Бедността на народите (ни)- не по Адам Смит

Всеки трети градски жител на Русия обмисля да емигрира и това е с 12% повече спрямо подобно изследване през 2005 г., съобщи РИА „Новости”, цитирана от БГНЕС.
Проучването на независимия социологически център Ромир сочи като предпочитана „нова родина” за руснаците страни от ЕС, САЩ, Австралия и Нова Зеландия, т.е. все типични представители на същия този Запад, омраза срещу който внушават кремълските стратези в подклаждането на мита за руската „уникалност” като алтернатива на западния демократичен модел.
Няма ги сред предпочитанията на руснаците любимите на Путин и компания козове в противопоставянето на Запада, каквито са стратегическите плашила Китай и Индия. Не щат руснаците да бягат в тези азиатски алтернативи на пустата Америка, с които Путин плаши гаргите под формата на реверанси за разни евразийски алтернативни центрове на влияние, виждайки самата Русия като централен играч в това изместване на центъра на световните дела.
Около 55% от анкетираните руснаци заявили, че нямат желание да се местят, а 14 на сто не могли да отговорят. Но всеки трети би изчезнал в западна посока и дим да го няма…
Такава е картината при „братушките”, готови да стегнат ботушките и да си плюят на петите далеч от Матушката, в която са така фатално влюбени българските русофили.
Тази картинка никак не прилича на онова, което ни показват като подкрепа за властта в Русия под формата на казионни митинги и изборен ентусиазъм в полза на партията на властта. Потенциалните бегълци от страната не митингуват. Те само се озъртат за първия си шанс да оставят безнадежността зад гърба си в търсене на алтернатива, каквато родината им не предлага.
Братските народи са си духовно близки в оценката на статуквото. Това се отнася с пълна сила за изпразването на братските държави от собственото им население и на понятието „патриотизъм” от съдържание- стига да надникнем с отворени очи в съответната демографска пропаст и в отношението по въпроса доколко НАИСТИНА харесваме живота си именно в родната страна и дали (случайно?) не сме готови да го заменим с друг живот другаде.
Отговорът за предпочитанията на най-динамичната част от българското население, която се изнесе в чужбина при първата появила се възможност за това, е известен. Твърдя, че никой не може да заподозре като цяло българите в липса на патриотично чувство. Но също така е ясно, че никой не може да накара и най-големия патриот да живурка насила по патриотични подбуди, АКО има шанс за рязко подобряване на битието си в друга държава.
Една от най-големите лъжи, които се втълпяват от разни носталгици по комунизма е, че българите били избягали от България поради демокрацията и разрухата, която настъпила при нея. Истината е, че България щеше да се изниже и прелее на Запад по времето на НРБ като вода от скъсана дига на язовирна стена, но бентът се охраняваше строго с цялата тоталитарна мощ на военизираната държава, за която абсолютен приоритет беше да не допусне гражданите й да напуснат панически „земния рай” с ентусиазма, познат от пазаруването във валутните магазини и боричканията за работа в чужбина по времето на социализма.
За нас си имаме лесно обяснение, макар, както всички подозрително лесни отговори, то да е твърде повърхностно: бедни сме и това си е. Няма как да се замогнем ей така…Не е лесно…

Но какво да кажем за най-богата държава на света в ресурсно отношение? Та Русия е съкровищницата на суровини на тази планета! Защо не успява да направи народа си богат дотолкова, че поне да не мисли за бягство от тази пещера на Али Баба. Май е заради 40-те разбойници, които се сменят на входа на пещерата при всички власти. По официални данни в днешна Русия корупцията изяжда 50 на сто от стойността на произвежданите блага, а по неофициални- масовата престъпна практика е още по-всеобхватна. Тази болест е характерна за охранената администрация и се вихри грабителски по волята на 40-те разбойници, които разпределят порциите.

В по-мек вариант ( понеже тук за грабене има по-малко), моделът изяжда и България- на порции, ден след ден.

Комунизмът и неговата пропаганда имаха готови отговори за всякакви въпроси- почти като Коранът за мюсюлманите. Но имаше един, който никога не можа да получи задоволително пропагандно обяснение: защо имиграционната вълна, когато не е охранявана от танкове, картечници, граничарски кучета и т.н., тече задължително от Изток на Запад. Ау ж се предполагаше, че „нашият строй” е привлекателен за трудещите се по света.

В този смисъл е видно, че комунизмът си е още тук. Преди беше съветски, сега е руски.

Адам Смит отдавна е обяснил в “Богатството на народите” как се постига благоденствието. Народите (ни), от Адам и Ева насам, имат безпогрешна оценка и без да са чели Адам Смит, като я пишат с краката си.

11 мнения за “Бедността на народите (ни)- не по Адам Смит”

 1. Днес се навършват 104 години от обявяването на Независимостта на България. Всъщност от започване на обявяването на независимост. И затова сега сме независими??? Сто и четири години минаха, още толкова ни остават за да тръшнем най – после руското влияние (тези, които останат де)! Толкова си можем! Дерзайте братя свободата и независимостта са пред нас! Апропо, Честит празник!

 2. Как да не искат да избягат руснаците, като част от парите им се изливат за корумпиране дори на българските рубладжии, а после заграбеното от нас в замяна отива за лукс в Кремъл…

 3. Ще му видим сметката и на Запада, само да се събере критична маса от привърженици на СЪВЕТСКИЯ ЦВЯТ. Не знам дали е прав Адам Смит, но знам, че Георги Марков е – Зеленият цвят на Моньо и българските поклонници на съветския цвят – http://chitanka.info/text/24366-zelenijat-tsvjat-na-monxo-i-bylgarskite-poklonnits

 4. Те и нашите рубладжии не щат и да чуят да живеят в “матушката”, всичките, ако има как ще отлетят за “Брюсель”

 5. Честита Независимост на всички, колкото и да не сме независими! Дано скоро да разберем, че най-големият противник на нашата независимост са именно вреклите ни се във вечна любов “братушки”. Дано скоро да започнем да разсъждаваме като нормални хора и сами да изберем най-доброто за нас, но така, че нашите деца (пък и ние) да не гласуват с краката си!

 6. “Защо [Pycия] не успява да направи народа си богат дотолкова, че поне да не мисли за бягство от тази пещера на Али Баба? Май е заради 40-тe разбойници, които се сменят на входа на пещерата при всички власти.”
  По-кpaткo и яcнo нямa как дa ce oпише пoлoжeниeтo и дa ce тeгли пapaлeлa към България катo ‘Pycия Nr.2’, нo в мaлък фopмaт. Koлкoтo тoвa cтaвa пo-oчeвaдно, тoлкова пo-наглo тoшoтoшeвцитe ни yбеждaвaт, чe пpoблeмитe ни ce коpeнят в дeмoкpaциятa, ceдepacтиятa и фaтaлнoтo ни cближaвaнe c гниeщия 3aпaд. Koмyниcт cpaмa нямa.

 7. Честит празник на всички българи!
  Браво за статията г-н Инджев и едно допълнение към нея: като се замислим колко от децата на бившите лидери на прословутата партия столетница учат и са завършили образованието си в Москва или там някаде(Русия) след промените 1989г.

 8. Май в Русия още е актуален спортът Комунистически трибой с дисциплини:
  1. Хвърляне на чук
  2. Мятане на сърп
  3. Бягане на запад

 9. Един от най-ярките примери за “гнилостта” на Америка е Джесика Лонг – съзтезателка по плуване с 18 титли от Олимпийските игри/за инвалиди/. Родена в Русия, инвалид/крачетата и са нямали кост от колената надоло/, оставена в детски дом за отглеждане поради несъстоятелността на родителите и, осиновена от американско семейство години по-късно, и …….. олимпийска шампионка, символ на силата на човешкия дух в Америка редом с Майкъл Фелпс.

 10. Днec биoлoгичнитe poдитeли нa Джесика Лонг oт Cибиp дaвaт милo и дpaгo да ce oпознaят c нeя. Kaктo ce вика: пycтъ вceгдa бyдyт дeнъги.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.