Ядрен прах в очите с американски инвестиционен финт

Искам да върна жеста на премиера и пръв да го информирам преди всички, както той мен за прекратяването на проекта АЕЦ „Белене” на 28 март тази година:

„Ало, г-н Борисов, хвърлянето на (заразен с корупционна радиация) прах в очите с някакъв възкръснал инвеститорски интерес към гьола в Белене, води до натрупвания от кал. Това е твърде тинест опит за извличане на ползи от загубата на три години и половина увъртане за този проект, за което носите лична вина”, бих му казал.

Никога не сме получавали по-ярко доказателство за реанимирането на двуполюсния модел в страната, възстановен под формата на разпределяне на порциите между ГЕРБ и БСП. Сега шефът на ядреното лоби Богомил Манчев, кръвно свързан със столетната партия и Русия, но и с герберокрацията, бил довел американски пенсионен фонд, пожелал да строи АЕЦ „Белене.

Тази новина може да зарадва само невежи български пенсионери. Но тя вече породи карамбола с даването на мандат на министър Добрев да преговаря ( за оня, що духа супата). Така Борисов и компания доказаха действително, че смятат обекта Белене за гьол, а нас- за шарани и обект на опозиционно-управленска подигравка. Вижда се, че опозицията управлява управляващите и заедно с тях ни се надсмива за лековерието да си мислим, че има някакво реално противопоставяне в бутафорната им политическа битка.

Какви комисионни плуват в мечтите на блажените и явно недостатъчно облажени посредници по разкопаването на пресния гроб на проекта, това не знаем с точност. Но можем да предположим, че акулите в гьола сънуват тлъсти мръвки.

Балонът, разбира се, предстои да се спука много скоро, но това не пречи на съзаклятниците да полетят на него известно време, за да се издигнат над неуместната за тяхното общо добруване свада около проекта Белене. Нещо са се договорили, нещо пак ще разпределят, нещо отново мътят…

Но е ясно, че си подават топки за продължаване на този филм на ужаса в заиграването със съдбата на България, в който основните (анти)герои остават същите под вещата режисура на могъщото ядрено лоби.

Вкарването на „американски” гастрольор в този бездарен сценарии е за „благозвучие” с фалшив американски акцент и за отклоняване на вниманието на и без това не особено внимателната публика, с която се отнасят като с кучето на Борисов: развъждат си избиратели и ги подаряват после на чужди посетители за „чест и слава” на своя стопанин, за да си спомнят с какви клепоухи създания си има работа тук.

А само довчера си разменяха люти закани за съд и възмездие, след което днес ги виждаме отново да се прегръщат в името на поредната лъжа с този американски инвестиционен финт.

29 мнения за “Ядрен прах в очите с американски инвестиционен финт”

 1. Американските пенсионни фондове не могат (нямат прово) да инвестират в енергийни проекти извън Северна Америка. Това в момента се прави чрез някакъв хедж фонд най-вероятно.

  Пенсионните фондове в Америка могат да инвестират в откриване на златни находища у нас но не и да строят ядрена централа.

 2. Самото обръщане към чернобилска технология от “американци” трябва да е достатъчно съмнително, освен всичките други съмнителни неща около този “американски” фонд.

 3. Преди време след няколкократно удължавания срок на масовата приватизация(за да могат как беше “лапнишараните”- бъдещи капиталисти хубаво да се нацедят)си мислех – край!, свършиха кражбите. Просто след кредитните милионери и маскарада -масова приватизация ще започне очистването на обществото. Но не би! За крадене от балъшки народ(моят народ!) винаги имало. Последваха РМД-тата с режисьор “Манго Джери” от Драгалевци, след това започна да се краде бюджета, просто парите за децата и родителите ни, нашите пари. Не мина много и нова ноухау – посегнаха и досега на парите на евроданъкоплатците. И може ли някой вече да си помисли, че има спиране! Не, разбира се. Подготвя се с различни сценарии и кражбата на бъдещето на децата ни. Честита “ВТОРА АТОМНА – БЕЛЕНЕ”! Няма спасение.

 4. Едва ли има нещо по-лесно от това да се проследи от специализираните щатски служби генезиса на мистериозния “американски пенсионен фонд” и мигом да лъсне голият червен задник на българоруската мафия.
  Не разбират ли партньорите ни, че се нуждаем от помощ?! Криминогенното възникване на този тайнствен “инвеститор” би разобличило окончателно ядрените напъни на комунягите-русолюбци!
  А НАТО?!
  О спи ли НАТО, НАТО не види ли???
  Уважаеми, западноевропейски и щатски съюзници, НАТО-вци, единофронтовци, сверете си часовниците! Времето за флирт изтече! Не схващате ли, че и вас гъбаркат?! Ще продължавате ли да оставате в позицията на безучастни наблюдатели?!
  Сложете едно рамо!!! Иначе, що за съмишленици, що за съюзници, що за партньори сте???

 5. Стига гледане на сеир, стига гавра с България и Българския народ, стига руски номера. Това е поредната подигравка, която ще плащаме скъпо и прескъпо и ще пълни пропагандния им русофилски джоб.

 6. Сценични ефекти за селската публика на окаяния футболист.

 7. Присъединявам се към Павел Тинков. Наистина, ако съдбата ни не ви интересува чак толкова(понеже, криза е), поне сигурността ви не ви ли интересува? Или искате европа отново да се фрагментира и да останете сами с/у Китай?
  (О, за руските бип-бип-бип, мнението ми за Америка въобще не е черно бяло, но на фона на мнението ми за русия, може да ви се стори сияйно).

 8. Нито за момент не се заблуждавах, че АЕЦ “Белене” нямало да се строи. Жал ме е за приятелите от Свищов(сред тях професори от Свищовската академия), които даже Поздравителна телеграма му пратиха на Бойко Борисов, преди половин година при лъжата му, че спирал проекта. Та този мафиот от близкото минало, добре го играе цирка, но защо прави глупаци целокупния български народ. А сега да попитам тия, дето искаха ЕДИНСТВЕНО инвеститорът да не бил руски, ето ви американски руснак.

  За мен е необяснимо как няма политик от някой цвят на дъгата, дето да ревне главоломно: Държавата нямало да инвестира, но й стига да зароби следващите поколения с радиоактивните отпадъци, защото тях няма да ги изнасят от България, а само тока, или “Боклукът – дар за народа!” За радиацията няма значение дали е американска или руска.

 9. Този гад Боко Тиквата явно никога не е имал намерение да спира проекта Белене!Не случайно наблягаше на аргумента че нямало чужд инвеститор!Е сега го има а също и 300000 подписи на родоотстъпници и може да си измие ръцете!

 10. ГЕРБ не са по-добрата част от БКП, по-лошата са!

 11. Как ли ще завърши този цирк? Толкова много салта. Дано поредното не е “мортале” – за всички нас!

 12. http://nenovinite.com/news.php?ID=2084
  Добро утро. Това отгоре го приемете, като гласът на петленцето в “Ставайте дечица”. За съжаление нещата са толкова сериозни, че аз ако бях сега в България бих си направил сам плакат “Спрете да ме правите на маймуна! Спрете атомното убийство на нас и на бъдните поколения”! И бих застанал пред парламента дори и сам. Възможно е всичко това да е отново плод на селската премиерска хитрост. Имаме примери на “учители”, “ученици”, “последователи” изобщо стар народ сме, с богата история, но ако караме така ще се затрием и ние, като древния Рим и много други. Възможно е да е текнала “мъдрата” мисъл, че “Ето на, като спряхме Белене ни се вдигна рейтинга, ма ефектът отшумява! Хайде да повторим номера ио пак да го спрем, но 10 дена преди изборите! Пък и някои от ортодоксалните червени може да ни подкрепят докато трае джабулата”. Маймунският мозък не пречи на маймуната да си играе с кибрита, нали! Маймунският мозък няма понятие за това какво означава 20 хиляди години период на полуразпад. Маймунският мозък има представа само от банани. И, ако видят атомен реактор най-извисените примати могат само да се осенят от мисълта, че чудесно става за казан за варене на бананова каша! Или на ракия, както в случая Банкя. Като студент (електроинженер съм) бях известен сред колегите си с една поговорка, която бях съчинил аз: “С тока шега не бива” За разлка от Мищо Шамара, на мен ми викаха Мишо-с тока шега не бива. Затова още веднъж: ДОБРО УТРО! СТАВАЙТЕ ДЕЧИЦА!

 13. “Кат Русия няма втора…тъй коварна …на света”.
  Да ме прощава дядо Славейков!

 14. Заешка тупордия, както би се изразил дядо Вазов. Нов АЕЦ в България няма да има, та ако ще русофилите да си сдерат ританките от зор.

 15. Щом Геров е писал:
  “В нашето мило отечество
  руските хора са много,
  всичко е вече изпечено –
  мила Българийо, сбогом!” ,
  значи е така.
  Другото е комедиен сериал, докато пада самолетът, пътниците да са кротки.

 16. Доста вярно изложение! Все пак ББ е шахматист и ако не е той автора на прозрачните ходове, които текат от месеци, ще е наясно, че целта е не матиране а крадене.

 17. Понеже ДРОГАРИТЕ бързат да наредят пъзела, явно съвсем вече не им пука, че и друг може да сглоби отделните парченца и да види цяланта или поне достатъчно от цялата (гнусна) картинка:

  Ето линка, ако това се вмества в концепцията на блога:

  Хазаро-КГБ-ДС еничарите нямат насищане / наплюскване / наяждане. Удивително наистина, при все че в крайна сметка метър на два стигат и даже хартисват – вж. Андрей Карлович, Иля Павлович и още много други “знакови” люде на прехода…

 18. това е същото както и с БТК и Вива венчърс…има трезви умове и гласове в тази идиотска държава…но в общата смрад…няма, а и накой не иска да бъдат чути…в коментарите прочетох…къде е ЕС,къде са нашите приятели да кажат, но от Брюксел не от тв7 и БТВ…какви са тези смешни и измислени американски инвеститори,които щели да станат известни след като сключат договор,така правели сериозните инвеститори…ами сигурно RWE не са сериозни,или АРЕВА…долни ченгета и продажници…на такъв народ такава държава и управляващи му се пада

 19. Имайки предвид особеностите на нашия народ, на стабилното руско присъствие у нас, гарнирано с всеотдайната преданост на нашата Пета колона към руските интереси, ще се солидаризирам напълно с колегата (като участник в блога)Павел Тинков и ще добавя само моите въпроси към нашите евросъюзници и евроатлантици: Пак ли ще ни оставите сами пред разтворената паст на руската мечка? Пак ли ще останете безучастни наблюдатели, когато тя продължава да дъвче българското тяло? Нима уроците на историята нямат значение за вас и ще оставите нашата страна, все още подвластна на руските интереси на Балканите, да се препъва в европеизирането си и даже да го спре? И вие ли искате да не дразните Путин, както нашият премиер?

 20. До г-н ПЕТЪР ПЕНЧЕВ:
  Хареса ми това “американски руснак”.
  Някъде през 1989-1990 в съветската преса се появи интервю със знакова фигура на руската мафия в Чикаго – “кръстника” Мурат Балагула.
  Журналистката се интересуваше, защо г-н Балагула така настойчиво инвестира в регионалната енергетика. Отговорът беше приблизително следният: “В началото на века се смяташе печелившо да инвестираш в хазарта, в проституцията и в шоубизнеса. После дойдоха наркотиците. Сега времената са други – овладееш ли шалтера, в твои ръце е всеки бизнес /разбирай гореизброеното – бм/, в ръцете ти е и икономиката и политиката.”
  В нашия случай остава само да се уточни кой “балагула” дърпа конците на “американския” инвеститор.

 21. Ръжда разяжда глозгани кости…
  Проклятието АЕЦ „Белене” наново се зъби от пропастта

  Сочи народът, и пот от чело
  кървав се лее над камък гробен;
  кръстът е забит във живо тело,
  ръжда разяжда глозгани кости,
  смок е засмукал живот народен,
  смучат го наши и чужди гости!

  Христо Ботев

  Как добре го е казал поетът. За това е безсмъртен. Като че ли историята е направила един пълен оборот и пак сме в изходното положение, когато великият Ботев е изрекъл тези тежки думи. А как добре пасват на това, което се случва у нас. И то не от вчера. Оказа се, че отказът от АЕЦ „Белене” , узаконен с решения на Правителството и Народното събрание е бил поредния камуфлаж. Очевидно е, че нашите управляващи в едно със своя политически „противник” БСП са играли театро, влизайки в една полемика, с която желаят да прикрият подготовката за пира, за който са си запазили места на трапезата. Нищо ново под слънцето. Интересът клати феса – максима, която се потвърждава още веднъж. Фактите са красноречиви. Предателството на националните интереси ако не е вече изконсумирано е на път да се случи. Направиха обаче един пропуск. Силно подцениха нашия интелект, като ни предложиха плитки обяснения за наивници. Какви са фактите към днешна дата?
  На първо място, констатираме, че решенията на Народното събрание и Правителството не са изпълнени от НЕК. Тя не е сторила за необходимо да уведоми Атомстройекспорт, че спира проекта Белене. И шест месеца руската страна изпълнява поръчки за обект, който няма да се строи. Сметката за него нараства главоломно. Има ли разумен човек, който би приел, че едно търговско дружество, каквото е НЕК ей така, на своя глава си позволява да се опълчи срещу Парламента и правителството? Ако това не е станало с мълчаливото съгласие на силните на деня, то би трябвало да приемем, че ръководството на компанията е от хора, без какъвто и да е инстинкт за самосъхранение. Но не би. Те много добре са знаели, че не ги грози каквато и да е опасност заради неправомерното си поведение. Защото да не изпълниш решение на двете най.висши институции в страната си е тежко престъпление от където и да го погледнеш.
  И кой да извърши този преглед? ОЛАФ! Още като чухме тази върховна глупост настръхнахме. ОЛАФ има съвсем друго приложно поле на действие. Все едно да искате сметната палата да провери харчовете на комшията ви, защото подозирате, че се простира не според чергата си. Няма как да стане.
  Нататък събитията се развиха с главоломна бързина. Пристига нейде от небитието някакъв световно неизвестен консорциум със стряскащото наименование „Глъбъл пауър консорциум” и за броени минути застава пред народните избраници за да оповести гръмко своите намерения за поемане на всички разходи по изграждането на централата край Белене. Излиза, че имаме най-любезния парламент в света, който откликва начаса на всяко искане за изслушване. А председателя на този парламент не се постара поне от кумова срама да защити неговата чест, като поиска поне отсрещната страна да се обозначи. Обозначаването би означавало да се посочат участниците в консорциума и произхода на средствата за финансиране на строителството. Виждате ли, ако приватизирате една кошара, трябва задължително по закон да декларирате произхода на средствата, с които я купувате. Тук такова нещо не се изисква.
  А ето ви още един куриоз. Според шефа на БЕХ Михаил Андонов било нормална практика в преговорите за осъществяването на подобни проекти да участва страна, която няма никакво отношение към финансирането. Излиза, че истинският инвеститор ще стане известен впоследствие. Това вече е кретенизъм. Та строителството на подобен обект има най-пряко отношение към националната сигурност. Няма нормална страна, която би допуснала на своята територия това да се случи. Само тази, изречена от Андонов глупост е достатъчна, за да бъде моментално изритан от поста, който заема. Но не би. Той чака отворил човка като птиче голишарче някой да пусне нещо в нея. Това ще е награда за предателството.
  На времето имаше един такъв виц. Един склонен да мисли гражданин стигнал до констатацията, че Ленин не е учен човек. Не е учен, защото ако беше такъв, щеше първо да пробва социализма на животните, а не на хората. Сега ни предлагат нещо подобно. Един консорциум, който няма нищо, ама абсолютно нищо общо със строителството и експлоатацията на АЕЦ, ще се пробва на наша територия. И в един прекрасен момент ще разберем, че сме обекти на един експеримент подобен на този на Ленин. Защото на нас не ни е отредена друга роля, освен тази на опитни зайчета.
  А сега да се върнем на още един удивителен факт. Казват, че ако се сключи договор с новопоявилия се инвеститор, досега натвореното при строежа на централата няма да се подлага на проверка. Най-нагло ни казват, че най-голямата кражба в българската история ще остане ненаказана. Възниква въпросът, защо новият инвеститор иска да плати и откраднатото до този момент? Отговорът е толкова елементарен, че просто ще ни избоде очите. Крадците от вчера са скритите инвеститори днес. Ако ги приемем, ще имаме една централа, построена с мръсни пари. Ще имаме една узаконена корупция. А кръстът ще остане забит, но тялото вече ще бъде мъртво. Защото виталността на България и АЕЦ „Белене” не могат да съществуват успоредно. Единият трябва да умре.

  Комитет за еколого-икономическа защита на Свищов и на Свищовския регион

 22. Поздравления Господин Тинков! По-точен коментар, отразяващ състоянието на българската енергетика не съм чел!
  Борбата в момента за енергетиката е между две пипала на една и съща комунистическа мафия, а мозъкът на октопода си е все така в Москва.

 23. Какво да кажа след написаното от г-н Павел Тинков?! Ясно е, че това е руски ход с мистериозния “американски” инвеститор, зад който стои руската държава. Не случайно отказват да назоват компаниите, участващи в консорциума. Помните ли, когато Русия заяви, че можела да строи АЕЦ “Белене” със свои средства – и тя била “европейски инвеститор”, не било необходимо българската държава да участва със свои пари. Ето сега кървавата муцуна на руската мечка наднича зад този “американски” консорциум. Чудя се само на настървението, с което българи работят срещу България!

 24. А Манчев директно си каза пред “24 часа”, че правителството е знаело отдавна за “намеренията”, но чак сега публично си признава… да се чудиш кой е по-голям изрод – тоя, дето е застанал на входа и изхода на всяко едно държавно енергийно предприятие, или тоя, дето му позволява вече десетки години да го прави!

 25. “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
  В. Лъвский

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.