К(р)атуните

Септември! Септември!
О месец на кръв!
на подем
и погром!
Мъглиж беше пръв…

Това се казва в поемата на Гео Милев „Септември”, посветена на кървавия септември 1923 г. и изучавана в НРБ като задължителна класика.

И този път Мъглиж може да се окаже пръв.

Започна събарянето на ромски къщи, незаконно построени и извън регулация, в ромското гето в Мъглиж, съобщи БНР.
Кметът на общината Господин Господинов има разработен проект за социализация на ромите, с който възнамерява да запознае лично американския финансист и милиардер Джордж Сорос в Унгария.

Преди Мъглиж беше Париж, където разгониха вносни катуни на български роми и предизвикаха упреци в Брюксел. След това, миналата седмица, и в София подеха европейския почин да ликвидират едно ромско гето- на булевард „Европа”. Но това, което прави Мъглиж пръв, поне според скромната ми памет, е, че за първи път се предлага лечение, а не само ампутация на един от циреите на позора, съществуващи по нашите земи под формата на нечовешки свърталища за човешки същества. Ако „запознаването” на Сорос с казуса в Мъглиж даде съответния резултат, разбира се…

А може би има шанс да започнем и сами, без Сорос, да си изясняваме отношенията? Защото се оказва, че вече не мразим най-много ромите. Според едно често цитирано тези дни изследване, българите вече мразят повече …китайците в България. Ето най-после една негативна класация, от чието дъно сме се отблъснали и то без помощта на европейски подкупи. Ставаме все по-цивилизовани!

Друг е въпроса как е зададен въпросът: отговорът ми звучи по смисъл по-скоро като „мразим циганите както преди, но сме талантливи и можем да мразим още повече, например китайците”.

Защо е така с кротките китайци, не е ясно. Не съм чувал китаец да е гепил нейде чугунен капак на уличното отводняване за вторични суровини или да е одрусал някоя слива в нечий частен имот с риск на живота си от токов удар или директен разстрел от разярения стопанин, подкрепен от солидарното обществено мнение. Да ви е спирал китаец да ви иска пари заради отрязания му крак или заради нарамено болно дете? Или да ви е досаждал с предложение да ви гледа на ръка, или поне да ви е изнудвал да ви изтърка в движение прозореца на колата срещу шепа монети?

Но е ясно, че „изпадането” на циганите от традиционно първо място като гръмоотвод на висшата ни расова омраза е събитие, което трябва да отпразнуваме- може и в някой чалга клуб да поразкършим снага, подвиквайки на чист нашенски „опса, опса”!

Не смея да предложа, но ако нашите власти се досетят, биха могли да се обърнат с молба към китайските да пратят още китайци насам. Хем работят много и не крадат, хем ще отклоняват вниманието на традиционната българска етническа (не)толерантост. Защото циганският ни проблем е обсебил доста к(р)атуни тук и това предизборно сгорещяване не вещае нищо добро.

ВМРО например предлага в момента да им резнем (не, още не кратуните) надбавките за раждаемост. В Китай как го направиха? Там отдавна въведоха ограничения за повече от едно дете в семейството и така удържаха обещанието на партията да удържат нацията в рамките на някакъв си милиард и малко стотин милиона жители. В същото време в демократстващата Индия, откъдето са ни пратили преди векове катуните, се ослушват и там раждаемостта си галопира като свещена крава.

От това да им резнем надбавките ние, чистите българи, няма да станем повече, но пък на циганите ще им призлее. Кеф!Много потентно, от моята високообразована гледна точка, е предложението на ВМРО само при наличие на диплома за средно образование да се плащат надбавки за трето дете. Има здрава академична похотливост в тази идея. Голямо таковане ще падне в академичните среди!

Освен ако не се окаже прав някогашният шут на Тодор Живков, академик Ангел Балевски,за когото се носеше невероятната мълва, че имал официалното разрешение и дори поощрение на Тато да измисля и разказва нецензур(ира)ни вицове за соца. На Балевски приписват шеговитата класификация: академиците в НРБ се броят на членове, а свинете на глави- всеки според слабото му място.

Боя се обаче, че слабото ни място не са катуните, а кратуните. Ако ме разбирате какво намеквам за едни твърди кратуни, които само се чудят как да изстискат от ромския проблем капка ползица не толкова за своите членове, включително с нечленоразделни подвиквания на публични места по стадиони и мегдани, колкото за своите пеликански гуши. Докато те не бъдат „резнати”, к(р)атуните ще определят (без)съзнанието на обществото ни, облъчвано с омраза особено интензивно в предизборна обстановка.

 

9 мнения за “К(р)атуните”

 1. Президентът ни подкрепя Ал Кайда:

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/09/25/1913514_pred_oon_plevneliev_porica_siriia_iran_i_terorizma/

  …страната ни е оказала “подкрепа на сирийски опозиционни групи в усилията им да се обединят и да предложат алтернатива на сегашния режим въз основа на визията за нова демократична държава, която ще бъде приветлив дом за всички сирийци”

 2. С нетърпение очаквам коментара на Николай Бареков и разследващите му журналист(к)и!

 3. За първи път не съм съгласен с теб, Иво! Не може да се нарече академик Ангел Балевски шут. Преподавал ми е. Немски възпитаник, гледахме го в очите, когато четеше лекции. Интелигентен,еродиран, възпитан, а на всичкото отгоре и с невероятно чувство за хумор.
  Аз не зная какви се били професорите в журналистическия факултет, но при нас в МЕИ имаше плеада от истински професори.Самото споменаване на имена като като Брадистилов, който пишеше по 16 дъски с тебешир на лекция, Мишо Константинов, който си играеше с тройните интеграли и диференциални уравнения от трети ред в димаката, а ние гледахме глуповато, Любомир Калев по заваряване, да не споменавам професорите по “Машинни елементи”, “Хидравлика” и “Статика”. До един немски възпитаници. До един, на който можеш да кажеш без да се притесняваш “Професор”!Още по това време започнаха да прииждат комсомолци, повече от провинцията, които в момента са професори, бизнесмени и академици. За това науката е на това “дередже”.
  Действително акад. Балевски направи и политическа кариера.Мисля, че стигна до кандидат член на политбюро на Ц.К. на Б.К.П. Действително метода за леене с противоналягане е изобретен от ст.ас.инж. Димов, който ми водеше упражнения и за една година стана професор.
  Де, в момента настоящето ръководство на страната да има за съветници такива като акад.Ангел Балевски, а не фалшив хор пеещ “Батальонът се строява”!
  Познавам и много цигани от “Трудова повинност”, където служих за известно време.Цигани, турци и засегнати от “мероприятията на народната власт”. Има добри,има и лоши, както при всички. След 1989 г. им изпуснаха “посулата”. Нямат страх вече от нищо, още по-малко от закон. Станаха избирали, които могат да променят съотношението на политическата картина за дребни суми.Разчита се на тях. Следващата година ще е потвърждение на моята теза.Появиха се вече и нови играчи. Хвани единия и удари другия, но наддаването вече започна.

 4. Аз пък се опитвам да пресметна, ако бяхме една уредена и нормална страна без цигани, колко ли журналисти щяха да гладуват…според мен са около 8843!

 5. До РУМЕН ПЕЙЧЕВ:
  Ето ви линкове за да си “припомните” ,каква “политика” е водила БКП(БСП) и ШУТОВЕТЕ й към малцинствата и циганите в частност –

  http://www.svobodata.com/page.php?pid=9995&rid=35&archive=

  http://www.imir-bg.org/imir/books/malcinstvena%20politika%20na%20BKP.pdf

  Всичко , което е казано в тези линкове за малцинствата е ВАЛИДНО и за МНОЗИНСТВОТО , т.е. и за българите .
  Ако си направите труда да се запознаете дори БЕГЛО с “политика” е водена от БКП(БСП) и ШУТОВЕТЕ й към малцинствата , аз бих ви насочил вниманието към следните две директиви на главатарите на БКП(БСП) издадени през 1956-58г., към репресивните органи на ДС и милицията :

  “”
  – Да се възложи на окръжните и околийски комитети на БКП да контролират подбора на младежите турци за средните и висши учебни заведения с оглед създаване на вярна на Партията и народа турска интелигенция.

  – Да се отстранят от университета и училищата реакционно настроените студенти и учители турци.
  “”

  Същото ,което е прилагано към малцинствата след 1956-58г.(т.е. след интронизацията на любимия ви Т.Живков и ШУТА му), се прилага или вече е ПРИЛОЖЕНО върху “мнозинството” във вид “политика” от БКП(БСП) и ШУТОВЕТЕ й, особено това важи при “”контрола при подбора на младежите БЪЛГАРИ за средните и висши учебни заведения с оглед създаване на вярна на Партията и народа “БЪЛГАРСКА” интелигенция””………
  Замислете се над тези факти преди да пишете с чувство на НОСТАЛГИЯ към БКП(БСП),Т.Живков и ШУТА му.
  Те не го заслужават!!!

 6. Ha лицa бeз ocнoвнo oбpaзoвaние тpябвa дa ce oтнeмe прaвoто дa глacyват.

 7. Добре че в Париж се оказаха потресени като видяха нагледно начина на живот в катуните, а тук той е в пъти по-мизерен, но вече не може да се крие като най-строга държавна тайна и да се засекретява като военен обект от първостепенно значение за националната пропагандна сигурност.
  Да се надяваме, че след като веднъж се оказаха разсекретени тези катуни у нас и лъснаха в целия им ужас, може да започне търсенето на решение на проблемите, за сметка на някои грндомански изхвърляния на кухите кратуни, начело с ухиления като тиквен фенер бб.

 8. Повече от ясно е, че г-н Пейчев е технитар “висока проба”, след като се обиди на Иво И.че нарекъл Балевски с прозвището шут. Та това е нотороно известно, г-н инжинер Пейчев. Сладостната нега на спомена ви губи дирята на същественето. Тоя академик дето лееше и противоналягаше, що ходеше да разправя вицове на Тато, а не лееши и протиналягаше още повече, вместо да се занимава с държавно устройство.Но не е в това маята на носталгията, а в другото, че на, видите ли, той умния и учен човек би могъл да направи много, ама нали му пречеше оня от Правец. Всичко за което пустословим форумните вампири, е само да се забаламосаме и да прикриемнефелността си, щото не можем да противоналягаме, а само леем. Кога дитирамби, кога жлъч. Иначе бихме направили поне едно въстание за тези 22 години. Та боло то и априлско. А, защо не и една октомврийска революция?Виж, какво време се е отворило,само за бунтове!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.