Обрат на обрата прави необратим референдума за гьола в Белене

Днес чух културният ни министър Вежди Рашидов да се учудва на себе си колко го бива в работата му.

„Аз ви казвам, аз се учудвам, че съм добър мениджър, че разпределям правилно парите. Днеска съм пуснал най-тежкия си бюджет. Ремонтирах училища, ремонтирах театри, ремонтирах три музея, нови създадохме, ларго, кръстатата казарма, над 15 археологии ги изваждам отгоре, те ще са готови догодина. Аз съм дал пусков срок. Готови, завършени. Да, в Лувъра влизаме, в Болшой театър ще пеем, в най-добрите сцени, най-добрите…“. Това сподели пред официозната ТВ 7 учуденият от собствените си способности министър в една самохвална тирада, в която за пореден път изброи за какво трябва сме му благодарни.

Учудва се човекът на себе си колко е велик!

Никой не бива да се учудва тогава, че и ние сме учудени от постиженията на властта, която всеки ден надминава себе си при това за дела, пред които площадите, музеите и другите чудеса на Рашидов бледнеят, а завистниците ( в битката за комисионни) направо пребледняват. Като АЕЦ „Белене“, където залогът е двуцифрено число в милиарди евро и десетилетия напред заробване на България.

В този смисъл аз се предавам. Борисов ме победи. Изтощи ме с количествените измерения на едно свое качество: да прави днес обратното на онова, което е заявил вчера. Отказвам да съм му хроникьор- това не е по силите на отделен човек, цял екип за наблюдение е нужен.

Някой може ли да каже за кой път се отказа днес премиерът от свое заявено намерение, свързано с АЕЦ „Белене“, разпореждайки прекратяване на преговорите с новопоявилите се никому неизвестни, но сензационно лансирани от собствения му министър Делян Добрев „американски“ инвеститори? Макар да съм изписал по темата толкова много, че съм впечатлил самия Борисов ( ако се съди по телефонното му обаждане да ме уведоми за прекратяване на проекта за втора атомна на 28 март тази година), вече не мога да му хвана края. Предавам се и си признавам, че статистиката ми не лови ловкото му отмятане .

Сега новата директива е за нещо като блицкриг в организиране на обсъждания и на референдум за същия този (уж) прекратен втори атомен руски проект в България. Незабавно! Такава е повелята на Борисов от днес, 1 октомври 2012 г.

Когато четете този остарял на 2 октомври текст е възможно положението да се е променило и да има заповед да не се допуска референдум, за да може на 3 октомври Борисов да размисли и отново да ни върне към изоставеното намерение. „И така, до края на света“, както се пее във филма „На всеки километър“, любим на носталгиците по времето, когато червеното знаме беше майка ( „Нас червеното знаме роди ни“, така започва песничката).

Точно като за края на света сякаш води странна лична война нашият премиер и битката за АЕЦ „Белене“ явно е ключова за оцеляването му.

И аз като един Вежди Рашидов ще взема да се учудя на себе си колко съм добър в работата си: предвидих и написах преди три години, че съдбата на този кабинет ще се решава във връзка с руския атомен шантаж. Но да си призная, не очаквах толкова буквално да се сбъдне това „пророчество“, че да заприлича Борисов на зомбиран заложник на интереси, които го карат да лавира постоянно и да прави за смях България като държава, която няма собствена воля да вземе едно решение и да го отстоява с нещо , което да прилича на достойнство.

19 мнения за “Обрат на обрата прави необратим референдума за гьола в Белене”

 1. “Когато четете този остарял на 2 октомври текст”
  Чакай сега,аз като гледам от 1- си има още много време …
  “…Аз съм дал пусков срок. Готови, завършени. Да,”- до тук да кажем,нормално (способен,що кво Буда многоръки ?!).
  Това обаче вече малко притеснително: “… в Лувъра влизаме, в Болшой театър ще пеем, в най-добрите сцени, най-добрите…”
  Не бе,не за пеенето,( те тук картинка стресирана) в множествено,на раздвояване и повече…няма стигане да се отразят събитията всички !
  Способни ора,ей !

 2. Така е. Трудно е, особено, ако се опитваш да търсиш акъл там където няма. И все пак … чудя се: някой ли, и кой точно хлъзна Борисов на този квант гранясала ядрена енергия или пък Той самият произведе такова атомно чудо? Ако си припомним как лесно се хлъзна покрай Руми-то Желева, май ще да е първото и няма да е било трудно на заговорниците. ЕС, моля ви, бдете над нас, поне още 7-8 месеца. Не ни мразете, защото и вие сте се запътили по нашия популистки път, макари да сте още на светлинни години. Бдете над нас и мислете за себе си.

 3. Ако има референдум за АЕьЦ-а,трябва да гласуват към 3 350 000,за да е валиден.Мисля ,че неявяването на избора е най-печелившо за нас,които сме против.

 4. Донякъде съм съгласен с Вас, господин Инджев, донякъде – не.

  Съгласен съм с това, че Борисов и назначеният от него персонал по високите етажи на властта нон-стоп променят позициите си от едната крайност до другата и това е по начин без аналог в света (или поне тази част от света, която познавам). Същото е привидно валидно за проекта АЕЦ Белене.

  Опасявам се обаче, че тук има и един конспиративен сценарий. Сценарий, който трябва да ни доведе именно до референдум. В този аспект не съм съгласен с Вас. Според мен това е краят на връткането, последната спирка в планирания политически курс. Ще се опитам да обясня по-подробно.

  Първо, проблемът със строеж на АЕЦ не е проблем на Народното събрание и в този ред на мисли не може да има референдум за това. Борисов обаче го направи възможно. Той избяга или “избяга” от отговорността си в Министерски съвет и подаде топката на Народното събрание. Имаше декларация преди половин година. Това вече овластява Станишев (поне морално) да се упражнява на темата с референдума. И днес вече всички основни политически сили (и институции) са съгласни с него, със Станишев – референдум ще има.

  Хайде да помислим още малко по същия конспиративен път. Второ, референдумът се състои, опциите са две:

  – Народът казва “ДА” на АЕЦ Белене – източването продължава, въпреки натиска от евроатлантическите ни партньори. Продължава, дори и да не го искаме.

  – Народът казва “НЕ”. Тогава Борисов бяга тотално от отговорност и плаща иска на руснаците с нашите пари, оправдавайки се с грешка на матряла. А вината не е у нас.

  Трето, замислете дали ГЕРБ+БСП+АТАКА не могат да реализират който си поискат сценарий за развой на вота по време на референдума. Днес, в тази политическа обстановка.

  А дали именно Борисов (чрез устата на президента) не иска референдум преди редовните парламентарни избори и защо тогава? Дали няма да си поиграе на клоун още веднъж и да търси непредставителност в референдума, призовавайки заниманието да се бойкотира? В резултат на бойкота да получи обратният резултат – народът да каже “ДА” на Белене с малко, но завинаги.

 5. Николай Флоров, 28 Септември 2012 от http://www.svobodata.com

  “НЕ ОБВИНЯВАЙТЕ БОЙКО БОРИСОВ!Той не ви е виновен! Не ви е виновен нито той, нито Станишев, нито Гоце Първанов, нито Любен Гоцев и мафията им. Те правят само това, което всички комунисти най-добре знаят да правят – да лъжат, да крадат и ако трябва да убиват, макар че днес те го правят селективно хирургически и не масово. Надявам се тия истини вече са проникнали в мозъците на всички. Днес те се къпят в политическото удоволствие да няма никой, който да им оспори властта, да им потърси отговорност или да ги даде на съд.

  Агонията на един политически малоумен народ продължава. Едни го приписват на страха от комунизма, но в това че продължава цели 22 години няма логика. Други го приписват на липсата на гражданско общество, на липсата на лидери или страха за насъщния. Причини много, но те всички приличат на евтини оправдания, защото нищо, ама буквално нищо в закона не им дава права за своеволия. Тия права им ги давате вие, драги българино, ти, който предпочиташ да пратиш децата си в чужбина, вместо да излезеш на улицата и да кажеш какво искаш; ти, който наблюдаваш безучастно как една бандитска прослойка, скулптирана по комунистически модел, те кара да живееш зад железни врати и решетести прозорци; ти, който си плащаш безропотно подкупите или правиш компромиси с истината – така, както те искат; ти, който нямаш дори и един опозиционен вестник, дори и една партия, идеология или организация, която да защитава правата ти! А всичко това ти го позволява законът, с други думи законът е на твоя страна.”

 6. Страхотно правителство си имаме! Единият строи, строи… А другият ремонтира, археологии изважда отгоре, а се кани да пее и в “Болшой театър”. Но тук г-н Бърцов ме е изпреварил с коментара си.
  А лупингите и салтоморталетата на премиера едва ли някой може да проследи. Чудя се, г-н Инджев, как успявахте до момента? Всяко мнение на Борисов се люлее като махало с огромна скорост между тезата и антитезата и накрая застива в неопределено положение. Крайно време е някой да преведе на премиера какво означава “салтомортале” и как един натежал от преяждане с власт политически акробат може да приключи кариерата си със счупен врат.

 7. А, не се учудвайте толкова Г-н Инджев! Бойко си е такъв ветропоказател още от край време! Просто всичко се дължи на спорта. И по-специално на фантастичната подготовка на американците в щафетите.Посланик Марси Рийс, която денес е подала акредитивните си писма веднага заяви: “Инвеститорите на мащабни проекти трябва да се проверяват”! Не може да се отрече летящият и старт!

 8. Пред очите на всички нас се извърши нагла измама по време на подписката за референдума. БСП по стара традиция беше минала в нелегалност. Никъде в София на пунктовете за събиране на подписи не видях отличителни знаци, че това е подписка на БСП. На въпроса ми защо са минали в нелегалност отговора беше, те са представители на някакъв инициативен комитет, а не на БСП. Всички видяхме кой носеше подписката в парламента. Въпросът е има ли органи в страната, които защитават нас гражданите от мошеници? Според мен в една нормална страна тази подписка ще се обяви за невалидна.

 9. Когато при Аспарух е била създадена БГ, казват Аспарух го направи, не народа, когато при Крум побеждаваме, казват Крум победи, не народа, когато при Симеон Белики сеем победа след победа, казват Симеон Велики го направи, ….. когато при Шишман “падаме”, тогава вече народа е виновен, ……. когато Април е потопен в кръв, пак народа е виновен, а не онези псевдореволюционери дето са се криели във Велико Търнова при “проститутки”, докато отвън башибузука е клал народа, ….. когато при Стамболова/останал жив през Април/ народа изплаща заема и БГ тръгва напред, казват Стамболов го направи, не народа, …… когато обаче стане нещо негативно …. народа е виновен. …. И на едни псевдо интелигенти дето си пишат от 28 000 мили и обвиняват народа в “малоумие”…… отговора е:
  Empty spaces
  what are we living for
  abandoned places
  I guess we know the score
  on and on
  does anybody know what we are looking for

  Another hero
  another mindless crime
  behind the curtain
  in the Pantomime
  hold the line
  does anybody want to take it anymore
  THE SHOW MUST GO ON
  Inside my heart is breaking
  my make-up may be flaking
  but my Smile still stays on

 10. Евгени,излишно се притесняваш.Ходът на Бойко с референдума е много силен-от една страна той безславно ще се провали ,но от друга ще има няколко месечно тотална дискридитация на червената мафия и ще излезнат на бял свят доста грижливо крити тайни.Като резултат-няколко месеца след това Позитано ще остане с по-малко депутати от сегашните 40/вкл.Али баба/.Между впрочем от представените 770 хил подписа нефалщифицираните са много под 500 хил,но нарочно ги обявават 500+за да им го нахакат много яко.Изчакай.

 11. БСП да завре подписката в ануса на СерГей, повече ще го ощастливи, от всякакви референдуми и европейски постове. Всички знаят, че Боко може да “спечели” референдума. Въпроса с АЕЦ-а е решен чини ми се, по простата причина, че българина няма как, не може поради своята бедност и неконкурентната си икономика да понесе цената на тока от Белене, при положение, че цената на свободния пазар в региона е 30% по ниска. Цялата тази дандания с мургавите брат’чеди “хамериканци” е за отвличане на вниманието от Южен поток. Тръбата на Южен поток ще бъде новата “берлинска стена” между Свободния свят на евтиния американски газ и скъпия на руското мракобесие.

 12. Большой театър, Лувър, Вежди … нещо алогично има във всичко това …
  АЕЦ и референдум свързан с “информиран избор при ясни правила и прозрачност”, важност на “формулировката на въпроса”, “електронно гласуване” и пр. плахи стъпчици, атака и защитни реакции тип “октопод” …
  Всеки демократичен процес има граници, които не трябва да се пристъпват. Граници които не трябва да се съобразяват с аргумента “ограничение на щетите”. Разговарях с няколко млади хора по темата и по принцип. Въпреки, че към момента съм напълно съгласен с автора по отношение на “начина на мислене” и … ще си го кажа направо “фурнаджийското” поведението на Б. Борисов, те не бяха съгласни с мен.
  Та предложението ми е, нека още веднъж да помислим, нека да оставим все пак съдник да бъде и историята. Неоспорим факт е, че за първи път нещо в тази държава се случва – за хубаво или за лошо. Нека да повярваме в бъдещето й, аз лично вярвам.

 13. До EVGENI
  Потвърждавам. И аз се опитвах да разбера от един младеж – какви са, що са. Първо не очаквах такава масовост и дори първия ден си мислех че са атакисти и тем подобни псевдо родолюбци. Младежа на въпроса какви са ми отговори нещо от рода: правим го от убеждение/за доброто на страната. Беше и с някаква тениска, дали нямаше нещо зелено на нея…
  Та добър майтап ще е, на тяхното “социалистическо” ниво, ако някой от СК им зададе вашият въпрос, но незнам дали не чакат да дойде дебата.

 14. Най-сигурният начин т.н. референдум да не постигне целите си е политическите сили,които са против него да призоват съмишлениците си за бойкот на гласуването. Според закона, референдумът е валиден, ако на него са гласували не по малко от гласувалите на последните избори. Невъзможно е БСП, ако участва сама на този референдум да постигне такава цифра. Питам обаче-в състояние ли е ББ и Герб да призоват ясно и категорично съмишлениците си,доколкото са останали, към бойкот на референдума ? Дълбоко се съмнявам.

 15. Президент Плевнелиев:”Като президент и инженер търся винаги логиката и смисъла и си задавам елементарни въпроси. Например – имаме над 500 хиляди валидни подписа за референдум. Следователно трябва да направим референдум. Иначе ще нанесем удар по демокрацията в България. Вече практически сме в процедура по референдум”.
  Министър председател Борисов: “Ще се радвам много, ако парламентът, вместо да взима решение за стартиране на преговори с този неясен финансов и нестратегически инвеститор, бързо придвижи процедурата за референдум, формулира правилно въпроса и направи национален дебат”
  Конституционен съд: ???
  Г-н Инджев много моля ако имате възможност да инициирате запитване за тълкование на Конституционния съд, как да се тълкува това, че са събрани над 500 хиляди подписа за реферндум по един въпрос, а след това се преформулира, пардон “се фотрмулира правилно” въпроса и после се направи референдум на базата на същите подписи събрани под друг въпрос! Закионно ли е това или е нарушение на Конституцията? И ако е нарушение не трябва ли да се организира нова подписка под вече правилно зададения въпрос?
  Поздрави!

 16. Тъпо е да си мислим, че сме стигнали дъното. Много има още до него. Белене е доста голям топуз, който ще помогне в спускането ни надолЕ. Докато не стигнем дъното, няма как да се оттласнем нагоре. Ето защо, аз ще гласувам “за” и се надявам цялата останала простотия да подкрепи Белене. Негласуването не е решение. Следващите или последващите пак ще са червените… започвам да се ненавиждам.

 17. Г-н Инджев, и аз бих искал да имаме по-образован, умен, възпитан и знаещ чужди езици министър-председател, но нямаме. Не съм съгласен с вас за последния засега ход на премиера, свързан с референдума за Белене. С този куршум ще утрепе повече от три заека. Няма преговори с “американския инвеститор”, референдума естествено ще се провали, БСП попаднаха в поредния си капан, който му бяха замислили.Това вече е написал Арсен Люпен в коментара си. А дори и референдума да е “за” строежа на Белене, отговорността няма да е негова, както сте отбелязали. Статията ви е доста повърхностна и според мен е написана само за да покажете отново неласкавото си отношение към ББ.За съжаление по темата не разполагаме с информация за истинското състояние на нещата и можем само да спекулираме.

 18. Не можеш с референдум да задължиш да се строи даден обект. Защото строителството му не зависи само от волята на тези които са гласували, а и от други фактори като например финансови,стратетегически,природни,климатични и т.н. По тази логика може да гласуваме да се изградят египетските пирамиди,градините на Семирамида,Версай или Ниагарския водопад. Можеш да правиш референдум за нещо за промяна на име, присъединяване към организация,промяна или приемане или не на закон, изобщо нещо което е в компетентността и възможностите на властите. Да гласуваш на референдум за построяването на ядрена централа,с което да задължиш правителството да строи централа е меко казано абсурдно. В България имаме достатъчно добри юристи, които могат да докажат абсурда на подобен референдум като противоправен и антиконституционен.

 19. Към опетков:

  Анализирам наличната информация, която ми е достатъчна , за да напиша това, което четете, макар и да го определяте като “повърхностно”.
  Така че имам информация- повече от достатъчна, за да коментирам демонстративния недостиг на логика, здрав разум, последователност, принципност и уважение към консуматорите на цялата тази каша, която ББ ни сервира. Въпрос на вкус.На Вас Ви харесва кашата, на мен и на мнозина други-не.
  Но в едно сте прав: под повърхността със сигурност има още много от същата помия и Ви обещавам, че ще я вадя с черпака все така и няма да се огранича с мътната пяна на повърхността.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.