Предсказуемата непредсказуемост на Борисов

След като вчера закритият през март проект АЕЦ „Белене” се оказа открит отново, друг уж категоричен финал на обмислян от години проблем, като забраната за тютюнопушене на закрито на обществени места, също е на път да бъде „преосмислен” от властта. Само три месеца и половина след гласуването на закона управляващите дават заден ход и обмислят как да върнат старото положение с частичната забрана.

Знаете ли какво е това? Това е ефектът от авторитаризма, наложен днес и тук. Ако решенията за съдбата на страната се взимаха на принципна основа и се обосноваваха от някаква последователна логика, нямаше да е толкова лесно да се отмятат от думите и делата си с обратен знак. Но в България е така: по заповед на Борисов цялата партийно-административна машина се хвърля да обяснява, че обявеното за най-правилно решение от вчера днес вече не е валидно защото има още по-правилно и то е вчерашното неправилно към онази дата гласуване или нареждане на същата тази власт..

Разиграваха ни три години и половина по тази схема за АЕЦ „Белене”, обявяван ту за невъзможен за осъществяване, ту за неизбежен за построяване. Уж сложиха точка с решението на министерския съвет от 28 март, но сега били размислили…

Разиграваха ни и за цигарите. С встъпването си в изпълнителната власт Борисов нареди на послушните си депутати да прегласуват приетият на първо четене закон за всеобща забрана на пушенето на обществени места и емисарите на ГЕРБ плъзнаха по телевизионните студиа като апостоли на кръчмарската свобода и правото на кръчмарското лоби само да избира как да сепарира, сегрегира и разбира закона. Само година по-късно Борисов обърна плочата и даде тон за песен в името на здравето на хората, застрашени от тютюневия дим. Най-покорно емисарите си плюха на физиономиите и започнаха да говорят обратното на онова, което бяха проповядвали с хъс и убеденост, достойни за предишното им настървение в защитата на кръчмарското лоби.

Тази история е стара, но я припомням, защото се подновява. А и защото подновяването й съвпада с обрата по случая с АЕЦ „Белене”.

Ще припомня и нещо още по-старо, но явно добре забравено. Преди 10 години пред моя милост в телевизионното студио Бойко Борисов изрази презрение към вътрешната политика. В своето нова предаване по Нова телевизия водещият Любен Дилов цитира неточно, че Борисов нарекъл политиците, „екскремент в целофан”. Това е абсурд, защото би означавало тогавашният новоназначен главен секретар на МВР да нерече лайно своя благодетел Симеон Сакскобургготски, към когото се отнасяше сервилно. Така че Борисов „наплю” тогава вътрешната политика, което е различно: така излизаше, че съжалява началството, на което му се налага да гази жертвоготовно в екскрементите.

В наши дни, когато някой се осмели да попита Борисов защо все пак се хвърли във вътрешната политика, той с въздишка на месия показва, че го прави с нежелание, но му се налага- досущ като сътрапезника му на управленската трапеза, а и не само на нея, Георги Първанов, който по подобен начин обоснова защо от умилителни писма до другаря му Милошевич изведнъж премина към агитиране на собствената си партия да приеме приемането на България в НАТО с всички неприятни за изоставения сръбски другар последици от това.
Междувременно Борисов се е отметнал от какво ли не. Уж щеше да прави коалиционно правителство, ако не спечели абсолютно мнозинство в това Народно събрание, но после реши друго. Уж щеше да натика в миша дупка виновниците за какво ли не от тройната коалиция, но и тази планина роди мишка. Самият Сокол, използван като политически ястреб да настървява с обратен знак избирателите и да докара доста гласове за ГЕРБ в урните, се рее днес нейде из облаците на личното благополучие и гледа отвисоко на спукания балон с някогашните закани на Борисов.

Тези примери за отмятане достатъчни ли са за едно обобщение? Ако са достатъчни за равносметка, изводът е, че ни чакат още завои и пируети във всякакви посоки. Борисов е толкова обсебен от целта да управлява втори мандат, че ще се съгласи да обвини този път „монархофашистите” за смъртта на своя дядо, който може и да се окаже всъщност нелегален комунист. Колко му е внезапно да се намерят доказателства, че митичният дядо, превърнат на предишните избори от Борисов в пропаганден сюжет с антикомунистическа насоченост, според които човекът е бил таен активен борец срещу капитализма и фашизма.

И защо не-стига да се очертае коалиция с толкова омразната му до днес БСП. Днес си е за днес. А утре може да очакваме всичко от такъв човек, който обяснява капризите и салтата си в политиката и управлението си с „гъвкавост” и „чуваемост” за гласа на народа.

Разбира се, за по сигурно медийните слуги на Борисов казват на хората какво да искат: да си искат бащицата. Кратка разходка сред заглавията на официозната пропаганда показва, че социологическите данни за рязък спад на доверието в политиците и институциите всъщност показвала нестихваща любов към властта и мерак за нейното преизбиране. Защото Борисов продължавал да бъде най-малкото зло в целофан на този етап- смаляващо се, вярно, но все пак достатъчно едро, за да внушава желание за втора употреба от консуматорите на неговия популизъм.

17 мнения за “Предсказуемата непредсказуемост на Борисов”

 1. … но те ще преговарят. До изборите ще довършат започнатото, тези люде, своето дело.

 2. Борисов не може да управлява втори мандат. Дори да спечели такъв с нечестни избори и насилие, следващото му правителство няма да бъде на нивото дори на сегашното. Всички що годе добри професионалисти, които имаха глупостта да се съгласят да работят за Борисов съсипаха и семействата и кариерите си, които тръгнаха стремглаво надолу. Следващо правителство на ГЕРБ би могло да привлече само хора от калибъра на последните назначени министри – със съмнително имущество, без професионална кариера извън политиката и безславно минало от типа на министърката на правосъдието, Добрев, министърката на здравеопазването.

 3. Четейки това ми напомня сюжета на книгата на Оруел 1984, където нашия герой Уинстън постоянно преправяше старите новини така че да съответсват на новата политика.
  Даже честно казано сюжета е толкова крещящо подобен, че чак се плаша.

 4. Хм, не съвсем по темата, но точно за медийните слуги.
  Днес докато вървях, зърнах по тротоара захвърлен вестник, дори без да се заглеждам ми се наби голямото заглавие: “Костов грачи срещу(или по въобще не догледах) Тодор Живков”
  Да пропагандната машина вече 12 години, като гарваните на Ботев, грозно грачат. Не сравнявам никого с Левски, но тези проклети птици – медиите – продължават да очернят всеки и всичко, което не отговаря на интересите на душманите ни.

 5. Господин Инджев, надявам се не е много нахално да пейстна във Вашия блог публикацията на господин Вешим
  от вестник “Стършел”. Надявам се, че журналистите от “Стършел”, също няма да предявят претенции за авторското си право.

  Вестник “Стършел”
  Брой 3457 от 28 Септември 2012

  ЗАМИТАНЕ НА БОКЛУКА ПОД КИЛИМА

  Преди време няколко независими български журналисти, между които Иво Инджев, Иван Бедров, Любослава Русева, Иван Бакалов и др., написаха писмо до еврокомисарката Нели Крус. В писмото си те изразяваха тревога за състоянието на медиите в България и искаха среща с госпожата при визитата є в България. А положението у нас наистина е тревожно – на последно място сме по медийна свобода от европейските страни. В световен мащаб пък паднахме на 80-то място. Преди нас са държави като Гвинея, Намибия и Източен Тимор. Според оценки на независими наблюдатели, на журналистите у нас се оказва натиск – и политически, и икономически. А пък вестниците и разпространението им все повече се съсредоточават в ръцете на неясни собственици. Пример: тото-дамата Ирена Кръстева и нейното дете-чудо – депутатът от ДПС Делян Пеевски. За кратко време майката и детето придобиха собственост върху десетина вестника и една телевизия. Техни станаха и много от разпространителските фирми. С какви пари? Парите се оказаха на Корпоративна търговска банка. Що за банка? Банката, в която държавните фирми си държат сметките… Тоест, майката и детето налагат монопол на пазара с държавни пари, затова от една страна хвалят правителството във вестниците и телевизията си, а от друга страна притискат разпространението на другите независими издания с вдигане на търговската отстъпка и с неплащане на дължимите суми…

  Тия неща добре се знаят в журналистическите среди. Те трябваше да се кажат и на еврокомисарката.

  Нели Крус дойде, среща имаше, но нещата не се казаха. Защото на срещата най-отпред се изтъпаниха пак “старите муцуни” на българската журналистика – хора с досиета и слуги на странни господари – Тошо Тошев, Петьо Блъсков, Славка Бозукова… А също и тото-майката Ирена Кръстева, света вода ненапита. Тия “муцуни” взеха думата преди другите, за да приказват точно обратното – че у нас има свобода на медиите и няма никакъв натиск от управляващите.

  Така онези, заради които сме на 80-то място по медийна свобода, изядоха времето на еврокомисарката с общи приказки, вместо да се каже същественото.

  Какво ли разбра бедната Нели Крус от тая среща?

  Но ние разбрахме, че отново замазаха очите на поредния еврокомисар, типично по български – с общи приказки и замитане на боклука под килима.

  Така с общи приказки се измъкнал и нашият премиер, когато се срещнал с Нели и є казал, че за медиите е нужна “повече прозрачност”.

  Той ли не знае как Кръстева и Пеевски придобиха монопол в печата и разпространението? Той ли не знае как държавните пари се наливат в частни медии, за да се хвали правителството?

  Много добре знае, но се прави на заспала лисица, загрижена за “прозрачността” в кокошарника.

  Сигурно и Нели Крус се досеща за истината. На срещата тя каза да не я мислят за наивна. Сега от доклада є ще проличи какво е разбрала за българската журналистика и българската политика.

  А от следващата класация за свободата на медиите ние ще разберем дали вече не изпадаме и от първата стотица…

  М. Вешим

 6. А тази Европа къде е, когато русия ни купува за стотинки? Какви централи за 700 милиона при положение, че разходите ни са милиарди досега? И как за да стигнем дотук бяха нужни 10 години, а сега ГЕРБ окончателно ще ни продадат за 2 седмици?

 7. Г-н Инджев ,
  не зная дали сте обърнали внимание за ръста на новия посланик в Русия, който се представи тези дни пред Путин?!?!?
  Погледнете пак , може пък нещо да ви подсети , не само вас ,но и някои от четящите тук?!?!?!

 8. Отново пиша малко встрани от темата, но то все пак има някаква връзка, или по-скоро ЩЕ има, с предсказуемостта на управляващите ни в момента милиционери.

  Някак си неусетно, въпреки, че я виждаме, обсъждаме и критикуваме, медийната ЦЕНЗУРА започва да ни задушава по неподозирани начини. Ето какво открих днес при опит да вляза в страницата на e-vestnik:

  Появи се вместо нея следното съобщение: “Страницата е докладвана като атакуваща и беше блокирана”.

  Когато продължих напред се показа дълго съобщение за направена от Гугъл диагностика, според която този сайт е докладван като подозрителен, но … според данните на самата диагностика той изобщо не е опасен:

  “Страница за диагностика за e-vestnik.bg

  Какво е текущото състояние за e-vestnik.bg?

  Сайтът е посочен като подозрителен – посещението му може да навреди на компютъра Ви.

  Какво се случи, когато Google посети този сайт?

  От общо 31 страници, които тествахме на сайта през последните 90 дни, без съгласието на потребителя злонамерен софтуер бе изтеглен и инсталиран в резултат на 0 от тях. Предишното посещение на Google на сайта бе на 2012-09-26 и там не бе открито подозрително съдържание през последните 90 дни.

  Броят мрежи, на които този сайт е хостван, е 2, включително AS49815 (HOST2), AS15169 (Google Internet Backbone).

  Сайтът действал ли е като посредник, което да е довело до допълнително разпространяване на злонамерен софтуер?

  През последните 90 дни e-vestnik.bg не изглеждаше, че функционира като посредник за заразяването на сайтове.

  На този сайт хостван ли е злонамерен софтуер?

  Не, на този сайт не е хостван злонамерен софтуер през последните 90 дни.

  Как се случи това?

  В някои случаи трети страни могат да добавят злонамерен код в легитимни сайтове, което ни принуждава да показваме предупредителното съобщение.”

  Обърнете внимание, че според самия Гугъл сайтът е безопасен.
  Обърнете обаче особено внимание и на последното изречение. За мен то е кристално ясно – другарите милиционери и явор-колевци са започнали (според мен е само проба засега) да хакват неудобни за властта сайтове, така че да ги правят съмнителни за Гугъл, вследствие на което се изписва и съответното съобщение, спиращо потребителя да продължи, плашейки го с тежки последици за неговия компютър.

  ТАКА работят отново другарите милиционери – първо с “мека цензура” да отказват читателите, които в мнозинството си са софтуерни лаици и не биха рискували да отворят страницата. Случката с рапърите е само симптом, случката с e-vestnik – рецидив.

  Пиша това тук, понеже знам, че блогът ivo.bg може да се окаже един от следващите, които ще бъдат хакнати по описания по-горе начин. Пиша това също и защото блогът има много посетители и част от тях са с добри софтуерни познания и биха могли да дадат идеи как да се противопоставим на този сталинизъм в интернет.

  Предполагам, че и Иван Бакалов може оттук да получи задочно информация какво са му спретнали милицаите. И да вземе мерки.

 9. Поредното подтвърждение, че т.нар. проект АЕЦ “Белене” се използва по две основни направления: 1-во да се крадат още пари от държавата и 2-ро да се отклонява вниманието от истинския проблем, който се нарича АЕЦ “Козлодуй”. Толкова е просто, но сценариите няма да престават да се обслужват от “независимите” медии, докато от Козлодуй не бъде открадната и последната възможна стотинка!

 10. Прекрасна статия с добри коментари.Но обяснете на мен, необразования човечец къде да търся светлина в тунела.Само приказки не стигат.След около година идват избори,а аз не виждам алтернатива на това тоталитарно правителство.Искам да извикам “Помоощ”,не искам това правителство, което досущ прилича на предишното,но по зло,по руско,по тоталитарно.Объркан съм и не знам кого да търся.Това трябва да се покаже на народаКой?

 11. Не че искам да се правя на незнамси какъв, но и на мен преди няколко читатели на блога ми се оплакаха, че при опити за влизане в блога ми се били появявали съобщения, че на този адрес се разпространявал “зловреден софтуер”; аз самият попадах на такива странни съобщения. Не съм в тая сфера никакъв познавач, та горната информация на “1 наум” хвърля известна светлина върху проблема, с който и аз се сблъсках. Много приятели ми казаха, че били получавали такива съобщения и ме призоваха да взема мерки. При това блогът ми е към най-официална платформа (или как се казва там?) за блогове и тия, които я правят, едва ли биха допуснали наистина да се разпространява по такъв един начин този “зловреден софтуер”. Аз още тогава си помислих, че явно някой слага плашило та да пъди от блога ми читателите му, явно интуицията ме е насочила да мисля ввъв вярната посока. Ето, сега излиза, че е напълно възможно и другарите от отдела за контрол на виртуалното пространство на пропагандното “Министерство на истината” да осъществяват широкомащабна акция за предпазване на интернетните потребители от сайтове и блогове, в които, по употребяваната от тях терминология човек може да се зарази със “зловредни” или просто с “вредни” мисли! 🙂 Интересното е, че явно са толкова невинно тъпи, че сами се издават като пускат такива съобщения за “възможността за заразяване” със “зловреден софтуер”…

 12. Към 1 НАУМ: Виждам че сте запознат добре с IT технологиите и можете да направите съответните изводи. Ако наистина подозирате че има манипулации с цел цензура защо не изпратите тази информация на Нели Крус (с копие до СЕМ)? Даже и да не направят нищо конкретно, нека поне знаят че схемите им за евтина манипулация са прозрачни за някои.

 13. И от статията на Иво Инджев, и от коментарите е видно, че управляващи идиоти се опитват да направят всички останали идиоти. Пробите в тази посока са постоянни, масирани и аплодирани от т.нар. медии. Дали са успяли? Сигурно! В Деня на Независимостта имаше три протеста. Два от протестите по някое време започнаха да протестират един срещу друг. Третият беше срещу проучванията за шистов газ. Преценете сами.

 14. Страхотен си, Иво! Точно си мислех, че следващата новина за деня е намерението на тази “фурнаджийска лопата”, подвизаваща се в момента като министър председател на РБ, да спечели на своя страна за изборите лобито на пушещите братя и сестри! Дано тези, които са гласували за него преди повече от три години, осмислят каква тотална грешка са направили! Такава арогантност, първична простащина, демагогия, нахалство и желание за обсебване на всички държавни инструменти (тук имам предвид и медиите) не бях виждал до сега. Има и още нещо, което за мен е крайно смущаващо и недопустимо. Това е невиждания в предишните години, след 10.11.1989 г., реванш на тоталитарния Живковски режим, извършван от днешните управляващи. Дали Борисов не иска да се издигне в очите на измъченото от недоимъка население като новия Тодор Живков и да припознае то в негово лице новият “мъдър ръководител” на България?!? Ето, президента Плевнелиев също се включи в кампанията с “30-те милиарда ЕВРО български активи”, които сме изгубили с приватизацията по времето на управлението на ОДС! Дали ще вземе предвид президента Опровержението,което му изпратиха икономистите от ДСБ? Едва ли, за простолюдието ще останат само неговите “брилянтни” заключения. Иска ми се да дам и един малък “битов” пример за този покълнал и вече вързал в съзнанието на хората реванш на “Татовото време”. Наскоро говорех с един съкварталец (от хората, които си живееха добре по онова време) за нарасналата битова престъпност, за несигурността на гражданите за дома, имуществото и членовете на семейството си и то при всеизвестния факт, че притежаваме най многочисления полицейски апарат на глава от населението в Европа. Изведнъж погледът на моя събеседник се заостри особено и процеди през зъби:”Когато ги вкарвахме в лагерите Белене, Ловеч … не се страхувахме за домовете си.” Изумен от разсъждението успях само да му кажа: “Аз знам какви “хулигани и разбойници” са лежали в тях”. Не вярвам този мой събеседник да е единствения гражданин на България, който мисли по този начин, защото червената зараза е всеобхватна, повсеместна и неизцерима (говоря за отечеството ни). Защото старите муцуни успешно я предават и на младото поколение. Как ме “възбужда” този наш Иво Инджев! В предишни “включвания” съм изразявал опасения от посегателства върху независимите блогъри. Дано специалистите намерят начин за борба с това!

 15. Към “ПОДРАВНЕН”:
  Новият посланик на България в Русия се казва Бойко Коцев и е синът на Васил Коцев, шефа на 1-во Главно по времето когато беше убит в Лондон Георги Марков. По-късно Васил Коцев почина от инфаркт по време на шофиране (прибирал се е с жена си от родното си село до Ботевград). Синът му Бойко Коцев е също висш офицер на 1-во Главно на ДС. По времето на Саксборисов беше изпратен като представител на България в централата на НАТО. Офицер на подчинение на ГРУ в централата на НАТО! Нали! Сега вече спокойно може да разказва на колегата си Лилипутин какво е видял и научил в Брюксел. На ухо!

 16. До СЕВДЕЛИН ПАНЕВ:
  Точно това имах предвид , не само ръста.
  Но и само той показва докъде сме склонни да стигнем в навеж…. , пардон подравняването по путиноравнението !!!

 17. – 20 години плодотворна размяна на циркови номера между СССР и България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.