Корпоративни интереси клатят феса по трасето Москва-Дамаск-София

Със съгласието на авторите на статията публикувам разследване на сайта Биволъ, което конкретизира накъде водят следите на зависимостите по трасето Домаск-Москва- София, за които съм писал многократно в ivo.bg –особено през миналия юни, когато в Сирия с гръм и трясък се появи екип на българската проправителствена ТВ 7, очевидно прегърнат от параноичния иначе режим на Башар Асад с крайно нетипична за него гостоприемност като за чужди журналисти ( при това от държава, която не само е член на НАТО, но и току-що беше прогонила сирийския посланик от София).

Ето до какво пише днес Биволъ:

Заобикаляйки ембаргото…
Милиардите на Асад – депозирани при руския партньор на КТБ
Нарушават ли санкциите срещу Сирия сделките за Булгартабак и Виваком?

от Биволъ Сряда, 19 Септември 2012

Санкциите наложени на Сирия от САЩ и Русия вредят на руския бизнес, каза руският Министър на външните работи Сергей Лавров на 10 септември, след среща с Държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в руския пристанищен град Владивосток. Той посочи, че руските банки са особено засегнати.
Дали руските банки оперират със сирийския пари в такива количества, че санкциите да могат да им навредят? Имейл, адресиран до г-н Сергей Аваков, управляващ директор на финансовите институции в руската банка VTB дава някакъв, макар и непълен, отговор. Следното съобщение, изпратено от официална сирийска пощенска кутия, предоставено на Биволъ от хакерска група, изненадващо потвърждава притесненията на Лавров:
=======
ATTN: Mr. Sergey Avakov Managing Director Financial Institutions JSC VTB Bank 
 
Dear Mr. Avakov,
In reply to your message dated 26.10.2011 please be informed that following your good bank’s proposals, which we have received previously, we have raised the total amount of deposits up to more than EUR 2 bln. Please note that the matter of extending the terms of the Central Bank of Syria existing deposits at the moment remains under consideration. We shall inform you accordingly when any decision in this regard is taken.
Meanwhile, we kindly ask you to open an account in Russian rubles in the name of our bank or provide us with your instructions on the actions that we should take in order to open such an account.
We remain in anticipation of your reply and look forward to expanding our fruitful cooperation.
На вниманието на: г-н Сергей Аваков, Управляващ директор Финансови институции към банка VTB АД
•
Уважаеми г-н Аваков,
•
В отговор на вашето съобщение от 26/10/2011 ви уведомяваме, че след като разгледахме добрите предложения на вашата банка, които получихме по-рано, ние увеличихме общата сума на депозитите до повече от 2 млрд. евро. Моля, имайте предвид, че въпросът за удължаване на сроковете за съществуващите депозити на Централната банка на Сирия в момента все още се обсъжда. Ще ви информираме, когато стигнем до някакво решение по него.
В същото време молим да отворите сметка в руски рубли на името на нашата банка или да ни предоставите инструкции за действията, които трябва да предприемем, за да отворим такава сметка.
•
Очакваме вашия отговор с нетърпение и надежда за разширяване на нашето ползотворно сътрудничество.
=======
Източникът не разкрива името на автора и точната дата на съобщението, затова информацията не може да бъде напълно проверена. Няма такова съобщение и в 2.5 млн. сирийски имейли публикувани от Wikileaks през юли. Нашият източник твърди, че този имейл е придобит чрез пробив в сигурността на един от сирийските интернет сървъри.
Биволъ се свърза по телефона със Сергей Аваков, който отказа да отговаря на въпроси и насочи към пресслужбата на VTB. Писмените въпроси изпратени на пресслужбата останаха без отговор.
Съдържанието на съобщението обаче се потвърждава от по-късни медийни публикации.
“Специалните отношения” между Сирия и Русия са разследвани и от Financial Times.
“Докато западните банки са отрязали всякакви връзки със Сирия заради санкциите, има информация, че руските финансови институции като VTB, Внешекономбанк и Газпромбанк продължават да работят нормално”, пише FT на 9-ти юли.
FT цитира Мохамед ал-Жлейлати, по това време министър на финансите на Сирия, който казва: „Русия ни е подала ръка, особено във финансовата сфера”.
“Според сирийски правителствени документи и кореспонденция, проследени от The Wall Street Journal, режимът в Сирия планира да използва руски банки като част от спешните усилия да заобиколи американските и европейските санкции върху нефта и финансовите транзакции”, пише през август The Wall Street Journal.
Статията се позовава на масив с документи, които приличат на автентична кореспонденция между сирийските правителствени служители и определени чуждестранни компании. Документите на WSJ обхващат периода от март до началото на юли 2012 г., шест месеца след имейла до г-н Аваков.
Един месец след датата посочена в имейла (26.10.2011), три руски кораба, предвождани от тежкотоварния ракетоносач крайцер Адмирал Кузнецов се отправят към сирийското пристанище Тартус.
 По времето, когато е писан имейла, страните от ЕС започват да прилагат санкции срещу Commercial Bank of Syria (Търговска банка на Сирия – 14 октомври, 2011 г.). На 27 февруари 2012, страните от ЕС замразяват активите на Syrian Central Bank (Сирийската централна банка).
VTB ще купува стратегическа телекомуникационна инфраструктура в България
Руската банка VTB (бившата Vneshtorgbank – Внешторгбанк), за която има данни, че държи сирийски пари, има подразделение за инвестиционно банкиране VTB Capital (ВТБ Капитал) с офиси в много европейски страни. През май 2012 г., VTB Capital откри клон в Ню Йорк. Руската държава притежава 75.5% от компанията.
На 30 юли руският вестник “Комерсант” съобщи, че българският кредитор Корпоративна търговска банка, КТБ, и руският й партньор VTB Bank са се договорили да поемат задлъжнялата Българска телекомуникационна компания БТК, която оперира под търговската марка Vivacom.
 Очаква се сделката да приключи през септември. VTB Capital, дъщерно дружество на банка VTB, тогава отказа коментар, както съобщи българският информационният сайт Novinite.com.
Базираната в Хонг Конг компания на телекомуникационния и медиен магнат Ричард Ли PineBridge Investments в момента притежава 94% от акциите в Vivacom, а останалата част се предлага на българската фондова борса. Ако всички варианти се изчерпат, големите кредитори ще могат да излязат от кредитните си позиции след като инвеститорите платят общо 617 милиона евро.
Дъщерното дружество на VTB Capital в България се оглавява от бившия финансов министър Милен Велчев. В края на октомври 2011 г. VTB Capital придоби срещу 100 млн евро 79,83% от акциите на Булгартабак. Според коментари и публикации в медиите, зад тази приватизационна сделка всъщност стои КТБ. От имейла изпратен от сирийската банка до Аваков става ясно, че по това време депозитът от 2 млрд евро вече е бил факт.
Потърсен по телефона с въпрос относно произхода на парите за сделката с Vivacom, Велчев отказа всякакви коментари и препрати към пресофиса на VTB.
Vivacom наследи инфраструктурата на бившия български държавен телеком БТК и през неговата оптична мрежа преминава най-големият телефонен и интернет трафик.
Заобикаляне на санкциите на ЕС?
Като част от ограничителните мерки наложени на Сирия от страните от ЕС, които са в сила от 24-ти април 2012 г., “активите на Сирийската централна банка в рамките на ЕС са замразени и е забранено да се предоставят финансови средства или икономически ресурси.” Има забрана за сирийските финансови институции да отварят нови клонове или дъщерни дружества в ЕС, да създават нови съвместни предприятия или нови съответни банкови взаимоотношения с банки от ЕС. Държавите-членки трябва да се въздържат в краткосрочен и средносрочен план от финансова подкрепа за търговия със Сирия, в това число експортни кредити, гаранции, и застраховки. Няма вече дългосрочна подкрепа”.
Въпреки това няма ограничения за руските банки, притежаващи сирийски пари, да инвестират в Европа, дори и при закупуване на телеком инфраструктура, от решаващо значение за националната сигурност на една държава-членка, както показва и сделката Vivacom.
Биволъ изпрати запитвания до ДАНС, до Комисията за регулиране на съобщенията и до Европейския комисар по телекомуникациите Нели Круз, за да установи дали произходът на средствата за купуването на българския телеком е бил проверяван за евентуално нарушаване на ембарговите регулации.
КТБ – “гнила ябълка”
Оглавяваната от Цветан Василев Кооперативна търговска банка, КТБ, държи почти половината от депозитите на големите държавни компании и е широко известна като „любимка” на правителството, което държи там голяма част от парите на държавните предприятия.
В секретна дипломатическа грама, изпратена до Вашингтон през декември 2006 г. от бившия американски посланик в София Джон Байърли, която изтече в Уикилийкс, КТБ, заедно със седем други български банки, е описана като „гнила ябълка”, чиито практики „включват пране на пари от български и чужди престъпници и свързаното с него отпускане на заеми”.
„Корпоративна търговска банка (Corporate Commercial Bank). Тази банка е известна още като Банката на Риск Инжинеринг, най-важният и печално известен играч в енергийния сектор, участващ в почти всички енергийни консултантски проекти. Заради тесните си връзки с Риск Инжинeринг, притежавана от Богомил Манчев, се очаква банката да придобие силни позиции във финансирането на проекта Белене. Сметките на Националната електрическа компания, която е собственост на държавата и се занимава с тъмни продажби на електроенергия чрез посредници като Манчев и Ковачки, също са депозирани там. Главният акционер на тази банка е Бромак ООД, собственост на Цветан Василев, който през 2004 г. беше замесен в противоречива приватизационна сделка свързана с купуването на Софийския завод за вагони, дотогава държавна собственост, на цена по-ниска от пазарната.”, пише посланик Байърли. (пълен текст на доклада на български и на английски)
Интересът на Цветан Василев към телекомуникационния сектор не е нов. Той придоби мрежата за бъдеща цифровизация на ефира (НУРТС). Цветан Василев е известен още и като финансист на сенчестата българска медийна империя на майка и син, Ирена Кръстева и Делян Пеевски, които притежават голям брой проправителствени вестници и телевизионни канали.

7 мнения за “Корпоративни интереси клатят феса по трасето Москва-Дамаск-София”

 1. БГ пак попаднала в здрава прегръдка, от която се разнася мирис на гнило.
  Смята се, че болните от проказа били много сластолюбиви. И винаги гледали да заразят здравите, че да се разрастват. Като не успявали – много се ядосвали… на Холандия (примерно).
  Дано Нели Крус разбере това утре.

 2. “България трябва да стои извън банковия съюз”
  или
  “България трябва да стои извън евентуален бъдещ банков съюз на ЕС. Това заяви управителят на Българската народна банка Иван Искров вчера по време на откриването на учебната година в УНСС. „Подкрепям идеята за по-голямата интеграция в еврозоната, но на този етап съм против присъединяването на страната ни към банковия съюз”, обясни Искров.”
  или
  “Искров допълни, че евентуално членство на България ще се сведе до едностранното прехвърляне на значителен национален суверенитет към Франкфурт и Брюксел, а страната ни няма да получи нищо в замяна”

  “Национален суверенитед” каква дума само!
  Нашите банки нямат суверенитед да “печатат пари”, понеже сме в “борд” и народа стиска зъби за да оцелей. Но нашите банки искат суверенитед за да си правят безконтролно преводи от онази чужбина, която не е в интерес на ЕС.
  Питам се, къде е онази Холандия, която създаде навремето Dutch East India Company, първообразът на съвременният финансов маркет и бизнес.

  А в същото време БГ народа плаща членския внос към ЕС, който внос е като здравна осигуривка – ако БГ-владетелите се “разболеят от лакомия”, евро”докторите” веднага ТРЯБВА да реагират за да не загине обществото, откъдето идва вноската.

 3. От всичко казано по-горе излиза, че за България Берлинската стена още не е срината. Ние, българите, даже не сме на етапа “Солидарност”, защото нямаме обществени правозащитни организации. Е тогава? За какво бяха всички тези 23–годишни лъжи на цялата ни политическа класа, че прави мирен преход от комунизъм към демокрация? Но най-вулгарното е, че тя продължава да го твърди!

 4. Няма никаква връзка,между първата и втората част на статията.Първата е геополитика за влияние на изток между двете големи сили,което е крайно вредно за културния свят,защото води на власт крайните ислямисти.Пример за това са Афганистан,Ирак,Либия,Египет….Втората част е типичен,български криминален случай,невъзможен без участието на правителството,което и да е то.Между двете общо няма.Това е минус за статията.

 5. Г-не, връзката между първата и втората част на статията е в демонстрацията как кървавите пари на Асадсе изпират чрез инвестиции в ЕС през троянския кон – България.
  Или Вие може би смятате, че работата на една банка не се заключава в това да инвестира и кредитира с депозитите на клиентите си?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.