ББ и БСП с общи залагания в ядреното червено тото

Реших да видя как най-ударните средства за оправдаване на управляващите ще го ударят на оправдаване по повод на незащитимия казус с пълното оплитане на властта в блатото „Белене“.

И какво да (не) видя? “Няма” такъв скандал в телевизиите, които се конкурират и допълват в сутрешните часове на деня.Някой на върха е решил да не спуска в телевизионното подножие на пропагандата емисари, които да се оправдават за безумията на умния си ръководител.

Някакъв депутат беше пратен да защитава пред аудиторията на най-гледаната телевизия незащитимата теза, че нищо особено не се е случило след поредната и светкавична промяна в позицията на управлението по казуса с АЕЦ “Белене”, еволюирала ( или деградирала, изберете сами) от “да има преговори с частен инвеститор”, до “не може да има такива преговори преди референдум”. На въпроса какво предизвика промяната ( все пак!) леко смутеният депутат смутолеви нещо като ” след проверката на инвестира се установи…”, което обаче не се връзва с аргументацията, според която изобщо не може да се преговаря преди референдума пък ако ще и инвеститорът да беше трилионер и ангел небесен, който изобщо не е глобяван в Италия за измами, какъвто се “оказа” случаят тук.

В БНТ пък на горещия стол, на който трябваше да се поти някой, натоварен с власт, съвсем уютно се беше настанила Меглена Кунева. Нямаше управляващи, нито представители на червената опозиция, най-вероятен кандидат за реванш на предстоящите избори. Естествено-няма да извикат някой от дългогодишните противници на АЕЦ “Белене”, я! Ами че само да стоят там и да мълчат пак щяха да са жив син упрек и физическо доказателство, че в България, въпреки всичко и въпреки сегашното управление, е имало и все още има последователни гласове на разума. Но на пропагандата е забранено да ги “тиражира” и “легитимира, когато са се оказали прави.

Ако дотук не е ясно, картинката с “хитрата” отбранителна тактика на властта обаче съвсем се разголва от внезапното изчезване на неудобната тема от ефира на откровено официозната ТВ 7, която шумно обгрижваше официалната позиция за настъпилия “обрат” за втора атомна с новия инвеститор. Именно в ТВ 7 Аецка Цачева побърза ( и избърза пак, както се оказа) да оповести предстоящо парламентарно ангажиране с обсъждания за възкръсналия (любим лично на нея) инвеститорски интерес към земетръсния регион край Дунава.

В БиТиВи и БНТ водещите все пак се опитваха днес да задават някакви уточняващи въпроси ( водещият на БНТ дори вметна, че е длъжен да опонира на гостенката си- ще запомним това…), макар и на погрешните събеседници. Но в студиото на неофициалния телевизионен говорител на властта Бареков цареше пълна тишина. Долиташе само гукане на светска тема. Каква ти “гореща точка”- на мястото на спестената гореща тема сервираха на зрителите сълзи и да не казвам още какво за личния живот на певицата Кали…Е, утре може и да сменят пропагандната тактика, но днес явно нареждането беше да има снишаване, за да попремине бурята в изпълнение на заветите на Тато (им) като метод за балансиране по нанадолнището с препълнени гащи.

Весело стана чак , когато водещият Бареков се подмаза с един цитат от негов кумир, който мъдро предрекъл, че книгите няма да загинат просто защото децата трябва да четат, тъй като прекарват прекалено дълго пред компютрите и таблетите ( това с таблетите малко ме изнерви- явно е от фолклора на богатите журналисти, защото на моите деца не мога да си позволя да купя такава скъпа играчка).

И кой мислите е авторът на мъдрата мисъл? Да не би да е Умберто Еко, който често разсъждава над тази тема ( и защитава идентична позиция)? Не, Бареков цитра какво е казала неговата шефка Ирен Кръстева на еврокомисар Нели Крус на същата онази среща в София на 20-ти септември, на която вместо с туземни журналисти на европейската гостенка се наложи да се среща и да си говори с техните племенни вестникарски вождове. Избликът на Бареков ми напомни как той се мазнеше на Тошо Тошев в журито на “Черноризец Храбър” с възхвала, според която Тошев бил “мотора на българската журналистика”. Но да не се отклонявам от темата ( макар всъщност тези историйки да са свързани с нея).

Ако оставим за миг нищетата на българската журналистика, превърната в скъпо платена държанка, друго е по-важното тук. Това е многозначителното мълчание на червените остриета, които обикновено търсят да се изрепчат, за да отмъкнат някой глас от общата трапеза с ГЕРБ само за себе си. Че от какво да са недоволни? Разиграват си играта и нас, подавайки си топката с Борисов в рамките на едно червено тото, в което залаганията са за милиарди. Артистът ББ пада за дузпа или бие такава на някой неудобен- няма значение. Важното е мачлето да продължава и далаверата да върви…

 

P.S. Ден по-късно, т.е. на 3 октомври, премерът Борисов Потвърди :

В началото на редовното заседание на Министерски съвет в сряда той се оплака, че вече „не ходи в сутрешни блокове”, за да може „цялото време да е за Сергей Станишев, за Миглена Кунева, за който го иска”, предаде БГНЕС.

А щом самият Борисов не ходи, явно е забранено и на антуража му.Няма нищо случайно, нали!

13 мнения за “ББ и БСП с общи залагания в ядреното червено тото”

 1. Но пък я вижте какъв гражданин си имаме: готов е да отсоява правата си на паркиране, ако ще и с протест:
  “Аз гражданин ли съм или лукова глава”
  http://sulla.bg/2012/09/30/2707.html

  Като се има предвид, Иван Стамболов, че си от инициативния комитет на “България на луковите глави”, явно няма да си гражданин, къде ти пък част от европейското общество. Благодаря за метафората.
  Позволявам си да пиша в чужд блог, по адреса на въпросния господин, понеже освен че си имам някакви лични закачки с него покрай Меглена Кунева и закопаваното от него лично дясно, и защото смятам, че като част от инициативния комитет той се явява де юре политик. Като такъв подлежи на всякакви попържни.

 2. “закопаваното от него лично дясно” да се чете:
  “закопаването от него лично на дясното”, колкото и малка да му е лопатката и колкото малко проценти да може да копае.

 3. Какво още трябва да се обсъжда?
  Референдум да има?
  Как не се вразумиха хората, че ядрена енергетика не ни е необходима.
  Една ядрена авария в Япония без малко не фалира икономиката на такава силна страна като Япония. Не си ли представят хората , че дори по малка по размер авария от тази на Фукушима ще превърне България в пустош за десетки години?
  Какво ще завещаем на идните поколения? Ядрени отпадъци които ще се чудят как да обезопасяват и съхраняват хиляди години. А енергийни източници има достатъчно за нашата малка България.

 4. Нови изненади в Козлодуй:
  “Миналата година беше извършен ремонт на ротора, а след успешно преминати изпитания той е монтиран на място. По данни на специалистите е отговарял на всички норми, както е видно от техническите документи, направени по време на ремонта.
  При експлоатацията на блока обаче се появяват отклонения от изолацията на ротора на генератора, които продължават през цялото време.”

  И това е шменти-капели/по Ив. Бедров/ но е доста по-интересно, защото това не е проект, а действаща ядрена централа.
  http://atominfo.bg/?p=9977

 5. “… но днес явно нареждането беше да има снишаване, за да попремине бурята в изпълнение на заветите на Тато (им) като метод за балансиране по нанадолнището с препълнени гащи.”
  Хаха, по-точно едва ли някой може да го напише! Както винаги, къртите мивки, господин Инджев. Но се опасявам, че може би много скоро ще станете “неудобен”, макар че то и сега сте “трън в петата” на властта. Знаем – в Русия имат десетки начини да се справят с “неудобните”, а също така знаем, че Батман е известен любител на всичко съветско (напомня му детските години с филиите мас вероятно) и ще почерпи опит от тях. И знаем също, че Цвъцко само чака сигнал от Главатаря за действие. Когато това стане, обаче, това ще е сигнал за край на държавата България и началото на Задунайская Губерня.

 6. Както се оказа, пак си имало черен списък, забраняващ изяви в горепосочените медии, който включва именно последователно застъпващите позициите на здравия разум, важна част от които е отказът от строеж на ядреното чудовище АЕЦ “Белене”.
  А не се говори и за това, при всеки “обрат” в мнението на боко-тиквата и БСП за бума в “доразвиването” на руската атомна енергетика у нас – ту “за”, ту “против”, ту лъжеинвеститор, ту незаконен референдум, оттегля ли се всеки път искът на “АТОМЕКСПОРТСТРОЙ” към България за неустойка от 1 милиард/или НЕК/, и после пак да се внася същият иск, или той пък си стои непокътнат, въпреки останалите лупинги за възкресяване на “Белене”…

 7. В подкрепа и за доказателство на тезата на Иво, за общите залози на ББ и БСП в чербеното ядрено тото ще пусна тук кратък анонс към материал, който едва утре (3-ти октомври) ще пусна на блога си. Но преди това само ще напомня, че председателя на АЯР Сергей Цочев и назначен на този пост от правителстбото на Станишев. Ето за какво става дума:

  Агенцията за ядрено регулиране е обезглавена!

  Какво се случва докато в публичното пространство масово се работи върху поредното ядрено облъчване на хорските мозъци, за появил се частен инвеститор, за проекта АЕЦ „Белене”?

  За да си отговорим на този въпрос е хубаво да надникмем в официалната презентацията на доскорошния председател на АЯР Сергей Цочев, на интернет страницата на агенцията. И понеже може скоро да я изманипулират ще я копирам тук 1:1, като ще подчертая, че такова е било съдържанието й към дата 2 октомври 2012 г. Ето какво пише там:

  д-р Сергей Цочев

  Председател на Агенцията за ядрено регулиране
  Роден е на 28.10.1954 г

  Д-р Сергей Цочев е назначен за ръководител на регулиращия орган по ядрена безопасност и радиационна защита с решение на правителството през октомври 2004 г. След довършване на мандата на предишния председател, през август 2007 г. той получава нов петгодишен мандат.
  Преди назначаването му за председател на АЯР, Сергей Цочев е работил в продължение на 25 години в АЕЦ “Козлодуй”. Заемал е редица ръководни длъжности в областта на радиохимията, радиационната защита и опазването на околната среда. Последната му длъжност в АЕЦ “Козлодуй” е била Директор на Дирекция “Безопасност и качество”.
  Завършил е Химическия факултет на Софийски университет, специалност радиохимия (1974-1979). Защитава дисертация (Ph.D) в областта на радиоаналитичната химия през 1988 г. Специализирал е в Техническия университет във Виена и изследователския център на МААЕ в Зайберсдорф, Австрия.
  Д-р Цочев е член на Българското ядрено дружество, Асоциацията на западноевропейските регулатори по ядрена безопасност и на Европейската група на регулаторите по ядрена безопасност.
  Забелязах те ли „през август 2007 г. той получава нов петгодишен мандат”? Това означава, че през август 2012 г. мандата му следва да е приключил и или да му бъде присъден нов мадат, ако това се позволява от нормативната уредба, или да бъде освободен, а на негово място да бъде избран нов председател. Не ли? Вместо това вече повече от месец не се случва нищо подобно. Вместо това се „вихрят бури” около глупаво съчинена история за появил се инвеститор за „Белене”. Защо вкупом и управници и медии неуморно и настойчиво ни „облъчват” с невярната информация, вместо да ни казват истините за случващото се в родната ядрена индустрия? Защо ли? Защо?
  Аз ли да ви отговоря или сами ще се достетите? Усещането ми е, че ще се справите и сами. Само ще ви помогна малко, като ви напомня, че в същото това време в същата тази ядрена индустрия се вихри, досущ като Батман, члена на евро-парламента (ЧЕП) Владимир Уручев, от ПП ГЕРБ. И двете събития, протичайки паралелно, оставят огромното болшинство български медии с широко затворени очи!
  Сигурно вече се питате, защо Цочев не е сменен или пък с подновен мандат? И аз не знам. Мога само да се досещам, но няма да ви занимавам с догадки. По-скоро ще изчакам развръзката и тогава ще коментирам, ако си струва, а предполагам, че ще си струва.

  Блога ми може да се посети с кликване върху името ми в края на този коментар.

 8. Борисов си позволява да върти мненията си като фурнаджийска лопата, докато останалите се потят да обясняват колко е права всяка крива линия, успоредна на мисловния процес на лидера.

 9. Иво,господин Инджев;
  трябва да изпиеш цяло море-за да разбереш ,че е солено???
  не е нормално –

  водеща фигура в журналистиката,
  анализатор и специалист.
  какво изобщо правиш в България???
  стегни багажа,фамилията и се махай…
  това е.
  вместо да се кефиш,че имаш хиляди посещения в блога си-
  ще водиш новините на някоя голяма медиа.
  аз не съм човека,който ше ти каже:
  кво да правиш и как да го правиш…
  от анализите ти,дето чета-ти не трябва да си в БГ

  изстрий ми мнението,ако смяташ ,че те обиждам по някакъв начин

 10. Към Евгени Евстатиев.
  Въпросите ви са закономерни и повече от актуални.Нали никой не вярва,че Германия,Япония,Австрия,Швейцария,Италия и т.н. са абсолютни кретени като забраниха ядрената енергетика.АЕЦите влязоха в ерата на парният локомотив-оставиха ги на доизживяване.Но странното е,че ЦОЦАлистите от тези страни подкрепиха в ПЕС апологетът на архаичната технологична територия и нейният АЕЦ.Въпреки,че само железата ще са техни,това пак крие рискове.Но кое накара тези цоцалисти да изменят на 180 градуса своята позиция за АЕЦ, яростно подкрепяна в своите страни??Май отговорът е прост-дебели пачки.

 11. Mнoго тoчнo кaзaнo! : “българската журналистика, […] скъпо платена държанка”.

 12. Г-н Инджев,продължавайте в същия дух,и се надявам да ви видя скоро със собствено предаване на мястото на повечето “запълвачки на ефирно време”

  поздрави

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.