Какво (не) се крие зад реабилитациятта на Живков

Мислите ли, че носталгичната телевизионна вълна за времето на Тодор Живков, която тази есен особено силно ни залива от телевизионните екрани в България, е някаква „случайност”, „природна даденост”? Аз не мисля и ако съм имал съмнения, официозната ТВ 7 тази сутрин направи още едно усилие да ги разсее чрез старанието на водещия Бареков ( бих „пропуснал” да го спомена, но няма как, той е „главен герой” в сюжета).

Да оставим настрана, че в студиото на официозната телевизия беше поканен не друг, а бившият шеф на 6-ти отдел на ДС Димитър Иванов да хвали със задна дата Живков и семейството му. На него му отива да изрази ( още веднъж) голямото си уважение към диктатора, защото бил държавен глава.

Отива му да се отдава на блажени спомени за своето някогашно всесилие до степен, че дори е участвал в следеното на близкото семейно обкръжение на Живков ( за да знае самият Живков какви ги вършат децата и внуците му) и така е станал съпричастен на публичната тайна колко хубаво си е живял невероятният, неотразимият, великият направо ( според него) зет Иван Славков, който бил много широко скроен, не оставял гладни сътрапезниците си и не пропуснал нито една телевизионна звезда или естрадна певица…

Отива му да каже, че не познава нито едни човек, който да не харесва покойния Славков (че кой от нехаресващите Славков би искал да познава Димитър Иванов-тогава и сега?!), създал, пак според него, „европейската българска телевизия” ( чиито ярък европейски наследник явно днес е ТВ 7, пропагандираща същия клан на Живкови).

С всичко това, изречено от щастливо усмихнатия Иванов, още по-лъчезарно се съгласи и дори започна да наддава в комплиментите спрямо наследниците на Живков водещият Бареков. Той си „призна”, че винаги много е харесвал внучката Евгения Живкова, защото била на „друго ниво”, а вече е открил колко невероятно симпатичен е и брат й, поради което ги кани за специални събеседници в предаване, към което препрати зрителите.

Отива му на Бареков и още как! Щом на дисидента, политическия затворник от времето на комунизма, младежкият лидер на антикомунистическите протести от началото на 90-те години Емил Кошлуков му отива да си признае също, колко голям приятел е с внука на Живков, защо същото мъжество да не прояви и пловдивският софиянец Бареков „на центъра на София” ( така се изрази той миналата седмица, поздравявайки в студиото си „на центъра на София” певицата Светла Иванова).

Бареков, специалист по всичко, а напоследък и по ислям ( наричайки салафизма „религия”), е най-вече специалист по резоньорство на онова, което се харесва на началника му Бойко Борисов. Докато работеше в Би Ти Ви му звънеше след предаване с уважителни доноси, когато с подмазвачески нотки в гласа го информираше: „ господин генерал, в предаването….”. Знам, защото все още бях там. Знаят го в нюзрума на Би Ти Ви, поради което го презираха още тогава, макар днес „колегата” да се изкарва някаква жертва на цензура и борец за свободата на словото, натирен именно по тази причина и превърнат в…още по-голям подмазвач.

В случая с разгарящата се любов към Живковото наследство ТВ 7 просто изпълнява поредната политическа поръчка на Борисов за пълна мобилизация на всякакъв ресурс в името на единствено важната задача: спечелването на втори управленски мандат. Трусовете , на които подлага държавата за АЕЦ „Белене”, сякаш му е лична губерния, са изцяло подчинени на същия приоритет, та какво остава за възхвалите на Живков!

Носталгията по Живков сред част от населението не е за изпускане. Пък и Борисов не веднъж сам е декларирал уважението си, да не кажа преклонението си, пред „гения от Правец” и особено пред Евгения, с която, още като (полу)семеен приятел години наред е поддържал изключително близки контакти. Ще кажа само една „подробност” ( от онези пикантните, които Димитър Иванов така и не сподели въпреки настоятелните призиви на Бареков): след сближаването със семейството във вилата на охраняемия от него „обект Живков”, всяка Коледа, т.е. на традиционно семейния празник, Живкови празнуват години наред заедно с Бойко и Цветелина, похапвайки любимия на Борисов деликатес боб със свински крачета…

Пустият му боб! Той някак си, също така интимно,се появява и в картинката на семейната близост на главната редакторка на в. „24 часа” Венелина Гочева с гения от Сирищник, която се беше похвалила престижно пред нейни подчинени, че готви на президента Първанов боб в собствената си кухня!

Всяка прилика във вкусовете и тяхната символика не е случайна като фон на слугинстващата журналистика у нас.

Така че няма нищо случайно в резоньорството на Бареков и компания в рамките на сегашната кампания по разкрасяване на онова минало, от което Борисов се опитва да изстиска всяка капка пропаганда за своите цели: с комунистите е комунист, а с антикомунистите- театрално гневен внук на убит от комунистите негов дядо.

Да, тъжна е тази картинка, защото гневът на гражданите в България беше нахранен най-напред от мита за добрия чичко цар от Мадрид, внедрил в публичността Борисов, а след като двамата разоръжиха с демонстрация на фалшиви мускули гражданското общество днес ни върнаха двуполюсния модел, но по техен вкус: ручаме този боб заедно с жабетата. Това е, което сме си надробили с нашето овчедушие – на такова стадо, такива пъдари.

22 мнения за “Какво (не) се крие зад реабилитациятта на Живков”

 1. “на такова стадо, такива пъдари.” – евала!!!

 2. “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
  В. Лъвский

 3. Интересно, защо “великият държавник и знойна любов” на народа, стоял на върха на властта, изведнаж стремглаво се срути, когато официална Москва неофициално спря да го подпира? И то във времето, когато същата тази Москва искаше да покаже по-“лъчезарно” лице пред света – не значи ли това, че въпросният Тато е част от загрозилката на това лице?
  Друг въпрос: Толкова ли е трудно един полуграмотен селски хитрец, обитавал 30 и кусур години една (колкото и висока да е) канцелария, да нагоди в околността си традиции, които да го правят да изглежда велик (на фона на ефекта от тотално неграмотния му старт при липса на база за сравнение)?
  Трети въпрос: От потомството на досадно хитрия полуграмотник, герой на толкова много вицове очакваш същото. Но … изненада – имали достъп до “враждебния Запад”, потомството се оказва “смразяващо” съвременно мислещо за ходещите на екскурзия най-далеч до Москва и гледащи сръбска телевизия потомци. Невероятно ли изглежда това?
  Четвърти въпрос: Не е ли национална характеристика на несмеещия да се огледа в огледалото на съвремието българин възторгът от дебелакия хумор на Тато и Батето?
  И един стар виц: Един писател искал да напише роман за политическите затворници от преди 9.09. 1944. Нужно му било да се потопи временно в затворническа обстановка. Попитал един приятел адвокат как да си “изпроси” една година престой в затвора. Приятелят го посъветвал публично да обиди държавно лице – давали една година. Следвайки съвета, нашият се изтъпанил пред Мавзолея и се разкрещял: “Тодор Живков е глупак”. Начаса го прибрали, изправили го пред съда на народа и му дали 10 години затвор. Писателят, вбесен, се обадил на посъветвалия го адвокат да му потрърси сметка. Адвокатът му казал: Да, имаш 1 год. за обидата, но и 9 год. за издаване на държавна тайна!

 4. Загледах се сутринта в същото предаване и изпитах същото умерзение като г-н Инджев. Да беше само ТВ7, а то на където и да се обърнеш в медийното пространство едно и също. Медиите продължават да наричат Куба- ОстровА на свободата, без да използват кавички. В последно време един от Живковите ибрикчии- Чакъров, обикаля наред телевизиите и обяснява колко хубав е бил живота при бай Тошо, без да се съобразява, че извън неговото обкръжение има хора, които помнят.Той е същият, който в едно интервю нарече Горбачов “простак и мошенник”!Преди няколко дни беше при Коритаров и пред благосклонния му поглед ни обясняваше как извън заплатата всеки българин, като активи и услуги получавал месечно около 800 долара допълнително, а един долар по негово време струвал 1 лев и прочие едновремешни лакърдии. А Коритаров вместо да му каже ,че с 1 лев не можеше да си купи даже и на баба си цървулите, само му подакваше.Иначе официалният курс на долара не беше даже и 1 лев, а 78 стотинки, само че на такъв курс можеха да си ги купуват само Чакъровците.
  Както и да е. Бареков преди месец-два беше поканил Манджуков и по същия начин го остави да си плещи напоително глупостите за хубавото старо време. Обясняваше как лично той чрез Кинтекс е спечелил милиарди долари за родината и колко се гордее с това. На въпроса вярно ли е, че са продавали оръжие и на Ирак и Иран едновременно, докато воюваха, Манджуков не отговори пряко, само загадъчно заяви, че всички правели така. Да не помислите, че Бареков му опонира като примерно му напомни за за аферата Ирангейт или п-к Оливър Норд, която разтресе Америка. Бареков нямаше от къде да знае чак толкова много, но и да знаеше пак нямаше да го пита. Нито го попита къде са отишли тези милиарди и дали нямат нещо общо с милиардите, които имахме и имаме да си вземаме от такива “братски” страни като Иран, Ирак, Либия, Сирия и т.н. и които никога няма да видим. Да, медиите ни са пълни с гордеещи се с миналото си хора, които при един нормален преход и в една нормална държава отдавна трябваше да търкат наровете в затвора, а вместо това те търкат столовете по студията.

 5. Братя и сестри,тъй като самата темичка ни е подхвърлена от имбецила Бареков, тя може да бъде само и единствено смешна и жалка.Иво много профисионално коментира бобовите зрънца, като панацея на българската политика.Да, това е така.Сам,”великият” Т.Ж. е обичал пълнени чешки с боб. По този повод народното творчество остави в наследство песента “Ръгай чушки в боба”/Шамара съвсем не е родоначалник на скептичния национален епически бъзик/.Но Бойко Борисов е знаменателн с любовта си към свинските атрибути.Копита, опашки, уши. Бележито е гостуването му в град Стара Загора, където той губи уреден тенис мач и ръкопляскащите главанаци не могат да изядат 120 чифта свински уши сварени и препърлени на скара. Защото Бойко е сърдич, че е загубил от неизвестен и аполитичен абориген. Историята е описана от наша скромност и се крие някъде из бездънните тайни битове на нета.Но, както и да е, след филията с мас, да не би да искаме този титан на демократичната мисъл и слово да поръчва на пазвантите си Славееви езици. И слава Богу. Защото прасетата са умни животинки, а славеят е най-глупавата порода птича. Като нас.Тъпи и нафукани “европейци”.Ама, не съвсем. Пай-сееее…

 6. Искам да попитам,защо тези плужеци Барековци,Ивановци,Борисовци и други широко скроени като тях не защитиха обичния за тях Тодор Живков.Къде бяха тогава когато той глуповато гледаше от трибуната своето падение.Защо не грабнаха оръжие да защитят диктатора по който толкова много страдат.Питам и останалите толкова страдащи по Живков.Защо се скрихте като мишки в дупките си.За да запазите собствените си продажни душици ли.И изпълзяхте когато НДСВ,БСП и ГЕРБ дойдоха на власт и започнахте да страдате по него.За човека довел два пъти България да практически до фалит.Човека опитал се два пъти да продаде страната ни на Русия.Или както беше казал една отрепка”Другарю Живков не можете да ми забраните да Ви обичам”.

 7. Това е стратегията и тактиката на Борисов от няколко години. Тя става особено интензивна сега поради изборите, защото най-вероятно, въпреки фалшификациите и купения вот, спечелването им ще бъде на кантар – някакъв паритет се очертава между истинските комунисти от БСП и второто качество комунисти от ГЕРБ. Затова който спечели средно-възрастния и трето-възрастния носталгичен електорат, той ще вземе купата (с мръвките). А този електорат се печели именно с идентификация с “онова време”, чийто пък символ и перверзна икона е Живков. Идентификацията “ТЖ=ББ” работи именно в посока на преливане на този електорат в изборната мелница на Борисов. Та затова е всичко.

  Освен това става ясно, че ГЕРБ и БСП са два лешояда, които се бият за една и съща мърша – както за гласове, така и за други мръвки – днес например има поредна яснота за това какво се цели с цирка с “новия американски инвеститор” за много апетитната мръвка беляНЕ. Изведнъж се оказа, че от ГРАО са работили по 48 часа в денонощие и са успели като стахановци да проверят подписката на Станишев за референдума:

  “Проверката на подписите за референдум за строителството на АЕЦ “Белене”, иницииран от БСП, вече е приключила. От всичките 717 хил. подписа 24% са некоректни, съобщи по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

  Коректни са данните за 543 639 души, повече от изискваните от закона 500 хил. При 173 хил. има някаква грешка, най-често несъответствие между името, адреса и ЕГН. От тях 28 хил. имена са вписани по два или три пъти, 2200 са подписалите се непълнолетни, 1300 не са български граждани, 3 хил. са починалите лица.”

  Така че битката на двата лешояда за тази най-услаждаща се порция тепърва ще навлиза в остра фаза. И май не само пера ще хвърчат…

 8. Мисля че това е една стратегическа PR пропаганда или т.нар. “димка”. Целта е разеляне на общественото мнение и създаване на допълнителен обществен шум в който да не се чуват важните за обществото теми. 9ти септември е една разделяща (все още!) българското общество дата понеже при нас нямаше ясна декларация за това какво се случи тогава и от там нямаше и истинска лустрация каквато трябваше да има. Заради това раната “9ти септември” ще продължава да кърви още дълго и още дълго ще бъде човъркана с мръсни пръсти от разни опортюнисти и политмошеници. А иначе можеше вече да е оздравяла и никой вече да не си спомня за разни Тошковци, Славковци, Евгении и т.н. червена политбуржоазия. Нямаше да го има и Б.Б. понеже той е тяхно творение.

 9. “В десятката”!
  Доста дълго свинските копитца ни тропат по главите, парадни гърмежи се чуват от сутрин до вечер – както си му е ред след зрял боб. Тенджерата под налягане къкри, но парата излиза контролирано. През виртуални клапи. Дето не се усещат, че скоро ще ги захвърлят на боклука.
  Време е мислещите хора да извадят мислите си от виртуалния свят и да ги заявят в реалния. Само трябва да се уточни формата. Не е необходимо да се пита “кой/кои”.

 10. А трябва да видите с каква ярост /злоба дори бих казал/ говорят в Румъния за Чаушеску?!

  На обиколка на техния Парламент екскурзоводката на 5-6 пъти директно го обяви за нисък, тъп, комплексиран мегаломан-селянин и да ви кажа – общественото мнение е точно такова.

  А при нас има наистина ренесанс…къде сбъркахме само!

 11. Тато се лее отвсякъде – Чакъров три седмици поред се хили и лее дитирамби от Нова, а Карбовски се хили още по-гадно отсреща му. Може би целта е да си кажем – е, при Бойко е по-добре – не се редим на опашки за тоалетна харгия,не стрелят по границите, освен Москвичи има морги за престаряли западни коли. Зарибяват се и носталгиците по Тато. Все пак Бойко е бил близък с Първия, боб с крака са яли, можем да му вярваме.
  Жалко, обидно и тъжно!

 12. Защо на тези плужеци Барековци,Ивановци,Борисовци и други широко скроени като тях сега обръщаме голямо внимание??? Аз отдавна вече не гледам нито един канал на телевизията, отварям блоговете и се информирам за “случките в държавата”!!! Просто не искам да ги знам!!

 13. Наскоро, по някаква телевизия внукът Тошко казал, че като си върне държавата, пак ще я направи да е на 3 морета!
  Звучал сериозно, внушението било, че държавата му е принадлежала, някой му я отнел, но той ще си я върне!
  може би пак в ТВ7 е било.

 14. Реабилитация на Т.Живков и тоталитарния режим има,видно е с просто око!Всеки нормален, образован и мислещ човек чувства погнуса от този факт.Накъде отиваме?Въртим се в омагьосан кръг на простотия и примитивизъм.Нищо ново не научават и нищо старо не забравят,злато хващат, на кал го правят,толкова знаят,толкова могат,толкова правят!Простотията се възпроизвежда!

 15. Реабилитирахме правешкия паразит Живков и Народния съд след 9.09.1944. Време е Тиквата да се самообяви за доживотен премиер на Тиквостан.

 16. He мисля, чe ностaлгичнaтa вълнá пo бaй Toшo e oт пoлзa зa ГEPБ пpедизбopнo. Tя наливa вoдa caмo във вoдeницaтa на БСП.
  He e caмo пpоблемът в мacовoто нeзнaниe кaкво e станалo на 9.9.1944. Пo-гoлeмият пpоблем e в мacовoто нeзнaниe зaщо ce cтигна дo 10.11.1989. Aкo нe беше тoвa нeвeжecтвo нямaшe да xвaщaт дикиш нитo глyпocтитe нa Бареков, нитo тeзи нa нaй-нoвия члeн на бaйтoшoвия фeнклyб – Плeвнелиев.

 17. Омерзена съм – отдавна ни карат да живеем с усещането за вина ако поискаме да сме мислещи същества, със стара дата го криехме, а сега вече си задавам и въпроса “Наистина ли съм се родила, даже смятах, че е било преди 60 години? Абе изобщо живяла ли съм.Защо спомените ми са диаметрално противоположни на това, което слушам и чета в медиите? Защо родих дете и го обрекох на агонията от нагли лъжи,безумна бруталност и дивашки издевателства над интелигентността, и то все от едни и същи хуманоиди или децата им? Страшно е, когато майките съжаляват, че са родили деца….

 18. Иво, благодаря ти, защото наистина вече се съмнявах, че съм се раждала и все още ли съм жива

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.