Ориенталски рекет с тютюна

Преди два дни го написа социалистическият в. „Дума”, но понеже е в конфликт на интереси с властта (в рамките на установения двуполюсен модел ГЕРБ + БСП), никой не обърна внимание: няма да има драма с ориенталския тютюн на този етап в България.

ГЕРБ разиграха класическа схема на изпреварваща маневра при гаранция за успех в пропагандата.

Знаейки отлично, че жестоката Европа всъщност няма да забрани на измъчените български турци да отглеждат на този етап ориенталски тютюн, управляващите изневиделица се хвърлиха на патриотичната амбразура като защитници на многострадалните ни сънародници от предполагаемите европейските посегателства срещу монокултурния им поминък. Сами си измислиха проблема и го отиграха като решение на нещо, което не е било проблем.

И ето, че много скоро след възбуждането на демонстративната загриженост се (д)оказа, че изригването на тази мъка е било с цел ГЕРБ да си припишат победа над ЕС в полза на тютюнопроизводителите без всъщност те да са били застрашени.

В сайта на в. „ 24 часа” днес четем:

„Министърът на земеделието Мирослав Найденов е получил уверения от Брюксел, че подготвяните промени в директивата за тютюневите изделия няма да засягат ориенталските сортове.
Комисарят по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали е потвърдил позицията официално и пред Мирослав Найденов, който участва в редовния Съвет по земеделие.”

Какви ли не още „чудеса” предстои да видим в битката на ГЕРБ за втори мандат! Историята с измисленото спасяване на клетите производители на ориенталски тютюн, за което се очаква съответните избиратели да се отблагодарят, е само прелюдия към истинските ориенталски номера в отглеждането на гербери за предизборни цели.

Тук се насажда традицията да се очаква благодарност за закрила срещу хипотетична опасност. Прилича на застраховане срещу щета, но всъщност си е чист рекет.

Рекетоносителят иска на всяка цена да бъде изстрелян в орбитата на втория мандат и май няма да се спре пред нищо в името на тази цел.

4 мнения за “Ориенталски рекет с тютюна”

  1. След като мантрата с “предишните виновни” (виновни уж, но някак си подминати от Темида) не работи, след като и децата по най-забутаните села разбраха, че ГЕРБ са 100%-ови комунисти(доказано биографично за върхушката в партията поне) какво мислят да предложата на хората този път, честно акзано не занм…предния път минаха без програма… само с подарения(по мое скромно мнение) клип от ДПС с “порциите”… за местните и президентките избори – мъкнеха чували, разнасяха протколи, “ухажваха” млацинствата… лично мисля, че ще е бой “на живто и смърт”, защото няма разумен довод да искат втори мандат… не отричам,че построиха някои неща, и това се случва за първи път от доста години, но това, което са построили са нормални функции на една власт и държава… не можем да има свръх благодарност, за това, че някой върши(отчасти) работата, за която му плащме с данъците си…

  2. Докато Мирослав Найденов се бори с вятърни мелници в Брюксел, президентът Плевнелиев плаши жабите в Ню Йорк на Общото събрание на ООН. Това е ГЕРБ – въздух под налягане – нищо повече!

  3. Ориенталски тютюн за европейските покрайнини. Инфраструктура от субсидии. Пъзел.

  4. В самото навечерие на кризата, оказала се най-сериозната за Западния свят след войната, демократичната политика изглеждаше минало. Изборите се превърнаха в медиен сблъсък на популисти, политическите тези отстъпиха на ловки каламбури и рекламни трикове. Печелеше по-добрият актьор с по-стабилна медийна подкрепа. Политическият сблъсък заприлича на корпоративна рекламна война.
    Радан Кънев – ДСБ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.