Старата народна п(л)есен в народн(яшк)ите ни медии

Извърших насилие над себе си с взиране в основните сутрешни предавания на основните български телевизии с национален обхват, но дано от вредното за здравето ми усилие има някаква ползица за читателите, които не са имали това съмнително щастие или пък просто са гнусливи…

И какво да видя? Ще наруша каноните в логиката на публицистиката и ще започна с обобщение: от екраните се лее ретоградно мислене, подмазвачество на силните ( било в лицето на управляващите или пък просто на мнозинството хора с манталитет от 19-ти век, които продължават да са определящата маса за „народния” вот).

Да караме по ред.

Канал едно ни показа крушението на плахите опити на водещата да зададе неудобен въпрос на гостуващия министър на транспорта Ивайло Московски. Той обаче не мигна. Не случайно за такива случаи има лаф „без да му мигне окото”. Хладнокръвно и хипнотизиращо втренчен отбиваше любезните атаки срещу съмненията, че да се возят селски футболисти в правителствения самолет, защото са приятелчета на неговия началник Борисов, не само е законно, но дори и полезно ( за самия самолет, който иначе щял да стои неизползван). Наглост, копираща всъщност буквално тезата на самия премиер Борисов. По нагло ми се струва само поведението на културния ни министър Вежди Рашидов, който в същото предаване преди време буквално поиска като пушач от непушачите да са му благодарни, че с дробовете си пречиствал за тях въздуха от вредния никотин.

В гузната Би Ти Ви- гузна, защото допринесе съществено за ексхумацията на „случая Опиц” със симпатизиращото обяснение, че осъденият е иконописец- колегата Иван Бакалов беше поканен ( най-сетне опонент по въпроса!) да защитава крайно непопулярната теза, че законите трябва да се спазват и поради тази причина няма основания за кампанията за помилване а осъдения Йордан Опиц. Той трябва д а лежи 5 години затвор за предумишлено убийство и притежаване на незаконно оръжие (само за това по закон се полагат 6 години!). Задача на Бакалов обаче беше трудна, ако не и невъзможна: срещу себе си имаше опитния Красимир Каракачанов, който много добре знае, че убийството на рецидивист, каквато е жертвата на убийството, се радва на масови аплодисменти. И той не се колебае да си ги заслужи пред леко гузните погледи на водещите.

В студиото на Нова телевизия за контраст се чуваха опозиционни гласове за популистките предизборни намерения на управляващите да подкупват населението с повишаване на пенсии и заплати буквално месеци преди хората да пуснат гласа си в урните. Решавам да не си губя тук времето и да си запазя силите за седмичните обобщаващи предавания на телевизията, в които ще компенсират многократно този „пробив”.

Очакванията ми за апотеоза на ретоградността ми се оправдават обаче напълно в официозната ТВ 7. Там във вихъра си е неофициалният говорител на Борисов и Цветанов, водещият Бареков. Толкова се е опиянил от значимостта си, че за миг забравя поредната кампания, която му е възложена и се отклонява от темата за собствения си принос в разобличаването на енергийната мафия ( която той откри всъщност онзи ден след като премиерът даде сигнал за нападение в отговор на руската офанзива за АЕЦ „Белене”). Но и един миг е достатъчен за толкова талантлив изразител на ретоградността, за да каже куп типични неща за политиканстването в кръчмата, в която се вият кючеци:

Зарадва се искрено, че един главен редактор в Ирландия е „изритан” от работа заради публикуването на голите снимки на британската херцогиня Кейт Мидълтън ( не му е за пръв път, беше доволен да защитава президента Първанов от моя милост и да обосновава колко правилно съм се оказал без работа). Съжали, че тук не ставали такива неща. Явно се чувства лично уязвен от това, че никой не беше уволнен след публикувани в български медии негови полуголи снимки, които сам беше разпространил в интернет, хвалейки се как се полива гол до кръста с шампанско по 300 евро бутилката.

Изпадна в умиление от една военна маршировка и ни ощастливи с мнението си, според което „простотията на политиците” е отменила казармата в България и по тази причина днешните български момчета били изнежени и седели по кафенетата. С което веднага подмазвачески (защото в този тандем главният е говорителят на властта в студиото) се съгласи гастролиращият министър на земеделието Мирослав Найденов, повтаряйки старата селска мъдрост, че човек не може да стане мъж, ако не е ходил в казармата.

За сравнение: преди войната Хитлер се подиграва на американците, които не служат задължително, а доброволно в армията, като на изнежени лигльовци и „нация от бакали”. После Германия плаща прескъпо за тази погрешна сметка, правена без кръчмаря.

Но какво друго да очакваш от Бареков, който призоваваше своя кумир Генерала, още докато Бойко Борисов беше под пагон в МВР, да не се церемони, а да товари на камионетките престъпниците и да ги „кара на стадиона” без някакви демократични глезотии, като съд и доказване на вина. Говори си със своя подчинен в пропагандното шоу в стила на онези пенсионирани другари със зелените чорапи „пред банята”, както впрочем се казва едноименното предаване на същата телевизия, чието название беше измислено …от Бойко Борисов.

Как да се развиват по европейски гражданите на България, когато ги бомбардират оформителите на точно такова, застинало в рамките на селския манталитет от миналите векове обществено мнение, което и без това си е добре оформено по времето на комунизма тъкмо в тази посока!

6 мнения за “Старата народна п(л)есен в народн(яшк)ите ни медии”

 1. Как да се развиват по европейски гражданите на България, когато ги бомбардират оформителите на точно такова, застинало в рамките на селския манталитет от миналите векове обществено мнение, което и без това си е добре оформено по времето на комунизма тъкмо в тази посока!
  Ами как, не е толкова сложно. Поставят си сателитна чиния и ресивер (фрии то еър) и си купуват компютър и се абонират за Интернет. След, което престават да обръщат каквото и да е внимание на всички официални български медиии и започват да четат блогове, като този. Ето, много е лесно! Аз от години така правя. И макар да нямам и най-малката представа какво правят сега такива, като Учиндолския маркуч Слави Трифонов и майната Бареков – Ники Дудъл, се чувствам много по-информиран отпреди. А и е много по-инересно!
  Поздрави.

 2. Г-н Инджев, полза от Вашето “взиране” в сутрешните ТВ блокове, винаги ще има, поне за читателите на Вашият блог, единствено само сменете първото име на Каракачанов, там беше не друг, а самият агент Иван, т.е. Красимир, а не Александър, не че има кой знае какви идейни или политически различия между тях двамата!

 3. Простотията човешка не знае граници! Това е толкова актуално днес, че чак загорчава. Ако бяхме държава на място би трябвало да предложим Алеко Константинов за нобелов лауреат, посмъртно. Как ли човекът си е представял тогавашните байганьовци след 100 и повече години? Със сигурност му е било мъчно да установи, че ако ще век да мине простотията е дълбоко вкоренена у българина. Колко жалко, колко трагично! Не е жалко, че и аз съм представител на това племе, а е жалко, че познавам умни и кадърни, ама наистина кадърни българи, които, забележете, не са емигрирали…все още. Та тези българи, айде, не всички, но повечето, са мачкани, унижавани, пренебрегвани, наказвани от формирани простаци, назначени да служат вярно на днешните “силни на деня”.
  Хареса ми, господин Инджев, Вашия израз “онези пенсионирани другари със зелените чорапи”…и аз си патя от тях. Да, но те няма да страдат като повечето пенсионери, когато им дойде времето, а ще си получат дебелите пенсии, “заслужени” за дългогодишна “служба към Отечеството” – както те ще кажат, но ние знаем, че са заслужени от дългогодишна помиярщина към силните на деня, които и да са те. Ето това беше “възпитанието” на родната казарма. Там не се ставаше просто мъж, там се “каляваше простотията”, за да може да се изроди до висоти, които не познавахме, но сега имаме прекрасната възможност да й се насладим.
  “Пази боже сляпо да прогледа.”

 4. Перфектно. Във всяко отношение. Анализ на светогледа, който ни ”предлагат”. Съпоставим с ”окото” на Стивън Колбер и Джон Стюарт.

 5. Г-н GB, напълно сън съгласен с Вас. И аз по същия начин не гледам телевизия от няколко години /май са четири вече/. Дори нямам телевизор и съм повече информиран от такива които само телевизия гледат. Защото от такива като Дудука няма как да знаеш какво става по света и най-вече у нас. Проблема е, че за сега сме малцинство хората които сме избрали този начин. Ех, де да беше обратното. 🙁

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.