва съпротивително да клекне пред “законите на Началника”.Руските газови потоци ще пресъхнат.Единствените смислени ,а и спешни инвестиции са в природосъобразните “техники и технологии”(има мноооого,не само “ВЕИ – ветърни мелници и слънчасали клетки”.АЕЦ са най опасният начин за добив на енергия и най опасното нещо за човеческата и не само настояща наличност.Писал съм,не само тук и писах .че ще се случат случки “тук,там” и се случваха с “мирноатомните”.И за Андромният бях писал на едни други места,но на “някого” несе хареса писанията ми за състояли се факти,та с “изтривалката” по моите писания.Аз и за “Фокушимите” знаех,както и за мнооого други “знаех”,ама…

 7. Потока не ни прави по зависими от Русия.АЕЦ Белене ни прави по зависими!
  Потока прави Русия зависима от България!Подобно на Украйна едно дясно патриотично правителство подобно на Украйнското ще спре
  руския газ при най малкият опит за шантаж.
  А България ше има дясно,патриотично
  правителство.Това е сигурно!

 8. „България на три мюрета” е илюзия по руски сценарий. Трудно е за вярване, но не е невъзможно да се откажем от ролята на южен паток, в която срещу някакви си десетки милиони евро годишна печалба от транзит ни се предлага да се завържем още по- здраво за зависимостта си от една отделна държава, с която и без това имаме многомилиарден търговски дисбаланс в съотношение едно към десет.”

  Браво. Делят по братски, както винаги. За тях България си е колония, винаги е била.

 9. Nozhut v Surceto na Ruskata Mechka po otnoshenie na aspiraciite i da bude ednolichen dostavchik na gaz v Evropa shte bude zabit s padaneto na Siriiskiat rezhim. Takava e mizata za da mozhe Katarskiat gaz da bude dokaran do Evropa – prez Siria. Sega se setete zashto Rusia durzhi na rezhima na Asad na zhivot i smurt. Proekta za trubata ot Katar e podgotven otdavna a sredstvata za prokarvaneto estestveno ne sa problem za strana ot Persiiskia zaliv. Deistvieto teche, dnite na Asad sa prebroeni a s tiah i mononopolut na Gazprom v Evropa.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.