Защо “истинските комунисти” не защитиха своя Та(р)то(р)

Близо седмица чаках да видя медийна реакция и нарочно се въздържах да пиша за експлозията от тъпотии, с които ни заляха от телевизионните екрани във възхвала на диктатора Тодор Живков. Самоцензурирах се. Надявах се, че да видя някакво единомислие, за да не си помисля, че нещо не съм в ред да се възмущавам солово от нещо, което е едновременно очевидно, а същевременно напълно безнаказано минава, заминава и притуря „пепел” на миналото в угода на всичко, което уж беше отречено със самия факт на позорното бягство на комунизма от…себе си.

От предаването на Карбовски с подходящото название „Отечествен фронт” , цялото в кърваво червено- до степен, че и водещият се появи на финала след „сензационните”, неизлъчвани кадри от 1997 г. с Тодор Живков на митинг в Правец, също се появи изкуствено осветен в червено. Нестандартно, провокативно- абе, направо шик и с вкус към алтернативността…

Солова акция? Нищо подобно. В информационната емисия на Нова телевизия не само цитираха веднага след това въпросното предаване като някакво постижение и не само показаха откъс от „сензационните” кадри как Живков каканиже селски приказки в родното си село за радост на съселяните си, но и заплашиха, че това е само началото: предупредиха ни да очакваме втора серия следващата събота ( без червена точка за лековерни и тежко увредени мозъци).

Така ще имаме възможност да се насладим на продължението на документалистиката, оставена без коментар, от която се сипят самохвалните слова на Живков за справедливостта и благоденствието при неговото управление и настъпилата след това разруха. Вероятно ще чуем и продължението на другарската му жалейка за кокошките и хумора му за колко говеда са оцелели погрома над ТКЗС, макар че не били „червени” (ха-ха-ха, смееше се сам на тъпоумието си Живков и ехото на тълпата на площада в Правец му отвръщаше със същото, докато наоколо важно крачеше охранителят Бойко Борисов).

Далеч съм мисълта, че диктаторът от Правец не бива да бъде показван, включително в тази самодоволна светлина. Наслагването на мълчание върху неговото разюздано бръщолевене обаче, гарнирано с дълги тиради в същия дух на неговия близък съветник Чакъров, е машина на времето, която ни връща в… бъдещето. Защото това ничака, ако се вярва на др. Чакъров, който заплаши с разправа, когато той и другарите му от комунистическата партия се върнат на власт.

Нима (поне) тази реваншистка реплика не си заслужава (поне) една реплика от същия телевизионен екран?

За да не пропагандирам и аз повторно чрез цитати цялата тази пропаганда на отечествения фронт между телевизионния екран и неговите герои, героизиращи проваления комунизъм и лично неговия Та(р)то(р) в България, имам само един задочен въпрос към самоопределящите се като истински комунисти и днес, бранещи онова минало: „истинските комунисти” не трябваше ли да окажат някаква съпротива на посегателството срещу техния „строй” и лично на вожда им Живков?

За всички останали ( не само бивши комунисти, но и изобщо българи, живели при комунизма) е ясно: те са предатели, нагаждачи, мръсници, опортюнисти, страхливци, империалистически слуги и дори (най-страшното!)- горбачовисти. Но защо „истинските комунисти” не въстанаха? Къде им е толкова прославяната в комунистическата традиция саможертва? Как така истинският комунистически плам се изпари за една нощ и никой, просто нито един другар или другарка, не пожела да пожертва личния си комфорт, за да си защити пустите идеи, в които и сега се кълне? Защо не хванаха (пак) гората, за да напишат нова славна страница в партийната история?

Имам собствен отговор, колкото и да не им харесва. А той е: не въстанаха, защото нямаше кой да им нареди. Къде се чуло и видяло “истински комунист” да действа своя глава, да нарушава партийната дисциплина, включително, когато дисциплинирано сдават властта! “Истинският комунист” действа само по указание отгоре. А отгоре, т.е. от Москва, указанието беше “пролетарии от всички страни, предавайте се”. Ако им бяха наредили да сринат веднага Монумента на окупационната червена армия (МОЧА), първи и с ентусиазъм щяха да го сторят. Защото нарежданията на началството не се обсъждат, а само се изпълняват от “истинския комунист”в България.

 

Справка: безропотно помитат по заповед от Москва издигнатите от самите тях през годините на комунизма паметници на Сталин, Червенков и Брежнев, след което в наше време определят като вандал всеки, който говори за преместване на  паметник.

Когато от Москва им нареждат да започнат да харесват националсоциализма като клонинг на съветския социализъм след съветско-германския пакт от август 1939 г., българските другарки и другарки вкупом се снишават ( досущ като Живков пред „перестройката”). Това се променя отново и също толкова рязко след разрива между СССР и националсоциалистическа Германия, когато Хитлер изпреварва Сталин в намерението му да си погрее ръцете на съвместно запаления от двамата европейски пожар и напада пръв ортака си в Москва. Съответно българските адепти на съветския патриотизъм получават през юни 1941 г. инструкции за „курс към въоръжена борба”: нападната е духовната им родина СССР. Така те изведнъж проглеждат за зверската същност на „фашизма” ( както упорито наричат и до днес националсоциализма с италианската му вариация, за да избегнат смущаващата прилика и на семантично ниво с образа си в огледалото).

Това им е проблемът на „истинските комунисти”, които сега гръмко жалят за техния „строй” от дащните за воплите им медийни трибуни, където няма кой да им зададе този простичък въпрос…

Така и не дочаках в България медийна реакция на ретроизлиянията за комунизма и живковизма като една от най-гъвкавите му форми. Може и да съм пропуснал. Ако сте пропуснали и вие, ето какво написаха в…Германия. Измиха ни очите колегите Дойче веле:

МЪДРЕЦЪТ ОТ ПРАВЕЦ

Дали заради изпепеляващите жеги или заради нещо друго, от известно време насам българите са подложени на невиждано облъчване – някой все им припомня за славното минало и за величавата фигура на правешкия човек от народа.

През четвъртата година на голямата икономическа криза населението на най-бедната държава в ЕС е подложено на невиждана досега по своята продължителност и мощ кампания, посветена на „незабравимото и славно” социалистическо минало, на величавата фигура на правешкия „човек от народа”, на талантите и качествата на неговото вездесъщо семейство и партийното му обкръжение.

На фона на непосилната мизерия, която през задаващата се зима още повече ще стъжни живота на много българи, на населението натрапчиво биват припомняни „прелестите” на развитото социалистическо общество и мъдростта на някогашните му партийни и държавни ръководители.

Изстъпления от екрана

А въпросната „мъдрост” е била доста прозаична, както личи от думите на самия Тодор Живков. В неизлъчвани досега кадри от среща с жители на родния му Правец, любимият „тато” разказва как по време на изпълнение на съветската балерина Лепешинская превъзбуден негов съселянин набързо изприпкал към тоалетната на Софийската опера, по „неотложни лични причини”…

Въпросните откровени простотии на каскетлията дадоха възможност на неговия някогашен политически съветник и настоящ председател на Съюза на комунистите в България да определи този мил веселяк като „необразован, но природно интелигентен човек”. В същото време един бивш кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП и главен виновник за престъпното премълчаване на опасността от радиационно заразяване след Чернобилската авария през 1986 г. разтръби от телевизионния екран, че Живков бил „широко скроен човек”, а неговите съратници от върхушката не носели никаква вина, защото „прилагали съветския опит всестранно, в това число и при концлагерите”.

Непосредствено след тези словесни изстъпления, излъчени от местни телевизии, от екрана ни се усмихна и онзи селски кмет, който беше свалил флага на ЕС от кметството, за да окачи там огромен плакат с лика на любимия Тодор Живков. Обяснението му е, че всичко добро, което е видял за селото и за себе си, било дошло от БКП, а не от ЕС. А един друг фен на някогашния Първи извърши това лято същински „подвиг” – на туристическото шосе между Несебър и Слънчев бряг той издигна гигантски билборд с образа на незабравимия вожд, който беше платил със собствени средства.

Тези дни икономистът Красен Станчев публикува статия, в която показа с конкретни числа и факти, че разрушенията в българската икономика при управлението на Живков и БКП са били толкова монументални, че още тегнат върху доходите на хората и фирмите, а държавният дълг от времето на БКП ще бъде изчистен едва през 2014 година. Станчев твърди освен това, че само малцина виждат връзката между днешните нещастия и онова управление. Все по-често има признаци за руска намеса в политиката на България и в тълкуването на нейната история чрез опити за манипулиране на българското обществено мнение, твърди още Станчев.

Да пребъде!

Нека си припомним и още нещо: преди две години премиерът Борисов заяви публично, че Тодор Живков бил построил две Българии, а сега “ние” не сме построили и една стотна от направеното между 1956-та и 1989-та…

А днес, след като вече си имаме Музей на социалистическото изкуство, в Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъде открита изложба, посветена на 70-годишнината от рождението на дъщерята на Тодор Живков – Людмила. По същото време българите ще имат не една и две възможности да се порадват на любимия внук на Живков – Малък Тошко, който напоследък се радва на сериозен медиен интерес.

В такава среда най-младите българи биха могли да си въобразят, че машината на Хърбърт Уелс действително съществува и ги е върнала назад във времето на техните баби и дядовци. Без естествено да схващат, че всъщност някой целенасочено ги манипулира. При това пошло и безвкусно.
Deutsche Welle

20 мнения за “Защо “истинските комунисти” не защитиха своя Та(р)то(р)”

 1. Въпрос до Иво Инджев и участниците в дискусиите тук:
  Кога мислите, че България ще се отърве от комунистите и подобните им и трябва ли да чакаме естественият подбор да си свърши работата, т.е. да измрат?
  …аз вече взех да губя търпение…
  А вие?

 2. Да не пропуснем да споменем и първото предаване на възстановената “Всяка неделя”, в което Кеворкян включи един доста дълъг запис от интервю с бай Тошо от 1998 г, където диктаторът беше представен в много добра светлина.

 3. Поздравления за достойния отпор и едновременно анализ на войнстващата ретроградност,която се шири само и единствено у нас,за разлика от другите ни бивши посестрими по народна демократичност и социализъм!За привържениците на тази ретроградност шведският социализъм например,си е див и отвратителен капитализъм!!!Къде могат да се сравнят шведите с благополучието по време на Тато!!!Което в крайна сметка си е достойно само за срам.Бих допълнил няколко щрихи..за това например,че освен,че действат само по заповед..от Москва,от къде другаде,те по природа са едни изключителни страхливци.Да оставим настрани факта,че Сталин е очаквал от тях “въоръжено антифашистко въстание” още след ЯШ-Кишиневската операция през август 1944г.,но такова не е последвало и след нахлуването на съветските войски в България през септември,та се е наложило съветската агентура сред военните да прави преврат.Но ще разкажа спомен пред мен на един стар комунист.Преди 9-ти са им спускали с цел сплотяване и проверка фалшиви заповеди за завземане на властта,на няколко пъти.Неизменно,казваше старият човек,от селото излизахме няколко десетки души и на два километра от него оставахме двама-трима.Та, и ако им бяха спуснали заповед да бранят “социализъма”,не се знае след най-малкия отпор колко щяха да останат!Дори тези носталгични пропагандни рецидиви не са толкова опасни,защото те са сдъвкани пропагандни клишета,пригодени за атрофирали мозъци,моделирани от порочната ни и до днес образователна система,която не приучава към аналитично мислене,а прогласява за прилежен и знаещ този,който наизустява безкритично поднесена информация.С такава например ни залива несъстоялият се милиционер и историк Росенчо Петров.Ролята на автора на блога и на коментаторите е,именно, да правят анализи и да прогласяват скривани или преиначавани истини,пък който може да мисли,сам ще се оправи.Понякога и предозираната простотия и прекаляване от страна на господстващата пропаганда, сами водят до реакция и спонтанно достигане до истината и от несвикнали много на мисловна дейност.Ами да си спомним”социализъма” и вицовете по онова време,някои от които бяха истински бисери,при ве че нямаше интернет.

 4. На един от първите митинги, Янка Рупкина каза много хубава приказка_- “От комунист власт, се взима по същия начин, както от свиня- мас”! А Игнат Раденков (без да съм му “фен” като личност), прочете стихотворение, което завършваше така:
  “…телета докато има, касапи ще се появят”!

 5. Драги Иво, за жалост простотията и пошлото вече се приема като екзотична сълза по “изгубеното време”.Ударното ностолгиране не е самотно занимание на ЕТ или претоплена манджа, за която можеш да получиш 50% от хонорара на халтурата. Това е политика и изискване в програмната схема не само на медиите/да ме прости Господ/.Нима не сте забелязали драги столичани и гости на София, че всички пейки в европейския ни Метриполитен са облепени с портретите на незабравимия Тодор Славков, който си търсел…на дядо си хвърчилото.Е, така де, с малки суми, но редовно, докато поканим Червената армия да помогне на бедстваща България. А, дотогава за предястие Карбовски и за десерт “Всяка неделя”.Простотията не мори, а мъчи. Тежко е, но и комисариатът от Брюксел не може да ни помогне. Това го иска народецът И затанцува губернията!!!

 6. Още една блестяща статия!!!. Чудесен анализ на днешното време така, както (не) го виждат нашите медии и така, както го виждат журналистите на Дойче веле. Една статия, която би трябвало да накара “материала” в България да се замисли за миналото, настоящето и бъдещето. Но как “материал” да мисли – тази дейност по принцип е присъща само на човеците… Остава да се надяваме, че човеците в Родината ни са приличен брой. А дали от четене на подобни статии от “материал” може да се получат човеци – това само времето ще покаже. Аз лично съм твърде скептичен.

 7. за да се изчисти България от комунизма ще трябват 2-3 поколения, затова на който не му се чака толкова…..

 8. @Коко – веднага мога да ти отговоря – по-добре е да не се чака естествен подбор, макар че според мен ще свърши работа. На 27 години съм и знам толкова малко за това какво реално е ставало между 1944 и 1989 г. Много други са като мен. А в същото време ни облъчват с носталгични разкази как всичко е било по-хубаво едно време. И почти нито дума за огромните дългове, нито дума за доносничеството и преследванията на хора с инакво мнение. Понеже обичам да чета документална литература, мога да отбележа, че все по-често на рафтовете в книжарниците се появяват разнообразни разкази с информация от архивите от едно време. Има и хора като Иво Инджев, които публикуват информация по темата. Просто у нас тепърва ще се случва това така необходимо осмисляне на миналото, дори и с оскъдната и вече прочистена от неудобни части информация, която стига до нас.

 9. “преди две години премиерът Борисов заяви публично, че Тодор Живков бил построил две Българии, а сега “ние” не сме построили и една стотна от направеното между 1956-та и 1989-та…”
  А всъщност истината е, че между 1956-та и 1989-та този “добродушен” и “природно интелигентен” селянин успя да разруши не две ами никой не може да предвиди точно колко Бългтарии имайки предвид портаженията, които продължават да нанасят рецидивите… пърдон последователите и учениците му върху младите поколения а сега “ние” не сме успели да възстановим и една стотна от направените поразии между тези години, пак не без активната намеса на същите негови рецидиви… пърдон последователи и ученици!

 10. Като ги гледах и слушах тези безполезни идиоти по нова тв ми стана ясно защо е гласуван закона за защита на държавата преди 9-ти, при всичките условности, с които трябва да се съгласим при поддържането на тази позиция. Защото, ако сме наясно, че държавата е форма на организация на обществото за съвместно съществуване на отделните индивиди, то тези идиоти застрашават нормалното човешко битие. Защото деградираха нацията до там, че да ни управлява “ексрактът от най-лошото”, а те потривайки самодоволно с ръце, най безцеремонно ни заявяват “…ние пак сме тука, и хич не ни пука, че газихме лука, за нас сполука, а за вас дудука”.

 11. Освен баламосването на публиката от медиите, най-непростимо е, че баламосват и ученичетата, преподавайки им тошизма като земен рай след сталинизма. Но се оказа, че агенти-лектори и на студентите проповядват същите врели-некипели. А над всички се цепи и премиер-малоумникът, сякаш няма официални информации, изследвания и точни данни по случая.
  Междувременно, за жертвите на комунизма у нас паметта е усърдно потъпкана, направо изличена – пример – един от хилядите: замазани с блажна боя всички табели по ул.”Райко Алексиев”. Българските медии са презрени и отхвърлени във всичките им форми и видове в семейството ни -информираме се от другаде, но ако искам децата ми да изучават в училище, в университета Райко Алексиев, Чавдар Мутафов, Фани Попова-Мутафова, Яна Язова, Кирил Христов, Александър Геров, Атанас Далчев, Свилен Капсъзов и много други вместо крадеца на романи Николай Хайтов – агент “Чобанов”, и подставени ченгета да не им говорят лъжи за периода 1944-1989г. тогава – няма спасение…

 12. Носталгията по комунизъма си остава далечен и идеализиран спомен на управляващото ни поколение към детството и младежките години, и най-вече на привилегиите (в различна степен) предлагани им от силно централизираното и устремено към вечността социалистическо общество! А защо бай Тошо го изкарват от нафталина точно сега – много просто – първо хората с интелигентност над средната получиха достъп до целия архив на Политбюро, което е предпоставка за прочит на историята от много по-голям кръг от хора ( специалисти и неспециалисти). Това налага от страна на политическия елит, все още трайно свързан с остатъците от службите на социалистическата държава, нуждата от мощна манипулативна кампания насочена към широките маси, вече забравили негативите на онзи строй. Но защо точно Тато? – много просто, култа към личността му през онези 33 години е оставила трайно “мозъчни рефлекси” в голям брой хора, които движат напред именно онези “широки народни маси”! И най-накрая стигаме до основата на цялата медийна кампания – връзката между Бате и Тато ( ясно изразена в архивните кадри от 97-а където Б.Б. получава своеобразно щафетата от Бившия Първи)! А като се замислим, че идват и избори просто картинката става ясна като бял ден – явно предстоящият вот се очертава (поне за сега) като избор на носталгията – между наследниците на БКП ( представени като наследници на клана Луканов, свалил Живков от власт) и представяният за пряк политически наследник на Бащицата на Народа – Бате! ….

 13. до КОКО.Лошото е,че и естественият подбор както е тръгнало няма да свърши работа,и скоро отър-
  ване от комунистите няма да има.За една нощт те станаха социалисти и първи капиталисти.
  И другото което е лошо,че по всички медий включая и телевизии не се разиснява и обисня-
  ва защо и как се е поддържал стандарта на живота /имам в предвит натрупването на вън-
  ния дълг за да се продава евтино и когато кредиторите спряха да дават заеми си спретна-
  ха вътрешно партийния преврат/

 14. Ами, че те, комунягите, сами премахнаха не само паметниците на Сталин, Червенков и Брежнев. За една нощ затриха от центъра на София, а като че ли и в цялата страна и монумента на самия ЛЕНИН!!! Сами си свалиха “рубинената” звезда от партийния дом. Ако имаха указания от Москва, те и мавзолея сами щяха да взривят, ведно с мумията вътре.
  И нищо чудно – спомняте ли си, навремето в московския мавзолей лежаха две мумии, докато един ден, тихомълком извлякоха тази на Джугашвили и я закопаха някъде. Във всеки случай, днес чичко Джугашвили не е удостоен дори с почетна плоча на кремълската стена. А някой да знае къде е гроба на Хрушчов? Не? Ще ви кажа – алея “седма глуха” в “Новодевичье кладбище”.
  Помнете ми думата – ще дойде време и Москва ще нареди. И тогава ако не децата, внуците им комуноидни, преродени в новата елитна класа на капиталисти и банкери, ще се изпикаят и на паметниците и на гробовете им!
  Ще бъде! Историята, истинската, не измислената, никому не прощава и отдава всекиму заслуженото.

 15. “How do you tell a communist? Well, it’s someone who reads Marx and Lenin. And how do you tell an anti-Communist? It’s someone who understands Marx and Lenin.” RR

  “Socialists ignore the side of man that is the spirit. They can provide you shelter, fill your belly with bacon and beans, treat you when you’re ill, all the things guaranteed to a prisoner or a slave. They don’t understand that we also dream.”RR

 16. Положението до което сме се докарали наистина е много зле, но ми прави неприятно впечатление, че мнозина по форумите /и не само/ обвиняват за това “матрЯла” който бил много прост и избирал прости хора да го управляват. В това има голяма доза истина, но не е цялата истина. Останалата част от истината, която кой знае защо почти никой не засяга е, че и измежду образованата част от народа има много хора които одобряват това безвремие, защото имат материална изгода от това. На първо място това е голяма част от държавната и общинска администрация, особено оная част от нея, която пряко обслужва гражданите. Колкото по неясни и сложни са правилата, колкото по-вече са разрешителните режими, по големи глобите, таксите и др.плащания, толкова тези хора се чувстват по велики и техните материални изгоди/корупционни и бонуси/ са по големи. На второ място това са правозащитните и правораздавателни органи /полицаи, прокурори, съдии, адвокати, нотариуси/.И при тях материалните изгоди са както при първата група, още повече че на практика са безконтролни. На трето място това са медиите. Ухажването на властта се превърна в доходен бизнес и те много добре го материализират. Има и изключения, но те са предимно в интернет и не могат да променят общата картина. Има и една група, която условно ще нарека “връзкари”. Това явление ни е наследство от соца, но и сега действа и немалко хора успешно го материализират. Така че тази псевдодемокрация има немалка подкрепа и сред образованата част от народа и поради това може да се окаже много по устойчива отколкото изглежда на пръв поглед.

 17. Вече не гледам и Нова телевизия – на екрана се върна Кеворкян,Карбовски възхвалява Живков,сутрешния блок се води от лигави водещи /извинете за тафтологията/.Чета коментари за Биг Брадър и нивото на представителната извадка на общество в къщата! Боже,каква простотия!Коко,простаците /комунистите/ в България нямат измиране!

 18. Za sravnenie:
  Predi okolo dve-tri godini izvesten germanski jurnalist razkaza po TV, che na sreshta s gimnazisti ot bivshata GDR gi pital kakvo znaiat za Erich Honecker.
  Nastapilo dalgo malchanie, sred koeto niakoi koleblivo popital: “Ne beshe li tova visokopostaven politik v bivshata GDR?”…

 19. Никога България няма да се отърве от комунистическата сган.
  Просто,няма как и няма кой да я отърве.
  Властта е комунистическа,оцициалната пропагханда е комунистическа,мнозонството от народа е комунистическим,икономиката е собственост на комунистите.
  Е,как ще стане това отърваване от тези измети?

  А статията на Г-н Инджев е върхова .ама колко българчета се вълнуват от нея?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.