Фукушима, Фукуяма или глупава фукня в капана на ядрената мафия

Съдбата на японската АЕЦ „Фукушима-1″, върху която след разрушителното земетресение през 2011 година връхлетя огромна вълна цунами, могат да споделят още повече от 20 атомни електроцентрали по целия свят. До този извод са достигнали експерти от Испания, съобщава LiveScience.

В списъка на най-уязвимите са попаднали 23 АЕЦ-а, в които има 74 реактора. Тринадесет от тях са действащи, останалите се подготвят за затваряне, а други – за увеличаване на броя на реакторите.
Голяма част от потенциално опасните централи се намира в Близкия Изток и Югоизточна Азия, където във всеки един момент може да се образува цунами.

Лидер в това отношение е Китай, където едновременно се строят 27 реактора, които са уязвими пред стихията. Не по-малко сериозна е ситуацията в Япония и в Южна Корея. Авторите на изследването настоятелно призовават властите на тези страни да се замислят какво могат да направят в случай, подобен на този с АЕЦ „Фукушима”.

„В рисковата зона са не само страните, които имат атомни реактори. Заради изтичане на радиация може да пострада цялата планета”, подчертава един от изследователите – Хоакин Родригес Видал.

Тази информация, разпространена днес от БЛИЦ, не само потвърждава предупрежденията от книгата „Ядреналин” , на която съм съавтор с ядрения специалист Георги Котев, но би трябвало да повдигне въпроса за първата най-известна катастрофа с разбушувалия се „мирен атом”: аварията в Чернобил през 1986 г. Ако ни е останало поне малко чувство за самосъхранение…

Испанските учени хубаво са се сетили за природните стихии, като вероятен причинител, рано или късно, на нов апокалиптичен сценарий от типа „Фукушима”. Но в страшната картина на предупреждението липсва нещо непредсказуемо, но вече състояло се (поне) веднъж: човешката грешка, причинила избухването на реактора в съветска Украйна. А тя, грешката, е с не по-малък потенциал да се повтори от земетресението и цунамито в Япония.

Над това би трябвало да се замислят повече българи, които гледат лековерно на лакомията за т.н. евтина ядрена енергия.

Няма друга катастрофа, като ядрената, която може да причини такова всеобхватна пакост, както „мирният атом” , изпуснат от контрол. Съветският пример в Чернобил би трябвало да е отрезвяващ. Вместо това обаче се тикаме в челните редици на ядрените ентусиасти, които не само не желаят да последват примера на Япония и Германия, решили след Фукушима да закопаят завинаги ядрената си енергетика ( да не говорим за сравними с нас по мащаби държави , като Австрия и Гърция, които не искат и да чуят да „мирния атом” на своя територия), ядреното лоби тук ескалира претенциите за нови мощности и реактори.

Но не: пропагандата на всесилната тук ядрена мафия ни натрапва сравнения с Русия или Франция ( макар във Франция, гъсто населена с ядрени централи, вече да започна остър дебат за бъдещото здраве на нацията под дулото на атомната енергетика).

Една госпожа с професорска титла надълго и нашироко облъчваше наскоро аудиторията на телевизионния канал „Бългерия еър” със стандартната примамка за евтинията на атомната енергия, но беше толкова „компетентна”, че през цялото време на предаването, без да бъде прекъсната и поправена, наричаше Фукушима „Фукуяма”. Не дай Боже нейните съмишленици на пулта в „АЕЦ „Козлодуй” да са също толкова големи „експерти”!

Нима италианците, които прекратиха производството на електричество от ядрена енергия след Чернобил, са по-малко нуждаещи се от „евтин ток” от нас?

Евтиното, както знаем, излиза най-скъпо накрая. А краят на една ядрена енергетика, ако стане по насилствен начин, е страшен за всички, включително и за преялите с комисионни лакоми играчи по опънатото над главите ни атомно въже.

7 мнения за “Фукушима, Фукуяма или глупава фукня в капана на ядрената мафия”

 1. линк- http://tv7.bg/jega/Video/9454662

  Г-н Инджев , “ГЛЕДАЙТЕ” и се “УЧЕТЕ”, язък за пропилените ви години в Ливан. Но нищо , НИКОГА не e късно вие ,като журналист да се поучи на нещо “НОВО” от най-новите и големи “достижения” на родната журналистика.
  Трябва да въведете тези “нововъведения” в своята жърналистическа практика?!?!?!

 2. Най-големия блъф е, че ядрената енергия е евтина. Ядрените отпадъци трябва да се съхраняват 250000 (двеста и петдесет хиляди) години според учените. Кой ще плаша през този период за поддръжката и експлоатацията на тези хранилища и съркофази на прекратилите дейността си реактори. Знаем ли какво ще се случи през всичките тези години? Имаме ли право да оставяме такова наследство на хиляди поколения след нас?

 3. Получаването на топло /в последствие – електро/ енергия, чрез контролиран верижен ядрен разпад на уран е едно от най-идиотските и най-безотговорни технически решения на човечеството!
  Не съществува по-вредна за екоравновесието на планетата и по-скъпа технология за енергодобив!
  Горното твърдение не включва практически неизбежните аварийни и бедствени ситуации.
  Всеки, който твърди обратното е или ненормален или недобронамерен!
  Прехвърлянето на огромна част от разходите и непоправимите щети, нанесени на природата върху идните поколения, не е нищо друго освен ПРЕСТЪПНА БЕЗОТГОВОРНОСТ!

 4. На ядрените адепти у нас хич не им пука ни Фукуяма, ни за Фукушима!
  Къде е Фукуяма? Кой е Фукушима? Важно е Белене! Важни са рублите, преобразени в конвертируеми долари да текат като пълноводната Волга към банковите им сметки. А природни катаклизми, аварии и периоди на полуразпад – тия работи у нас не се случват. Те стават някъде другаде – в някакъв си Чернобил, в някаква си Фуку…не знам си каква! У нас – невъзможно!

 5. Относно компетентността на другарите и другарките -Г.Марков:

  Защото псевдоинтелигенцията не само запълва необходимостта от интелигенция, но и предотвратява появата на истинска интелигенция. Нормално псевдоинтелигенцията представлява дълбоко неинтелектуална група от хора, в огромния си процент напълно бездарни, но верни на партията, които са назначени да бъдат писатели, художници, актьори, така както можеха да бъдат назначени за търговци, дипломати или военни командири. Цялата тази псевдоинтелигенция произвежда в огромни количества псевдоизкуство и псевдокултура. И тъй като партийните рамки са много тесни и всеки знае много добре наизуст партийното „Отче наш“, всички „творби“ на тези писатели, художници, артисти и прочие си приличат като две капки вода. В тях не се отразява никаква индивидуалност, в тях няма никакъв личен живот, в тях няма никакво лично отношение към проблеми, те са повтарянето на едни и същи думи, звуци и багри, образуващи сивия океан на безсмислицата. Някои от назначените до такава степен се вживяват в ролите, дадени им от партията, че наистина се смятат съответно за писатели, художници или музиканти. Те си вярват в това, те говорят за това и се кичат с купища титли — народни, заслужили, полузаслужили и така нататък. Те имат своите клубове, почивни домове, секретарки и всичко необходимо, за да произвеждат колкото се може повече комбинации от определения брой думи, цветове и звуци, предоставени им за използване. И така партията може да спи спокойно, погребала завинаги ония със скептичните усмивки; ония, които биха казали, че глупостта е глупост; ония, които биха се засрамили да имат разкошни лимузини, когато хората ходят пеша, или да плюскат редки яденета, когато хората пристягат поясите си; ония, които не биха се поклонили на партийни парвенюта по приемите, нито биха размахали шапки по манифестации.

 6. Колкото по-сложно е едно съоръжение, толкова е по-голяма вероятността да аварира.
  Колкото по-голямо, е едно съоръжение (кораб, самолет, сграда, язовир, ВЕЦ, АЕЦ…) толкова по-големи са жертвите и щетите от аварията му.
  Закон на технологията.
  На кое място в този ред е АЕЦ?

 7. ОТНОСНО ВЕРОЯТНОСТТА ЗА ФАТАЛЕН ИНЦИДЕНТ:
  “Ново изследване променя коренно разбирането за вероятността от възникване на фатален ядрен инцидент, подобен на тези в Чернобил и Фукушима. Според него вероятността да се случи подобна катастрофа е веднъж на всеки 10-20 години или 200 пъти по-често от досегашните схващания.
  Учените от Max Planck Institute също така са изчислили, че при подобен инцидент половината от радиоактивния Цезий 137 ще бъде разпилян на разстояние от над 1000 километра от мястото на инцидента, което надхлърля в повечето случаи националните граници. Само 8% от Цезий 137 ще остане в границите на територията с радиус 50 км. около мястото на инцидента. 25% ще се разпространят на повече от 2 000 километра от мястото на инцидента”.
  http://greentech-bg.net/?p=14013

  Оригиналното съобщение е на сайта
  http://www.mpg.de/5809418/reactor_accidents

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.